• 2009
  • 2008
  • 2007

  • Site Meter

    Bland bergen på Mallorca

    Deia.
     
     
    Mars 2012


    Vi hyrde en Fiat Punto och begav oss upp i bergen och av någon anledning så valde jag (mot min reseledares vilja) den allra längsta bergvägen längs hela Mallorcas västra kust. Det är bättre att gena genom ön och komma ut lite längre norrut så att man får en lagom sträcka att klättra med bilen.
    Det blev alltså en mycket lång och långsam klättring upp och ner i de höga bergen på smala serpentinvägar som nästan slår knut på sig själva och nu snackar vi om rejäla berg där man ibland kör genom molnen.

     
    Vägen var mycket vacker och även om jag var tvungen att hålla full fokus på vägen och den mötande trafiken så sneglade jag ut över de fantastiska vyerna med höga berg och hav. Vi passerade vackra orter som Banyalbufar och Valdemossa som tyvärr var fylld av turister just nu när vi hade tänkt äta lunch. Tyska turister från tolv bussar hade lagt beslag på den vackra lilla staden så vi fortsatte mot Deia som måste vara öns allra vackraste plats. Där stannade vi och åt vår lunch och vi väntade oss att se Michael Douglas och Zeta komma vandrade förbi på gatan...
    De bor strax utanför den lilla staden, den stad där olika konstnärer har haft sin hemort sedan 1920-talet och på lyxhotellet La Residencia brukar det drälla av världskändisar. På den här vackra orten ser man inga lyxiga hus utan allt är bara så vackert med de låga husen som i den centrala byn nästan klättrar på varandra, med terrassodlingarna och de höga skyddande bergen runt omkring.

     
    Vi fortsatte mot vårt nästa stopp som skulle bli den vackra stranden mellan de höga bergen vid Torrent de Pareis. Skylten vid avtagsvägen visade att det var 12 km ner till stranden och hade vägarna hittills varit krokiga och branta så slog den här vägen allt annat. Här gällde det att verkligen hålla ögonen på vägen och inte bry sig om den storslagna utsikten. Det var oerhört brant och skyddsräcken fanns bara lite här och där.
     

    Den här söndagen var också vägarna fulla av cyklister som kämpade upp och ner för dessa enorma branter, vilket gjorde att man behövde göra en del mer eller mindre riskfyllda omkörningar. Det var kul och häftigt med den här klättringen men jag var faktiskt ganska nöjd när jag kom ner på marken senare under resan.

     
    Nere vid stranden vandrade vi ut till den berömda platsen där höga berg möter strand och hav. Eftersom min kamera hade gått sönder dagen innan då vi såg fotbollsmatchen (där Barcelona vann med 2-0 över Mallorca) så var det min dotter som fick stå för bilderna den här dagen, vilket hon gjorde med den äran. Själv stod jag där med min iphonekamera och försökte fånga allt detta vackra. Det måste ha sett rätt löjligt ut! Vårt sista mål på den här bilresan var de höga bergen i norra delen av ön och vid Cap de Formentor klättrade vi upp med vår Fiat till den berömda utsiktsplatsen varifrån det var en bedårande vacker utsikt.
     
     
    Resan hem till Palma gick genom en spikrak väg mitt i ön, vilken gick aningen snabbare än den kustväg som tagit oss större delen av dagen att köra. All planering inför den här dagen och för hela vår resa har min dotter gjort på ett mycket bra sätt. Vi har på kort tid sett fantastiska platser och allt har fungerat perfekt. Stort tack till min personliga reseledare!
     

    Den enda missen denna dag var när vi körde brant uppåt på en av serpentinvägarna och i en sväng såg vi en get som stod med frambenen uppe i en buske och åt av bladen, bakom denna get öppnade sig ett fantastiskt landskap med de höga bergen.
    Där är årets bild, sa dottern, men det fanns inte någon plats att köra av på så jag stannande mitt i vägen, lånade dotterns kamera och böjde mig ut från fönstret och tog bilden, snabbt iväg igen eftersom jag hade bilar efter mig. Nu visade det sig att jag tryckt på fel knapp på den kamera som jag inte är van vid. Det blev alltså inte någon årets bild och jag undrar om min dotter någonsin kommer att glömma den missen...

     
     
    Sa Granja

    En av alla dessa underbara olivlundar.


    Deia.

    Torrent de Pareis.

    Torrent de Pareis.

    Torrent de Pareis.

    Torrent de Pareis.

    Torrent de Pareis.

    Cap de Formentor.

    Cap de Formentor.

