Site Meter

Villa Melzi

 
 
 
9 augusti 2017
 
Regnet föll tungt över trädgården när jag småsprang genom platanallén bort mot lusthuset för att söka skydd. Det var den 9 augusti 2017 som jag besökte den här vackra platsen och regnet lättade efter ett tag. Det här är ingen blomstrande trädgård den här tiden på året, men eftersom Villa Melzi och andra trädgårdar har ett så fantastiskt läge vid Comosjön, så blir det nästan automatiskt vackert. Men jag måste också säga att alla de trädgårdar jag besökte här vid Comosjön, var oerhört välskötta. Det verkar som om trädgårdsskötsel har högre status här i Italien än här hemma.
 
Villa Melzi byggdes i nyklassicistisk stil av Giocondo Albertolli 1810 för vicepresidenten för Italienska republiken, Francesco Melzi d´Eril och släkten Melzi äger tydligen än i dag fastigheten, som används till sommarbostad.
 
När man betalat sin biljett, så kan man antingen som jag, vandra rakt fram genom platanallén fram mot villan, eller vika av direkt till vänster för att se den mycket vackra japanska delen, med många olika japanska lönnar i skiftande färger och en lite bro som leder över bäcken. Längs platanallén lär Napoleon ha promenerat med sin Josefin och i lusthuset vid sjön, eller turkiska kiosken som den heter, ska Frans Lizt som flitig gäst här, ha suttit och komponerat. Det visste jag inte när jag stod där och tog skydd för regnet.
 
På tillbakavägen gick jag upp vid de gamla växthusen och tog stigen som går högt över trädgården och kunde ännu en gång hänföras av utsikten över Comosjön och bort över Alperna. Här uppifrån såg jag hela trädgården från ovan och gick sedan nedåt mot den japanska trädgården. Där fick jag stå en stund och vänta in att folk skulle lämna bron över dammen, så att jag kunde ta några bilder utan människor. Den största delen av trädgården går i engelsk stil och på något vis kändes det helt naturligt just här.
 
De flesta trädgårdar är som vackrast under vår- och försommar då träd och buskar blommar, men det var riktigt fint att få vandra här i augusti också. Jag fick tänka mig alla azaleor och rhododendrom som brukar blomma här i april.
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0