• 2009
  • 2008
  • 2007

  • Site Meter

    Brudar och syrener på Engsholm

    ... undrar just hur många gånger jag använt den rubriken?
     
     
    Färdigjobbat i vecka 22 och jag har fått massor gjort innan stundande långhelg. Gräset är klippt, alla sommarblommor utplanterade, allt är vattnat och perenner är uppbundna för att inte falla i stormen. Jag hann till och med springa runt med kameran idag och fånga syrener och pärlbuskar i blom. Det som släpar efter en aning nu är rensning av planteringar och gångar, men det tar jag nästa vecka! Nu drar vi till Österlen över helgen!
     
    Så vill jag hälsa kompisen/kocken Per varmt välkommen tillbaka till Engsholm! 
     
    Ha en skön helg alla ni som följer min blogg!
     
    Vissa av bilderna är tagna från J:s traktorskopa...
     
     
    Dessa fantastiska pärlbuskar lyser upp hela slottsparken i månadsskiftet maj-juni - det är endast två exemplar i planteringen här ovan. Exochorda ´The Bride´ är namnet och jag tillägnar dessa bilder till Ellinor som på lördag gifter sig med sin Tomas! Jag önskar er all lycka tillsammans i livet!
     
    Det här är endast ett exemplar av 'The Bride'
     

    Syrenfrossa på söder

    Kära gamla Bergsprängargränd i Vitabergsparken!
     
     
    27 maj 2014
     
     
    ...och här bor Monica Nielsen
     
    Nytorgets prakt!
     
    Bland träd och buskar så håller jag syrener som de allra vackraste, eller häggen...! Det var någon som uttryckte att det även är lite sorgligt med syrenblomningen, att det är slutet på våren och början på sommaren. Just nu så är det i så fall en fantastisk avslutningssermoni i Stockholms parker och trädgårdar!

    Djurgårdens syrener

     
     
    25 maj 2014
     
     
    Jag har sagt det förr, bland annat i boken och jag säger det igen - när Waldemarsuddes syrener blommar, då finns det få platser i Stockholm som kan mäta sig med Prins Eugens udde på Djurgåden. Just nu är platsen som ett blommande paradis. Ingen tid på året är vackrare än när Syringa vulgaris blommar i lila och vitt runt gamla byggnader på Djurgården och på Södermalm. 
     
    Trädgårdsmästaren på Waldemarsudde Marina Rydberg, har just gett ut boken ´´Trädgården vid Prins Eugens Waldemarsudde´´ som jag verkligen kan rekommendera, Här får man hela historien om den här fantastiska trädgården. Det är min favotitläsning just nu.
     
     
     
     
    Rosendal var som en enda stor sommarfest!
     
    ...och i Rosendals butik fanns den kvar...
     
     
    Skansens Trädgårdar
     
     
    Under hela våren har jag planerat att besöka Skogaholms köksträdgård på Skansen för att få en bild av en av mina varoritplatser i Stockholm. Nu har jag ju ett jobb att sköta också så jag missade den bästa äppelblomningen med några dagar, men vissa av träden skummade fortfarande i vit/rosa.
     
     
    En aning chockad blev jag när vi kom fram till Skånegården på Skansen, där den enorma flädern var borta. Det var en av de största fläderbuskar/träd som jag sett och den gav verkligen karaktär åt den här vackra trädgården. Antingen har den av ålder gett upp efter vintern, eller så tyckte man att den tog för mycket ljus här bland alla buskar och perenner. Det växer en mindre fläderbuske på samma plats nu och jag hoppas att den får stå kvar och bli så stor som sin företrädare. Trädgården är fortfarande så vacker att man inte vill gå härifrån, men visst saknar jag flädern! På den äldre bilden nedan ser syns den gamle.
    Vid Skånegården gick de här vackra och coola hönsen fria och krafasde i planteringarna.
     
     
    Kommande vecka blir det mycket jobb på Engsholms slott och på torsdag drar vi ner till Österlen. När vi sedan återvänder till Stockholm är syrenblomningen över för den här gången.
     
    Mer om Skansens trädgårdar här.

    En order från Slottsträdgårdsmästaren!

