• 2009
  • 2008
  • 2007

  • Site Meter

    Sommarblommor i Stockholm 2015

    Jag har tagit pulsen på Stockholms sommarblommmor 2015 och jag blev glad när jag hittade växtlistorna på Stockholms stads hemsida (se längre ner i inlägget), men de gäller endast gator och torg. Parkerna planeras, planteras och sköts av de olika stadsdelsförvaltningarna. Mariatorget som jag tycker är en park, räknas som torg och därför finns växtlistor på de vackra planteringarna här nedan. Först tyckte jag att årets färgtema var lite svagt och blygt, men när växterna i augusti växt till sig så tyckte jag om årets färg och form. Man ska alltid vänta till augusti med att bedöma sommarblommor!
     
     
    På Djurgården är det Djurgårdsförvaltningens duktiga trädgårdsmästare som har hand om sommarblomsplanteringarna. Se några av Djurgådens planteringar här!
     
     I Berzelii park använder man nästan hela färgskalan i sommarblomsplanteringarna och trots att jag brukar ha svårt för det, så tycker jag att det fungerar bra här!
     
     Kungsträdgårdens planteringar vid Jakobs kyrka glöder av rött i år och jag trodde väl aldrig att jag skulle tycka praktsalvian (Salvia spendens) skulle passa in någonstans överhuvudtaget, men här gör den faktiskt det! Möjligen för att de vackra paradisblomstren tonar ner den galet illröda färgen.
     
    Fjällgatan 30 augusti
     
    Engelbrektsplan 8 augusti 2015
     
     Gustav Adolf torg 8 augusti. Nemesia i framkant.
     
    Längs hela Drottninggatan finns den här lugna och harmoniska kompisition.
     
     Verbena på Strömparterren.
     
     
     
     
     
     
     
    Medborgarplatsen 30 augusti - växtlista finns ovanför bilden!
     
    Sankt Eriksplan 18 augusti - växtlista ovanför bilderna.
     
    Greta Garbos Torg vid Katarina Bangata 30 augusti - växtlista finns ovanför bilderna.
     
    Hemmaplan! Alviks Torg 15 augusti. Bilden togs på kvällen för att blomstertobakens blommor skulle vara fullt utslagna. I solen på dagen sluter de sig - växtlista finns ovanför bilderna.
     

    Kungsholmstorg 30 augusti. Ibland på sensommaren kan det hända att Silverljusets stora blad tar över i vissa blomsterurnor - växtlista finns ovanför bilden.
     
    Stigbergsparken vid Folkungagatan 30 augusti. Sofia kyrka i bakgrunden - växtlista finns ovanför bilderna.
     
     Tessinparken 9 augusti - växtlista ovanför bilderna. Den storbladiga är Silverljus.
     
    Gärdets tunnelbanestation 29 augusti 
     
     
    Fridhemsplan 18 augusti - växtlista ovanför bilden.
     
    Hemmaplan igen! Tranebergsplan 30 augusti - växtlista finns ovanför bilderna.
     
    Humlegården 8 augusti - se växtlista ovanför bilderna.
     
     
    Rondellen vid Djurgårdsbron 17 augusti. Blomstertobaken skulle jag helst velat fotografera när inte solen sken så starkt eftersom blommorna då sluter sig. Växtlista finns ovanför bilden.
     
     
    Mariatorget 26 juli - växtlista finns ovanför bilden.
     
    Mariatorget 19 augusti - Växtlista ovenför bilderna. Den röda Dahlian heter 'Bishop of Liandaff' 
     
     
    Vasagatan framför Centralstation - växtlista ovanför bilden.
     
     

    Min arbetsplats - Engsholms slott!

    Bilden är tagen av några av våra konferensgäster som skickade upp en drönare över slottet! Så grymt häftigt tycker jag! Ni ser väl att jag just rensat och piffat i trädgårdslandet?

