• 2009
 • 2008
 • 2007

 • Site Meter

  Södra Djurgårdens sommarblommor 2017

   
   
  29 juli 2017
   
   
  Juli månad har verkligen rusat fram i år och vi närmar oss augusti, som innebär lite semester för mig. I trädgårdarna har det mesta blommat färdigt, till och med de flesta rosorna, men visst har vi kvar senblommande perenner och bland buskarna finns ju olika hortensior som lyser upp i grönskan.
   Men tack och lov för sommarblommor som har den fördelen att de blommar hela sommaren och ofta långt in på hösten. En annan fördel i jämförelse med till exempel perenner, är att man varje år kan variera tema och skapa nya kompositioner.
   
  Det är alltid en fröjd att se Djurgårdsförvaltningens sommarblomsplanteringar och i år tycker jag att det är extra vackra kompositioner. De första bilderna är från Rosendals slottsträdgård och jag kan inte sluta förundras över att inte folk hittar hit! Slottet ligger alldeles intill Rosendals trädgård, där det kryllar av trädgårds-fika-människor! Ta några steg till och njut av de fantastiska sommarblomsplanteringarna bakom slottet!
   
  Läs mer om Rosendals slott här!
   
  Växtlistor från Rosendals slottsträdgård och Rosendalsterrassen lägger jag till här i morgon!
   
   
   
  Den undrabara Angelonian!
   
   Angelonia igen!
   
   
   
  Sommarblommor vid Rosendals Slott:
   

  Angelonia Angelface felicia Blue Improved

  Antirrhinum ’Potomac Appleblossom’.

  Antirrhinum ’Rocket Orcide’

  Calibrachoe ’Appleblossom’

  Confetti garden Hunny Bunny

  Dahlia ’Maaike’ 

  Dahlia ’Nenekazi’ 

  Dahlia ’Uncle Hankey’

  Dahlia ’XXL Veracruz’ 

  Dianthus ’Gran Favorite’

  Dichondra ’Silver Falls’

  Digitalis ’Castor Pink’ 

  Euphorbia ’Diamond Ice’

  Gaura ’Gambit Bicollor’ 

  Nicotiana alata grandiflora

  Penstemon ’Heavenly Blue’.

  Penstemon ’Strawberry and Cream’ 

  Petunia ’Heavenly Blue’

  Petunia Surfinia Snow

  Petunia Surfinia Blue ’Sunblu’

  Salvia faranicea ’Midnight Candle’ 

   

   
   
   
  Om det är vackert vid Rosendals slott, så är ändå den här planteringen vid Rosendalsterrassen som ligger en liten bit därifrån, min favorit i hela stan i år, när det gäller sommarblommor! Färgkombinationerna är underbara och platsen i sig med näckrosdammen, är fantastisk vacker.
   
  Men jag blir lika förundrad här som vid Rosendals slott, att folk inte hittar hit! Rosendalsterrassen ligger på kullen just bakom Rosendals trädgård. Här uppe finns Rosendals värdshus, där man kan fika och äta, och jag tycker att några av alla Rosendals-trädgårds-besökare borde gå upp på kullen en stund och se den vackra trädgården, som kommer att bli ännu vackrare då mängder av Hortensia 'Endless Summer' planterades förra året och som redan har börjar visa blomsterprakt. Alltså...upp på terrassen och skåda det här vackra gott folk!
   
  Läs mer om Rosendalsterrassen här!
   
  På Rosendalsterrassen finns även den här färgsprakande kompositionen, som trädgårdsmästare Cecilia Adén i år kallar för ''Tivoli''!
   
  Tivoli
   
  Den här långa, vackra och härligt böljande planteringen, som trädgårdsmästarena på Djurgårdsförvaltningen kallar ´´Långkorven´´, ligger vid Skansens norra entré där Bergbanan går. Vilken entre!
   
  Inne i Lusthusportens trädgård mittemot Nordiska museet, hittar man som vanligt alla dessa underbara planteringar, uppdelat i färgerna vitt, gult, rosa, rött och blå/lila. Både människor och vitkindade gäss älskar den här platsen. Tyvärr är gräsytan ofta täckt med gässkit.
   