    Cap de Formentor.


    Cap de Formentor.


    Palma de Mallorca i mars



     
    Mars 2012
     
     
    Den allra första svenska charterresan gick 1955 till Mallorca och den vackra ön i Medelhavet har sedan dess varit ett mycket populärt resemål. Ön har idag 860 000 invånare varav 370 000 bor i Palma. Här landade vi fredagen den 23 mars och bussen tog oss till hotell HM Jaime III, ett namn som var omöjligt att uttala när vi senare skulle tala om för taxichaufförer vart vi skulle. Jag försökte med en amerikansk version en gång, men det är det spanska che-ljud som gäller. Hotellet ligger mycket bra i centrala Palma och på alla nio våningar hänger spännande konst i korridorerna.

    Jag blev mycket förtjust i den gamla delen av stan där de trånga gränderna ofta mynnade ut i lugna och vackra torg där man kunde ta sitt kaffe vid något café. De flesta av de gamla husen var i gott skick men som tur var hittade jag även en del ruffiga gamla fasader som jag är så svag för.  Vid ett av torgen satt vi en dag och drack gott kaffe och när vi bestämde oss för att gå vidare så gick vi över till andra sidan torget där det fanns en gammal kyrka. Där på kyrktrappan kom plötsligt cafébiträdet springande och såg en aning irriterad ut och då gick det upp för oss att vi inte betalat notan. Hemma är man ju van att betala när man beställer sitt kaffe. Jag bad om ursäkt och förklarade att vi helt enkelt glömt...att det inte alls var ett försök till en springnota.

    Som vanligt blir man förvånad över den bristande serviceandan man har här i Spanien och även i Italien. Det känns som om man ska vara glad att man över huvud taget få sitta på deras caféer, bo på deras hotell eller köpa sina biljetter till en katedral eller till en busstur. De verkar tycka att de är artister som man ska se upp till och nästan vara lite rädda för och varje gång som jag träffar på en otrevlig serviceperson i dessa länder så tänker jag på hur fantastiskt våra gäster på Engsholms slott blir behandlade av vår fantastiska personal.

    Hur som helst så vandrade vi mycket i gamla Palma och en dag hittade min dotter en ny favoritbutik för smycken och där köpte jag födelsedagspresenten till henne. Lika lycklig som hon blev av denna butik, lika lycklig blev jag när vi tio minuter senare kom fram till där ett gammalt olivträd stod mitt på torget Placa de Cort. Det blev kärlek vid första ögonkastet och jag kunde knappt lämna min nyfunna vän. Det sägs vara runt tusen år gammalt och jag tvivlar inte på de uppgifterna (se bilderna här nedan).
    Den här tiden på året var det inte så mycket turister på Mallorca och de som var här var mestadels pensionärer.

     
     















    Verbena


    Plataner fanns längs de flesta stora gator och var det helt dominerande gatuträdet i Palma.






    Palmas ´La Rambla´ med alla dessa blomsterförsäljare.


    Trädgården vid Banys Árabs är en stilla och vacker plats som känns och är mycket gammal.








    Det här olivträdet sägs vara runt tusen år gammalt och finns på torget Placa de Cort.






    Inne i katedralen fylldes golvet av fäger när solens strålar träffade det gotiska rosettfönstret högt uppe i kyrkans gavel.


    En vårdag i London

    Oxford Street


    Liverpool Street. Den märkliga byggnaden kallas "The gherkin" av de flesta Londonbor, byggt av Skanska.
     
     
    Mars 2012
     

    Den årliga och vårliga fotbolls/natur/trädgårds/shopping-resa som min dotter och jag gör började den här gången med en dag i London. De flesta talar så gott om den här stora staden som ligger endast ett par timmars flygresa från Arlanda och jag vet flera som ofta återvänder hit. Vi kom dit en torsdagsförmiddag den 22 mars och började med att leta upp Tune hotel vid Liverpool Street där vi skulle övernatta. Ett enkelt och helt nybyggt och fräscht hotell där allt nödvändigt fanns.

    Efter att ha lämnat vårt bagage så kastade vi oss ut i Londons myller där vi vandrade runt bland lunchande affärsmän som stod överallt med en macka eller någon slags mat i en påse och med en öl i handen. Tower Bridge var både vacker och mäktig och i den lilla vackra trädgården vid St Dunstan blommade magnolior och kamelior. Även här inne i den lilla trädgården satt propra affärsmän på bänkar och åt sin lunch. Vi vandrade bort mot St Paul´s cathedral där vi besökte ett köpcenter och vidare till Oxford Street där det kändes väldigt mycket London med de röda dubbeldäckade bussarna och de märkliga taxibilarna. Vi använde tunnelbanan ganska flitigt den här halva dagen som vi hade i London och när vi väl lärt oss åt vilket håll tågen gick så funkade det ganska bra. 

