• 2009
 • 2008
 • 2007

 • Site Meter

  Slottsträdgårdsmästarens sista arbetsår - augusti

   
  I början av augusti blev det två veckor semester för slottsträdgårdsmästaren! Bland annat fyra dagar vid Comosjön i Italien!
   
  Trots att robotar klipper de största gräsytorna denna sommar, så finns det fortfarande lite att ´´pyssla´´ med i den här slottsparken. Fyra månader kvar att trädgårdspyssla nu!
   
   
  Klicka på länkarna för att se tidigare månader!
   
  25 augusti. De gamla pelargonerna som jag övervintrat i många år, funkade i år också. 
   
  Grusvägen innan man når fram till Engsholms slott är fylld av renfana i början av augusti
   
   
  Jag plockar surkörsbär 'Fanal' den 1 augusti
   
  Mina grannar Eva och Anders hemma i Bromma, besökte mig den 3 augusti.
   
  Den 4 augusti gick jag på semester! Bilden tog min granne fotograf Anders Löwdin.
   
  Anna som är redaktionschef på Allt om Trädgård, kom på besök med sin man Per och tre hundar 2 augusti!  
   
   

  Trädgårdslycka vid Rosendals slott

   Dahlia ’XXL Rose’
   
   
  26 augusti 2017
   
   
  Årets komposition av sommarblommor i Rosendals slottspark, blev verkligen lyckat både i färg och form. Jag är ju inte någon dahliavän direkt, men jag vet ju dess stora värde på sensommaren/hösten, då de lyser upp med sina stora praktfulla blommor. 
   
  Ibland blir jag sådär extra ´´trädgårdslycklig´´ när jag besöker trädgårdar och här blir jag definitivt det, nu när sommaren försiktigt går över i förhöst. Lejongapens vackra spiror som sträcker sig över sina kamrater i planteringarna, kommer att under de närmaste veckorna att slå ut i full blom, vilket gör att dessa planteringar då når sin fulländning!
   
  Nästa år det 200 års-jubileum för släkten Bernadotte på den svenska tronen och den förste Bernadottekungen som satte på sig kungakronan år 1818, var Karl XVI Johan. Han lät 1823-26 uppföra Rosendals slott, efter ritningar av arkitekt Fredrik Blom. 200-års jubileet kommer säkert att uppmärksammas på något sätt här vid det vackra lilla empirslottet, men jag vet inte riktigt hur trädgårdsmästare Cecilia ska kunna toppa årets sommarblomsplanteringar till jubileumsåret!
   
   
   Den 9 ton tunga porfyrvasen som fraktades hit från Älvdalen i Dalarna är fantastisk i sig, men jag brukar säga att den är i största laget då den stör vyn mot slottet när jag står längst bort i parken för att ta bilder mot slottet. Men det sägs att Karl XVI Johan medvetet lät bygga sitt slott litet så att porfyrvasen, som kom på plats samtidigt med slottsbygget, skulle framhävas! Vi hade/har lite olika syn på vasen, Karl Johan och jag!
   
   Trädgårdsmästare Cecilia övervakar sina blommor!
   
   
  Cecilias bild!
   
  Dahlia ’Nenekazi’
   
  Trädgårdsmästare Cecilia är nöjd med årets planteringar...!
   
  Dahlia ’XXL Rose’
   
   Dahlia ’Hawaii’
   
  Dahlia ’Nenekazi’
   
  Lejongap -  Antirrhinum 'Potomac Appleblossom' 
   
  Slottshunden Lexus! (Cecilias bild)

  Per Anders Fogelström 100 år!

   
  Igår skulle Per Anders Fogelström ha fyllt 100 år. Det finns inga andra böcker som träffat mig så starkt rätt in i hjärta och själ som Fogelströms Stad-serie. Igår var det TV-Fogelström-kväll här hemma. Först den nya dokumentären och sedan filmen Mina drömmars stad från 1976, den går att se på SVT-Play nu. Jag har läst serien många gånger, senast i våras och jag längtar redan tills jag kommer att läsa dem igen!
   
