• 2009
 • 2008
 • 2007

 • Site Meter

  Kollogrindar

  Jag hade väntat mig att fånga massor av vackra, spännande och galna grindar där bland alla kollotomter vid Årstaviken. Eftersom fantasin inte verkar ha några gränser vad gäller hus och trädgårdar här så trodde jag att det även gällde grindarna. Men icke! Tydligen måste man följa de strikta regler som verkar gälla här. Ni som är kolonister, vad är det som gäller?
  På bilden här ovan ser man hur det ser ut vid de flesta tomter. Bara en öppning i spjälstaketet och lite vit färg.
  Nu hittade jag till slut några grindar som stack ut och kanske att de som bor där fått dispens eller så är de rebeller som trotsar reglerna. Jag hoppas på det sistnämnda...  Höst i Södermalms koloniområden

  Ett höstlugn vilar nu över koloniområdena vid Årstaviken på Södermalm. Senast jag besökte Tanto och Eriksdalslunden så var här ´´ett liv och ett kiv´´ som Strindberg skrev. Nu fanns här enstaka kolonister som envist pysslade vidare i sina trädgårdar. De rörde sig dock inte lika ivrigt som under vår och försommar.
  För mig känns allt som ett långt avslut den här tiden på året. Trädgårdssäsongen är snart över och de flesta skördefester är avklarade. Det är väl bara Ölands skördefest nu i helgen som återstår.

  Det blommar ännu mycket i de små trädgårdarna och det väntas ju sommarvärme nu till helgen, men kylan bara väntar på att koppla greppet och släcka allt som är vackert i trädgårdarna.
  Det blir säkert ännu något besök här bland lotterna eftersom jag tycker så mycket om att vandra här. Här finns alla möjliga och omöjliga stilar på byggnader och trädgårdar och även om jag inte alls tycker om allt, så älskar jag den fantasi och glädje som utstrålas här.

  Tanken med dagens besök var egentligen att fotografera grindar. Jag hade fått för mig att det här skulle finnas mängder av vackra, spännande och galna grindar. Det blev kanske inte riktigt som jag tänkt - mer om det i ett kommande blogginlägg.

  Allra högst uppe på berget i Tanto-området ligger den här underbara platsen. Vi smög utanför staketet först och jag ville så gärna komma in på tomten för att fota utsikten. Det visade sig att det här vänliga paret (jag glömde att fråga vad de hette) var på plats och jag frågade om vi fick komma in och ta några bilder. Det gick bra och de berättade att de bott här hela sommaren men att de nu höll på att flytta hem. Under sommaren hade de höns här men de hade redan placerats i en vinterbostad på landet.
  De har verkligen en fantastisk utsikt över Årstaviken och att ta morgonkaffet här på berget då solen går upp på sommarmorgnarna måste vara magiskt. Tack för besöket! Jag knackar på i juni nästa år som jag sa...

  Ulf Gråbergs lilla barock- eller renässansträdgård är väldigt speciell här bland alla andra kolonilotter. Ulf som jobbar på Zetas trädgård har gjort ett fantastiskt jobb här och visst fastnar man för alla buxbomformer, men jag tycker också mycket om färgtemat bland växterna som går i blå-lila. Synd att jag aldrig träffar på honom här...
  Ulfs blogg heter Kolonin i Tanto Norra.

  Den här trädgården med sin utsikt har ett strålande läge. Men det som utmärker platsen lika mycket är den vackra trädgården med allt blåregn som klär in staket och hus. Något år hoppas jag komma hit i rätt tid så att jag får se blomningen.

  Ständigt dessa nävor och ständigt denna fantastiska Rozanne.

  Japan!

  Rönnsumak - Rhus typhina.

  Bokharabindan som bakgrund.

  Jag kan inte låta bli att ta ännu en bild av huset med trädet.

  Humle kan ledas vart som helst!


  Sommarmöten 2011


  Det blev många trevliga trädgårdsbesök hos vänner i somras och här är några av dem.

  Hannu på Kinnekulle
  Fryles trädgård i Varberg
  Börje Remstads trädgård
  Trädgårdsmästaren på Wudden
  Engbloms trädgård i Borlänge
  Hos Kalle och Ann-Marie i Grisslehamn
  Mariana och Börjes trädgård
  Gubben i stugan

  Kärsön

   
   
  24 september 2011
   
   
  Kallt ljus och jag undrar varför aldrig vattnet är stilla längre. Det är evigheter sedan jag såg spegelblankt vatten. Det blåser ju varje dag. Tänk den här bilden med ett bättre ljus och stilla vatten mot slottet. Kanske en dimmig morgon. Men då kanske inte dessa sagoväsen befunnit sig i vattnet...
   
   


   
   
   
  För ett tag sedan gick jag runt sjön Judarn som ligger ganska nära min bostad i Bromma och som jag aldrig hade besökt trots att jag bott i den här byn i 36 år. Igår var det dags att gå runt Kärsön. Här vid Brostugan har jag fikat och ätit så länge jag kan minnas och borta vid Kärsögården har man tagit ett och annat dopp. Men i övrigt så var den här ön helt outforskad för min del och det var hög tid att hänga på sig Nikon och vandra den 7 km långa sträckan den här soliga dagen i slutet av september.

  Det är alltid spännande att se platser där man aldrig varit och lite märkligt när platsen ligger så nära ens hem. Nu såg jag husen på Grönviksvägen på Brommasidan från ett helt nytt håll och att den här ön var så vild och skogig var överraskande. Här finns inte de välordnade stigarna som fanns runt Judarn, där man lätt kunde ha gått runt med flipflop. Den här vandringen är betydligt tuffare. Jag vet inte hur många stora omkullfallna träd som låg över stigen och trots att jag gillar när naturen får vara ifred och bete sig som den vill, så blev det blev det lite jobbigt med allt klättrande och krypande. Med knän som ju inte är i toppklass gäller det att ta det lite varsamt nu - jag har ju tunga höstjobb framför mig i slottsparken!

  Jag startade från Brostugan och gick medsols runt ön. På Kärsön finns många olika naturtyper med allt från barrskog och höga berg till lummiga och frodiga lundliknande områden där hägg och t.o.m. fläder växer i ekbackarna. På södra sidan av ön ligger Högholmen där man har en mycket fin utsikt söderut.

  På den västra delen av ön har man fri utsikt över till Drottningholms slott och när jag vandrade där hörde jag plötsligt skratt och ett plaskande i vattnet och där stod två tjejer (unga kvinnor) i vattnet och fotograferade varandra och jag kunde bara inte låta bli att fråga om jag fick ta en bild och det fick jag.
  Med Drottningholm i bakgrunden och dessa två fina skogsväsen i förgrunden, så blev den här vyn så underbar. Tyvärr var det ett hopplöst fotoljus för en amatör och jag önskar att jag kunde ha fått till den här bilden lite bättre.
   

  Tankar i september

  • Resorna till jobbet går i mörker nu och man är tröttare än normalt.
  • Höstarbete nr. 41 har börjat.
  • Ser att det fortfarande finns mycket sallat kvar i trädgårdslandet.
  • Tänker att jag nog kan börja plocka in Aromaäpplen i nästa vecka.
  • J och jag har börjat ta in trädgårdsmöbler för vinterförvaring.
  • Tänker att det nog blir vackert med kirgislök och de vita liljetulpanerna ´Sapporo´ i Drömhörnan.
  • Tänker också att jag nog ska ändra lite bland perennerna i Drömhörnan.
  • På terrassen blommar fuchsior och änglatrumpeterna vackrare än någonsin.
  • Tänker att det blir kul att fixa ännu en fototävling i november. Fjärde året nu.
  • De nerklippta perennerna blommar fint i stora slänten. Undrar om någon annan än jag ser det...
  • Sågar bort hängande grenar från lindallén som stört trafiken och som vanligt - varsam beskärning.
  • Besprutar alla gångarna med ogräsättika för sista gången i år.
  • Tänker att jag vill se Österlens äppelträd blomma nästa år.
  • Det är 90 dagar tills det vänder och vi går mot ljuset igen.
  • Funderar hur jag ska kunna lära mig att meditera - utan att sitta bland en grupp människor och med en flummig lärare i karatedräkt? Måste ju stärka mig inför det där mörkret och den där kylan som snart är här.
  • Ska ta på mig mina nya gröna vandrarbyxor och de nya vandrarkängorna och ge mig ut i någon skog i helgen tillsammans med min vandrar-Spotifylista.
  Vingad benved.

