Site Meter

Engsholms slottspark - 2002

 

2 april

 

S som är 25 år har börjat som trädgårdsmästare efter mig och har nu jobbat i två veckor. Hon ville dock att jag skulle komma ut och beskära fruktträden, vilket jag gjorde idag.

 

Själv börjar jag hos Trädgårdsbyggarna i Nacka om två veckor.

 

12 maj 

 

Jag har nu jobbat en månad hos Trädgårdsbyggarna och jag trivs bra. Jag får vara med att rita en del planteringar och jag har min egen bil, jobbar oftast självstädnigt, vilket jag tycker är bra. Bröderna som driver företaget är trevliga och det känns som en bra plats för mig. Problemet är att jobbet ibland är tungt nu när det handlar om anläggning och jag får ont i knät vissa dagar.

Ibland drabbas jag trots allt av stor längtan tillbaka till Engsholm – till parken och till personalen och jag börjar så smått att ångrar mitt beslut förra året.

 

29 maj

 

Jag beslutade mig för att återvända till Engsholms slottsträdgård efter att ha arbetat hos Trädbgårdsbyggarna i Nacka sedan april...! I juli månad återvänder jag till Sörmlands vackra slottsträdgård.

 

12 juni

 

Jag tar ledigt från Trädgårdsbyggarna för att plantera sommarblommor på Engsholm. Parken var ordentligt igenvuxen av ogräs i planteringar och rufsig i största allmänhet. Men i perennplanteringarna blommar det mycket fint. Torkan har varit svår hela försommaren men personalen på städavdelningen har vattnat perennplanteringarna vid hotellet. Planteringen vid berget mot sjön som jag anlade förra året har blivit väldigt fin och pionerna som jag tog från skuggplanteringarna nedanför borggården och som aldrig blommat står nu i full blom vid berget.

 

Det manchuriska valnötsträdet vid Röda Stugan som fick en kraftig stamskada av hararnas gnagande, har tagit sig fint och växer bra och nu ser man det speciella med växten – de enormt stora flikiga bladen.

 

1 juli

 

Så var jag tillbaka i slottsparken igen och det kändes riktigt skönt att få börja röja upp i trädgården. Började med att vandra runt i parken och försöka lägga upp en arbetsplan. Perennplanteringarna vid hotellet blommade fint men det var ogräs och mycket som skulle klippas ner och snyggas till..

Börjar med att klippa ner all Nepeta i rondellen vid hotellet och även all jättedaggkåpa i alla planteringar. Bonicarosorna i rondellen har fått påhälsning av rådjur men bara den planteringen närmast bonden. Där har de små liven mumsat i sig de mesta av alla knoppar. Klippte ner dem för att bygga upp dem på nytt.

Rosorna är dåliga överallt utom i stora trädgårdslandet där de står i lerjord. Rosor behöver stå i ganska kraftig jord för att må riktigt bra.. Beskär buxbomen nedanför borggården. Klipper gräset runt slottet.

Sedan börjar jag med det arbetsamma jobbet att klippa stora syrenhäcken. Det tar lång tid och jag är färdig vid sjutiden på kvällen.

 

3 juli

 

Det hade regnat under natten, så den gräsklippning jag tänkt börja med fick vänta tills efter lunch. Började i stället med mina planteringar vid hotellet och upptäckte att temyntan försvunnit från häggplanteringen, men den lilla flocknävan hade brett ut sig så mycket att jag var tvungen att begränsa dess framfart i planteringen. Band upp kransveronikan. Lavendeln som  klipptes ner i våras kommer fint och blommar snart, fördelen med att klippa ner lavendeln här är att den blommar lite senare när verksamheten startar här i månadsskiftet juli-augusti. Fingerborgsblomman har spritt sig överallt även mellan plattorna så att jag var tvungen att ta bort en hel del. Ägnar eftermiddagen åt att klippa gräs.

 

8 - 9 juli

 

Trädgårdsmästaren som ersatte mig när jag slutade har kommit tillbaka efter sjukskrivning och hon ska jobba halvtid nu, bara måndagar och tisdagar, fram tills hon slutar i augusti. Hennes jobb nu var att ta hand om trädgårdslandet, sommarblommor mm. Jag fortsatte att röja upp i stora slänten vid hotellet. Där hade den amerikanska enen gått ut sig nästan helt, bara en planta kvar av tre. Grävde bort de döda och det blev på så vis bara ytor som ska planteras längre fram när jag fått presentera mina idéer för VD Kerstin. Har tänkt mig en ros, ´´Stanwell Perpetual´´  mitt i och med någon marktäckare runt om. Det är varmt och växlande molnighet.

