Site Meter

Uppbyggnadsbeskärning av prydnadsträd

Prydnadsträd
15392-397

Fortsättning på tidigare inlägg där jag berättar om beskärning vid plantering.
Eftersom jag ofta ser hur träd planterats och sedan lämnas att växa fritt känner jag att jag vill skriva några rader om den viktiga uppbyggnadsbeskärningen. Det är inte lätt att beskära ett träd som låtits växa fritt i tio år och med en så sen beskärning få en bra form av kronan. Det är viktigt att man tar reda på hur stort trädet kommer att bli när det är fullvuxet. Ofta ser man i både villaträdgårdar och i bostadsområden hur träd planterats för nära hus, skymmer utsikt eller hindrar att sol når tomten. Ta noga reda på hur högt trädet blir och även hur bred kronan kommer att bli. Det blir aldrig bra att hårdbeskära ett träd och sedan behöva beskära trädet varje år därför att det är felplacerat. Plantera inte stora parkträd som lind, alm, lönn mm i små trädgårdar. Det finns flera bra träd som inte blir så höga.

Uppbyggnadsbeskärning är viktigt då ett träd ska formas så att de passar in på den plats där det planterats. Att tidigt korrigera fel i uppbyggnaden är viktigt då man slipper göra stora ingrepp senare. Planterar man ett träd och låter det växa utan uppbyggnadsbeskärning kommer ofta kronan för lågt och korsande grenar skaver mot varandra så att sår uppstår där sedan röta får fäste.
Man börjar med uppbyggnadesbeskärningen 1-2 år efter planteringen. Genom att varje år se till att riktningen på grenar blir den rätta så lämnar man små sår som inte är skadligt för trädet. Grenar som är placerade förr tätt blir svaga och med en grengallring så att grenarna kommer i lagom avstånd från varandra blir kronan stark. Grenar med spetsig grenvinkel mot stammen är svagare än de med trubbig grenvinkel. Det är alltså viktigt att korrigera det på ett tidigt stadium. Välj grenar med trubbiga grenvinklar eller styr de spetsiga med beskärning vid sidogrenar.

Vissa träd som lönn, lind och alm utvecklar ofta dubbelstammar. Träd med dubbla stammar är svagare än om trädet har en genomgående stam. En gren är fäst i stammen med en grenkrage och är vinkeln trubbig så blir den mycket starkt förankrad i stammen. Dubbelstammiga träd riskerar att fläkas när trädet kommit upp i tio till femton års ålder. Alltså är det viktigt att tidigt avlägsna den ena stammen. Det viktigaste med uppbyggnadsbeskärningen är att försöka behålla trädets naturliga form. För många år sedan skulle jag hjälpa en person att beskära träd och buskar på en tomt och när jag kom dit så förklarade kvinnan att hon ville att jag skulle beskära både träd och buskar i bollform?..jag gick därifrån! Träd och buskar måste få utvecklas så naturligt som möjligt. Att hjälpa träden på traven vid ett tidigt skede med uppbyggnaden gör dock bara trädet gott.

Gatuträd
När man bygger upp gatuträd måste man se till att få en grenfri höjd av 5-6 meter. Vid gångvägar räcker det med 2-3 meter. Det är här viktigt att tidigt avlägsna grenar som växer för lågt på stammen så att man slipper stora sår. Något som jag tycker stör ett träds skönhet är då man inte ser efter stamskott som växer upp från marknivå, det ser slarvigt och ovårdat ut.

15392-396

Dagens jordspråk

Mannen som fällde trädet, tänkte inte
på att även dess skugga försvann.

Kinesikst ordspråk

Dagens låt
18th avenue med Cat Stevens

Kommentarer
Postat av: Calle

Om du någon gång följer med E upp så kanske du kan visa mig hur man skall beskära äppelträd? Jag beskar så gott jag kunde i september men kände mig inte alls särskilt nöjd.

2007-01-14 @ 17:09:02
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Absolut Calle.

2007-01-15 @ 05:20:06
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Lisa

Hej!



