• 2009
 • 2008
 • 2007

 • Site Meter

  Vecka 38, 2021 - Med ögon känsliga för gröna rum

   
   
   
  20 september - måndag
   
   
  Prins Eugens Waldemarsudde
   
   
  Galleriterrassen
   
  Trädgårds-Lexus
   
   
   
   
   Rosendals trädgård
   
   
  Barnens trädgård
   
   Rönnsumak 'Tiger Eyes' är mycket effektfull i planteringarna nu.
   
   
   
   
   
  21 september - tisdag
   
   
   
  Tranebergs strand och Alviks strand
   
   
  Fredhäll med Högalids kyrka längt bort i bild. Lägenheten med terrassen högst upp...där skulle jag kunna tänka mig att bo!
   
  Tranebergs strand. På somrarna används den här bryggan flitigt av de som bor i området.
   
  Längs Alviks strand finns mycket fina trädgårdsanläggningar. Här skogsaster och i bakgrunden står Strindberg.
   
   
   
  Huset Kulan i Äppelviken
   
   
   
   
  Det finns ett gammalt vackert hus från slutet av 1800-talet, med en lika vacker trädgård just intill Mälarens strand i Äppelviken här i Bromma där jag bor. Jag vandrar ofta förbi det här huset som kallas Kulan. Även om huset är fantastiskt vackert så är det ändå trädgården som jag brukar beundra.
   
  I april är marken täckt av scilla och senare blommar mängder av gamla syrenbuskar runt tomten och jag älskar just de här halvt förvildade trädgårdarna som saknar raka linjer och välordnade planteringar. 
   
  Självklart finns det en gräns hur långt ett förfall av en trädgård kan fortgå och nu helrenoveras tomten och jag hoppas att det blir en trädgård som passar till det gamla huset. Lexus och jag får hålla koll på arbetets gång.
   
   Huset Kulan i april 2015, tyvärr hittade jag inga bilder som visar hur trädgården ser ut på sommaren. 
   
   
   
  Minnebergs strand
   
   
   Längs Minnebergs strand blommar det fortfarande fint, här med ligularia och hortensior. Tänk att jag tidigare inte tyckte om hortensior! Nu är de vackra växterna en favorit, med sin mycket långa blomningstid och de vissna blommorna är vackra långt in i senhösten.
   
   
   
   
   
  22 september - onsdag
   
   
  Kottlasjön på Lidingö 
   
   
  Min älskade vandringskompis Lexus!
   
   
  Här vid Kottlasjön ligger Café Vattenverket som har eget bageri och det doftar alltid nybakt bröd när man går förbi. Vi fikar ofta här, men idag hade vi helt enkelt inte tid, vilket Lexus bestämt protesterade mot då han helt enkelt bara skulle in till caféet.
   
  Jag fick helt enkelt bära honom en bit förbi, men när jag släppte ner honom så vände han sig om och stirrade på caféet och sedan upp på mig. Varför ska vi inte fika? Lexus har tagit intryck av mig och blivit en café-fika-hund!
   
   
   
   
   
   
   
  23 september - torsdag
   
   
  Det är inte många poddar som jag lyssnar på, men nu har jag hittat Odlarna, där jag hörde avsnitt 97 som handlade om medeltidens trädgårdar. Det var trädgårdsarkeologen Anna Andreasson Sjögren som berättade om den mycket spännande tiden i trädgårdarnas historia.
   
   
  Lyssnade även när Lasse Krantz var gäst och det är alltid lika fint att höra hans syn på trädgård och natur. Visst, han berättade ännu en gång om hur hans intresse för trädgård startade, när han han hos en kompis på Ekerö satte händerna i en kompost och blev frälst. Men trots att han kan låta som en pastor,  tycker jag mycket om hans syn på odling, trädgård och natur. Han fick frågan vilken hans favoritväxt var och han svarade - sorbussläktet, rönn och kanske då Dodongrönn. Inga svårodlade exotiska växter direkt. Underbart!
   
   
  Den här podden kommer jag absolut att fortsätta följa, då det finns många kända trädgårdsprofilen som intervjuas, så som Karin Berglund, Lena Israelsson, Simon Irvine och Gunnel Carlsson. 
   
   
   
   
   
  24 september - fredag
   
   
   
  Mariaberget på Söder
   
   
  Lilla Skinnarviksgränd
   
  Självklart hälsade jag på Olle Adolphson i hans park också!
   
   Monteliusvägen med Mälardrottningen vid Riddarholmens kaj.
   
