• 2009
  • 2008
  • 2007

  • Site Meter

    Våreufori bland kolonilotter!

    Redan när jag klev ur 307:an i Tanto och hängde på mig kameraväskan och den svarta kepsen, kände jag att det skulle bli en mycket bra dag. Frisk och pigg som en tonåring begav jag mig av med mitt vandrarsällskap mot de grönskande och blommande sluttningarna ner mot Årstaviken här på Södermalm. Jag har sagt det förr och säger det igen - tänk om fler turister såg den här sidan av Stockholm i stället för att stressa omkring nere på stan bland butikpalats och ur guideboken hänvisade platser att besöka, så som Stockholms slott, Skansen och Gamla Stan. Men å andra sidan kanske det är lika bra att inte alla kommer hit.

    Det blev just den där perfekta dagen och våreufori var den starkaste känslan under dagens vandring. Vi möttes av ett mjukt och varmt ljus, stilla vindar och många varma grader och det var som om det sprakade av växtkraft i trädgårdarna efter regnet som föll för några dagar sedan och värmen gjorde nu att knoppar brast utan att det gjorde ett dugg ont. Det blev i stället bara vackert och skulle jag haft ett utvecklat luktsinne så skulle jag säkert ha känt mängder av härliga dofter den här dagen.

    Magnolior och forsythia spelade huvudrollen och marken var fylld av vårblommor. Att pausfika på en brygga med utsikt mot Årsta holmar och en gammal skuta blev också perfekt under den här perfekta dagen. Jag kommer att återvända hit många gånger under det här året.

    Nu är det två lediga dagar kvar och blir de bara hälften så här bra så är jag nöjd.

    I Södra Årstalundens koloniområde just nedanför Södersjukhuset har Kenneth Nilsson sin kolonistuga och en trädgård som sticker ut en aning i området, dels på grund av den fantastiska utsikten över Årstaviken men också för den spännande lilla trädgården där blåregn klär in både hus och entré till trädgården i månadsskiftet maj-juni. Kenneths Magnolia stellata lyser nu som ett smycke i den branta slänten. Vi bestämde att jag ska återvända när blåregnet blommar!

    Många har åsikter om forsythia och visst kan den vara fruktansvärt tråkig om man massplanterar den på betongförorternas gårdar, men om den används rätt så är den faktiskt ett guldsmycke i vårträdgårdar.

    Ulf Gråbergs kolonilott i Tanto Norra är alltid intressant att besöka och hans barockträdgård i miniatyr är ensam i sitt slag här bland alla hundratals lotter. Jag tyckte om att han endast valt att ha scilla bland den formklippta buxbomen.

    Vid restaurang Skrovet upptäckte jag att björkens löv var stora som musöron! Och vad gör vi då?


    Vid Refugium var det tomt och jag undrar hur det är med Hans Drost.

    Baksidan av en backsippa.

    De här vårglada trädgårdstanterna blommade i kapp med den fantastiska Magnolia x loebneri ´Merrill´. Tyvärr glömde jag att fråga efter kvinnornas namn men de hette säkert Flora och Linnéa.


    Japansk blomsteryra i Kungsträdgården


    Refugium - ett ostört rum.


    Bilden från Hans Drosts trädgård i Eriksdalslunden. Läs om Ingela Bendts bok Refugium...som betyder Ett ostört rum.

    Texten är från några tidigare blogginlägg, men det här är ständigt återkommande tankar!

    Jag känner alltid samma känsla när jag tittar in i Hans Drosts ostörda rum, hans Refugium. Ett behagligt lugn vilar över platsen trots att en ganska livligt trafikerad gångväg går just nedanför. Varje gång jag passerar hans lott här under mina vandringar i Eriksdalslundens koloniområde så stannar jag till och försöker se ett livstecken från den skygga mannen som Ingela Bendt skrev den vackra boken om.
    Jag har ännu inte sett honom och jag blir lite orolig när den stora almen böjer sig allt längre ner över hans gröna hus. Jag älskar förfallna trädgårdar men det finns alltid en gräns för hur långt förfallet ska få gå. Ännu så länge är den lilla trädgården en pärla bland alla tokblommande lotter i Tanto och Eriksdalslunden.
    Jag tror att jag saknar ett Refugium...

    Ibland undrar jag varför jag dras till koloniträdgårdsområden allt mer. Till de små trädgårdarna med begränsade ytor och avsaknad av stora gräsmattor. Men det kanske inte är så konstigt ändå. Vissa dagar känns slottsparken så stor att jag har svårt att greppa hela denna trädgård. Idéer kommer och går. Det är så mycket man skulle vilja göra, men platsen i sig hindrar att genomföra många av idéerna. Det finns också tekniska och ekonomiska hinder för idéerna såklart.
    Ibland kan jag sakna de där hemliga, ostörda rummen i slottsparken. Dit man tar sig genom gångar i någon vildvuxen del av trädgården.
    Vår slottspark är mycket vacker och man har en fantastisk utsikt över vattnet och jag trivs oerhört bra i trädgården. Det är bara trädgårdsrummen som jag kan sakna.