  Barn-serien:
  Vävarnas barn 1749-1779 - utgiven 1981
  Krigens barn 1788-1814 - utgiven 1985
  Vita bergens barn 1821-1860 - utgiven 1987
   
  Stad-serien:
  Mina drömmars stad 1860-1880 - utgiven 1960
  Barn av sin stad 1880-1900 - utgiven 1962
  Minns du den stad 1900-1925 - utgiven 1964
  I en förvandlad stad 1925-1945 - skrevs 1966
  Stad i världen 1945-1968 - utgiven 1968
   
   

  Nyckelviken

   
  Som så många andra trädgårdar, vill jag helst se dem under vår/försommar och nästa år har jag tid att besöka många av de platser som jag förr inte hunnit med under den tiden på året.
   
  Om man inte har barn och inte vill hamna i ett stort barnkalas, så ska man inte besöka Nyckelviken under helger. Det blev ett hastigt besök idag då ljudnivån låg på smärtgränsen på grund av glada/lessna barn. 
   
  Nästa besök blir en vardag, helst tidigt på morgonen, för det här är en vacker plats från 1700-talet i Nacka!
   
  Spanska flaggan
   
   

  Steninge slott 2017

   
  Tessin d.y:s vackra slott från slutet av 1600-talet är ett av mina favoritslott här runt Stockholm. 
   
  Läs mer vad jag skrev om platsen i ett tidigare blogginlägg här!
   
   
  Getris och hortensia vid slottet
   
   

  Rosendals slott från ovan

   Två duktiga unga killar har gjort sin första film med nya drönaren...!
   

  Klockranka - Cobaea scandens

   
  Den fantastiskt vackra klockrankan är hos oss en ettårig, snabbväxande klätterväxt med trumpetliknande blommor som finns blåviolett och vitt. Den härstammar från Mexiko och används till spaljéer, pergolor, staket eller liknande och kan i gynnsamma lägen nå en höjd av 3-4 meter! Klockrankan som inte får torka ut, blommar i juni-september och vill ha ett vindskyddat läge i sol eller vandrande skugga. 
   
  Den måste förkultiveras inomhus och det gör man i februari-mars. För att den ska gro säkrast så blötlägges fröna några timmar innan sådd. De gror efter 10-15 dagar. Skola om plantorna en gång innan de planteras ut när frostrisken är över och som vanligt med förkultiverade växter - avhärda försiktigt!
   
  Bilderna här är tagna 16 augusti 2017.
   
   
   Klockranka i Steninge

  Villa Carlotta

   
   
   
  8 augusti 2017
   
   
  Den första trädgården som vi besökte här vid underbara Comosjön den 8 augusti 2017, var Villa Carlotta, som till och med hade en egen brygga dit passagerarbåten tog oss. Vi var tidigt ute så vi var bara några få som vandrade i den stora botaniska trädgården vars yta är 70 000 kvadratmeter. 
   
  Villa Carlotta byggdes i början av 1700-talet och ägare var då den rika bankiren markis Giorgio Clerici. 1843 såldes villan till Marianne av Preussen, som gav bort det vackra palatset till sin dotter Carlotta. Idag är det den italienska staten som äger Villa Carlotta.
   
  Den stora trädgården klättrar i branten och är uppdelad i fem terrasser varifrån man hela tiden har en fantastiskt utsikt över Comosjön och Alperna. I trädgården finns bland annat en ormbunksravin och en rododendrongskog med ravin, som innehåller över hundra olika azaleor och rododendron i starka färger, som blommar bäst de sista veckorna i april.
   
  Runt villan blommar det vackert i planteringar och invid den långa citruspergolan med grapefrukt, citroner och apelsiner, blommade nu en lång rad med Lagerströmiaträd i rosa. I trädgården finns även 90 olika kamelior, 22 sorters bambu och 38 rosor, läser jag i Ann Larås fina bok - Italienska trädgårdar från 2005.
   
  Jag tyckte mycket om den här trädgården som bjöd på överraskningar vart än man gick och jag kan föreställa mig hur överdådigt träd och buskar blommar här i april månad. Många av växterna är namnsatta och jag skulle kunna gå här en hel dag och nosa på varje träd och buske. Det är ingen idé att börja räkna upp vilka växter som finns i en botanisk trädgård, men här är en länk som visar många av växterna - Klicka här!
   