    Det sägs att tempot i London är lugnare än i Stockholm men det håller jag inte med om. Det kändes tvärtom väldigt hetsigt både på trottoarer och på gatorna, men vi hamnade väl mitt i lunchrusningen kanske.
    Vi hade alltså en halv dag på oss att utforska EU:s största stad som har åtta miljoner invånare, men trots den korta tiden så hann vi se ganska mycket och när dottern besökte Harrods så drällde jag omkring i de närliggande kvarteren och hittade bl.a. en plats som hette Hans place. Vi tog oss sedan bort mot Kensington där parken var alldeles för stor för att vi skulle hinna se, så vi vandrade en stund på Portobello Road i stället och nu började fötter och knän bli trötta efter allt vandrande så vi tog tunnelbanan tillbaka Liverpool Station och laddade på hotellet för morgondagens resa till Mallorca.

    Jag ska inte recensera London på något sätt efter vårt korta besök men jag fick ingen direkt känsla för staden även om många platser var vackra eller spännande och jag tror nog att varken dottern eller jag blir några flitiga Londonbesökare framöver. Vi hann inte se några trädgårdar direkt och självklart så missade vi säkert en massa spännande platser, men det var trots allt intressant att se staden.
    Mat? Jodå, vi åt mat i London också och den var inte så god...




    Det här fantastiska magnoliaträdet finns på Piccadilly Street.



    St Paul´s Cathedral



    Tower Bridge


    St Dunstan





    Lunchande gentlemen.

    Portobello road.

    Kensington gardens.

    Dottern hittade ett kvarter i närheten av vårt hotell där det fanns mycket spännande street art.





    Bilderna i det här inlägget kommer både från min och min dotters kameror...de flesta från hennes!


    Grönsaksland och Drömhörna i Engsholms slottspark

    Jag nöjer mig inte med snödroppar, vintergäck och krokus. Jag vill ha sommar...NU!

    Hamling inne i Botkyrka kyrkogård

    De här träden, ca 225 st mestadels lindar, har hamlats i vinter här i Botkyrka kyrkogård. De träden som är knuthamlade far inte illa av den beskärningen eftersom beskärningssåren blir små. De äldre träden som blivit hamlade och har stora beskärningssår ser på vissa håll mycket dåliga ut. Möjligen var en hamling enda sättet att få dem att få vara kvar här på kyrkogården. De träden utgjorde helt klart en stor risk innan hamlingen.

    När det gäller träd i den här miljön så kan de omöjligt få växa fritt. De skulle då skugga hela begravningsplatsen och några blommor skulle inte trivas under täta trädkronor. En knuthamling i det här läget är helt ok tycker jag.
    Jag passerar den här platsen varje dag och jag kommer att fota träden igen på sensommaren när de grönskar.


    Vad händer i Tullgarns slottspark?

    Tullgarns slottspark efter hamlingen. Fotograf 17 mars 2012 Per Hillerborg som skriver bloggen What Good Am I

    Så här såg en av lindalléerna ut 2008

    Flera personer har kontaktat mig för att få reda på vad som händer i Tullgarnas slottspark. De är upprörda och tycker att parken skövlas och förstörs. Lindar hårdhamlas och det är full aktivitet i den vackra parken. Jag åkte dit med kameran i torsdags för att kolla in beskärningsarbetena. Men eftersom arboristerna var i fullt arbete så ville jag inte springa omkring med kameran just då utan väntar till ett senare tillfälle. En bild hann jag dock ta innan jag lämnade Tullgarn.

    Visst ser det skövlat och hårt ut vilket det alltid gör när man hamlar gamla träd men jag väljer att ännu inte kommentera det som sker just nu, utan väntar in mer information. En kontakt som jag har berättade att lindarna som hamlats var riskträd och står på vattensjuk mark, de hade svår topptorka på grund av syrebrist i rotsystemet. Allén som nu hamlats var avstängd för besök förra året på grund av risk för att grenar skulle falla ner.

    Något måste alltså göras och alternativen var då att antingen beskära träden hårt eller helt enkelt ta bort dem. Jag fick ett mail där någon berättade att det handlar om 80 lindar i västra och östra allén som nu beskärs till 3-4 meters höjd. Träden är 200-250 år gamla och kommer trots, eller tack vare hamlingen att leva länge till.