  Ulleternell.

  Brittsommaraster.

  Brittsommaraster.

  Perenner som klipptes ned i somras och som nu blommar igen.

  Nävan Brookside.

  Bonicarosor.

  Agave.

  Trädgårdsmöbler tvättas av J inför vinterförvaringen.

  Mitt övernattningsrum ligger längst ner till vänster och jag har utsikt över sörmländska åkrar.


  Min vandringsmusik i helgen.

  Ska vi ha någon fototävling i november eller?

  Tävlingen 2010
  Tävlingen 2009
  Tävlingen 2008

  Till vänster vinnare 2008 bloggaren Fundera grönt, till höger 2009 års vinnare Prästgårdseva och längst ner 2010 års vinnare Lars Forslin
  Sverigeresor 2011

   Klicka på länkarna!
   
   
  Gubben (gubbarna) i stugan
   
  Randomresa 1 - Jag fann mitt Gonäs
   
  Bland rosor, clematis och nävor i Borlänge
   
   
   
   
  Ystad Saltsjöbad
   
  Hårda vindar över Skåne
   
  Fryles trädgård i Varberg
   
  Vackra Varberg
   
  Bilder från Göteborgs botan
   
  Sommarkalas hos Hannu på Kinnekulle
   
  Blomsterprakt i Örebro stadspark
   
   
   

  Visby 9 maj 2011
   
  Visby 8 maj 2011
   
  Visby 7 maj 2011
   
     Underjordens trädgårdsmästare

  Av de djur som lever i marken - under jorden, så måste väl daggmasken vara mest känd. Daggmasken är en av våra allra viktigaste nedbrytare i naturen och i trädgårdar och en kompis som förhoppningsvis alltid finns nära intill då man jobbar i jorden.

  Jag har gjort en hel del omplanteringar och flyttat runt perenner i vår stora perennslänt och kom då ständigt i kontakt med dessa mästare av jordförbättring. Daggmaskar har haft två viktiga betydelser i mitt liv - fram till tonåren så var de oumbärliga vid mina fiskestunder och idag är jag nästan löjligt försiktig om maskarna, då de gör underverk med trädgårdsjordarna. Lägg till att de är en viktig föda för många fåglar.

  Jag minns då jag var barn att min bror plockade daggmaskar efter regnet och när det var mörkt ute och sålde dem till Idrottsmagasinet i Norrtälje som sedan sålde masken vidare till de som fiskade.
  Daggmaskarna gör sin stora nytta då de äter växtdelar som de drar ner i sina gångar i jorden, avföringen är den finaste trädgårdsjord man kan tänka sig. Maskarnas gångar gör så att jorden blir lucker och att växternas rötter syresätts. Vid kraftiga regn kryper maskarna upp ovan jord för att inte dränkas i de underjordiska gångarna.

   

  Fortplantning

  Daggmaskarna är tvåkönade som bildar både ägg och sperma. De parar sig genom att byta sperma med varandra. Säden placeras i ”lagringsfickor” på varandra. Vid äggläggningen avger masken ett slembälte. Masken drar sig baklänges ut ur det och lägger äggen så att de blir befruktade när de passerar förbi spermafickorna. En daggmask kan inte para sig med sig själv. (Wikipedia)

  Snygg bildredigering...?

  Om man nu måste gräva i jorden och använder en vanlig spade så riskerar man att skada och döda mängder av de maskar som är så viktiga för vår jord. Använd i stället en grävgrep. Det är inte sant att en delad mask blir två maskar, även om båda delarna rör sig en stund efter delningen. 
  Börje Remstams bok Min dröm om lustgården handlar om den goda jorden och maskarnas betydelse. Där kan man läsa att minst hälften av en växts rötter tar sig fram i maskgångar där det finns både näring och syre.
  Låt bli att höstgräva i jorden - maskarnas gångar blir förstörda och det kan ta mycket lång tid att återställa dessa viktiga gångar.

  En jord som innehåller mycket mask är bra på alla sätt, den kan ta emot kraftiga regn eftersom den dränerar i motsats till platser utan mask där jorden är packad och där regnet i stället tar med sig jord i det översta lagret.
  Börje är ju som alla vet täckodlarnas konung (här är täckodlarnas prins) och han har visat att under denna täckodling så kryllar det av daggmask.
  Var försiktiga om våra bästa vänner i trädgårdarna. Låt dem få leva och göra vår jord till den bästa tänkbara plats för alla de vackra växter som vi planterar...


  Sverigeresor 2010

   Klicka på länkarna!
   
   
  Kvilleeken/Rumskullaeken - Sveriges äldsta ek
   
  Norra Kvill, en vandring bland svartoxar och raggbockar
   
  Nimis - för mycket?
   
  Bullerbyn och Katthult
   
  Längre inåt landet
   
  Sinnesro och upptäckarlust
   
  Roadtrip i september
   
   
   

  Fyra årstiders park i Sölvesborg
   
  Brösarps backar
   
  Vacker vattenkraft i Hallamölla
   
  Backåkra
   
  Starka färger i Ystad
   
  Sirligt och svävande
   
  Ale kor, skärmflygare och ...stenar!
   
  Sandhammaren
   
  Landskapet, havet och ljuset
   
  I rörelse
   
   
   

  Ett drömtorp på Öland
   
  Södra Öland
   
  Norra Öland
   
  Öland Dag 1
   
   


  Kvilleeken/Rumskullaeken


  Utlandsresor 2010 -2013

   
   
  2012  Spanien - Bland bergen på Mallorca
   
  2012  Spanien - Palma de Mallorca i mars

  2012  England - En vårdag i London
   
   


  2011  Spanien - En dag i Nerja
   
  2011  Spanien - Solsemesterort och La Ligafotboll
   
  2011  Spanien - Blommande Malaga
   
  2011  Spanien - Mötet med Malaga
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
  2010  Italien - Parco Sempione i Milano
   
  2010  Italien - Giardini Pubblici i Milano
   
  2010  Italien - Isola Bella
   
  2010  Italien - Milano
   
  2010  Italien - Milan-Catania på San Siro
   
  2010  Italien - En sida av Milano

   
   
  Isola Bella i norra Italien

  Sverigeresor 2005-2007

  Klicka på länkarna!
   
   
  2007 - Sista kvällen i Visby
   
  2007 - Krusmyntagården
   
  2007 - Jag har suttit på Hall
   
  2007 - De Badande Wännerna
   
  2007 - Där stillheten rår
   
  2007 - Denna dag ett liv...
   
  2007 - En dag på Fårö
   
  2007 - Visby höljt i dimma
   
   
   

  2006 - Weibulls visningsträdgård i Hammenhög
   
  2006 - Bilder från Haväng
   
  2006 - MacDonalds och besinmackar
   
  2006 - Brantevik-Stockholm
   
  2006 - Österlen
   
  2006 - Hittade lugnet i Haväng
   
  2006 - Kolbodagården
   
   
   

  2005 - Visby i augusti
   
   


  Fårö

  Sverigeresor 2009

   Klicka på länkarna!
   
