Site Meter

Kungsholmsvandring och renoveringen av Norr Mälarstrands parkstråk

 
Rättvisans borg, det 102-åriga Rådhuset på Kungsholmen
 
Norra Agnegatans mäktiga Kaukasiska vingnötsträd
 
Höstanemoner vid Hantverkargatan
 
Bergsgatan
 
Ligularia vid Norr Mälarstrand
 
 Kristina Björk i sin trädgård!
 
 
7 september 2018
 
 
Mälarpaviljongens vackra trädgård på Norr Mälarstrand och jag har sagt det förr och säger det igen - Trädgårdsmästare Kristina Björk gör ett fantastiskt jobb här och det blir bara vackrare för varje år som går. Det här är inte bara en restaurang, det är en mycket vacker trädgård i vår stad!
 
 
 
Jag hade även turen att få träffa författaren till den fantastiska boken om stadsträdgårdsmästaren i Stockholm mellan åren 1938-1971 Holger Blom - Brita Åsbrink som kom förbi Märlarpaviljongen, här tillsammans med trädgårdsmästare Kristina Björk.. 
 
Den gungande delen av restaurangen Mälarpaviljongen!
 
 

Egentligen var det för att titta till renoveringen av parkstråket vid Norr Mälarstrand som gjorde att jag gick hemifrån Brommanästet och in till Kungsholmen idag. Det har fällts popplar från 1970 och -80 talet och några gamla björkar som sjöng på sista versen. Parken som ritades av Holger Blom och Erik Glemme på 1940-talet skapades som en bit natur av Mälardalens flora och skulle endast innehålla inhemska växter.

 

På originalritningar finns 120 träd inritade och idag växer här 210 träd, vilket har gjort parkstråket mörkare än det var tänkt från början. Visst tycker jag om lummiga parker, men här vid Riddarfjärden var det meningen att det skulle finnas utblickar från flera håll och även siktlinjer i parken, som med åren försvunnit då många nya träd har planterats vid olika tillfällen genom åren. Som vid tidigare renoveringar 1967 och 2002. Personligen tycker jag inte att stora popplar hör hemma i små parker utan bör i stället få växa sig stora i de större parkerna, så jag ser inte något problem att dessa träd togs bort och ersätts med nya, som ska passa in i det ursprungliga tänket.

 

Nu har folk på Kungsholmen polisanmält fällningen och politiker har till och med blivit hotade av arga medborgare som inte tycker att träd ska fällas. Någon uttryckte till mig på Facebook när jag visade nya stadsträd i Stockholm, som kinesträdet, att på Kungsholmen tar man bort träd för att de inte är inhemska. Nu var ju anledningen att försöka återgå till just den här parkens ursprung. Jag har jobbat med trädgårdsarbete i nästan 50 år och vet hur känsligt det är när träd sågas ner, men ibland känns det som om folk protesterar varje gång en motorsåg startas, oavsett syftet. 

 

Jag tror nog att det här blir bra när de nya växterna får etablera sig och jag tror säkert att Holger och Erik hade förstått den här renoveringen. Är det någon som värnar om Stockholms grönska så är det väl jag, men i det här fallet så faller jag inte in i ledet bakom den protesterande massan. Visst finns det åtgärder som inte jag heller tycker om i den här renoveringen, som att de vackra häggmisplarna ska bytas ut, för att de inte anses som tidsenliga med originalplanen. Men men...jag kommer givetvis att bevaka etableringen av växterna, bland annat stora ytor med vildrosor, slån och hagtorn.

 
 
Vildrosor
 
 En färdig del av Norr Mälarstrands parkstråk.
 
En åsikt på Facebook:
 
Maria Helena Sorgligt att du tar parti för dem som förstör Erik Glemmes arkitektoniska pärla. Populus Beroliniensis passar visst på Norr Mälarstrand och planterats in under Holger Bloms ledning under slutet av 1960-talet. När Norr Mälarstrandsparken anlades pågick 2:a världskriget. Klart att man inte hade tillgång till utländska träd då. Att fälla uppvuxna friska träd för att de inte är svenska är absurt. Träd i parker växer och de behövs för att ge skugga till alla dem som inte klarar att sitta och promenera i stekande sol hela sommaren. Norr Mälarstrand VAR en fantastisk lummig idyll. Nu är en tredjedel slaktad och till vilken nytta? Stockholmarna behöver så väl sin grönska som ger skydd från stekande sol, dämpar trafikbuller och renar från trafikföroreningar.
 

