Site Meter

Årskrönika 2017

 2017 blev ett år av väntan och längtan, då jag hade bestämt att det skulle bli mitt sista arbetsår.
48 år i trädgårdar har gjort mig gott på många sätt, men även slitit på min kropp. Nu har jag nått målet och vandrar ut i friheten och en ny slottsträdgårdsmästare i Engsholms slottspark tar vid i april 2018.
 
Det blev även ett år med flera spännande resor och besök i fantastiska italienska trädgårdar. Jag har som vanligt även följt vad som hänt i Stockholms trädgårdar och parker.
 
Nu ser jag fram mot 2018 som frihetens år och flera intressanta resor är bokade. Jag kommer att vistas både på Djurgården och hemma i Bromma, och den 14 juni - 15 juli är det Fotbolls-VM!!!
 
 
 
Den här dagen i mitten av januari var ljuset så vackert och jag ville egentligen stå kvar här och njuta av vyn vid Blockhusudden, längst ute på östra Djurgården.
Men vi gick i stället upp till Thielska galleriet för att se de fem förslagen till monumentet över Flodvågskatastrofen 2004. Det förslaget vi tyckte skulle passa bäst vann inte, men jag tror att det vinnande bidraget som invigs 5 juni 2018 på Blockhusudden, kommer att bli riktigt bra!
 
 
Vintervindarna piskade fram över Djurgården. Snön föll och drev ihop i stora drivor och vi vandrade runt ön i det vintriga paradiset. På vårt älskade Café Skroten värmde vi oss, innan vi fortsatte vidare hem mot Blockhusudden. Se mer från vår vandring här!
 
 Fiskare på Blockhusudden.
 
 
 
 
Snön lade sig tungt och vackert över Engsholms slottspark och jag som annars inte tycker om vintern, såg skönheten i det här mjuka, rena vinterlandskapet! 
 
Februari i slottsparken här! 
 
Jag började filma mitt sista år på Engsholm och det blev till slut mängder av filmsnuttar som jag kanske sätter ihop till en längre film framöver!
 
 
I väntan på våren vandrade vi på Långholmen och jag tror att Lexus, som bor på Djurgården, även tycker om den här vackra ön i våra drömmars stad!
 
 
 Vintergäcken visade sig på Blockhusudden redan i februari och de allra första blommorna ingav hopp om en ny vår! 
 
Den här vintern gick Mandelmanns gård på SVT. Gustav och Marie charmade hela Sverige och vann senare Kristallen-pris för Årets TV-personlighet! Se här!
 
 
 
 Slottsträdgården Ulriksdals blomstrande växthus dämpade något min längtan efter våren och vi träffade trevliga trädgårdsmästaren Bosse Rappne. Vi finfikade och Cecilia köpte en av hans böcker!
 
 Den 20 februari var det stor naturdramatik ute på Blockhusudden se här!
 
 
 
                                                   
 
Mars kom och värmen lockade upp allt fler blommor i den tidigare frusna marken. Havet av snödroppar i Frisens park vid Biskopsudden fick mig på fall - som tur var hade jag kameran med mig i fallet! Se mer här! 
 
Även det vackra kejsarolvonet blommade på Djurgården, se här! 
 
Jag funderar lite kring bloggens namnbyte från Slottsträdgårdsmästaren till Stockholms gröna rum, se här! 
 
Och jag listar bloggens 20 mest populära inlägg - klicka här!
 
Den 13 maj skrev jag en ´´Om mig-sida´´, eftersom man bör ha det i sin blogg. Sägs det!  se här! 
 
 
 
 
I början av april fyllde min kära dotter jämna år och tillsammans med hennes halvsyster åkte vi till underbara Florens för att fira den stora dagen.
 Hotellet där vi bodde hade en fantastisk liten takterrass varifrån vi såg hela Florens, med den mäktiga domen centralt. På terrassen åt vi vår frukost varje morgon och på själva födelsedagen dukade hotellpersonalen med vit duk och blommor. Se mer från Florens här!
 
