Site Meter

Njuta varje dag fram till oktoberNu är det äntligen april igen och vi har all vacker vårblomning framför oss i naturen och i alla trädgårdar. Jag vet att jag brukar stressa fram tiden för att komma bort från mörker och kyla på vintern, men nu vill jag i stället att tiden ska gå långsamt.
Nu gäller det att ta vara på varje sekund och njuta av ljuset, fågelsången, snödroppar, vintergäck, vårlök, blåsippor och scilla. Idag såg jag vitsippor på en plats i slottsparken och jag blev lite stressad faktiskt.
En sak i taget tack, låt de första vårblommorna göra jobbet ett tag nu och när vi kommit lite längre fram i våren, då är det dags för de magiska vitsippsbackarna, då när tiden är så vacker att man blir berusad.

Men hur ska vi då ta vara på den här flyktiga tiden som våren är? Allt går så hysteriskt fort och jag tycker faktiskt att det var bra med den här kyliga perioden som vi nu fick. Under alltför varma vårar så stressar blommorna att gå i frö och de blommande örterna avlöser varandra i en rasande fart. Plötsligt är det försommar och man börjar räkna veckor till semestern och sen blir det augusti.
Vi som dagligen vistas i trädgårdar eller i naturen har en fördel eftersom vi kan följa varje liten förändring som sker. Men det gäller också att stanna upp och se, lukta...och njuta.

Trädgårdssäsongen börjar nu och det blir mycket att göra, men nu uppmanar jag er alla att varje dag stanna upp en liten stund. Böj er ner mot marken och studera det som börjar gro. Det är ju ett magiskt ögonblick när man ser att trädgårdsväxter eller vilda växter i naturen börjar visa sina första blad efter det att marken varit livlös i ett halvår.
Nu har jag gnällt färdigt om hur kallt och mörkt allting är - nu ska jag njuta varje dag fram till oktober.
Kommentarer
Postat av: Susanne Wiigh-Mäsak

Du har så rätt. Jag önskade mig verkligen att allt skulle stanna upp ett tag. Jag fick tydligen min önskan uppfylld. Även här på Lyrön såg vi vitsippor i blom idag. Tussilago såg vi också.Och Svalört... Det är verkligen underbart :-)

2012-04-04 @ 18:49:24
URL: http://prolifera.se
Postat av: Anita

Visst är det så. Det gäller att stanna upp, att hejda tiden en liten stund. Och när man stannat upp, ja då gäller det att titta ned, mot marken. Blåsippor har jag sett många av i år men inte vitsippor. Har ni så mycket vitsippor i slottsparken redan? Vilken fantastiskt fin matta.En glad påsk önskar jag dig!

2012-04-04 @ 20:44:15
URL: http://anitalinder.wordpress.com
Postat av: anna

Här vid Vätösund är större delen av trädgården snötäckt igen och vitsipporna kan vi bara drömma om..men hasseln blommar och i södersluttningen mot skogen syns några blåsippor och i vägkanten har en tibast slagit ut.

2012-04-04 @ 20:52:18
Postat av: Slottstädgårdsmästaren

Nej nej...vitsippsbilden är gammal! Såg bara några stycket idag.

2012-04-04 @ 20:54:40
Postat av: Karen Olesen

Tak for et dejligt indlæg - og for musikken.

Så filmen for bare et par uger siden på DVD.

Bedste hilsner og ønsket om en god påske

Karen

2012-04-04 @ 21:36:36
Postat av: Slottstädgårdsmästaren

Gillar filmen, ha en fin påsk du också Karen!

2012-04-04 @ 21:38:39
Postat av: Anna Ridderstrand

Blev lite glad när snön kom igen. Det går för fort annars, precis som du säger. För mig, som är skogsmulle, är doften av jorden som tinar upp det bästa nu, och väntan på allt underbart som ska komma...

2012-04-04 @ 22:10:14
Postat av: Ramona K

Ja, nu ska vi lugna ner oss - och njut. Själv njuter jag inte bara av den spirande växtligheten utan även av trädgårdsfåglarna som nu förbereder sig för nästa fas i livet. Det händer så mycket!

Glad påsk!

2012-04-05 @ 07:59:45
Postat av: brittmari

Ser fram emot vår och sommar. Tack för din helt underbara blogg...vilken källa att ösa ur för mig som älskar trädgård, natur och eftertänksamhet. Dessutom älskar jag Stockholms vackra natur och byggnader. Planerar en resa dit i juni (bor i Norrland) för att uppleva syrenerna på Söders höjder bl.a. Hoppas du fortsätter dela med dig och hittar ny inspiration...

2012-04-05 @ 18:12:03
Postat av: Anonym

Anna: Mm... får ha tålamod och njuta av de små förändringarna som sker.Ramona: Visst, fågelsången är så viktig.Brittmari: Välkommen till bloggen och hoppas att du kommer när syrenerna blommar på söder.

2012-04-06 @ 09:57:39
Postat av: slottsträdgårdsmästaren

Den anonyma var alltså jag...

2012-04-07 @ 07:23:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0