• 2009
  • 2008
  • 2007

  • Site Meter

    En gömd blomsterskatt på Djurgården

     
    Trädgårdsmästare Cecilia Adén på Djurgårdsförvaltningen har uppmärksammats i en artikeln i tidskriften Landskap och det är på tiden att de som besöker Djurgården får veta lite mer om Rosendals slottsträdgård och Rosendalsterrassen, som ligger just intill det mer besökta Rosendals trädgård.
     
    Här blommar det riktigt vackert varje vår och sommar och det är Cecilia som komponerar de vackra planteringarna och sedan sköter de här fantastiska platserna tillsammans med sina medarbetare på Djurgårdsförvaltningen. 
     
    Se trädgårdarna Rosendals slottspark och Rosendalsterrassen här:
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    Vecka 17, 2018 - Som ett enda stort mirakel

     Kungsträdgårdens Prunus Accolade har snart sin bästa tid!
     
     Vitsippor och hägg är det vackraste jag vet i naturen!
     
     
     23 april - måndag
     
    Igår landade vi på Skavsta flygplats efter en fantastisk vistelse i norra Italien. Idag landar jag hemma i Bromma för att gå igenom alla bilder jag tog!
     
     
     
    24 april - tisdag
     
    Blåsipporna bleknar allt mer och snödropparna har slocknat, men vitsipporna får nu Djurgårdens skogar och parkmarker att lysa helt fantastiskt! Förra veckan vandrade vi runt i ett varmt, grönskande och blommande Italien och det kändes lite dystert att komma hem till kala träd och brungrå natur. Men idag när vi gick vår skogsrunda här på Djurgården, upptäckte jag att våren kommit en bra bit trots allt. Jag blir helt euforisk av vårfloran med sipporna, vårlöken och nunneörten och i år får jag följa våren i total frihet och se varje liten förändring i naturen. Det kunde jag även göra när jag jobbade som trädgårdsmästare i Engsholms slottspark, men där som på alla arbetsplatser fanns alltid ett prestationskrav! Man skulle/ville vara duktig! Visa! 
     
    Nu känner jag mig lugnare och lyckligare än på mycket länge. Mitt knä som en gång i tiden opererades tre gånger och som genom mina arbetsår sedan dess trasslat i perioder, har jag nu inga som helst problem med och jag kände mig nog mer som en pensionär i kroppen när jag jobbade än vad jag gör nu. 
     
    Det finns en bänk med en vacker utsikt i skogen vid Isbladskärret, där Lexus och hans matte brukar vila en stund under vandringarna. Där satte vi oss idag, Lexus och jag och vi såg ut över den vackra våtmarken där fågellivet nu blir allt intensivare för var dag som går. När jag skulle resa mig för att fortsätta vandringen, tittade min vandrarkompis upp på mig och i hans blick kunde jag se att han gärna ville sitta kvar en stund till och självklart gjorde vi det! Vi såg årets första turistbåt glida fram på Djurgårdsbrunnskanalen och snart kan jag börja hoppas på att åter få se gamla vackra träbåtar tuffa fram. Tyvärr brukar det vara moderna plastbåtar som dominerar, men när väl en träbåt visar sig, tänker tillbaka på min gamla laxkutter som jag ägde på 80-talet i Roslagen.
     
    För tre år sedan då jag träffade Cecilia som bor på östra Djurgården, förstod jag inte riktigt varför hon tyckte bäst om att vandra inne i öns skogar. För mig var det självklart att gå efter stränderna och njuta av båttrafik och utsikt in mot stan och ut mot den innersta skärgården så som Fjäderholmarna. Nu har jag förstått fördelen med att vandra i de vackra lugna skogarna i stället. Stillheten som vi stadsbor så väl behöver finns här bland de höga träden och jag möter heller inte så mycket folk på skogsstigarna!. De flesta går den en mil långa strandpromenaden runt ön..
     
     
    Jag hade en Olle Adolphsons dag, då jag nynnade på hans visor när vi vandrade bland vitsipporna och när jag kom hem var jag tvungen att starta upp min spellista för att höra några av hans fina visor om Stockholmvåren och då menare jag den ´´tidiga´´ Olle och inte hans senare period då han blandade in körer i inspelningarna. Bland alla vissångare i Sverige så betyder han mest för mig. Sorry Taube och Cornelis!
     
    Här på Blockhusuddens tomt blommar nu kejsarolvonet fantastiskt, scillan dyker upp överallt och i perennplanteringarna blommar den orientaliska julrosen i lila. Nu vaknar verkligen naturen, trädens och buskarnas knoppar sväller och nytt grönt gräs och vacker vårflora tränger undan det gulbruna. 
     
     
     
     Vi älskar verkligen Djurgårdens vitsippsbackar, Lexus, Cecilia och jag!
     
     
     
     
    25 april - onsdag
     
    Han kom cyklade från Söder ut hit till Blockhusudden och vi satt en stund på altanen i den värmande solen innan vi tog med oss Lexus in i vitsippsskogarna för en skön fotovandring. Per och jag har känt varandra i många år nu och vi träffades först när han började jobba som kock på Engsholms slott. Vi gillar båda att fotovandra och vi skriver också varsin blogg, hans ´´What good am I´´  är lite lik min egen, då även han dokumenterar med bilder det som är vackert i våra drömmars stad.
     
    Vitsippsmattorna blir allt tätare och det är få vilda blommor som kan mäta sig med dessa skönheter. Vi gick genom skogen bort mot Manilla och sedan Djurgårdsbrunnskanalen tillbaka, där vi fotade de vårrusiga hägrarna vid Isbladskärret. Våtmarkens vattennivå stiger fortfarande och jag undrade hur mycket vatten det får bli här, innan pumparna drar igång och skickar ut vatten borta vid strandkajen intill Täcka Udden. Vi avslutade med en härlig räkmacka och kaffe uppe vid Thielska galleriets café och satt länge i solen och njöt av tillvaron. Runt Vigelands hemska skulptur ´´Gubbe och flicka´´  lyste vårängarna fantastiskt. Vårlöken dominerade här, men även scilla, violer och nunneört blandade sig i!
     
    Senare slumrade jag en stund i solen hemma på altanen och tänkte att jag har det oförskämt bra...
     På kvällen satt Cecilia, Lexus och jag vid Isbladskärret och värmdes av den sena aprilsolen. Nu såg vi också att våtmarkens pumpar var igång för att reglera vattennivån! Pumpen sätts igång manuellt och inte automatiskt vid en viss nivå som jag trodde. I en vecka tid pumpas nu vatten ut i saltsjön.
     
    Idag fick jag vackra bilder från min dotter som är i fantastiska Portofini och Cinque Terre i Italien!
     