Jag planterade förra hösten (-08) 3 st Ullungrönnar och första säsongen fick dom stå mer eller mindre orörda (tog några låga grenar). Nu vill jag uppbyggnadsbeskära dom så att dom får en fin form. Jag har letat efter info om hur jag ska gå till väga men det jag hittat handlar nästan bara om fruktträd. Jag har en del grenar som korsar varandra och som har spetsiga vinklar så dom ska väl bort. Och ett av träden har flera toppskott och det ska väl reduceras till ett toppskott. Men kan jag göra allt på en gång? Eller ska jag sprida ut det över nästa sägong också? Och ska man korta in de grenar som blir kvar och även toppen? För jag vill ju att alla tre träden ska ha ungefär samma "start-läge". Men kommer det inte två skott där man beskurit? Så att man får fler toppskott även i fortsättningen? Blev kanske lite många frågor och jag vet inte ens om du är intresserad av att svara på dom. Men jag skulle vara tacksam. Jag är en amatör på detta men jag är väldigt intresserad och lär mig nytt hela tiden :-)



Hälsningar

Lisa

2010-02-02 @ 16:05:06
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Lisa: Hej! Jag har faktiskt aldrig själv planterat eller underhållit en ullungsrönn, men jag planerar att skaffa en till slottsparken. Så jag kan inte av egen erfarenhet berätta hur du ska göra men av det jag sett och läst så har den inte en genomgående stam utan växer med flera stammar, vilket visar att man inte bör beskära den så hårt. Om jag var du skulle jag istället planera med att ta bort de lägre grenarna från stammen så att man lyfter upp kronan och att kanske korta in de sidogrenar som blir ...eller om de blir för långa och svaga, för att bygga starka grenar. Beskär då alltid vid en gren som är riktad utåt. Lycka till och hör gärna av dig igen.

2010-02-03 @ 09:59:32
URL: http://gardener.blogg.se/index.html
Postat av: Anonym

Tack för ditt svar! Tror precis som du att jag inte ska beskära för hårt. Men man vill ju gärna göra rätt. Både för trädets skull och för mig som betraktare :-) Har sett att det finns en del böcker på biblioteket i ämnet "beskära träd och buskar" så jag ska nog ta mig dit och låna det som finns. Men då skulle jag vilja passa på att fråga, när kan jag börja beskära? För nu är det ju vårvinter men det är ju fortfarande drivor med snö. Detsamma gäller mina persikoträd som jag planterade vid samma tillfälle, när är bästa tid? Jag bor i Stockholmsområdet. Jag är som sagt en nybörjare som nyligen upptäckt hur roligt det är med trädgård :-)



Hälsningar

Lisa

2010-02-18 @ 14:07:32
Postat av: Gabriel

Hej! har 2 lindar ca 10 år gamla som växer hemma, och de har båda dubbeltoppar. De är självsådda i ett grönområde och problemet med dubbeltoppar har inte uppmärksammats särskilt förrän nu. Min fråga är, är det för sent att avslägsna ett av toppskotten på de båda träden eller kommer träden skadas och bli fula av det? är det försent överhuvudtaget att börja med uppbyggnadsbeskärning? Vore synd om de blir rangliga och fula senare..tacksam för svar!:)

2011-10-13 @ 13:15:15
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Hej

Hur höga är träden? Det är inte bra med dubbla toppar då träden en gång i framtiden kan fläkas i en storm. Jag tycker att du ska spara den topp som har mest sidogrenar. Du får gärna maila en bild till mig så att jag ser hur de ser ut. Lycka till!

/Hasse

2011-10-13 @ 13:29:37
Postat av: Gabriel

Tack för snabbt svar! Jag ska ta mig an det så snart som möjligt då, tittade närmare på träden idag och det finns en sprickliknande klyfta som är på gång mellan de de båda dubbeltopparna..så det blir väl i sista stund jag tar bort dem! Träden är cirka 5-6 meter höga. De verkar trivas väldigt bra, så de bör väl inte reagera för hårt på beskärningen..Har Du några tips på hur jag bäst lägger snitten så att det inte blir röta?

Tack så hemskt mkt för all hjälp i övrigt!!



Jag skulle gärna mejla bilder, men har för tillfället ingen kamera. Hoppas du förstår.

2011-10-19 @ 01:50:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0