• 2009
  • 2008
  • 2007

  • Site Meter

    Ericsberg - en levande trädgårdshistoria

     
     Länsstyrelsen i Västmanlands  län står bakom kompetensutvecklingsprojektet ´´Trädgård som tillgång´´ som vänder sig till besöksföretag på landsbygden - boende, caféverksamhet, gårdsbutik eller liknande. Syftet med projektet är att inspirera fler företag på landsbygden att använda den yttre miljön vid besöksplatsen som ytterligare en del i upplevelsen, att skapa mervärde och därmed förstärka hela företaget. (från Länsstyrelsens program)

    Det här är ett mycket bra initiativ från Länsstyrelsen i Västmanland och det har under året varit flera aktiviteter på olika platser, bl.a. på Gröönsö slott. Det här var första gången som jag medverkade och i november kommer jag även att delta vid Skebo herrgård i Uppland där det ska handla om växtval för olika tidsperioder och miljöer.

    Den här blåsiga och kalla dagen i slutet av oktober anlände jag till Ericsbergs slott utanför Katrineholm genom den långa allén och vi började dagen med kaffe och macka i det nya caféet. Caféet som tidigare varit stall och maskinhall var mycket smakfullt inrett och där satt vi och lärde känna varandra en stund innan föreläsningarna började. Bland annat träffade jag bloggkompisen Ann Larås som skriver trädgårdsböcker och som nu också driver ett trädgårdsreseföretag. Det var museiträdgårdsmästare Maria Löfgren och Ericsbergs trädgårdsmästare Richard Saxvold som med stora kunskaper berättade om Ericsbergs slottsparks historia. Syftet var att vi som deltagare skulle få tips att utveckla trädgårdar och parker så att besökare ska få nya upplevelser. Det handlade om allt från att ljussätta Engelska landskapsparker, att i mörkret skapa vackra vägar med marschaller till att anordna skattjakter med GPS som hjälpmedel.

    Efter lunchen blev det vandring i den stora slottsparken och blåsten fortsatte att bråka med oss. Trädgårdsmästare Richard Saxvold guidade oss och han brann verkligen för sin uppgift. Han berättade med inlevelse om parkens historia och om alla planer som fanns inför framtiden. Det var spännande att se alléerna i slottsparken med de nya skogslindarna av sorten 'Rancho' som planterades 2007 då de gamla kejsarlindarna hade tagits bort eftersom de var i dåligt skick.  Nu står här 272 nya lindar och ser ut att må alldeles utmärkt. Just sorten 'Rancho' planterades i början av 2000-talet i Kungsträdgården i Stockholm.

    Ericsbergs slott ägs av familjen Bonde som bedriver skogsbruk, jordbruk, jakt och fiske men som håller på att öppna upp för besöksverksamhet allt mer. Parken är öppen för allmänheten och caféet öppnade nu i år. Det här är en mycket vacker plats och jag ska absolut besöka Ericsberg nästa sommar när det är varmare och när det är en vindstilla dag.

    För andra gången i år har min kamera gått sönder. Den här gången åkte den i golvet och slutade fungera. Som tur var fick jag låna dotterns kompaktkamera.

     Trädgårdsmästare Richard Saxvold berättar stolt om slottet.
     
     Att man använt vanlig skogsek som lågt klipp häck...var lite kul. Även Ann Larås gillade ekarna! Kom att tänka på Rumskullaeken. Richard rekommenderade inte den som en ersättare till buxbom då den behöver klippas 6-7 gånger varje år...

     De nya Tilia cordata 'Rancho'

     Orangeriet

     I de gamla växthusen fanns ett persikoträd från 1800-talet och som lär vara ett av de äldsta i Sverige.



     Det här rummet har Richard gjort i ordning för att bevara och visa de gamla redskapen som har i slottsparken genom tiderna. Ett helt fantastiskt rum som verkligen satte igång fantasier om hur trädgårdsfolket arbetade och levde här en gång. Tänk bort den där kabeln som ligger på golvet...


     Stålhandskarna användes till att rensa mossa från fruktträdens stammar en gång i tiden.
     