    Jag kommer att återvända till Tullgarns slottspark senare i vår för att studera beskärningen närmare. Jag har jobbat med träd i hela mitt arbetsliv och jag vet att man ibland ställs inför svåra och nästan omöjliga beslut att fatta och att det ibland inte finns ett beslut som är bra för både träden och för för platsen där de växer. Då måste man helt enkelt välja det minst dåliga alternativet och jag hoppa verkligen att man valt rätt här nu. Jag återkommer med mer info senare!



    Samma lindallé 2006 och här ser man inte topptorkan i kronorna.


    Lindallén 16 mars 2012 efter hamlingen.







    Ännu ett steg i förgängligheten

    Jag åkte vägen genom Grödinge hem i fredags och såg att ´´mitt torp´´ nått ännu ett steg i förgängligheten. Nu har man sågat av flera grova grenar som hängde över taket som nu säckat ihop ordentligt.
    Inlägg från 2010
    Inlägg från 2011.
    Vecka 11 har passerat och nästa vecka är det vårdagsjämning. Vårstädningen i slottsparken är snart klar och det känns bra inför resan nu på torsdag och sen väntar lite mer intressanta arbetsuppgifter i trädgården, som sådd av sommarblommor och planteringsplanering.

    På det här berget i Engsholms slottspark brukar jag hälsa dagen välkommen!

    Purple Sensation and The Bride


    Pärlbusken
    Kirgislöken


    Lammöra, randgräs och silverarv i bakgrunden.

    Lavendel, mossa och Trädgårdsonsdag

    Besökstatistikens kurva på bloggen pekar spikrakt uppåt nu i mars och som ohotad etta bland sökorden som gör att man hamnar på min blogg är fortfarande ´´Lavendel´´ och ´´beskärning av lavendel´´.
    Inläggen som handlar om fruktträdsbeskärning är också mycket välbesökta nu och veckans raket är ´´mossa i gräsmattan´´.
    Att man undrar över beskärningen av fruktträd och lavendel förstår jag och jag tror att de flesta får hjälp av mina inlägg. Däremot blir nog mossmotståndarna besvikna av mitt blogginlägg om mossa...
    De mest populära:
    Jag fick just reda på att Trädgårdsfredag har ändrat namn till Trädgårdsonsdag och om jag förstod det hela rätt så ska Maria Arborgh medverka som trädgårdsarkitekt. Gunnel Carlson ska tydligen också hälsa på i TV-trädgården.

    Vad kul! Plötsligt slog det mig att just de två ingick i mitt dream-team i önske-trädgårds-TV-programmet som jag skrev om förra året här.
    Inte kan det väl vara så att SVT till slut lyssnade i varje fall lite på förslaget? Nej va!?
    Så här svarade Björn Östlund på SVT på mitt brev (blogginlägg) den 21 februari 2011.


    Hej Hasse,

    Tack för ditt mail. Trädgårdsprogram är sannerligen en genre som engagerar tittarna och alla har sitt eget önskeprogram. Med all säkerhet kommer SVTs trädgårdsprogram att förändras även i framtiden till glädje för en del och harm för andra. Att tillfredsställa alla som kallar sig trädgårdsintresserade går helt enkelt inte. 

    Men vi är glada för allt detta engagemang och tar gärna emot dina synpunkter. 

    Vänliga hälsningar
    Björn

    Nu tänker inte jag vara tjurig eller gnälla vidare på den här trion, utan jag kommer att med öppna sinnen kolla in Trädgårdsfredag då det börjar den 4 april. Jag får väl stå ut med att man fortsätter att använda en stor del av den korta programtiden till matlagning. Det ska bli kul att se Maria Arborgh igen och lycka till Pernilla!
    Och vi har ju ändå Trädgårdstoppen nu och även den engelska serien Den njutbara trädgården som är lite småtrevligt och jag gillade ju den charmiga programledaren Alys. Men det bästa av dem alla är ju Världens trädgårdar på Kunskapskanalen på fredagar. Det ser ganska bra ut för Trädgårds-TV nu!



    Youtube har ändrat reglerna för hur man spelar musiken på bloggar nu och då kan jag lika gärna bjuda på musik från Spotify - Som den här.

    Ha en fortsatt skön vår alla ni som hittat hit!

