• 2009
 • 2008
 • 2007

 • Site Meter

  Kransveronika - Veronicastum virginicum


  Kransveronika Veronicatrum virginicum´Fascination´  Kransveronika Veronicatrum virginicum´Lavendelturm´

  Kransveronika blev årets perenn 2006. Den härstammar från Nordamerika och är en härid perenn här hos oss. Den infördes till England år 1714 och kom till Sverige i början av 1800-talet. Den finns i svensk litteratur 1870 och nämns då som virginsk ärenpris.
  Kransveronikan blir upp till en meter hög färgen är ljust blålila och finns även i vita och rosa sorter. den sort som jag har i parken och som bilderna visar heter ´Lavendelturm´ som är ljust purpur och blir 120 cm hög.

  Planteringsavståndet c/c 35 cm.
  Den blommar i juli till september med 20 cm långa ax. Kransveronikan trivs i näringsrik lite fuktig jord i sol-halvskugga.
  Den kan växa på samma växtplats under lång tid. Mina plantor måste jag binda upp för att de inte ska falla.

  Jag tycker att den här perennen är mycket vacker och passar både att ha som några få exemplar instoppade bland andra höga perenner eller att ha som större grupp i stora planteringar där man vill få höjd.
   
  • Alboroseum - vitrosa, 150 cm hög.
  • Album - vit, 150 cm hög.
  • Apollo - lilarosa, 90 cm hög.
  • Erica - röda och ljusrosa, 100 cm hög.
  • Lavendelturm - ljust purpur, 120 cm hög.
  • Fascination - lilablå, 150 cm hög.
  • Pink Glow - mörkrosa, 120 cm hög.
  • Roseum - ljusrosa, 150 cm hög.
  • Sring Dew - vit, 120 cm.
  Förökning
  Förökning kan ske genom delning, med sticklingar och med frö. Enklast är att dela etablerade exemplar. På försommaren kan man ta sticklingar som sticks i krukor med sandblandad jord. Krukan täcks med en plastpåse försedd med lufthål. Sticklingarna skolas ut när de har växt till sig.

  Arten går även att fröföröka och då sås fröna på våren i krukor med torvbaserad såjord. Fröna ska inte täckas med jord utan enbart försiktigt tryckas till. Groningstemperaturen bör ligga på 20-21 °C och groningstiden är 2-4 veckor. Under groningsperioden, bör jorden hållas fuktig.


  De här växer i medborgarhusparken i Alvik  Kransveronika Veronicatrum virginicum´Diana´


  Kransveronika Veronicatrum virginicum´Roseum´

  Källor:
  Perenner-i din trädgård av Lena Månsson.
  Perenner av Hansson
  CD-skivan Perenner och lökväxer
   
  Goolge

  Stort treblad - Trillium grandiflorum

   
  Trillium grandiflorum växer vild främst i östra Nordamerika, ofta i lönn- eller bokskogar och anses som en lättodlad perenn i trädgårdar och som blommar i maj-juni med rent vita blommor. Mina bilder tog jag i Bergianska trädgården i Stockholm den 12 maj 2011.

  Trilliumsläktet har ca 50 olika arter och de utmärker sig med att ha endast tre blad som nästan helt saknar bladskaft i stjälkens ände och med en enda blomma som inte har någon direkt doft. Blommorna är stora i jämförelse med andra trilliumarter och blommorna kan bli 7 cm stora. De har en knölliknande och tjock jordstam.

  Stort treblad bildar med tiden täta bestånd och blir ca 30 cm höga.
  De trivs bäst i väldränerad och svagt kemiskt sur jord. Trillium grandiflorum har en långsam tillväxt så om man börjar med små plantor så krävs det tålamod innan man får ett så tätt bestånd som på bilderna här. Men tålamod måste ju varje trädgårdsmänniska ändå ha om man ska trivas i sin trädgård. Stressa kan vi göra när vi lämnar trädgården.

  Stort treblad har fått tre stjärnor av Zetas trädgård och en planta kostar där 149 kr.

   
  Goolge

  Violruta - Thalictrum delavayi  Bilderna i inlägget som är tagna i vecka 34 2009 i Visby botaniska är av sorten Hewitt´s Double.

  Violrutan växer vild i sydvästra och centrala Kina och är häridig hos oss i hela landet. Namnet kommer från en fransk missionär i Kina som hette Delavay.
  Den blir ca 150 cm hög och blommar i juli och augusti. Man bör samplantera den tillsammans med andra högre perenner då den behöver lite stöd och sällskap. Den bör bindas upp i tid för att inte falla till marken och den vill helst inte bli flyttad från sin växtplats men om man är tvungen så gör man det på våren.
  Planteringsavstånd c/c 50 cm.

