• 2009
 • 2008
 • 2007

 • Site Meter

  För er skull!

   Climbing Bonica
   
  Det är ganska ensamt att vara trädgårdsmästare i en slottspark, men det passar mig bra. Ibland funderar jag dock på hur det skulle vara att jobba i en visingsträdgård, dit folk kom för att se just på trädgården. I nästan 30 år jobbade jag i olika bostadsträdgårdar i Stockholm innan jag kom till Engsholm, men jag har aldrig jobbat i en visningsträdgård.
   
  När jag i min ensamhet kämpar på i slottsparken, brukar jag roa mig med att lite diskret betrakta våra konferensgäster när de går genom parken. Jag vill ju så gärna att de ska titta lite på den blomsterprakt som finns på Engsholm, men det är väldigt sällan som någon stannar upp och tittar på något av det som växer och blommar. Den här veckan har gästerna varit extremt upptagna med sina uppdrag och jag förstår att de inte har tid eller möjlighet att intressera sig för en trädgård, mitt i allt det viktiga.
   
  På vägen från hotellet upp till slottet, passerar gästerna bland annat köksträdgårdslandet och Drömhörnan och just nu blommar rosor och perenner överdådigt överallt. Jag har inte sett att någon ens har sneglat på blomsterprakten under en lång tid nu, vilket är lite tråkigt. Det är ju för er skull som jag smyckar parken med blommor! Jag begär verkligen inte att folk ska säga någonting om trädgården, men snälla...snegla åtminstone lite lite på rosorna och på alla perenner som växer intill, det hinner ni och det skulle betyda så mycket för mig!
   
  Det finns de som säger att jag borde lugna ner mig med mina Facebookinlägg, men jag lägger faktiskt ut bilder just för de som tycker om trädgård. För att de ska se hur det ser ut i Engsholms slottspark. Då kan jag för en stund kanske få diskutera växter och växtkompositioner med likasinnade. 
   
  Efter snart 20 år i parken och ett ständigt fotograferande, så blir det mycket upprepningar vad gäller bilderna. Jag får väl framöver helt enkelt koncentrera mig på de små förändringar som jag gjort. Sork, rådjur, harar och andra odjur jobbar konstant med att förstöra det jag skapar, men jag har ännu inte gett upp. De där stilla morgnarna, när gräset är vått av dagg, när fjärden ligger stilla, när fåglarna sjunger och när nya blommor slår ut i morgonsolen, gör att jag fortfarande är lite stolt att vara trädgårdsmästare - trots att inte så många bryr sig om det jag gör...!
   
  Den röda rosen är Grand Hotel
   
  Häcken av Rosa rugosa 'Ritausma' 
   
   
   
  Ännu en gång....Amanda Bergmans Falcons! Så bra!

  Skansen i midsommartid

  Nordiska museet från Skansens rosenträdgård.
   
   
  24 juni 2016
   
   
  Örtagården är ovanligt färstark i år...
   
   
  Ljusblå blågull och det som jag tror är kinesisk riddarsporre.
   
  Skansens rosenträdgård
   
  I väntan på fluffiga fotomoln vid Skånegården och hur är det egentligen med det där fönstret...?
   
  Min favoritgång vid Skogaholms köksträdgård.
   
  Vid Vasahamnen på Djurgården finns den här fina planteringen, där den vackra, röda flikbladiga flädern spelar huvudrollen!
   
  Fina Blockhusudden
   
   Längs Blanchegatan på Gärdet blommar och doftar den underbara Smultrumschersminen nu!

  Underbar dramatik vid Rosendals slott

   
   
  24 juni - midsommarafton 2016
   
   
  Egentligen hade jag tänkt vänta med att fotografera och lägga ut bilder från Rosendals slotts sommarblomsplanteringar, men det var så vackert där idag så jag gör en liten förspaning här på bloggen.
  Det finns många fördelar med sommarblommor, dels att de blommar konstant till långt in i hösten och dels att man kan byta färg och form år från år. I år kommer den vackra trädgården bakom Rosendals slott att vara som en vacker kuliss till en stor dramatisk teaterföreställning där Heliotrop och Dahlia 'Gallery Pablo' märks mest! 
   