  Hit vill jag återända någon gång i april månad!
  Lagerströmia
   
  Jag förstår inte vad som hänt med mig! Nu för tiden klarar jag alldeles utmärkt av min tidigare hatväxt - palettblad. Vid flera tillfällen har jag till och med tyckt att de är riktigt vackra, som här och även hemma på Djurgården i Djurgårdsförvaltningens planteringar. Så kan det gå när en trädgårdsmästare blir gammal och tappar prestige och gamla tankar om växter.
   
  Hortensior som just avslutat sin vackraste blomning!
   
  Gräsväggar!
   
   
  Jag fotar den blommande Lagerströmian invid citruspergolan.
   
  Hibiskus
   
  Lagerströmia igen!
   
  Citruspergolan med grapefrukt, citroner och apelsiner.
   
   

  Villa Balbianello

   
   
   
  8 augusti 2017
   
   
  De fyra trädgårdar som jag besökte under resan till Comosjön, ligger relativt nära varandra och med båten tog det inte lång stund att ta sig mellan de vackra trädgårdarna. Det visade sig vara en backig och i värmen som rådde, ganska jobbig väg att vandra ut till Villa Balbianello från bryggan i Lenno. Men vi åt i varje fall en pizza vid kajen innan vandringen. När vi nådde platsen på udden kunde jag konstatera att det här var en mycket speciell trädgård vi skulle beskåda.
   
  Det var kardinal Angelo Maria Durini som 1787 lät bygga villan för att där studera och diskutera konst med sina vänner. Under årens lopp har Villa Balbianello ägts av många olika personer, men på 1970-talet var det Greve Monzino som höll till här och som totalrenoverade byggnaden, som har behållt sitt utseende sedan dess. Han lät även renovera trädgården och blandade då 1700-talets ursprungsidé med nyare stil och resultatet blev mycket lyckat tycker jag.
   
  Trädgården är starkt sluttande och tillhör väl varken den italienska eller engelska trädgårdsstilen, även om det finns spår av båda typerna. Den har sin egen stil helt enkelt! Här växer magnoliaträd, cypresser, kamferträd, plataner och många andra träd och buskar som passar perfekt in i trädgården på udden, med den fantastiska utsikten över Comosjön. Det gröna är strikt format, dels för att trädgården inte ska växa igen och störa utsikt och ljus, men även för att behålla kontrasten mot naturen runt omkring. Från sjön syns verkligen den kontrasten. 
  Det sägs att det tar fyra månader för de två männen som jobbat här i 30 år, att men sax beskära de formklippta träden i trädgården.
   
  Längs staket och vid muren mot sjön hänger blåregn och visst vill jag även besöka den här platsen i april då dessa blommar och även azaleor och rhododendron och annat som blommar under våren. Men det var underbart att vandra i Balbianellos vackra trädgård nu i augusti, trots att det var aningen för många besökare för min smak. Helst hade jag velat ha trädgården för mig själv en tidig morgon, då hade jag säkert kännt ännu mer för den här fantastiska platsen. 
   
  Skulpturer och statyer är viktiga i Italienska trädgårdar och jag blev kär i de gamla mossbelagda statyerna av mytologiska figurer som blickar ut över sjön mellan platanerna. För att slippa gå i backarna tillbaka till Lenno brygga, så tog vi taxibåt dit från trädgårdens strand.
   
  Jag känner mig lyckligt lottad att få besöka alla dessa vackra italienska trädgårdar och väl hemma i Stockholm fick jag viss hjälp att sammanfatta flera av trädgårdarna med hjälp av Ann Larås mycket fina bok - Italienska trädgårdar som gavs ut 2005 och har man tur så kanske den finns att hitta på antikvariat eller på Bokbörsen.
   
  När vi lämnade vår boplats i Bellagio med båten till Como, passerade vi Villa Balbianello och fick då en överblick av den fantastiska platsen.

  Villa Melzi

   
   
   
  9 augusti 2017
   
  Regnet föll tungt över trädgården när jag småsprang genom platanallén bort mot lusthuset för att söka skydd. Det var den 9 augusti 2017 som jag besökte den här vackra platsen och regnet lättade efter ett tag. Det här är ingen blomstrande trädgård den här tiden på året, men eftersom Villa Melzi och andra trädgårdar har ett så fantastiskt läge vid Comosjön, så blir det nästan automatiskt vackert. Men jag måste också säga att alla de trädgårdar jag besökte här vid Comosjön, var oerhört välskötta. Det verkar som om trädgårdsskötsel har högre status här i Italien än här hemma.
   