  Vid vårt besök blev vi också jagade av en gås som antingen var mer en vanligt social, eller så ville den helt enkelt attackera oss. Förra veckan sprang jag ifrån vildsvin i Engsholms slottspark och nu sprang jag ifrån en galen gås!
   
  Läs mer om Lusthusportens trädgård här!
   
   
   
   

  Prins Eugens Waldemarsudde och Rosendals trädgård i slutet av juli

  Purpurhortensia vid norra sidan av Prins Eugens Waldemarsuddes slott.
   
   
  29 juli 2017
   
   
  Se mer från Prins Eugens Waldemarsudde här!
   
  Vad vore ett besök på Wudden utan att besöka Auguste Rodins ´´Tänkaren´´ 
   
   Vackra lejongap på Galleriterrassen
   
  Mörk stockros vid Galleriterrassen
   
  De nya blomsterplanteringarna vid sjön sprakar av härliga sommarfärger nu!
   
  Kinesisk riddarsporre
   
  I Rosendals vackra trädgård blommar fortfarande några rosor i rosenträdgården...
   
  ... och det var länge sedan som jag såg Ulf Nordfjells plantering ´´Skymning´´  så vacker som den är i år och den underbara kransveronikan har huvudrollen just nu!
   
  Jag hade inte tid att försöka klara av Rosendals labyrint idag...
   
  se mer från Rosendals trädgård här!
   
  Dagens fika blev här hos Flickorna Helin/Skånska gruvan och på Café Ektorpet vid Waldemarsudde.
   
   Djurgården ligger inbäddad i djup grönska nu, men ibland skymtar man staden, som här när Strandvägens palatslika hus ses från den norra stranden.

  Slottsträdgårdsmästarens sista arbetsår - juli

  3 juli
   
  Då går juli månad mot sitt slut och om en vecka har jag några semesterveckor att njuta av. 
   
  Vecka 27
  Vi tar bort de två stora cypresserna som stod framme vid slottet. Vattnade i torkan, men försiktigt. Började det mödosamma arbetet med att trimma gräs i stora slänter och det kändes i kroppen på kvällen! Rensar ogräs i planteringar.
   
  Vecka 28-31
  Svår torka råder i parken. Jag vattnar så mycket jag vågar och det är inte mycket. Koncentrerar mig till det som är planterat i krukor och urnor, planteringarna med pelargoner på borggården och kökslandet. Vildsvinen lufsar runt i markerna utanför slottsparken och en dag såg jag ett gäng bakom komposten och vi sprang åt varsitt håll. Annars jobbar jag på med trimmerarbete, bränner gångar, klipper häckar, rensar...ja trädgårdsarbete helt enkelt! Känner mig trött och sliten och ser fram mot några veckor semester.
  En dag hade jag god hjälp i parken av Cecilia, som i vanliga fall är trädgårdsmästare på Djurgårdsförvaltningen. Tack hjärtat!
   
  En annan dag hade jag dessa tankar om mitt arbete på Engsholms slott - klicka här!
   
   
   
  Klockan 06.00 fredagen den 28 juli
   
  Rosa rugosa 'Ritausma'  och mjölkklocka
   
  Schersmin 11 juli
   
  14 juli. Frukost på bänken!
   
  12 juli. Jag sänker buxbomsrundlarna så att man nästa år ska se narcisserna bättre.
   
  Hasse och Hasse. 13 juli
   
  Bränner ogräs på gångar
   
  Köksträdgården 14 juli. Apotekarrosen i mitten av landet.
   
  Nävan Patricia och klätterrosen Flammentanz. 13 juli
   
  Kökslandet 24 juli
   
   
  25 juli. Gräsklipparrobotanra Messi, Hasse, Benke och Lexus är parkerade tills vidare. De har inget att klippa på de gula torra gräsmattorna. Se hur det dammar på åkerna när bonden harvar...
   
  Buxbom klipps 25 juli
   
  2 juli. Rosa rugosa 'Ritausma'
   
  3 juli. Rosen Zepherine Drouhin.
   