    Backsippa - Anemone pulsatilla

    Jag undrar varför vi inte har backsippor i slottsparken? De är ju helt ljuvliga med sina stora violetta blommor och håriga stjälkar. Den tuvväxande skönheten växer vild på torra hed- sand och moränmarker och man får försöka efterlikna den miljön så gott det går om man vill ha den i sin trädgård - och det vill man ju! Den finns vild från Skåne och upp till Värmland och Uppland.
    Den blir ca 20-25 cm hög och blommar i april-maj.

    Förr i tiden användes backsippan mot förlamning, melankoli och blindhet. Idag används den i vissa fall mot kärlkramp, åderbråck, njurbesvär och nervösa besvär.
    Hela växten är giftig och har en besk smak som gör att den klarar sig bra på betesmarker då djuren skyr den.
    Tyvärr så är backsippan på tillbakagång i Sverige och i hela Europa och är därför fridlyst.

    Fröerna (frukterna) sprids en kort väg med vinden och grobarheten är dålig. På länsstyrelsens hemsida läser jag att växten ´´kräver störning i markskiktet för att fröna skall kunna gro. Denna störning kan orsakas av att marken bränns eller blottläggs´´.

    Rum & Trädgård 2012


    Vid Allt om Trädgårds monter fanns de här färgglada och vackra blomsterkonstverken.

    Alla vet väl att Hannu gillar att laga mat...

    ...och att han även gillar Facebook!

    Kockarna Rune Kalf-Hansen och Hannu tar en paus mitt i matlagningen.

    André Strömqvist fanns inte på plats vid mitt besök men däremot en papperskopia. Ni som har trädgård och inte har riktig koll på hur ni ska bete er med allt trädgårdsarbete - köp Andrés bok, där ni kommer att få svar på det mesta.

    Författaren, journalisten och fotografen Ulla Hasselmark fanns på plats vid Allt om Trädgårds monter med sin Fröbok. Det var Ulla som 1993 startade Allt om Trädgård.

    Waldemarsuddes trädgårdsmästare Marina Rydberg fanns på plats med sin ´´gubbe´´

    Kamrat Per hittade en grill som han tyckte var lite för mycket...


    Tre favoritträdgårdar

    Igår såg jag avsnittet som handlade om Europas trädgårdar i den fantastiska TV-serien Världens trädgårdar och jag fick se en av mina favoritträdgårdar Villa Lante. Det finns tre trädgårdar som jag besökt och som varit något utöver det vanliga. Magiska platser som jag aldrig kommer att glömma. En av dem är Villa Lante och under samma resa 2007 fick jag uppleva Ninfa. Men den största upplevelsen var utan tvekan Isola Bella i sjön Lago Maggiore i norra Italien. Men risk för att tjata om dessa trädgårdar visar jag dem här ännu en gång! Nästa år tänkte jag åka på en trädgårdsresa till England och då får vi se om någon trädgård där kan mäta sig med dessa tre italienska mästerverk.

    Villa Lante

    Isola Bella

    Ninfa



    Rosa gallica ´Vercicolor´ (Rosa mundi)

    Rosa gallica ´Officinalis´ och Rosa gallica ´Vercicolor´ tillsammans i Uppsala botaniska trädgård.

    Rosa gallica ´Vercicolor´eller Rosa mundi som den också kallas är en mycket gammal sort som beskrivs år 1581 som en mutant av Rosa gallica ´Officinalis´. Ibland kallas den även för polkagrisros av förklarliga skäl och Grännaborna använder den flitigt i sina trädgårdar sägs det. När jag började arbeta i slottsparken vid Engsholms slott 1998 så fanns där tre stycken av den här vackra rosen i en plantering, men under vintern åt sorkarna upp alla rötter på rosorna och sedan dess har vi inte haft dem i parken.
    Den blommar i juni-juli månad och förutom de strimmiga blommorna är den identisk med rosa gallica ´Officinalis´, den är alltså en mutation från denna apotekarros.

    Den blir något över en meter hög och lika bred och de doftande blommorna är karminröda med strimmor av rosa och vitt. Den klarar sig upp till zon 7.

    I boken Rosor - en bok av rosvänner för rosvänner av Gudrun Manell föreslår hon en spännande samplantering med ´Officinalis´ då de blommar samtidigt - nämligen att plantera en häck med varannan ´Officinalis´, varannan Rosa mundi.

    Beskär den som vilken annan buskros som helst, alltså gallra bort äldre grenar för att den inte ska få ett risigt utseende och för att hela tiden föryngra växten med nya grenar.

    Rosen finns i många rosenträdgårdar och mina bilder är från Uppsala botaniska och från Antroposofernas rosenträdgård i Järna.