    Jag skulle vilja göra ett, eller några ostörda rum i trädgården, dit gäster kunde dra sig tillbaka från sina konferenser och möten och känna sig omslutna av grönska, en större berså eller ett refugium som hos Hans Drots i Erikdalslunden. En bit trädgård där slingrande gångar kantat med höga träd och buskar leder till en annan del av trädgården. Olika rum helt enkelt.
    Det är så många som fäller träd och grönska  nu för tiden, för att få in mer sol i sina trädgårdar och de lummiga trädgårdsrummen blir alltmer ovanliga. Är det inte dags att börja bygga de där hemliga rummen i trädgårdarna igen?

    I Hans Drots trädgård på 237 kvm I Eriksdalslunden här i Stockholm finns flera små rum som han även har döpt och det ger en fin känsla och intimitet.
    Jag har 8 hektar trädgård i slottsparken, där varje plats bör vara så vacker som möjligt. Det ska blomma och planteringarna ska dra blickarna till sig. Jag vill visa och prestera. Försöka förverkliga de där trädgårdsdrömmarna som finns i huvudet. Visserligen har jag ingen press på mig att förändra, det är jag själv som skapar pressen ibland.

    Jag kan ibland känna mig stressad och vilja dra tiden framåt. Till nästa år - då ska jag så, eller plantera det som verkligen ska bli bra. Nästa år!
    Visst måste man planera framåt, det är en del av arbetet, men ibland måste man också kunna stanna upp och njuta av det som är just nu, resultatet av förra årets plan och längtan.



    Funderar vidare över det här med den lilla trädgården. Jag kanske ska ha en liten trädgård på 300 kvm någon gång framöver. Där man kan ha kontroll över ytorna och där man liksom Hans Drost skulle ha sparsamt med blommor och i stället bygga sig ett lummigt paradis att gömma sig i. Lite vildvuxet och någon mil från det tätbebyggda. Ett ostört rum. Ett refugium.

    Problemet är att jag nog inte vill ha en kolonilott eftersom jag behöver mer frihet, mycket mer frihet!
    Att gå på led och ha gemensamma städdagar eller att sitta i möten och bestämma vilken höjd det ska vara på häckarna....nä, då spricker paradisdrömmen!
    Men mitt lilla enkla torp eller refugium, kanske finns där ute någonstans i landet och bara väntar på mig? Torpet utan el och med en gammal vattenpump på gården.
    Som av en händelse så har Allt om Trädgård ett reportage om ´´Torp kärlek´´ i senaste nummret 3-2010.




    Gladgul




    Simpla påskliljor med stark gul färg brukar skrämma bort de riktiga trädgårdsnördarna som samlar på Fritillaria och Helleborus. Fritillaria och Helleborus är fantastiskt vackra och jag är inte heller någon älskare av dessa sprakande påskliljor som säljs överallt, t.o.m. i Pressbyrån, tror jag.
    Men när april är så här fruktansvärd långsam som i år, då får påskliljorna lysa hur starkt de vill. Jag gillar!

    Som sagt så släpar sig april fram och det förändras inte så mycket i parken från den ena dagen till den andra. Jag går där och tittar på min drömhörna och i de andra perennplanteringarna och bara väntar på att de tidiga perennerna ska sätta fart. Det är sju månader sedan träd och buskar hade gröna blad. Det räcker nu! Vi orkar verkligen inte vänta längre. Det sägs att det ska bli varmare till helgen och jag hoppas att det stämmer eftersom jag vill ut på vårvandring!

    Arbetet idag började med att jag såg över sådden av mina sommarblommor och sådde idag luktärter och en mörk praktvädd som heter ´Black Knight´ som jag tänkte ha som kompisar till den vita rosenskäran i sommar. Den blomma som jag ägnar mest tid åt och skämmer bort mest, är blomsterkörveln som jag verkligen tror på. Den växer vild bland olivlundarna i södra Europa och även om jag saknar olivlundar i min trädgård så vet jag en bra plats åt dem. Plantorna är fortfarande lite veka men jag tror att jag ska få fram ett gäng tills de ska planteras ut i slutet av maj.
    Jag har även kört på mer av den underbara kompostjorden till flera olika planteringar och bättre jord går inte att få.

    När jag inte jobbar så funderar jag lite på Google och jag har fått hjälp av några fantastiska personer som vill hjälpa mig att komma tillbaka i Googles träfflistor igen.
    Annars gläds jag åt ett beslut som kom igår och ikväll ska jag se om Barcelona kan nå en finalplats i Champions league även i år.




    Torts att april gör mig otålig så är det ju en magisk tid när de första blommorna letar sig upp över fjolårsgräset.


    Blåsipporna börjar se lite rufsiga ut nu och det är dags för vitsipporna att ta över huvudrollen i backarna runt slottet. Det tar nog några dagar till innan de stora haven av vita sippor lyser upp markerna.


    Druvflädern börjar blomma.


    Morgonen var dimmig och morgontemperaturen passar ännu inte till frukostfika utomhus när vaktis och jag startar upp dagen klockan sex.



