• 2009
  • 2008
  • 2007

  • Site Meter

    Engelska parken vid Rydboholms slott

     
     
     
    31 juli 2020
     
     
    En vacker allé av lindar visar vägen fram till Rydboholms slott, som ligger 2,5 mil norr om Stockholm. Troligen är Gustav Vasa född på slottet i slutet av 1400-talet, säkert är i varje fall att han växte upp här och att det fristående Vasatornet i grunden är från 1500-talet. Slottet och slottsparken är privat och ägs idag av finansmannen Gustaf Douglas som är en av Sveriges mest förmögna personer och grevinnan Elisabeth Douglas, född von Essen. Jag tänker inte gå in på slottets historia här utan håller mig till den engelska parken som ligger väster om slottet.
     
    Det var i slutet av 1700-talet som den engelska parken lät anläggas av ägaren Magnus Fredrik Brahe. Parken på nästan 100 tunnland sträcker sig ner till Hällsundet. Tyvärr hittade jag inte de två ekar som Gustav Vasa lär ha planterat i början av 1500-talet.
     
    Idag är parken mer en vacker vildvuxen lövskog än en park. Mängder av lindar är dock tecken på att det en gång i tiden varit mer likt en engelsk park, här finns även flera stigar att vandra på, med bänkar utplacerade med jämna mellanrum. På flera platser är lindar planterade i grupper och eftersom området fått växa igen så har träden sträckt sig uppåt och blivit riktigt höga.
     
    Jag vandrade på mjukt slingrande stigar, varav en går längs strandkanten. Inget är så lugnande som att vandra i en vacker lövskog och jag kände mig helt uppfylld av naturens skönhet idag, vilket fick mig att nynna och vissla lite. Jag är på god väg att bli en glad PJ igen! Kaffet drack jag på berget vid Hällsundet och trots friska vindar njöt jag fullt ut!
     
    Hit kommer jag att återvända många gånger för att se årstidernas växlingar, jag är bland annat mycket nyfiken på markfloran om våren. 
     
     
    Lusthus i form av en tunna vid Hällsundet. 
     
    Templet
     
    På väg mot parken fanns sensommarängar av bland annat johannesört, rödklöver och baldersbrå.
     
    Jomenvisst...jag gillar baldersbrå!
     
     
     
     


    En dag på Mälaröarna

     Drottningholms slott från Mälarblick i Nockebyhov.
     
    Helgö kanal
     
    Mitt enda sällskap var en uggla vid Färjeläget Kaggeholm
     
     
     
     
    27 juli 2020
     

    Innan jag begav mig ut mot Mälaröarna, åkte jag upp till Mälarblick i Nockebyhov för att ta några bilder. Därifrån har man en fantastisk utsikt ut över Mälaren och mot Drottningholms slott. Mitt andra mål var Helgö och Kaggeholms slott där jag ställde bilden för att se om den bortglömda parken fått någon omvårdnad i sommar. På den annars så lugna platsen befann sig nu ett gäng skrikande tonårsgrabbar som spelade fotboll på stora gräsmattan, vilket gjorde att jag inte kunde kolla in parken som jag tänkt. Jag vandrade i stället vägen ner mot det gamla färjeläget som nu bara var en enkel brygga. Kaffe och mackor längst ut på bryggan med vita näckrosor till vänster om mig och gula till höger.

     

    Sommarsverige är fantastiskt och jag ska verkligen försöka att ta in allt det vackra trots den besvärliga tiden vi befinner oss i. Förr i tiden när jag hade båt i Roslagens skärgård, var jag väldigt enkelriktad och tyckte endast att ytterskärgården var riktigt vackert. Numer kan jag njuta lika mycket av en stilla insjö i skogen, eller Mälaröarnas lummiga grönska. Jag vandrade tillbaka genom gamla lindalléer och i en hage sprang några hästar omkring och såg lyckliga ut, trots instängdheten. De flesta fåglarna har tystnat nu och under natten hörde jag inte koltrasten utanför sovrummet, den som sjungit sedan mars månad varje natt/gryning. Den har stört min nattsömn. Nu saknar jag redan den vackra vemodiga sången.

     
     
     
    På Helgö blev jag lite lycklig när jag såg en välskött granhäck.
     