 
Högt uppe på sluttningen ovanför vårt hotell i Florens, låg trädgården Bardini med sin fantastiska pergola, fylld av blåregn som blommade som bäst just vid vårt besök, självklart enligt min dotters noggranna reseplanering...! En makalös syn! Se här!
 
 
Här uppe vid fantastiska Belmond Villa San Michele i Fiesole, åt vi mycket gott på min dotters födelsedag och restaurangens trevliga personal bjöd på en extra födelsedagsdessert! Se mer om det vackra gamla klostret och resan till underbara Fiesole här!
 
 
Bed & breakfast i Fiesole!
 
 
Efter 40 år återvände jag till magiska Venedig, där jag 1976 förlovade mig i en gondol...! Den fantastiska staden visade sin bästa sida i de lugnare kvarteren, där kanalerna och gränderna var trånga och där turisterna få.  Se här!
 
 
Den varma och riktigt sköna våren kom till Stockholm när Prunus 'Accolade' alléerna i Kungsträdgården började blomma i rosa. Stadens övriga parker fylldes av blommor och i år när Per Anders Fogelström skulle blivit 100 år, kallade Stockholms stad sina vårblomsterkompositioner i urnorna för ´´Våra drömmars stad´´.
Svanar och fiskare njöt av ljuset och den begynnande värmen. Se mer om vårens ankomst till huvudstaden här!
 
150 historiska tulpaner visades i Ulriksdals slotts orangeri och jag älskar sådana här blommande tulpanvårfester. Se mer här!
 
Nu befann jag mig i en period av ensamvandringar och saknad, just när våren var som vackrast😔.
 
Jag letar mig fram till ett mystiskt hus på ett berg och besökte tre trädgårdsmästarkompisar på Långholmen, se här!
 
 
 
Stockholms vackrste lekpark i maj? På väg till ögonläkaren på Östermalmsgatan, passerade jag Humlegården, vars lekplats verkligen bjöd på prunusblomsteryra. Visst måste väl barnen må bra av allt detta vackra? Jag gjorde det i varje fall! Se mer om den dagen då Stockholm blommade som aldrig förr, här!
 
 
 
Den 7 maj lämnad jag staden och begav mig ut i de uppländska vitsippsbackarna. Jag vandrade runt Hjälstaviken som är en av Sveriges mest kända fågelsjöar och lät vinden blåsa min själ ren ute på de stora vidderna. Se mer från vandringen här!
 
 
 ... och i Berzelli park blommade magnoliorna som bäst den 8 maj! Se fler bilder här!
 
 
Stockholms gröna rum blev med i magasinet ´´Älskade Östermalm´´, se här!
 
Nu sågades min favorithägg på Långholmen ner för att badplatsen skulle få några meter strand till och jag blev både förbannad och grymt besviken. Se här!
 
 
...och tornet i Sofia sträcker upp sig mot himlen! Som Winnerbäck sjunger.
 
 
Den 14 maj blommade tulpaner och narcisser helt fantastiskt i Stockholm! Se mer här! Och den 16:e var Stockholms stad-park på konferens på Engsholm och trädgårdsvandrade med mig i slottsparken. Se här!
 
 
Den 21 maj långvandrade jag i Stockholm och knockades fullständigt av häggblomningen i Groens malmgård, jag blev bjuden på trädgårdsfest i Vintertullens koloniförening och träffade en gammal Bajare - se mer här!
 
 
...och tulpanfesten bara fortsatte, som här på Lindhagensgatan! 
 
 
Tulpaner, tulpaner och ännu mer tulpaner, även här på Bollhustäppan i Gamla Stan, ni vet där Järnpojken finns, se här!  
Och den 25 maj himmeldagsvandrade jag i mina drömmars stad. Se här!
 
 
Till slut kunde jag inte hålla mig borta från Djurgården längre och den 25 maj smög jag omkring i den vackra naturen och i de fantastiska trädgårdarna, för att njuta av årets vackraste tid. Tulpanerna på Rosendalsterrassen och häggen vid Ferdinand Bobergs staket på Waldemarsudde gjorde mig berusad av lycka😍.
 Här måste ni klicka in! Det är en order!
 