  Villa Melzi byggdes i nyklassicistisk stil av Giocondo Albertolli 1810 för vicepresidenten för Italienska republiken, Francesco Melzi d´Eril och släkten Melzi äger tydligen än i dag fastigheten, som används till sommarbostad.
   
  När man betalat sin biljett, så kan man antingen som jag, vandra rakt fram genom platanallén fram mot villan, eller vika av direkt till vänster för att se den mycket vackra japanska delen, med många olika japanska lönnar i skiftande färger och en lite bro som leder över bäcken. Längs platanallén lär Napoleon ha promenerat med sin Josefin och i lusthuset vid sjön, eller turkiska kiosken som den heter, ska Frans Lizt som flitig gäst här, ha suttit och komponerat. Det visste jag inte när jag stod där och tog skydd för regnet.
   
  På tillbakavägen gick jag upp vid de gamla växthusen och tog stigen som går högt över trädgården och kunde ännu en gång hänföras av utsikten över Comosjön och bort över Alperna. Här uppifrån såg jag hela trädgården från ovan och gick sedan nedåt mot den japanska trädgården. Där fick jag stå en stund och vänta in att folk skulle lämna bron över dammen, så att jag kunde ta några bilder utan människor. Den största delen av trädgården går i engelsk stil och på något vis kändes det helt naturligt just här.
   
  De flesta trädgårdar är som vackrast under vår- och försommar då träd och buskar blommar, men det var riktigt fint att få vandra här i augusti också. Jag fick tänka mig alla azaleor och rhododendrom som brukar blomma här i april.
   
   
   
   
   
   
   

  Villa Monastero

   
   
   
  8 augusti 2017
   
   
  Den 8 augusti 2017 åkte vi runt med båt mellan de vackra trädgårdarna vid Comosjön i norra Italien och en av dessa fantastiska platser var Villa Monastero i Varenna. Villan har anor från 1200-talet då byggnaden fungerade som kloster. Från mitten av 1500-talet blev villan privatägd av familjen Mornico och dag finns här ett konferenscenter. 
   
  Innan vi gick ner för den branta gångvägen till trädgården, sa jag att jag hade en dålig känsla inför den här trädgården. Varför vet jag inte, läget är ju magnifikt med utsikt över sjö och alper. Jag hade helt fel, det här var en fantastisk plats. Vi började med kaffe vid ett litet café invid stranden och jag blev ännu en gång helt hänförd av utsikten över Comosjön. Efter att ha vandrat längs muren mot vattnet och följt den mycket vackra trädgården till sitt slut, var jag helt uppfylld av hela den här platsen. Blomsterprakten och hela anläggningen tilltalade mig fullt ut. 
   
  En enorm Magnolia grandiflora växte vid strandkanten och böjde en stor del av sin krona mot vattnet. Det vore en dröm att se detta träd blomma här i april, så vem vet, jag kanske återvänder hit. Jag läste att Magnolia grandiflora kan bli över 30 meter högt i gynnsamma lägen, jag vet inte hur högt detta träd var, men stort var det och med enorma grenar som gick vågrätt ut från stammen. Det här trädet sparar jag bland mina favoriter som jag stött på under mina resor!
   
  Det här är en botanisk trädgård med namnsatta växter, vilket jag värdesätter väldigt mycket. Här finns bland annat afrikanska och amerikanska palmträd, agave, libanoncedrar, flera olika citrusträd och mängder av andra spännande träd och buskar. I trädgården finns även riktigt med sommarblommor i planteringar.
   
  Trädgården är öppen från slutet av februari till början av november mellan kl 9-18. 
   
   
  Lagerströmia - Lagerstroemia indica. Busken/trädet blommade överallt vid den här tiden.
   
  Hibiskus
   
  Magnolia grandiflora
   
   

  Vackra Comosjön i augusti

   
   
  7-11 augusti 2017
   
   
  Årets andra resa till Italien efter vårresan till Florens, gick till underbara Comosjön där vi bodde i den storslaget belägna, idylliska orten Bellagio. För att komma dit tog vi flyget till Milano, tåg till Saronno, där vi bytte till tåget som tog oss till Como. Där hoppade vi på en fullpackad buss, som på den smala, slingra och gudomligt vackra vägen förde oss till Bellagio, en resa på 45 minuter med en utsikt som tog andan ur mig. Ett sådant här landskap hade jag inte sett sedan jag besökte Lago Maggiore 2010. Alperna som med sina vidunderliga höjder bäddar in de norditalienska sjöarna är något av det vackraste man kan se, tycker jag. Små byar klättrar på de enorma höjderna, som omväxlande är skogbeklädda och på sina håll kala. Längs stränderna ligger flera berömda och fantastiska trädgårdar, som jag kommer att beskriva i kommande blogginlägg.
   