 

11 juli

 

Rensade rosenplanteringen som är kantad med buxbom nedanför borggården. Den var igenväxt av luktviolplantor. Den tidigare perenna förgätmigejen var helt borta. I de två boxbomsrundlarna på gräsmattan rensade jag bort allting. Den perenna förgätmigejen ´Tûringen´ såg mycket dålig ut och var helt igenväxt med ogräs. Eftersom det är en skugg- och våtväxt så passar den nog inte där även om den varit fin några år och blommat om på eftersommaren. Har en plan att plantera två syrenträd i rundlarna och att sätta all pärhyacint från borggården runt om.

Rensade även planteringen nedanför terrassen. Klippte gräs. Regn på förmiddagen och sol på eftermiddagen.

 

16 - 17 juli

 

Nästan 30 graders värme och vindstilla. S skördar de röda vinbären och vattnar. Hon visar sig vara expert på växtskydd och växtsjukdomar. Jag fortsätter att trimma gräsytor, klippa gräs och idag har jag klippt vildvinet och rådhusvinet på slottets väggar..

 

18 - 19 juli

 

Det grova arbetet med trimning och gräsklippning fortsätter. Idag började jag med en del omplanteringar i rabatterna vid hotellet. Flyttade upp de tre rosorna som var planterade under körsbärsträdet i rondellen och som aldrig fick något ljus och som växte bland körsbärsträdets rötter. Flyttade upp de till perennslänten. Problemet är att det inte är rätt tid att flytta rosor men jag  allt jag kunde för att det skulle bli bra. Först vattnade jag rosorna på deras gamla växtplats så att inte all jord vid rötterna skulle försvinna när jag grävde upp dem. På plats har dom lera i botten och mulljord ovanpå och de fick mycket vatten i samband med planteringen. Väderleken var också bra, regn! Det som talat mot att de inte klarar flytten är att rosor har så dåligt med fina trådrötter när det blivit äldre. Flyttade även bort en del krassalvia en bit bort i slänten. Delade den fantastiska blå nävan ´Brookside. En hel del småplantor sitter nu i min plantskola vid lilla landet, även kranssalvia placerades där.

 

Vecka 31

  

Engsholms personal har återvänt från semestern. J och jag lägger på nytt grus på parkeringarna.

På kvällen hade vi kräftskiva nere vid strandpaviljongen och det var en fantastisk kväll, spegelblankt på sjön och varmt långt in på natten. Vi satt vid dukat långbord och hade en trevlig kväll.

Röjer runt kastanjeträdet vid parkeringen och J kör på jord som jag planerar ut för att göra gräsmatta. Rhododendron kommer att planteras där.

 

Vecka 33

.

Tillbaka i slottsparken efter en veckas semester på västkusten. Eftersom det råder torka så blev det vattning hela morgonen. De rosa pelargonerna på terrassen blev mycket fina i år, solälskare som de är. Övriga sommarblommor är också väldigt fina. Planeringen vid nya maskinhallen har hunnit så långt att det snart är dags att gjuta plattan – det ser väldigt stort ut!

 

Transparante Blanchen är färdiga och jag plockar in lite till gästerna.

 

Bonicarosorna i rondellen och i perennslänten blommar mycket fint och den underbara rosen ´´Stanwell Perpetual´´ nedanför borggården har börjat blomma om. De är de två rossorter som är helt friska och som blommar villigt hela tiden. Stanwell har en månads uppehåll men blommar sedan till sent på hösten. Sommarblomsplanteringarna vid slottets entré är vackra.

 

Rensar borggården med skyffeljärn och klipper ligusterhäcken för andra gången i år.

 

Vattnar varannan dag. De perenna förgätmigejen som satt i buxbomsrundlarna, har jag planterat en del av i häggplanteringen, där den får lite mer skugga. Den trivs ju bäst i halvskugga. Rensar alla planteringar vid hotellet.

 

Vecka 34

 

Torkan fortsätter och det är vattning som gäller.

Stammar upp lindarna vid parkeringen.

Klipper av massor av vissna blommor från pysslingkragen. Slottets personal plockar in sommarblommor till matsalen flera gånger i veckan och det skövlas ganska friskt i planteringarna. Till nästa år måste jag avsätta plats i trädgårdslandet för snittblommor.

 

Mina skrämmor i Bonicaplanteringar vid rondellen verkar fungera, det har inte ätits av knopparna sedan de kom upp. Det är foliepapper lindat runt stolpar och som tydligen skrämmer djuren.