  Kompositionen är både spännande, dramatisk och harmonisk, och trädgårdsmästare Cecilia har verkligen lyckats att välja rätt växter och att få ihop en härlig mix. De här växterna planterades förra veckan (vecka 25) och det kommer att ta några veckor innan kompositionerna har växt till sig och visar sin bästa sida! Men redan nu är det mycket vackert vid Rosendals slott.
   
   
   
  Dahlia ’Gallery Pablo’
   
  Porfyrvasen
   
   
  Rosendals slott sommarblommor 2016

   

  Porfyrvasen

  Anthirrinum ’Rocket Cherry´

  Cleome ’Sparker Blush’

  Dahlia ’Gallery Pablo’

  Dahlia ’Happy Day pink’

  Gaura lindheimen ’The Bride’

  Nicotiana alata ’Grandiflora’

  Salvia ’Mystic Blue Spire’

  Salvia farinacea ’Artic Blue’

  Scabiosa atropurpurea ’Deep Red’

  Verbena bonariensis

   

  Kant

  Helioptopium ’Marine’

  Lantana camara ’Esperanta pink’

   

   

  Rundlar

  Anthirrinum ’Rocket Cherry’

  Dahlia ’Gallery Pablo’

  Dahlia ’Happy Day pink’

  Gaura lindheimen ’Gambit White’ 

  Gaura lindheimen ’Rose Bicolor’  

  Salvia ’Mystic Blue Spire’

  Salvia farinacea ’Artic Blue’

   

  Kant

  Helioptopium ’Marine’

  Lantana camara ’Esperanta pink’

   

   

   

  Lister

  Anthirrinum ’Rocket Cherry’

  Dahlia ’Gallery Pablo’

  Dahlia ’Happy Day pink’

  Gaura lindheimen ’Gambit White’ 

  Gaura lindheimen ’Rose Bicolor’  

  Helioptopium ’Marine’

  Lantana camara ’Esperanta pink’

  Salvia ’Mystic Blue Spire’

  Salvia farinacea ’Artic Blue’

   

  Urnor slottet

   14 små urnor och 2 flaggstång

  Cascade perlargon Rosa Sofie

   

  2 stora urnor

  Cephalophora aromatica ’Colada’

  Dahlia ’Gallery Pablo’

  Nicotiana alata ’Grandiflora’

  Salvia ’Mystic Blue Spire’

  Scabiosa atropurpurea ’Deep Red’

  Verbena bonariensis

   

  Kant

  Helioptopium ’Marine’

  Lantana camara ’Esperanta pink’

  Petunia sanguna ’Blue Vain’

  Petunia sanguna ’Patel Yellow’ 

   

   

  Några hundra meter ifrån Rosendals slott, ligger Rosendalsterrassen oc här har samma trädgårdsmästare skapat en vildare sommarblomsplantering vid dammen.  Här finns många favoriter och jag återkommer senare med den här planteringen.
   

  I en förvandlad stad

   
  Jag besökte min barndoms stad Norrtälje, som idag inte alls är samma idyll som när jag växte upp där på 50- och 60-talet. Den lugna vackra lilla staden har förvandlats ganska ordentligt. Många fula hus byggdes på 80- och 90-talet och stora parkeringsplatser har ersatt gamla hus och gårdar. Det finns tre marknadsplatser i utkanten av staden och man kan undra hur länge de små butikerna inne i stadskärnan kan hålla ut. 
   
