• 2009
 • 2008
 • 2007

 • Site Meter

  Piskande trådar

  Med en dånande motor på ryggen och piskande trådar framför mig har jag angripit ängsmarker mm. Ett tröttsamt arbete. 16 grader, mulet ochh blåsigt.....jag vill ha sol och värme!!

  Har pillat upp aklejaplantor som självsått sig i grusgången....planterar dem i små krukor och de ska senare planteras ut i planteringar. Vill ha mängder av aklejor överallt.

  Övernattar på slottet.


  Brasilien-Argentina

  Regn och blåst över parken idag. Har klippt ner perenner i full blom för att få dem att blomma om i augusti då verksamheten startar igen på slottet.
  Nepeta och Jättedaggkåpa klipptes ner i botten och det kändes grymt trots att jag vet att det kommer att bli bra. Få perenner blommar om efter nedklippning och för att Jättedaggkåpan ska hinna blomma om så krävs det en vacker och varm sommar. Nepetan däremot kommer alltid igen och blommar till frosten blir för svår på senhösten.

  Det blev en bukett på bordet hemma hos trädgårdsmästaren.
  Nu väntar vi in fotbollen......

  Häck-klippning

  Inget spännande jobb i parken idag. Klippte vår syrenhäck som är 90 meter lång. Känner av det i armarna ikväll. Använder elsåg men att arbeta med den i huvudhöjd är lite jobbigt. Att vara trädgårdsmästare är inte bara att leka med blommor på dagarna.

  När jag kom till stan för att fortsätta med extraarbete så märkte jag den stora kontrasten mellan de olika miljöer som jag befinner mig i. Från att vara i en lugn slottsträdgård till att stressa i bilköer, avstängda vägar och hetsig trafik....snabbmat och i kön framför mig var det en zigenare som beställde mat till hela släkten....kunde inte byta kö då de andra var långa. Tror att jag gnisslade sönder mina hörntänder under den kövistelsen. Måste nog bosätta mig i en by vid havet snart. Bo granne med en äng, en hage eller en lund.....eller en medeltidskyrka. Så.....så får det bli!

  Sommarblommor 2005

  I entréplanteringarna ´´Gravarna´´ finns i år dessa sommarblommor som jag drivit upp från frö. Idag har den första blomman slagit ut....Gullskäran.

  Amaranthus caudatus ´Red Tails´ - Rävsvans
  Anthirrinum ´Prinsess White´ - Lejongap
  Anthirrinum ´Black Queen´ - Lejongap, mörk mörk röd
  Anthirrinum ´Flowered White´ - Lejongap.
  Brachyscome iberidifolia ´Brachy Blue´ - Dockkrage, kantväxt
  Cosmos sulphureus ´Goldcrest´ - Gullskära
  Heliotrop
  Salvia farinacea ´Blue Bedder´ - Daggsalvia.....en favorit!

  Rådjursjakt och bilbesiktning

  Så var midsommaren över och vi är på väg mot fröspridning och mognad i våra trädgårdar. Det vilda i omgivningarna har blommat färdigt (buskar och träd i alla fall). Nu kommer vi in i perennernas och rosornas tid. Det här är parkens vackraste tid i planteringarna och då har verksamheten stängt för semester. Det är bara trädgårdsmästaren (och en av kontoristerna) som får se denna blomning.
  Visst blommar det vackert hela hösten i dessa stora rabatter men det är som allra bäst nu.
  Dagen började annars med att vattna det som inte har konstbevattning så som alla urnor och mina gravar som jag berättade om i går.

  Hörde Rosenfinken och såg Steglitsen och mängder av Sångsvanar på sjön. Solen värmde gott hela förmiddagen innan det blev mulet och blåsigt.

  Mitt på ljusa dagen ser jag plötsligt ett rådjur med bestämda kliv på väg mot min bästa plantering. Jag släpper det jag har för händerna och rusar mot rådjuret som tittar lite lojt på mig och lufsar tillbaka in i skogen. Det såg ut som att det tänker - jag äter vidare i trädgårdden i kväll i stället! Nu har jag stängslat in den viktigaste och största planteringen med rep. Det har fungerat förr och jag hoppas att växterna får vara ifred även i år.


  Det som blommar nu i denna stora släntplantering är:
  Silverarv
  Liten såpnejlika
  Gråtimjan
  Kranssalvia
  Prästkrage
  Alunrot
  Blå trädgårdsiris
  Lavendel (snart i blom)
  Lupiner
  Nepeta ´Six Hills Giants´
  Näva - Spansknäva ´Klaas´
  Näva - Patricia
  Näva - Liten Flocknäva
  Näva - Brookside
  Näva - Kashmirnäva
  Näva - Mongolisk näva (snart i blom)
  Pimpinellrosen Stanwell Perpetual.....den vackraste och bästa buskrosen som jag vet...
  Rosa rugosa ´Louise Bugnet´  Besiktning av trädgårdsmästarens bil gick utmärkt, inte en anmärkning. Nu kör vi ett år till Hondan och jag!