    Ingen kontakt med Google



    Att det mesta på min blogg inte längre är sökbart på Google är verkligen tråkigt för mig som vill visa och nå ut med det jag ser och upplever. Jag vill berätta med text och bilder om trädgård och att det jag skrivit sedan ska gå att hitta med hjälp av Google. Är inte det tanken med internetsökningar?
    70 % av mina besök kommer, eller har kommit från  Googlesökningar och nu har jag tappat hälften av alla besökare. Det här kan faktiskt förstöra en hel del för mig och mina framtida planer och ett besked som jag väntar på.

    Men det värsta med det här är att det inte går att få en förklaring av Google om vad som hänt. Om jag bara fick en förklaring så kunde jag förhålla mig till det som beslutats. Nu vet jag inte om det är ett misstag eller om jag på något vis har brutit mot några policyregler eller om de helt enkelt av någon anledning inte vill att mina inlägg ska vara sökbara, att de inte är bra nog.
    Jag har försökt om och om igen att hitta en plats där jag kan ställa min fråga, men det finns ingenstans där man kan få hjälp och att ringa till Google med sådana här frågor går heller inte. Om man nu inte vill att bloggar ska komma så högt i träfflistan på sökningar, varför har man då inte också plockat bort blogspots bloggar?




    Nära

    Helleborus orientalis - Orientalisk julros

    Puschkinia scilloides - Porslinshyacint

    Scilla siberica - Rysk blåstjärna

    Scilla forbesii - Vårstjärna

    Erica herbacea - Vårljung


    Eranthis hyemalis - Vintergäck


    Dagens låt - Så nära

    Sturegallerian och Kungsträdgården blommar

     
     
    18 april 2012
     
     
    Uppdatering: Google har verkligen dödat den här bloggen vad gäller att söka på mina inlägg. Ingenting av det jag skriver nu blir sökbart. Av någon anledning så missade de att döda alla mina växtinlägg som fortfarande finns högt upp i sökningarna. Även Gud gör sina misstag! Jag har nu bestämt mig att aldrig någonsin börja blogga på Googles Blogspot.
    Nu koncentrerar jag mig att i stället skriva för er som följer mig. Tack för att ni hänger med här!
     
     

    En ledig onsdag och jag längtade verkligen ut i mitt Stockholm igen. Det var ett tag sedan som jag kameravandrade hemma i min egen stad. Idag skulle Sturegallerian på Stureplan vårsmyckas och det är andra året nu som man här firar vårens ankomst med blommor och i år i samarbete med Hässelby blommor.
    Tanken är att man ska få lite Provence-vårkänslor och visst kändes det lite exotiskt med apelsiner och olivträd bland alla butiker och restauranger. Man har smyckat pelare med nästan för vackra rosor men sorter som Håkan Gidestrand med all säkerhet skulle gilla.

    Kul initiativ tycker jag och häftigt var det med apelsinerna och alla blommorna. Mer sånt! Vad sägs som att smycka Bonnierhuset på Sveavägen med nävor?
    Den 29 april gästas Sturegallerian av duktiga florister som ger råd om blommor och trädgård.

    Det här var en riktigt fin dag och jag älskar verkligen den här staden och i lurarna hade jag 40-talsjazz...och det blev en mycket märklig känsla. Som en film liksom!
    Och vad ska Goolge göra av det här nu då? Kommer det att gå att söka på Sturegallerian blommar eller? Sedan Google ströp min blogg har jag tappar ungefär 30-40 % av besökarna. Jag kanske borde börja blogg här på min gamla testblogg hos blogspot i stället. Så att jag blir med i Googlefamiljen på riktigt.

     
    Och så hade ju Kungsträdgårdens Prunus ´Accolade´ börjat blomma på vissa håll, men det dröjer nog en vecka till innan den stora blomsterprakten infinner sig. Då återvänder jag hit!

    I Berzeeli park jobbar man vidare med nyrenoveringen av parken och man lovar att vara klara i juni.

    Det planterades magnoliaträd och buskar i Berzeeli park och det kommer nog med tiden att mycket vackert med flera blommande magnolior framför Berns salonger.

    Arbetena vid Strömparterren går också framåt och idag rullade man ut färdig gräsmatta här. Lite tidigt kan man tycka men det beror väl på tidspressen kan jag tänka. Gräset ser inte helt fräscht ut ännu men det kommer nog att bli bra framöver. Lite besviken blir jag att det blir så få planteringar. Alldeles för mycket gräsmatta för min smak.

    Vid lunchtid gick jag ner till Café Sten Sture i Gamla Stan och åt en god lasagne och söp in lite av medeltidsatmosfären där långt nere i källarvalven.

    Ute på Stortorget satt folk ute i solen och åt lunch i ett hav av blommor.

    I gränden som heter Kåkbrinken har Christoffer sin blomsterbutik.


    Google har raderat Slottsträdgårdsmästaren

    Uppdatering kl. 16.00.

    Många av mina inlägg är fortfarande sökbara på Google och Dagens Växt-inläggen kommer fortfarande högt upp i träfflistan. Men de flesta andra inläggen hamnar väldigt långt ner i träfflistan eller är helt enkelt inte sökbara.
    Jag vill ju att man ska snabbt komma till mina trädgårdsbesök men jag får helt enkelt tänka om nu. Efter ett telefonsamtal med en Googleperson förklarade personen att alla frågor och svar ska skötas på internet. Det finns helt enkelt ingen som kan hjälpa en på annat sätt.