   
   
  Sorg i Öbergska gården
   
   
  Bild från 2020
   
   
  Många gånger har jag visat den här vyn in till fantastiska Öbergska gården vid Torkel Knutssongatan på Söder och det som gjort att jag alltid fotograferat här, är att en tjock gren av den stora asken böjer sig över infarten som en grönskande och inbjudande portal. 
   
  Idag såg jag att grenen inte finns kvar, den har brutits av och inte heller magin fanns inte kvar. Tänk vad en gren på ett träd kan betyda!, nu är det här bara en vanlig trädgård på Södermalm där jag nu nog inte kommer att ta fram kameran så ofta när jag går förbi framöver.
   
   
   
   
   
   
   
  Stockholms stadsmuseum
   
   
  Det var länge sedan jag besökte Stadsmuseet, som funnits här sedan 1942 i Tessin d.ä.:s gamla vackra Södra stadshus från 1660-talet. 
   
  I Stadsmuseets bibliotek och forskarrum hittade jag min bok och det känns gott att den finns just där.
   
  Nej, det är inte jag som blir serverad på Stadsmuseet...
   
  ... jag gick till caféet på bottenplan och åt en god västerbottenpaj.
   
   Utanför fortgick arbetet med nya Slussen och jag bävar för hur det en gång kommer att se ut här i kopplingen mellan Södermalm och Gamla Stan. 
   
   
   
   
   
  25 september - lördag
   
   
  Besök i Sanda cottage
   
   Stefan och Veronica vid lusthuset. Dahlian höst upp heter 'Dads Favorite' och den blev nog även min favorit i trädgården idag.
   
   
   
  Idag besökte jag Sanda cottage i Upplands Väsby, där Veronica och Stefan har skapat ett litet blomstrande paradis av en tomt som nästan enbart bestod av gräsmattor för cirka 13 år sedan.
   
  Trädgården på drygt 1000 kvm innehåller många små spännande rum där man på flera ställen kan slå sig ner vid ett litet bord och njuta av alla blommor omkring sig. Veronica och Stefan har ofta visningar i trädgården med öppet café och försäljning av många oliks sorters marmelad, äppelmos och ättiksgurka bland mycket annat. 
   
  Efter kaffe i lusthuset och prat om trädgård och livet i stort, lämnade jag trädgården för den här gången, nu skulle det piffas inför höstmarknaden i morgon! Tack för idag, jag kommer med all säkerhet tillbaka framöver.
   
  Mitt förra besök 2018, se här!
   
   
  Fotoljuset var besvärligt idag, men jag njuter ändå av de soliga och varma dagarna, innan kylan drar ner från norr!
   
  Druvorna smakade smultron!!!
   
  Nöjda i sin fina trädgård och redo att öppna upp för höstmarkand på söndagen!
   
   
   
   
   
  26 september - söndag
   
   
  Tidig morgon på Kungsholmen 
   
   
  06.30 vandrade jag över Tranebergsbron in mot Kungsholmen.
   
  ...och jag hann precis fram till bryggan vid Karlbergssjön när solen gick upp över stan 06.42.
   
  Karlbergskanalen
   
  I Piperska murens barockträdgård har ännu inte de borttagna statyerna återvänt. Läste att de fortfarande är på lagning. Folk har tydligen varit oaktsamma om statyerna, lutat sig mot dem och antagligen tagit selfies...
   
  Så här såg Piperska murens trädgård ut 2012
   
  Kungsholms torg. Litet lejon i brons av Monika Masser 2008.
   
  En av Norr Mälarstrands bryggor, utsikt mot ett höstglödande Långholmen.
   
  Högalids kyrka och Långholmen
   
  Västerbron
   
  Norr Mälarstrand
   
   Min by i Traneberg/Bromma, taget från Kristineberg på Kungsholmen.
   
   
   
  Vecka 38 för 2 år sedan, Invigning av en kunglig bro och ett hundbageri - se här!
   
  Vecka 38 för 3 år sedan, Ljudboksguidning i Gamla Stan - se här!
   
   
   
   

  Vecka 37, 2021 - Slottsturné runt Mälaren

   
   
   
   
   
   
  13 september - måndag
   
   
  Blockhusudden
   
   
   
   
   
  Ljunglöfska slottet 
   
   
   
   
   
  Lexus och jag hälsade på kompis Petra i trädgården där hon jobbar på Västerorts aktivitetscenter i Backeberg. Vi var här 2017 också, se här. Det blev som vanligt en trevlig pratstund bland sensommarblommor och vi pratade så att jag glömde fotografera blommorna...
   
   
  Det vackra växthuset i eftermiddagssol.
   
   Överbeskyddad liten båt i Minneberg.
   