     
     

    Boken kommer att heta ´´Stockholms gröna rum´´

     
     
    Min bok kommer att heta ´´Stockholms gröna rum´´ och ska välta kiosker i april nästa år...!  
    När det i våras blev klart att jag skulle skriva den här boken fylldes jag av både skräck och förtjusning. Vilken ära att få göra en bok om Stockholms trädgårdar, men inte kan väl jag? Efter att ha bloggat i sju år skulle jag plötsligt skriva något som blev tryckt på papper. En riktig bok. Jag förstod då inte hur mycket arbete som ligger bakom en bok.  
     
     

    Eftersom jag har tagit alla bilder själv så ägnade jag hela sommaren åt att ränna runt med kameran i parker och trädgårdar under all min lediga tid. På sensommaren började skrivandet på allvar och då framstod sommarens fotografering som rena semestern. Att skriva korta blogginlägg är enkelt och lustfyllt, ett flöde som snabbt fångas upp för att sedan försvinna långt in i dunkla bloggarkiv, men kanske inläggen någon gång trots allt dyker upp i några googlesökningar.  

    Böcker står i bokhyllor och finns på bibliotek! Att skriva bok är alltså något viktigt, ansvarsfyllt och lite högtidligt. Nu har jag inte bara mig själv att tänka på utan det är flera människor inblandade och jag förväntas att leverera något som ska sälja. 

    Att skriva ner texten till de olika trädgårdarna gick ganska bra och även om jag förstod att de behövdes snyggas till så fattade jag aldrig vilket oerhört slitigt jobb det var att få till ett passande språk och att få alla texter att bli hyfsat korrekta. Hade jag inte fått hjälp av min dotter att få ordning på alla mina texter så vet jag inte hur det hade gått. Nu har redaktören fått allt material och vi kämpar tillsammans för att komma överrens om slutresultatet. Det är en lång tung väg kvar och ännu är det inte bestämt vilka bilder som blir med i boken. Det kommer att bli många bilder och jag vill verkligen visa hur vackra Stockholms trädgårdar och parker är. 
     
    Stort tack till Allt om Trädgårds chefredaktör Viveka Ljungström som låtit mig göra den här boken! 
     
     
     

    En helg på Krusenberg herrgård

     
    Vi levde herrgårdsliv i helgen. Utanför Uppsala på en naturskön plats vid Mälaren ligger Krusenberg herrgård där det råder en stillsam och vänlig atmosfär. En bra plats för en oro-stressad trädgårdsmästare som genast varvade ner och började gå ännu långsammare än vanligt. Vi satt på bryggan och såg solen då och då kämpa sig igenom de tunga molnen. Någon paddlade kajak och andra bastade i det gamla svinhuset som givetvis har byggts om till en modern spa-anläggning och även om man säkert fortfarande kan se ett eller annat svin här, så tror jag ändå att det råder harmoni på Krusenberg.  Herrgårdens exteriör ser ganska sträng ut men väl inne i de vackra rummen möts man av värme och vänlighet. Hösthelgen var vacker på alla sätt och rådjurs-sadeln smakade gott till det italienska vinet på kvällen. Morgonen efter toppade Krusenberg med en fantastisk frukostbuffé. Ett vackert rum fyllt av alla de läckerheter man kan tänka sig gjorde att det blev en lång frukost den här morgonen...
     
     
    Jag tycker om allt som har med äpplen att göra. Trädet, blomningen, frukten och pajen. Därför blev jag glad åt parkens 130 äppelträd där vi sakta vandrade runt bland alla de 37 olika sorterna. Fruktträdgården började anläggas redan på 1840-talet och vid sekelskiftet 1900 fanns här 700 äppelträd. Här hittade vi flera träd av underbara Åkerö och bland många andra sorter fanns här Gubbäpple, Grågylling, P.J. Bergius, Melon, Maglemer och de egna sorterna Krusenberg och Brita Horn. Eftersom jag i förra veckan fick reda på att jag har gallsten så bör jag sluta äta äpplen, vilket känns lite tråkigt. ´´Ett äpple om dagen håller doktorn borta´´ heter det ju, men för mig är det tydligen tvärtom. Nu kunde jag inte motstå att gnaga lite på ett Åkerö och får väl ta konsekvenserna. Vid receptionen ligger kartor över fruktträdgården där sortnamnen är utmärkta. Där fanns också papperskassar och man fick lov att plocka med sig en kasse äpplen hem. En härlig herrgårdsvistelse var det och det känns som om man vill börja planera för nästa herrgårds/slottsvistelse. Det doftade äpplen i 307:an på väg mot Stockholm igen