     
     
    Blockhusuddens magnolia vid busshållplatsen är nog en av Stockholms tidigast blommande!
     
    Hybridkejsarolvon och musöronstora björklöv!
     
    Prins Eugens Waldemarsuddes vackra urnor!
     
     Trädgårdsmästaren Marina Rydberg på Waldemarsudde visade träd en kylig kväll. Cecilia och Adrian på Djurgårdsförvaltningen var på plats!
     
    ´´Min´´ Cecilia var med i tidskrifen Landskap nu senast där hon intervjuades och visade de vackra trädgårdarna vid Rosendals slott och Rosendalsterrassen! Det kommer ett separat blogginlägg om artikeln i veckan där texter går att läsa!
     
     
    26 april - torsdag
     
    Påskliljorna börjar blomma först nu vid Rosendals slott denna sena vår och vid Waldemarsudde tog Lexus och jag en vattenpaus på Galleriterrassen. Jag tyckte om narcisserna i orange som fanns i trädgårdens urnor och jag måste fråga trädgårdsmästare Marina vad de heter, möjligen kan det vara 'Sunny Girlfriend' . I år följer jag noggrant vad som händer på Wudden, Rosendals trädgård och Djurgårdsförvaltningens stora områden. Hoppas bara att de inte tröttnar på att jag dyker upp lite då och då med min kamera...och hund!, Jag brukar ju alltid dela ut beröm i dessa vackra trädgårdar!
     
    Efter långvandringen hoppade jag på bussen som tog mig in till Kungsträdgården där jag såg körsbärsträden blomma i de två alléerna, men endast den östra var i full blom eftersom den är mer exponerad av solen och våren är ju sen i år! Nästa vecka kommer garanterat bli bästa tiden att se Prunus Acoladen blomma i Kungsan. Jag brukar säga att det här blir lite för rosa för mig, men trots allt så står jag där varje år med min kamera och tycker att det är ett stort ögonblick! På något vis är det starten på den riktiga Stockholmsvåren!
     
    Att ta den där perfekta bilden av Accolade-träden som många tävlar om på sociala medier, brydde jag mig inte om, utan sköt några bilder från höften och vandrade i stället vidare mot Gamla Stan där jag tog kaffe och kanelbulle på Under Kastanjen. Men först hälsade jag som vanligt på Järnpojken på Bollhustäppan. Som tur är hittar inte den stora massan av Slottsbackens hetsiga turister in här i gränden vid Finska kyrkan. Däremot hade Järnpojken sällskap av vackra tulpaner i planteringen intill!
     
    Jag tänkte att enda nackdelen med att resa söderut på våren, är att tiden vrids tillbaka när man kommer hem. Från full grönska, värme, mängder av blommor och uteserveringar i Italien, till en mer blygsam vår i Stockholm. Men - tålamod PJ!
     
    Trädgårdsmästare Marina Rydberg på Waldemarsudde hade visning av parkens träd på kvällen. Cecilia, Adrian och jag var på plats tillsammans med drygt 20 andra intresserade i den lite kyliga kvällen. Vi började vid de stora ekarna och nu fick jag veta att Prins Eugens ek daterats till 470 år, vilket är en ansenlig ålder, men det finns många mycket gamla ekar på Djurgården och säkert några som är äldre än prinsens. Stamomfånget en meter från marken på den här eken är över 9 meter och då kommer jag att tänka på när jag besökte Kvilleeken (Rumskullaeken) i Småland och stod framför den 1000-åriga eken som hålls ihop med stålband och som har ett omfång på över 12 meter. Sedan gick Marina igenom våra vanligaste träd och berättade om deras livsbetingelser. Hon är en bra berättare och vi tyckte att det var en intressant vandring. Tyvärr började det regna, åska och till och med hagla under en period. Några av besökarna droppade då av!
     
     
    När vi stod på Galleriterrassen började Marina berätta om den stora asken som står borta mot kvarnen och jag mindes att jag skrev om den märkliga beskärningen för tio år sedan och undrade vad de höll på med. Nu fick jag förklaringen. På en mycket gammal bild, syntes en liten ung ask och det är alltså samma träd som står här än idag. För tio år sedan skadades trädet av hårda vindar som gjorde att stora grenar bröts av. Det fanns då två alternativ för trädgårdsmästaren, antingen att fälla hela trädet, eller beskära det hårt, som en halv-hamling ungefär. Marina valde det andra alternativet och nu förstår jag hennes beslut. Inför gruppen berättade hon att det var en trädgårdsbloggare som skrev och undrade vad som hände på Wudden - hon riktade blicken mot mig och skrattade! Nedanför på sjön såg jag årets första segelbåt som sakta gled in mot stan i regnet.
     
    Vi pratade med Marina efteråt och hon berättade att hennes dotter ska gifta sig här på Waldemarsudde i helgen! Ute på Blockhusudden blev det sedan ett varmt bad för att tina upp! 
     
     
    Ett och annat fotografi tas nu i Kungsträdgården!
     
    Porslinshyacinter vid Nordiska museet!
     
    Vackra narcissen Ice Follies vid Rosendalsterrasen. Cecilia, trädgårdsmästaren på Djurgårdsförvaltningen har skapat denna underbara hortensia plantering - se här!  
     
     
    Per med sin kamera!
     
    Nu har Isbladskärrets vatten börjat regleras och vattnet leds ut vid strankajen intill Täcka Udden!
     
     
     
     
     
    27 april - fredag
     
    Vitsippsmarkerna utanför Rosendals trädgård upp mot Skansen är helt ljuvliga just nu. Här finns de tätaste blomstermattorna på Djurgården, men sipporna ville inte öppna sig helt den här lite kyliga förmiddagen, men trots det så tar den här synen andan ur mig, med de fantastiska blommorna tillsammans det friska nya gräset.
     
     
    Vi hälsade på Lexus matte Cecilia om jobbar på Djurgårdsförvaltningen och hon visade oss Rosendalsterrassen där planteringarna nu börjar fyllas av narcisser. Den nya fantastiska hortensia planteringen var nu fylld av den vackra narcissen Ice Follies, vilket var mycket snyggt och effektfullt. Eftersom jag har en Djurgårdsvecka nu så blir det många vandringar på denna fantastiska ö. Nästa vecka ska jag dock nosa rätt på vårtecken i andra delar av huvudstaden!
     
    Ett stilla vårregn föll när vi senare på eftermiddagen vandrade runt Parkudden. Efter en stund bröt solen igenom molnen och längs stigarna doftade det fantastiskt från markens flora med vitsippor, vårlök, violer och nunneört. Häggens blad har nu börjat veckla ut sig och de små blomklasarna som väntar på att få gå i blom, syns tydligt. Nu är naturen som ett enda stort mirakel, markerna sjuder av liv och fågelkonserterna blir bara vackrare för var dag som går. Det finns en liten chans att jag i år kan ta till mig det där evigt uttjatade Carpe Diem. Faktiskt. Jag som tidigare varit allergiskt mot det uttrycket, Just nu trivs jag i nästan varje stund!
     