   
  De Badande vännerna trädgård
   
  Det karga
   
  Från kalkstensindustri till kändisparadis
   
  Alla dessa solnedgångar i Visby
   
  En kort resa långt bort
   
  Jag har suttit på Hall...igen!
   
  Stormig solnedgång i Visby
   
  En plats att vila på i botaniska trädgårdens köksträdgård
   
  Sveriges vackraste parkeringsplats
   
  Innanför murarna
   
   
   

  Bonde söker fru slottet
   
  Flen - här finns bättre jordmån för uppväxt
   
   
   

  Slottis och botan
   
  Tre trädgårdar
   
  Kustbyte
   
  Vitaby
   
  Slutbloggat under resan
   
  Knäbäckshusen
   
  Österlens äppelodlingar
   
  Haväng - den vackraste platsen
   
  Det gula Skåne
   
  Tulpanfest i Simrishamn 2009
   
  Den vackraste dagen
   
  Österlen blommar
   
  Österlen
   
  Ute på vägen igen
   
   


  Äppelträd som blommar i Kivik

  Sverigeresor 2008

   Klicka på länkarna!
   
   
   Borta bra och hemma bra
   
  Man hafva glada dagar hos Strandflickorna i Lysekil
   
  Ett sömningt Smögen
   
  Grundsund som blev Saltön
   
  Märkliga tankar i Fiskebäckskil
   
  Bästa kusten
   
  Sol över Lysekil
   
  Framme hos Strandflickorna
   
  Världsklass Ulf Nordfjell
   
  Go West
   
   

  Hemma
   
  I Astrid Lindgren-land
   
  På återseende Österlen
   
  Tillbaka till Haväng
   
  Livskvalitet hos Mandelmanns
   
   

  Boendet på resan
   
  Komma-hem känsla
   
  Två trädgårdsbloggare i Lunds botaniska trädgård
   
  På Poppes marker
   
  För eller emot rododendron
   
  Söndagsmorgon på Bjärehalvön
   
  Hoppet i Torekov
   
  Vädermannen i brassestolen
   
  Hellekis och västgötadialekt
   
  Road-blog
   
   


  Haväng på Österlen


  Utlandsresor 1999 - 2009

   
   
   
  2009  Malta - Luzzus vid Marsaxlokk
   
  2009  Malta - Blommande Malta
   
  2009  Malta - Sliemas burspråk
   
  2009  Malta - Europas sydligaste land
   
   
   

  2007  Italien - Bergamo, Parco Marenzi
   
  2007  Italien - Bergamo, den gamla staden, fotbollsresa
   
  2007  Italien - Bergamo, fotbollsresa
   
   
   

  2007  Italien - 1000 olika rosor
   
  2007  Italien - Ninfa
   
  2007  Italien - Villa Lante
   
  2007  Italien - Villa d´Este
   
  2007  Italien - 150 000 trädpioner
   
  2007  Italien - Lunch vid en vingård i Italien
   
  2007  Italien - Trädgårdsresan till Rom
   
  2007  Italien - Alla vägar bär till Rom
   
   
   

  2007  Kina - Är du från Småland?
   
  2007  Kina - Beijings botaniska trädgård
   
  2007  Kina - Taiji, Qigong och bröllop
   
  2007  Kina - 635 mil försvarsmur
   
  2007  Kina - Från akvarium till tallrik
   
  2007  Kina - Den kultiverade renhetens trädgård
   
  2007  Kina - Andra dagen i Peking
   
  2007  Kina - Mot Mittens rike
   
   
   

  2004  Spanien - 50-årsresan till Barcelona
   
   
   

  1999  Italien - Toscana med Engsholms Slott

   
  Kinesiska muren

  Judarn i Bromma

   
   
  17 september 2011
   
   
  Jag har varit på väg många gånger men det har alltid varit något som hindrat. Den vackra lilla sjön Judarn ligger i Judarnskogens naturreservat mitt i Bromma och jag har bara fem minuters bilresa från min bostad till detta lilla paradis. Platsen ligger alltså bara några stenkast från Stockholms innerstad.
  Idag blev det då äntligen dags att vandra runt sjön som ligger inne i en rest av en riktigt gammal skog. Jag hade nästan samma urskogskänsla som jag hade i Norra Kvill förra sommaren. Vandringen hjälpte till att ta bort den ilska som jag hade inom mig efter det att företaget Dialect lurat mig ordentligt. Ni som läser detta...lova mig att avsluta samtalet omedelbart om någon från Dialect ringer er och säger att ni ´´får´´ en ny dator om ni förlänger ert abonnemang hos Telia. Dialect är ett oseriöst företag som lurar oss godtrogna människor.

  Det kan vara ganska stökigt i Bromma här i västra Stockholm, med flygplatsen och med hårt trafikerade billeder, men om man bara söker sig till stränderna eller till det här naturreservatet mitt i Bromma så kan man njuta av riktigt vackra platser. Judarnskogen kommer att bli mitt andningshål när jag känner mig stressad framöver!
   
  Judarnskogens blev naturreservat 1995 och var då Stockholms första naturreservat. Reservatet har en yta på 95 hektar och omges av Norra Ängby på norra sidan, Södra Ängby på västra sidan, Åkeshovs slott i öster och Nockebyhov i sydost. Mitt i Judarnskogen som iordningställdes på 1930-talet ligger sjön Judarn. 
  2007 anlades här en salamanderdamm där man kan se större och mindre vattensalamander.

  Vandringen runt sjön är en sträcka på 2 km och man börjar vid Åkeshovs slott som har anor från 1600-talet. Runt sjön finns det flera ordnade grillplatser och det går utmärkt att bada i sjön. Här finns ett rikt fågelliv och jag längtar till april då jag får gå dit och lyssna på alla dessa fåglar. Med fiskekort kan man fiska gädda, abborre och karp och även signalkräftor.

   
     Statyer i Stockholm

  Gustav III på Skeppsbron nedanför slottet. Johan Tobias Sergels staty avtäcktes 1808.
   
  Linnéstatyn i Humlegården
  Den 13 maj 1885 avtäcktes Blomsterkungen, Fritjof Kjellbergs bronsstaty över Carl von Linné (1707-1778). Vi ser Linné avbildad med sitt vetenskapliga verk Systema Naturae och favotitblomman linnea.

  Kring Linnémonumentet sitter fyra kvinnliga figurer; Den första, representerar botaniken med blomma och förstoringsglas. Den andra, medicinen med hygieiaskålen och asklepiosstaven. Den tredje mineralogin med en kristall och ett manuskript. Den fjärde kvinnan representerar zoologin med en fjäril i ena handen.

  Invigningen 1885 blev en stor folkfest. Stockholm pryddes med linneor. Cigarraskar och punschflaskor dekorerades med linneablommor. Någon föreslog till och med att ändra namnet på Humlegården till Linnéparken vid Linnéfirandet 1907. (från infotavlan invid statyn)
   
  Cornelisparken är en park i stadsdelen Södermalm i Stockholms innerstad, som ligger vid östra slutet av Mäster Mikaels gata. Den är tillägnad trubaduren Cornelis Vreeswijk och ligger på Glasbruksklippan i hörnet av Katarinavägen och Renstiernas gata. Den tillkom efter ett beslut i Stockholms kommunfullmäktige och invigdes den 21 juni 2000. I parken finns sedan 2007 en staty föreställande Vreeswijk av Bitte Jonason Åkerlund. (Wikipedia)
   
  Järnpojke, även kallad "Pojke som tittar på månen", är en skulptur av konstnären Liss Eriksson. Skulpturen återfinns på Bollhustäppan, på Finska kyrkans bakgård i Gamla stan i Stockholm. Skulpturen är 15 centimeter hög och känd som "Sveriges minsta offentliga monument". Skulpturen restes 1967. Det har hänt att förbipasserande offrar pengar till pojken och klappar honom på huvudet i syfte att få tur. Åt skulpturen har halsduk och mössa stickats. (Wikipedia)
   
  Den unge Strindberg i skärgården

  Stadsdel: Vasastaden
  Placering: Bellevueparken (1968)
  Konstnär: Carl Eldh
  Material: brons

  Carl Eldh modellerade denna skulptur till Strindbergs 60-årsdag 1909. Den gjöts i brons och sattes upp utanför Eldhs ateljémuseum 1968. En kopia finns sedan 2002 i en park vid Gustavslundsvägen i Alvik, uppsatt av AP-fastigheter.
   