  Lexus ligger och tittar på mig när jag gör min morgongymnastik.
   
   
   
   
  14 september - tisdag
   
   
   
  Magisk morgon och ännu en vilsam dag med min fina kompis Lexus. Vi vandrar långt, vilar, läser, ser på Monty Don och han gör mig lugn.
   
   
   
   
  16 september - torsdag
   
   
  Ängsö slott
   
   
   
   

  Tänker på startscenerna i den fantastiska dokumentärfilmen ’’Gubben i stugan’’ där man får följa en bilresa från ett stressigt Stockholm som man lämnar på en hetsig motorväg och där vägarna senare blir allt smalare med mindre trafik. Till slut blir allt öde och tyst där i södra Dalarnas djupa skogar. Jag har själv kört vägen fram mot gubbens stuga och vet hur påtaglig stillheten är.

   

  I morse lämnade jag själv ett trafikerat Stockholm och körde E18 mot Västerås och mitt första mål på min slottstur runt Mälaren var Ängsö slott, eller Engsö som jag tror att det nu mer ska heta. När jag steg ur bilen på den tomma parkeringen var allt var helt stilla, förutom en tupp som gol på en gård intill slottsparken. Det där lugnet och den tystnaden var precis vad jag behövde nu. Tuppens galande var bara ett självklart inslag i stillheten.

   

  De flesta slott som är belägna på landsbygden har nästan alltid vackra omgivningar och ofta leder en gammal allé fram till slottet, så även här på Ängsö. På borggården såg jag att delar av parken närmast slottet var en arbetsplats, då den forna parterren återskapas så som det såg ut här under parkens guldår på 1750-talet. Äldre målningar har studerats och en djupdykning i arkivmaterial har gjorts för att få en så lik bild som möjlig av hur det en gång sett ut. På informationsskylten läser jag – Återställandet av Ängsö slottspark är ett samarbetsprojekt mellan Westmannastiftelsen (som idag äger slottet och parken) och Länsstyrelsen i Västmanland.

   

  Det här värmer i hjärtat hos en gammal slottsträdgårdsmästare, när slottsparker återställs så som de en gång sett ut. För visst är det viktigt att blicka tillbaka i historien och lära av de som skapade både trädgårdar och byggnader i en tid då skönhet hade ett annat värde än idag. Jag frågade en trädgårdsarbetare som skyfflade ogräs på gångarna, när parterren skulle vara färdig och han trodde någon gång under nästa sommar, inte förra året som det var tänkt från början. Det hade tydligen blivit något problem bland de inblandade i projektet. Så ett återbesök nästa sommar måste det nog bli.

   

   
  Den kubiska slottsbyggnaden vars nedre delar är medeltida, ser lite ensam ut med sin flygel en bra bit ifrån. Byggnaden har höjts i etapper och den översta våningen med mansardtaken kom till 1740 efter ritningar av Carl Hårleman. Här ser man arbetet med parterren och hur muren och trappan är klar. 
   
  Den här ihåliga jätteasken står mellan slottet och flygeln och har många hundra år på nacken!
   
   En av alla dessa underbara alléer till så många slott i Sverige, här till Ängsö.
   
   
   
   
  Tidö slott
   
   
   
   

  Tidö slott ställdes in på GPS:en och jag minns att jag under min förra resa runt Mälaren för tolv år sedan, blev helt förälskad i platsen. Idag var det helt öde runt slottet, allt var stängt och jag såg inte en människa. Visst uppskattar jag lugnet den här tiden på året, men ibland kan till och med jag tycka att det blir lite väl tomt.

   

  Det är dock en mycket vacker och fridfull plats och det känns som man faller några hundra år tillbaka i tiden när man vistas runt det fina slottet med den mycket praktfulla portalen. Det som skulle få mig att återvända till Tidö slottspark strax före midsommar nästa år, är de långa pionplanteringarna som leder fram till slottet. Jag tänker mig en bild med den blommande pion-gången och slottet i bakgrunden…

   

   

  Kort info om slottet:

   

  Holländsk renässansstil och ett av Sveriges bäst bevarade slott från stormaktstiden. Byggdes under perioden 1625-1641 där de stora arkitekterna Tessin d.ä. och Simon de la Vallé var inblandade.

  Ägdes i 200 år av släkten Oxenstierna. Idag ägs slottet av David von Schinkel. Leksaksmuseet som fanns här i 40 år flyttade 2016 till Skeppsholmen i Stockholm. Idag finns här i stället MC- och Cykel museum.

   

   
  Pionhäckarna skulle jag gärna vilja se blomma strax före midsommar!
   