    Dagens häftiga upptäckt - vi såg ett par av den vackra fågeln Stenknäck, vid fågelbordet här på Blockhusudden. Tyvärr fick jag inte någon bra bild!
     
     
     
     ...Lexus och jag njuter vidare den här fria våren! Här skriver jag det här blogginlägget!
     
    Färgrannt vid Blockhusuddens busshållplats!
     

    Vårresa till Treviso

     Judasträd
     
     
    21 april 2018
     
     
    Det var till Treviso som vi anlände första kvällen under vår vårresa till Italien och vi bodde även den sista natten här i stan för att befinna oss nära flygplatsen. Jag ska erkänna att jag inte visste något om den här platsen innan resan och rummen bokades mest för att de låg nära flygplatsen och för att vi såg bilder från kanaler där det på vissa ställen liknade grannstaden Venedig. Som jag berättade i blogginlägget innan, bodde vi på B&B Dafne första natten och när vi nu kom tillbaka till Treviso, letade vi upp vårt andra boende som låg mitt i stadskärnan. Under vandringen dit med skramlande resväskor, såg vi en ganska vacker och trevlig stad, med fina byggnader och med kanalerna som lockade till besök. 
     
    Den här gången hade min dotter, som  har planerat den här resan till oss, hittat ett väldigt speciellt B&B som hette San Leonardo. Det visade sig vara en lägenhet i en palatsliknande liten byggnad just invid en kanal. Lägenheten var mycket fin och utanför fönstret flöt kanalen och det var verkligen lite Venedigkänsla. Ägaren hälsade oss välkomna och hon visade sig vara en mycket trevlig kvinna, som med sin lilla son Leonardo på armen, berättade att hon bodde ovanför och att vi kunde höra av oss när som helst om vi undrade något. 
     
    Cecilia och jag vandrade ut med våra kameror på jakt efter blommande blåregn och judasträd vid kanalerna och jag blev mycket positivt överraskad att Treviso var så vackert på sina håll. Vi gick längs den största kanalen som kantades av blommande judasträd och plötsligt ser vi att ett stort vackert blommande blåregn vid en mindre korsande kanal och vi halvsprang dit. Hur mycket man än fotograferar, så är det omöjligt att fånga känslan för en plats och den här platsen var verkligen ett litet paradis mitt i stan. Nu hade vi fångat blåregn på en vacker plats och nöjda gick vi hemåt för att göra oss klara för middagen ute på stadens populäraste torg.
     
    Restaurangen var den här lördagskvällen överfull och vi fick som många andra som väntade på bord, en nummerlapp. Som tur var gick det ganska fort att få vårt bord, där vi åt pasta och drack gott vin den här sista kvällen på vår härliga vårresa. Det kändes nästan lite sorgligt, men vi vet ju båda att vi alltid kommer att återvända till vårt favoritresmål Italien! Restaurangen var som sagt var populär och ljudnivån var nog den högsta som jag upplevt på en uteservering, men det var en härlig glad stämning så det gjorde ingenting. Tvärtom var det befriande uppsluppet!
     
    Efter en stilla söndagsmorgon med en liten promenad där en loppmarknad kantade en av gatorna, tog vi taxi ut till flygplatsen. Hemma i Sverige var träden fortfarande vinterkala, men det sägs att vitsipporna hade börjat blomma...!
     
    Vi vill tacka min dotter så mycket för att hon planerat den här lite trassliga men underbart härliga resa till oss. Rummen var perfekta och alla 10 tåg som vi åkte, hittade vi och de kom i tid också! Det är faktiskt lätt att åka tåg i Italien, det gäller bara att få ihop så att byten fungerar med tiderna. Nästa gång ska jag planera en resa åt dig kära dotter...!
     
     
     
    Det kommer ett separat blogginlägg om den fantastiska trädgården Trauttmansdorff.
     
     
     
    Cecilias bild
     
    Cecilias bild
     
    Från vårt fönster
     
    Vi bodde längst ner i det vita huset i mitten!
     
     Här bor vi!
     
    Här åt vi vi pasta och drack vin den sista kvällen!
     
     

    Vårresa till Desenzano/Sirmione - Garda

     
     
     
    19-21 april 2018
     
    Resan till norra Italien hade vi planerat länge och på onsdagen landade vi äntligen på Treviso Airport, just när solen gick ner över alperna. Vi lämnade ett regnigt och kyligt Stockholm och möttes av värme och ett mycket grönt och frodigt landskap. Eftersom vi anlände ganska sent så hade vi bokat ett rum på Dafne B&B i staden Treviso, innan vi dagen efter skulle dra vidare mot Gardasjön. Det nästan löjligt billiga, men mycket fräscha rummet som låg nära tågstationen, var perfekt och vi fick ett trevligt bemötande av de som drev stället. 
     
    Tidigt nästa morgon efter frukosten, tog vi tåget mot Desenzano vid Gardasjön, där vi skulle bo i två nätter och under några timmar såg vi vinodlingar överallt från tågfönstret och träden stod i full grönska. Snöklädda alptoppar började synas alltmer ju närmare vi kom den italienska sjön. Tidigare har jag besökt Lago Maggiore och Lago Como och nu väntade den största av de vackra italienska alpsjöarna. När vi kom fram till hamnen där hotell Piroscafo låg, insåg vi hur fantastiskt vackert det var här, den vackra lilla båthamnen kantades av restauranger på ena sidan och små båtar låg tätt vid kajen. Eftersom vi ännu inte kunde checka in, fick vl trots allt förvara väskorna på hotellet. 
     
    Utanför i den stora hamnen gick båtar över till Sirmione som ligger likt en landtunga ut i Gardasjön och den mysiga lilla staden med sina medeltida gränder är mer turistig än Desenzano, där man verkligen inte behöver trängas på gatorna. Det var trots allt lagom mycket folk och en trevlig stämning när vi sakta vandrade gatorna fram, bort mot den yttersta udden. Eftersom det knappt finns någon biltrafik, rådde ett nästan meditativt lugn med skönsjungande fåglar i den 25 gradiga värmen. Vi njöt verkligen att denna grönska och av allt som blommade. Judasträden hade sin bästa tid och även blåregn fanns på några platser, även om vi hade hoppats på fler. Den gula rosen Rosa Banksia luta plena blev en fin kontrast till Judasträdens purpurrosa blommor. Olivträden stod tätt på udden och utsikten var mycket vacker ut över Gardasjön!
     
