• 2009
 • 2008
 • 2007

 • Site Meter

  Vecka 29-30, 2021 - Bloggsemester

   
   
   

  Vecka 28, 2021 - Oaser i Stockholms City

   
   
  Centralbadets trädgård
   
   
   
   
   
   
  12 juli - måndag
   
   
   
  Stilla morgon vid Djurgårdsbrunnskanalen
   
   
  Lexus på sin hemmaplan
   
  Djurgårdsbrunnsbron
   
   
   
  Tystnaden var nästan total och vattnet låg helt stilla när vi gick längs Djurgårdsbrunnskanalen den här tidiga morgonen. Det kändes som om vi befann oss långt ifrån en stor stad, vilket var mycket vilsamt för en ljudkänslig storstadsmänniska. April, maj och junis intensiva fåglekonserter börjar nu avta något och jag hör i stället solosångare här och där. Ett fågelläte som skilde sig från skönsångarna var gråhägrarnas  ungar som måste ha det mest groteska fågellätet, då det låter som om de skulle kräkas varje gång de öppnar näbben. 
   
  Inte en enda båt kom och störde den spegelblanka vattenytan, endast några vitkindade gäss badade lite innan de återvänder till Djurgårdens gräsytor för att fortsätta beta.
   
  Norra länken är gratis att åka på nu i juli och jag kan använda den varje gång jag hämtar och lämnar Lexus eller när jag hälsar på min dotter. I vanliga fall koster en enkel resa till Gärdet eller Djurgården 105 kr. Att åka på innestadens gator till samma platser, kostar 35 kr. Jag har uttryckt min förundran över det här tidigare.
   
   
   Han är verkligen helt underbar den här lilla killen. Här hälsar vi på min dotter och besökte Tessinparken.
   
   
   
   
   
   
  14 juli - onsdag
   
   
   Lillsjöån i Bromma
   
   
   
  Vi söker skugga, Lexus har sin kyldyna, kylda handdukar och fläkt. 30 grader. Det räcker nu!
   
   
   
  Jag rangordnar årets månader
   
   

  I min nyårskrönika skrev jag att jag måste lära mig att leva i nuet, det uttjatade Carpe Diem är ju faktiskt det enda rätta att leva efter. Jag kommer dock alltid att längta. Längta efter en annan årstid, efter en resa eller

   

  Jag tänkte försöka rangordna årets månader, när jag trivs bäst.

   

  1.   Maj. För mig är det ett självklart val att maj är årets bästa och framför vackraste månad. Det är då träd och buskar blommar som bäst och temperaturen passar mig perfekt Jag längtar alltid till maj!

   

  2.   April. Den här månaden är lika självklar som tvåa. Det är då naturen vaknar till liv efter en lång vintervila. Fåglarna inleder sina underbara konserter i skogarna och hägg, try och måbär börjar grönska. I april börjar livet om och vi lämnar kyla och mörker bakom oss.

   

  3.   Juni. Man kan inte annat än att älska juni som är en oerhört stillsam och vacker sommarmånad. Det är ju egentligen hit jag drömmer hela vintern - drömmen om den svenska sommaren. 

   

  4.   Oktober. Den här månaden är som en grande finale på året, då naturen bjuder på ett färgsprakande skådespel. Luften är klar och lätt att andas och det nu Lexus och jag har våra bästa vandringar.

   

  5.   Mars. Det blir vår, snödroppar och vintergäck blommar och ljuset återvänder. Jag smider planer inför sommaren och om vi inte befinner oss i en pandemi, så besöker jag trädgårdsmässan i Älvsjö.

    

  6.   Augusti. När jag jobbade tog jag alltid semester i augusti. Det är en av årets stillsammaste månader. De som semestrat i juli, ligger lågt och håller sig hemma eftersom pengarna är slut och det är en perfekt månad om man ska besöka Gotland. Augustimörkret och tystnaden är omslutande och lugnande.

   

  7.   November. En månad som många nog skulle placera sist. Men jag älskar att stadsvandra en dimmig och lite kylig morgon i november. Trots mörkret och begynnande kyla så andas jag lugnare nu och jag kan åter sova med öppet fönster, utan att höra grannarna diskutera livets gåtor på balkongerna i grannhuset.

   

  8.   September. En ganska anonym månad, som en skarv mellan sommar och höst. En månad som bara är.

    

  9.   Juli. Semestermånad. Mycket folk…överallt. Ofta värmebölja som nu i år. Kravfylld tid då man bara måste bada och grilla…hela tiden!