   
   
  Strömsholms slott
   
   
   

  Innan jag besökte nästa slott, det kungliga Strömsholm, åt jag mat på restaurang Gula Hästen som ligger just innan slottet. Det blev pasta med fläskfilébitar - som inte smakade någonting, men jag blev mätt och var redo att fortsätta min slottsrunda. I detta hästmecka hade flera gäster ridhjälmar på sig vid borden..!

   

  När jag besökte Strömsholms slott 2009, var det juli månad och ganska mycket folk i parken. Idag såg jag sammanlagt fyra personer och inga störande neonfärgade jackor som var i vägen när bilderna skulle tas. Slottet som stod färdigt 1681 är mycket vackert och det kunde ju inte blivit annat då det var Tessin d.ä. som ritade detta mästerverk. Parken var välskött även om inte alla häckar var nyputsade just nu. Häckar i olika höjder med buxbom, thuja, liguster, avenbok och ansad syren, bildar vackra gröna rum. Kolbäcksån brusade som vanligt runt slottet i den annars så lugna miljön.

   

  Tanken var att jag skulle ´´hinna med´´ ännu ett slott till idag, men Stora Sundby fick faktiskt vänta en dag, eftersom jag skulle checka in på mitt B&B innan klockan tre. Men jag hann trots allt med ett litet besök i Torshälla som var en charmig liten tätort. Nackdelen är att den trevliga småstadskänslan försvinner när gatorna är så trafikerade och när det står mängder av bilar parkerade på historiska platser, som vid det vackra gamla rådhuset.

   

  Så är det ju överallt nu, bilarna härskar och förstör vackra miljöer. En diskussion har nu väckts om Narvavägen och Valhallavägens alléer i Stockholm, som nu är som stora parkeringsplatser. Många, inklusive mig, vill att parkeringsplatserna tas bort. Mer om det senare.

   

   
   
   
   
   
  Marys Café
   
   
   

  Trots vackra slott och parker idag, blev jag lika glad åt Marys café och B&B som ligger mellan Torshälla och Sundbyholms slott ute på landsbygden. Jag klev in i ett litet paradis med gamla hus och en vacker trädgård. Checkade in gjorde jag på det mysiga caféet, där det även serverades flera olika lunchrätter. Rummet var perfekt för mig, där den vackra sängen med mjuka madrasser lovade gott inför natten. Jag drack kaffe i trädgården under ett äppelträd och åt den godaste kaka jag någonsin ätit. En blåbärskaka med vit choklad som fick mig att sväva en bit ovanför trädgårdsmöblerna!!!

   

  Senare såg jag på Marys Instagram att både Plura och Eric Gadd hade uppträtt i trädgården i somras.

   

   
  Mitt rum låg i huset i trädgården.
   
   Med en segerkrans över mig sov jag mycket gott i den sköna sängen.
   
   
   
  Sundbyholms slott
   
   
   

   

  Men visst hann jag med ännu ett slott denna första dag och det berodde på att Sundbyholms slott låg alldeles i närheten av mitt boende. För tolv år sedan bodde vi i hotelldelen på Sundbyholm och åt trerätters middag i slottet på kvällen. Den här kvällen trev det inte någon trerätters middag på ett slott...

   

  Bonde söker fru slottet är fint och med ett vackert läge, även om själva parken inte bjuder på något speciellt för en trädgårdsnörd, men sommarblomsplantringarna framme vid slottet var vackra.

   

   
   Nej, gäss-srämmorna verkar inte fungera som det var tänkt!
   
   
   
   
   
   
  17 september - fredag
   
   
  Stora Sundby slott
   
   
   
   

  Efter en mycket god sömn och en helt ok frukost, fortsatte jag min slottsturné och åkte mot Stora Sundby, som ligger vid Hjälmarens strand, men ändå nära Mälaren som min resa skulle handla om. Vädret kanske kunde varit något bättre, men 7 grader och regn kunde dock inte ta bort mina förväntningar att se det där märkliga slottet som jag hört så mycket om, men som jag tidigare av någon anledning alltid åkt förbi. Jag visste att trädgården närmast slottet inte var öppen för allmänheten nu, den möjligheten fanns fram till sista augusti. Men i den stora parken utanför, var man välkommen att vandra i.

   

  När slottet uppenbarade sig i den mättade septembergrönskan, blev jag stående och bara stirrade en stund. I Sverige hade jag aldrig sett någon liknande byggnad tidigare, det såg ut som ett slott ur någon saga och det var omöjligt att säga om det var vackert eller bara märkligt och roligt. Det kändes lite strängt på något sätt och det kommer att ta tid att smälta intrycket. När jag närmade mig slottet såg jag hur stort det var och när jag senare läste historien om hur slottet kom till, förstår man hur gränslöst rika vissa adelssläkter var en gång i tiden.