  Den vill ha en lugn plats i sol eller halvskugga och näringsrik jord. Jag har själv aldrigg använt den i slottsparken men tänker nog prova framöver då jag tycker att den är mycket vacker.

  Violrutan kan ibland drabbas av mjöldagg och även av bladlöss.

  Några sortnamn:
  • Hewitt´s Double - Lilarosa fyllda blommor. Högt betyg (tre stjärnor) av Zetas trädgård.
  • Splendide - Violett med mörka stjälkar. Ny sort.
  • Album - Vit
  • Den rena artern Thalictrum delavayi - Blåviolett

  Förökning

  Förökning kan ske på våren genom delning och med frö. Delning sker av äldre exemplar. Fröna sås i krukor med väldränerad såjord och täcks med ca 4 mm jord. Krukorna ställs i ett rum där temperaturen är 10-16 °C. Groningen är ojämn och tar 3-4 veckor. När fröplantorna har växt till sig planteras de ut på den nya växtplatsen. (Från CD-skivan Perenner & lökväxter).
  Goolge

  Lammöra - Stachys byzantina  Lammöra har funnits i Sverige sedan början av 1800-talet. Visst är blommorna vackra men jag tror att de flesta odlar lammöra för bladens skull. Det finns en sort som heter ´Silver Carpet´ för de som inte är intresserade av blomningen, den blommar endast med få blommor och bladen blir bara 10 cm långa. 

  De är perfekt tillsammans med växter som har rödfärgade blad, till exempel som undervegetation till små japanska lönnar, eller tillsammans med rosor. Lammöron vill ha ett soligt läge i ganska lätt, mager och torr jord. Alltför näringsrika jordar gör att den växer för kraftigt och förlorar sitt normala utseende. Lammöra härstammar från Östra Balkan och Kaukasus och är mycket härdig här i Sverige. Bladverket blir ungefär 20-30 cm men blomaxen som går i rosalila blir ca. 40 cm. Plantorna blir ofta glesa och behöver då delas och planteras om vilken man helst gör på våren. 

  Som alla förstår så blandar jag egna erfarenheter med fakta från böcker då jag skriver om växter och vad gäller lammörat så hittar jag en märklig skillnad i två olika böcker. I Lena Månssons mycket bra bok om perenner skriver hon att de vill ha kalkhaltig jord men i Hanssons perenner berättar de att lammöron är kalkskyende! Även på CD-skivan Perenner och lökväxter står det att den trivs i kalkhaltiga jordar. Läge för egna tester...

  Några sortnamn:
  • ´Big Ears´ - lila blommor på 40 cm höga  stjälkar. Bladen är stor och silverfärgade.
  • ´Cotton Ball´ - Stora runda blommor.
  • ´Silver Carpet´ - Blommar inte...eller mycket lite silvervita blad som bildar mattor 10-15 cm höga.
  • ´Primrose Heron´ - Grå blad med dragning åt gult. 30-40 cm hög.

  Förökning
  Fröförökning sker på våren då fröna sås i krukor med väldränerad såjord. Fröna ska bara täckas med ett tunt lager jord. Temperaturen bör vara 18-24 grader och  groningstiden är 2-4 veckor. Fröplantorna planteras sedan ut när de växt till sig. (CD-skivan Perenner och lökväxter)

  ...och så var det uttalet av släktnamnet som jag ofta undrar över - ska man säga Stackys eller Stachys?   Google

  Grå frossört - Scutellaria incana
  Grå frossört har jag uppmärksammat i Enköpings Drömpark flera gånger tidigare, nu den 17 augusti då jag besökte parken igen föll jag helt för de vackra blå blommorna på den stadiga växten. Den vill jag ha i slottsparken eftersom de har fördelen att blomma under augusti-september då jag vill ha lite mer perennblomning i planteringarna.
  Nu vet jag inte om alla våra harar och rådjur också tycker om den här växten. Ser framför mig en rubrik här på bloggen ´´Harar och rådjur frossar på frossört´´.

  Grå frossört härstammar från östra USA och blir 80 cm hög och trivs i sol-halvskugga i bra trädgårdsjord. Blommorna är ljust blå och blommar som sagt i augusti-september. Plantavstånd c/c 35 cm. Den här perenner är mycket svår att få tag i, ingen av Stockholms stora plantskolor eller gardencenter hade den 2010 eller 2011. Jag hittade den i en liten plantskola på landsbygden utanför Enköping!
  Att föröka den är tydligen inte lätt men man ska tydligen kunna ta sticklingar under sommaren. Jag ska prova!

