• 2009
 • 2008
 • 2007

 • Site Meter

  Årskrönika 2017

   2017 blev ett år av väntan och längtan, då jag hade bestämt att det skulle bli mitt sista arbetsår.
  48 år i trädgårdar har gjort mig gott på många sätt, men även slitit på min kropp. Nu har jag nått målet och vandrar ut i friheten och en ny slottsträdgårdsmästare i Engsholms slottspark tar vid i april 2018.
   
  Det blev även ett år med flera spännande resor och besök i fantastiska italienska trädgårdar. Jag har som vanligt även följt vad som hänt i Stockholms trädgårdar och parker.
   
  Nu ser jag fram mot 2018 som frihetens år och flera intressanta resor är bokade. Jag kommer att vistas både på Djurgården och hemma i Bromma, och den 14 juni - 15 juli är det Fotbolls-VM!!!
   
   
   
  Den här dagen i mitten av januari var ljuset så vackert och jag ville egentligen stå kvar här och njuta av vyn vid Blockhusudden, längst ute på östra Djurgården.
  Men vi gick i stället upp till Thielska galleriet för att se de fem förslagen till monumentet över Flodvågskatastrofen 2004. Det förslaget vi tyckte skulle passa bäst vann inte, men jag tror att det vinnande bidraget som invigs 5 juni 2018 på Blockhusudden, kommer att bli riktigt bra!
   
   
  Vintervindarna piskade fram över Djurgården. Snön föll och drev ihop i stora drivor och vi vandrade runt ön i det vintriga paradiset. På vårt älskade Café Skroten värmde vi oss, innan vi fortsatte vidare hem mot Blockhusudden. Se mer från vår vandring här!
   
   Fiskare på Blockhusudden.
   
   
   
   
  Snön lade sig tungt och vackert över Engsholms slottspark och jag som annars inte tycker om vintern, såg skönheten i det här mjuka, rena vinterlandskapet! 
   
  Februari i slottsparken här! 
   
  Jag började filma mitt sista år på Engsholm och det blev till slut mängder av filmsnuttar som jag kanske sätter ihop till en längre film framöver!
   
   
  I väntan på våren vandrade vi på Långholmen och jag tror att Lexus, som bor på Djurgården, även tycker om den här vackra ön i våra drömmars stad!
   
   
   Vintergäcken visade sig på Blockhusudden redan i februari och de allra första blommorna ingav hopp om en ny vår! 
   
  Den här vintern gick Mandelmanns gård på SVT. Gustav och Marie charmade hela Sverige och vann senare Kristallen-pris för Årets TV-personlighet! Se här!
   
   
   
   Slottsträdgården Ulriksdals blomstrande växthus dämpade något min längtan efter våren och vi träffade trevliga trädgårdsmästaren Bosse Rappne. Vi finfikade och Cecilia köpte en av hans böcker!
   
   Den 20 februari var det stor naturdramatik ute på Blockhusudden se här!
   
   
   
                                                     
   
  Mars kom och värmen lockade upp allt fler blommor i den tidigare frusna marken. Havet av snödroppar i Frisens park vid Biskopsudden fick mig på fall - som tur var hade jag kameran med mig i fallet! Se mer här! 
   
  Även det vackra kejsarolvonet blommade på Djurgården, se här! 
   
  Jag funderar lite kring bloggens namnbyte från Slottsträdgårdsmästaren till Stockholms gröna rum, se här! 
   
  Och jag listar bloggens 20 mest populära inlägg - klicka här!
   
  Den 13 maj skrev jag en ´´Om mig-sida´´, eftersom man bör ha det i sin blogg. Sägs det!  se här! 
   
   
   
   
  I början av april fyllde min kära dotter jämna år och tillsammans med hennes halvsyster åkte vi till underbara Florens för att fira den stora dagen.
   Hotellet där vi bodde hade en fantastisk liten takterrass varifrån vi såg hela Florens, med den mäktiga domen centralt. På terrassen åt vi vår frukost varje morgon och på själva födelsedagen dukade hotellpersonalen med vit duk och blommor. Se mer från Florens här!
   