Bygget av ladan eller slottsverkstaden eller vad den nu ska kallas, har stannat av för ett tag, då det diskuteras hur plattan och nedervåningen ska utföras. Trädgårdsmästarens önskemål på eluppvärmda marmorgolv och kristallkrona i trädgårdsrummet avslogs på  det senaste byggmötet.

 

Vecka 35

 

Inget regn i sikte så vattningen fortsätter  Klipper stamskott på lindarna ner mot hotellet.

Perennslänten är lite blomfattig just nu, men bonicaroserna lyser upp hela planteringen, de blommar fortfarande helt otroligt. Jättedaggkåpan börjar blomma om efter nedklippningen för två månader sedan. Nepetan har svårt att slå ut ordenligt i andra blomningen men blommar hyfsat. Spansknävan tycker nog inte heller om hettan och blommar sparsamt nu. Drakmyntan blommar snart ut och bolltisteln har sin fina tid bakom sig även om den blommar fortfarande. Den bästa perennen i planteringen just nu är den mycket bra mongoliska nävan som bara fortsätter att blomma.

 

Häggplanteringen har mycket som är i blom nu. Ingrid Bergmanrosorna blommar fint trots svartfläckssjukan och Vidjehortensian blommar på, men kommer nog inte att blomma lika länge som vanligt på grund av stekande sol. Rosenflockeln är väldigt fin nu och det japanska gräset är mycket vackert. Mjölkklockan har aldrig varit så fin som i år, blommar fortfarande väldigt vackert. Fackelblomstren blommar också bra och höstastrarna går snart i blom. Den mörkröda dagliljan fortsätter att blomma och de förgätmigej som jag planterade förra veckan blommar vackert. Sammetshortensian har bara en blomma i år men är i övrigt väldigt fin. Purpurhortensian frös ner och jag var tvungen att klippa ner den radikalt. Kommer inte att blomma i år. Höstanemonen blommar fint.

 

VÄXTER I PLANTSKOLAN

·      Pastellakleja

·      Ormöga

·      Trädgårsdsiris

·      Kranssalvia

·      Höstaster höga

·      Sockblomma

·      Liten flocknäva

·      Förgätmigej Tûringen´

 

 

Kantskär kalkstensgångarna med lina.

 

Vecka 36

 

 

 

Torkan fortsätter. Växterna i parken ser på sina håll trötta ut i värmen men sommarblommorna trivs.

 

Senare i veckan: Det utlovade regnet uteblev och torkan är nu mycket besvärlig. Träden fäller sina löv och det ser allmänt tråkigt ut i parken. Sommarblommorna får det vatten de behöver och vissa delar av perennplanteringarna vid hotellet får också vatten.

Rensat rododendronplanteringen vid slottet från brännässlor och jag har även kantskurit. Skördat bönorna klart och det vart som vanligt väldigt mycket. Körsbärstomaterna vid staketet mot skogen (i trädgårdslandet) mognar efter hand och jag plockar in varannan dag. Salladen, mangolden, squashen växer mycket bra.

 

Bygget har stannat av på grund av oklarheter med grunden. Men plattan ska gjutas på tisdag.

 

Sommarblomsplanteringarna vid entrén till slottet växer och frodas. Den bästa växten är som vanligt daggsalvian ´Viktoria´ men även heliotropen är bra. Har fått ta bort en del av pysslingkragen då de blev fula. Kompletterade med Heliotrop från andra ställen. Eftersom personalen blockar in blommor från planteringarna så har jag inte full koll på växterna just nu.

 

Planteringen nedanför terrassen är mycket vacker med de höga astrarna som är väldigt bra i sin ljusblålila färg mot limetobaken. De höga Narsissstobaken står mäktig längst bak.

 

Vecka 37

 

 

 

Vattna, vattna och åter vattna! Torkan och värmen håller i sig, inget regn i sikte. Räfsar en massa löv som fällts av lindarna så här tidigt.

Plockar in äpplen till köket. Helena (konditorn) fick Signe Tillish för att göra äpplekaka. Till ätfrukt som ska stå i hallen till slottets gäster, plockade jag Oranie och de få Åkerö som fanns och även Aroma som mognat ovanligt tidigt i värmen. Ställer även en korg med Aroma i Paviljongen vid hotellet.

 

Rensar gångarna nedanför terassen. Vi fortsätter att lägga ut grus nedanför terassen men hinner inte köra så många lass då gästerna äter frukost halv åtta. Vi vill inte störa med oljud till frukosten.

 

Planterar 6 st. oktoberstormhatt.

