Site Meter

Parkbänk - Stockholmssoffan

Prins Eugens Waldemarsudde med Ferdinand Bobergs vackra staket
 
Under mina vandringar i trädgårdar och parker i huvudstaden, brukar jag alltid uppmärksamma parkbänkarna och som allt annat så går det mode i dessa stockholmarnas gemensamma utemöbler. På senare år har det kommit många fina parkbänkar till stadens parker (jag har några nya favoriter) och jag ska göra en ordentlig parkbänk-spaning i sommar tänkte jag. Men nu vill jag hylla den klassiska Stockholmsoffan som presenterades första gången på Stockholmsutställningen 1930 och det är ingen mindre än Gunnar Asplund som skapat denna fina och sköna parkbänk. Gunnar Asplund som var en av våra mest kända arkitekter, är kanske mest känd i Stockholm för Stadsbibliotekets byggnad vid Sveavägen. 
 
Det var på Stockholmsutställningen 1930 som genombrottet för funktionalismen (funkis) skedde. Funkis stod för enkelhet och Asplunds soffa var verkligen enkel, med en stomme av två bockade u-järn, 19 ribbor, inga armstöd och 210 cm lång. Stockholmssoffan är skön att sitta på om man vill luta sig tillbaka och vila en stund. Tyvärr är den inte handikappvänlig och det är en anleding att den inte längre är så vanlig i parker idag. Men jag stöter på den lite då och då fortfarande och blir lika glad varje gång jag ser den klassiska parkbänken! I en artikel i Dagens Nyheter från 19 april 1980, läser jag att Stockholmssoffan då fanns i 2100 exemplar i Stockholms kommun, men idag har antalet krymp kraftigt.
 
En nackdel med Asplunds soffa är att den är ´´lättvandaliserad´´ som DN skrev. Den är lätt att bryta isär och eftersom den inte är fastgjuten i marken, så ligger det nog många stockholmssoffor på botten i Stockholms vatten. Idag är väl de flesta parkbänkar fastgjutna och enklare att underhålla. Att måla 19 ribbor tar ju lite tid. 
 
Jag ska nosa rätt på var man kan hitta Stockholmsoffan i sommar, men jag vet att den finns på Prins Eugens Waldemarsudde - se bilderna, men jag har även sett den på andra ställen i stan. Jag tycker att soffan ska ha sin speciella gröna färg i stället för den vitmålade, som jag ser ibland.
 
Efter en googling såg jag att soffan fortfarande tillverkas och säljs av bland annat Nordic parks - se här 
 
 
Malus Landskaps- och markutrustningar - säger på hemsidan att de är ensamma om tillverkningen. Jag vet inte vad som stämmer. Se hemsidan här!
 
I vilket fall som helst är skönt att se att soffan fortfarande tillverkas! Länge leve Asplunds Stockholmsoffa!
 
 
 Prins Eugens Waldemarsudde
 
Stockholmssoffan i Gamla Stan - augusti 2015
 
September 2014

Kommentarer
Postat av: OlofT

Ser verkligen fram mot din parkbänk-spaning i sommar, finns så många fina olika soffor i Stockholm!

Kan även tipsa om rätt fina soffor som är placerade i rätt nya Uggleparken i Kristineberg.

2016-01-25 @ 10:42:40
Postat av: Hasse Wester

Tack Olof, jag ska kolla i Kristineberg som är grannbyn över sjön!

2016-01-25 @ 20:29:29
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0