   
   
  3 juli. Drömhörnan
   
  J och jag tar bort två stora cypresser framme vis slottet. 2 juli
   
  2 juli

  Blomsterfägring på Västerorts aktivitetscenter

   
   
  26 juli 2017
   
  Vi hälsade på kompisen Petra på hennes jobb vid Västerorts aktivitetscenter. Läs mer om platsen här!
  Det här är Petras första år i den vackra blommande trädgården som ligger invid Ljunglöfska slottet i Bromma och det känns som om hon har hittat helt rätt! Det är så underbart att höra någon som stortrivs på sin arbetsplats och samarbetet med Elizabeth som jobbat här i 20 år, verkar fungera gott. Här odlas grönsaker, bär och frukt och jag hörde något om att det kommer att bli ett litet café på platsen framöver! Gissa vem som kommer tillbaka då?
   
  Tyvärr hade jag inte min riktiga kamera med mig, men mobilkameran fick duga den här gången och några bilder har jag lånat från Cecilia. Vi kommer tillbaka och plockar blommor i självplocket och då tar jag med mig min kompis Nikon. Tack för att du visade oss runt på den här fina platsen Petra!
   
   
   
  Elizabeth och Petra
   
   Petra vid sina favorit-dahlior!
   
   Ljunglöfska slottet som ligger just intill.

  En dag på Stockholms vatten

   
  Äntligen tog jag mig tid att ta en tur med M/S Emelie från Nybroplan till Hammarby Sjöstad. Båten är döpt efter huvudpersonen i Per Anders Fogelströms fantastiska romanserie Mina drömmars stad. 
   
  Ett modernt segelfartyg var på väg in mot stan!
   
  Trädgårdsbåten Gratia vid Norra Hammabyhamnen.
   
  Thailunch på underbara Thaibåten vid Skanstull! Se mer här!
   
  Den underbara Garuan 'Gaura 'Gambit Bicollor'' finns på flera ställen på Djurgården och även här i Hammarby Sjöstad.
   
   Hammarby Sjöstad

  Långsamt farväl

   Bilden är tagen förra året! I år har Clematis 'Summersnow' inte hunnit så här långt ännu!
   
  Nästan varje arbetsdag i Engsholms slottspark tänker jag framåt och planerar inför för nästa år. Jag lämnar kvar fröställningar av aklejor, malvor och prästkragar, för att de ska få fröa av sig och sprida sig till nästa säsong i den stora perennslänten. Hur kommer syrenhortensian ´Limelight´ att utvecklas nere vid hotellet och hur ska jag göra med clematsien vid järnlusthuset, som hela tiden blir avklippt intill marken av något märkligt djur? Och hur blir det med den där äppellunden nere vid sjön som jag tänkt mig skulle bli så bra?
   
  Perenner måste delas nästa vår och visst borde det planteras fler spännande träd i parken! Det är spontana tankar som far runt i mitt huvud och det är så trädgårdsmästare tänker. Att hela tiden ligga ett steg före. Planering är en viktig och stor del av jobbet. Att blicka framåt. Att ha en vision! Även om dessa tankar har avtagit något i år, så kommer de spontant ganska ofta ändå.
   
  Jag har sagt det förr och jag säger det igen - 47 år i trädgårdar och med en värkande kropp varje morgon jag kliver ur sängen, gör att jag längtar till den där första pensionsdagen i slutet av december, då jag får ta det lugnt och känna mig helt fri.  Då jag slipper mitt eget krav att prestera. Då jag slipper dessa långa resor till och från jobbet. 
   
  Men jag skulle lura mig själv, om jag tror att jag inte kommer att känna en saknad av den vackra park/trädgård som jag vårdat med kärlek i 20 år.
   
  Jag jobbar på och fortsätter att planera. Det här blir ett långsamt farväl...
   
   

  Stockrosor i Djurgårdsstaden

   
   
  19 juli 2017
   
   
  Det är något väldigt speciellt med stockrosor! I 12 år har jag skrivit den här bloggen och varje gång jag lägger upp bilder på stockrosor, så har det blivit mycket omtyckt. Jag vet nog ingen växt som är så älskad här i Sverige och jag tycker själv väldigt mycket om dessa underbara blommor som kom till Europa från Kina på 1400-talet. Den här dagen i mitten av juli, hade inte alla stockrosor slagit ut, men om en vecka bör det blomma helt fantastiskt här längs husväggarna, som det brukar göra under högsommaren och långt in på hösten. Dessa skönheter verkar inte heller bry sig så mycket om torkan i år!
   