   

  På platsen har det funnits en borg redan på 1200-talet, men nu koncentrerar jag mig på hur det här slottet kom till. Efter det att den gren av släkten Sparre som funnits här i tre sekler dött ut, köpte greve Carl De Geer det slott som då fanns här. Hans hustru ville dock att slottet skulle byggas om för att likna en romantisk riddarborg. Hustrun fick som hon ville och arkitekten som ritat Abbotsford House i Skottland, anlitades och han skapade sedan detta normandiska sagoslott, som tog 16 år att bygga.

   

  Stora Sundby slott stod färdigt 1848 och kunde då visa upp ett spännande tema i arkitekturen. De fyra stora tornen symboliserade årstiderna, tolv mindre torn för månaderna, 52 rum för årets veckor och 365 fönster för årets dagar. Idag är slottet bostad år Mauritz och Ida-Sofia Klingspor.

   

  Det var verkligen intressant att se detta nästan osannolika slott, men som sagt, är det vackert?

   
   
   
   
   
  Mälåkers slott
   
   
   
   

  När jag 2009 gjorde en liknande resa runt Mälaren, besökte jag även då flera slott, men inte Mälsåker slott. Regnet upphörde och jag tog mig fram till slottet i gammal vacker sörmländsk jordbruksmiljö och som vanligt när man närmar sig gamla slott var naturen vacker. Som historie- och arkitekturintresserad känns det bra att de flesta gamla slott i Sverige med jämna mellanrum renoveras och att de även får behålla sina vackra omgivningar.

   

  Hur som helst blev jag förälskad när Tessin d.ä:s italienska barockslott plötsligt dök upp i den engelska parkens grönska. Liksom vid Tidö slott igår var jag helt ensam här och jag stod länge och beundrade det vackra, men lite slitna slottet vid Mälarens strand. Efter ritningar av Tessin d.ä. (han dyker upp hela tiden under min slottsturné) byggdes slottet på 1660-1670-talen. Jag tycker mycket om fasaden med de tre flyglarna och det här blev nu ett favoritslott i Sverige. Kontrasten från Stora Sundbys ´´roliga sagoslott´´ till detta arkitektoniska mästerverk, var som att jämföra Bert Karlsson med Mozart…

   

   

  Nackdelen när jag reser i Sverige den här tiden på året, är att alla mysiga slottscaféer är stängda för säsongen, så även här. På en infotavla läste jag att det varit klassiska konserter inne i slottet i somras, vilket fick mig genast att bestämma, att jag en vacker sommarkväll nästa år med all säkerhet kommer att sitta inne i Mälsåkers vackra slott och lyssna på musik. En annan viktig information var att hundar är välkomna när slottet visades, men kanske inte på konserten då Lexus…

   

   

  På Wikipedia läser jag:

   

  Mälsåker köptes 1943 av den norska legationen och användes till utbildning av norska soldater, de så kallade polistrupperna. I januari 1945 fattade taket eld och slottet brann. År 1951 blev Vitterhetsakademien ägare och ett nytt tak byggdes. På 1960-talet omvandlades slottet till arkiv och ett antal träbjälklag ersattes med betong bjälklag.[1]1993 påbörjade Riksantikvarieämbetet en omfattande restaurering och sedan 2006 är slottet öppet för allmänheten.

   

   
   
   
   
  Gripsholms slott
   
   
   

   

  Som sista stopp på min roadtrip, besökte jag Gripsholms slott, detta vackra gamla Vasaslott. Jag gick runt utanför det stora slottet och in på borggården, innan jag vandrade in till mysiga lilla Mariefred, för att dricka kaffe på Café Två goda ting.

   

  I bilköerna mot Stockholm på E4:an, tänkte jag att min slottsturné nog borde ha varit en dag längre, men det kommer nog inte dröja länge innan jag rundar Sveriges tredje största sjö igen och kanske att jag då har sällskap med mig.

   

  Väl hemma när jag drack ett glas kranvatten, tänkte jag att vårt dricksvatten ju kommer från Mälaren!

  I Norrtälje där jag växte upp och där dricksvattnet hämtades från sjön Erken, sa min pappa alltid att han skulle dricka ett glas Erkenlemonad, nu dricker jag Mälarlemonad!

   

   
   Här odlas blommor som pryder slottet!
   