  Innan mitt besök hos min mor, var planen att jag skulle fotografera till ett riktigt gnäll-blogginlägg, där jag skulle beklaga mig och säga att ´´det var bättre förr´´. Efter att ha kört några varv i jakten på en parkeringsplats, hittad jag till slut en ledig ruta vid buss-stationen och gick ner mot ån. Min åvandring började där det gamla badhuset låg och där det nu byggs hus med 57 lägenheter. Mellan Badhusbron och nästa bro - som jag glömt namnet på - har staden anlagt stora nya rabatter och planterat mängder av perenner. Jag blev verkligen imponerad! Allt var nu nyplanterat, men redan nästa år har med all säkerhet perennerna etablerat sig och växt samman till stora blommande fält. Skeptikern fick sin första överraskning här. 
   
  Jag vandrade vidare utefter den slingrande ån, kantad av lummiga träd och jag kände att jag började trivas igen i min gamla stad. Nya hus med fin arkitektur som passar in i miljön har byggts på flera ställen längs ån och även om staden förändrats till det sämre på många håll, så är det fortfarande vackert längs Norrtäljeån. Ute vid hamnen rivs nu den sista silon. En stor kran slungade en ganska liten rivningskula mot den 60 meter höga byggnaden och det känns som om rivningen kommer att ta tid. Nästan 2000 bostäder ska byggas på den attraktiva marken vid hamnen och många Norrtäljebor är rädda att staden kommer att bli sönderbyggd. Jag har inte haft någon direkt åsikt om det stora byggprojektet, men ändå orat mig en aning för att det blir för höga hus och att de byggs för tätt. Men idag när jag såg bilden på den framtida miljön, så tänkte jag att det kanske inte blir så illa ändå.
   
  Efter åvandringen åkte jag till mammans äldreboende i utkanten av staden, där vi drack kaffe och åt moccarutor, innan vi vandrade på den blommande gården och pratade midsommarminnen, då vi hade stuga på Rådmansö. Vi bestämde också att vi ska göra utflykter senare i sommar.
   
  Vid Nils Ferlins gränd, hittade jag Nils Ferlin!
   
  Ett nytt kvarter vid ån och trots att det är tätbyggt så ser det ganska trevligt ut.
   
  Den här vägen gick Kalle och jag ner till ån för att meta abborre när vi var barn. På den tiden målades inte väggarna så här...
   
  Tankarna går tillbaka till den lyckliga barndomen och de bekymmerfria dagarna. Då varje dag var ett äventyr. Så är det inte nu...!
   
  Vi bodde granne med Pythagoras som tillverkade tändkulemotorer, som såldes över hela världen. Vårt hus syns i bakgrunden. 
   
  På den här gården på Verkstadsgatan växte jag upp, i lägenheten på andra våningen till höger. När vi flyttade till andra sidan staden, då jag var nio år,  kändes det som att byta land! Avståndet var enormt tyckte jag då. Sträckan är 2 kilometer! Det tog 45 år innan jag så min bästa kompis Kalle igen - se här!
   
   På vägen hem besökte jag kära systerdotter Therese och hennes Tobias, som i år köpt hus några mil utanför Norrtälje, ute i det vilda Roslagen. De planerar att köpa både höns och får framöver och de har redan börjat odla på den fyra hektar stora marken. Jag är helt övertygad att ni kommer att trivas på er mysiga plats, som ni så fint döpt till Westermossen!
   

  Bloggen fyller 11 år idag!

   

  Ny staty på Djurgården - Kvinnan i fredsarbetet

   
   
  19 juni 2016
   
   
  Nu i juni 2016 kom den nya statyn på plats nedanför Rosendal på Djurgårdens norra strand. Det är Peter Linde som skapat denna vackra staty. Kvinnan i fredsarbetet heter den och på sockeln finns Alva Myrdal (Nobels fredspris 1982) och Inga Thorsson (Nominerad till Nobles fredspris 1988, 1989 och 1990) avbildade. 
   
  Jag tycker mycket om rörelsen som Peter Linde har fångat och sedan är det ju lite spännande och udda med en färgsatt staty. Men jag har läst en artikel om att antikens marmorstayer en gång i tiden inte alls var så skinande vita som de är idag. De ofta var färgsatta med starkat färger. Läs artikeln här!
   