     
     
    Hovgården Adelsö 
     
     
     

    Färden gick vidare ut mot Munsö och färja över till Adelsö, där jag aldrig tidigare varit. Vid Hovgården, som tillsammans med Birka upptogs på Unescos världsarvslista 1993, vandrade jag ut mot det fantastiska kulturlandskapet med borgruin, husgrunder och gravfält. Platsen var central plats för Svearikets styrning från mitten av 700-talet, läser jag på Wikipedia. På andra sidan fjärden ligger Birka, dit båtar går från Hovgården och det var mycket lockande att för första gången besöka Birka, men jag håller mig fortfarande ifrån folksamlingar, så det får vänta ett tag till. 


    Jag gick upp till borgruinen och utsikten över Mälaren var storslagen. Innan jag tog mod till mig att gå in i området som betas av kor, såg jag till att kossorna låg lugnt och stilla i skuggan under ett stort träd. Men plötsligt reste sig alla och började röra på sig i riktning mot mig, lika plötsligt började vandraren med koskräck gå med snabba steg mot grinden.

     

    Det här är en plats som jag kommer att återvända till många gånger. Det böljande kullarna med lämningar från forntiden är oerhört vackra, med blommande örter i den magra marken. Tänker att det säkert är mycket vackert här på våren också och jag såg flera riktigt stora gamla aplar vid stranden. En vacker majdag 2021 kommer jag tillbaka och då kanske jag även vågar gå in till det mysiga trädgårdscaféet invid kyrkan. Nu sneglade jag in och kände doften av kanelbullar…

     
     
     
    Munsö kyrka
     
     På vägen hem stannade jag vid Munsö kyrka och jag tyckte mycket om tornet med alla fönstren. Det såg inte så strängt och stikt ut, nästan lite folkligt!
     
    Låga gravstenar inäddade i Rozanne-nävor, så oerhört vackert och inte heller det så strikt och sorgligt.
     
     Vidjehortensian 'Annabelle' tillsammans med flox. På den här kyrkogården har man verkligen tänkt till vad gäller växtlighet!
     
     
     


    Längs Kungsholmens stränder

    Strändernas vackraste växt fackelblomster växer på många platser runt Kungsholmen.
     
    Se upp nu alla paddlare! Att köra vattenskoter är att köra utan några som helst regler.
     
     En hel plantering med Acanthus vid Kungsbroplan, en inte allt för vanlig växt i Stockholm
     

     

    26 juli 2020

     

     Det var senast i februari som någon, förutom Lexus besökte min lägenhet, ingen välbesökt salong, som Uffe sjunger. I slutet av februari började det normala livet gå mot en mycket annorlunda tillvaro för de allra flesta. Trots att jag kunnat vandra, kanske mer än någonsin, har jag levt som i en bubbla på något sätt och jag längtar verkligen ut därifrån. Jag är ändå lyckligt lottad som har kunnat tillbringa en hel del tid tillsammans med de som betyder mest för mig, men jag saknar trots allt att kunna röra mig fritt överallt.

     

    Tidigt i morse gick jag över min bro till Kungsholmen.  Det blev ännu en vandring runt min favoritö detta år och den här gången i ett ganska snabbt tempo. Jag känner mig stark och frisk och njuter av att kunna vandra utan några problem. Men jag hann även med att pausa på några favoritbryggor denna tidiga, soliga söndagsmorgon då de flesta stockholmare låg kvar i sängen.

     
     
     
    En favoritbrygga vid Karlbergssjön, som äntligen var ledig!
     
     Blommor i stenstaden
     
    En alm nära stadshuset som har levt färdigt sitt liv.
     
     Lysande ekollon i Rudbecksparken i Fredhäll av konstnären Johan Ferner Ström. Det ska finnas lysande körsbär av samma konstnär i Sankt Göranparken också. 
     