 
På min arbetsplats i Engsholms slottspark, blommade bergskörsbärsträdet och jag jobbade vidare det här sista året i arbetslivet. Se vad jag gjorde i vackra maj månad här!
 
 
I slutet av maj blev det tid för Södermalms syrener att blomma som bäst och ingen annan tid på året är det så vackert uppe på Söders höjder.
Vita syrener är bland det vackraste jag vet...! Se  här!
 
 
 
 
På nationaldagen flydde jag staden av flera anledningar. Jag tog mig ut till Lidingö och vandrade vid Knappsta, se här! Det blev många vandringar på egen hand den här tiden och en dag tog jag Saltsjöbanan ut till Saltsjöbaden, se här!
 
 
Jag firade 47 år i trädgårdar med att klippa häckarna på Engsholm, se mer här!
 
 
Ett fönster på glänt, i rosornas tid på Djurgården och vi hittade tillbaka till varandra! ❤️
 
Engsholm fick besök av Zetas trädgård och det kändes extra roligt eftersom det är i den handelsträdgården som jag köpt nästan alla växter till slottsparken sedan jag började på Engsholm 1998. Det blev två trevliga trädgårdsvandringar i ´´min´´ trädgård. Se här!
 
 
Jag passerade en vacker lagun vid Smedsuddsbadet på Kungsholmen, när jag gick en grön promenad i värdsklass - se här!
 
 
Den 26 juni fick jag oväntat besök i slottsparken! En kvinna från Ryssland som följt mig blogg i flera år var på besök i Sverige och letade sig ut till Engsholm för att besöka slottsparken. Eftersom det är svårt att ta sig till Engsholm utan bil, blev hon tvungen att lifta sista biten! Se mer här!
 
 
Kerstins underbara rosäng besökte jag den 30 juni, när rosornas skönhet gjorde mig yr och det är alltid lika välkomnande och trevligt att kliva in i hennes eget lilla paradis på Långholmen. Jag filmade Kerstin när hon berättade om sina rosor -  se här!
 
 
 
När flädern blommar längs Monteliusvägen på Södermalm, vandrar jag alltid med min kamera. Här i Öbergska gården fanns en klädesfabrik från 1700-talet och fram till mitten av 1800-talet. Nu är här idylliska bostäder. - se mer om fläderblomningen här!
 
 
På informationstavlan utanför Sinnenas trädgård, står det skrivet att man måste be om tillstånd för att fotografera i den vackra lilla trädgården.
Jag är inte direkt rebelltypen, men här bröt jag mot regler och ordning! Det var nödvändigt! Sorry trädgårdsmästare Fällman! Schersminblomningen var fantastisk den här dagen! Se mer här!
 
 
Högsommarens schersminblomning! Det är väl bara hägg och syren som kan mäta sig i skönhet och doft! Jag doftar mig fram här vid Blanchegatans smultronschersminer på Gärdet och tar en svalkande öl på Café Tessinparken. Se mer här!
 
 
Den här planteringen vid dammen på Rosendalsterrassen blev sommarens favorit för mig. Snyggt jobbad trädgårdsmästare Cecilia på Djurgårdsförvaltningen. Hela Djurgården bjöd nu på en fullständig blomsteryra, se här!
 
 
En tidig morgon i stockrosornas tid, på Breda gatan i Djurgårdsstaden.
 
Tack ni som låter vinet flöda här på Grev Magnigatan-Östermalm! Se mer här!  
 
 
Muralmålning i hörnet Svartensgatan-Fiskargatan på Södermalm. Tvillingbröderna Otávio och Gustavo Pandolfo som utgör konstnärsduon Osgemeos har målat i snitt åtta timmar om dagen i drygt en vecka, upphissade i en lyftkran som de själva styr och om graffiti ser ut på det här viset, så gillar jag.
 
Annars är jag stark motståndare till andra klottrande ´´konstnärer´´ i stan. Det här är riktigt kul. I stället för en enfärgad stor tom gavel, så kan vi glädja oss åt detta!
 