  I Stockholm har jag en favoritplats vad gäller stockrosor och det är på Breda gatan i den gamla Djurgårdsstaden. Småstadsidyllen intill Gröna Lund, med små trevliga hus från 1700- och 1800-talet, där en gång varvsarbetare bodde, är idag attraktiva bostäder som förvaltas av AB Stadsholmen.
   
   
   
  Jag kommer att återvända med min Nikon till Breda gatan om en vecka...
   
  Inne i Tessinparkens rosenplanteringar, där 4000 rosor förgyller den vackra parken, är nu äntligen planteringarna rensade från ogräs. Det borde inte ta så lång tid innan Svevia rensar dessa planteringar och vi är många som undrat hur ogräset fått ta över så här mitt i turistsäsongen! Men som sagt, nu är det snyggt igen!
   
  Fastigheten på Karlavägen 97 renoveras och jag undrar hur det ska gå med rådhusvinet!
   
  Inne på Oscarskyrkans gård blommade Helenium.
   
  ...och på Grev Magnigatan på Östermalm, kan jag ju aldrig låta bli att ta några bilder på den här underbara porten!
   
  Ute på Beckholmen som skiljs från Djurgården med en bro, har Djurgårdsförvaltningen valt att anlägga ängsmark i stället för gräsmatta och jag jublar såklart!
   
  Renfana på Beckholmen.
   
  Inne i Lusthusportens park blommar det mycket vackert i alla färg-planteringar, den vita är alltid en favorit för mig. Det kommer fler bilder härifrån senare!
   
  Planteringe runt Berzelius staty i Berzelii park, med den underbara rosenskäran!
   
  Jag hälsade på mästaren själv framför Dramaten!
   
  Dagens lunch - La Grande Rue
  Dagens fika - Skroten
  Dagens vin på fördäck-ställe - af Chapman.

  Högsommarsöndag i Nationalstadsparken

   
   
  16 juli 2017
   
  Jag var nyfiken hur långt Norra Djurgårdstaden har sträckt sig och vandrade runt bland byggnader med arkitektur som fick mig att både, le, skratta och gråta! Många fasader har blivit så mörka att gatorna blir en aning dystra, men på vissa håll finns ljusare byggnader som lättar upp det tunga. Det tar nog tid innan den här nya stadsdelen får en själ. Allt är nytt och lite stelt och människor har inte bott och vandrat på gatorna så länge. Men jag tror säkert att det här kommer att bli en bra del av huvudstaden. Visst bor man lika tätt som i Hammarby sjöstad, men närheten till Norra Djurgården gör platsen attraktiv.
   
  Det ska bli spännande att följa bygget av vår nya stadsdel, där det kommer att bli 12 000 lägenheter och allt ska vara klar 2025
   
  På Fagningsgatan finns en allé med Katalpaträd
   
  Den här planteringen vid Rosendalsterrassen, blir bara vackrare för varje gång jag ser den!
   
  Vid Rosendalsterrassen finns även denna plantering och trädgårdsmästare Cecilia på Djurgårdsförvaltnigen kallar i år kompositionen för ´´Tivoli´´!  En lite galen och helt underbar skapelse där det gul/orangea smyger in och busar med harmonin. Så uppfriskande!
   
   Hortensior börjar blomma uppe på Rosendalsterrassen
   
  Svårt fotoljus vid Rosendals slott, men planteringarna är inte direkt svåra att älska!
   
  En ljuvlig Gaura som heter 'Freefolk Rosy' vid Rosendals slott
   
  Stockrosor skapar en inbjudande entré på Gärdet
   
  Entrén från Valhallavägen in till vackra Tessinparken, med årets rosa romantiska sommarblomskompositioner
   
   
  Rosen 'Alexander' 
   
   Rosen 'Mozart' 
   
  2010 planterades 4000 rosor i Tessinparken och det lyfte hela den här parken på Östermalm/Gärdet. Tyvärr har planteringarna varit riktigt dåligt skötta i år, först nu börjar planteringarna rensas från ogräs! Mitt i turistsäsongen! Men men, bättre sent än aldrig! Nu blir det fint!
   