    Clematisfest i den tysta slottsparken

     
    Då var jag tillbaka i slottsparken igen efter semestern och jag tackar J och de andra som pysslat om både gräsmattor och blommor. Just nu är det Clematisen som märks mest och Summer Snow blommar vidare utan några uppehåll och jag slutar aldrig att imponeras av den vilt växande skönheten. Själva blommorna kanske inte är lika tjusiga som de som växer vid vårt järn-lusthus, men hela växten är så tålig och bra på alla vis, att den lätt blir en favorit.
     
    Så här i slutet av augusti infinner sig en tystnad i parken, som både är lugnande och lite sorglig. Nu drillar inga bofinkar i träden, inga koltrastarior hörs i gryning och skymning och inte någon exotiskt tjattrande näktergal i de stora pilträden. Det är lite som en föraning om vad som komma skall. Än så länge är det ljust när jag åker till jobbet klockan fem och värmen gör att sommarkänslan stannar kvar. Men snart börjar man väl snegla på vinterkängorna och dubbdäcken...
     
     
    I Am Lady Q och Blue Angel.
     
    Etoile Violette och Blue Angel
     
    Etoile Violette och Blue Angel
     
     
     

    Dimmig morgonvandring längs Norr Mälarstrand

    Crokus från 1925 av Tore Strindberg
     
    Det fanns andra som vill fånga dimman på bild...
     
     När jag tog ut min frukost på balkongen då jag kom hem - lättade dimman!

    Morgonstämning på Djurgården

     
     
    20 augusti 2015
     
     
    Jag vaknade mycket tidigt denna min sista semesterdag och fick plötsligt en stark längtan att se solen gå upp över Stockholms innerskärgård och bästa platsen är då Blockhusudden på Djurgården. Eftersom solen skulle gå upp 05.12 tog jag med kaffe och mackor och var på plats en stund före fem. Att köra bil genom Stockholm den här tiden på dygnet är enkelt, inte ens trafikljusen hindrar mig! Så fort de fick se min 308:a så slog de om till grönt och jag gled lugnt och smidigt genom huvudstaden.
     
    Efter att ha sett solen stiga över Stockholm, körde jag tillbaka till Djurgårdsbron där jag parkerade och med min klassiska spellista i öronen började jag min vandring motsols runt Djurgården. Ännu en gång kom jag för tidigt för att kunna se Waldemarsudde eftersom de har låser sina grindar nattetid...! Att fotografera under det här högtrycket som parkerat över staden är inte lätt, men innan de starka morgonstålarna hunnit nå fram till de planteringar som jag tänkt plåta, var ljuset ändå så pass ok att jag kunde ta några bilder. 
     
    Plikten kallar i morgon! Semestern är över och livet utan klocka, långfrukost och lata dagar är slut. Nu kastas man in i ekorrhjulet igen, men jag har ju faktiskt en semestervecka kvar i september, så jag ska absolut inte gnälla!
     
     
     
    Kaknästornet
     
    Planteringen kallas ´´Långkorven´´ av Djurgårdsförvaltningens personal! Vad den än kallas så är den vacker!
    Alla Djurgårdsförvaltningens sommarblommor kommer från Skallebergs Handelsträdgård i Skälby, Järfälla. De köper i sin tur in pluggplantor från Tyskland.
     
    Perennplanteringen mitt i Djurgårdsvägen vid Liljevalchs blommar länge och vackert!
     
    Den nedklippta nepetan blommar om, på Djurgårdsvägen mellan Liljevalchs och Grönan.
     
    Nya perennplanteringen vid Nordiska museet kommer att bli en pärla på Djurgåden om några år!
     
    Färgprakt eller färgkaos - välj själva!
     
    Visit Djurgården är platsen vid Djurgårdsbron där man får reda på det mesta vad som händer på ön. Här finns även en bra restaurang/café precis vid vattnet. Se hemsidan här!
     
     Lejonslättens vackra sommarblomsplanteringar i olika färger är nu som vackrast!
     
    Vid Rosendals slott fick jag inte till bilderna i det märkliga ljuset...men här är i varje fall framsidans entré!
     
    Vacker sommarblomsplantering vid Rosendals Värdshus
     
    Den här planteringen vid Rosendals Värdshus är som en teaterscen! Jag tycker mycket om uppbyggnaden och höjden på den här färggranna skapelsen! Snyggt jobbat!
     