   
  Högt uppe på sluttningen ovanför vårt hotell i Florens, låg trädgården Bardini med sin fantastiska pergola, fylld av blåregn som blommade som bäst just vid vårt besök, självklart enligt min dotters noggranna reseplanering...! En makalös syn! Se här!
   
   
  Här uppe vid fantastiska Belmond Villa San Michele i Fiesole, åt vi mycket gott på min dotters födelsedag och restaurangens trevliga personal bjöd på en extra födelsedagsdessert! Se mer om det vackra gamla klostret och resan till underbara Fiesole här!
   
   
  Bed & breakfast i Fiesole!
   
   
  Efter 40 år återvände jag till magiska Venedig, där jag 1976 förlovade mig i en gondol...! Den fantastiska staden visade sin bästa sida i de lugnare kvarteren, där kanalerna och gränderna var trånga och där turisterna få.  Se här!
   
   
  Den varma och riktigt sköna våren kom till Stockholm när Prunus 'Accolade' alléerna i Kungsträdgården började blomma i rosa. Stadens övriga parker fylldes av blommor och i år när Per Anders Fogelström skulle blivit 100 år, kallade Stockholms stad sina vårblomsterkompositioner i urnorna för ´´Våra drömmars stad´´.
  Svanar och fiskare njöt av ljuset och den begynnande värmen. Se mer om vårens ankomst till huvudstaden här!
   
  150 historiska tulpaner visades i Ulriksdals slotts orangeri och jag älskar sådana här blommande tulpanvårfester. Se mer här!
   
  Nu befann jag mig i en period av ensamvandringar och saknad, just när våren var som vackrast😔.
   
  Jag letar mig fram till ett mystiskt hus på ett berg och besökte tre trädgårdsmästarkompisar på Långholmen, se här!
   
   
   
  Stockholms vackrste lekpark i maj? På väg till ögonläkaren på Östermalmsgatan, passerade jag Humlegården, vars lekplats verkligen bjöd på prunusblomsteryra. Visst måste väl barnen må bra av allt detta vackra? Jag gjorde det i varje fall! Se mer om den dagen då Stockholm blommade som aldrig förr, här!
   
   
   
  Den 7 maj lämnad jag staden och begav mig ut i de uppländska vitsippsbackarna. Jag vandrade runt Hjälstaviken som är en av Sveriges mest kända fågelsjöar och lät vinden blåsa min själ ren ute på de stora vidderna. Se mer från vandringen här!
   
   
   ... och i Berzelli park blommade magnoliorna som bäst den 8 maj! Se fler bilder här!
   
   
  Stockholms gröna rum blev med i magasinet ´´Älskade Östermalm´´, se här!
   
  Nu sågades min favorithägg på Långholmen ner för att badplatsen skulle få några meter strand till och jag blev både förbannad och grymt besviken. Se här!
   
   
  ...och tornet i Sofia sträcker upp sig mot himlen! Som Winnerbäck sjunger.
   
   
  Den 14 maj blommade tulpaner och narcisser helt fantastiskt i Stockholm! Se mer här! Och den 16:e var Stockholms stad-park på konferens på Engsholm och trädgårdsvandrade med mig i slottsparken. Se här!
   
   
  Den 21 maj långvandrade jag i Stockholm och knockades fullständigt av häggblomningen i Groens malmgård, jag blev bjuden på trädgårdsfest i Vintertullens koloniförening och träffade en gammal Bajare - se mer här!
   
   
  ...och tulpanfesten bara fortsatte, som här på Lindhagensgatan! 
   
   
  Tulpaner, tulpaner och ännu mer tulpaner, även här på Bollhustäppan i Gamla Stan, ni vet där Järnpojken finns, se här!  
  Och den 25 maj himmeldagsvandrade jag i mina drömmars stad. Se här!
   
   
  Till slut kunde jag inte hålla mig borta från Djurgården längre och den 25 maj smög jag omkring i den vackra naturen och i de fantastiska trädgårdarna, för att njuta av årets vackraste tid. Tulpanerna på Rosendalsterrassen och häggen vid Ferdinand Bobergs staket på Waldemarsudde gjorde mig berusad av lycka😍.
   Här måste ni klicka in! Det är en order!
   
   
  På min arbetsplats i Engsholms slottspark, blommade bergskörsbärsträdet och jag jobbade vidare det här sista året i arbetslivet. Se vad jag gjorde i vackra maj månad här!
   