  Carl Milles (Millesgården)

  ´´En berättelse om något vi glömt´´ 2003 av Lena Lervik. Liljeholmskajen. Lena Lervik,är född 1940 i Kristianstad, och är en svensk skulptör.
   
   

  En bottagen staty på Djurgården
   
  Fleminggatan
  Statyn på Fleminggatan heter ´´Tidningsläsarna´´ av Sven Lundqvist (1918-2010), rest 1972.
   
  Katarina Bangata vid Östgötagatan.
  ´´Jannica och dockvagnen´´ av Gunnel Frieberg som restes 1986
   
  Vesslan är en fontänskulptur på Kungsholmstorg, Kungsholmen, Stockholm. Skulpturen restes 1912 och är skapad av konstnärenOtto Strandman.
  Skulpturen Vesslan visar en naken yngling i brons som just upptäckt en vessla, därav namnet. Vesslan gömmer sig i en grotta i skulpturens nedre del och ynglingen reser sig över den. Hela kompositionen står på en sockel av röd granit som flankeras av två dricksfontäner. Mot sydsidan finns en fontändamm. Strandman skapade Vesslan 1911 och den göts i brons 1912 hos Herman Bergman Konstgjuteri. Det var en gåva av Magna Sunnerdahl, hon var allmännyttigt verksam inom bland annat kulturen och konsten. En skylt på sockelns baksida med inskription Gåfva af M.S. - 1911 påminner härom. (Wikipedia)
   
  Nackas hörna är en plats där Brännerigatan möter Katarina Bangata i stadsdelen Södermalm i Stockholm. Platsen fick sitt namn 2001 efter ett beslut i Stockholms kommunfullmäktige. 
  Fotbollsspelaren Nacka Skoglund är uppvuxen på den intilliggande adressen Katarina Bangata 42 och 1984 uppfördes minnesstatyn "Vi ses vid målet" av konstnären Olle Adrin. Statyn föreställer fotbollsspelaren Nacka Skoglund när han skruvar in en hörna i mål. (Wikipeida)
   
   
   
   
  Berzelii park har fått sitt namn efter Jöns Jacob Berzelius (1779-1848), svensk kemist, professor vid Karolinska Institutet och sekreterare iKungliga Vetenskapsakademien, som även står staty mitt i parken.
  Berzeliusstatyn i brons formgavs av Carl G Qvarnström. Medan man sökte efter en lämplig sten till statyns sockel fick statyn stå i en trälåda i parken, något som snart fick öknamnet "Berzelii skjul". Avtäckningen av statyn ägde rum klockan tre på natten 13 juli 1858, då man var rädd att den stora massan av nyfikna invigningsbesökare skulle trampa ner de nyplanterade och späda träden. I tidningen kunde man dagen efter läsa. (Wikipedia)
   
  Astrid Lindgren i Tegnérlunden
  I parkens nordöstra hörn finns sedan 1996 en liten bronsskulptur av Majalisa Alexanderson föreställande Astrid Lindgren som omfamnar ett barn. På skulpturen finns personer och citat ur hennes böcker. Flera av Astrid Lindgrens böcker har anknytning till Tegnérlunden. Exempelvis utspelar sig början av Mio min Mio här. Det är här pojken Bo Vilhelm Olsson möter anden som tar honom till Landet i fjärran. (Wikipedia)
   
  Tors fiske är en skulpturgrupp och fontän i brons av Anders Wissler, utförd och rest år 1903 på Mariatorget på Södermalm i Stockholm. Efter en pristävlan blev Wisslers ”Tors fiske” det vinnande förslaget och kom 1903 på plats. Den stora uttrycksfulla bronsskulpturen krävde en lång arbetsprocess med komplicerade gjutningar. Den blev omedelbart populär hos allmänheten och räknas till Wisslers huvudverk. Skulpturgruppen visar det dramatiska ögonblicket då Tor har fångat Midgårdsormen och Tor höjer sin hammare Mjölnerför att förinta ormen. Centralfiguren flankeras av två vattensprutande urtidsödlor. (Wikipedia)
   
  Systrarna Mosebacke
  Skulpturgruppen ´´Systrarna´´ som skapades av Nils Sjögren fick sin plats 1945, då parkanläggningen förändrades runt om skulpturen.
  Sjögren inspirerades av en tragisk händelse som utspelats i Stockholm 1911, och som skildrats i dagstidningar och i ett skillingtryck. Två unga kvinnor dränkte sig då tillsammans i Hammarby sjö, en händelse som på sin tid blev mycket omtalad. I en artikel i Dagens Nyheter den 20 november 1911 ges en ledtråd till orsaken: "Det synes mellan dem ha existerat en svärmisk flickvänskap med något överspändt i sig". I tidningen berättas vidare att "de hade bundit samman sina kroppar med sina hattslöjor och fyllt sina väskor med stenar för att av deras tyngd dras ned i djupet - det var häraf tydligt att de båda unga flickorna sökt och funnit döden tillsammans".
  Det är oklart om Nils Sjögren med hänsyn till dåtidens tidsanda har velat tona ned den troliga lesbiska bakgrunden till sitt skulpturmotiv genom att namnge den som Systrarna. I nutid har dock skulpturen kommit att uppmärksammas som en påminnelse av tidigare tiders stora svårigheter för människor att leva i en homosexuell relation. (Wikipedia)
   
  Solsångaren är en skulptur av Carl Milles. Skulpturen är i brons och avtäcktes 21 oktober 1926 längst ut på Strömparterren i Stockholm till minne över Esaias Tegnér. Statyn ska gestalta Tegnérs dikt Sång till solen. (Wikipedia)
   
  Strindberg i TegnélundenI 
  Tegnérlundens östra del finns Carl Eldhs stora staty av August Strindberg som färdigställdes till Strindbergs sista födelsedag 1912. År 1916 var fullskalemodellen färdig och 1942 uppsattes denna bronsskulptur i parken. På sockelns sidor finns scener ur Strindbergs litterära verk. (Wikipedia) En grotesk staty tycker jag...
   
   
  Commedianterna av Peter Linde finns vid Bofills båge på Söder och kom på plats 1992.
   
  ´´Frostig man´´ i Drottningholmsparken.
   
  ´Tänkaren´´ av Auguste Rodin. Vid Waldemarsudde 1909.
   
  Näckrosen är en skulptur av en liggande kvinnofigur ursprungligen utförd i gips av Per Hasselberg 1892.

  Näckrosen avbildar en ung kvinna som ligger utsträckt på ett stort näckrosblad i vattnet, omgiven av ytterligare näckrosor. I vattnet kan ses gubbhuvuden, symboliserande vattenväsen som exempelvis Näcken.

  Skulpturen ställdes bland annat ut på Världsutställningen i Chicago 1893.

  Modellen till skulpturen var Signe Larsson (född 16 februari 1877), som 1893 födde Hasselbergs dotter Julia. Statyn gjuten i brons, kom på plats vid Waldemarsudde på Djurgården 1912.
   
  ´´Vita Bergens drottning´´ 1972 av Astri Bergman-Taube. Statyn förställer Elsa Borg, född 19 juli 1826 i Rytterne i Västmanland, död 24 februari 1909 på Vita Bergen i Stockholm, var en svensk pedagog och socialarbetare.
   