    Ulf Nordfjells plantering ´´Skymning´´ från 1998 på Rosendal, bjuder fortfarande på skönhet!
     
    Rosendals trädgård
     
    Fortfarande är Café Blockhusporten mitt favoritfikaställe i stan, där man dricker kaffet till ljudet av vågor som sköljer upp på den lilla sandstranden. Stängt på måndagar, annars öppet 10-17...vid vackert väder!
     
    Lilla Sjötullsbron över Djurgårdsbrunnskanalen
     
     I det här blogginlägget, liksom många andra, syns inte en enda människa på bild, även om man förstår att någon måste vara styrman på den vackra lilla båten som gled förbi på Djurgårdsbrunnskanalen! 
     
    Passande vandrarmusik denna magiska morgon på Kungliga Djurgården!

    Visby botaniska trädgård 2015

     
    Botaniska trädgården i Visby är en av mina favoritträdgårdar i Sverige och det beror dels på det fantastiska läget vid havet, men också på träden som är både spännande och enormt stora. Det märks så väl att träden trivs extra gott här, precis som jag! Jag hade tidigare en förteckning över träden, som jag tyvärr inte kan hitta, men jag får väl ta kontakt med trädgårdsmästaren och fråga om han kan hjälpa mig
     
    Läs mer om botaniska här!
    !
     
    Så här kan murgröna se ut - i varje fall i Visby botaniska! Det här exemplaret fanns redan 1855 när DBV:s botaniska skapades.
     
    Japansk magnolia - Magnolia kobus. Planterades 1956.
     
     
    Svart mullbär - Morus nigra.
     
     Platan - Platanus x hispanica. Ett av Sveriges största exemplar finna här i botaniska. 
     
    Kejsarträd - Paulownia tomentosa.
     
    Småblommig hästkastanj - Aesculus parviflora, planterad 1855.
     
    Stort exemplar av rönnsumak - Rhus typhina
     
    Tulpanträd - Liriodendron tulipifera.
     
    Ginkgo biloba 
     
    Mannaask - Fraxinus ornus
     
    Kryddträdgården
     
     Äpple - Stenkyrke

    15:e besöket på Gotland!

     
    En vecka på Gotland i mitten av augusti är verkligen läkande för en stressad stockholmare! Det här var 15:e gången som jag besökte Gotland och 8:de gången som jag bodde i den medeltida gränden vid det gamla apotekshuset. Första gången jag satte min fot på Gotland var 1967, då min familj hyrde övervåningen i ett gammalt hus i Björkhaga, några mil söder om Visby. På andra sidan vägen gick en stig ner till havet. Det var långt innan Pigge Werkelin smällt upp Björkhaga strandby precis där stigen gick.
     
    Den här gången uppmärksammade jag tystnaden som råder både i Visby och på hela ön. Inga stora trafikleder eller fabriker som bullrar. Ingen tät störande flygtrafik. Det är tyst helt enkelt. Visst rullar den en och annan bil i gränderna innanför murarna, men det stör inte så farligt.
     
    Visby får mig alltid att bli lugn och må gott. Gränderna, trädgårdarna, ruinerna och havet skapar en alldeles speciell atmosfär. Nu är det lördagsmorgon hemma i Stockholm och det fräser och brusar från Tranebergsbron och snart börjar flygplanen till och från Bromma stryka mitt hustak. Visst, jag älskar Stockholm och kommer alltid att göra det, men jag saknar redan de stilla morgonvandringarna i Visby. Jag tröstar mig att jag vet att jag snart och alltid återvänder till den vackra ön i Östersjön!
     
    På parkeringen utanför Fiskarporten parkerar jag alltid min bil då jag bor i Lybska gränd. Invid porten ligger Kruttornet som är ringmurens äldsta byggnad som genom åren fungerat som försvarsverk, fängelse och krutförråd. Kruttornet uppfördes omkring 1160 och enligt en guide som jag gick förbi skulle det vara ett av Skandinaviens äldsta bevarade byggnad.  
     