   
  I slutet av maj blev det tid för Södermalms syrener att blomma som bäst och ingen annan tid på året är det så vackert uppe på Söders höjder.
  Vita syrener är bland det vackraste jag vet...! Se  här!
   
   
   
   
  På nationaldagen flydde jag staden av flera anledningar. Jag tog mig ut till Lidingö och vandrade vid Knappsta, se här! Det blev många vandringar på egen hand den här tiden och en dag tog jag Saltsjöbanan ut till Saltsjöbaden, se här!
   
   
  Jag firade 47 år i trädgårdar med att klippa häckarna på Engsholm, se mer här!
   
   
  Ett fönster på glänt, i rosornas tid på Djurgården och vi hittade tillbaka till varandra! ❤️
   
  Engsholm fick besök av Zetas trädgård och det kändes extra roligt eftersom det är i den handelsträdgården som jag köpt nästan alla växter till slottsparken sedan jag började på Engsholm 1998. Det blev två trevliga trädgårdsvandringar i ´´min´´ trädgård. Se här!
   
   
  Jag passerade en vacker lagun vid Smedsuddsbadet på Kungsholmen, när jag gick en grön promenad i värdsklass - se här!
   
   
  Den 26 juni fick jag oväntat besök i slottsparken! En kvinna från Ryssland som följt mig blogg i flera år var på besök i Sverige och letade sig ut till Engsholm för att besöka slottsparken. Eftersom det är svårt att ta sig till Engsholm utan bil, blev hon tvungen att lifta sista biten! Se mer här!
   
   
  Kerstins underbara rosäng besökte jag den 30 juni, när rosornas skönhet gjorde mig yr och det är alltid lika välkomnande och trevligt att kliva in i hennes eget lilla paradis på Långholmen. Jag filmade Kerstin när hon berättade om sina rosor -  se här!
   
   
   
  När flädern blommar längs Monteliusvägen på Södermalm, vandrar jag alltid med min kamera. Här i Öbergska gården fanns en klädesfabrik från 1700-talet och fram till mitten av 1800-talet. Nu är här idylliska bostäder. - se mer om fläderblomningen här!
   
   
  På informationstavlan utanför Sinnenas trädgård, står det skrivet att man måste be om tillstånd för att fotografera i den vackra lilla trädgården.
  Jag är inte direkt rebelltypen, men här bröt jag mot regler och ordning! Det var nödvändigt! Sorry trädgårdsmästare Fällman! Schersminblomningen var fantastisk den här dagen! Se mer här!
   
   
  Högsommarens schersminblomning! Det är väl bara hägg och syren som kan mäta sig i skönhet och doft! Jag doftar mig fram här vid Blanchegatans smultronschersminer på Gärdet och tar en svalkande öl på Café Tessinparken. Se mer här!
   
   
  Den här planteringen vid dammen på Rosendalsterrassen blev sommarens favorit för mig. Snyggt jobbad trädgårdsmästare Cecilia på Djurgårdsförvaltningen. Hela Djurgården bjöd nu på en fullständig blomsteryra, se här!
   
   
  En tidig morgon i stockrosornas tid, på Breda gatan i Djurgårdsstaden.
   
  Tack ni som låter vinet flöda här på Grev Magnigatan-Östermalm! Se mer här!  
   
   
  Muralmålning i hörnet Svartensgatan-Fiskargatan på Södermalm. Tvillingbröderna Otávio och Gustavo Pandolfo som utgör konstnärsduon Osgemeos har målat i snitt åtta timmar om dagen i drygt en vecka, upphissade i en lyftkran som de själva styr och om graffiti ser ut på det här viset, så gillar jag.
   
  Annars är jag stark motståndare till andra klottrande ´´konstnärer´´ i stan. Det här är riktigt kul. I stället för en enfärgad stor tom gavel, så kan vi glädja oss åt detta!
   
   
  Clematis 'Summer Snow' blommade överdådigt som vanligt och jag tog ett långsamt farväl av Engsholm det här året, se mer här!
   
   
  ... och jag skrev om juli månad på Engsholm -  se här!
   