Gör i ordning en terrassering ovanför bergtallen i perennslänten. Kör dit ett stort granitsteg som stöd. Kör på två kärror planteringsjord och planterar 10 st. Geranium ´´Brookside´´ som jag förökat genom delning och som växt till sig i min plantskola. Tror att det kommer att bli väldigt fint nästa sommar.

 

Gödslar pumporna i trädgårdslandet med tomatgödsel.

 

Plattan till ladan/slottsverkstaden gjuts. Tio betongbilar stod i kö i allén.

 

Vecka 38

 

Gräver upp alla pärlhyacinter som sitter i planteringarn på borggården. De har tagit över hela planteringarna, lejongapen kan inte fröa av sig och kvävs bland blasten av pärlhyacinterna. Börjar plantera löken i slänten vid trädgårdslandet upp mot ligusterhäcken.

 

Sommarblomsplanteringarna är fortfarande fina. Sommarhettan som höll i sig till mitten av september har bytts mot vanligt höstväder, men utan regn. Oroväckande torka nu innan vintern. Träden fäller ganska mycket löv.

 

Vecka 39

 

Gräver för kommande plantering av rhododendron vid parkeringen mot kastanjen. Kör på planteringsjord och ska senare fylla på med torvmull. Vi kör på ny planteringsjord i borggårdens planteringar. Även jord i buxbomsrundlarna nedanför borggården. 

 

Delat Hosta ´Krossa Regal´vid röda stugan och planterat några plantor vid entreplanteringen.

 

Vecka 40

 

Blåser löv på morgonen. Plockar äpplen, Signe Tillish i massor men de är hårt angripna av skorv i år, det är ju en sort som ofta angrips av skorv. Aroma däremot är mycket fina.

 

Planer på att bygga ett orangeri vid den förvuxna granhäcken har börjat gro.

 

Förlänger perennslänten vid hotellet. Det gäller bortre delen mot berget där jag nu börjat gräva bort all grässvål.

 

J och jag gräver ner belysning under träd, pyramideken och den stora asken på sjösidan.

 

Vecka 41

 

Fortsätter med arbetet att förlänga släntplanteringen mot berget. Gör rent berget från ogräs för att i vår plantera trågväxter mm. Plantering av perenner i planteringen blir även det i vår.  Tar bort Pinus mugo i slänten. Terrasserar på tre ställen med sprängsten från stranden. Planterar en del ljusgul trädgårdsiris invid sockblomman.

 

Flyttar klätterhortensian från personalingången till berget vid perennslänten..

 

Gräver ut planteringarna vid personalingången och lägger i ny planteringsjord. Plantering av persikoträd och vindruvor sker i vår.

 

Grävmaskinisten ´´Bamse´´ gräver ner elkabel till strand och vid parkeringen. Nya lyktstolpar med lyktor kommer upp. Murning och putsning av slottsverkstaden är färdig, nu väntar vi på vem som ska bygga resten.

 

Det som nu är kvar i trädgårdslandet är: Sallad i två lådor, mangold i två lådor, kryddtagetes som blommar fint, persilja två sorter i en låda, luktärtor.

 

Vecka 44

 

Vi har börjat jobba med den gamla igenvuxna parkdelen vid allén. Där har tidigare varit en ordnad park med dammar, som vi nu tänkte återställa. Äldre foton visar även små broar över vattnet. Det som jag börjar med är att med röjsågen såga ner alla snöbärssnår som vetter mot allén och även sly samt vissa träd som sälg och ask. Marken är ganska jämn så att det räcker om vi jämnar ut med traktorn och lägger i jord i ojämnheterna.

 

Vecka 45

 

Trädgårdslandet har jordförbättrats med kompostjord i alla lådorna, tre kärror i varje låda. De tre stora lådorna har även fått kogödsel trots att den inte var ordentligt brunnen. Där ska odlas pumpor även nästa år. Även rosenplanteringarna runt landet har fått ny kompostjord.

 

Anders Hästbacka fick jobbet att bygga färdigt Slottsverkstaden.

 

Jag har börjat röja sly runt om i parkens utkanter och skogsbacken vid parkeringen har röjts kraftigt för att få fram de stora träden och även spara återväxtträd. Även röjt vid utsiktsberget där sjöutsikten skymts av asksly en längre tid. Har klurat på en idé att göra en uteplats alldeles vid bergkanten med en underbar utsikt över fjärden.

 

Har beskurit plommonträden vid villan.

 

Vecka 46

 

Fortsätter med slyröjningen mot sjön i bergen och nedanför härbret. Täckt New Dawn-roserna vid trädgårdslandet med granris. De frös ner förra vintern. Lagt på kompostjord på vissa ytor i planteringarna vid  hotellet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0