  Omtanke 1998 (Alvik) av Bo Åke Adamsson. Den här statyn är mer märklig än vacker eller spännande! Varför är mannen naken och kvinnan bär kläder?
   
  I Stadshusträdgården finns Crocus av Tore Strindberg och kom på plats 1925, två år efter det att stadshuset invigdes.
   
  Carl Milles statyer på Ulf Nordfjells grönblommande boll på Millesgården
   
   
   
  Paret är namnet på en bronsskulptur föreställande en man och en kvinna, ömt omfamnade. Upphovsmannen är skulptören Liss Eriksson. Skulpturen står sedan år 2000 i parken till Waldemarsudde. År 1973 hade den satts upp i norra delen av Kungsträdgården men togs bort därifrån när parken gjordes om i slutet av 1990-talet. En version av Paret finns också i Uppsala utanför Ekonomikum, Kyrkogårdsgatan 12, sedan 1976.

  Liss Eriksson inspirerades till skulpturen av ett älskande par som höll om varandra på tunnelbanan i Paris. Motivet det omfamnande paret förekommer även som ”Tillsammans”, som är en del av Liss Erikssons skulpturgrupp "Huset". I Paret har han skalat av allt som inte är nödvändigt för att förtäta den känsla som motivet skulle uttrycka.(Wikipedia)
   
  Husmorssemester

  Stadsdel: Östermalm
  Placering: Tessinparken vid Valhallavägen (1973)
  Konstnär: Olof Thorwald Ohlsson
  Material: granit

  Skulpturen visar en medelålders kvinna i sommarklänning med en liten resväska i handen, på väg att resa bort. Begreppet ”Husmorssemester” kanske inte används längre, men att kvinnor fortfarande oftast har huvudansvar för hushållet och skulle behöva slippa det gäller ännu. (Skulptur Stockholm)
   
   
   Evert Taubes terrass anlades i början av 1960-talet och fick sitt namn 1983 efter trubaduren Evert Taube. 1990, till 100-årsminne av Taubes födelse, restes en bronsskulptur av Willy Gordon, föreställande Evert Taube, iförd sombrero och poncho. I ena handen håller han sin luta, med den andra visar han över Riddarfjärden och Södermalm, där han bodde. Bakom honom reser sig Stockholms stadshus. Skulpturen var en gåva från Sällskapet Evert Taubes vänner. Sockeln är huggen av granit från Vinga, Taubes födelseort. (Wikipedia)
   
  Jenny Lind-statyn är en staty visande sångerskan Jenny Lind vid Djurgårdsbrunnsviken på Södra Djurgården i Stockholm. Verket skapades av skulptören Erik Rafael-Rådberg och avtäcktes den 11 maj 1924. (Wikipedia)
   
  De här häftiga konstverken tillhör en man som bor här med utsikt över Riddarfjärden. Konstverken är gjorda i Thailand av motorcykeldelar och har stått här i tio år.
   
   Utanför Junibacken på Djurgården sitter en gammal Astrid Lindgren i en stol. I händerna har hon en bok och i den är det inristat Å Nangilima ja Jonatan ja jag ser ljuset. Gjord av konstnären, keramikern och skulptören Hertha Hillfon (1921-2013). Statyn kom på plats 1996.
   
   

  Trädgårdsspaningar V-Ö

   
   
  Klicka på länkarna!
   
   
   
   
  Vanadislunden - Stockholm
   
  Wasamuseets trädgård - Stockholm
   
  Vasaparken - Stockholm
   
  Venngarns slottspark
   
  Wij trädgårdar i Ockelbo

  Villa Aldobrandini - Italien
   
  Villa Balbianello - Italien
   
  Villa Bardini, Florens - Italien
   
  Villa Carlotta - Italien

  Villa d´Este - Italien

  Villa Lante - Italien
   
  Villa Melzi - Italien
   
  Villa Monastero - Italien

  Villa Muramaris - Gotland
   
  Vintervikens trädgård

  Visby botaniska trädgård - DBW

  Visingsborgs örtagård
   
  Vitabergsparken - Stockholm

  Wrams Gunnarstorp
   
   
   
   
  Åkeshovs slottspark
   
  Årstavikens koloniträdgårdar - Stockholm
   
   
   
   
  Ängsö slottspark
   
  Äppelfrabiken på Färingsö
   
   
   
   
  Örebro stadspark
   
  Österbybruk


   
   
   

  Trädgårdsspaningar P-S

   
   
  Klicka på länkarna!
   
   
   
   
  Parco Marenzi - Italien
   
  Parco Sempione - Italien
   
  Penningby slottspark
   
  Piperska muren
   
  Prins Eugens Waldemarsudde - Stockholm
   
   


  Ronneby brunnspark
   
  Rosendals slott - Stockholm
   
  Rosendalsterrassen - Stockholm
   
  Rosendals trädgård - Stockholm

  Rosenlunds Rosarium i Jönköping

  Rosersbergs slottspark

  Roseto di Valleranello - Italien
   
  Rosängen - Stockholm
   
  Rydboholms slott, engelska parken
   
   
   
   
  San Michele - Capri, Italien
   
  Sanda Cottage - Upplands Väsby
   
  Sinnenas trädgård - Stockholm
   
  Skansens trädgårdar - Stockholm
   
  Skokloster
   
  Skärholmens perennpark
   
  Slottsträdgården i Malmö
   
  Sofiero slottspark
   
  Solliden
   
  Spökparken - Stockholm
   
  Stadsbibliotekets trädgård - Stockholm

  Steninge slottspark
   
  Stora Henriksvik - Stockholm
   
  Stora Sundby slott
   
  Strömparterren & Helgeandsholmen - Stockholm

  Strömsholms slottspark
   
  Sturehovs slottspark
   
  Stureparken - Stockholm
   
  Sundbyholms slottspark
   
  Svartsjö slottspark
   
  Svindersvik
   

   


  Trädgårdsspaningar D-G

   
   
  Klicka på länkarna!
   
   
   
  Djurgårdsvägen
   
  Drottningholms slottspark
   
  Drömparken i Enköping
   
   
   
   
  Edvard Andersons växthus
   
  Ekebyhovs slottspark
   
  Engsholms slott
   
  Ericsbergs slottspark
   
  Eriksbergsparken - Stockholm
   
   
   
   
  Fjäderholmarna
   
  Fredriksdal i Helsingborg
   
  Fyra årstiders park i Sölvesborg
   
   
   
   
  Gamla Stans trädgårdar - Stockholm
   
  Giardini della Landriana - Italien
   
  Giardini Pubblici - Italien
   
  Gimo herrgård
   
  Giverny i Frankrike
   
  Glasbrukstäppan - Stockholm
   
  Gripsholms slottspark
   
  Groens malmgård - Stockholm

  Gråbrödraklostret i Ystad

  Grönsöö slottspark

  Gunnebo slottspark

  Görvälns slottspark

  Göteborgs botaniska trädgård

   
   
   


  Trädgårdsspaningar T-U

   
   
  Klicka på länkarna!
   
   
   
   
   
  Taxinge slottspark
   
  Tegnérlunden - Stockholm
   
  Tessinparken - Stockholm

  Tidö slottspark

  Tjolöholms slottspark

  Tosterups slottspark
   
  Trauttmansdorff - Italien
   
  Trädgårdsföreningen i Göteborg

  Tullgarns slottspark
   
  Tyresö slottspark

   
   
  Ulriksdals slottspark
   
  Ulriksdals trädgård
   
  Ulvsunda slottspark

  Uppsala botaniska trädgård

  Uppsala stadsträdgård

   
   

  Trädgårdsspaningar L-O

   
   
   
  Klicka på länkarna!
   