   
   
   
  Rosendals slottspark och hela södra Djurgården blommade vackrare än någonsin den här sommaren och jag vandrade hit och dit och kors och tvärs, för att inte missa något! -  se här!
   
   
  Min underbara vän Lexus! Under 2018 kommer vi att ses mer!
   
   
  Något av det som jag kommer att sakna med Engsholm, är den här fantastiska platsen där jag hälsat dagen välkommen och under somrarna druckit mitt morgonkaffe i 20 år. Se här!
   
  I augusti funderade jag vidare kring mitt sista arbetsår och den stundande pensionen.
   
   
  Min fina dotter/reseplanerare/reseledare och jag åkte till Comosjön i Italien och upplevde några härliga dagar vid den vackra sjön. Fantastiska trädgårdar låg nära varandra längs stränderna och det var bara att kliva på en båt som på kort tid tog oss till historiska och mycket vackra trädgårdar! Se mer här!
   
   
  En fantastisk fikastund vid Villa Monastero - se mer här!
   
   
  En av de mest spännande och vackraste trädgårdarna var Villa Balbianello - se här!
   
   
  Vid Villa Carlotta fanns en underbar botanisk trädgård och jag försökte fånga så mycket jag kunde på bild -  se mer här!

   
  Vid Rosendals slott är det som vackrast i augusti, då trädgårdsmästare Cecilias dahlior är så praktfulla. Lexus och jag beundrar hennes verk! Se mer här!
   
   
   
   
   
  Nu började Engsholms slott att söka efter en ny slottsträdgårdsmästare - se här!
   
   
  I september tog vi oss ner till Öland och bodde på Drottning Victorias vilohem, för att vila upp oss...!
   
  Vi besökte min bror och hans kära hustru som bor mitt på ön och vi fotade vi en fantastisk mullbärsallé, blommor, hav och kossor!
  Se mer här! Och även här!
   
   
  Hav och fria vidder - blir både jag och min fina Cecilia lyckliga av! Regnet var inget hinder!
   
   
  Min koskräck sattes på prov på den här östra stranden. Den höga betongpiren räddade mig som tur var från närkontakt. Cecilia kände inte någon skräck...!
   
   
   Hemma i Stockholm besökte jag de här glada kompisarna på Prins Eugens Waldemarsudde! Se här!
   
  Jag tänkte tillbaka på mina 20 år i Engsholms slottspark med hjälp av några av de bästa bilderna  -  se här!
   
  Lusthusportens park på Djurgården firade 50-år och jag var inbjuden och några av mina bilder prydde broschyren. Se gärna mer här!
   
  Det blev fortsatt Dahliafrossa i Rosendals slottsträdgård - se här!
   
   
  Och jag skrev om mitt arbete i september i Engsholms slottspark - se här!
   
   
   
   
  Oktober kom och då ska det plockas svamp, vilket vi också gjorde i Bogesundsskogarna. Det resulterade sedan i en underbar svamppaj hemma på Djurgården. Om sanningen ska fram så var nog Lexus och jag mest intresserade av vad som fanns i picknick-korgen! Se här!
   
  På Engsholm fick jag trevligt besök av personalen på Prins Eugens Waldemarsudde - se här!
   
   
  I september besökte Cecilia och jag Öland och nu i oktober tog vi båten till Gotland där vi njöt av en härlig Visbyhelg. I Sveriges vackraste botaniska trädgård stannade vi länge. Se mer här! Och här!
   
   På härliga Creperie Strykjärnet, åt vi gott innan vi vandrade ner till hamnen och tog båten hem till verkligheten igen!
   
  Hemma i Stockholm fick Kungsträdgården nya växter i planteringarna mot Strömmen. Se här!
   
   
  Engsholm hittade till slut sin nya slottsträdgårdsmästare och i april 2018 börjar Bruno Pedoux jobba i ´´min´´ vackra slottspark. Lycka till Bruno, här har du slottsträdgårdsmästarnycklarna! Ta väl hand om ´´mina´´ växter! Se mer här!
   
   
   Hösten var vacker och jag skrev om mitt arbete i slottsparken - se här!
   
   
   
  Jag kände mig lugn och tillfreds i november! Min frihet närmade sig och jag omgav mig med mina nära och kära hemma i huvudstaden. Det var/är gott att leva! Se här!
   
