Site Meter

Dags att plantera lök

15392-176
Balkansippa

Nu är det dags att plantera lök för att få blomsterprakt i vår. Butikerna lockar med vårlökar och visar vackra bilder på påsarna där lökarna är paketerade. För min egen del köper jag alltid löken hos fackhandlaren då jag tror att både hantering och kvalitet är bättre där än bland matvaror på en stormarknad.
Vårlökar har inga större krav på jord då näringen finns inbakad i löken men jorden bör inte vara alltför dålig. Däremot så trivs lökarna på torra platser, speciellt tulpanlökar. Så intill husväggar brukar vara en lämplig plats för tulpaner och en hel del andra lökar. Vintergäck vill däremot ha fuktigare jord. Man kan plantera tulpaner i lökkorgar som man efter blomning tar upp och förvarar på ett torrt ställe under sommaren. Då slipper man de vissnande bladen om de t.ex. sitter i en perennplantering. Men just vid planteringen så vill alla lökar ha fuktig jord för att rötterna ska kunna bildas och det gör de först när temperaturen i jorden gått ner till ca. tio grader. Blir hösten torr så är det vattning som gäller.
15392-177
Snöklocka

Bästa tiden att plantera lök är just nu, speciellt gäller det narcisser (påskliljor och pingstliljor t.ex.) och snödroppar. Övriga lökar kan planteras in i oktober och tulpaner kan sättas så länge det inte är tjäle i jorden. Vid plantering ska lökarna ha ungefär tre gånger så mycket jord över sig som lökarna är höga, det är en bra regel som brukar funka på de allra flesta vårlökar. När man sätter löken så brukar det bli bäst om man inte sätter dem i perfekta rader utan kastar ut dem lite vilt så att det ser så naturligt ut som möjligt. När man så sätter löken så titta efter så att de kommer åt rätt håll, med undersidan mot jorden. Det finns dock ett litet knep om man sätter tulpanlök och vill dra ut på blomningstiden. Då vänder man varannan lök så att det tar längre tid för den ´´felaktigt´´ planterade löken att blomma och på så vis blir blomningen längre men det gäller bara om man massplanterar tulpaner. Tycker också att det är viktigt att sätta lökarna ganska tätt för att få effekt så att det inte blir en här och en där.

15392-180
Franstulpanen ´Maja´ en av de få tulpaner vi haft i parken men under vintern och våren hade rådjur grävt upp löken, det var säkert en välbehövlig näring under den stränga vintern som var. Synd på så vackra blommor bara...

Efter blomning på våren gäller som vanligt att låta bladmassan sitta kvar så att den transporterar näring ner i löken. Man ska däremot ta bort fröställningarna som stjäl massor av näring. Det gäller inte smålök som man vill ska sprida sig. Egna favoriter är:
  • Snöklocka (Leucojum)
  • Balkansippa
  • Vårstärna (Chionodoxa),
  • Scilla
  • Pärlhyacinter
  • Klockhyacinter
  • Porslinshyacinter
  • Tulpaner som vi i vår park inte kan ha då rådjuren äter upp varje knopp. Saknar verkligen tulpaner i vår park.
15392-179
Pingstliljan ´Actaea´

Morgonen låt: Arrival reprise med Capercaillie

Kommentarer
Postat av: Ronja

Snöklockorna är fantastiskt vackra. Jag känner när jag läser det du skriver att jag nog borde köpt fler vita tulpaner för tätare plantering... :D Får åtgärda det i helgen...
Må så gott och var rädd om benet!

2006-09-08 @ 18:25:52
URL: http://hundramiljoner.tradgardsblogg.se
Postat av: Lotta

Mycket vackra bilder - skall precis beställa lökar från Odla.nu, handelsträgården i området har, konstigt nog, inte allt jag vill ha, bla Honungslök. Härligt med höst!

2006-09-08 @ 21:48:29
URL: http://lotta.tradgardsblogg.se/
Postat av: Trädgårdsspanaren/Slottsträdgårdsm.

Ronja: Det blir oftast vackrare om man sätter löken tätare. Ha en skön helg.
Lotta: Ja hösten är en fin tid i trädgården...och att planera för våren är ju inte fel direkt...

2006-09-09 @ 14:00:18
Postat av: Aifos

Har köpt olika liljelökar har du specialtips för dem?
Jag köpte i några olika färger..

2007-09-06 @ 17:49:37
URL: http://aifostankar.blogg.se
Postat av: Birgith Magnusson

Jag undrar var jag kan köpa snöklocks-lökar?
Har sökt, men inte lyckats få tag i några.
MVH
Birgith

2008-03-11 @ 14:13:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0