    Jag tror att det ligger till så här:

    1. Google har rankat om sökträffarna och som kamrat Forslin säger så har tydligen Google ändrat rankingen vad gäller just bloggar som hittills faktiskt kommit alldeles för högt i träfflistor. Det handlar ju om äkthet och Google vill såklart att träffarna ska vara seriösa och med korrekt innehåll. Så långt är jag med, men varför fullständigt ta bort inläggen, varför inte låta sökningen på ´´Centralbadets trädgård´´ komma som nr tio eller femton i stället för att mitt inlägg om den trädgården helt är borttaget från sökningen?

    2. Blogspot är Googles bloggtjänst och vi som inte bloggar där ska heller inte få så mycket plats på Googles söktjänst. Google har ju näst intill monopol på internetsökningar och kan väl bete sig lite som man vill. Hur många använder en annan sökmotor idag?
    Antingen får jag nu efter sju år lämna blogg.se och börja blogga på blogspot och lägga in klickbilder i inläggen...eller så nöjer jag mig med de besök som jag får utan Google? Jag väljer nog det sistnämnda eftersom jag inte vill lämna sju års bloggande och 2 890 inlägg bakom mig och starta om på nytt. Och hur är supporten hos blogspot? Man kan ju inte få kontakt med Google på något sätt som det är nu. Blogg.se har däremot en fantastiskt bra support där nere i Kalmar. Trevliga och hjälpsamma. Vet inte om jag vill tillhöra ett monopolföretag.

    3. En annan anledning kan vara att blogginlägg blir gamla och inaktuella, som mina besök i trädgårdar från 2006, varför ska de inläggen toppa i träfflistan? Man vill helt enkelt ha fräscha träffar. Men även mina nyare trädgårdsbesök är ju borttagna, så jag vet inte.

    4. Det kan ha kommit in något elakt spam med något otillåtet som fått Google att stoppa slottis. Undersökning pågår...
    _________________________________________________________________________________________________


    Av någon anledning så har Google tagit bort min blogg från sin sökmotor. Visserligen går det fortfarande att söka på vissa växter men alla trädgårdar som jag besökt och alla platser som jag skrivit om från mina resor är inte längre sökbara. Att min besöksstatistik faller kraftigt är inte så mycket att göra åt och jag bryr mig inte så mycket, men mitt bloggande går mycket ut på att jag vill visa platser som jag besökt. Det är just det som driver mig att forsätta med detta eviga bloggande.

    Det här känns alltså mycket tråkigt nu och det finns tydligen ingenting som jag kan göra. Jag skulle bara vilja veta varför Google har ändrat detta och finns det andra som också märkt av det här?  Jag provade några andra sökmotorer och märkte att på Yahoo, Altavista och Bing är allt som vanligt. Söker jag på Centralbadets trädgård där så är jag första träff, så som det tidigare varit på Google. Nu finns mitt inlägg om Centralbadets trädgård inte ens med i Googles träfflista. Söker jag på Engsholms Slott där jag jobbar och som jag skrivit om i sju år på den här bloggen, så finns jag inte med i googlesökningen. Tidigare var jag tredje träff.

    Jag vet...det här är väl ett i-landsproblem som man brukar säga, men ett förbannat irriterande i-landsproblem.
    Så nu uppmanar jag alla att lämna Google och använd i stället Yahoo, Altavista och Bing...!

    Jag har försökt att nå Google via mail eller på annat sätt. Men det går alltså inte. Man ska inte kunna nå platser som Goolge eller Facebook.
    Det här kommer verkligen att döda min blogg.

    Over and out!
    https://google-site-verification: google33b7c1a975e2fa24.html

    Terra Preta - den svarta jorden

    Det börjar bli hög tid för alla oss trädgårdsodlare att förstå och ta till oss odling med biokol. Visst har jag hört om Terra preta och den svarta jorden tidigare men jag har nog inte riktigt förstått hur stort och viktigt det här är.

    Jag lånar nedanstående text från Uppsala univeritets hemsida för att förstå historiken kring Terra preta:
    Ursprunget till biokolmetoden är Terra preta ("Svarta jorden"), en enormt bördig jord som fortfarande finns i de annars näringsfattiga jordarna i Amazonas. Den skapades under ett par årtusenden kring Kristi födelse och var förutsättningen för en unik högkultur. Tillverkningen skedde genom att organiskt material kolades i milor för att sedan blandas med urin, gödsel, malda ben etc. Jordlagren med Terra preta är oftast över en meter djupa och beräknas täcka en yta motsvarande några procent av Sveriges yta. Metoden är alltså väl beprövad under lång tid!

    Vidare lånar jag lite text från Klimatfakta.com för att ännu mer försöka förstå det magiska med den svarta jorden.
    Tänk dig att det finns en teknik som samtidigt kan minska klimatförändringen, hungersnöden, skadliga utsläpp från jordbruket och tillverka biobränslen. Vidare så är denna teknik inte ny, utan den härstammar från en utdöd och tills nyligen okänd civilization i Amazonas. Det låter kanske för bra för att vara sant, men det är ändå vad en växande skara entusiastiska forskare hoppas på.