   
   
   
   
  19 september - söndag
   
   
  Narvavägens lindallé
   
   
   
  Tidningen Mitt i Östermalm hade en artikel om Valhallavägens och Narvavägens alléer, som handlade om parkeringsplatsernas vara eller inte vara i dessa vackra lindalléer. Artikeln blev en av de mest kommenterade på Mitt i Östermalms Facebooksida någonsin. 
   
  Åsikterna gick givetvis isär, men de som ville ha bort bilarna och använda ytorna till annat, är i majoritet. Min åsikt är att ytorna självklart ska användas på annat sätt än bilparkeringar. Narvavägen skulle kunna bli en vacker koppling till Djurgårdsbron, med planteringar och något café.
   
  En av kommentarerna på Facebook var:
   
  Självklart bör dom här parkeringsplatserna liksom dom på Strandvägen avvecklas och ersättas med underjordiska garrage, det är ju vanvettigt att dessa extremt attraktiva ytor inte används till fler serveringar och parker.
   
  En annan var:
   
  Tycker inte det är något problem eller förfulande med parkeringsplatser på Valhalla- eller Narvavägen. Parkeringsplatserna behövs, inte minst för de boende. Däremot vore det ju önskvärt att staden sopade ordentligt på dessa ytor och underhöll dem! Men det är undermåligt och bedrövligt.
   
   
   
   
  Vecka 37 för 2 år sedan, Hundvecka - se här!
   
  Vecka 37 för 3 år sedan, Förkyld Djurgårdsvecka - se här!
   
   
   
  Vecka 36, 2021 - Minnenas sorl

   
  6 september - måndag
   
   
  Östra Djurgården
   
   
   
   

  Det finns en stig inne i skogen ute på östra Djurgården som jag inte visste om för sex år sedan, men som jag nu ofta vandrar med Lexus. På våren är marken fylld av vitsippor och taltrasten sjunger sina vackraste sånger på samma ställe varje år. Idag var allt stilla och tyst, nu när sensommaren snart går över i tidig höst.

   

  På måndagsmorgnarna när jag hämtar Lexus på Djurgården, brukar vi vandra en stund ute på den vackra ön, innan vi fortsätter hem till mitt Brommanäste på andra sidan stan. Nu i september är temperaturen perfekt för vandringar och ett behagligt lugn råder där ute på Djurgården, speciellt under tidiga morgnar. I morse låg Djurgårdsbrunnskanalen helt stilla och vid Isbladskärret hade några kor morgonmöte vid bryggan. Både Lexus och jag trivdes gott när vi vandrade på stigen i skogen och jag säger det ännu en gång – vad vore Stockholm utan underbara Djurgården!

   
   
   
   
   
   
  Brommablommor
   
   
  En blomstrande bakelse på Alviks torg!
   
  En favorit bland perenner är den vackra nävan Rozanne som blommar under en mycket lång tid, utan att man behöver göra någonting med den.
   
   En annan perennfavorit är skogsastern, här vid Tranebergs strand.
   
   
   
   
   
  7 september - tisdag
   
   
  Gröndal 
   
   
   Kungen på tronen!
   
   
   
  Vinterviken
   
   
  Vi trivs när vi får vandra i trädgårdar.
   
  Visst, koloniträdgårdar får se ut på många olika sätt!
   
  Höstanemoner och Clematis 'Summersnow' - jo jag vet att den nu ska heta 'Paul Farges' i stället, men jag kommer trotsigt att fortsätta kalla den för Summersnow!
   
  Vi fick ett grönt litet fikarum för oss själva som var omgärdat av vinstockar med mängder av druvor.
   
   Min lilla fina kompis!
   
   
   
   
  8 september - onsdag
   
   
  Minnebergsparken
   
   
  Badstranden är öde. Längst bort i bild syns Norra Tornen i nya Hagastaden.
   
   Tåliga pelargoner som inte viker sig för varken extrem hetta eller hårt regn.
   
   
   
  Ulvunda slott - Lillsjön
   
   
  Den här planteringen vid Ulfsunda slotts södra flygel, är verklien vacker under hela växtsäsongen.
   
  Under vår vandring runt Lillsjön.
   
   Vi träffade på en vacker rödbent bärfis.
   
   
   
   
   
  9 september - torsdag
   
   
  Vandring med min bror i vår barndomsstad Norrtälje
   
   
   

   

  Förra året flyttade min bror och hans fru tillbaka till Roslagen efter att ha bott sex år på Öland, vilket gör att vi nu kan träffas oftare. Som idag när vi sågs i vår barndomsstad Norrtälje för att minnesvandra en stund. Vi möttes på Verkstadsgatan, där vi växte upp och där jag levde mina första nio år. Vi bodde nästan granne med den lilla vackra fabriken Pytagoras som tillverkade tändkulemotorer. Ovanför oss fanns Södra bergen, en plats fylld av äventyr för oss barn. Nu har ett stort badhus placerats där vi lekte en gång och det är svårt att känna igen sig.