  Det var många som stannade upp och tyckte om statyn idag när jag gick dit för att ta bilderna.
   
   
   
   
  Tidigare fanns denna lite märkliga staty här.
   

  Robinia pseudoacacia

   
  Första gången som jag uppmärksammade en Robinia var när jag för många år sedan jobbade på en gård på Bastugatan 22-24 och jag tyckte att det var något speciellt med trädet. Robinia som kan bli ca 15-20 meter högt kräver ett soligt läge och är härdigt ungefär upp till Stockholmstrakten. Trädet på bilderna här finns inne på Rosengården i Historiska museet och är ett av de vackraste som jag sett i Sverige. Ofta planteras Robina allt för nära andra träd, vilket gör att det inte får breda ut sin krona på det vackra sättet som det här exemplaret. Det här är inget ovanligt träd i Stockholm, men kanske att det borde användas lite mer på grund att den vackra blomningen i början av juni. Det har inte så stora krav på växtplats, förutom att kräver sol. Robinia tillhör ärtväxterna och kan alltså ta upp kväve ur luften som de lagrar i bakterieknölar på rötterna. 
   
  Robina som brukar kallas falsk akacia, vilket är artnamnets betydelse, härstammar från Nordamerika och kom till Frankrike på 1600-talet. Trädet som sprider sig med både rotskott och frö, trivdes gott i Europa och har villigt spritt sig och förvildas, vilket på många platser blivit ett problem. Jag har flera gånger uppmärksammat trädet när det blommar utefter vägarna i Italien. Senast igår när jag gick till Coop i Minneberg här hemma, såg jag att det planterats 6 st Robinia på det lilla torget där det tidigare stod stora pilar. 
   
  Virket är starkt och passar bra som staketstolpar och lär vara hållbarare än ek.
   
  Fakta har jag hämtat från den mycket bra boken - Träd i Stockholm från 2003.
   
  R
   

  ´´Min´´ trädgård en regnig dag i juni

   Rosa rugosa 'Jens Munk' 
   
  Vintern var snöfattig och våren extremt torr, vilket gjorde att jag började bli orolig för växterna i ´´min´´ trädgård. Men nu börjar ordningen bli återställd och i skrivande stund (lördag morgon) faller regnet tungt över Stockholm och säkert också över Engsholms slottspark. Det regnade redan i torsdag och de nyutslagna pionerna sög åt sig vattnet som svampar och trots det stöd jag gett dem, så böjde de sina stora fyllda blommor mot marken. Regnet gör gott åt växtligheten nu och jag njuter tillsammans med träd, rosor, perenner och grönsaksplantorna i köksträdgården. Den svenska sommaren är här!
   
  Linslusrosen Stanwell Perpetual blir extra vacker efter regnet.
   
  Drömhörnan den 17 juni, innan Rosa rugosa 'Ritausma' börjat blomma ordentligt.
   
  Den här vackra ljusgula trädgårdsirisen har funnits länge i Engsholms slottspark
   
  Varje dag går jag en sväng med saxen och klipper bort överblommade aklejblommor. Om man klipper bort det som blommat över tidigt, innan de börjat bilda frökapslar, så blommar de om och om, långt in i sommaren.
   
  Pioner tyngda av regnet. Liten flocknäva står stadigt!
   
  Aklejruta
   
  I veckan planterad jag tre stycken vanliga Rhododendron 'Catawbiense Grandiflorum'  i häggplanteringen vid hotellet.
   
  ...och häckarna blev klippta!
   
  ...och på stora fält på Mörkö började linet blomma!

  Blåregn i Stockholm

  Prins Eugens Waldemarsudde. Blåregn tillsammans med Clematis montana! 6 juni 2015
   
  Kenneth Nilsson har ett fantastiskt fint blåregn (ca 25 år gammalt) vid hans vackra kolonilott i Södra Årstalunden. 30 maj 2012.
   