  I Hanssons Perennbok kan man läsa att namnet Scutellaria kommer från latinests scutella som betyder liten skål och syftar på det skålformiga kvarsittande blomfodret. Men namnet kan också härledas från latinets scutum som betyder sköld och syftar då på den sköldlika puckel som sitter på blommans överläpp.

   
  Googler
   

  Kranssalvia - Salvia verticillata ´Purple Rain´  De mörkt rödvioletta blommorna sitter i kransar längs hela blomman och jag tycker väldigt mycket om den här perennen som jag använder som vävarväxt i min stora perrennslänt där den samsas med nävor, lavendel, ulleternell och rosor. 
  Kranssalvian kanske inte är den allra vackraste perennen, men om man följer den i sin trädgård under en säsong så blir den lätt en favorit. Den har en stor fördel genom att den blommar hela sommaren om man hela tiden klipper av vissna blommor. Man brukar se att det kommer nya knoppar i kransarna. Den är mycket vacker som sällskap till ljust rosa rosor, hos mig har den Rosa rugosa ´Jens Munk´ som granne. 

  Tyvärr är den inte så härdig men den frösår sig bra och återkommer alltid i planteringen. Den blir ungefär 40-60 cm hög och vill ha en solig och varm växtplats men den är inte så noga med jordförhållandet, däremot måste det vara väl dränerat så att den inte står i blöt jord. Passar bra i slänter. Jag köpte tio exemplar 1998 till parken och nu finns betydligt fler plantor eftersom den förökat sig med frö.

  Den rena arten växter vild på vissa ställen i Sverige men är ganska sällsynt. Den härstammar från Sydeuropa och västra Asien. 

  Förökning (från CD-romskivan Perenner och lökväxter) Förökning kan ske genom delning, med frö och med sticklingar. Delning av etablerade exemplar kan ske i samband med omplantering. Fröförökning sker på våren och då sås fröna i krukor med väldränerad såjord. Fröna är ljusgroende och ska inte täckas med jord. Krukan ställs på en ljus plats där temperaturen är 20-27 °C. Groningstiden är ca två veckor och när plantorna har växt till sig skolas de ut på växtplatsen. Sticklingar kan tas i början av augusti och stickas i krukor med sandblandad jord. Täck krukan med en plastpåse som är försedd med lufthål. Utplantering sker när plantorna är hanterbara. 

   

  Olivträd - Olea europaea

   
  Det här olivträdet sägs vara runt tusen år gammalt och finns på torget Placa de Cort i Palma de Mallorca. 
   
  Olivträd älskar sol och hatar väta, trädet vill ha djup och ganska torr jord. Det odlas runt Medelhavet och bildar skuggiga lundar. Olivträdets blommor är vita, små och sitter i bladvecken. Pollineringen sker med vinden och på så vis behöver trädet inte bry sig om att få hjälp av insekter. Olivträd som har odlats i minst 5000 år kan bli upp till 15 meter högt om det inte beskärs, det är städsegrönt och får med tiden en tjock och knotig stam och huvudgrenar fulla med gropar och hål. 

  Ett 20-årigt träd kan ge upp till 100 kg oliver . Trädet som växer långsamt kan bli upp till 2000 år gammalt och bär frukt först ca 5 år efter planteringen. Olivträdet blommar mellan april och juni, skörden sker i november-december.
  Det finns ca 600 olika sorters olivträd men endast 50 finns i odling och trädet föryngras genom rotskott, sticklingar, ympning på vilda olivstammar eller sådd. När oliverna är brungröna till svarta är de klara att skördas som sker antingen genom plockning eller att man skakar ner oliverna från träden.  
  Frukterna används både för tillverkning av olivolja och till att ätas färska eller inlagda. Många som skördar oliver slår med käppar i träden så att de faller ner på marken. Det sägs att stötta oliver som fallit till marken ger sämre olja, de som vill ha den perfekta oljan skördar varsamt.

  Här i Norden kan man på vissa platser i Skåne ha övervintrade träd utomhus men annars förvarar man olivträd inomhus på vintrarna och då ljust och svalt som allt annat som ska övervintras inomhus. På sommaren kan man däremot ta ut dem om man har en varm och skyddad plats.  
   