   

  Vi stannade vid platsen där jag hade mitt lilla trädgårdsland som 5-6 åring, där odlandet var starten på mitt långa trädgårdsliv. Jag har svaga minnen hur jag fick några fröpåsar med krasse och ringblommor av tant Holst, som bodde i ett av de två punkthusen på gården. Vi såg även syrenhäcken där jag hade mitt gömställe inne i de stora buskarna, dit jag kunde fly undan leken när jag behövde min egentid. Den egentiden som jag sedan behövt genom hela mitt liv och som möjligen varit ett hinder för mina förhållanden med kvinnor. Min bror hade andra minnen, lite livligare och med mer bus.

   

  Vi fortsatte upp i Södra Bergen, såg ut över staden från utsiktsplatsen och kom självklart in på vad vi tycker om de två höghusen i det nya bostadsområdet vid hamnen. De har ju tagit plats efter de två höga silos som fanns där tidigare och de som är positiva till de höga husen, säger att det är väl bättre med två bostadshus än två fula silos. Visst, men var man tvungen att bygga lika högt igen? Husen runt omkring är fina och det hade blivit mer småstadskänsla om höjden varit max fem våningar, tyckte vi båda. Men ingen av oss bor ju i staden längre och utvecklingen rör ju faktiskt de som lever i Norrtälje. Trots vår tveksamhet till vissa nya byggnader i stan, så var vi överens om att det finns mycket fint kvar i vår barndomsstad.

   

  Det blev en mycket trevlig vandring med samtal om minnen från vår barndom, men även om vad som händer idag. Bror bjöd på lunch på mysiga restaurang Åtellet och vi gick längs ån tillbaka till vår startpunkt.

   
   
   Vid vår gård på Verkstadsgatan.
   
   
   
   
  10 september - fredag
   
   
  Bergianska trädgården
   
   
   
   
  Det blev en hel arbetsdag med mina bilder hemma vid datorn, där jag rensade, namnsatte, sorterade och drömde mig tillbaka till våren...
   
  Men jag tog en snabbtur till Bergianska trädgården, där jag såg den här fina dahliaplanteringen som var ny för i år inne i fruktträdgården. Mitt förhållande ditt dahlior är fortfarande ganska komplicerat, då jag ibland tyckar att de nästan är groteska i sitt utseende, som till exempel kaktusdahlior. Men den här planteringen tycket jag mycket om, där man valt lite lättare sorter. 
   
   
  Spännande och vackra dahlian 'Blue Bayou' 
   
  Epåletträd
   
  Katalpa
   
   
   
   
  12 september - söndag
   
   
   
  Släktträff på Rosendal
   
   
  Min systerdotters fina Eira kanske är en blivande trädgårdsmästare? Här beundrar hon och vi andra blomsterprakten i Rosendals slottsträdgård.
   
  Inspektion av lavendelfätet i Rosendals trädgård!
   
  Det blev en härlig dag på Rosendal med perfekt väder, vindstilla, varmt, lite sol, men mest moln och en regnskur just när vi fikat klart!  Tack för idag Ingmarie, Eira, Therese och dotter bakom kameran!
   
   
   
  Vecka 36 för 2 år sedan, Varken sommar eller höst - se här!
   
  Vecka 36 för 3 år sedan, Skärgårdstur i valtider- se här!
   
   

  Vecka 35, 2021 - Stockholm i september

   
  Ostindiefararen Götheborg lämnar Stockholm 4 september.
   
   
   
   
   
  30 augusti - måndag
   
   
  Djurgårdsbrunnsviken runt
   
   
  Jenny Lindstatyn från 1924 vid Framnäs udde på Djurgården. Vår världsberömda sångare som föddes 1820 kallades för ''Den svenska näktergalen''
   
  Den fantastiska röda planteringen i Lusthusportens park.
   
   Lexus vid färgplanteringarna i Lusthusportens park på Djurgården.
   
   
   
   
   
   
  1 september - onsdag
   
   
  Nyckelviken i Nacka
   
   
   
   
  Det är alltid lika fint att komma till Nyckelviken, med dess vackra trädgård och herrgården som uppfördes på 1740-talet åt en rik direktör på Ostindiska kompaniet. Nacka kommun förvärvade Stora Nyckelviken 1944 och områden kom att användas som fritidsområde för kommunens invånare. Idag finns här ett mysigt café i herrgården, en bondgård med djur, växthus och en vacker visningsträdgård med mängder av sommarblommor, tyvärr blev mina bilder därifrån inte så kul...
   