    Jag får lite samma känsla som när åkte från Börje som täckodlar. Det låter alldeles för enkelt och för bra för att vara sant. Man blir misstänksam, men var är problemet liksom. Varför täckodlar inte alla och varför använder inte alla biokol?
    Jag lyssnade just på ett reportage på Odla med P1 där man besökte jordfabriken utanför Gävle där Rölunda ´´tillverkar´´ och packar sina färgglada jordsäckar som vi använder i våra trädgårdar. T.o.m Rölundas ledning erkände att man inte alls behöver köpa så specifika jordar till olika växter som manblir uppmanad att göra i all reklam. De tillvekade ca. 70-80 olika jordar till olika ändamål och växter. I samma program tar man upp detta med Terra preta och biokol och man undrar hur vi människor fungerar egentligen.


    Lyssna på Vetandets värld i P1


    Pelargoner som är mer vilda än tama.


    Jag känner någon slags hatkärlek till pelargoner, men då menar jag inte de här småblommiga vildväxande arterna. Här finns 150 olika arter, underarter och hybrider och de flesta av de rena arterna växer vilda i Sydafrika.
    Många av de arter som visas i orangeriet på Bergianska är mycket vackra och ni som inte sett utställningen - bara att gå dit, man kan ju äta eller fika i det vackra orangeriet också. Utställningen håller på till 29 april. Jag tog väldigt många bilder idag men det blev inte så många som jag blev nöjd med. Nu har jag beslutat att skaffa mig ett macroobjektiv så att jag kan krypa in i blommorna på ett annat sätt.

    Pelargonium cordifolium växer vild i Sydafrika. Jag köpte två ex i butiken på utställningen.

    Pelargonium ´Deerwood Lavender Lad´

    Pelargonium ovale ssp. hyalinum.

    Pelargonium quercifolium - ekliknande blad.

    Den som vann mitt hjärta här var den här stinkpelargonen - Pelargonium papilionaceum.

    Storblommig pelargon - Pelargonium grandiflorum.

    Pelargonium vitifolium.

    En pelargon som blev en favorit var citronpelargonen . Pelargonium crispum.

    Hjälmpelargon - Pelargonium cucullatum ´Flore Pleno´.

    Pelargonium hybrid från 1910 - ´Ardens´.

    Pelargonium hybrid ´Eldstorm´. Hybrid mellan P. oblongatum och P. fulgidum.

    Pelargonium hybrid ´Renate Parsley´.

    Pelargonium hybrid mellan P. caffrum och P. ´Diana´.

    Pelargonium longicaule.

    Australisk pelargon - Pelargonium australe.

    Snöig aprildag i Stockholm

    Trädgårdsmässan pågår för fullt i stan och det är ju nu som våren ska börja bli stabil...tycker man. Då kommer snön tillbaka och stan fylls av en decimeter slask. Vi som varit för lata att lägga om till sommardäck ler idag lite skadeglatt åt de som fastnat i backarna...sorry!
    Jag begav mig till Bergianska för att fotografera vilda pelargoner och kunde bara konstatera att jag måste köpa ett riktigt macroobjektiv. Ni som har Nikon får gärna tipsa mig om något bra som inte kostar allt för mycket. Några halvbra bilder blev det väl och jag lägger ut dem i ett kommande inlägg. På vägen mot bilen såg jag hur körsbärskornellens blommor fylldes av snö.
    Svartlindarna vid Tekniska högskolan blev som konstverk idag.

    Prästkrage - Chrysanthemum leucanthemum

    Prästkragar växer på lite torrare ängar, i hagar, efter vägar och på gräsmarker. Den är en flerårig ört som snabbt bildar stora bestånd då den sprider sig både med underjordiska utlöpare och med frö - det sägs att varje blomma utvecklar ca 2000 frön.
    Men jag vet inte om den någonstans blir ett problem, vem vill inte ha prästkragar i sin trädgård? Tänk en sommaräng med prästkragar, blåklint mm och vem har inte plockat kronbladen av blomman för att se om den man tänker på ´´älskar eller älskar inte´´.

    I min stora perennslänt i Engsholms slottspark får den blomma så mycket den vill bland pioner och nävor eftersom jag älskar den här blomman. Der har tyvärr under senare tid minskat i antal eftersom mycket av kulturmarken växer igen eller planteras med barrträd.
    Prästkragen växer vild i hela landet men är ovanlig i fjälltrakterna, den växer för övrigt även vild i hela Europa.
    Den blommar i juni och juli och den blir upp till 70 cm hög och är Skånes landskapsblomma.


    Källor:
    Wikipeida
    Svenska växter i färg 1986
    Vilda blommor i våra marker 1976
    Blombok av Sune Jonsson 1983

    Romantiken flödar...

    ...i Allt om Trädgård nr. 6 - 2012.

    Människor på Nordiska Trädgårdar

    Hannu Sarenström och Allt om Trädgårds chefredaktör Viveka Ljungström trivdes på mässan!

    Man ska gå på mässor, så är det bara! Nordiska trädgårdar är också starten på trädgårdssäsongen. Visst är det mycket folk, oerhört många intryck och man blir ganska fort yr i huvudet. Men det är roligt att träffa trädgårdskompisar från hela landet och visst hittar man alltid något nytt och intressant bland alla utställare.
    Jag började med att diskutera guerilla gardening med eldsjälen bakom tillväxt.org och fortsatte till montern med köttätande växter och blev glad av de brutala blommorna som var en kontrast mot allt vackert och pråligt - lite blomster-rock´n roll liksom.