   
   
   
   
  La Mortella - Ischia/Italien
   
  Landstingshusets trädgård
   
  Le Parc de Saleccia - Korsika
   
  Linnés Hammarby utanför Uppsala
   
  Linnés Råshult

  Linnéträdgården i Uppsala

  Lunds botaniska trädgård
   
  Lusthusportens park - Stockholm

  Lysekils stadspark*

  Läckö slott - Lilla slottsträdgården
   
  Lövstabruk

   
   
  Marabouparken - Sundbyberg
   
  Mariatorget - Stockholm
   
  Millesgården - Lidingö
   
  Monica Zetterlunds park - Stockholm
   
  Monteliusvägen/Olle Adolphsons park/Ivar Lo:s park - Stockholm
   
  Mosebacke torg - Stockholm
   
  Moutan Botanical centre - Italien
   
  Mälarpaviljongen
   
  Mälsåkers slott
   
   
   
   
   


  Ninfa - Italien
   
  Norrmälarstrand - Stockholm
   
  Norra Bantorget - Stockholm
   
  Norra Begravningsplatsen - Solna
   
  Norra Djurgårdsstaden - Stockholm

  Norrvikens trädgårdar

  Nytorget - Stockholm
   
   
   
   
  Observatorielunden - Stockholm
   
   
   
   
   
   

  Trädgårdsspaningar H-K

   
   
  Klicka på länkarna!
   
   
   
   
  Hagaparken
   
  Hellekis

  Hoglands park i Karlskrona
   
  Humlegården - Stockholm
   
  Häringe slottspark
   
  Hässelby slottspark
   
  Isola Bella i Italien

  Julita gård

   
   
  Karlaplan/Karlavägen - Stockholm
   
  Kerstins rosäng på Långholmen
   
  Kivik Esperöds arboretet
   
  Krageholms slottspark
   
  Krapperups slottspark
   
  Kristianopels rosenträdgård
   
  Kronobergsparken - Stockholm

  Kronovalls slottspark

  Krusenstiernska gårde
  n i Kalmar
   
  Kullatäppan vid Nordiska museet
   
  Kungsholms torg - Stockholm
   
  Kungsträdgården - Stockholm
   
   
   
   
   

  Trädgårdsspaningar A-C

   
   
  Klicka på länkarna!
   
   
   
   
  Almedalen i  Visby

  Alnarpsparken
   
  Alvik, Medborgarhusparken - Stockholm
   
  Anna Lindhagens täppa/Stigbergstäååan - Stockholm
   

  Antroposofernas trädgård i Järna
   

  Apotekarens trädgård i Simrishamn
   


  Bastedalens Herrgård & Kinapark

  Beijing botaniska trädgård - Kina

  Bergengrenska trädgården i Simrishamn
   
  Bergianska trädgården
   
  Berzelii park - Stockholm

  Bibliska trädgården i Kopparberg
   
  Björns trädgård - Stockholm

  Bogesunds slottspark

  Bysistorget - Stockholm
   
   
   

  Cannes park - Frankrike

   

  Central park - New York, USA
   
  Centralbadets trädgård - Stockholm

  Christinehofs slottspark
   
   
   
   
   

  Idag kom höstkänslan!


  Vindarna kändes annorlunda idag. Det har blåst några dagar i slottsparken, men just idag träffades trädgårdsmästaren av vindar som tydligt innehöll höst. September är annars en lugn och skön månad. En tid då man sammanfattar trädgårdssäsongen och då man tar sig tid att planera inför nästa år.
  Man delar och flyttar perenner, man planterar vårlökar och gässen flyger i v-formationer över parken. Men den där krypande oron kommer som vanligt smygande den här tiden på året och man börjar längta till en vår som ligger omänskligt långt borta...

  Visst har vi en vacker tid framför oss med höstens alla färger, men det är ju bara en sluss in till kyla och mörker. Det är ett halvår kvar till vår och jag vet inte hur jag ska ta mig igenom den kommande vintern. Jag jobbar fortfarande på att förtränga den förra fruktansvärda vintern. Det kommer inte att finnas tillräckligt många stearinljus, olästa böcker, varma koppar med choklad eller mysiga filmkvällar i soffan för att lindra min vinterångest.

  Jag är ju inte intresserad av att åka upp och ner för snöklädda backar. Jag är heller inte överdrivet intresserad av julen eller hurtiga, krispiga och kalla vandringar runt Djurgården.
  Däremot är jag intresserad av att bo i Medelhavsområdet fram till april. Där skulle jag kunna skörda oliver och vindruvor hela vintern, bara jag får tid över att dricka kaffe på små torg där träden har löv, där ortsbefolkningen spelar boule och där havet är nära. Då skulle jag slippa mörkret och kylan som väntar.

  Nepetan ´Six Hills Giants´

  Det har blivit en självklarhet för mig att klippa ner perenner i blom när slottet stänger för semester i juli då bara trädgårdsmästaren blir kvar i parken. Redan första dagen då jag är ensam i slottsparken så klipper jag ner många olika perenner för att de ska blomma ännu en gång på sensommaren och en bit in i hösten.

  Just nu blommar nepetan, nävorna Brookside, spanska nävan ´Klaas´, Sweet Heidy, Patricia och Rozanne. De tre sistnämnda har jag inte klippt ner - de blommar ändå.  Andra nedklippta perenner som blommar nu är jättedaggkåpan (klipper ner både blommor och blad), vit trädgårdsnattviol,  kranssalvian och mjölkklockan.

  Nävan Brookside.

  Kranssalvia

  Jättedaggkåpa.

  Här i slänten har jag flyttat om perenner i veckan.

  På väg hem idag kände jag extra starkt för mitt favorittorp som åldras och förfaller med värdighet i Grödinge by.

  Månadens läsare i Allt om Trädgård nr.13 - 2011


  Sommarminnen från Engsholm


  Bland drakar och nävor på Östermalm

   
   
  11 september 2011
   
   
  Den här dagen följde jag vandring nr. 4 i boken ´´Alla dessa stadsvandringar´´. Vandringen heter Praktfulla hus, ambassader och Diplomatstaden. Nu blev det inte så många praktfulla hus som det var tänkt här på bilderna. De föll bort i den sista utrensningen. Jag får helt enkelt göra ett eget inlägg om Diplomatstaden senare.

  Skillnaden mellan min Södermalmsvandring dagen innan och Östermalmsvandringen idag var påtaglig och även om man inte delar in samhällsklasser på samma sätt idag som man gjorde förr, så märks det tydligt att Östermalms byggnader andas både rikedom och makt.
  Arkitekturen är ganska sträng och tung på vissa håll, men oavsett vilka som bor här eller åt vem man byggt dessa palatsliknande fastigheter, så finns det mängder av vackra fasader att njuta av på Östermalm.
  Södermalms fastigheter har oftast en helt annan arkitektur, mer charm och värme. De gamla söderkåkarna på Mariaberget, Åsöberget och i Vita bergen påminner om småstadsidyller. Men på Södermalm finns även riktigt fula kvarter på sina håll. 

  Vandring nr. 4 börjar vid Tekniska Högskolan och jag tog tunnelbanan dit den här ganska tidiga söndagsmorgonen. Min kaffeburk var tom hemma så jag köpte kaffe på Pressbyrån och fick balansera med både kaffe, kanelbulle och kamera den första delen av vandringen.
  Jag märkte att jag aldrig tidigare varit i Lärkstaden som ligger mellan Engelbrektskyrkan och Valhallavägen och här bor det inga trädgårdsmästare kan jag säga. De flesta byggnaderna har fasader av mörkt tegel och är byggda på 1910-talet i nationalromantisk stil. Med kameran i ena handen och boken i den andra fortsatte jag in i de fina kvarteren...

   
   
  Karlavägen är en lång esplanad som går från Birger Jarlsgatan till Oxenstiernsgatan. Många vackra byggnader finns efter gatan och i ett numer rivet hus på nr. 80 bodde August Strindberg i sitt äktenskap med Harriet Bosse.