  Jag sammanställde nästan 500 blogginlägg från Engsholms slottspark och här kan ni klicka hur mycket ni känner för....alltså här!
   
   
  Och jag hittade min föregångare i Stockholms gröna rum, Ingemar Gram som på 60-talet dokumenterade Stockholms parker med sin kamera, på ett liknande sätt som jag gör nu! Se här!
   
   
  Jag tog en dag ledigt mitt i veckan och på Långholmen tycktes allting flyta den här dagen - se själva här!
   
   
  November i Engsholms slottspark och jag röjde sly, med ljudböcker i öronen. Såg fartyg komma och gå, gäss flög i v-formationer över mig och jag skrev om den grå, mörka månaden här!
   
   
  Jo då, jag hann med en tredje utlandsresa i år, när min dotter bjöd mig på en härlig tredagars vistelse i vackra Paris! Se här! 
   
   
  Äntligen fick jag besöka Montmartre med sin vingård. Se mer här!
   
  Vi hittade den vackra lilla gatan Rue Crémieus mitt i den annars så tråkiga stadsdelen Bastille -  se här!
   
   
   Den 12 december var Engsholms orangeri och trädgårdsmästarbostad med i SVT:s program ´´Det sitter i väggarna´´ och det visades även något från slottsparken. Se här!
   
   
   
  Efter ett långsamt farväl av slottsparken under hela 2017, kom dagen den 21 december då det dags för avslutning på Engsholms slott och jag blev avtackad på ett fint sätt!
   
  Tack och adjö Engsholm!
  Se mer från sista dagen här!
   
   En av presenterna var ´´Tänkaren´´, min favoritstaty i Stockholm!
   
  Julen kom och Lexus trivdes! Matte Cecilias bild!
   
   Min vandrande vän 
   
   Nu väntar jag in den 1 januari då det nya, fräscha, fria året börjar och jag ser fram mot att börja leva mitt nya liv.
  Sedan jag började skolan i första klass 1961, har det varit tider att passa och det har ställts krav att prestera, i 56 år! Nu ska jag försöka att slappna av och börja njuta. 
   
   

  Nu är jag en pensionär 🙂

   VD-Kerstin tackar för mina 20 år i parken!
   
  Då var dagen inne då jag lämnar både Engsholm och arbetslivet! Det blev 48 år som trädgårdsarbetare/trädgårdsmästare! Nu lägger jag Engsholms trädgårdsverktyg på hyllan, hänger undan arbetskläderna för gott och tar farväl av mina arbetskamrater och av slottsparken där jag känner varenda grässtrå. Tråkigt bara att J, min kompis i slottsparken sedan 20 år tillbaka, låg hemma i feber!
   
  Det blev en mycket fin avtackning i slottet, med underbar jul-lunch och sedan ett vackert tal av VD Kerstin.
  Jag fick en blombukett som var enormt stor och galet vacker och som fick hedersplatsen hemma i Bromma. En annan present från Engsholm var ´´Tänkaren´´ som ju  är min favoritstaty i Stockholm och som jag så ofta besöker på Prins Eugens Waldemarsudde! Nu har ja en egen här hemma och jag blev oerhört glad, eftersom vi hör ihop på ett speciellt sätt.
   
  Av mina kära arbetskamrater fick jag gott att dricka, presentkort på Fotografiska och min gamla grep, där de ristat in ´´Engsholms Slottsträdgårdsmästare 1998-2017´´ 
   
  Ännu en gång - Stort Tack alla ni på Engsholms slott! 
  Jag kommer och hälsar på er i sommar!
   
   
   
   
  ...och om någon undrar! Visst kommer jag att sakna den här vackra platsen!
   
  Nästa år ska jag i stället sköta Cecilias trädgård på Djurgården, med Lexus som min medarbetare. Det blir inte plikt och arbete, utan ren lycka!
   
  Det här blir det allra sista blogginlägget från Engsholm, nu drar jag mig tillbaka och kliver ut i friheten!
   
  Tack för mig! 
  Vi ses i Stockholms gröna rum!
   
   
  Jag rullade ut genom Engsholms vackra allé, ut till friheten! Men vi ses igen framöver, du vackra plats på jorden!
   