    I år ser jag fler döende almar än någonsin och det ser lite skrämmande ut på många platser, även om det är sådant vi vetat i många år, att almen är ett träd som snart inte finns kvar i Stockholm och i övriga landet. Glädjande i Stockholms parker är dock att stora parkytor runt om i kommunen, fått växa likt ängar i år, även om jag vet att riktiga ängar måste ha mager jord för att gynna blommorna och inte en näringsrik jord där gräset härskar. Trots det har många vilda växter fått visa sig som aldrig förr på gräsytor. Röllika dominerar på många platser och det kanske inte är den vackraste vildblomman, men det blir ändå så mycket mer levande om man jämför med en klippt gräsmatta. Blåklockan får plötsligt växa upp, den är ju ständigt jagad av de som med trimmer vill korta all växtlighet till fem cm. När den här växten knoppas ser den ut som ett gräs och råkar väldigt ofta ut för piskande trådar. I år har jag sett fler blåklockor än på mycket länge.

     

    På många platser har det även anlagts ängar intill parker mm. Som till exempel vid Askrikegatan mot Tessinparken på Gärdet och längs den upprustade Norr Mälarstrand, där bland annat vallmon blommade vackert i dag. Det här är en utveckling som jag tycker mycket om. Visst kan även jag tycka att klippta gräsmattor passar i många trädgårdar och parker, men den vilda ängen är inte bara så mycket vackrare, utan är också mycket viktig i en tid då bland annat fjärilar blir allt ovanligare. Biologisk mångfald!

     
     
     Norr Mälarstrands ängar
     
     Hemma hos mig i Traneberg. Den här ytan brukar vanligtvis klippas, men i år har den fått växa fritt. Lexus och jag har en stig genom ängen...
     
     


    Ännu en stadsvandring

     
     
     
     
    19 juli 2020
     
     
    Vad jag tycker om 2020 har jag väl uttryckt ganska tydligt tidigare och det är väl inte många som jublar åt det här året. Men idag hängde jag i varje fall på mig min gamla Nikon igen och gav mig ut på stan för att leta upp något som blommar i parkerna. Bilen parkerade jag vid Tegnérlunden denna nästan folktomma förmiddag i huvudstaden. Om man är skrämd av att smittas av viruset, så var risken väldigt liten idag.
     
    Inne i den lummiga Spökparken på Drottninggatan lyste det av vita rosenskära, som hade sällskap av främst daggsalvia i planteringarna. Växter som trivs ihop och som jag flitigt använde när jag var trädgårdsmästare på Engsholms slott en gång i tiden.
     
    Centralbadets trädgård på samma gata, har sin glanstid under vår och försommar, men bjuder nu på djup och lummig grönska, där stadsvandraren kunde vila en stund i skuggan. Det stora valnötsträdet som böjer sig ut över entrén till badet, var fyllt av nötter och nedanför blommade liljor.
     
    Jag tog även en snabb sväng genom Norra Bantorgets park där det i år var stora öppna ytor i perennplanteringarna. Hoppas att lyckorna fylls på framöver. I Kungsträdgården var det färgfest i sommarblomsplanteringarna, som dock dämpades något av ljus gaura. Färggrant var det även i Berzelii park runt statyn av Berzelius och i Humlegården var planteringen runt Linnéstatyn...eller vi tar det en annan gång. Det blir för deppigt nu.
     
     
    Jag frågade mina följare på Stockholms gröna rums Facebooksida om tips på lite annorlunda naturplatser och trädgårdar i södra Sverige och fick massor av bra förslag som hamnade på min lista. Stort tack för det. Tanken är att jag ska bege mig på en bilresa söderut någon gång i september, om inte virussmittan ökar igen. Men först blir det en vecka i ett hyrt hus utanför Öregrund i augusti. 
     
    I övrigt lunkar tiden fram och jag gläds åt att ha Lexus då och då. En fantastisk kompis och vandrarvän.
     
     
     
    Centralbadets trädgård
     
    Spökparken med rosenskära och daggsalvia.
     
    Kinesträden blommar på Sergels Torg
     
    Gustav Adolfs torg
     
    Karl XII i Kungsträdgården där jätteprästkragarna lyser upp i grönskan.
     
    Jakobs kyrka med färgsprakande planteringar. Rosor till höger.
     
    Berzelii park
     
     Linnéstatyn i Humlegården. Statyn som många vill ta bort eftersom Linné med dagens syn på mänskligheten, var en rasist som delade upp människor i olika raser på 1700-talet.