  Här i Engelbrektskyrkan gifte sig min mormor och morfar den 29 december 1922. Då var kyrkan bara åtta år gammal och min mamma föddes tre år efter bröllopet. Det är bokarabinda som klär in muren.

  Att hitta nävor i dessa fina kvarter värmde en slottsträdgårdsmästares hjärta.

  I Humlegården sitter Carl Wilhelm Scheele, kemisten som bl.a. upptäckte grundämnen som syre, kväve, fluor och klor och som 1775 blev invald i Vetenskapsakademin.

  Utefter Karlavägen ligger många vackra fastigheter och vid Östra real ligger populära Tössebageriet.

  Fontänen vid Karlaplan var avstängd den här dagen. Här mötte jag upp min dotter som bor i närheten och vi vandrade tillsammans resten av vandring 4.

  Tysta gatan är en idyllisk gata en bit från Fältöversten.

  Garnisonen är en administrationsbyggnad med en 350 meter lång fasad mot Karlavägen. Byggnandsår 1971.

  Här vid Dramatiska institutet och Filmhuset är det skrämmande stelt och kallt.

  Sjöfartsmuseet.

  Hägrarna brydde sig inte om att det var ett ambassadtak de landat på.  Varning för saxsolot i den här annars underbara låten...

  Skördefest och vandring på Södermalm


  Sandra Holmes från Allt om Trädgård såg ut att trivas här på skördefesten vid Stockholms stadsmuseums gård.

  Jag var här förra året också och jag tycker att det är ett mycket bra initiativ att hålla en skördefest på den här platsen mitt i Stockholm. Då toppades festen av gräshoppemannen som tyvärr inte var här i år. Men det fanns mycket annat att tycka om. Efter några varv runt marknaden så köpte jag en flaska flädersaft. Se kamrat Pers blogginlägg om den här dagen.

  Man svepte en shot för att hälsa hösten och skördetiden välkommen!

  Författaren och journalisten Lena Israelsson fanns självklart på plats - hon är en av initiativtagarna till den här festen.

  Min vandrarkamrat idag,  Per (med hustru Carina) diskuterar pumpasoppa med Lena Israelsson. Jag höll mig borta från den diskussionen...

  Nej det är inte någon Poppe-revy. Det hölls korta föreläsningar (uppträdanden) och här berättar Topsy Bondeson om kolonihistoria.

  Carina och Per känner doften av äpplena på Södermalmstorg...

  Vi vandrade från Skinnarviksbergen till Åsöberget idag. Per och Carina ville att jag skulle visa dem Södermalm och vi fick en riktigt trevlig septemberlördag tillsammans. Bilden här ovan visar att kontrasterna kan vara stora här på Södermalm.

  Pryssgränd.


  Det finns bohemer på söder...


  Stockholmsvandringarna

  Jag blev tvungen att göra om min sammanfattning av Stockholmsvandringarna eftersom blogg.se inte tillåter att man länkar mer än 25 sidor i ett inlägg.
  Nya sammanställningen finns som vanligt bland länkarna högst upp i bloggen...eller här.  Stockholmsvandringar 2010

  Söders Katarina och Sofia 13 oktober
  Bland skutor, caféer och palats på Strandvägen 22 augusti
  Vandring runt Stockholms öar 2010
  I väntan på 307:an
  28 juli
  Sommarblommor i Stockholm 2010
  25 juli
  Sommarvandring runt Djurgården
  21 juli
  Gamla Stan och Riddarholmen runt
  17 juli
  4000 nya rosor i Tessinparken
  16 juli
  Skeppsholmen och Kastellholmen runt
  30 juni
  Lilla Essingen runt
  26 juni
  Långholmen runt
  9 juni
  Södermalm runt
  30 maj
  Hemmavandring åt andra hållet
  25 maj
  Hemmavandring
  19 maj
  Den tysta staden
  19 maj
  En försommaronsdag i Stockholm 19 maj
  Kungsholmen runt
  16 maj
  På jakt efter värmen i Stockholm
  9 maj
  Långvandring på Djurgården på långfredagen 2 april
  Stadens själ
  20 mars
  Stockholms broar 28 februari
  Traneberg - Minneberg - Sandvik
  28 februari
  Tranebergsbron
  25 februari
  Stockholms skrapor 4 januari
  Iskallt på Skansen
  4 januari


  Stockholmsvandringar 2009

  Min bror och jag på söders höjder 12 november
  Vid den yttersta tvärgränden 18 oktober
  Onsdagsvandring bland stadens sommarblommor 16 september
  Sommarblomstrenden i Stockholm 2009 13 september
  Stockrosor i Djurgårdsstaden 25 juli
  Nya planteringar på Kungsholmstorg 5 juli
  Blockhusuddens café 8 juni
  Junionsdag i Stockholm 3 juni
  Takvandring på Riddarholmen 31 maj
  Söders syrener 27 maj
  Med lust och fägring stor 21 maj
  Söndagsmorgon på Djurgården 3 maj
  Charmiga Boo trädgård 24 april
  Vår på Långholmen 15 april
  Svea torn 5 april
  Stockholms city 26 mars
  Portens dag 14 mars
  Birkastan 8 mars
  Södermalms kyrkor 28 februari
  Södermalm - Högalid 28 februari
  Södermalm - Sofia 28 februari
  Södermalm - Katarina 27 februari
  Södermalm - Maria 25 februari


  Stockholmsvandringar 2008

  Djurgårdsvandring i oktober 19 oktober
  Onsdagsvandring Söder/Maria 17 september
  Ledig onsdag 3 september
  Höstvandringar
  24 augusti
  Kvällsvandring hemmavid 3 augusti
  Söderkåkar 12 juli
  Våren hägrar 16 mars
  I Uffes fotspår 18 februari
  Stilla vandring
  13 februari
  Gärdet och Djurgårdsbrunnskanalen 27 januari
  Årstaviken runt 26 januari
  Vandring i Gamla Stan 23 januari
  Den perfekta vandringen 20 januari
  Alla dessa promenader 19 januari
  Doft av tjära på Beckholmen 15 januari
  Från Biskopsudden till Blockhusudden 14 januari
  Långholmen/koloniliv 13 januari
  Bastugatan/Monteliusvägen
  9 januari
  Januarimusik 7 januari


  Stockholmsvandringar 2011

  Klicka på länkarna för att komma till vandringarna.
   
  Kärsön - 24 september
  Judarn i Bromma - 17 september
  Bland drakar och nävor på Östermalm - 11 september
  Piet Oudolf vs. Brommas stränder - 28 augusti
  Döda träd på Norr Mälarstrand - 30 juli
  Turist i min egen stad - 20 juli
  Övervakad i Hagaparken - 16 juli
  Sommarfredag i huvudstaden - 16 juli
  Tidig söndagsmorgon i Tessinparken - 3 juli
  Into the wild - Södermalm - 26 juni
  En dag i min stad - 15 juni
  Kungshomen runt medsols - 2 juni
  Syrénvandring på Mariaberget - 28 maj
  Riddarfjärden runt - 20 mars
  Maria och våren - 12 mars
  Sol över Djurgården - 2 mars
  Husen i Nationalstadsparken - 11 januari
  Vårkänning på Djurgården - 9 januari  Stockholmsvandringar 2006 - 2007

  2007
  Djurgårdsvandringar 30 december
  Gnäll i mina favoritträdgårdar 22 september
  Djurgårn brinner redan i september i år 22 september
  Utsikt från en sadel 5 augusti
  Drottningholmsvandring 23 mars
  Söndagsvandring hemma i Bromma 11 februari
  Långholmsvandring 13 januari

  2006
  Blockhusudden i oktober - 30 december
  Rosendal i november - 19 november
  Tidig morgon på Blockhusudden - 4 oktober
  En vandring hemma i Bromma - 30 april


  In i mörkret

  In i mörkret med långsamma steg. Om 193 dagar är det vårdagjämning. Jag gick från Nockeby till Hässelby idag. Ingen vandring som man kommer att minnas. Väntar in höstens färger. Efter det kommer träden att stå nakna i ett halvår. Funderar om det ska bli någon fototävling i år...