  Rosengårdens café vid Historiska museet. Nu i år 2016 blommade inte det stora blåregnet. Jag gör ett nytt försök nästa år. Bilden tagen 12 juni. 
   
   På en gård vid Kungsholmstorg! 4 juni 2016
   
  Enligt Lars Forslin ska det finnas ett blåregn av amerikansk sort på Franzéngatan 2 vid Hornbergsstrand som jag ska fotografera nästa år!
   
  Tipsa mig gärna om andra blåregn som finns centralt i Stockholm!

  Blomsterspaning mellan EM-matcherna...

  Böljande vackra paradisbuskar vid Rosendalsterrassen, med de två Magnolia 'Wildcat' framför. De planterades 2015.
   
  Nu har perennplanteringarna vid Rosendals trädgård blivit riktigt vackra och jag tycker ju så mycket om den vita trädgårdsnattviolen.
   
  Honungsört som älskas av bin och humlor
   
   Rosen Nevada i Rosendals rosenträdgård
   
  Grev Magnigatan på Östermalm! 
   
   Rysk lönn (Acer tataricum)  på fall, men som fortsätter att leva, som om inget hänt! Tack för att sådana här träd får vara kvar i våra gröna rum!
   
   Lugnet på Blockhusudden!
   

  Besök vid Kerstins Rosäng på Långholmen

  Rosa Spinosissima-Gruppen 'Frühlingsduft'
   
  Det är alltid lika trevligt att träffa Kerstin vid hennes Rosäng på Långholmen! Idag hade vi med oss en hel del narcisser som Cissi bjöd på och rosängen kommer att blomma ännu vackrare nästa vår. Kerstin tackade och bjöd i sin tur på kaffe och ostkaka. Akeljor och nävor täckte marken på ängen och flera av Kerstins hundra rosor hade börjat blomma, där Fruhlingsduft hade den självklara huvudrollen med sin skönhet och doft!
   
  Läs mer om Kerstins vackra rosäng här!
   
  Kerstin och Cissi diskterar fyllda eller inte fyllda blommor...
   
   Fikastund utanför rosängen!

  Rosengården - Historiska museet

   
  Den här gamla vackra Robinian (Robinia pseudoacacia) finns inne på gården vid restaurang Rosengården i Historiska museet. Bilden är tagen den 12 juni 2016 då den blommade så här vackert. Tyvärr blommade inte blåregnet på väggen mot restaurangen. Jag kan verkligen rekommendera den goda vegetariska lasagnen!
   
   
   

  Kvällsvandring längs Djurgårdsbrunnskanalen

   
   
  7 juni 2016
   
   
   
   

  Södervandring

  Östra delen av Åsögatan, vid Åsöberget!
   
   
  5 juni 2016
   
   
  Ännu en vandring, in i förvandling, som Uffe sjunger i Evangeline! Det kändes som om det var dags att hålla lite koll på Söder igen, det blir ju inte så ofta nu för tiden. 
   
  Jag tog tunnelbanan till Hornstull och gick ner mot Långholmen. Märkte att Söders syrener slocknat och jag lär mig aldrig att de blommar ut så fort. Hästkastanjerna hade också gett upp, men nu börjar i varje fall de vilda rosorna och pimpinellrosorna att blomma. Jag träffade trädgårdsmästare Christina på Stora Henriksvik som rensade i sina planteringar. Hon visade sallaten som grott och att hon följde gamla regler från 1700-talet, att så i treskift, så att sallaten dyker upp på olika platser varje år. Nästa stopp blev vid Kerstins Rosäng, som ligger några hundra meter ifrån Stora Henriksvik och där blommade aklejan på de vackra ängarna, men inte så mycket hundkäx i år. Jag minns att Kerstin berättade att någon hade velat hjälpa henne genom att rensa bort alla hundkäx...! De gör ju sig så bra tillsammans med aklejorna!
   