   

  10.  Februari. En tid av längtan. Ta mig härifrån till mars månad och till ljuset!

   

  11.  Januari. En oerhört lång och tom månad. 

    

  12.  December. Den mest kravfyllda månaden på året! Man bör, eller helst måste vara glad och lycklig hela tiden och pynta hemmet med kitschiga och fula julprylar. Mörkret är som ett lock över oss. Ta mig till nästa år tack! 

   

   

   

   

   

   

  15 juli - torsdag

   

   

  Besök i min barndomsstad Norrtälje

   

  Flammentanz-rosor längs gatorna i Norrtälje, här med rådhuset på Stora Torget i bakgrunden.
   
   
   

  När jag öppnade bildörren i Norrtälje och lämnade den sköna AC-temperaturen för att gå ut i 32 graders värme, kändes det precis som när man kliver av planet i ett tropiskt klimat långt söderut under en vintersemester. Min lillasyster som fortfarande bor i Norrtälje och jag som utvandrade till Stockholm 1975, promenerade i vår barndomsstad och på grund av värmen var det inte så mycket folk ute på ´´gator och torg´´.

   

  Vi vandrade sakta bort mot Norrtälje hamn som det nya bostadsområdet heter. Två höghus reser sig där en gång stadens två silos stod och visst diskuterade vi om höghusens vara eller inte vara, men nu står de där och jag tror att de flesta Norrtäljebor trots allt har accepterat dem nu. Vi gick över den nya bron som fått det vackra namnet ´´Havslänken´´ och som går från det nya kajområdet över till Societetsparken och vi fortsatte ut till restaurang Havspiren där vi åt lunch.

   

  I mycket långsamt tempo vandrade vi tillbaka längs ån, till min bil som bjöd på välbehövlig kyla när vi åkte ut mot Väddö. Där fick jag äntligen besöka Kröns trädgård som jag så länge tänkte se, men som inte blivit av förrän idag. Det här var ett ställe precis i min smak. En mycket fin växtavdelning och på många ställen fanns små gröna blommande rum, där man kunde fika eller äta lunch. Vi placerade oss under ett äppelträd med kaffe och morotskaka och hade en mycket trevlig stund. Vi ses inte så ofta bara vi två, så vi hade en hel del att prata om.

   

  Det blev en mycket fin dag med syster och vi kommer med all säkert att göra fler utflykter i vackra Roslagen.

   

   
   
  Gammalt möter nytt i min barndomsstad.
   
   

   

   

  Kröns gröna rum på Väddö 

   

   

  Röda näckrosor måste man ju bara fota!
   
  Lillasyster och jag!
   
   
   

   

   
   
  16 juli - fredag
   
   
  Gamla Brogatan
   
   
   
   
   

  På väg till optikern på Norrlandsgatan, gick jag som vanligt in i Centralbadets trädgård och den vackra platsen gör mig aldrig besviken och nu blommade dagliljor och funkia runt dammen. Mycket har jag skrivit om den här trädgården genom åren och jag vet att många med mig tycker att det är en magisk grön oas mitt i City. Det är nog min absoluta favoritträdgård i Stockholm, som bjuder på något vackert under nästan hela året, även om maj månad sticker ut då alla träden blommar.

   

  På Klarabergsgatan framför Åhléns blommade nu kinesträden med sina vackra gula blommor och som jag tidigare skrivit så älskar jag dessa sent blommande träd och buskar. De har växt till sig riktigt bra sedan de planterades 2017-2018.

   

  Jag trivs verkligen inte i Stockholms City som totalt förstördes under Norrmalmsregleringen på 1950-1970-talen, men det finns trots allt några platser som man kan kalla oaser bland alla parkeringsgarage och själlösa byggnader. Centralbadets trädgård, som i och för sig inte ingår i området där många hus revs, är självklart en sådan plats och även raden med kinesträd på Klarabergsgatan. Klara kyrkogård är också ett grönt vackert rum mitt i all stel och strikt arkitektur. Den fjärde platsen som jag tycker om i City, är Gamla Brogatan där de vackra gamla husen blev kvar när 700 andra hus revs under regleringen. Det var meningen att ett parkeringshus i betong skulle ersätta de här husen, men efter omfattande protester ändrades planerna. Varför protesterades det inte i andra kvarter i Klara?

