Site Meter

En stund på Kungsholmen

En vy från Stadshuset som finns i varje turistkamera som lämnar Stockholm
 
 
25 september 2016
 
 
Jag driver nästan desperat omkring i huvudstaden för att fånga det sista av klorofyllen i Stockholms gröna rum, med vetskap om att trädgårdar och parker snart kommer att ligga öde och nakna i ett halvår.
Trots att jag tog min frukost på balkongen i morse och att temperaturen klockan sju ändå var 12 grader, så vet jag att kylan snart kommer att svepa ner från norr och mörkret bli allt tyngre. Det är därför som jag ränner runt och fångar in så mycket grönt som jag bara hinner och orkar. Som om jag bunkrar, hamstrar och lagrar grönska inför det som komma skall. 
 
Att vika av från mina invanda vandringsvägar, gör att jag ibland hittar nya platser, nya gröna rum som gör mig både överraskad och glad. Idag upptäckte jag Grubbenstorget på Kungsholmen. Grubbens park och trädgård har jag tidigare sett och gatorna runt om som blommar av prunusträd om våren. Torget ligger just intill och där finns små öppna ytor med vackra hus och till min glädje fanns där flera magnoliaträd i rader. Hit kommer jag att återvända i vår!
 
Nu väntar först en ny arbetsvecka och till nästa helg åker vi utomlands för en stund. Sedan fortsätter jakten på de sista gröna, eller färgade löven i Stockholm!
 
 
 
 
En sista tur på Karlbergssjön innan båten ska upp på land.
 
Bonniers konsthall längst bort i bild
 
Den breda vackra trappan ner från Grubbens trädgård ner mot Barnhusviken.
 
Grubbens park med skulpturen ´´ Lekande uttrar´´ från 1997 av Kent Ullberg
 
Väl placerade träd!
 
Detta långa vackra hus som är avdelat till radhusliknande bostäder med små trädgårdar. Hit måste jag också återvända till nästa vår och försommar. 1874 står det på vindflöjeln.
 
Magnoliaträd vid Grubbenstorget
 
En av stadens mest märkligt placerade statyer. Utanför ett modernt kontorshus på Hantverkargatan står denna kvinna med slarvigt klippt buxbom omkring sig. Ingeborg heter hon och skapades 1959 av Gerhard Henning.
 
Hemma från mitt fönster blickar jag ut över Hornsbergs strand på Kungsholmen!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0