     
    Nu befinner vi oss mitt i den övervackra tiden som är så intensiv och flyktig. Äppelträden har just börjat blomma och det har redan börjar snöa av vita kronblad i ´´min´´ slottspark. Nu är det också som mest att göra i trädgårdarna och jag ser på sociala medier att de flesta trädgårdsmänniskor är inne i en stressig period, men det gäller nu att inte glömma det viktigaste och inte bara koncentrera sig på alla arbetsuppgifter.
     
    Det är en order från slottsträdgårdsmästaren att stanna upp och verkligen se på allt det vi har omkring oss just nu. Glöm inte att dofta på syrenerna och höj blicken upp mot våra ståtliga hästkastanjer som blommar så fantastiskt just nu. Vi vet ju alla att den här gudomligt vackra tiden då fruktträd, prydnadsträd och syrener blommar, är så oförskämt kort.  
     
    I morgon ska jag fotografera något mycket speciellt! 
     
    Trevlig helg alla ni som hittat till min blogg!
     
    Jag tycker inte att det var länge sedan som jag klättrade omkring i det här träden med sekatör, såg och vinterjacka...
     
    Myskmadran är en favorit som marktäckare.
     
    I morse bjöd naturen på magi!

    Vitabergsparken blommar

     
    20 maj 2014
     
     
    En gång när jag inte jobbar längre, ska jag följa varje timma mellan hägg och syren i Vitabergsparken.
     
     
     

     

    Det finns en gammal vildvuxen trädgård i Vitabergsparken som gömmer sig innanför höga plank och storvuxna buskar. Här växer knotiga gamla fruktträd och vilda buskar som tack och lov inte beskärs så ofta som de borde. Av den anledningen har de vuxit i höjd och böjer sig vackert över gångarna och blommar oerhört rikligt i maj. Groens malmgårdsträdgård är en av Stockholms äldsta, hemligaste och vackraste trädgårdar. Malmgårdens huvudbyggnad byggdes i början av 1700-talet av den holländska vinhandlaren Verner Groen, men en trädgård har legat på platsen sedan 1670 då den berömde arkitekten Carl Hårlemans farfar Christian Hårleman lät anlägga en trädgård där det bland annat planterades 300 fruktträd. Där fanns också växthus och orangerier där man odlade meloner, citroner och vindruvor.

     

    På våren när det japanska magnoliaträdet blommar ovanför Groens malmgård, öppnar man upp den lilla handelsträdgården som drivs i mindre skala sedan början av 80-talet och här finns även ett litet enkelt café. I den vackra lummiga trädgården odlas grönsaker biodynamiskt till försäljning och man kan även få låna en sax för att komponera sin egen bukett av trädgårdens sommarblommor. En dag i augusti besökte jag handelsträdgården när stockrosorna växte höga invid växthuset.

     

    Det är något med den här platsen som tar mig långt tillbaka i tiden. Trots de höga husen på andra sidan Malmgårdsvägen så känns det som om man befinner sig i tidigt 1800-tal. Vid bostadshuset är växtligheten vilt frodig, där träd och buskar fullständigt omfamnar byggnaden på ett vackert sätt och jag hoppas att jag någonsin slipper se den här mystiskt underbara trädgården ´´snyggas till´´.

     

    1983 bildades ´´Stiftelsen Malmgårdsvägen Vita Bergen´´ och där man kan läsa i  ????

    Stiftelsens ändamål är att bedriva läkepedagogisk verksamhet med ungdomar och socialterapeutisk verksamhet med vuxna. Detta arbete skall bedrivas som dagverksamhet i delvis skyddad form men med en viss öppenhet som kan göra platsen till en självklar träffpunkt för människor.

    Rudolf Steiners antroposofiska människosyn skall ligga till grund för hela verksamheten.

     

    Läs mer om Vitabergsparken här!

     

    Mäster Pers gränd och Bergsprängargränd bäddas in av hägg och syren i maj månad och får mig som nästan helt tappat mitt luktsinne att fyllas av häggen och syrenernas fantastiska doft.
     
    I hägg och syren
     
    De gamla kulturhusen i parken renoveras med jämna mellanrum. När min far, bror och jag en gång i tiden drev vårt företag Norrtälje Trädgårdsservice, så blev min bror och jag en gång inbjuden på den här tomten av en gammal man som bjöd på kaffe.