   

  Husen i det gamla Klara hade fått förfalla sedan början av 1900-talet och det var väl anledningen till att de boende i de mycket eftersatta husen inte protesterade när de erbjöds moderna lägenheter i förorterna.

   

  Gamla Brogatan är idag en gågata med flera restauranger och caféer och jag köpte kaffe med kanelbulle på Vetekattens bakficka. Jag satt där på gatans uteservering och njöt av lugnet den här sköna julidagen, då temperaturen sjunkit tio grader sedan igår. Utefter hela gatan finns pelargonpelare med röda kaskadpelargoner och över mig svävade rosa svanar. Jag tänker ännu en gång, att en mycket större del av City skulle ha kunnat sett ut just så här idag. Varför sparades inte fler gamla vackra hus från 1700-1800-talet? Det skulle ändå ha blivit mycket plats kvar för mängder av ful arkitektur som tydligen var så nödvändig i City.

   

    

  Fikade gjorde jag på Vetekattens bakficka och hela gatan var så lugn och skön den här förmiddagen då temeraturen hade sjunkit från gårdagens 33 till 22 och det gick att andas normalt igen.
   
   

   

   

   Centralbadets trädgård

   

   
   
   
   
  Kinesträden på Klarabergsgatan
   
   
   
   
  Kinesträden vid Klarabergsgatan och en liten bit ner på Hamngatan, blommar som allra bäst nu och jag tycker att de är fantastiskt vackra! Dessa träd planterades 2017 eller 2018 och har väst till sig mycket bra!
   
   

   

   Båttur till Årstaviken

   

  Kapten Per i Pålsundet, det gäller att hålla koll på alla paddlare.
   
   

  Att tuffa runt med en gammal vacker träsnipa på Stockholms vatten tillhör sommarens höjdpunkter. Idag följde jag med kompis Per i hans Tea och att från vattnet se mina vandringsstråk runt stans öar är fantastiskt. Pålsundet är hemmahamn och vi träffades där den här soliga eftermiddagen då temperaturen låg runt 26 grader och gled sedan sakta fram i den mycket vackra kanalen. På min favoritbrygga där jag ibland under tidiga morgnar tar min frukost, satt en man ikväll och spelade gitarr.

   

  Det var mycket folk längs stränderna nu när värmeböljan fortfarande ligger kvar och borta vid Tantobadet var det tätt bland solbadare. Sådana ställen är inget för oss utan vi gled vidare in i Årstaviken och ankrade på en vacker plats där lagom vindar svalkade. Vi hade inte setts på ett tag så vi hade mycket att prata om, medan vi åt vår sallad.

   

  När vi i kvällssolen återvände till Pålsundet, var stränderna fortfarande fyllda av människor som badade i den varma sommarkvällen. Tack Per och Tea för en underbar sommarkvällstur!

   

   
   
   ´´Min´´ frukostbrygga vid Pålsundet.
   
   Ute på Riddarfjärden där Västerbron sträcker sig mellan Södermalm och Kungsholmen.
   
   På väg till hemmahamnen i kvällssol.
   
   Trygg i hamn...

   

   

   
   
  17 juli - lördag
   
   
  Tessinparken
   
   
   Det blev ännu en bild på Tessinparkens rosor...
   
   
   
   
   
   
  18 juli - söndag
   
   
  Morgonvandring runt Djurgården
   
   
   Blockhusuddens skärgårdsstrand
   
   

  Svalkande vindar från norr och 20 grader halv sju på morgonen, då jag startade vandringen runt Djurgården ute på Blockhusudden. Jag var helt ensam längs hela kanalen men borta vid roddarna var det några som morgonbadade. Innan jag kom fram till Folke Bernadottes bro mötte jag fåren som lugnt och stilla betade längs vägen. Herden satt på en bänk med sina Bordercollies intill sig. Harmoni!

   

  Jag gick upp till slottet och även till Rosendalsterrassen för att fota de vackra sommarblommorna och blev jagad av en stor lufsande och argt skällande hund på väg upp till terrassen. Jag ökade stegen och ´´gick´´ ifrån hunden, som vände hemåt igen.