 
Clematis 'Summer Snow' blommade överdådigt som vanligt och jag tog ett långsamt farväl av Engsholm det här året, se mer här!
 
 
... och jag skrev om juli månad på Engsholm -  se här!
 
 
 
 
Rosendals slottspark och hela södra Djurgården blommade vackrare än någonsin den här sommaren och jag vandrade hit och dit och kors och tvärs, för att inte missa något! -  se här!
 
 
Min underbara vän Lexus! Under 2018 kommer vi att ses mer!
 
 
Något av det som jag kommer att sakna med Engsholm, är den här fantastiska platsen där jag hälsat dagen välkommen och under somrarna druckit mitt morgonkaffe i 20 år. Se här!
 
I augusti funderade jag vidare kring mitt sista arbetsår och den stundande pensionen.
 
 
Min fina dotter/reseplanerare/reseledare och jag åkte till Comosjön i Italien och upplevde några härliga dagar vid den vackra sjön. Fantastiska trädgårdar låg nära varandra längs stränderna och det var bara att kliva på en båt som på kort tid tog oss till historiska och mycket vackra trädgårdar! Se mer här!
 
 
En fantastisk fikastund vid Villa Monastero - se mer här!
 
 
En av de mest spännande och vackraste trädgårdarna var Villa Balbianello - se här!
 
 
Vid Villa Carlotta fanns en underbar botanisk trädgård och jag försökte fånga så mycket jag kunde på bild -  se mer här!

 
Vid Rosendals slott är det som vackrast i augusti, då trädgårdsmästare Cecilias dahlior är så praktfulla. Lexus och jag beundrar hennes verk! Se mer här!
 
 
 
 
 
Nu började Engsholms slott att söka efter en ny slottsträdgårdsmästare - se här!
 
 
I september tog vi oss ner till Öland och bodde på Drottning Victorias vilohem, för att vila upp oss...!
 
Vi besökte min bror och hans kära hustru som bor mitt på ön och vi fotade vi en fantastisk mullbärsallé, blommor, hav och kossor!
Se mer här! Och även här!
 
 
Hav och fria vidder - blir både jag och min fina Cecilia lyckliga av! Regnet var inget hinder!
 
 
Min koskräck sattes på prov på den här östra stranden. Den höga betongpiren räddade mig som tur var från närkontakt. Cecilia kände inte någon skräck...!
 
 
 Hemma i Stockholm besökte jag de här glada kompisarna på Prins Eugens Waldemarsudde! Se här!
 
Jag tänkte tillbaka på mina 20 år i Engsholms slottspark med hjälp av några av de bästa bilderna  -  se här!
 
Lusthusportens park på Djurgården firade 50-år och jag var inbjuden och några av mina bilder prydde broschyren. Se gärna mer här!
 
Det blev fortsatt Dahliafrossa i Rosendals slottsträdgård - se här!
 
 
Och jag skrev om mitt arbete i september i Engsholms slottspark - se här!
 
 
 
 
Oktober kom och då ska det plockas svamp, vilket vi också gjorde i Bogesundsskogarna. Det resulterade sedan i en underbar svamppaj hemma på Djurgården. Om sanningen ska fram så var nog Lexus och jag mest intresserade av vad som fanns i picknick-korgen! Se här!
 
På Engsholm fick jag trevligt besök av personalen på Prins Eugens Waldemarsudde - se här!
 
 
I september besökte Cecilia och jag Öland och nu i oktober tog vi båten till Gotland där vi njöt av en härlig Visbyhelg. I Sveriges vackraste botaniska trädgård stannade vi länge. Se mer här! Och här!
 
 På härliga Creperie Strykjärnet, åt vi gott innan vi vandrade ner till hamnen och tog båten hem till verkligheten igen!
 
Hemma i Stockholm fick Kungsträdgården nya växter i planteringarna mot Strömmen. Se här!
 
 
Engsholm hittade till slut sin nya slottsträdgårdsmästare och i april 2018 börjar Bruno Pedoux jobba i ´´min´´ vackra slottspark. Lycka till Bruno, här har du slottsträdgårdsmästarnycklarna! Ta väl hand om ´´mina´´ växter! Se mer här!
 