    Jag hade tänkt köpa Victoria Skoglunds bok och ville först hälsa på henne, men TV4 direktsände just då från Zetas utställningsplats som var mässans i särklass snyggaste. Men efteråt köpte jag hennes mycket vackra bok En trädgårdsmästares väg och fick den signerad.

    Jag träffade Allt om Trädgård-gänget men missade Annika Christensen igen...och fikade med journalisten Ellen Forsström och pratade en stund med Hannu. Det här mässbesöket handlade den här gången mest om att träffa människor och inte så mycket om att nosa på nya trädgårdstrender. Om jag skulle valt att besöka mässan på fredag så hade jag blivit bjuden på blogg-lunch och hamnat i en rad olika bloggträffar...vad synd att jag missade det...!

    Victoria i direktsändning där man studerar den vackra Pinus ´Watereri´.

    Boken signerad.

    Viveka Ljungström och Ellen Forsström.

    Jag träffade också Sveriges bästa trädgårdsboksförfattare Karin Berglund, det var fint!

    Lars Ring och Jan Rundgren har just släppt boken Växtriket som handlar om deras kolonilott i Lill-Janskogen i Stockholm som jag hastigt besökte förra sommaren. Det får bli ett längre besök nästa gång.

    Jag har i många år tänkt besöka Lövstabruk i Uppland men inte hunnit med. Nu träffade jag trädgårdsmästare Josephina Wesström Juhlin och vi bestämde att jag ska besöka parken i sommar.

    En föreläsning lyssnade jag på och det var när Inger Palmstierna berättade om träd och buskar. Hon berättade också att det är mest kvinnor som intresserar sig för trädgård och att männen kör åkbara gräsklippare och ofta kör över de växter som kvinnorna planterat...!

    På vägen ut beställde jag äntligen en prenumeration av den underbara tidsskriften Trädgårdsliv och fick en pratstund med chefredaktör Klas Kihlberg. Han tilldelades också Gröna pennpriset 2012 senare under dagen. Se Expressens Nina Bergströms blogg.
    Motiveringe till priset:
    ”Klas Khilberg startade tidningen Trädgårdsliv för fem år sedan. Utan förlag, sponsorer eller någon annan bakom sig.
    Nu är Klas inne på femte året och fortsätter att leverera Trädgårdsliv,  en vacker och lustfylld trädgårdstidning. Vi blev alla imponerade när han började ge ut tidningen utan ett förlag i ryggen, och att han fortfarande ger ut 4 nummer per år. En eldsjäl som gått sin egen väg.”


    Det är något med Zetas trädgård...

    Jag kan ofta var en ganska orolig själ, men det finns några platser där jag plötsligt hamnar i ett stillsamt lugn. Då jag börjar andas långsammare och tänka klarare. Gotland och Österlen får mig att nästan att glömma att andas, så lugn blir jag där. Att jag skulle känna samma lugn när jag befinner mig i en butik låter ju helt absurt, men idag på Zetas trädgård kände jag direkt att jag gick ner i varv och började t.o.m. gå långsammare. Nu går jag inte så fort i vanliga fall heller...men ändå!
    Nu är inte Zetas trädgård bara en butik utan en plats där man både kan betrakta och handla växter, fika och få en vacker upplevelse på köpet.

    Oftast när jag kommer in i en perennavdelning så brukar jag nästan hyperventilera och bete mig som en reakvinna, men idag blev hela vistelsen på perennavdelningen som meditation. Jag släpade mig sakta fram bland alla dessa perenner och kollade in några nyheter och när jag såg att stenkyndelns ´Blue Cloude´ hade fått en syster som heter ´White Cloude´ vaknade jag till ur meditationen och fyllde kärran med ett gäng både blå och vita moln. Några nävor hamnade också i vagnen...

    Som sagt, det är något med Zetas trädgård som känns så rätt. Jag vet att det finns ett stort intresse för växter här och Victoria har väl fått med sig det genuina intresset av pappa Folke och mamma Gunborg kan jag tänka. Hela plantbutiken är också bra planerad och personalen är både kunnig och hjälpsam. Ja, jag trivs helt enkelt här.
    Första gången som jag handlade växter på Zetas var när jag började min anställning på Engsholms slott 1998 och jag har sedan dess smyckat parken med växter från Zetas trädgård och så länge jag finns kvar som slottsträdgårdsmästare på Engsholm så kommer jag nog att fortsätta handla här. Kvaliteten på växterna är perfekt och utbudet är stort.

    Att man sedan har ett riktigt bra café mitt i den vackra visningsträdgården gör ju inget heller.



    Längtar efter att trädgårdsspana!

    April ser i år ut att bli en lång, blåsig och kylig startsträcka av våren fram till sköna maj. Min kamera är fortfarande på verkstad, men det gör egentligen inte så mycket - det finns ju ändå inget att fotografera nu.
    Nu längtar jag efter gröna och blommande trädgårdar att besöka. Det finns en lång lista på platser som jag vill besöka runt om i landet och jag kommer även att återbesöka alla Stockholms trädgårdar i sommar. När ska jag ha tid att jobba egentligen?

