Site Meter

4 gröna gårdar på Östermalm

 
Rosensällskapet i Stockholm hade arrangerat en vandring på Östermalm, där vi skulle få följa med in på fyra bakgårdar. Ett tillfälle att se några grönskande gårdar bakom några av Östermalms pråliga fasader, ville jag inte missa, eftersom jag ju tycker om att se gröna rum i min stad. Vi var drygt 20 personer som träffades utanför Åhléns på Östermalmstorg och vi betalade vår 50-lapp, vilket var mycket billigt för en visning på en och en halv timma. Guide var trädgårdsmästaren Elin Alpne som jobbar åt Stadsträdgården AB, som har skötseln av de gårdar vi skulle få se. De flesta innegårdar på Östermalm är skuggiga och jag hade inte väntat mig någon direkt blomsterprakt, utan jag var i stället lite nyfiken på vilka skuggväxter man använt. 
 
Den här gården (de tre första bilderna) finns på Styrmansgatan 41, där gathuset var relativt nytt och trädgården hade heller inte många år på nacken. Här utmärkte sig rådhusvinet som klättrade på väggarna, men här fanns även pipranka, syrenhortensia, paradisbuske och någon magnolia. Viktig grönska för de som bor här mitt i stan.
 
 
Gården på Kaptensgatan 7 (bilderna nedan), besökte vi först av de fyra gårdarna och när Elin berättade att det var Ulla Molin som designat den här trädgården, så kändes det extra spännande. Ulla Molin som levde mellan 1909-1997, var en berömd trädgårdsarkitekt och skrev även flera böcker som blev klassiker. Läs mer om Ulla här! 
 
Den här gården kändes som ett intimt uterum med två lönnar som jag inte kunde identifiera, möjligen någon japansk sort. Här växte klätterhortensia intill dörröppningarna och häckar av idegran i olika nivåer som skapade en spännande trädgårdsarkitekur. Den tråkiga skugg-grönan fanns som marktäckare i några av planteringarna och det är ju inte helt lätt att hitta vackra marktäckare i skugga. Fördelen med den perennen är att den är vintergrön. Här vill man inte heller gå ifrån Ulla Molins växtval, men om så vore skulle säkert flocknäva ha kunnat trivas här inne eftersom den tål skugga bra och bjuder på vacker blomning och kanske någon hortensia som skulle liva upp sensommaren på gården. Det var i varje fall en fin liten gård.
 
 
Gården på Grevgatan 51 var en del av hela kvarterets öppna gröna yta. Om de andra gårdarna vi besökte var mörka, där de endast växte skuggväxter, så var den här gården öppen och solig. Här fanns växter som trivs i sol som lavendel,astrar, malört, en del rosor och även buxbom. 
 
 
Den sista gården vi såg låg på Karlaplan, innanför huset med pelarna vid ingången, bredvid den stora Katalpaträdet. Det kändes lite pampigt att gå in i porten för att komma ut på gården, men väl där ute var gården ganska kall och steril. Visst var anläggningen bra, bland annat med den svängda granitstenen, men här fanns alldeles för mycket lagerhägg för min smak. Jag har väldigt svårt för den växten. Annars växte det flera olika rhododendron i olika färger som ju är ett bra val på den sådan här gård.
 
Det var intressant att få se dessa innergårdar och jag tackar trädgårdsmästare Elin för guidningen.
 
 Kerstin Bergman på Stockholmsrosen - Svenska Rosensällskapet, tackar trädgårdsmästare Elin Alpne för guidningen. 

Kommentarer
Postat av: Meta

Det finns mycket fint och sånt man inte känner till bakom fasaderna till Stockholms innergårdar.. Hoppas de som bor där uppskattar det åxå.
Ha det gott
Kram Meta

2016-09-10 @ 22:49:58
URL: http://blommorochsantmedkoloni.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0