  Idag fick jag rapport om att rensningen fortsätter. Svevia verkar ha gott om trägårdsarbetare..!
   

  Rosengård på Bråvallagatan 14

   
   
  14 juli 2017
   
  På Bråvallagatan 14 i Birkastan här i Stockholm, finns en riktigt fin liten rosenträdgård utanför ett vanligt flerfamiljshus och jag undrar vem som kan ligga bakom detta? Det här vore något att ta efter, där det finns sådana här för-trädgårdar. Som på Karlbergsvägen, Villagatan eller Floragatan!
  Tänk att komma ut på morgonen och mötas av den här rosenprakten! Fantastiskt vackert tycker jag!
  (mobilkamerabilder)
   
   

  Rosängens underbara gallica- och bourbonrosor

   
  Vid mitt förra besök var det albarosorna som hade sin tid på Kerstins vackra Rosäng på Långholmen. Idag var det gallicarosor och bourbonrosor som blommade som bäst och det var sådär vackert att jag inte visste åt vilket håll jag skulle se och vilken ros jag skulle doppa näsan i. Helt underbart vackert var det och jag har sagt det förr och säger det igen - jag älskar att rosorna får vara här inne i den här vackra lundmiljön, där de sträcker sig upp mot ljuset och kastar sig från rosenbågarna och slirar sig runt någon av sina grannar. Trots det vilda, råder en fullständig harmoni här och jag är väldigt glad att gammeldags rosor sällan är gula...!
   
  Läs en artikel om Kerstin i Södermalmsnytt 13 juli 2017 här!
   
   
   

  Blomsteryra på Djurgården!

   
   
  9 juli 2017
   
   
  Jag blir nog aldrig någon äkta storstadsmänniska, trots att jag bott i vår bullrande huvudstad i 42 år nu. Städernas stad! Mina drömmars stad! Det är på Stockholms lugna platser som jag trivs bäst, där jag får en bit natur att sjunka in i. Kanske att rospiggen aldrig går ur mig! När jag vill ha frid och stillhet omkring mig, drar jag mig ofta ut mot Djurgården och då menar jag inte öns västra cirkus/tivoli/party-del, utan längre öster ut. Dagens vandring gick i ett släpande tempo, mer meditation än motion. Stilla klassisk musik i öronen. Jag ville få in så mycket som möjligt av det vackra, både blomsterprakten och den djupa grönska som nu råder i naturen. Jag hade kaffe i termos med mig och vilade på favoritplatser.
   
  De första fyra bilderna är från Rosendalsterrassen där Rosendals värdshus ligger och här har Djurgårdsförvaltningens trädgårdsmästare Cecilia i år skapat ett litet paradis. De här planteringarna har olika teman varje år och även om det är för tidigt att bedöma sommarblomsplanteringar - de är som bäst i augusti - så måste jag nog säga att årets kompositioner är det vackraste jag sett här. Färgerna är harmoniskt anpassade och just nu när schersminerna blommar bakom dammen, blir det en fantastisk effekt! Det ska bli spännande att se hur det ser ut om en månad, när de högre blommorna i bakkant växt till sig.
   
   
   Vid Rosendalsterrassen finns också den här planteringen runt dammen med statyn ´´Gosse lekande med svan´´ av Teodor Lundberg, som restes på platsen1922. En vacker och glad blomsterkomposition!
   
   Vackert även vid Rosendals slott! Växtkompositionerna här är också skapade av trädgårdsmästare Cecilia på Djurgårdsförvaltningen!
   
   Rosendals trädgård!
   
   Pionerna blommar snart ut och då passar det bra att ta in buketter till caféet och butiken i Rosendals trädggård! Förlåt om jag smygfotade...!
   
  Planteringarna i Rosendals trädgård blommar överdådigt nu! Jag gillar höjden!
   
   Vid Prins Eugens Waldemarsudde hittade jag den här vackra kombon - ett segelfartyg och den japanska ligustersyrenen som blommar så här sent! Jag älskar sent blommande träd och buskar! Självklart är vår och försommarblomningen den vackraste, men den är så kort och intensiv och därför uppskattar jag eftersläntrare som den här ligustersyrenen, fläder. schersminer och trädgårdsprakttry. Och katalpaträdet förstås, jag måste bege mig till Karlaplan för att se!
   
