• 2009
  • 2008
  • 2007

  • Site Meter

    Stockholmsvandringar 2019

    Klicka på länkarna!
     
    Bland schersmin, paradisbuskar, rosor och fläder på Södermalm - 19 juni
    Från Odenplan till Skanstull - 8 maj
    Södervandring i magnilia-tulpan-körsbärsblom tider - 24 april
    Gul vårvandring i Stockholm - 26 mars
     
     
     
     

    Filma i Stockholms gröna rum!

     
     
    Jag har fotograferat Stockholms trädgårdar och parker i många år och kommer att fortsätta med det framöver, men nu har jag fått en idé att även filma i huvudstadens gröna rum. Då kan jag i filmen berätta om trädgårdens historia mm.
     
    Äntligen har jag börjat förstå det fantastiska programmet Imovie, som jag nu blivit nästan besatt av. Där kan man sätta samman och redigera filmer, lägga till speakerröst och även lägga till bakgrundsmusik. Just nu jobbar jag med filmen om mitt sista år som slottsträdgårdsmästare på Engsholm 2017. Med hjälp av vaktmästare/fastighetsansvarig J, filmade jag från januari till november och nu blir det en 40 minuter lång film.
     
    Nu vill jag göra en film om Djurgården och även filma i Stockholms parker från vår till höst! Nu gäller det att hitta en bra filmkamera, så att kvaliteten blir så bra som möjligt. Mobilkameror i all ära, men nu vill jag skaffa mig en riktig filmkamera!
     
    Vi får se om mina planer blir till verklighet! 

    Lev livet fullt ut i oxveckorna!

    Jag försökte ta en ´´Nu-bild´´ men valde i stället några bilder från den magiskt dimmiga morgonen den 13 juni 2012 i Drottningholms slottspark, då jag fotade för boken. 
     
     
    Ett nyårslöfte som jag ska försöka hålla är att bli en mer harmonisk person, utan oro och inre stress. Letar ljudböcker på Storytel som ska kunna hjälpa mig. Just nu provar jag en bok som heter ´´Lev livet fullt ut´´, en ganska flummig väg till ett inre lugn, men jag tar till mig flera goda råd av författaren. Lite för andligt för mig egentligen, men jag är öppen för det mesta för att bli lugn!
     
    Skulle man sammanfatta alla dessa kloka böcker, så handlar egentligen alla om samma sak - att lära sig leva i nuet och inte grotta ner sig i det förflutna eller i framtiden. Att fokusera på det man gör just nu! Carpe Diem helt enkelt, den uttjatade och hånade latinska frasen, som ju trots allt är det klokaste vi kan ta till oss! Jag har själv skämtat om uttrycket och längtar ständigt till våren, sommaren, resor eller något annat och funderar även ganska mycket på det som redan hänt. Att allt för ofta stirra i mobiltelefonen är något som jag måste jobba ordentligt med.
     
    Oxveckorna varar fram till påsk sägs det. En trög och tråkig tid utan extra röda dagar i almanackan. För min egen del behöver jag inte bry mig om extra lediga dagar längre, men visst är det en lång sträcka fram till våren. Trots det så ska jag försöka leva NU. Hur NU det ska gå till! 
     
     
     
     
     

    Tropiska växthuset i Uppsala botaniska trädgård

     
     
     
    2 januari 2019
     
     
    Att skriva om gröna rum i januari är inte lätt. Det är i stort sätt omöjligt, om man inte tar sig in i något växthus, som vi gjorde förra veckan då vi besökte Uppsala. I Stockholm finns Edvard Andersons fantastiska växthus i Bergianska trädgården, som jag besöker ofta, men nu kände jag för att titta in en stund i det tropiska växthuset i Uppsala botaniska trädgård. 
     
    Det första som mötte oss när vi kom in i växthuset var en betalapparat. Allt fler platser är idag obemannade, vilket verkligen känns tråkigt. I Edvards växthus i Bergianska finns som tur är ännu en bemannad kassa, kombinerat med ett café.
     
    Det var välbehövligt att få se grönska så här mitt i vintern, känna doften av levande växter och vi trivdes gott i dessa gröna vinter rum den här kyliga årets andra dag. En aning okunnigt funderade jag var Victoria-näckrosorna tagit vägen. Senare läste jag detta på Botaniska trädgårdens hemsida:

    I Botaniska trädgården sås näckrosfröna i mars och en fröplanta planteras ut i Tropiska växthusets Victoriadamm i april. Bladen är då omkring 15 cm i diameter.

    Planteringsbaljan mitt i dammen rymmer nästan en kubikmeter jord. Eftersom jorden är extremt näringsrik, växer plantan oerhört snabbt. Redan i mitten av juni kan dammen fyllas av 8-10 blad. Varje blad kan bli upp till 2 meter i diameter och har en fantastisk flytförmåga. Bladundersidan är täckt av vassa taggar - ett skydd mot växtätande djur.

     

     

    Safirbuske
     
    Sinningia 'Pancas' 
     
    Laelia anceps
     
    Dubbelkokosnöten. Lodoicea maldivica.
     
    Öronsimbräken
     
     


    RSS 2.0
    Related Posts with Thumbnails