Stockholms gröna rum Erik Glemme dog 1959 och slapp vara med om att popplarna planterades på Norr Mälarstrand. Jag har arbetat med trädgård och träd i hela mitt liv och jag hävdar fortfarande att popplar hör hemma i större parker, med sitt våldsamma rotsystem. Nu kommer det att planteras nya träd och i en park/trädgård behövs trädbeståndet föryngras då och då så att inte alla träd är lika gamla. Nu kommer markvegetationen få mer ljus och jag tror att det här kommer att bli bra framöver när de nya träden och buskarna får etablera sig.
 

Maria Helena Ja, om 70 år...
Dessutom är vi många som älskar Populus Beroliensis. De är vackra, de är oerhört tåliga och dessutom behöver just den här strandremsan sammanbindande rötter.
Visst var det Glemme som skapade parken men Holger Blom var också med på ett hörn. 

Ditt resonemang håller inte och vi som på daglig basis promenerar i parken GRÅTER av detta nidingsdåd. Man fäller inte 50 träd på samma gång!
 

Stockholms gröna rum Det är alltid svårt med stora förändringar i våra parker och visst förstår jag att många protesterar när så många träd fälls och självklart tycker människor olika om olika sorters träd. Jag minns när alla lindarna i Kungsträdgården fälldes och även i Drottningholms slottspark. Det var många som blev galna av att de gamla vackra träden fälldes. Se hur det ser ut nu!
 

Maria Helena Vi har inte tid att vänta på att 40-90 åriga träd växer upp!!! DET TAR EN LIVSTID ATT FÅ TILLBAKA DET SOM SKÖVLADES.
När parken anlades fanns redan träd på platsen. Hela nedre Kungsholmen har traditionellt haft popplar. Många är lyckligtvis kvar.
Nej, 
vi ska inte göra etniska rensningar i vårt trädbestånd. Att bara ha svenska arter är tråkigt. Och för övrigt, vad är svenskt egentligen? Ingenting! Vi lever nu i en tid då vi inte ligger under inlandsis vilket är det normala för vår världsdel. Alla växter har kommit från andra delar av världen till oss på olika vis.
Det är så förfärligt att så många fina stora träd i strandkanten har fällts. Deras rötter invid strandkanten behövdes. Utan dem kommer stranden, som har djupa lerfickor, att erodera. Det som hänt på Norr Mälarstrand är en skandal. BITE AB kör med alldeles för tunga arbetsmaskiner längs strandpromenaden. Inga oarkvögar är konstruerade för sådan trafik. 
Träden som har fällts fanns med på Holger Bloms ritningar över parken. Om man vill föryngringsfälla så tar man inte ett helt område på en gång. Att träd växer är inget onaturligt men det verkar inte Kungsholmens stadsdelsförvaltning med Arvid Vikman -S - förstå. Träd kan och ska bli underbart stora med fantastiska kronor. När Norr Mälarstrand anlades var det världskrig och ont om plantor men också ont om trafik. I dag behövs den grönska som Holger Blom ritade in på 1960-talet.
 

Stockholms gröna rum Bild från 50-talet. Popplarna planterades på 70-talet enligt Stockholms stads ritningar. När parken anlades fanns 120 träd, idag finns/fanns 210 träd i parkstråket! Jag tror att vår käre Holger och Erik tyckte att 120 var lagom.
 

Maria Helena Holger Bloms ritning är daterad 28/11-1967 så det stämmer bra att nyplantering av träd skedde i slutet av 1960-talet. 
Bilden du visar visar hur det dog ut på 1950-talet o h illustrerar att det tar decennier för en park att få uppväxt grönska. Kungsholmens stadsdelsförvaltning har flyttad oss tillbaka till anläggningsstadiet och vi har berövats en mansålders tillväxt😱😭
 

Kommentarer
Postat av: Liza Hansson

Du visar oss ställen jag aldrig varit på. Du måste ha material till en bok till. :)

2018-09-07 @ 16:37:30
Postat av: Liza Hansson

Jag har beställt din bok idag, tog två för att ge bort en till min "bästis" på hennes födelsedag. Det är tydligen lång leveranstid men den som väntar på något gott.....

2018-09-07 @ 16:44:47
Postat av: Hasse Wester

Jo men visst...det skulle nog kunna bli en bok till Liza! Vad roligt att du beställt boken! Ha det gott!

2018-09-07 @ 17:01:27
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Ingrid falquist

Skön motvikt mot valdebatterna. Tack.

2018-09-07 @ 21:37:03
Postat av: Hasse Wester

Ha ha...ja vi behöver lite balans Ingrid!

2018-09-08 @ 09:57:55
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0