  Vi gick en stund bland alla blommor i trädgården innan vi njöt av en skön fikastund. Innan vi återvände hem gick vi bort till berget med utsikt mot Lidingö och Djurgården. Det blev en riktigt mysig utflyktsdag och senare i bilen mot Blockhusudden, där jag skulle lämna Lexus till matte igen, sa jag till honom att nästa vecka åker vi på en ny utflykt!
   
   
  Spegeldammen byggdes redan på 1760-talet.
   
   Fika med finaste kompisen Lexus!
   
  Svalkande nordliga vindar...
   
   
   
   
   
  2 september
   
   
  I 16 år har jag skrivit den här bloggen och de senaste åren har det blivit i dagboksform, något som jag tycker om även om det tar emot ibland. Tanken är dock att fortsätta med dagboken året ut och sedan återgå till mer ´´normala´´ blogginlägg, när jag har något att visa eller berätta.
   
   
  Som vanligt gör jag det svårt för mina följare med all denna text, jag vet ju att det är bilderna som är det mest intressant och kanske en kort bildtext. Men jag skriver den här dagboken även för min egen del och tittar ofta tillbaka på vad som hänt.
   
   
  Det går alldeles utmärkt att hoppa över texten (inte så mycket den här veckan) och bara titta på bilderna!
   
   
   
   
  Vitabergsparken
   
   
  I det här huset bodde Carl Anton en gång i tiden. Alldeles nära ligger friluftsteatern där han körde sitt ´´Carl Anton i Vitabergen´´. På Wikipedia läser jag - Carl Anton i Vita Bergen var ett underhållningsprogram som sändes i SVT under flera somrar mellan åren 1981 och 1995. Redan 1965 började trubaduren Carl Anton att leda trivselkvällar med artistframträdanden i Vita bergen i Stockholm. Sommaren 1981 började Sveriges Television direktsända underhållningen.
   
  Nedanför huset ligger Café Kajsas i parken.
   
  En arbetare med lunchrast och en lösdrivare, hade en trevlig fikastund hos Kajsas i parken. Per bor just intill och jag besöker ofta Söders stora fina park.
   
   Sofia kyrka har ingen kyrkogård, däremot en stor härlig park omkring sig.
   
   
   
   
  Hammarby sjöstad
   
   
   
  Kanna - Canna cannova 'Magno' 
  Narcisstobak - Nicotiana sylvestris - 'Ondly the lonely' 
  Sufrinia - Petunia 'Surfinia Hot Pink' 
  Palettblad - 'Sun Chocolate Covered Cherry' 
  Rosenplister - Lamium 'Lamira' 
   
   
   
   
   
   
  4 september - lördag
   
   
  Götheborg lämnar Stockholm
   
   
   Lycka till på din andra resa till Asien våren 2022.
   
   
   
   
   
   
  5 september - söndag
   
   
  Tidigt på Kungsholmen
   
   
  Karlbergs slott
   
   Vackra Karlbergskanalen
   
   
   
   
  Tidig söndagsmorgon och jag parkerade bilen vid Horsbergsstrand. Normalt brukar jag gå över Tranebergsbron till Kungsholmen, men jag börjat tröttna på att vandra över den trafikerade bron. Jag vandrade längs vackra Karlbergskanalen och Karlbergssjön bort till Sankt Eriksområdet och Grubbens park, fortsatte genom Polishusparken och in på Södra Agnegatan med sina stora Kaukasiska vingnötsträd, vandrade vidare genom Lanstingshusets vackra park, ut på Norrmälastrand och tillbala till bilen längs den långa Lindhagensgatan.
   
  Köpte färska stenugnsbakade frallor vid bageri ''Bullar och bröd'' på Lindhagensgatan 149.
   
   
   
  Södra Agnegatan med sina stora härliga kaukasiska vingnötsträd.
   
  Restaurang och Café Mälarpaviljongen vid Norrmälarstrand har tappat vädligt mycket av sin fantastiska blomsterprakt sedan trädgårdsmästare Kristina Björk slutade för några år sedan.
   
  Ligularia vid Norrmälarstrand.
   
   Kaffe och nybakad fralla hemma i Brommanästet efter morgonvandringen på Kungholmen.
   
   
   
   
  Vecka 35 för 2 år sedan, Skiathos och Skopelos - se här!
   
  Vecka 35 för 3 år sedan, Blommande augusti- se här!
   
   
   


  RSS 2.0
  Related Posts with Thumbnails