Site Meter

Plötsligt i dimman...

 
Om september månad alltid bestämmer sig för att vara så här magiskt vacker som i år, så kommer månaden att klättra på min rankinglista. Att jämföra den vackraste och skönaste månaden maj, då naturen och trädgårdarna är sådär övernaturligt vackra att det nästan är svårt att ta in och då underbara fågelkonserter hörs från gryning till skymning - med september, som är så tyst och stilla, lugn och vilsam, ofta varm och i år även vindstilla med dimmiga morgnar, då spindelnäten bildar konstverk med hjälp av morgondaggen - det är inte lätt!
 
I morse låg hela Mörkö inbäddad i tät dimma och jag var väldigt nära att krocka med ett stort vildsvin på vägen mot slottet. Dimman låg kvar en bit in på förmiddagen och just innan den började lätta, rodde jag ut med vår båt på den spegelblanka fjärden, för att fotografera slottet från sjön. De stora lastfartygen som var på väg till och från Södertälje hamn, brölade högt och ödesmättat i den tjocka dimman. Det heter mistlur bara när signalanordningen är fast monterad på en fyr eller liknande, på ett fartyg heter ´´tutan´´ tyfon! Jag visste att farleden var ganska långt ifrån där jag befann mig, så jag kände mig trygg, trots det att jag inte såg någonting av de mullrande och tutande fartygen. När mitt uppdrag var klart och jag förtöjde båten vid bryggan, såg jag plötsligt hur ett mycket stort lastfartyg dök upp i dimman, helt nära vår strand och hade jag varit kvar i vår lilla båt där ute så vet jag inte hur det hade gått. Under mina 16 år på Engsholm har jag aldrig sett ett fartyg så nära vår strand.
 
Nåväl, slottsträdgårdsmästaren var intakt efter sjöturen och kunde kasta sig över trädgårdsjobben som idag bland annat bestod i att försiktigt beskära vårt stora manchuriska valnötsträd, flytta och dela perenner och hjälpa J att flytta stegen när han målade om ´´Röda Stugan´´  som nu lyser som en skatt i parken.
 
Varje dag ser jag över parkens alla rosenskära och klipper bort det som är överblommat, så att de här underbara kompisarna ska blomma så länge som möjligt in i hösten. I övrigt funderar vi på en resa runt Siljan i början av oktober, under de tre semesterdagar som jag har kvar och undrar när trädens höstfärger är som vackrast i Dalarna?
 
1. Maj
2. April
3. Juni
4. September
---------
10. November
11. Januari
12. December
 
Strandateljén där det är fest ikväll!
 
Fartyget som dök upp i dimman just där jag några miinuter tidigare satt i vår lilla båt och fotograferade...
 
Dimman har lämnat fjärden!
 
Cosmos ´Sunset Yellow´ 
 
Cosmos ´Vega White´ 
 
Röda Stugan nymålad!

Kommentarer
Postat av: manfred.tilge

Sååå skirt å vackert...
Älsker höstdimman - lärde meg å oppskatt den i unga år, i Hamburg.
Bodde ca 1 km ifrå floden Elbe. Mistlurarne tå bogserbåtarne besvarades tå de oceangående fartygens bröl...
Å itt fan kunn'n se dom, ens från stranden.
Mystik i kubik...

2014-09-18 @ 19:48:52
Postat av: Hasse Wester

Fint med mystik Manfred!

2014-09-18 @ 19:59:12
URL: http://gardener.blogg.se
Postat av: Luna Ek

Som höstmänniska har jag lätt för att älska september och i år är nog den bästa någonsin.
Håller med föregående 'talare'. Mystik i kubik.
Såsom dina bilder här visar!! 'Sunset yellow' cosmos måste jag komma ihåg nästa år.
trevlig helg
Luna

2014-09-18 @ 20:30:17
URL: http://lunasblogg.net
Postat av: Hasse Wester

Ja verkligen! Har aldirg varit med om en sådan september! Njuter varje dag! Absolut, prova Sunset Yellow, den är fin, men den slår inte Vega White....

2014-09-19 @ 19:05:33
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Anita

Helt magiska bilder. Jag älskar dimma. Allt blir så tyst, mjukt och stilla. Men det var väl en evinnerlig tur att du hann undan innan det stora fartyget kom. Man undrar ju om det var lite vilse i dimman då det var så nära stranden.

Idag så har dimman ersatts med regn. Men vi får fortfarande hoppas på många vackra oktoberdagar.
/Anita

2014-09-24 @ 12:51:50
URL: http://anitalinder.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0