   Japansk ligustersyren vid Prins Eugens Waldemarsudde.
   
  Tänkaren i rosornas tid på Wudden!
   
  Rosor vid Galleriterrassen på Waldemarsudde.
   
   I ängsmarken nedanför Galleriterrassen hittade jag den här vackra steglitsen. Jag hörde att de ökat kraftigt  här ute på Djurgården i år och att den mycket vanliga lövsångaren nästan inte synts till alls! 
   
   En lång underbart doftande häck av smultrunschersmin vid stranden på Prins Eugens Waldemarsudde!
   
   Andrégatan i Djurgårdsstaden. Den här gården ingick i våra skötselområden när vi drev vårt familjeföretag Norrtälje Trädgårdsservice!
   
   Så tar vi farväl av den underbara nyponrosen för i år. Det är nog sista veckan som den blommar i Stockholm!
   
  Det sprakar verkligen om rondellen vid Djurgårdsbron i år. Stadens planteringar och urnor är väldigt rosa i år och personligen tycker jag att det kan bli lite för rosa i urnorna inne i stan, men det här kan jag inte låta bli att älska!
  För några år sedan hade ja säkert fnyst lite år den här färgchocken, men jag har ändrat mig! Låt det blomma! Kör på för fullt! Vi behöver det, vi som bor där sommaren är så kort! Jag ler varje gång jag går förbi här!
   
   Dagens vandring avslutades tillsammans med kamraterna Per och Catherine på ´´af Chapmans´´ fördäck, med vin och trevliga samtal När jag sedan vandrade mot tunnelbanan, duggregnade det. Semesterfirarna längtar efter solen nu. Jag längtar efter mycket regn denna torra sommar! Sån är jag...!
   
  Nu laddar jag för att jobba fyra veckor till innan jag får lite semester!
   
   

  20 år i Engsholms slottspark

   
  Det här är mitt 20:e år i Engsholms slottspark och visst känns det lite märkligt och ibland till och med overkligt att det här är mitt sista år i arbetslivet.
   
  Jag njuter verkligen när jag får arbeta med växter och i slottsparken är varje liten planta som en god vän. Som individer jag lärt mig känna utan och innan. Under mina dagliga arbetsrundor i parken, ser jag varje liten förändring som skett och jag gläds åt det som lyckats och blir ibland både ledsen och förbannad när skogens vilda djur förstör det jag byggt upp, eller när torkan är för svår, som den är nu i år. Men så är det att arbeta med trädgård och som Lasse Krantz en gång sa ´´man måste få vara ledsen i sin trädgård´´. 
   
  Om jag älskar att arbeta med växter, så är jag nu för tiden inte lika förtjust i de tunga momenten i parken, som att dagar i ända, gå med en stor gasolbrännare för att flamma ogräs på alla gångar, eller att klättra på väggar och klippa vildvin, eller det tyngsta av alla arbetsuppgifter, att trimma ytor med högt gräs i stora slänter eller att på hösten jaga löv med en tung lövblås. Det är just de jobben jag har framför mig nu och jag känner att min kropp verkligen räknar ner till pensionen.
   
  Så jag tog en semesteronsdag för att ladda inför för dessa uppgifter och i morgon klättar jag på vildvinsväggar och röjer slänter med en tung dånande trimmer. Idag tar jag med mig boken och sätter mig under ett träd vid vattnet och smakar lite på pensionärslivet...!
   
   

  Ännu en stadsvandring

  Schersminer vid Sinnenas trädgård och doften...
   
  Den japanska ligustersyrenen blommade i Vasaparken
   
  ...och jag kunde så klart inte låta bli att titta in i Centralbadets lummiga trädgård.
   
  I Humlegården dör nu Svergies högsta alm, av almsjukan. Hängboken hänger med...!
   