    Juni-juli 2020

     
     Barnhusviken vid Kungsholmen 17 juni
     
     
    Kameran var med då och då denna märkliga, annorlunda och hemska sommar. Den här våren/sommaren hade jag väldigt svårt att uppskatta det som var vackert i trädgårdarna, så som jag brukar. Det var så mycket annat som störde. Men här är trots allt några bilder från juni-juli.
     
    Att inte vara så intensiv på sociala medier har varit skönt, men det börjar bli dags att visa lite bilder igen tänkte jag.
     
    Vet att jag inte ska stressa fram tiden, men jag längtar faktiskt till nästa vår, då vi förhoppningsvis blivit av med det stora virusproblemet och åter igen kan njuta av det vackra som trädgårdar och natur bjuder på.
     
     
     
    Nationaldagsvandring runt Riddarfjärden och Långholmen
     
    Det är alltid lika trevligt att möta Kerstin på hennes makalöst vackra äng på Långholmen, där de tidiga rosorna nu började slå ut. 6 juni.
     
     Nationaldagsfika på Stora Henriksvik på Långholmen och jag bytte den traditionella prinsessbakelsen mot en simpel men god kanelbulle. 
     
    Jag träffade trädgårdsmästare Christina som berättade att Odla med P1 handlade om hennes trädgård Stora Henriksvik den 1 juni och jag började lyssna på podden på vägen hem. Vandrade från Bromma, runt Riddarfjärden och även runt Långholmen och hann hem just innan regnet kom.
     
     
     
     
     
     
    Bryggsegling i Påsundet 12 juni
     
     
    Mina fina vänner Per och Catherine i vackra träsnipan Tea. 
      
    När Lexus får för sig att han måste ut klockan tre på natten 14 juni och jag tittar ut mot Kungsholmen. Tack Lexus för att jag fick uppleva den här vackra ljusa natten. Snart vänder det mot mörkret igen.
     
     
     Lillsjön i Bromma, i midsommartid. Under hela midsommarhelgen hjälpte jag min dotter att flytta! En annorlunda och skön midsommar! Men midsommarlunch i Sundbyberg blev det i varje fall. Tack Josefine och Viktor!
     
     
     
     
     
    En favoritgård på Söder - Öbergska gården.
     
     Refugium i Erikdalslundens koloniområde 18 juni. Läs mer om den här lotten här! 
     
    (null)
     Den hatade kirskålen blommar vackert vid min favoritstig i Bromma
     
     
     
     
    Min underbara kompis Lexus som jag har lite delad vårdnad om, var hos mig under värmeböljan 25-28 juni då temeraturen låg runt 30 grader fyra dagar i sträck. Fläkten gick dygnet runt och hans kyldyna fanns alltid till hands, men trots det var det svårt att sova i hettan.
     
     
    Södra Årstalundens koloniområde 1 juli
     
     
     
     
     
     
    Kerstins rosäng på Långholmen 2 juli
     
     
     
    Stora Henriksvik på Långholmen 2 juli
     
     
     
    Båttur med Tea runt Kungsholmen 6 juli
     
    (null)
    Den 6 juli följde jag med Per och Catherin i deras mysiga träsnipa Tea på en härlig tur runt Kungsholmen och avslutade med middag vid en boj i Årstaviken! Vädret växlade mellan sol och regn. Här återkommer vi till hemmahamnen i Pålsundet.
     
     Karlbergskanalen
     
     
     
     
     
    Mariefred och Gripsholms slott 7 juli
     
     En gata i Mariefred
     
     
     
     
     
    Ännu en vandring runt Kungsholmen 10 juli
     
     Många gånger har jag gått runt Kungsholmen i år. Det är bara Tranebergsbron som skiljer mitt hem och Kungsholmen, så det är bara att dra på sig vandringsskorna och ge sig i väg.
     
     
     
    Ulriksdals slottspark 12 juli
     
     
    Planteringarna som brukar vara fyllda av sommarblommor var nästan helt tomma i år och det mesta som växte var ogräs. Antagligen på grund av Coronaåret. 
     
     
     
     

    Sverigeresor 2020

     
     
    Klicka på länkarna!
     
     
    Vila i Stenskär/Öregrund - vecka 33
     
     
     
     
     
     


    RSS 2.0
    Related Posts with Thumbnails