  Bellagio är verkligen en idyllisk liten ort, varifrån man helst förflyttar sig med båt och det går färjor och passagerarbåtar hela tiden fram och tillbaka från den här spetsiga udden, till stränderna på båda sidor därom. Det är en liten ort med några gator, vars ´´tvärgator´´ är trappor som leder ner till sjön. Här finns mängder av restauranger och hotell och vi bodde mitt i en av de vackra trapporna. Vi bar våra resväskor 38 långa trappsteg innan vi nådde hotellet, men det var det värt!
   
  Första dagen bestämde vi oss för att besöka de berömda trädgårdarna och ställde oss i båtkön för att köpa dagsbiljetter. Det började regna en aning så vi tvekade om vi skulle byta dag, men vi chansade och det visade sig att vädret blev perfekt för trädgårdsbesök! Som sagt, mer om trädgårdarna i senare blogginlägg.
   
  En morgon gick jag tidigt ner till sjön och såg att molnen svepte in bergen på låg nivå och allt liknade en vacker tavla. Även om jag tog bilder så går det inte att fånga den här stunden rättvist. Magiskt vackert var det och jag antar att molnens placering hade med nattens vilda åskväder att göra. Kvällen innan blev lite uppsluppet dramatisk, när vi fick byta platsen från restaurangens uteservering till ett bord inomhus, när regnet plötsligt svepte in från bergen.
   
  Vi handlade lite i butikerna och åt av den goda italienska maten och njöt av den vackra platsen. Det restaurangbesök som jag kommer att minnas bäst var när vi åt på restaurang Bstyle Bellagio, som skulle ha ovanligt god lasagne, hade vi läst på Tripadvisor. Vi satt vid ett trappbord i den ljumma kvällen och blev serverade av en ung kvinna som behandlade oss som kungligheter. Vanligtvis är ju italienare coola på gränsen till det komiska, allt från servitörer, städare och butiksbiträden känns som filmskådespelare i en gangsterfilm. Men den här kvinnan var allt annat än cool. Vänlig och tillmötesgående på gränsen till för mycket...men ändå inte. Jag fick kanske känslan av att det blev som en teaterföreställning på något vis och att hon kändes alltför försiktig och kanske lite rädd, men ändå fantastisk på något sätt. Jag blev inte riktigt klok på vad det var för en människa. Ja ja...mycket gott var det i varje fall!
   
  Vi lämnade Bellagio med båt in mot Como där vi skulle bo sista natten och vi passerade fantastiska orter utefter den långa sjön. Här hade George Clooney, Madonna, Paul McCartney och gud vet vilka kändisar, sina hus och jag kan förstå varför.
  Como visade sig vara en riktigt mysig stad. Med sina nära 80 000 invånare var det en lagom stad att vandra i och vi tog även linbanan upp till Brunate, varifrån utsikten var nästan overklig. 
   
  Min reskamrat var min dotter som ännu en gång komponerat ihop en fantastisk resa. Hon vet verkligen vad hennes pappa vill se och har en förmåga att få till både resa, boende och att besöka sevärdheter, på ett helt perfekt sätt. Tack ännu en gång min kära dotter!
   
   
   
   
  Bellagio och den vita byggnade på höjden var vårt hotell.
   
  Nej, det här var inte vårt hotell utan Grand!
   
  Den magiska morgonen då molnen bäddade in bergen.
   
  Något som var utmärkande för Bellagio var ortens vänliga och kärleksfulla statyer. Jag antar att den här stilen även har sin amotståndare, men jag gillade! De flesta var skapade av Giovanni Mason.
   
  Varenna var en fantastisk liten ort som vi besökte en eftermiddag och här fanns den fantastiska trädgården vid Villa Monastero.
   