   

  Min kaffepaus tog jag uppe i skuggan vid kvarnen på Prins Eugens Waldemarsudde. Där satt jag länge och såg ut över den båttrafiken och under hela vandringen lyssnade jag på Paulo Coelhos Alkemisten som jag tidigare läst och som alltid får en att börja tänka lite längre än vanligt. Kanske att det mesta som händer redan bestämt i förväg, att nutidsmänniskan är dålig på tyda och följa tecken i livet. Hur är den han skriver – när man anar något, då upplever man en glimt av allt som redan är bestämt om våra liv. Ja ja…lagom flummigt den här tidiga söndagsmorgonen på min favoritö i Stockholm.

   

  Eftersom jag sovit dåligt på natten så var jag ganska trött när jag kom tillbaka till bilen, men benen var pigga och kunde nästan ha travat på ett varv till. Sträckan runt Djurgården är en mil.

   

  Tidigt i morgon bitti åker jag till Blockhusudden igen, men då för att hämta Lexus

   

   

   
   
   Jag saknar verkligen sommarblommorna på Lilla Sjötullsbron i år, men jag förstår verkligen att det är spartider även hos Djurgårdsförvaltningen. Vi hoppas på nästa år i stället! Den nedre bilden är från 2019.
   
   Ett trevligt morgonmöte nedanför Rosendals slott
   
  Vackra och spännande planteringar vid Rosendals slott
   
  Praktfullt på Rosendalsterrassen.
   
  Den vackra röda planteringen i Lusthusportens park.
   
  Härliga ´´Långkorven´´ igen vid Skansens norra entré, som var stängd när jag besökte Skansen förra veckan.
   
   Den sedvanliga bilden på Prins Eugens Waldemarsudde
   
  Tomatodlingen tar över min lilla balkong, men jag har plockat en hel del av de supergoda 'Sungold' 

    

   

  Vecka 28 för 2 år sedan, Vi var i Hvar - se här!
   
  Vecka 28 för 3 år sedan, Lexus och jag är gräsänklingar - se här!
   
   
   
  Venus and mars are alright tonight!
     Vecka 27, 2021 - Högsommar i huvudstaden

   
  Mitt i matchen mellan Danmark och England, tittade jag ut och såg detta skådespel. 
   
   
   
   
   
  5 juli - måndag
   
   
  Förra veckan visade jag en bild av rosorna på Andrégatan i Djurgårdsstaden, det blev en även den här veckan! Ett öppet fönster gör det möjligt att vakna till doften av rosor.
   
   
   Vippspirea är kanske inte en av de vackraste buskarna, men jag älskar dessa senblommande prydnadsbuskar som vi kan njuta av när de flesta andra buskar och träd blommat färdigt för länge sedan. Den här busken som blommar i juli med krämvita blommor har en annan mycket viktig egenskap, nämnligen att den älskas av fjärilar, humlor och bin. Det fullständigt brummar om växten när man kommer nära.
   
  Vippspirean är inte så vanlig, faktum är att det här exemplaret som finns på Blockhusudden, är den enda jag sett i Stockholm. Självklart måste det finnas fler och jag tycker verkligen att vi ska använda den mycket på grund av att den lockar till sig så många viktiga insekter i dessa tider då både fjärilar och bin minskar i antal.
   
   
   
   
  Åkeshovs slott och Judarn 
   
   
  Det här är lurviga hundars fiende i växtvärlden, som sätter sig i pälsen och ser det som ett bra sätt att sprida sina frön. Jag minns en gång när jag missat att kolla Lexus ben efter en vandring och han slet bort en kardborre från benet och valde att äta upp den, vilken innebar att växtens krokar fastnade i halsen och det blev en mycket jobbig dag innan det lugnade sig.
   
   Vi svalkar oss lite vid Judarns strand, men bada ville ingen av oss...
   
   
   
   
   
   
  6 juli - tisdag
   
   Vi vandrade vid Alviks strand.
   
   
   
   
   
  7 juli - onsdag
   
   
  Reimersholme
   
   
  Utsikt från Reimersholme. Långholmen till vänster i bild och Södermalm till höger.
   
   Västerbron och Långholmsbron
   
   Bron till Reimersholme
   
   
   

  Vaknade av att regnet vräkte ner och jag tittade på Lexus som låg nere vid mina fötter. Han låg på rygg med alla benen i luften och att gå ut i det här vädret fanns knappast i hans morgonplanering. Vi hade ju sett Spanien-Italien kvällen innan och matchen gick till förlängning och straffar, vilket gjorde att det blev sent för lillkillen som brukar vilja gå och lägga sig i sängen helst innan tio. Nu rastade jag honom vid midnatt, så det blev naturligt att bli kvar länge i sängen den här morgonen.