    Prydnadsaplar - Malus

    Alnarpsparken

    Nu tänker jag slå ett slag för prydnadsaplar. På något vis känns det som om dessa prydnadsträd inte riktigt får vara med i det fina trädgårdsrummet, att de inte är riktigt erkända av trädgårdsproffsen. Därför kändes det fint när Ulf Nordfjell använde formklippta Malus ´Evereste´ till sin utställning på Chelsea Flower Show 2007.

    Prydnadsaplar har många fördelar. Dels blommar de fantastiskt vackert och dels är det ett prydnadsträd som inte blir så stort, vilket ofta efterfrågas. Lika ofta väljer man i stället något oemotståndligt japanskt körsbärsträd. Jag tycker mycket om prydnandskörsbärsträd men en blommande prydnadsapel kan vara minst lika vacker.

    Jag vet flera som säger att prydnadsaplarnas blomningstid är så kort och att frukten inte går att använda och att det blir skräpigt när den faller till marken. Men alla träd har ju en relativt kort blomperiod och prydnadsaplar blommar ju faktiskt längre än de japanska körsbärsträden som har en mycket kort blomperiod liksom de allra flesta prydnadsträd.
    Man använder självklart de här träden för den vackra blomningens skull men vissa sorter av prydnadsapel har frukter som man kan göra marmelad och gelé av. Bäst till gelé är sorterna ´John Downie´ och ´Hopa´. Vill man inte plocka in frukten i köket så är de vackra på träden när bladen fallit av på hösten.

    Även om jag inte är så förtjust i formklippta träd så kan man med prydnadsaplar få en riklig blomning om man formklipper dem. Trädkronan blir då tätare och på så vis bildas mängder av blommor. Men jag tycker nog att ett vilt växande träd blommar tillräckligt.

    Många aplar härstammar från Kina och Japan men även i Nordamerika finns arter som används till prydnadsträd. Malus floribunda - Rosenapeln härstammar troligen från Japan och experter är inte säkra på om det är en ren art eller en hybrid. Rosenapeln kan bli upp till 6 meter hög. De flesta malusträd trivs bra i vanlig trädgårdsjord på en solig plats.
    Prydnadsaplar kan ibland drabbas av äppelskorv som kan få bladen att vissna. Man bör titta efter sorter som är resistenta mot skorv.
    Jag gillar prydnadsaplar och jag ska diskutera med min VD om vi inte kan plantera några i slottsparken.

    Malus ´Snowdrift´

    Centralbadets trädgård i Stockholm
     
    Malus baccata 'Everest' i Berzelii park/Stockholm 25 maj 2017

    Malus floribunda - Rosenapel

    Malus prunifolia


    De tre bildern här ovan är Malus ´Red Star´ i Alvik, Bromma.