  Vandrade Helenborgsgatan bort mot Skinnarviksberget där jag vilade en stund och såg ut över Kungsholmen och in mot City. Staden är vacker, men nu får man lugna sig lite med byggandet. Waterfront orkar jag inte längre prata om, men jag såg nya lyftkranar lite här och där och plötsligt så finns det ny stor byggnad utan att man hunnit reagera. Jag hoppade över Monteliusvägen den här gången och gick ner till Mariatorget, där jag tog kaffe och räkmacka på Konditori Chic! Vidare upp mot Mosebacke och ångrade mig lite att jag inte fikade i solen vid det lilla sommarcaféet där i stället. Målet med dagens vandring på Söder var gullregnsallén vid Gaveliusgatan där 26 stycken gullregn i dubbla rader blev ett lyft för den gamla gatan. Träden haltade något i sin blomning i år, men de flesta träden lyste i guld!
   
   
   
   
  Kerstins Rosäng på Långholmen, nu fylld av akleja.
   
  Tänk att mullbärsträdet klarade sig ändå i Stora Henriksviks trädgård! Det såg döende ut för några år sedan då vintern hade varit sträng och jag hade inte något större hopp om trädet. Men nu växer det igen och ser ut att trivas utmärkt på den här vackra platsen!
   
  Jag har länge önskat att jag kunde meditera, för att få bort den gnagande oron i kroppen. Den här kvinnan vid Pålsundet hade nog inga problem att försvinna in i meditationen idag!
   
   
  Från Skinnarviksberget har man en hyfsad utsikt över stan!
   
   Skaraborgsgatan på Söder är ett bra exempel på att det går att bygga hus som passar in i gammal miljö! Mycket fint!
   
   
  För ett antal år sedan planterades det mängder av iris vid Högbergsgatan nära Katarina kyrka och jag har väntat på effekten som var tänkt! Nu tycker jag att de planterades lite för glest och jag ser även att de planterat irisen för djupt. Rhizomerna ska ligga lite synliga i jordytan, det är viktigt! 
   
  En av mina favorithusllängor på Söder - Mäster Mikaels gata!
   
  Cornelis intensiva blick träffar mig alltid när jag passerar hans lilla park.
   
  Här brukar jag stå och fotografera, så även idag! Adress Fjällgatan!
   
  Anna Lindhagens täppa ovanför Fjällgatan. Se mer från täppan här!
   
   26 gullregnsträd är planterade vid Gaveliusgatan!

  Vid sidan av Stockholm Marathon på Kungsholmen

   En skönhet vid Karlbergssjön!
   
   
  4 juni 2016
   
   
  Det blev helt plötsligt tre dagar ledigt eftersom Sveriges nationaldag hamnade på en måndag i år! Tack för det, den ledigheten behövdes verkligen. Idag travade jag runt Kungsholmen ännu en gång och just den vandringen är min närmaste, eftersom Kungsholmen ligger på andra sidan bron från min bostad räknat. Den tropiska hettan har lämnat oss och kvar blev härliga 17-18 grader, vilket passar mig utmärkt nu för tiden...! 
   
  Jag älskar verkligen gamla träbåtar! När jag växte upp i Roslagen hade vi i familjen flera olika träbåtar, som vi barn fick vara med om att vårutrusta. På 80-talet hade jag själv en laxkutter på 9x3 meter, som jag dock blev tvungen att sälja då jag skadade mitt knä. Den döda plasten går inte att jämföra med trä, det äkta materialet och dofterna gör att träbåtar får en fin plats i mitt hjärta! Under min vandring idag hade jag turen att träffa på några gamla godingar, det är ju annars i Pålsundskanalen vid Långholmen som träbåtarna finns kvar.  
   