    Innan vi tog båten tillbaka till Desenzano, åt vi en god pizza vid hamnen och värmen gjorde oss både lyckliga och lite trötta. Vi är ju två nordbor som genomlidit en lång vinter i mörker och kyla och var ovana med vårhettan i Italien. Självklart åt vi även god italiensk glass när vi väntade på båten.
     
    Hotellrummet var perfekt, med en liten balkong varifrån vi hade en fantastisk utsikt över den vackra lilla hamnen. På kvällen gick vi över till andra sidan för att äta gott på en restaurang. I den ljumma mörka kvällen satt vi länge och njöt av stunden och talade om morgondagens tågäventyr upp till Sydtyrolen på gränsen till Österrike!
     
    20 april 2018
     
    Det kommer ett separat blogginlägg om den fantastiska trädgården Trauttmansdorff.
     
     
     
     Från balkongen
     
    Vårt hotell!
     
    Från restaurangen där vi åt, med utsikt mot hotellet!
     
     
     
    Sirmione
     
     
    Judasträden - Cercis siliquastrum,  blommade på många platser. 
     
    Olivträden på yttersta udden
     
    Kärlek i Sirmione!
     
    Judasträd och Rosa Banksia luta plena
     
    Cecilias bild
     
    Cecilias bild
     
    Cecilias bild
     
     Kyrkan i Sirmione


    Vecka 16, 2018 - Krokustider i Stockholm

     Humlegården
     

    16 april – måndag

     

    Nu är det inte bara snödroppar och vintergäck som blommar i Stockholms parker och trädgårdar, eller vintergäcken har ju just blommat färdigt den här sena våren. Det är krokusens tid nu och scillan visar sig allt mer för varje dag som går, nu när temperaturen ligger på 15 grader. På norra delen av Adolf Fredriks kyrkogård var vårstjärnan (Scilla forbesii) i full blom idag. Den här vackra kyrkogården där Olof Palme, Hjalmar Branting, Thor Modéen och Anders de Wahl ligger begravda, har fantastiska mattor med vårens vackra lökväxter och trots att Sveavägens hårda trafik stryker just intill, tänkte jag inte ens på bullret idag. Alla mina sinnen var strikt riktade mot markens scilla och krokus.

     

    Några hundra meter från kyrkogården ligger Centralbadets trädgård, men där inne i citys gröna oas hade vårlökarna ännu inte börjat blomma. Det såg kalt ut nu när perennerna var nedklippta och planteringarna var vårstädade. Dammen var nästan tömd på allt vatten och jag tänkte tillbaka på tiden då vårt familjeföretag skötte den här trädgården på 70- och 80-talet. Dammrengöringen var på den tiden lite mer komplicerad, då fanns här mer än 50 guldfiskar och karpar och även några sköldpaddor. De håvades upp och förvarades i stora kärl medan vi gjorde rent hela dammanläggningen.

     

    Som vanligt gick jag ut på Olof Palmes gata och korsade Sveavägen. Varje gång jag passerar platsen där Olof Palme mördades 1986, utanför dåvarande inredningsbutiken Dekorima, undrar jag om mördaren fortfarande är i livet. Nu ligger här Urban Delis butik och takrestaurang. När jag lyfter blicken och tittar mot trapporna som leder upp till Malmskillnadsgatan, ser jag nästan framför mig hur mördaren springer sin väg och sedan uppslukas av jorden!

     

    Jag vandrar den 231 meter långa Brunkebergstunneln bort mot Humlegården för att titta till krokusen vid Floras kulle. Gick förbi Debasers restaurang inne i Humlegården mot Sturegatan och läste häromdagen att den är till salu för fyra miljoner! Tänker att det ser ut som en dåligt byggd koja, som är bombad med klotter och borde rivas så fort som möjligt! Bygg i stället ett ordentligt café någonstans i parken där ´´vanligt´´ folk kan fika och äta lunch! Jag har alltid tyckt att Humlegården saknat det. Den här kojan har en markhyra på 5900 kronor i månaden och restaurangen har plats för 70 gäster. Någon som är intresserad?

     

    I Berzelii park fanns inte mycket att se ännu, mer än den nästan evigt blommande trollhasseln mot Hamngatan! Tittade på planteringen med alla magnolior och det känns som om de inte kommer att blomma lika mycket som förra året. De ägnar sig just nu åt att växa i stället. Vistelsen i stan avslutades med en vandring i klädaffärer tillsamman med en lunchledig dotter och vi åt en god tonfiskmacka på Subway!

     

    I morse fick jag meddelande och ett bildbevis av Cecilia, att hon hittat vårens första vitsippa! Lycka!

     

    Nu ska jag börja packa inför Cecilias och min Italienresa!

     

     

    17 april - tisdag
     
    Försommarvärme i huvudstaden och vi gick bort mot Waldemarsudde och Rosendal, Lexus och jag.  Vid Täcka udden med sin slottsliknande byggnad, stannade jag ännu en gång upp en stund och beundrade de fantastiska bokarna och den stora vackra sparbankseken och tänkte att så här mäktiga träd får en att känna sig nästan betydelselös som levande varelse i naturens stora magiska gröna rum. Vid villa Alnäs anlades nya listplanteriingar och vid Listonhill tycker jag att de beskurit de vackra syrenerna väl hårt. Allt för utsikten.
     
    Trädgårdsmästare Marina Rydberg vid Waldemarsudde var på plats i ett av de vackra gamla växthusen och vi pratade en stund, mest om livet i stort och kanske några ord om trädgård också! Det har blivit en vana att jag hälsar på här under mina vandringar och det är alltid speciellt att vistas en stund på Wudden! 
     
    Vid Rosendal satt folk ute i solen och fikade och vid Rosendals slott fotade vi Lexus mattes vackra blomsterurnor😊! 
     
    Hemma på tomten vid Blockhusudden planterade jag vårblommor i urnor och klippte ner summersnow clematisen vid portalen. Resten av dagen ägnade Lexus och jag åt soffhäng i solen på altanen! Halvsovande lyssnade vi på måsarna ute på sjön och till någon båt som tuffade förbi på det blanka vattnet! Om jag gillar livet som pensionär? Jorå😎! 
     
     
     Debasers restaurang inne i Humlegården är till salu!
     
     Kungliga biblioteket
     
     Trollhassel vid Berzelii park
     
     Snöklockor vid Waldemarsudde
     
    Snöklockor och Lexus vid Waldemarsudde
     
     Häggen är på gång på Djurgården
     
     
    Resan till Italien kommer i separata blogginlägg under veckan!