    Läget mellan hägg och syren

     
     Just nu njuter jag i tiden mellan hägg och syren och försöker att inte bli stressad av att jag inte hinner besöka alla de trädgårdar som jag tänkt. I Vitabergsparken på Söder var det idag så gudomligt vackert nu när häggen och päronträden väntar in syrenblomningen. Tyvärr var det alldeles för starkt solljus för att bilderna skulle bli bra. 
     
    I Engsholms slottspark där näktergalen underhåller både dag och natt blir det nu hektiska dagar fram till Kristi Himmelsfärd. Det är nu som jag ska så i köksträdgårdslandet och alla mina sommarblommor som jag förkultiverat ska börja avhärdas för att om en vecka planteras ut. Nu ska även pelargoner ska planteras i slottsträdgårdens alla urnor och de pelargoner som jag övervintrat ska avhärdas och planteras ut i borggårdens planteringar. Lägg till gräsklippning, rensning och flamning av ogräs och vattning...plus en mängd oförutsedda arbetsuppgifter. Stressigt blir det, men roligt!
     
     
     Den här halvt sovande bloggen lever ett stillsamt liv numer. Efter allt som hänt med mitt bloggande den senaste tiden kan jag även konstatera att inte mycket av det jag skriver här blir sökbart på Google. Blogg.se hade tidigare problem med Google, vilket de tydligen nu löst. Varför min blogg då fortfarande är näst intill osökbar, vet jag inte. Google och jag funkar inte tillsammans helt enkelt. Min önskan är ju att det jag skrivit om växter och trädgårdar ska kunna vara sökbart på Internet. Det fungerar med andra sökmotorer som Yahoo och Bing, men det är ju Google som de flesta använder för att hitta information. Jag borde väl egentligen ännu en gång byta bloggtjänst och använda Wordpress som tydligen ska vara den bästa platsen, men jag har ingen kraft till det utan fortsätter att skriva och lägga ut bilder här när jag känner för det. 
     
    Besöksstatistiken är inte direkt vad den tidigare varit och det haglar inte direkt av kommentarer till inläggen. Men jag nöjer mig med de ca 500 unika besökare per dag och det är ju fortfarande på Facebook som all kommunikation sker. Bokens Facebooksida har nu passerat 1000 gillare och det är kul så många ser och gillar de stockholmsbilder som jag där lägger ut.
     
    Att dofta på nyss utslagna vita syrener tillhör livets njutningar!
     
    Jag önskar alla en härlig tid mellan hägg och syren och när maj möter juni.

    Gullvivor och näktergal i Engsholms slottspark

     
    Sista dagen på Engsholm för dig nu min fina arbetskamrat och jag önskar dig all lycka på det nya jobbet. Vi på Engsholm kommer att sakna dig Petra!

    Häggspaning på Waldemarsudde

     
     
    11 maj 2014
     
     
    Ängsbräsman blommar samtidigt med häggen på Waldemarsudde

    Över 1000 bilder

    Just hemkommen från Barcelona och Rom och har börjat välja ut några av över 1000 bilder till ett par blogginlägg!

    43 bilder från Rom

     
     
    6 maj 2014
     
     
    Den 6 maj kom vi med flyg från Barcelona och äntligen fick jag besöka Rom som jag så länge drömt om. Vi var ute på vår fotbolls/60-årsresa och såg Barcelona spela 2-2 mot Getafe på Camp Nou. Den eviga staden hade som sagt länge lockat mig och 2007 då jag reste med Rosebuds på trädgårdsresa, såg jag in till stan från vårt hotell som låg utanför Rom. Det ingick dock inte i resplanen att besöka själva Rom och alla fantastiska trädgårdar som vi besökte var belägna i distrikten runt om Rom. Nu fick jag tillsammans med min dotter äntligen besöka det gamla romarrikets huvudstad som lär ha grundats 700 år före Kristus.
     
    Att komma från ordningen och det vana i Barcelona till det charmiga kaoset i Rom var både intressant och roligt. Jag kommer aldrig att glömma taxiresan in i den gamla staden invid Piazza Navona där vi skulle bo. Genom trånga gränder med små uteserveringar körde vi i hög fart och det kändes som att befinna sig i en film. Allt var precis som man föreställt sig Rom och det visade sig också att flera amerikanska Hollywoodfilmer hade spelats in just i dessa kvarter. Vid ett lite torg hundra meter från Piazza Navona låg vårt hotell och många av stadens berömda turistattraktioner låg samlade runt omkring.
     