 
 Hösten var vacker och jag skrev om mitt arbete i slottsparken - se här!
 
 
 
Jag kände mig lugn och tillfreds i november! Min frihet närmade sig och jag omgav mig med mina nära och kära hemma i huvudstaden. Det var/är gott att leva! Se här!
 
Jag sammanställde nästan 500 blogginlägg från Engsholms slottspark och här kan ni klicka hur mycket ni känner för....alltså här!
 
 
Och jag hittade min föregångare i Stockholms gröna rum, Ingemar Gram som på 60-talet dokumenterade Stockholms parker med sin kamera, på ett liknande sätt som jag gör nu! Se här!
 
 
Jag tog en dag ledigt mitt i veckan och på Långholmen tycktes allting flyta den här dagen - se själva här!
 
 
November i Engsholms slottspark och jag röjde sly, med ljudböcker i öronen. Såg fartyg komma och gå, gäss flög i v-formationer över mig och jag skrev om den grå, mörka månaden här!
 
 
Jo då, jag hann med en tredje utlandsresa i år, när min dotter bjöd mig på en härlig tredagars vistelse i vackra Paris! Se här! 
 
 
Äntligen fick jag besöka Montmartre med sin vingård. Se mer här!
 
Vi hittade den vackra lilla gatan Rue Crémieus mitt i den annars så tråkiga stadsdelen Bastille -  se här!
 
 
 Den 12 december var Engsholms orangeri och trädgårdsmästarbostad med i SVT:s program ´´Det sitter i väggarna´´ och det visades även något från slottsparken. Se här!
 
 
 
Efter ett långsamt farväl av slottsparken under hela 2017, kom dagen den 21 december då det dags för avslutning på Engsholms slott och jag blev avtackad på ett fint sätt!
 
Tack och adjö Engsholm!
Se mer från sista dagen här!
 
 En av presenterna var ´´Tänkaren´´, min favoritstaty i Stockholm!
 
Julen kom och Lexus trivdes! Matte Cecilias bild!
 
 Min vandrande vän 
 
 Nu väntar jag in den 1 januari då det nya, fräscha, fria året börjar och jag ser fram mot att börja leva mitt nya liv.
Sedan jag började skolan i första klass 1961, har det varit tider att passa och det har ställts krav att prestera, i 56 år! Nu ska jag försöka att slappna av och börja njuta. 
 
 

Kommentarer
Postat av: Luna Ek

Högst njutbara bilder allihop!
Välkommen i gänget, fast jag lovar... jobb slutar aldrig att upphöra,men passa på och njut av att bestämma din dag själv.
Gott slut på 2017!
Luna

2017-12-26 @ 13:24:26
URL: http://lunasblogg.net
Postat av: Hasse Wester

Tack Luna! Önskar även dig ett Gott slut och ett Gott nytt år!

2017-12-28 @ 12:00:00
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Anita

Dina årskrönikor är som vanligt makalöst vackra! Jag har njutit av alla din bilder och vandringen genom ditt 2017. Tyvärr har jag ett strulande internet så det blir en snabb kommentar och jag har inte kunnat klicka på länkarna men, jag kommer tillbaka :)

Ett Gott slut på 2017 och Ett Gott Nytt 2018 till dig, Cecilia och Lexus!

/Anita

2017-12-30 @ 17:58:20
URL: http://anitalinder.wordpress.com
Postat av: Hasse Wester

Tack så mycket Anita! Jag önskar dig ett riktigt Gott Nytt År!

2018-01-01 @ 19:57:13
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Janicke

Åh så jag har njutit av din årskrönika! Du är en så fantastisk skildrare av vår vackra huvudstad. Den förefaller rentav vackrare genom din lins än i verkligheten ;). Och sen alla avstickare till andra ställen och andra länder!
Tack ♥

2018-01-02 @ 21:46:20
URL: http://https://janicke365.blogspot.se/
Postat av: Hasse Wester

Tack för dina fina ord Janicke! Vad glad jag blir!

2018-01-03 @ 09:48:22
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0