    Vecka 15, 2018 - Djurgårdens vårblommor

     Sippor vid Blockhusudden
     

    9 april – måndag

     

    Tofsvipan kom och hade flyguppvisning över Isbladskärret och jag blir lika glad varje år när jag hör deras gnälliga läte - diuvitt-vit-vitt-diuuvitt – som lätet beskrivs i fågelböcker…! Även de vitkindade gässen har nu anlänt till Djurgården där de i stora flockar kaxigt vandrar runt och betar på parkytorna. Vi får se om de även i år blir ett problem på Södra Djurgården, där de lämnar enorma mängder korvar efter sig på gräsmattorna. Det blir omöjligt för människor att vistas där med picnicfiltar och lekar. Fjäderholmarna är en favoritplats när de häckar och 2013 fanns 273 bon ute på Stockholms närmaste skärgårdsö.

     

    Jag vandrade även idag med två hundar, men i morgon åker Messi hem till sin matte på Östermalm igen. Vårstädade tomten på Blockhusudden och det kändes skönt att greppa trädgårdsverktyg en stund. Alltså en stund…! Lökväxter börjar försiktigt sticka överallt i planteringar och på gräsmattor

     

     

    10 april – tisdag

     

    Lite PJ-gnäll!

    Om jag åker från Bromma till Djurgården (från mitt hem till Cecilia på Blockhusudden) med bil under den högsta trängselskattsperioden, så kostar det mig 105 kronor om jag åker Norra Länkens tunnel eftersom jag då passerar tre tullar. Det är den absolut snabbaste vägen och då slipper jag även vara med om att täppa till innerstadens gator och spy ut avgaser där folk bor och arbetar.

     

    Skulle jag trots allt välja att åka genom stan, så kostar det mig endast 35 kronor eftersom jag då bara passerar en tull. Hur tänker stadens styrande egentligen? Är det inte bättre om jag åker i en tunnel där trafiken flyter bra, i stället för att trängas i innerstaden? Vad är bäst för miljön? Det handlar tydligen om att finansiera tunnelbygget. Helt galet på alla sätt!

    Eftersom jag betalar nästan 1000 kr varje månad i trängselskatt, så har jag nu beslutat att endast köra igenom innerstaden framöver.

     
     
    Tidig morgon hemma i Bromma.
     
     
     Lena Lerviks kvinnor vid Liljeholmskajen.
     
     Tusentals krokus vid Skanstull!
     

     

    11 april 2018

     

    Den här morgonen var planen att vandra längs någon av Stockholms milslånga stränder, utanför Djurgården den här gången. Jag visste att det ännu inte fanns så mycket att se för en blomster- och trädgårdsfotograf, nu njöt jag i stället av det fantastiska vädret. Högtrycket har parkerat över vår stad och med ovanligt lätta steg  vandrade jag runt Årstaviken den här onsdagen.

     

    Tunnelbanans gröna linje tog mig till Skanstull där jag började min vandring på Årstasidan och gick bort mot Liljeholmen. Eftersom jag var tidigt ute blev det här skuggsida, men det var trots det en riktigt skön och lite kylig aprilmorgon. 

     

    Utefter promenadstigen fanns skyltar med texten:

     

    ´´Du befinner dig nu på en av de platser Stockholms stad valt ut i projektet Guide till tystnaden. Stadens ljud är alltid närvarande, men relativt tysta platser går ändå att finna. 

    Läs mer om guide till tystnad här!

     

    Årstaviken är verkligen en speciell plats i Stockholm, där man varken hör eller ser biltrafik, förutom vid de två tullarna i väster och öster - Hornstull och Skanstull. Annars är det här en ganska tyst och behaglig vandring runt viken, en sträcka på 8 kilometer. De ljud som märktes mest idag var sången från talgoxar och bofinkar i skogen och måsarnas sköna skränande ut över vattnet. Underbara vårljud!

    Vid vackra Årsta gård stannade jag en stund och tänkte att jag alltid är här för tidigt på våren och att jag måste återvända när det börjar grönska och blomma kring bäckravinen vid den gamla gården. Jag drack mitt kaffe vid en bänk med utsikt över Årstabron och njöt av den fantastiska friheten som jag har fått och jag älskar verkligen att vandra i mina drömmars stad.

     

    Framme vid Liljeholmens nya stadsdel vid vattnet - Liljeholmskajen eller Årstadalshamen - har nybygget nu nått fram till Årstabron och här finns några riktigt höga hus, varifrån man måste ha en fantastisk utsikt in mot Söder, innerstaden och ut mot skärgården. Däremot har ju inte de som bor på Söder en lika vacker utsikt, när de blickar över Årstaviken mot Liljeholmens alla nybyggda hus. Bostadsområdet just vid vattnet är ju inte direkt vackert!

     

    Vid Hornstull drack jag te på Cafe Giffi vid Hornsgatan 143! Sedan vandrade jag solsidan fram mot Skanstull och passerade de 500 kolonilotterna i sluttningen mot Årstaviken och jag besökte så många bryggor som jag kom åt, för att njuta av solens värme och för att dra ut på den här sköna vistelsen vid sjön. Jag gick upp till några av kolonilotterna där det nu var krokusens tid och några odlare hade tagit ut sina trädgårdsmöbler och vände sina ansikten mot den värmande solen.

     

    Framme vid Skanstull fotade jag slänten med tusentals krokus innan jag klev på tunnelbanan och begav mig hem till Bromma igen!

     
     
     Morgonvandring vid Djurgårdsbrunnskanalen.
     

     

    12 april – torsdag

     

    Taltrasten sjöng på morgonen i Villa Ekuddens stora parkliknande trädgård på Blockhusudden. Villan byggdes 1874, men brann 1942 och återuppbyggdes efter ritningar av Ivar Tengbom, arkitekten som bland annat ritat Stockholms konserthus. Innan branden bodde här en under en period tidningsägaren Torsten Kreuger som var bror till Ivar Kreuger. Borta vid Biskopsudden och på andra sidan sjön vid Finnboda, spelades det in någon scen till nya Milleniumfilmen, där Sverrir Gudnason nu spelar rollen som Mikael Blomkvist. Premiär den 25 oktober. 

     

    Väggmålningarna i Stockholm blir allt fler och igår avtäcktes ett märkligt verk på Kronobergsgatan på Kungsholmen. Det är konstnären Carolina Falkholt som skapat denna enorma penis som igår avtäcktes på en husgavel, men redan idag meddelade fastighetsägaren att den ska målas över. Jag gillar väggmålningar om de är bra, som på Söder vid Fiskargatan och på Hagagatan i Vasastan, men den här tycker jag är lite för mycket! Vem vill se detta när man tittar ut genom fönstret?