    På jobbet har jag idag skolat om sådda plantor och ska fortsätta i morgon och på torsdag börjar Nordiska Trädgårdar.

    Innan jag begav mig hemåt idag så hade vi avslutningsfika för vår fina och duktiga konditor Bettan som kommer att jobba på en annan plats framöver. Tråkigt, men jag önskar dig all lycka kompis!



    Gardener´s world - trädgårds-TV när det är som bäst!

    Gardener´s world eller Året i trädgården som TV-programmet heter här i Sverige måste vara det bästa trädgårdsprogram som någonsin gjorts och Monty Don är ju som helt perfekt som programledare. Jag måste erkänna att jag först nu upptäckt den här serien nu när SVT visar 23 avsnitt, men jag kommer nu att sitta klistrad framför TV:n varje gång ett nytt avsnitt lagts ut på SVT-Play.
    I programmen får man följa Monty och de andra medverkande som både utför trädgårdsarbeten och besöker olika engelska trädgårdar. Det här är både vackert och lärorikt...och ett helt ljuvligt program helt enkelt. Tack SVT!
    Se serien här på SVT-Play.


    Trädgård på spåret

    Verksamheten avvecklades under våren 2017
     
    Det gamla nedlagda spårområdet vid Eriksdalsbadet på Södermalm här i Stockholm kommer i sommar att förvandlas till ett prunkande grönsaksodlarområde. Trädgård på spåret är ett spännande projekt som jag kommer att följa i sommar och redan den 1 maj kommer café mm att öppna i området och gissa vem som kommer att vara där då? Det här området ligger vid en av mina vandringsvägar i Stockholm så jag kan hålla koll på de förändringar som sker med odlingarna och kanske att jag får ett nytt favoritfik här på söder i sommar.
    Man kan bli medlem i föreningen för 200 kr och växtfadder för 500 kr vilket innebär att man får en odlingslåda inklusive jord och frön och även sitt namn på lådan.
    Initiativtagare till den här strålande idén är Philipp Olsmeyer och Max Zinnecker och de har tydligen sneglat på ett liknande projekt i Berlin och kanske också lite på The High Line i New York.
    Bilden från Trädgård på spårets hemsida.

    De här bilderna är tagna 9 april 2012 och Bruce är en av de söderbor som engagerar sig i det här ideella arbetet. Idag fylldes de hittills 80 lådorna med jord. Planteringsjord varvat med rosjord.

     
    21 juli 2012
     

    Dagens trädgårdsbok - Odlarens handbok

    De flesta känner väl igen André från Allt om Trädgårds Handbok där han i varje nummer berättar hur man ska bete sig i trädgårdar. Nu har han skrivit en bok - Odlarens handbok, som innehåller det mesta som en trädgårdsamatör behöver veta om odling och trädgård, ja även en slottsträdgårdsmästare med 42 års trädgårdsarbete bakom sig hittade flera stycken i boken som blev ny kunskap.

    Den här boken är en riktigt tung bibel som väger nästan lika mycket som en 50 liters jordsäck. En trädgårdsbibel som ska få ligga framme på mitt bord ett tag. Jag gillar speciellt kapitlet som heter ´´Platsen´´ där André tar upp det som jag tycker är en av de viktigaste trädgårdsfrågorna - att växterna får rätt placering i trädgården.
    Den här boken på 300 sidor med massor av tips och bilder som visar hur man odlar, fixar och trixar i trädgården - borde finnas i de flesta nya och även gamla trädgårdstokars bokhylla. Att det här också är en skön och snygg bok att bläddra i gör ju ingenting.

    Bokens kapitel:
    Kompost och gödsel
    Jord
    Platsen
    Föröka
    Plantera
    Köksträdgården
    Beskära
    Problem
    Redskap

    Rosendals planteringar


    Njuta varje dag fram till oktober



    Nu är det äntligen april igen och vi har all vacker vårblomning framför oss i naturen och i alla trädgårdar. Jag vet att jag brukar stressa fram tiden för att komma bort från mörker och kyla på vintern, men nu vill jag i stället att tiden ska gå långsamt.
    Nu gäller det att ta vara på varje sekund och njuta av ljuset, fågelsången, snödroppar, vintergäck, vårlök, blåsippor och scilla. Idag såg jag vitsippor på en plats i slottsparken och jag blev lite stressad faktiskt.
    En sak i taget tack, låt de första vårblommorna göra jobbet ett tag nu och när vi kommit lite längre fram i våren, då är det dags för de magiska vitsippsbackarna, då när tiden är så vacker att man blir berusad.

    Men hur ska vi då ta vara på den här flyktiga tiden som våren är? Allt går så hysteriskt fort och jag tycker faktiskt att det var bra med den här kyliga perioden som vi nu fick. Under alltför varma vårar så stressar blommorna att gå i frö och de blommande örterna avlöser varandra i en rasande fart. Plötsligt är det försommar och man börjar räkna veckor till semestern och sen blir det augusti.
    Vi som dagligen vistas i trädgårdar eller i naturen har en fördel eftersom vi kan följa varje liten förändring som sker. Men det gäller också att stanna upp och se, lukta...och njuta.