  Lenno
   
  Lenno
   
  Nerium
   
  På vägen med båt till Como, passerade vi George Clooneys hus, nere till vänster i bild.
   
   
  Brunate i Como
  Linbanan i Como, upp till Brunate
   
  Como, en trevlig stad!
   
   Det underbara beslutet att låta Taxus omfamna häcken i Como.

  Hortensian som lyfter Rosendalsterrassen

   
   
  12 augusti 2017
   
   
  Förra sommaren besökte Cecilia och jag Norrvikens trädgårdar, just när hortensiorna där blommade som bäst. Cecilia som är trädgårdsmästare på Djurgårdsförvaltnigen och ansvarar bland annat för Rosendalsterrasen, fick idén att massplantera den vackra hortensian 'Endless Summer' på en mycket passande plats vid terrassen. Redan i år har dessa hortensior visat färg ordentligt och om ännu några år kommer det här att bli en galet vacker plats på sensommaren och hösten.
   
   
   
  Hjärta!
   
  Ännu ett hjärta...
   
   
  När jag ändå var uppe på Rosendalsterrassen så kunde jag såklart inte låt bli att titta till ´´damm-planteringen´´ som bara blir vackre och vackrare, även om rådjur hade ätit på jätteverbenan på sina håll. Dags att åter spraya med Trico Garden!
   
   

  Hårlemans boské i Ulriksdals slottspark

   
   
  Carl Hårlemans boskéer. 
  Boskéer är gröna rum som här i Ulriksdal omsluts av ca tre meter höga häckar, i det här fallet har lind använts. Dessa boskéer planterades i mitten av 1700-talet och på informationsskylten i slottsparken läser jag att det på den tiden även ingick även ask och lönn i de här boskéerna och att de då var fyra meter höga. På den tiden använde adeln de gröna rummet till fest och bus och då fanns inte de buxbominfattade planteringar som idag pryder de hemliga rummen.
   
  I år tycker jag att det är mycket vackert i planteringarna!
   
   
   

  Breda gatans stockrosor

   
  Breda gatans stockrosor i Djurgårdsstaden har kanske haft sin allra bästa tid, men de blommar fortfarande fint och sedan kämpar de på med sparsam blomning långt in på hösten. Jag vet att jag fotat någon stockros här i november.
   
  I morse vaknade jag och tänkte att det är bäst att passa på när fotoljuset är bra och gatorna folktomma. Så jag åkte ut och tog dessa bilder av älskade stockrosor denna tidiga lördagsmorgon!
   
   
   
   
   

  Tankar i augusti

   
  Så kom augusti och egentligen borde jag inte alls tycka om att dagarna blir kortare och att fågelsången så gott som helt tystnat, men det är något med sensommarlugnet som jag alltid tyckt om. Den här tiden på året känns behagligt kravlös på något sätt och man andas lite djupare och lugnare. Att jag alltid har haft semester i den här månaden gör väl också att jag ser augusti som en av årets bästa, efter april och maj. 
   
  Tyvärr blev min sista sommar på Engsholm extrem torr, vilket har gjort att parken inte alls ser ut som den brukar göra, då vi inte får vattna så mycket här på ön. Gräsmattorna är gula och perennplanteringarna ser inte lika fräscha ut som de brukar. I år har jag heller inte klippt ner perenner för senare återblomning, som jag brukar. Jag tror att växterna skulle ha svårt att vilja starta om i torkan. 
   
  Jag har nu fem månader kvar att jobba innan pensionen och känslorna växlar från total lycka att bli fri, till - är jag verkligen redo för pension? Men när kroppens leder värker så fort jag ska göra ett fysiskt tungt arbete, så växlar jag tillbaka till tanken och känslan att det ska bli ljuvligt att få bli helt fri.
   
  Nästa år kan jag påbörja mitt lilla projekt att skriva/fota ´´Ett år i Stockholm´´. Som det har varit hittillis har jag nästan fått stressa för att hinna vandra och följa växtåret i huvudstaden, eftersom jag jobbar sju mil från stan och är hemifrån mellan 5-16 varje dag. Under 2018  kan jag i lugn och ro följa varje liten förändring i mina drömmars stad.
   
  Nu på fredag väntar två veckors semester och jag kommer att blanda Italien med en Stockholmsvecka! 
   
   Blunda och luta er tillbaka...


  RSS 2.0
  Related Posts with Thumbnails