   

  Förresten, det kändes oerhört fel att Italien gick vidare till EM-final! Spanien var det klart bästa laget och att matchen skulle avgöras på straffar var tråkigt.

   

  Jag fotograferade ängen med hässleklockor utanför min bostad. Älskar platsen där det lilla koloniområdet ligger omgärdat av gamla förvildade trädgårdar. Knotiga äppelträd bildar ett lagom solgenomsläppligt tak över lotterna och marken runt om är vild och vacker. Vårfloran här är magisk och det är nästan så att jag redan längtar till våren igen.

   

  I Ulf Lundells Vardagar, som är hans väldigt personliga dagböcker, läser jag ofta att sommaren inte är hans bästa tid. Om jag ska vara riktigt ärlig så håller jag med honom. Det är en enda lång väntan på att sommaren ska komma, men när den väl är här är det en oerhört kravfylld tid då alla ska vara lyckliga och umgås framför grillen, helst varje kväll. Man ska resa till landet, helst till skärgården och jag ångrar vekligen att jag en gång sålde mitt sommarhus på Rådmansö. Idag är den enklaste lilla sommarstuga löjligt dyr i Stockholms län.

   

  De höga temperturena på 30 grader är jobbiga för både mig och Lexus. Så att våren och hösten är min bästa tid. Men visst står jag ut med att äta frukost på balkongen på morgnarna och gå i shorts och t-shirt varje dag!

   

  På dagen vandrade vi runt Reimersholme i duggregn, det var fortfarande varmt men ändå lättare att andas efter morgonens regn. I början av veckan steg temperaturen aningen för mycket för Lexus och mig och vi vistades mycket framför fläkten.

   

  Den här holmen är egentligen ingen favoritplats för mig, men det är en fin utsikt under vandringen, speciellt när man har Långholmen på andra sidan kanalen. Vi trivdes gott och jag ville dra ut på dagen eftersom jag skulle lämna honom på eftermiddagen.  

   

   
   
  Äng av hässleklockor hemmavid
   
   
  Precis utanför min bostad finns gamla trädgårdar som förvildats och även ett litet koloniområde som är omgivet av vild och vacker natur. Just nu blommar en hel liten äng med hässleklockor, på en mycket större yta än vad bilden visar.
   
   
   
   
   
   
   
   
  8 juli - torsdag
   
   
  Frukost på Långholmen
   
   
  Vi hade planerat att ta vår frukost på favoritbryggan här vid Pålsundet, kompis Åsa och jag. Men på andra sidan kanalen fanns en hel armé av trimmerförare denna tidiga morgon och det var ett fruktansvärt oväsen. Bildens lugn ljuger alltså! Så vi gick till hennes kolonilott på andra sidan Långholmen i stället. Där var det stilla och vi hade en fin stund bland blommor och grönsaker...
   
   Kaffe, mackor, smoothie och prat om livet gjorde det här till en fin morgon. Ok det var jag som sa att vi skulle se glada ut när jag ställde in kamerans självutlösare. Kanske att det blev i gladaste laget...
   
   
   
  Stockrosor i Djurgårdsstaden
   
   
   
   
  Långkorven
   
  Långkorven kallar Djurgårdsförvaltningens trädgårdsmästare den här långa böjda planteringen vid Skansens norra entré. Den är oftast mycket vacker och i år tror jag att den blir något alldeles extra. 2015 0ch 2016 var två andra år då blomsterprakten var helt fantastisk -  se här!
   
  På Facbook fick jag en kommentar att den äldsta delen av Dianavägen i Hjorthagen har sedan 1940-talet också kallas för Långkorven, även bostadsrättsföreningen där heter så!
   
   
   
   
  Skansen
   
   
  Skogaholms herrgårds köksträdgård
   
   
   Jag älskar den här platsen, vyn som är omslagbild på både bloggen och Stockholms gröna rums Facebooksida. Idag dansade skuggorna under fruktträden.
   
   
   
  Skånegården
   
   
   
   
   
  Café Petissan
   
   
   
   
  Mysiga Café Petissan som en gång var en flygel till byggnaden Spökslottet på Drottinggatan vid Observatorielunden, hette från början Petit Café och fick sedan smeknamnet Petissan. Byggnaden flyttades till Skansen redan 1907, men placerades då vid Solliden. Sin nuvarande plats fick Petissan 1931, som en del i stadskvarteren. Kaffet och kanelbullen idag smakade riktigt bra! 
   