  Slottsträdgårdsmästarens sista arbetsår - december

   
  I december har jag röjt sly! Fällt träd! Tagit farväl av parken!
   
  I morgon är det julavslutning och avtackning på Engsholms slott!
   
   
  Tidigare månader - klicka på länkarna!
   
  Slottsträdgårdsmästarens sista arbetsår - november 
   
  Sammanfattning av mina 20 år på Engsholm här!
   
   

  Stockholmsvandringar 2018

  Klicka på länkarna!
   
  Trädvandring i Norra Djurgårdsstaden - 26 september
  Kungsholmsvandring och renovering av Norr Mälarstrands parkstråk - 7 september
  Strandvandring i Djursholm och Stocksund - 14 juni
  Tiden går inte, det är vi som rusar fram genom den stillastående evigheten - 2 maj
  En relativt tyst vandring runt Årstaviken - 11 april
  En dag på Kungsholmen - 5 januari 
   
   

  Årets populäraste blogginlägg om Stockholm

   
  Klicka på länkarna för att komma till blogginläggen!
   
  1. Stockholms gröna rum
   
   
  2. Djurgården
   
   
  3. Stockholmsvandringar
   
   
  4. Vitabergsparken
   
   
  5. Magnolia i Stockholm
   
   
  6. Bergianska
   
   
  7. Humlegården
   
   
  8. Kungsträdgården
   
   
  9. Stockholmsvandringar 2017
   
   
  10. Kvinnan i fredsarbetet
   
   

  Det sitter i Engsholms väggar!

   
   
  Den 12 december sändes SVT:s program "Det sitter i väggarna" och den här gången handlade det om orangeriet och trädgårdsmästarbostaden på Engsholm. Eftersom jag har sett alla avsnitt av den här serien så var det såklart extra roligt att det handlade om platsen där jag jobbat som trädgårdsmästare i 20 år.
   
  Det var roligt att se lite från slottsparken också, även om jag kunde konstatera att rådhusvinet på slottsväggen inte var klippt! Till försvar har jag att jag var på semester när detta filmades och vinet kan ju inte alltid vara nyklippt...! Men OK, jag borde ha sett till att det var klippt till inspelningen! 
   
  Programmet handlade om familjen Nathaniel som flyttade in i trädgårdsmästarbostaden i somras.
   
  Läs gärna lite mer om Engsholms historia här! Och tack Christopher O´ Regan för att du forskade fram de första trädgårdsmästarna på Engsholm!
   
  Se programmet här 
   
   
   
   
   
  Erika Åberg och Christopher O´Regan. Bild från SVT
   

  Paris - Montmartre

   Vingården Clos Montmartre
   
   
  26 november 2017
   
   
  Under mina två tidigare besök i Paris har jag missat Montmartre som ligger på en 130 meter hög kulle i norra delen av staden. Eftersom vi bodde i operaområdet, så var det inte alltför långt att gå upp till den delen av Paris, som blev mycket berömd efter den kritikerrosade och härliga filmen Amelie från Montmartre från 2001. Vi vandrade förbi Moluin Rouge och fortsatte upp för trapporna, för att komma till de mysiga gatorna och torgen högst upp i Montmartre.
   
  Eftersom det var söndag så var det packat med folk i kyrkan Sacre Coer och vi valde bort trängseln, för att i stället besöka ´´Kärleksväggen´´ som är en hyllning till kärleken, där ´´jag älskar dig´´ är skrivet på världens alla språk. Väggen som skapdes 2000 av Federic Baron och Claire Kito, är belägen i en liten lummig park på Squere Jehan Rictus och visst hittade vi den svenska texten efter en stunds letande.
   
  Trots allt annat intressant och fint här uppe, så var det mest fantastiska att det finns en liten vingård här mitt i Paris. Vingården heter Clos Montmartre och anlades 1934 här på norrsluttnigen. Där finns ca 1800 vinstockar med 27 olika druvsorter, men de allra flesta är Gamay, vilka man gör Beaujolais av. Skörden brukar bli ungefär 1500 kilo druvor, vilket blir 900 liter vin, som tydligen inte ska vara särskilt gott, vissa hävdar att det är odrickbart...!
   