    Krusenberg har anor från 1600-talet och det har här legat ett slott tidigare som ritades av Tessin d.ä. men som totalförstördes i en brand 1717. Byggnaden idag är från 1802 och på övervåningen där vi drack kaffe efter middagen, hänger en sen reproduktion av Gustaf Cederströms ´´Karl XII:s likfärd´´ som är en av Sveriges mest kända tavlor. Originalet som målades 1884 på Krusenberg där Cederstöm växte upp, finns på Nationalmuseum i Stockholm där jag många gånger har beundrat den märkliga tavlan.
     
     

    Resan går till Asa i Småland

    Idag var det dags för det högtidliga och spännande ögonblicket igen då nästa års majresa slumpmässigt skulle utses. Det blev pilkastning på Sverigekartan med kamrat J som domare och den här gången skickades pilen iväg ner till djupaste Småland och till byn Asa i Växjö kommun. Närmaste ´´tätort´´ är Lammhult och nu hamnar vi mitt i Möbelriket där flera möbelföretag har sin tillverkning. Efter att ha Googlat så hittade jag Asa herrgård som måste besökas för lunch eller middag.

    Det här blir tredje gången som Ingela och jag drar iväg på en randomresa i Sverige. Gonäs i Dalarna blev den första och i år gick resan till Mangskog i Värmland. Det här är ett spännande sätt att upptäcka Sverige utanför de vanliga turistorterna. På det här viset kan man hamna var som helst och jag tycker att det är spännande att dyka in i svenska små byar och se hur folk lever sina liv. Jag minns kvinnan i ICA-butiken i Mangskog i år, när hon sa att håret reste sig på armarna på henne när jag berättade att just deras lilla vackra by hade valts ut av slumpen.

    Redan nu börjar planeringen. Vad finns det för spännande platser runt Asa och hur ser naturen ut runt alla sjöarna? Några byar i närheten är Kännestubba, Böksholm och Fräset. Som jag skrev på Facebook idag så ska det bli asakul att åka till Asa! Det jag vet redan nu är att det finns en herrgården och ett vandrarhem, inte så mycket mer och jag hade aldrig hört talas om den här orten tidigare. Men jag tror på Asa. Asatro alltså och jag längtar redan!

    Tack Mimmimarie för tipset om ångaren Thor - se länken här.

    2011 Gonäs
    2012 Mangskog
    2013 Asa

    Rent förbannat

    Tar mig ur sängen 04.45. Letar efter kläder. 307:an på E4:an. Mörkt. Hetsig trafik. Långtradare som kör snabbare än personbilar. Växlar mellan P2 och P4 på radion. Stämplar in i slottsparken. Brygger kaffe. Snyggar till terrassen. Dricker morgonte. Planterar blomsterlök. Flyttar en pion. Sågar bort stamskott på träd. Plockar äpplen. Lyssnar i Spotify i mobilen på Uffes nya helt fantastiska album ´´Rent förbannad´´. Kantskär stora perennslänten. Tittar till Drömhörnan. Goda korvar i alla former till lunch. Gräver vidare. Afternoon tea. Plockar ihop verktyg och maskiner. Stämplar ut. 307:an på E4:an igen. Stannar vid Plantagen och köper pärlhyacinter. Landar i nästet. Skriver vidare på boken. Ska lämna materialet i helgen. Tvättstugan väntar...och Champion leaguematch Barcelona-Benfica. Så! En dag i en trädgårdsmästares liv.


    RSS 2.0
    Related Posts with Thumbnails