   
   
   
   
   
  9 juli - fredag
   
   
  Södermalm
   
   
  Den här vyn från Centralbron över Mariaberget på Söder, tillhör nog en av de mest fotograferade av Stockholmsfotografer på sociala medier.
   
  Öbergska gården
   
   Frukostkvinnan på balkongen.
   
   
   

  Det är inte så ofta jag besöker Stockholms innerstad nu för tiden och då menar jag Norrmalm och City. Jag dras i stället oftast till Djurgården, Långholmen, Kungsholmens stränder och delar av Södermalm när jag vill fotografera gröna och blommande rum i huvudstaden. Men idag travade jag runt en stund i de mer centrala delarna av stan.

   

  Nu började jag trots allt min stadsvandring på Södermalm den här gången också, men det blev en kort promenad förbi den fantastiska Öbergska gården vid Torkel Knutssongatan, som jag aldrig kan se mig mätt på. Den stora asken vid grinden böjer sina grova grenar som ett valv in till den grönskande gården med det gamla vackra huset, som är en rest av tidiga 1800-talets största klädesfabrik i Stockholm.

   

  Jag fortsatt ner till Mariatorget för att se planteringarna med sommarblommor.  De gick de i ganska tråkiga rosa nyanser tycker jag, så som det ser ut över hela stan i år. Nästa år hoppas jag på blått-lila-grått-vitt, eller i varje fall någon komposition där färgerna skulle kunna bilda harmoni. Det är länge sedan nu tycker jag. Jag vet mycket väl att harmoniska kompositioner kan bli tråkiga i längden, att något bör sticka ut och fånga ens intresse, men nu börjar det snart kännas som om det skulle vara vågat och udda med harmoni.

   

  Ett kort besök på Mosebacke torg innan jag klättrade ner till Gamla Stan. Sommarblomsurnorna kändes lika ointressanta där som planteringarna på Mariatorget, det enda som fick mig att reagera på torget, var när en kvinna kom ut på sin balkong med frukosten, på översta våningen i huset som ligger intill Södra Teatern. Det såg trevligt ut och jag kan tänka mig att hon hade en fantastisk utsikt från sin frukostplats, över torget och säkert ut mot Stockholms vatten.

   

  Nu för tiden tar man sig mellan de historiska delarna, Södermalm och Gamla Stan, över en motorvägsbro av guld och jag kommer aldrig att förstå denna svulstiga och groteska lösning. Men det är ju fortfarande så att staden planeras för biltrafik, på samma sätt som under Norrmalmsregleringen på 50-, 60- och 70-talet, då hela city förvandlades till en kall och själlös plats i vår annars så vackra stad.

   

  Många från övriga delar av landet, blir förvånade när jag lägger ut mina bilder från Stockholms parker och trädgårdar och de har svårt att tro att bilderna är tagen i den stora stökiga staden. Oftast beror det på att de endast besöker city vid sina Stockholmsbesök och kanske även Vasamuseet och Grönan. Så ni utifrån landet som ska besöka Stockholm – titta i min blogg, där finns massor av tips på vackra platser.

   

  Det var lugnt och stilla i Gamla Stan när jag sakta vandrade i medeltidsgränderna den här förmiddagen och vid Järntorget stod som vanligt Evert Taube framför Tessins Södra Bancohus. Det brukar alltid vara någon som fotograferas bredvid Taube-statyn som restes 1985, men idag var det tomt, så jag tänkte att det var min tur att få hänga lite med Evert. Jag fortsatte sedan förbi restaurang Den gyllne freden på Österlånggatan bara några hundra meter från statyn på Evert. Det var hans stamställe och där ´´drack´´ även andra stora vissångare som Olle Adolphson, Fred Åkerström och Cornelis.

   

   

  Visst hade det varit mysigt att sitta en stund på uteserveringen vid Café Under Kastanjen på Brända tomten, men jag kan ju inte fika ute varje dag bara för att jag är färdigvaccinerad! Att fika i Stockholm är inte direkt billigt, så idag hade jag tagit med mig kaffe och mackor hemifrån och jag tog fikapaus i Strömparterrens vackra trädgård. Där satt jag länge på en trappa den här lite mulna dagen, då ljuset ändå letade sig ner genom de ganska tunna molnen. Ett mispelträd hade planterats och det måste vara det enda i Stockholm, utanför Bergianska trädgården. Det här lilla trädet kommer jag att följa med intresse.