    Trädgårdssäsongen börjar nu och det blir mycket att göra, men nu uppmanar jag er alla att varje dag stanna upp en liten stund. Böj er ner mot marken och studera det som börjar gro. Det är ju ett magiskt ögonblick när man ser att trädgårdsväxter eller vilda växter i naturen börjar visa sina första blad efter det att marken varit livlös i ett halvår.
    Nu har jag gnällt färdigt om hur kallt och mörkt allting är - nu ska jag njuta varje dag fram till oktober.




    Nästa vecka är det dags för Nordiska Trädgårdar

    Nyheter från Nordiska Trädgårdar

     



    Trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar, 12-15 april, dukar upp ett smörgåsbord fullt av kunskap, inspiration och aktiviteter. Bland annat visar kolonikockarna hur man gör dolmar och dumplings, landskapsingenjör Anders Kjellson berättar om årets trädgårdstrender och flera trädgårdsförfattare presenterar sina senaste böcker. Längs Ekostigen på mässan får barnen lära sig hur livet hänger ihop och hur grödor blir till föda i naturens kretslopp.

    Årets mässa bjuder på ett fullspäckat scenprogram, som anordnas av mässans samarbetspartner FritidsOdlingens Riksorganisation, FOR. På tre scener; Botanisera, Jordnära och Ätbart får besökarna möjlighet att kostnadsfritt lyssna på över ett hundratal föredrag. Föredragen är cirka 20 minuter långa.

     

    Kolonikockarna
    Vad gör man med all mangold som växer i trädgården? Den italienska svartkålen?  Och alla tomater? Kolonikockarna vet. De är inte bara duktiga koloniträdgårdsodlare, de är också bra på att ta hand om skörden på ett kreativt sätt. På scenen visar de hur de gör allt från dolmar och dumplings till italiensk bondsoppa. De ger också tips på hur man smaksätter maten med härliga örter och lägger in gurka på husmorsvis. Kolonikockarna ingår i nätverket Peppar & Pumpa, som består av kolonister i Storstockholm. Scen Ätbart A44:50,
    torsdag 12 april kl.12.00, fredag 13 april – 15 söndag april kl.14.30

     

    På scen Ätbart utses också bland annat Årets potatis av Larsvikens Lantbruks AB; Lars Kjellenberg, Sveriges Biodynamiska förening, ger tips om hur man odlar de godaste morötterna och Sara Begner matinspiratör på Coop talar och lagar mat under temat ”Släng inte maten!”.


    Trädgårdstrender och trädgårdsförfattare
    På scen Botanisera presenterar Anders Kjellson, landskapsingenjör årets trädgårdstrender. Torsdag 12 april kl.11

     

    Karin Berglund, Norstedts förlag, berättar utifrån sin nya trädgårdsbok ”Samtal i trädgården hos konstnärer, scenografer, författare, musiker, landskapsarkitekter...” 
    Fredag 13 april, kl.10.30

     

    Inger Palmstierna Norstedts förlag, aktuell med ”Det grönskande växthuset”
    berättar om hur bra buskar och träd utgör stommen i trädgården, ger insyningsskydd, färg och form, doft, lä, blomsterprakt samt renar luften. ’
    Torsdag 12 april kl. 12, lördag 14 april kl.14.00

     

    Också på scen Jordnära presenteras flera trädgårdsböcker, bland andra Agneta Ullenius, Norstedts förlag, ”Chelsea Flower Show – och andra berömda engelska trädgårdar” och Jan Rundgren och Lars Ring författare, Bonnier Fakta presenterar sin nyutkomna trädgårdsbok, ”Växtriket – att skapa en trädgård”.


    Ekostigen – både för barn och vuxna
    Var kommer egentligen mjölken ifrån och hur gör man ägg? Längs Ekostigen i Barnens Trädgård får alla barn möjlighet att ta reda på svaren på egen hand och leka på sina egna villkor. Ekostigen är en lustfylld mötesplats och miljövandring där besökarna välkomnas in i en bondgård, ett hushåll och en butik för att lära sig matens väg från jord till bord.
    Monternr A35:40

    För tider och fullständigt program besök www.nordiskatradgardar.se
    Nordiska Trädgårdar finns också på facebook.

    För mer information kontakta Lotta Signeul, pressansvarig, e-post [email protected] eller telefon08 749 43 79.

    Kolonister som visar vad man kan göra av det man odlar, både maträtter som dumplings och hur man exempelvis torkar frukter, kanderar blommor med mera.

     


    Trädgårdsverktyg från 1930-talet

    Ur Svenskt Trädgårdslexikon, utgivet av Axel Holzhausen 1938 på Bonniers boktryckeri.

    ´´Vid skötsel av varje trädgård, stor eller liten, affärsmässigt bedriven eller enbart lustpark eller prydnadsträdgård, erfordras åtskilliga redskap och verktyg. I så gott som all trädgårdslitteratur och i tidskrifter ha sådana också utförligt beskrivits, varför vi i detta lexikon inskränka oss till att återge avbildningar av de viktigaste.´´




    RSS 2.0
    Related Posts with Thumbnails