    Vissa hus förälskar man sig extra mycket i...
     
    Det gamla apotekshuset som byggdes på 1200-talet användes från början som packhus och bostad och under 1800-talet låg här ett apotek. Den här fantastiskt vackra byggnaden är mitt riktmärke när jag ska ´´hem´´ till Lybska gränd!
     
     Utsikt från parkeringsautomaten vid havet!
     
    I Visby trivs Buddlejan!
     
    Plötsligt händer det! Ljuset leker i gränderna!
     
     Dessa solnedgångar i Visby! 
     
    Utanför Katthammarsvik hittade jag en Gulfmack!
     
    Krusmyntagården.
     
    Jag hade svårt att hålla ögonen på vägen när vi åkte söderut mot Hoburgen eftersom vägarna kantades av stråk av blomsterängar där cikorian var den lysande stjärnan! Tack Gotland, för att ni låter vägrenarna blomma! Fjärilar och mängder av andra insekter är nog minst lika glada som jag!
     
    Vid Hoburgen tyckte vi att Hoburgsgubben var starkt överskattad. Vi hittade däremot denna spännande skapelse som givetvis fick namnet Ho-Börje!
     
    Rött vid Hoburgen
     
    Plötsligt såg vi från Hoburgens höjder, ett lysande vallmofält bort mot havet.
     
    En natur/trädgårdsman blir så klart lycklig av detta skådespel!
     
    Ljuvliga cikoria, vars rötter man gjorde kaffesurrogat av under andra världskriget!
     
    Mysiga Själsö bageri och det frestar att skriva att det är gott för själen att sitta med kaffe och nybakat bröd och blicka ut över fiskebyn och havet!
     
    Tänker på Robban Broberg och hans Båtlåt! RIP!
     
    Lyckan blev total när jag upptäckte att Muramaris byggnad åter byggs upp efter branden i januari 2013. Mer om Muramaris här!
     
    Vid Västerhejde kyrka fanns enligt en bild från 2009 ett fantastiskt vallmofält, som tyvärr inte fanns kvar idag!
     
    Sola är inget jag brukar ´´sysselsätta´´ mig med nu för tiden, men det blev i varje fall en stunds kroppsbränna vid underbara Ljugarn! Häpp!
     
    Vi hade några fina dagar på Gotland min dotter och jag. Nu har jag en vecka kvar av den här semestern innan jag ska försöka förbereda mig på ännu en höst och vinter! Hm!
     
    Visst kommer det ett blogginlägg från botaniska trädgården också!
     

    Längs Årstavikens södra strand

     Där uppe i grönskan ligger Årsta gård, ni vet där Årstafrun bodde!
     
    Det skulle bli en regnig dag enligt väderprognosen, så jag bestämde mig för en städ- och läsdag så här på min tredje semesterdag. Nu brukar ju sällan väderprognoserna stämma överens med verklighetens kommande väder och helt plötsligt blev det en fantastiskt fin dag. Ingen brännande sol, men helt stilla och en skön värme som varit mycket sällsynt den här sommaren. Jag stoppade undan städprylarna och tog tunnelbanan till Skanstull för att vandra runt Årstaviken i stället.
     
    Men innan min vandring åt jag en Västerbottenpaj och drack en kall öl på restaurang Skrovet. Jag började sedan gå längs södra stranden bort Liljeholmen. Det blev en stilla vandring med utsikt över mot alla de 500 kolonilotter som klättrar på sluttningarna på norra sidan av Årstaviken. Borta vid Liljeholmen fortsätter bygget av det som ska bli Stockholms Manhattan och det kommer att bo mycket folk här när allt är färdigt. Det ena av fyra höghus är klart och jag har inget emot att det byggs höga hus här, det stör inte någon känslig utsikt på något sätt och det kommer nog att bli ganska häftigt med fyra höghus intill varandra. Vi bor ju trots allt i en storstad. Däremot så tycker jag att den breda kajen har blivit väl hård av all betong, här finns ingen plattläggning eller några grusgångar, utan endast betong. De stora trädäcken är dock riktigt mysiga att sitta på och det har kommit till flera nya restauranger sedan jag senast gick runt här. 
     