   

  En man stod och fiskade och hade det stora konstverket föreställande en strömming av plast framför sig. Det är konstnären Thomas Nordström som vill väcka frågan om klimatet och den hotade strömmingen i Östersjön.

   

  Det blev ett besök i Kungsträdgården och i Berzelii park också innan jag vandrade tillbaka från Riddarholmen och över Centralbron till Södermalm och Södermälarstrand där jag parkerat bilen.

   

   

  Nu laddar jag för finalen i Copa America i natt klockan 2, då Brasilien möter Argentina. Nu hoppas jag att Messis Argentina kan vinna den prestigefyllda kampen.

   

   
   
   
   
  Järntorget i Gamla Stan
   
   
  Hasse och Evert!
   
   
   
   
  Strömpareterren
   
   
   Ett mycket fint mispelträd har planterats här på Strömparterren.
   
   
   
   
  Norrmalm
   
   
  Kaskadpelargoner vid Gustav Adolfs torg.
   
  Jakobs kyrka vid Kungsträdgården
   
  Drickfontän i Kungsan med Kungliga Slottet i bakgrunden.
   
   Bokhäckarna på Helgeandsholmen.
   
   
   
   
   
  10 juli - lördag
   
   
   
  Rosor i Tessinparken
   
    
   
   

  2010 planterades 4000 nya rosor i Tessinparken, i juni samma år invigdes de nya planteringarna av Sveriges främsta rosenexpert Lars-Åke Gustavsson. 

   

  De rosor som fanns här tidigare togs bort och innan de nya rosorna planterades schaktade man bort den gamla jorden, dränerade och tillsatte ny jord. Planteringarna har nu också breddats och på så vis har man kunnat komponera med rosorna på ett helt annat sätt än tidigare. Planteringsavståndet är 40 cm för de flesta rosorna och de sitter i sex rader i planteringarna. 

  Min dotter bor i närheten av den här vackra parken, så jag vistas här då och då, ibland vid caféet och ibland i skuggan av någon av de 150 hästkastanjerna som inhägnar parken. Planteringarna var rensade och fina idag!

   

   
  Tessinparkens mysiga café
   
   
   
   
   
   
   
   
  11 juli - söndag
   
   
  Klockan var 02.00 på natten då jag gick upp för att se finalen i Copa America mellan Brasilien och Argentina. Jag öppnade balkongdörren och koltrastarna sjöng så starkt i den ljusa sommarnatten. Matchen bjöd inte på något skönspel, utan var mer ett fotbollskrig och jag somnade igen vid 04.00, glad att Messi fick vinna titeln med sitt Argentina!
   
   
   
   
   
  Vecka 27 för 2 år sedan, Nu är det juli igen - se här!
   
  Vecka 27 för 3 år sedan, I Roslagens famn- se här!
   
   
   

  Vecka 26, 2021 - Stockholms gröna fikarum

   
   
  28 juni - måndag
   
   
   Andrégatan i Djurgårdsstaden
   
   
  Det är rosornas tid nu och vi började veckan med att besöka Andrégatan i Djurgårdsstaden, för att se alla vackra rosor som blommade på det gamla trähusets kullerstensbelagda gård. På 1980-90-talet skötte vårt familjeföretag Norrtälje trädgårdsservice den här gården och jag har beundrat rosorna sedan dess.
   
   
   
   
   
   
  29 juni - tisdag
   
   
  Hagaparken
   
   
  Pelouse är franska och betyder gräsmatta eller gräsplan. Stora Pelousen i Hagaparken är en del av den stora engelska parken som anlades här på 1780-talet. Gustav III lät arkitekten Fredrik Magnus Piper få uppdraget att rita parken. Pelousen här har en yta av 60 000 kvadratmeter.
   
  Lillkillen och jag fikade i skuggan på mysiga konditori Vasaslätten.
   
  Gustav III:s paviljong dyker plötsligt upp i gröskan.
   
   Jag tycker mycket om att vandra på den slingrande stigen längs Brunnsviken i Hagaparken och på den nedre bilden växer johannesört vid strandkanten. Vi gick stigen från caféet fram till Gustav III:s paviljong.
   
   
   
   
   
   
  30 juni - onsdag
   
   
  Vinterviken
   
   
  Vintervikens trädgårdscafé innehåller många vackra fikarum. Lexus och jag valde ett litet mysigt grönt rum.
   