  Har fortfarande svårt att förstå vad som hände på bangolfbanan i midsomras...

  Sommarblommor 2004

  I parken har jag två entréplanteringar som jag kallar gravarna på grund av deras utseende när de är utan blommor på våren. Senare planterar jag ut de sommarblommor som jag drivit upp från frö.

  Här nedan är förra årets plantering och jag återkommer med årets lite senare.

   

  Sommarrudbeckia - Rudbeckia amplexicaulis
  Rävsvans - Amaranthus caudatus ´Red Tails´
  Gullskära - Cosmos sulphureus ´Bright Lights´
  Brokkrage - Chrysanthemum multicolur
  Eldblomma - Alonsoa warscwiczii ´Rebel´
  Lejongap - Antirrhinum majus ´White Wonder´
  Lejongap - Antirrhinum majus ´Black Queen´
  Lejongap - Antirrhinum majus ´Golden Monarch´
  Lejongap - Antirrhinum majus ´Royal Bridge´
  Lejongap - Antirrhinum majus ´Frosted Sunset´
  Påfågelöga - Gazania ´Tiger Stripes´
  Påfågelöga - Gazania ´Daybreak Bright Orange´
  Tagetes - Tagetes patula ´Pather´
  Matricaria - Matricaria ´Summer Snow´
  Sommarrudbeckia - Rudbeckia hirta v. pulcherrima ´Toto´
  Tigeröga - Careopsis tinctoria ´Mahogny Midget´

  15392-823

  ______________________________________________________________________

  Rudbeckia amplexicaulis tycker jag blir för vild för gravarna och är inte stadig utan lägger sig. Däremot den låga Rudbeckia hirta ´Toto´ är mycket fin. Rävsvansarna är häftiga och jag har planer på att bara använda dem och vita lejongap i gravarna nästa år. Gullskäran är mycket vacker och även brokkragen trots att den blir lite sämre efter första blomningen. Men det kan bero på den regniga sommaren. Däremot kommer jag inte att använda eldblomman mer?.små röda blommor på långa svaga stjälkar. Lejongapen är alltid bra förutom ´Frosted Sunset´som ser sjuk ut med de ljusa fläckiga bladen. Den mörkröda Black Queen är stadig och mycket vacker, likaså den gula Golden Monarch. De vita är alltid vackra. Påfågelöga kommer vi nog inte heller att använda mer. Dels på grund av att de äts av harar eller rådjur, dels att de endast blommar i solljus. Tagetes??nej och åter nej! Tigerögat väntar jag fortfarande på men har börjat blomma lite nu den 24 augusti, en läcker röd färg. Den enda i planteringen som jag direktsådde och den här sena sommaren så blir den sen. Den här färgblandningen är lite för rörig för mig och nästa års plantering kommer att bli något lugnare i färger.


  Regn

  ...bra för växtligheten.......!!!!

  KALMAR

  Så vackert i Kalmar stadspark. Paradisbusken har börjat blomma och även flädern.

  Tidig morgon

  Solen har för länge sedan gått upp och jag sitter här och dricker mitt kaffe och ser in mot stan.
  Snart ska jag bege mig mot parken. Tar med några Uffe-plattor.
  Dagen börjar alltid med en vandring runt för att se vad som hänt under natten. De sista gästerna lämnar anläggningen till lunch och sedan dröjer det till augusti innan nästa grupp kommer. Jag blir alltså ensam i parken i fem veckor. Nu kan jag väsnas med mina maskiner utan att störa. En mycket gammal och hög syrenhäck ska tas ner för att den ska få komma om med friskt liv.
  Nu önskar jag alla de tusentals som läser min blogg....en riktigt skön midsommar.

  Pioner

  Pioner

  Inför midsommar

  Nu lämnas jag snart ensam på området då den övriga personalen går på semester.

  Den senaste tiden har rosor och en hel del av perennerna i parken blivit uppätna av rådjur och harar. Känner ingen som helst ilska mot djuren utan undrar i stället varför man tror att man kan smycka ut mark som gränsar till vildmark...med växter som inte alls hör hemma här. Vägrar dock att ge upp utan försöker med alla möjliga och omöjliga knep för att hindra attackerna från skogen. Ska senare berätta vad jag försökt med.
  I morgon ska jag stänga in de största rosplanteringarna med stora nät. Även den stora perennplanteringen stänger jag in med stängsel.

  Just nu blommar de olika nävorna så underbart vackert. Spansknäva, Kungsnäva, Patricia-näva, Kashmirnäva, Jungfrunäva mm. Den vackraste av alla buskar som odlas i Sverige...Pärlbusken med sortnamnen ´´The Bride´´ har just blommat färdigt för denna säsong och även Buskpionen som blommar ca. fem dagar med sina jätteblommor...har gjort sitt för i år. Nu är det perennernas tid och sommarblommorna som jag drivit upp från frö. Det kommer senare en lista på sommarblommor som jag använder.

  Nu firar jag midsommar och beger mig söderut.

  Första inlägget

  Välkommen till min nya blogg!  RSS 2.0
  Related Posts with Thumbnails