    Det kändes verkligen som att vandra rakt in i en historiebok när vi gick bland alla dessa gamla byggnader och även om jag älskar Barcelonas arkitektur med fasader som egentligen är alldeles för utsmyckade, så kändes Roms arkitektur så lugnande och rätt på något sätt. Här finns ju traditioner från konstens stora mästare och att få se Pantheon kändes väldigt stort. Jag har alltid varit intresserad av arkitektur och hade en period då jag samlade på böcker om renässansens tid i Italien. Nu hade jag mycket av det jag läst om framför mig under våra vandringar. Jag har nu lagt till Rom som en av mina favoritstäder och jag kommer med all säkerhet att återvända.
     
     
    Tack ännu en gång kära dotter för ditt val av hotell och din planering av det vi skulle se i den eviga staden och för att vi inte fastnade i turistfällorna, även om jag själv kände mig tvungen att besöka Peterskyrkan.
     
     
     
     
    Spanska trappan
     
    Trachelospermun jasminoides
     
     
    Pantheon
     
    Kaffet var verkligen fantastiskt på berömda Sant Eustachio il café
     
     
    Peterskyrkan
     
    Schweizergardet - Jag har så svårt att tro att det här är på allvar...
     
     
    Mitt första försök att besöka Peterskyrkan fick mig att snabbt vända efter att ha sett denna kö. Tidigt nästa dag hängde jag på låset och tog hissen upp i tornet. Sista biten fick man vandra i trånga trappor, men det var det värt för att få se Rom från ovan.
     
    Peterskyrkans kupol var verkligen imponerande.
     
     
    När jag besöker sådana här oerhört påkostade byggnader som byggts för religionens skull blir jag väldigt kluven. Visst är det fantastiskt vad människor kan åstadkomma, men jag får en ganska dålig smak i munnen när jag ser allt detta som för mig visar på makt och tänker på vad hela den katolska världens fattiga befolkning skulle ha kunnat fått i stället för detta skrytbygge. Jag undrar just vad den enkla kärleksprofeten Jesus skulle ha tyckt om detta maktpalats? Det var väl inte så här han tänkt sig platsen där hans ord skulle spridas bland folket.
     
    Jag kommer att tänka på Ulf Lundells text i ´´Gå upp på klippan´´
     
    Det står en man på en klippa
    Han har fjädrar och örter i handen
    Se hur han sträcker sina armar
    Upp mot molnen, ut över landen.
    Han behöver ingen död kyrka
    Han behöver inga stickor och plån.
    Han kan sin sak
    Han känner sin styrka
    Och han vet var den kommer ifrån.
     
    Anita Ekbergs badplats - Fontana di Trevi.
     
    Två gamla
     
    Blomsterbilen kom varje morgon i våra kvarter
     
     

    Barcelona igen

     
     
    2 maj 2014
     
     
    Det är precis tio år sedan jag första gången besökte Barcelona. Jag var ung då, hade just fyllt 50 år och min dotter och jag landade i Kataloniens pärla för att bland annat se fotboll i spanska ligan. Det var på den tiden då Ronaldinho lekte fotboll på sitt karaktäristiska sätt och alltid med ett leende på läpparna. På något sätt kändes det roligare att se på fotboll då. Sedan dess har vi varit ännu en gång i Barcelona (förra året) innan vi den 2 maj i år åter tog mark på El Prat och det kändes vant och naturligt att ta bussen in till stan. 
     
    Den här gången låg vårt hotell (Praktik Rambla) på den övre delen av La Rambla räknat från Plaza Catalunya, ett perfekt läge och eftersom jag fyllt år fick vi rummet uppgraderat till ett riktigt fint boende. 
     
    Fyra dagar blev det i Barcelona innan vi tog flyget vidare till Rom. Det blev långa vandringar i den stora livliga och ganska trafikerade staden vid havet. Jag har funderat på vad det är som gör att vi och många med oss tycker så mycket om den här stan. De har ju inte bara ett fantastiskt fotbollslag utan också en alldeles speciell atmosfär, det är lätt att vara i Barcelona och man hittar alltid något nytt att se. En kväll besökte vi FC Barcelonas favoritkrog på en liten bakgata som inte såg mycket ut för världen. Da Greco var verkligen en mysig restaurang med god mat till mycket bra pris och med en vänlig personal. Inredningen var lite galen och ett bord står alltid reserverat för Barcelonas fotbollslag.
     