    Jag satte mig ner och försvann i min bok en stund och när jag skulle gå sista sträckan längs norra stranden bort mot Skanstull, så valde jag i stället att avsluta vandringen och tog tunnelbanan från Hornstull hem. En underbar eftermiddag blev det och jag tror att jag kommer att trivas med pensonärslivet som börjar om 3,5 år...
     
     
    Restaurang Skrovet, sett från södra strandpromenaden.
     
    Skrovets västerbottenpaj och öl, smakade mycket gott!
     
    Liljeholmen blir Stockholms Manhattan har det sagts. Det första av fyra höghus är färdigt och det 24 våningar höga huset rymmer 90 lägenheter.
     
    Årstabron
     
    Tantos playa!
     
     
    En tidigare vandring vid Årtaviken 2012 - se här!

    Med Drottningholm till Drottningholm!

     
     
    4 augusti 2015
     
     
    Turistade i min egen stad idag, bland flockar, horder, grupper, sällskap, gäng och samlingar av utländska turister. Vid Stadsgårdskajen tog vi Drottningholm till Drottningholm och gled sakta fram på Mälarens vatten. Väl framme blev det raka vägen till kondiset vid Kina slott där vi njöt av kaffe och våfflor på uteserveringen.
     
     
     
    Vi lämnar Waterfront bakom oss...tack och lov!
     
    Symmetri vid Västerbron!
     
    Smedsuddsbadet på Kungholmen var spöklikt tomt, trots sol och hyfsad värme. Semestrande stockholmare befinner sig säkert på någon fransk, spansk eller italiensk playa, eller så har de börjat jobba igen!
     
    Plötsligt dök Drottningholms slott upp i Mälarstrandens grönska!
     
    Ljusblå Agapanthus i slottsparken!
     
    En mycket vanlig och fotograferad vy över Drottningholms slottspark.
     
     
    Det blev buss och tunnelbana hem...

    Stockrosor på Breda gatan i Djurgårdsstaden

     

    2 augusti 2015

     

    Djurgårdsstaden kallades förr Båtsmansstaden. År 1646 tog Drottning Krna initiativet att här inrätta ett sjukhus och bostäder för sjömän. Den första bebyggelsen bestod av fjorton små hus som fungerade som sjukstugor för båtsmän. Idag upplevs Djurgårdsstaden som en idyll som bara störs av Gröna Lunds ljud sommartid. Numera består Djurgårdsstaden huvudsakligen av trähusbebyggelse från 1700-talet. Dessa fungerade som bostäder åt arbetarna vid Djurgårdsvarvet och tjärvräkare (tjäran befriades från vattenhaltiga avsättningar) vid ett tjärhov på Södermalm, som 1886 flyttades till Beckholmen. Mer ståndsmässiga tvåvåningshus kom till senare, de är panelade och målade i klassicismens ljusa färger och kantar de båda huvudgatorna Långa gatan och Breda gatan, medan rödmålade stugor omger de kuperade små gatorna Östra Varvsgatan och Sjömansgränd. Vid Östra Varvsgatan utspelar sig Stieg Trenters deckare Kalla handen.

     

    Idag bor det ca 200 personer i dessa hus. I områdets utkanter blandas äldre byggnader med höga hyreshus från 1920-talet och 1930-talet. Bebyggelsen i Djurgårdsstaden utgör ett så kallat reservatsområde, som omfattar ett antal fastigheter i ett bevarat kulturhistoriskt område. Husen ägs och förvaltas av AB Stadsholmen som är ett dotterbolag till AB Svenska Bostäder. Hela området är även en del av Nationalstadsparken Ekoparken. (Wikipedia)

     

    Skroten, ett favoritcafé på Djurgården!
     
    Utanför Liljevalchs och ABBA-museet finns vackra perennplanteringar mitt i gatan.
     
    Långkorvsplanteringen vid norra Skansenentrén


    RSS 2.0
    Related Posts with Thumbnails