     

     

    13 april – fredag

     

    Nu kom sommardäcken på bilen och jag bokade av mötet där jag skulle få hjälp att tjäna lite pengar om jag har reklam på mina sociala medier. Känslan var inte rätt och jag vill nog inte ha reklam på bloggen. Det stör!

     

    14 april – lördag

     

    I Frisens park borta vid Biskopsudden bor en kattuggla i en gammal ek. Tidigt på morgnarna brukar den sitta i öppningen av hålet och spana, men tyvärr var den inte på plats den här morgonen. Vi gick en stund i den vackra naturparken där gammel-ekar står tätt och där bofinkar och koltrastar tävlade om vilka som sjöng vackrast denna magiska morgon.

    Parken anlades i mitten av 1700-talet och har fått sitt namn efter grosshandlare Carl Magnus Fris som lät anlägga den. Han ägde då även Waldemarsudde. På ängen nedanför hölls 1909 konstindustriutställningen som var en uppföljning av den stora Stockholmsutställningen 1897.

     

    Ner mot sjön var marken på vissa håll täckt av något som liknade snö, men som på närmare håll såg ut som finfördelad fetvadd. Den konstgjorda snön var riggat för inspelningen av nya Millennium filmen, där några scener spelades in tidigare i veckan.

     

    Senare på dagen gick vi favoritsträckan runt Isbladskärret där både fågellivet och fågelskådarna ökar varje dag i våtmarken. Vid skådarbryggan satt vi en stund och Lexus (Bichon havanais) som alltid annars vill vandra vidare, trivdes utmärkt i solen och ville knappt gå därifrån. Utefter Djurgårdsbrunnskanalen var det lite av en stilla folkfest denna soliga vårlördag. Någon hade riggat upp sin konst som han försökte sälja och en skolklass sålde fika, med mackor vid Lilla Sjötullsbron.

     

     

     En stilla stund vid Isbladskärrets fågelbrygga
     
     Konst vid Djurgårdsbrunnskanalen
     
     Nu planteras vårblommor på Djurgården av trädgårdsmästarere Cecilia och de andra på Djurgårdsförvaltningen! (foto - Cecilias arbetskamrat Esteban) 
     
     Konstgjord snö vid Biskopsudden när nya Millennium filmen spelades in!
     

    En relativt tyst vandring runt Årstaviken

     Krokusslänten vid Skanstull!
     
    11 april 2018
     
    Den här morgonen var planen att vandra längs någon av Stockholms milslånga stränder, utanför Djurgården den här gången. Jag visste att det ännu inte fanns så mycket att se för en blomster- och trädgårdsfotograf, nu njöt jag i stället av det fantastiska vädret. Högtrycket har parkerat över vår stad och med ovanligt lätta steg  vandrade jag runt Årstaviken den här onsdagen.
     
    Tunnelbanans gröna linje tog mig till Skanstull där jag började min vandring på Årstasidan och gick bort mot Liljeholmen. Eftersom jag var tidigt ute blev det här skuggsida, men det var trots det en riktigt skön och lite kylig aprilmorgon. 
     
    Utefter promenadstigen fanns skyltar med texten:
     
    ´´Du befinner dig nu på en av de platser Stockholms stad valt ut i projektet Guide till tystnaden. Stadens ljud är alltid närvarande, men relativt tysta platser går ändå att finna. 
    Läs mer om guide till tystnad här!
     
    Årstaviken är verkligen en speciell plats i Stockholm, där man varken hör eller ser biltrafik, förutom vid de två tullarna i väster och öster - Hornstull och Skanstull. Annars är det här en ganska tyst och behaglig vandring runt viken, en sträcka på 8 kilometer. De ljud som märktes mest idag var sången från talgoxar och bofinkar i skogen och måsarnas sköna skränande ut över vattnet. Underbara vårljud!
    Vid vackra Årsta gård stannade jag en stund och tänkte att jag alltid är här för tidigt på våren och att jag måste återvända när det börjar grönska och blomma kring bäckravinen vid den gamla gården. Jag drack mitt kaffe vid en bänk med utsikt över Årstabron och njöt av den fantastiska friheten som jag har fått och jag älskar verkligen att vandra i mina drömmars stad.
     
    Framme vid Liljeholmens nya stadsdel vid vattnet - Liljeholmskajen eller Årstadalshamen - har nybygget nu nått fram till Årstabron och här finns några riktigt höga hus, varifrån man måste ha en fantastisk utsikt in mot Söder, innerstaden och ut mot skärgården. Däremot har ju inte de som bor på Söder en lika vacker utsikt, när de blickar över Årstaviken mot Liljeholmens alla nybyggda hus. Bostadsområdet just vid vattnet är ju inte direkt vackert!
     
    Vid Hornstull drack jag te på Cafe Giffi vid Hornsgatan 143! Sedan vandrade jag solsidan fram mot Skanstull och passerade de 500 kolonilotterna i sluttningen mot Årstaviken och jag besökte så många bryggor som jag kom åt, för att njuta av solens värme och för att dra ut på den här sköna vistelsen vid sjön. Jag gick upp till några av kolonilotterna där det nu var krokusens tid och några odlare hade tagit ut sina trädgårdsmöbler och vände sina ansikten mot den värmande solen.
     
    Framme vid Skanstull fotade jag slänten med tusentals krokus innan jag klev på tunnelbanan och begav mig hem till Bromma igen!
     
    En vandring runt Årstaviken 2012 - se här!
     
     
    Just nu får jag nöja mig med krokus, i väntan på att alla lite senare vårblommor ska visa sig denna sena vår! Inget fel med krokus, men kom igen nu scillan!
     
     Gamla Sundsta gård från 1700-talet har hamnat under Johanneshovsbron från 1984. Den här gården hade vårt familjeföretag Norrtälje Trädgårdsservice skötseln av på 80 och 90-talet, så de här fruktträden har jag beskurit många gånger!
     
     
    Årsta Gård och guide till tystnaden!
     
    Årstabron!
     
     Den sista biten av bryggor vid Liljeholmens kaj snickras ihop!
     
    Lena Lerviks fina kvinnor!
     
     Liljeholmens högsta hus från Södersidan!
     
     
     

    Vecka 14, 2018 - Hundvecka!

    Vintergäcken blommar fortfarande vid Prins Eugens Waldemarsudde

     Biskopsuddens snödroppar!
     
     

    3 april - tisdag

     

    Messi ska bo en vecka här ute på Blockhusudden och Lexus har fått en kompis i Villa Dufvan, Båda är av rasen Bichon Havanais, de ser ganska olika ut och har helt olika personlighet, men de är fina killar båda två! 