    Vi besökte även berget med nygotiska Temple Expiatori-kyrkan som man ser från hela Barcelona och som har ett gammaldags tivoli (ett av de äldsta i världen) som närmsta granne. Vi åkte faktiskt pariserhjulet som är placerat så att man har hela Barcelona nedanför sig. Min dotter som åter igen planerat vår resa på ett fantastiskt sätt, hade googlat på secret gardens i Barcelona och hitta några riktigt fina och spännande platser. Det som slog det mesta i trädgårdsväg under hela resan var vid den nedlagda läderfabriken som ligger en liten bit från en av stadens härliga sandstränder. Fabriksbyggnaden var helt inklätt av klätterväxter som rådhusvin, bougainvillea och andra växter som jag inte visste vad det var. La Cantina de Palo Alto var en av de stora trädgårdsupplevelserna som jag haft på länge faktiskt. Mer om det i ett eget inlägg senare. Som sagt, sen tog vi flyget till ´´Den eviga staden´´
     
     
     
     
    Vårt vackra hotell Rambla Praktik ligger en liten bit från Plaza Catalonya, ett perfekt läge om man vill bo centralt.
     
    Varför har vi inte sådana här butiker hemma i Stockholm?
     
    Kvinnan som matar Plaza Catalonyas alla duvor på morgonen.
     
    Barcelonas arkitekter har verkligen inte sparat på uttryck och detaljer när de ritat fasaderna och det är inte bara Guidi som tar ut svängarna. Kanske inget för de som håller på den klassiska grekisk-italienska arkitekturen, men jag älskar det!
     
    Trots att det är tredje gången som jag besöker Camp Nou så är det alltid lika mäktigt och speciellt att kliva in på Europas största fotbollsarena. Här märker man ingen agressivitet, fylla eller hysteriska huliganer, på Camp Nou är det bara trevligt och fotbollsmatcherna blir en stor folkfest. Här kan man till skillnad från allsvenska matcher ta med små barn som i glädje kan heja på sitt favoritlag. Vad har gått snett här hemma där hatet genomsyrar hela fotbollsallsvenskan.
     
    I Barcelona sopar man inte gatorna varje morgon - här skurar man och spolar stadens gator.
     
    Många olika museer finns i Barcelona...
     
     
    Ett fantastiskt vackert skådespel var det när Font Magica drog igång klockan nio till passande musik. Fontänen invigdes 1929 i samband med världsutställningen i Barcelona.
     
     
    Labyrintparken är Barcelonas äldsta park och ligger i stadsdelen Horta i stadens norra del. Det är en överraskande vacker trädgård som nog inte är känd för alla Barcelonabesökare. 
     
    Flera härliga stränder anlades lagom till Barcelonas OS 1992. Innan dess låg här olika industrier.
     
     Placa Prim med sina underbara Ombuträd. Här finns även en av Barcelonas bästa fiskrestauranger.
     
    La Cantina de Palo Alto - kommer i ett separat inlägg framöver.

    Trädgårdsvandring i marschtakt

     
     
    1 maj 2014
     
     
    Den första maj har jag som tradition att besöka Bergianska trädgården, men i år bröt jag den vanan och begav mig in till stadens centrum. I Centralbadets trädgård blommade häggen och på marken lyste röda tulpaner över något blygare växter som myskmadra, spetsmössa, vit löjtnantshjärta och ormöga.
     
    Borta vid Humlegården var det stor uppslutning av 1 maj-demonstranter som grupperade sig i ordnade led. Själv letade jag efter blommande hägg. Musikanterna spelade ´´Internationalen´´ och självklart så kom vi in i den takten som satt i även när jag gick från tunnelbanan hemma i Bromma.
     
     
     
     
     
    Humlegårdens roliga valk-ask
     
     Jo, häggen blommade i Humlan också, mot Kungliga biblioteket.
     
     
     
     
     På Kungsgatan jobbade min granne Anders med att fotografera demonstrationståget.


    RSS 2.0
    Related Posts with Thumbnails