  Så här skrev jag 2013 - Sveriges högsta skogsalm (Ulmus glabra) finns i Humlegården här i Stockholm och lär nu nått en höjd av 40 meter enligt Trafikkontoret/Park. En mätning av trädet gjordes 1975 då höjden var 36 meter och omkretsen 4,89 meter. Den här flerstammiga bjässen har hittills lyckats klara sig från almsjukan och jag är glad för varje år som den får leva frisk och stolt här i Stockholms innerstad. 2014 avlägsnades 8 almar som drabbats i parken.
   
  Svalkande skönt i Humlegårdens lindalléer.
   
  I Berzelii park blommar den vackra Koreanska blomsterkornellen
   
  ...och den Japanska ligustersyrenen!
   
  Den här vyn fotas av alla stockholmsfotovandrarer och även jag då!
   
  Runt Skeppsholmen låg båtar som skulle segla Gotland runt!
   
  Stockholms amfibiebuss som kör både på land och på vattnet.
   
  Rondellen vid Djurgårdsbron.
   
  Rosor vid Oscarskyrkan
   
  Blodfläder vid samma kyrka!
   
  Pop-up trädgård vid Valhallavägen
   
  Nu drar hon från Tessinparken på ´´Husmorssemester´´ igen! 
   
  Ännu blommar den mycket långa häcken av smultronschersmin vid Blanchegatan på Gärdet och doften är underbart bedövande.
   
  Vandraren omgiven av underbara smultronschersminer.
   
   

  Flädertider på Monteliusvägen

   Öberska gården vid Torkel Knutssongatan 9-11. Här fanns en klädesfabrik som hade sin verksamhet från slutet av 1700-talet fram till mitten av 1800-talet, då huset byggdes om till lägenheter. 
   
  Nu går vi in i juli månad och det är högsommar och semestertider i vår huvudstad. Efter vårens och försommarens blomsterprakt bland träd och buskar, uppskattar jag den sena blomningen som schersmin och flädern bjuder på. Parker och trädgårdar fylls av schersminens doft och av fläderns stora blomklasar som lyser upp i den djupa juligrönskan. Uppe vid Monteliusvägen på söders höjder, hänger fläderbuskarna i den branta sluttningen på Mariaberget och blir en vacker förgrund till Riddarfjärden, Kungsholmen, Gamla Stan och City nedanför.
   
  Nu skulle jag väl som trädgårdsmästare egentligen börja berätta om vad man kan använda fläderblommor och senare fläderbären till. Men jag hänvisar nog till matbloggarna istället. För mig är flädern en vacker högsommarblommande kämpe, som antingen blir till en stor buske eller ett uppstammat litet träd som kan bli upp till 8 meter högt i gynnsamma lägen. 
   
  Ett danskt ordspråk lyder: "Hvor hylden ej vil gro, kan mennesket ikke bo" - Där fläder ej vill gro, kan ingen människa bo.
   
  Läs gärna mer om Monteliusvägen och Mariaberget här!
  ...och om flädern här!
   
   
  I huset bredvid Öbergska gården bodde den berömda Högtalar-Carlsson (Stig Carlsson) fram till sin död 1997.
   
  Öbergska gården till höger
   
  På Bastugatan 30 bodde den svenska tonsättaren Ture Rangström i det vackra huset med glasveranda ut mot Monteliusvägen. Tonsättaren dog redan 1947 men hans ´´sambo´´ Elsa Nodermann som var född 1911, levde här fram till 1996. Hon var en lite nervös, orolig men en väldigt vänlig kvinna och min bror och jag skötte den del av trädgården som hon inte själv hade hand om. 
   
   
  Monteliusvägen är ett promenadstråk norr om bebyggelsen vid Mariabergets höjder på Södermalm i Stockholm, invigt 1998. Det erbjuder en vidsträckt vy över Riddarfjärden.

  Monteliusvägen är uppkallad efter professor Oscar Montelius. Han var arkeolog och historiker och blev ledamot i Svenska Akademien 1917. Han bodde hela sitt liv på S:t Paulsgatan nr. 11 på Södermalm. (Wikipedia)

   

   Stjärnflocka i Olle Adolphsons park mellan Lilla Skinnarviksgränd och Monteliusvägen.
   

  Slottsträdgårdsmästarens sista arbetsår - juni

  26 juni
   
  Då har halva året gått och nu börjar andra halvlek! 
   
