• 2009
 • 2008
 • 2007

 • Site Meter

  Pieris japonica - Japansk buskrosling

   

  Buskroslingssläktet (Pieris) är ett växtsläkte i familjen ljungväxter med 8 arter från östra Asien, östra Nordamerika och Västindien. Några odlas som trädgårdsväxter i Sverige. 
   
  De här praktexemplaret av en japansk buskrosling, finns på ön Isola Bella i sjön Lago Maggiore i norra Italien. Jag besökte paradisön den 10 april 2010 och där bland alla blommande magnolior och vita påfåglar, såg jag den här fantastiskt vackra busken.  
  Busken eller det lilla trädet med de liljekonvaljliknande blommorna är giftig och trivs med samma förhållanden som rhododendron, alltså kemiskt sur jord i lite skuggiga lägen, absolut inte i full sol. Den passar även tillsammans med rhododendron då de blommar samtidigt, i april-maj. I Sverige kan man använda den här busken, med de vackra blommorna och med städsegröna blad, endast i de sydligaste delarna. Buskroslingar behöver ingen egentlig beskärning utan blir vackrast om de får växa lite som de vill. Japansk buskrosling växer långsamt och kan i gynnsamma lägen bli ända upp till 10 meter höga. I Sverige blir den dock sällan högre än 1-1,5 meter. 
  Den finns många sortnamn av den japanska buskroslingen och på Zetas trädgård i Huddinge finns tre olika sorter som alla klassas som mycket odlingsvärda. Är lite tveksam till härdigheten i zon 2-3... 
  • 'Debutante'  Zon 1-3
  • 'Little Heath'  Zon 1-2
  • 'White Cascade'  Zon 1-2
   

  Stockholms slott

  Stockholms slott. Färdigt exakt 200 år innan jag föddes. Slottet har 1430 rum och snart får fasaden få ny färg. 
   
   

  Wikipedia-fakta

  Högalidskyrkan

   Min stad!
   
   
  Under sommarens fotografering av trädgårdar och parker, besökte jag flera höga kyrktorn och andra platser högt över stan. Den 12 juli såg jag mitt Stockholm högt uppe från Högalids kyrktorn och utsikten var så fantastisk som jag väntat mig. Molnen var lagom foto-fluffiga och jag såg den långa gröna ön Långholmen under mig. Något längre mot nordväst kunde jag se mitt hem i Bromma.

  När Maria församling på Södermalm delades, byggdes Högalids kyrka mellan åren 1916-1927 efter ritningar av Ivar Tengbom. Likt Mariakyrkan i Visby har Högalid två torn och det blev en ordentlig klättring upp i det norra tornet för att få se stan från den mäktiga kyrkan på västra Södermalm.

  Man hör ibland att det ena tornet skulle vara något högre, men det stämmer inte - båda tornen är 84 meter höga. Skrönan kommer från att två systrar skulle ha bekostat tornen och att den ena systern var mer förmögen. Tornets översta topp ligger 105 meter över havet.
   
   Utsikt mot Långholmen
   
  Västerbron 
   
  Högalidsparken
   
  Långholmen - Norr Mälarstrand på andra sidan Riddarfjärden
   
  Katarina kyrka
   
  Högalidskyrkans urverk
   
   


  RSS 2.0
  Related Posts with Thumbnails