  Vi vandrade genom de prunkande kolonilotterna.
   
  Hässleklockor vid Vintervikens badstrand. Från restaurang Winterviken bort till badstranden har det planterats mängder av träd och även syrenhäckar invid husen. 
   
   
   
  Rosendals slott
   
   
   Sommarblomsplanteringarna vid Rosendals slott har en bit kvar till den tänkta prakten. Bland annat kommer daggsalvian att blomma mer och lejongapen hade ännu inte slagit ut ordentligt. Trots det syns det redan nu att det blir vackert. Se tidigare år från slottsparkens sommarblommor här!
   
   
   
  Rosendalsterrassen
   
   
   En härlig färgprakt från sommarblommorna som gör sig fint mot blommande schersminer vid dammen på Rosendalsterrassen.
   
   
   
   
   
  1 juli - torsdag
   
   
   
  Kerstins rosäng på Långholmen
   
   
   Nu är bästa tiden att njuta av Kerstins vilda rosäng på Långholmen. Hon brukar ofta vara här och det är alltid lika trevligt att prata med henne en stund. Tyvärr fanns hon inte på plats den här dagen, men jag kommer såklart snart återvända till hennes lilla paradis.
   
   
   
   
   
  Stora Henriksvik
   
   
  Trädgårdsfika på Stora Henriksvik och idag njöt jag av en kanske inte så snygg, men god morotskaka.
   
   Nu doftar jag allt vad jag kan på scherminerna. Nästa vecka blommar de över.
   
   
   
   
   
   
  3 juli - lördag
   
   
  Bergianska trädgården
   
   
   
   
   
   
  4 juli - söndag
   
   
  Morgonvandring runt Kungsholmen
   
   
  Rosor vid Karlbergs-Bro koloniförening.
   
   

  Strax efter fem på morgonen startade jag min vandring med hyfsat raska steg runt Kungsholmen. Vid Kristinebergs badklippor där jag började, såg jag inte en människa men spår av lördagskvällen och nattens fester syntes tydligt och måsarna kalasade vid överfulla papperskorgar.

   

  Nere på Hornsbergs strand satt några par tätt omslingrade och tyckte nog att morgonsolen störde. Jag minns känslan från när jag var ung och själv satt sådär och tyckte att den nya dagen jagade bort nattens magi.

   

  Borta vid Karlbergs slott festade fortfarande ett gäng unga män och gav ifrån sig de sedvanliga grabbvrålen som hördes över hela Karlbergssjön. Men trots det var det en ljuvlig sommarmorgon. Att vandra så här tidigt får mig att må mycket bra. Temperaturen är lagom, det är nästan tomt på folk och stadens ljud har ännu inte blivit så störande, förutom grabbvrålen vid Karlbergs slott då.

   

  Jag hade tänkt lyssna på några sommarprat under vandringen, men jag hittade tyvärr inte hörlurarna hemma. Istället fick jag gå och tänka över mitt eget liv i stället, vilket ju egentligen är mycket mer intressant än sommarprat från alla möjliga och omöjliga kändisar och halvkändisar. Det brukar vara ganska deprimerande lyssning, men jag gillade Niklas Strömstedts program.

   

  Under den en mil långa vandringen tog jag vattenpauser då och då på favoritbryggor, för att klara av värmen som på slutet vid Fredhällsklipporna började märkas allt mer.

   

  I morgon hämtar jag Lexus igen och då blir vandringarna många, men inte så här långa.

   

   
   
  Sedvanligt foto på bryggan vid Karlsbergssjön.
   
  Stadshusbron. Det var länge sedan jag tyckte om stans sommarblommor faktiskt.
   
  Nu är det klart att 1800-talshuset annexet vid Smedsudden ska bli restaurang eller café. Renoveringen av byggnaden som stått tom sedan 2016, börjar redan i år. En vacker och annorlunda utsikt in mot stan och Västerbron!
   
   
   Min by i Traneberg/Bromma. Bilden tagen från Kristineberg på Kungsholmen.
   
   
   
  Dotterns balkong
   
   
   Den gamla trädgårdsmästaren tycker om dotterns val av sommarblommor! 
   
   
   
  Vecka 26 för 2 år sedan, Tid för schersminer, rosor och pioner - se här!
   
  Vecka 26 för 3 år sedan, Amalfikusten och Capri- se här!
   
   
     RSS 2.0
  Related Posts with Thumbnails