    ++   Malus ’Adirondack’, prydnadsapel, vit m. röda knoppar I-V Co Sh 120 439:-
    ++   - ’Coralburst’, röd, dvärgform I-III Co Sh 80 429:-
    ++   - ’Crittenden’, vitrosa, lackröda frukter   I-V  Co 10,0 l. 345:-
    - -                                                              stamträd   Co Sh 90/110 535:-
    ++   - ’Evereste’ (’Perpetu’), vit, enkel, orange frukter, skorvresistent  I-III  Co Sh 90/110 498:-
    Ny+++   - -                                         solitärex. paraplyform   Kl 250/300 9.990:-
    +   - ’Evita’, hängande grenar, ljusrosa, stamträd   I-IV Co Sh 90/110 ¤¤¤:-
    - ’John Downie’, vit                                   stamträd I-VI Co Sh 110 498:-
    Ny++   - ’Madonna’, vit, fylld, röda frukter som sitter kvar vintertid  I-IV Co Sh 110 ¤¤¤:- (sept)
    ++   - ’Red Jade’, hängande, mörkrosa-vit I-II(III) Co Sh 110 498:-
    +   - ’Royal Beauty’, hängande, rödbladig, purpurröd I-III Co Sh 120 659:-
    ++   - ’Rubin’, mörkrosa-röd, rikblommig I-V(VI) Co Sh 90/110 498:-
    ++   - ’Rudolph’, rosaröd, orangegula frukter I-IV  Co Sh 80/100  498:-
    bronsrött bladutspring senare mörkt bronsgröna blad
    ++   - ’Ture’, gulfruktig, hängande                        ungträd I-IV Co Sh 110 498:-
    ++   - ’Winter Gold’, vit-rosa/gulfruktig                stamträd I-IV Co Sh 110 525:-
    ++   - coronaria ’Charlottae’, charlotta-apel, buske  I-III   Co 5,0 l. 298:-
    - - - blekrosa, halvfylld, violdoft, vacker höstf. stamträd   Co Sh 90/110 498:-
    +++   - floribunda, rosenapel, rosa                           buske I-III Co 5,0 l. 298:-
    - -                                                                stamträd   Co Sh 90/110 498:-
    - -                                                                stamträd   Co Th 200/250  ¤¤¤:-
    35
    forts.   Malus Zon Storlek                      Pris
    +++#   - ioensis ’Fimbriata’, prärieapel, stora rosa, fyllda, doft.   I-III Co 80/100 ¤¤¤:-
    - Purpurapel-Gruppen ’Eleyi’, purpurapel, vinröd, rotäkta I-V Co 50/60 298:-
    - - -                                                              stamträd   Co Sh 90/110 479:-
    - - ’Hopa’, mörkrosa                                    stamträd I-V Co Sh 110 479:-
    - - ’Oekonomierat Echtermeyer’                  stamträd   I-V   Co Sh 110 ¤¤¤:-
    - -    hängande grenar, rödaktigt bladverk, mörkrosa
    +   - - ’Profusion’, karminröd, bästa rödbladig  stamträd  I-IV(V)  Co Sh 90/110 479:-
    - - ’Royalty’, röd, buske I-V Co 50/60 298:-
    - -                                                                 stamträd   Co Sh 110 479:-
    +   - - ’Stenström’, mörkrosa I-IV Co Sh 90/110 519:-
    ++   - x scheideckeri ’Hillieri’, scheidecker-apel, ljusrosa   I-III Co Sh 110 ¤¤¤:-
    ++   - toringo, E, (M. sieboldii) rönnbärsapel, vit, buske  I-V Co 40/60 198:-
    ++   - - var. sargentii, F.k Eskilstuna E, bukettapel, vit, buske I-V Co 3,5 l. 149:-
    - - -                                                              stamträd   Co Sh 110 649:- (710:-)
    - - -                                                         solitärbuske   Co 100/125 939:-
    ++   - tschonoskii, cinnoberapel, vit-rosa           stamträd I-II(III) Co Th 150/175 579:-
    ++   - x zumi ’Calocarpa’, korallapel, rosa-vit     stamträd I-IV Co Sh 110 549:-
    ++   - - ’Professor Sprenger’, gulfruktig, vit,            buske I-IV Co 50/60 369:-
    - - -                                                              stamträd   Co Sh 80/100 498:-
    Malus ´Professor Sprenger´ i Alvik, Bromma.