    Idag var det en helt strålande vårdag, vattnet låg stilla och snön smälte i norrsluttningarna . Vi vårstädade lite på tomten och vandrade med två hundar längs stränderna här på Djurgården. Borta vid Villa Solbacken vid Djurgårdsbrunn, upptäckte vi att gråhägrarna börjat bygga bon just intill Carl Philips och Sofias bostad. Antagligen börjar det bli överbefolkat (överbehägrat) vid Isbladskärret som ligger hundra meter därifrån. Apropå Solbacken så byggdes villan 1930 och ägdes från 1949 av prins Bertil som testamenterade den 1997 till prins Carl Philip och förra året flyttade prinsparet in i den nyrenoverade villan.

    Det blev en perfekt dag med lagom aktivitet och vila.

     

     

    4 april - onsdag

     

    Kära dagbok! Med två hundar i koppel och med bajspåsar dinglande i handen, vandrade jag runt Parkudden den här aprilmorgonen och log lite för mig själv. Jag trivs så bra ute på Djurgården med Cecilia och Lexus och även om det bara är tillfälligt med två hundar, så känns allt detta helt naturligt för mig nu för tiden. Vem kunde trott det?

     

    Men nu längtar jag även efter långa vårliga blomstervandringar, då jag kan fotografera trädgårdar och växter igen! Vintrarna på vår breddgrad är alldeles för långa för en trädgårdsfotograf. Som tur är reser vi till norra Italien om två veckor, där våren ligger några veckor före oss! Där lär vi ta en och annan bild på blommande växter…!

     

    Ett härligt vårregn föll över huvudstaden vilket gjorde att snön fick sig en rejäl match! Hemma i Bromma såg jag Barcelona slå Roma med 4-1 i Champions League!

     
     
      (null)
    Kl. 0.5.57 gick solen och jag upp!
     
     Lexus och Messi trivs i Djurgårdens skogar!
     
     
     Hundvaktaren!
     
     Waldemarsuddens blåsippor!
     

     

    7 april – lördag

     

    Blommor inhandlades och även en tårta på Lindquists konditori/Odengatan 27. Det var dags att fira min dotter som fyllde år och vi hade en trevlig stund hemma hos mig i Bromma. Syster och systerdotter var på väg hit från Norrtälje, men fastnade två timmar i trafiken vid Roslags-Näsby där en bro skulle rivas över motorvägen. Face time i mobilen kom nu väl till pass. Eftersom vi andra tjuvstartade lite med fikat, så placerade vi helt enkelt en mobiltelefon på bordet och kunde med bild och ljud ´´umgås´´ med de stackarna som satt fast i trafiken.

     

    Vi gick en liten promenad utanför mitt bostadshus i Traneberg för att se mattor av vintergäck som fortfarande blommar denna sena vår, den här tiden brukar normalt backarna här utanför vara blå av scilla.

     

     

    8 april – söndag

     

    Småland hade 20 grader varmt idag. Vi i Stockholm fick nöja oss med 10 grader, men det kändes riktigt skönt när vi gick med hundarna vid Waldemarsudde och Rosendal. Biskopsuddens backar lyste vita av snödroppar och vid Waldemarsudde hittade vi fantastiska blåsippor invid ett berg nedanför kvarnen. Vid Rosendal var det för mycket folk…!

     

    Nu ser jag fram mot en skön vårvecka i huvudstaden!

     

     
     
    Cecilia, Lexus och Messi provar Parkuddens nya brygga!
     
     Stenbryggan vid Blockhusudden!
     
    Vintergäck hemma i Bromma. I det här huset bodde Sven Wolter med familj några år på 1990-talet!
     
     
     Eftersom syster och systerdotter satt fast i två timmar i bilköer vid Roslags-Näsby och blev kraftigt försenade till min dotters födelsedagskalas, umgicks vi på Facetime innan de till slut kom fram till tårtan hemma i Bromma!
     
     

    Utlandsresor 2018-

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
    2018  Italien - Vecka 16. Vårresa till Desenzano/Sirmione - Garda
     
    2018  Italien - Vecka 16. Trauttmansdorffs trädgård
     
    2018  Italien - Vecka 16. Vårresa till Treviso
     
     
     
     
     
     
     

    Mitt liv som PJ (pensionärsjävel) första kvartalet!

     
     Det har varit en ganska sträng vinter, men trots det har jag mått utmärkt och har njutit av varje ledig dag! Jag har den fantastiska fördelen att bo både i Bromma och på Djurgården, det har funnits tid att umgås mycket med mina kära och jag har den bästa fyrbenta vandrarvän jag kan tänka mig!
     
    Om det första kvartalet varit så här behagligt, hur ska då inte nästa kvartal bli, då vår, försommar och resor väntar!
     
    Vecka 13 Soluppgångar - klicka här!
     
    Vecka 12  Trädgårdsmässa - klicka här!
     
    Vecka 11 Kylans återkomst - klicka här!
     
    Vecka 10 Vårkänning - klicka här!
     
    Vecka 9  Snöstorm - klicka här!
     
    Vecka 8 Ugglespaning - klicka här!
     
    Vecka 7 Stadsarkivet - klicka här!
     
    Vecka 6 Vårvinterblommor - klicka här!
     
    Vecka 5 Ålandskryssning - klicka här!
     
    Vecka 4 Syrener i vintern - klicka här!
     
    Vecka 3 Södervandring i Våra drömmars stad - klicka här!
     
    Vecka 2 Djurgårdsvecka - klicka här!
     
     Vecka 1 Kungsholmen runt - klicka här!
     

    Veckodagbok april-juni 2018

     
     
     
     
    Klicka på länkarna för att läsa dagboken!
     
     
     
    Vecka 14 - Hundvecka
     
    Vecka 15 - Djurgårdens vårblommor
     
    Vecka 16 - Krokustider i Stockholm
     
    Vecka 17 - Som ett enda stort mirakel
     
    Vecka 18 - Vårstädning och blomstervandringar
     
    Vecka 19 - Försommarens mirakel
     
    Vecka 20 - Hänryckning mellan hägg och syren
     
    Vecka 21 - Gotland
     
    Vecka 22 - Näsduksträdet och Plensas skulpturer
     
    Vecka 23 - Monumentet över flodvågskatastrofen
     
    Vecka 24 - En ny bok om Stockholms parker
     
    Vecka 25  - Midsommar, drömtorp och rosor
     
    Vecka 26 - Amalfikusten och Capri
     
     
     
     
     
     
     
     

    Vecka 13, 2018 - Soluppgångar

     
     Blockhusuddens soluppgångar
     
     
     
    26 mars - måndag
     
     
    Våren är två veckor försenad och har endast nått södra Skåne, sa TV-meteorlogen på morgonen! Att min första fria vår skulle bli så här trög ingick inte alls i mina planer. Om drygt tre veckor åker Cecilia och jag till norra Italien för att bland annat se en mycket spännande trädgård uppe i Sydtyrolen och även där är våren ordentligt försenad, så nu börjar vi bli lite oroliga att vi inte kommer att få se den blomsterprakt som vi tänk oss. Men eftersom vi ska bo vid Gardasjön och även besöka Verona, så vet jag att våren där trots allt hunnit en bra bit, eftersom min dotter befinner sig i området just nu och har skickat bilder på blommande körsbärsträd och knoppande magnolior. Så det blir nog bra! Längtan till Italien är stor nu!
     