  Google

  Japansk lönn - Acer palmatum ´Osakazuki´  Av de japanska lönnar med röda höstlöv är nog detta en av de allra vackraste. Den fångar verkligen uppmärksamheten i oktober då den glöder i slottsparken. Den vill ha en väldränerad plats med bra och kemisk neutral jord som inte får torka ut när den etablerar sig, den växer ganska fort i ungdomen. Vår lönn är tjugotre år gammal och klarar de tuffaste vintrarna. 

  Japanska lönnar behöver man inte beskära på något sätt, plantera dem så att de inte kommer för nära husväggen mm. låt dem växa ut som de vill. Bladen på den här lönnen blir ca 10-12 cm stora.
  Osakazuki är en mycket gammal sort som i Sverige blir busken ca 3-4 meter hög och bred och klarar sig upp till zon 2-3. 


  I förgrunden finns en Acer palmatum ´Atropurpureum´ och Acer palmatum ´Dissectum Garnet´
  Google

  44:e trädgårdsåret

  2009 och jag har just sågat ner en 5 meter hög syrenhäck.
   
  Nu inleder jag mitt 44:e år som trädgårdsarbetare.1970 var året då vi startade vårt familjeföretag Norrtälje Trädgårdsservice och jag hade just gått ut nian. Jag valde då som 16-åring att börja jobba i vårt nystartade företag, som hade alla uppdrag i Stockholm (..s gröna rum..!)
   
  Det är alltså 44 år sedan jag första gången greppade ett trädgårdsverktyg och gav mig hän åt det yrke som sedan har präglat hela mitt liv. Sedan 1998 är jag trädgårdsmästare på Engsholms slott och trivs mycket bra i den vackra sörmländska parken. Nu kör jag vidare några år till i grönskan!
   
  Trädgårdssäsongen är redan i gång denna tidiga vår och parken städas innan de vilda vårblommorna kommer att täcka markerna kring slottet. Nästa vecka ska jag beskära fruktträden och berätta om vilka sommarblommor jag ska så.
   
  Vad gäller återuppväckningen av den här bloggen, så finns här 7 års arkiv med mängder av blogginlägg. I stället för att radera dessa gamla inlägg som ibland är så dåliga att de får mig att rodna, så låter jag dem ligga kvar där ute som ett minne och bygger vidare med nya inlägg.
   
  Jag har hört att man måste länka till Google då och då för att ens blogg ska bli sökbar på Google. Därför länkar jag det här.

  Slottsträdgårdsmästaren är tillbaka...!

   
  Jag orkar inte längre tänka på kapare, hackare eller andra brottslingar. Nu ser vi fram mot våren i stället och jag har en plan. Den här gamla trotjänaren till blogg använde jag i 7 år och trivdes alldels utmärkt hos blogg.se. Jag tänkte börja använda ´´Slottsträdgårdsmästaren´´ igen, men nu endast blogga om vår vackra park på Engsholm. Inte så ofta som förr, men när jag har något speciellt att visa eller berätta. Precis som när jag började en gång i juni 2005, då jag var den hemliga bloggaren i den hemliga slottsparken.
   
  Nu kommer jag inte längre bry mig om besökarantal eller kommentarer, utan lugnt och stillsamt skriva och fotografera i den vackra sörmländska slottsparken. De som känner för att följa med mig ännu ett trädgårdsår i Engsholms slottspark är hjärtligt välkomna! Det kommer att bli en spännande sommar, nu när vi även öppnar upp för bröllop och privata fester!
   
  Nu brinner jag ju för Stockholms gröna rum också, men där har jag inte tänkt klart ännu. Någonting blir det säkert - på något sätt.
   
  Nu kör vi...igen!
   
  P.S. Jag ska snart börja betala för tjänsten här, så att man slipper reklamen och bloggens design kanske behöver en ansikslyftning framöver. En ny header med bild av vårt slott kanske!

  Mitt Googlekonto har blivit kapat

  För snart två år sedan lämnade jag blogg.se för att prova blogger. Nu har mitt konto på Google och därmed min blogg Stockholms gröna rum blivit kapad av ett gäng proffs som använder kontots mail för att sända ut mail till alla i adresslistan och även Facebookvännerna om att jag behöver låna pengar. 
   
  Eftersom de ändrade säkerhetsinställningarna innan de efter avklarat uppdrag och sedan stängde ner kontot - så går det inte att återställa kontot och bloggen. Tyvärr hade jag inte tagit backup på bloggen.
   
  Jag bloggade här på blogg.se från 2005 till 2012 och saknar verkligen den personliga servicen.
   
  Nu vet jag inte vad som kommer att hända med mitt bloggande, om jag orkar starta om. 


  RSS 2.0
  Related Posts with Thumbnails