  Vid Norrmälarstrand drack jag kaffe vid Café Eldkvarn (som hade skaffat nya cafémöbler) och när jag sedan vandrade bort mot Kungsholms torg, kom tätklungan i Stockholm Marathon springade och det är alltid lika imponerande att se dessa afrikanska löpare. Det er så lätt ut när de mil efter mil flyter fram. Själv körde jag mitt eget Marathon och lyckades med mitt trasiga gamla knä, få ihop 20 000 steg innan jag landade hemma i nästet igen. 
   
  Idag yrde almens fröflingor i huvudstaden och lade sig i drivor efter gatorna. Jag undrar om det är något som framtidens Stockholmaren inte kommer att få uppleva? Almarna försvinner en efter en när almsjukan drar fram som en hemsk farsot över Europa. Även om inte almen är mitt favoritträd så kommer jag att sakna det. I Stockholm finns väldigt många almar och i Humlegården står Sveriges högsta alm. Där i parken har redan många almar sågats ner och jag hoppas att den mäktiga jätten får finnas kvar länge.
   
   
  S:t Eriksbron
   
   
  Blåregn på en gård vid Kungsholms torg. Jag tror att blåregnen har haft en jobbig vinter. De här och det på Waldemarsudde ser inte ut som de brukar. På måndag ska jag se om Kenneth Nilssons stora blåreng i Södra Årstalundens koloniområde har klarat sig bättre!
   
  Kaukasisk vingnöt som gatuträd vid Södra Agnegatan på Kungsholmen.
   
  Landstingshusets gård på Hantverkargatan.
   
  Norr Mälarstrand idag och bakom grönskan pågår Stockholm Martahon!
   
  Hängalm vid Fredhällsparken
   
  ...och nu börjar rosornas tid!
   
  Vid Hornsbergs strandpark lyste höga Euphorbia i solen.
   
  Kinesisk sekvoja - Metasequoia glyptostroboides vid Hornsbergs strandpark
   
  Almfrön

  Ryck upp dig Slottsträdgårdsmästaren!

   
   
  Den blomstertid som nu är i Engsholms slottspark - så vacker och så flyktig. Som vanligt blommar växterna över i en rasande fart i vår korta nordiska sommar, för att hinna gå i frö som ska gro innan mörkret och kylan är här!.
   
  I den tryckande värmen har jag nu planterat ut över 200 pelargonerna i borggårdens planteringar, jag har rensat ogräs, vattnat, klippt gräs, trimmat (med nya eltrimmern), bundit upp växter, tagit upp blomsterlök som nu förvaras torrt inomhus till september, flammat ogräs på gångar och blivit både ledsen och förbannad på sork och rådjur som fortsätter att motarbeta mig i slottsparken. Jag måste dock försöka skaka av mig den här känslan att jag börjar bli less på trädgård, att naturen är så mycket enklare och vackrare än anlagda trädgårdar, att jag vissa dagar längtar tills jag går i pension om några år. I de bästa stunder så älskar jag ju den här platsen och mina växter. Att få se de förändringar som sker varje dag och ibland, men bara ibland, kan jag höra hur någon gäst hos oss, tycker att det jag gör i parken är vackert.
   
  Något som piggade upp nu i veckan var när jag fick besök av 20 personer från Hägersten-Skärholmens Trädgårdssällskap, som jag visade runt i trädgården. Några av dem hade följt min blogg under en lång tid och vissa andra hade just sett vad jag gör på sociala medier. Det är så sällan som jag diskuterar trädgård här i parken eftersom jag är ensam trädgårdsarbetare, men i onsdags blev det trevliga trädgårdsdiskussioner under vår vandring. 
   
  Nej, nog med depp nu! Ryck upp dig Slottsträdgårdsmästaren, det är ju den här tiden du längtat efter hela vintern! Om 10 veckor är det semester och näktergalen sjunger ju hela dagarna! Och nästa fredag börjar Fotbolls-EM! Att det bara är 18 dagar kvar till sommarsolståndet, då det vänder och vi går mot höst igen, det ska jag också försöka skaka av mig...!
   
   


  RSS 2.0
  Related Posts with Thumbnails