    Jag läste i Östermalmsnytt att Grand Hotells nymålade fasad har fått fel nyans. Förra veckan monterade man ner byggnadsställningarna och nu ska den sektion som blev klar målas om igen. Bara att bygga upp ställningarna igen! Så kan det gå, det är verkligen inte lätt med nyanser. Grand Hotels fasader ska nu i varje fall  gå i vacker ljus ockra, Hur som helst så kommer den här byggnaden med det ståtliga läget på Blasieholmen, mitt emot det kungliga slottet, att bli mycket fin. Allt ska tydligen att vara klart i slutet av april!
     
     
    Utställningen ´´Påskyra´´ i Ulriksdals slotts orangeri
     
     
     
     27 mars - tisdag
     
     
    Kattugglan hoade ute i mörkret när jag släppte in katten klockan två på natten och den här starten på tisdagen gick i djurens tecken här ute på Djurgården. Tre timmar senare glödde himlen orangeröd ut mot skärgården.  Sångsvanar, knölsvanar och änder hade startat dagen och gled fram i det stilla vattnet. Barfota på isig mark gick jag ut för att ta några bilder och trots många minusgrader, så var det här årets skönaste morgon. Under Lexus och min morgonvandring ytterligare några timmar senare, besökte vi Isbladskärrets gråhägrar som våryra och skräniga flög runt sina bon. 
     
    Idag var det dags för min vandrarkompis Lexus att klippa sig och få en snygg vårfrisyr! Jag körde honom till Hjorthagen där jag lämnade honom tillsammans med ett gäng tikar som han tyckte var spännande...! Efter två timmar hämtade jag en pigg snygging som ingen tik kommer att kunna motstå den här våren på Djurgården.
     
     
     Den här gråhägern vid Isbladskärret har på sig sin nya vårhatt!
     
     
    29 mars - torsdag
     
     
    På Engsholm hade jag min utsiktsbänk där jag ibland tog fem minuters vila från trädgårdsarbetet, för att blicka ut över vattnet som leder ut i Sörmlands skärgård. Bänken från Byarums bruk blev även en ständigt återkommande vy i sociala medier. Nu kom Cecilia på den strålande idén att jag skulle få ha en utsiktsbänk även hos henne ute på Blockhusudden. I morse smög jag ut tidigt och tog några bilder på bänken i soluppgången. Det var en underbar marsmorgon med åtta minusgrader, ett intensivt fågelliv både från land och till sjöss och ett totalt lugn rådde över den här ljuvliga platsen. Vi har just nu flera klara morgnar med fantastiska soluppgångar och jag lessnar aldrig på att se himlen glöda i öster tidiga morgnar ute på östra Djurgården.
     
    Efter morgonvandringen längs Djurgårdsbrunnskanalen med Lexus, började jag vårstäda tomten och det kändes skönt att få ´´arbeta´´ lite igen. Skillnaden i år är att jag nu kommer att sköta en ganska liten tomt, i stället för en stor slottspark och det känns som ett lagom jobb för en PJ som nu framöver mest kommer att betrakta trädgårdar!
     
    Idag läser jag i Östermalmsnytt att Grand Hotell nu fått sin rättra ljusa ockrafärg! Så vackert!
     
     
    Djurgårdsbrunnskanalen en tidig morgon
     
     Min fina vandrarkompis Lexus har den här veckan varit hos frisören och nu ser vi hans vackra ögon tydligare!
     
     
     30 mars - Långfredag
     
     
    I Ulriksdals slottspark ligger det vackra orangeriet från 1700-talet, som Nicodemus Tessin d.y. ritade och som nu för tiden är utställningslokal för Nationalmuseums svenska skulptursamling, men som ibland även används till blomsterutställningar. Idag såg vi utställningen ´´Påskyra´´  där en lång plantering fylld av härliga tulpaner i många olika färger var utställningens höjdpunkt! Just nu är jag så fylld av längtan efter vårblommor att jag rusar till allt som har med tulpaner och andra tidiga blommor att göra.
     
    Nu var inte den här utställningen så märkvärdig, men tulpanplanteringen gjorde trots allt min dag! Tillsammans med Cecilia och min dotter, fotade jag en stund i det vackra orangeriet innan vi åt en god lunch i Ulriksdals slottscafé. Trots en strålande solig dag var vindarna isande kalla och vi väntar otåligt på den riktiga vårvärmen. Blomsterutställningar som den här påskyran, får oss dock att inte tappa tålamodet!
     
     
    31 mars - Påskafton
     
     
    05.20 gick jag ut för att möta morgonen och se himlen i öster glöda över det stilla vattnet. Den här veckan går ju i soluppgångarnas tecken här ute på Blockhusudden och ingen morgon är den andra lik. Koltrasten sjöng som vanligt sin vemodiga och nästan smärtsamt vackra sång borta vid Parkudden, det var marsmorgonkallt och en av Siljas fartyg var på väg in mot Värtahamnen.
     
    Det är verkligen en lycka att få se dessa gyllne mornar med utsikt över inloppet till Stockholm. Efter morgonens fotostund, gick jag lite frusen in igen för att försöka somna om, vilket givetvis var omöjligt. Mina kära sov fortfarande, både den tvåbenta och den fyrbenta, när jag drack mitt te och försökte med den omöjliga uppgiften att i text beskriva en morgon på Blockhusudden.
     
    Tillsammans med mina nära och kära åt vi en underbart god påskmiddag på Blockhusudden!
     
     
     
    1 april - Påskdagen
     
     
    Solen har gömt sig bakom tjocka moln efter flera dagar med klarblå himmel och ostliga vindar drog in över Blockhusudden. Det blev ett mysigt kalas idag också då en viss stockholmsvandrare fyllde år och min önskan om världens godaste morotskaka slog in! Tack för det Cecilia! 
     
    Jodå, jag gick på ett aprilskämt från dottern i år också, att Messi blivit skadad och blir borta i tre veckor! 
     
     
     
    Cecilias fantastiska morotskaka!
     
    Och under löven knoppas blåsipporna!
     
    (null)
    Vackra blommor från syster!
     


    RSS 2.0
    Related Posts with Thumbnails