  Mellan 1000 och 1500 skr. får man betala för en flaska och även om vinet inte alls är gott, så går ändå vinsten från vingården till till social och kulturell verksamhet i Montmartre. Första söndagen i oktober är det skördefest på den vackra sluttningen med utsikt över den stora staden. Jag blir oerhört sugen på att smaka vinet från den här vingården!
   
  Vingården Clos Montmartre
   
  Place du Tertre
   
   
  Monsieur Dutilleul skapades av författaren Marcel Aymé. Dutilleul var en nattvakt som kunde gå genom väggar, en egenskap som han bland annat använde för att träffa sin älskarinna som var inlåst av sin svartsjuka man. Efter en kärleksnatt fastnade han här och kunde inte ta sig loss. Han var även inbrottstjuv som stal från de rika och mäktiga. 
   
  Kärleksväggen vid  Squere Jehan Rictus. En tysk kvinna har här hittat sitt ´´Ich Liebe Dich´´
   
  Att gå upp för de långa trapporna när blåregnet blommar, vore fint!
   
  Moulin Rouge är ett berömt nöjesetablissemang vid Place Blanche i Montmartre i Paris. Alldeles i närheten ligger metrostation Blanche. På Moulin Rouge, som grundades 1889, slog cancan igenom på allvar.Wikipedia
   

  Tankar i december

   Ghislaine de Féligonde i december på Blockhusudden!
   
  Det här året har jag upplevt som en enda lång väntan på den stora förändringen som ska ske i mitt liv. Redan i januari började jag skriva blogginlägg om den sista tiden som trädgårdsmästare på Engsholms slott och det är möjligt att några har tyckt att jag tjatat om alla ´´sista-gången´´ vad gäller mina arbetsuppgifter det här året i slottsparken. Efter ett långt arbetsliv och med sliten kropp, så är det en väldigt stor händelse som snart kommer att ske. Dagen då jag blir helt fri. Fri från krav och måsten. 
   
  Nu snart inleder jag min egen tid här i livet, då jag inte ska ägna dagarna åt att arbeta mig trött. Snart kommer jag att göra vad jag vill med mina dagar och inte känna mig tvungen till någonting. Julen närmar sig och som vanligt blir jag yr av all hysteri och oro inför firandet av Jesu födelse, men jag tror att den här julen kommer att bli bra och det vackra julpyntet i Villa Dufvan gör mig glad!
   
  Den största dagen för mig den här tiden på året är nyårsdagen! Den första januari, då jag startar om och lämnar det gamla bakom mig. Jag ser fram mot 2018 som kommer att bli ett år med flera spännande resor och med Fotbolls-VM mitt i sommaren!
   
  Snart ska jag sätta mig ner och börja skriva på årskrönikan för 2017! 
   
   
   
   

  Paris - Rue Crémieux

   
   
  25 november 2017
   
   
  Den här 144 meter långa gatan med de oerhört charmiga små husen, ligger i 12:e distriktet i Bastille-området och just den delen av staden är nog annars den absolut tråkigaste och ocharmigaste delen i hela Paris! Men så finns den här färgsprakande lilla gatan med småstadskänsla som lyser upp, mitt i allt det tråkiga!
   
  Att gatan liknar Londons Portobello road, verkar ha fått många instagrammare att vallfärda hit. Den här lugna gatan har tydligen blivit en mycket populär plats för de som vill ha många likes i sociala medier och de stackare som bor här har nu till och med satt upp skyltar med fotografering förbjuden. Här poserar tjejer som ofta håller i dörrhandtagen till bostäderna, så att det ska se ut så att de bor där.
   
  Gatan är belagd med gatsten, men för några år sedan var det tänkt att gatan skulle asfalteras, men då protesterade de boende och hindrade arbetet.
   
  Gatan döptes 1897 till Rue Crémieus efter advokaten, journalisten och författaren Gaston Cremieus, som var en stor försvarare av arbetarklassen.
   
  Den stora översvämningen av Seine 1910 i Paris gjorde stora delar av huvudstaden var översvämmat i en veckan. I nr. 8 finns en markering hur högt vattnet steg under den veckan.
   
   


  RSS 2.0
  Related Posts with Thumbnails