  Vecka 22
  De två första dagarna i juni blev lite kyliga med nordliga friska vindar. Jag sådde i grönsakslandet, band upp pionerna som knoppades, fortsatte att rensa ogräs och planterade om krukade pelargoner och nejlikor till loggian. Rosenfinken sjöng i parken och gräsklipparrobotarna klippte dag och natt. Gräsmattorna är mycket välklippta och de fyra kompisarna gör det klippjobb som Jarmo förra året utförde. Själv har jag fortfarande gräsklippning kvar som ett av väldigt många moment som nu utförs i trädgården. Jag planterade ut änglatrumperna och stamfuschiorna.
   
  Vecka 23
   Det blev en annorlunda vecka eftersom tisdagen var ledig då vi firade nationaldag och onsdagen hade LHR och Brandövning hela dagen och jag kom lite efter i parken. Klippt gräs, bränt gångar och trimmat gräs. Robotarna klipper på, men de fastnar ibland och jag får hjälpa dem igång igen. Jag har grävt upp alla blomsterlökar på borggården och planterat ca 225 röda pelargoner. 
   
  Vecka 24
  Klippt gräs, trimmat, vattnat, rensat ogräs i alla planteringar. Sått det sista i trädgårdslandet. Klippt måbärsbollarna och långa syrenhäcken. 
   
  Vecka 25
  Stressig måndag då allt skulle göras på en gång. Klippa gräs, vattna, randa borggården, blåsa rent gångar och terrassen. Jag ville ha parken extra fin när Zetas trädgård kom på besök i två dagar med två olika grupper.
  Det blev två roliga trädgårdsvandringar med Zeta-folket! 
   
  Jag fick så om vaxbönorna eftersom de inte grodde, men annars kommer det andra som tänkt. Sallat, böner, mangold, dill, frilandsgurka och squash. Rosorna börjar blomma och Stanwell Perpetual lyser över alla andra. Nävorna i parken få i år gå i blom utan att betas av rådjur, på grund av Trico Garden! Torkan är svår, men under midsommaraftonens natt regnade det ordentligt.
   
  Vecka 26
   Det vanliga måndagsjobbet, klippa gräs, vattna, plocka bland sommarblommorna och kratta av gångarna. Fixade i trädgårdslandet. Band upp Summersnow. Rensde rondellens planteringar med syrenhortensian 'Limelight' och klippte bort överblommade tulpaner. Rensade bort kirskål i den enda planteringen där den fått fäste. Klippte syrenträden. Rensade planteringarna runt trädgårdslandet och upptäckte att sorken ställt till det ordentligt. Det finns inte mycket kvar av rosorna längs staketet! Den 29 juni filmade vaktmästaren ca 10 vildsvin som var på väg in i parken! Kan någon forska fram ett ´´Trico Garden´´ mot sork och vildsvin också! Tack på förhand!
   
   
   Häck-klippning den 15 juni. Samma dag som jag firade 47 år i arbetslivet. 47 år i trädgårdar!
   
  Zetas Trädgård, grupp 2 på besök den 20 juni. En blåsig och något kyligare dag, men med fantastiska fotomolm!
   
  Zetas Trädgård, grupp 1 på besök den 19 juni! En varm och molnfri dag!
   
  Och jag fick oväntat besök från Ryssland -  se mer här!
   
  Om jag klipper av de utblommade blommorna och fröställningarna på aklejorna, så blommar de hela sommaren. (27 juni)
   
  27 juni - Stanwell Perpetual
   
  Stanwell Perpetual...igen!
   
  Pelargonplantering på borggården 9 juni
   
  Narcisser och tulpanlökarna ska nu förvaras för att i oktober planteras ut i gen här på borggården. 8 juni.
   
  Syrener vid slottet 2 juni
   
  Robotgräsklipparen Hasse! De andra heter Messi, Lexus och Benke!
   
  Pärlbusken 'The Bride'  1 juni
   
  Äntligen ut i det ´´fria´´ - 1 juni
   
   Tulpanen Horizon 2 juni
   
  Åkern vid ladan 1 juni
   
   


  RSS 2.0
  Related Posts with Thumbnails