    Prydnadsaplar från Zetas trädgårds katalog


    ++   Malus ’Adirondack’, prydnadsapel, vit m. röda knoppar I-V Co Sh 120 439:-
    ++   - ’Coralburst’, röd, dvärgform I-III Co Sh 80 429:-
    ++   - ’Crittenden’, vitrosa, lackröda frukter   I-V  Co 10,0 l. 345:-
    - -                                                              stamträd   Co Sh 90/110 535:-
    ++   - ’Evereste’ (’Perpetu’), vit, enkel, orange frukter, skorvresistent  I-III  Co Sh 90/110 498:-
    Ny+++   - -                                         solitärex. paraplyform   Kl 250/300 9.990:-
    +   - ’Evita’, hängande grenar, ljusrosa, stamträd   I-IV Co Sh 90/110 ¤¤¤:-
    - ’John Downie’, vit                                   stamträd I-VI Co Sh 110 498:-
    Ny++   - ’Madonna’, vit, fylld, röda frukter som sitter kvar vintertid  I-IV Co Sh 110 ¤¤¤:- (sept)
    ++   - ’Red Jade’, hängande, mörkrosa-vit I-II(III) Co Sh 110 498:-
    +   - ’Royal Beauty’, hängande, rödbladig, purpurröd I-III Co Sh 120 659:-
    ++   - ’Rubin’, mörkrosa-röd, rikblommig I-V(VI) Co Sh 90/110 498:-
    ++   - ’Rudolph’, rosaröd, orangegula frukter I-IV  Co Sh 80/100  498:-
    bronsrött bladutspring senare mörkt bronsgröna blad
    ++   - ’Ture’, gulfruktig, hängande                        ungträd I-IV Co Sh 110 498:-
    ++   - ’Winter Gold’, vit-rosa/gulfruktig                stamträd I-IV Co Sh 110 525:-
    ++   - coronaria ’Charlottae’, charlotta-apel, buske  I-III   Co 5,0 l. 298:-
    - - - blekrosa, halvfylld, violdoft, vacker höstf. stamträd   Co Sh 90/110 498:-
    +++   - floribunda, rosenapel, rosa                           buske I-III Co 5,0 l. 298:-
    - -                                                                stamträd   Co Sh 90/110 498:-
    - -                                                                stamträd   Co Th 200/250  ¤¤¤:-
    35
    forts.   Malus Zon Storlek                      Pris
    +++#   - ioensis ’Fimbriata’, prärieapel, stora rosa, fyllda, doft.   I-III Co 80/100 ¤¤¤:-
    - Purpurapel-Gruppen ’Eleyi’, purpurapel, vinröd, rotäkta I-V Co 50/60 298:-
    - - -                                                              stamträd   Co Sh 90/110 479:-
    - - ’Hopa’, mörkrosa                                    stamträd I-V Co Sh 110 479:-
    - - ’Oekonomierat Echtermeyer’                  stamträd   I-V   Co Sh 110 ¤¤¤:-
    - -    hängande grenar, rödaktigt bladverk, mörkrosa
    +   - - ’Profusion’, karminröd, bästa rödbladig  stamträd  I-IV(V)  Co Sh 90/110 479:-
    - - ’Royalty’, röd, buske I-V Co 50/60 298:-
    - -                                                                 stamträd   Co Sh 110 479:-
    +   - - ’Stenström’, mörkrosa I-IV Co Sh 90/110 519:-
    ++   - x scheideckeri ’Hillieri’, scheidecker-apel, ljusrosa   I-III Co Sh 110 ¤¤¤:-
    ++   - toringo, E, (M. sieboldii) rönnbärsapel, vit, buske  I-V Co 40/60 198:-
    ++   - - var. sargentii, F.k Eskilstuna E, bukettapel, vit, buske I-V Co 3,5 l. 149:-
    - - -                                                              stamträd   Co Sh 110 649:- (710:-)
    - - -                                                         solitärbuske   Co 100/125 939:-
    ++   - tschonoskii, cinnoberapel, vit-rosa           stamträd I-II(III) Co Th 150/175 579:-
    ++   - x zumi ’Calocarpa’, korallapel, rosa-vit     stamträd I-IV Co Sh 110 549:-
    ++   - - ’Professor Sprenger’, gulfruktig, vit,            buske I-IV Co 50/60 369:-
    - - -                                                              stamträd   Co Sh 80/100 498:-
     

    Misteln i äppelträdet

    Igår när jag beskar ett av äppelträden i slottsparken så fick jag en glad överraskning när jag upptäckte en mistel på en gren. Det är väl fyra eller fem år sedan som VD Kerstin kom med några slemmiga frön från en mistel och tyckte att jag skulle prova att fästa dem på ett äppelträd och  jag ´´planterade´´ fem frön på olika grenar.

    Efter vad jag läst så ska man tydligen bara trycka fast dem mot barken där de sedan ska hitta in själva. Men jag gjorde så att jag försiktigt pillade upp barken med en kniv och fäste fröna. Jag markerade platserna men när inget hände efter några år så glömde jag bort ´´sådden´´.

    Jag minns inte att jag såg något av plantan förra våren när jag beskar trädet men visst måste den ha utvecklats redan då. De andra fröna ville tydligen inte gro men jag är mycket glad åt att den här har lyckats och den ser den mycket livskraftig ut och kommer troligen att växa fort nu när den etablerat sig. Det här är en ny kompis helt enkelt och en ny plats att träffas på i parken...

    Läs mer om mistel här.

    Mistlar på Ontariopoppel (Populus x jackii) i Bergianska trädgården.

    Vecka 10

    Vi vandrar vidare in i vårmånaden mars och nu under vecka 10 startar den första trädgårdsmässan i Stockholm. Rum & Trädgård på Kistamässan öppnar nu på torsdag och som det ser ut nu så kommer jag att besöka mässan på lördag.

    Även om det inte ser ut att bli någon värmebölja i veckan så är det vårkänslor som gäller nu och jag kommer att börja lyssna efter bofinken i slottsparken även om det är lite för tidigt ännu.
    Den här veckan kommer jag också att börja beskära fruktträden men även vårstäda vidare i vår park. Nu fyller jag mina dagar med trädgårdsarbete igen.
    Det är Champion league-vecka och jag förväntar mig att Barcelona tar sig vidare till kvartsfinal.

    Jag önskar alla som hittat hit till bloggen en riktigt fin vecka 10.

    Youtube har ändrat så att man slussas vidare till deras sida...


    RSS 2.0
    Related Posts with Thumbnails