  Stockholmsbilder  Hatväxter

  Hur kunde du Marina???

  I nya numret av Allt om Trädgård berättar trädgårdsmänniskor om växter de hatar och jag själv berättar att jag inte gillar praktsalvia och rosa lupiner. Läs tidningen och se varför man hatar...

  De andra som är med i tidningen tycker illa om:
  • Heidi Parlmgren - Pioner, gladiolus och hängsälg.
  • Carina Bergius - Tagetes.
  • Elin Unnes - Ölandstok, berberis och tuja.
  • Sara Bratt - Svärdkrissla, hängsälg.
  • Peter Englander - Rosenvial (Kungens favoritväxt) och bambu.
  Redaktionen på Allt om Trädgård tycker så här:
  • Viveka Ljungström, chefredaktör - Nävor...!?
  • Anna G Tufvesson, redaktionschef - Röd solhatt.
  • Magnus Hagstedt, webbredaktör - Doftschersmin...!?
  • Kia Gustafson, sekreterare - Allium, bollök.
  • Sandra Holmes, redigerare - Begonia, Flitig Lisa.
  • Anna Lagerman, formgivare - Tagetes.
  • Aylin Ågren, formgivare - Mahonia.
  • Malin Bergh, redigerare - Tallar.
  Vilken är er hatväxt?


  I Roslagens famn

  Albert Engströms ateljé i Grisslehamn.

  Min semestervecka började med att jag begav mig till Roslagen, gammal rospigg som jag är! 307:an och jag rullade upp mot Grisslehamn på söndagsmorgonen. Jag ville se havet och jag ville hälsa på min barndomskompis och hans fru som bor i det vackra huset i hamnen.
  Grisslehamn tillhör de platser i Roslagen som jag tycker mycket om och en anledning är att man har kontakt med det öppna havet så påtagligt här. Annars är ju Roslagen en enda stor skärgård med många öar att passera innan man når det öppna havet.

  Huset som Kalle och hans fru Ann-Marie bor i är från början Grisslehamns gamla mejeri men det nuvarande huset är så gott som helt nytt, men byggt i gammal stil. Platsen är mycket vacker och speciell så här inne i hamnen.
  Här blev jag bjuden på en riktig roslagslunch där det mesta på bordet kom från trakten. Bl.a. var laxen och osten från Fogdö som ligger norr om Grisslehamn. Det var mycket gott! Det var också gott att träffas igen. Någon kanske minns när jag skrev om vår återförening efter 42 år?

  Jag lämnade Grisslehamn och åkte mot Norrtälje. Där besökte jag först min bror och svägerska, sedan min mor och efter det så tillbringade jag resten av vistelsen i min födelsestad tillsammans med min lillasyster. Vi vandrade lite i stan och pratade mycket och det var som alltid fint att ses. Det kändes härligt att få träffa mina nära och jag somnade gott i Roslagen!

  Tidigt på morgonen när syster tog bussen mot huvudstaden för att arbeta - vandrade jag sakta genom ett uppvaknande Norrtälje och njöt av att vara ledig.

  Den nya parken vid ån ska heta Gustav II Adolfs park, vilket verkar retar Norrtäljeborna. Det är för långt att säga och eftersom parken ligger invid det gamla stadshotellet så tycker nog många att den kan heta stadsparken. Jag tycker att åparken skulle passa bättre...
  Platsen har blivit mycket fin nu efter att ha varit en rivnings/byggplats i många år då det var tänkt att bli lägenheter här vid ån. Efter många vändor så blev det till sist en liten park. Bra val!

  En av de som är gladast åt parken är min syster...

  Något som jag genast lade märke till var att de har valt bra perenner i planteringarna. Här finns bl.a. vita höstanemoner, nävan ´Rozanne´, olika färger av solhatt, sockblomma, stäppsalvia, hostor mm.

  Efter min morgonvandring i Norrtälje fortsatte jag ut mot Furusund för att ta färjan över till Yxlan. Nu fattades ju bara ett besök hos storasyster och svåger där ute i skärgården. De bor på en fantastisk plats med utsikt över Furusundsfjärden och in mot Furusund.

  Det är inte så ofta vi ses men vi har alltid väldigt trevligt de gånger vi får tillfälle att träffas. Nu bestämde vi också att jag ska komma ut i mars för att beskära Aromaträdet som blivit ganska vildvuxet.
  Det blir roslagsvår då - som musiken här nedan som jag tillägnar det glada paret på bryggan som heter - Johansson! Tack för den fantastiska pajen syster!


  Rosenhill - länge leve långsamheten!

  På väg ut mot den blå lagunen på Munsö behövde vi en lunchmacka, så vi stannade vid Rosenhill. Visst hade jag hört talas om Rosenhills musteri, men jag visste inget mer om den här platsen. Det var min dotter som ville se den där blå lagunen med det turkosa vattnet och jag tyckte att det var en lagom utflykt ut från stan den här lördagen i början av september då värmen stannat kvar och det kändes som sommar.

  Redan då vi klev ur 307:an på parkeringen kändes det här som en väldigt speciell och udda plats. Det visade sig vara ett ställe som gjorde mig både lugn och helt lycklig. Vi hittade ett vackert och välordnat hippiekaos i en lantlig miljö på Ekerö bara några mil utanför Stockholm.

  Det var som att vandra tillbaka just till hippie-tiden på 60-talet och det kändes som om både personal och besökare mådde gott här och jag såg mer leenden än jag gjort på mycket länge.
  Länge leve långsamheten stod det skrivet på en vägg och nog rörde man sig långsammare och andades lite lugnare här.
  Det här blir helt klart en ny favoritplats för mig. Jag vet att jag kommer att återvända hit många gånger, återvända till det här stökiga, lugna och charmiga kaoset. Det var befriande att se hur enkelt man levde och på väg mot musteriet hörde vi på håll musik på hög nivå. Tre unga män tillverkade must av äpplen...till Edith Piafs vackra stämma. Helt underbart!

  Här finns mängder av äppelträd som är namnmärkta med vackra skyltar och hit kommer jag att återvända när alla dessa äppelträd blommar nästa  försommar. Det måste vara gudomligt vackert här då!
  Vi såg hängmattor bland träden i skogen och visst lockade det att köpa en sådan där skön stor nätmatta. Några mattor var upptagna av sovande/vilande/leende människor och uppe i backen ovanför försäljningen av dessa hängmattor fanns ett hängmatte-hotell.

  Här vid Rosenhill finns bland mycket annat en ´´ge & få butik´´  som öppnade 2007 där man helt enkelt byter prylar. Självplock av blommor och grönsaker finns även på den här vackra och spännande platsen och ibland har man även bakluckeloppis här.
  Vi avslutade besöket med goda mackor, kaffe och äppelmust under ett äppelträd innan vi återvände till det där verkliga livet.

  Öppettiderna här är:
  Maj: lördag-söndag 11-17
  Juni-oktober: tisdag-söndag 11-17

  Rosenhill drivs av Emilia och Lars Sillén som bor här med tre barn, katter, grisar och höns. Läs här hur de startade verksamheten på Rosenhill.


  Min dotters bild

  Min dotters bild

  Min dotters bild

  Hängmatte-hotellet

  Min dotters bild


  Blå lagunen på Ekerö/Munsö

  Det här sandtaget på Munsö är en populär badplats och det sägs att sjön är 60 meter djup och i vissa ljus är vattnet turkosfärgat.

  En fanfar för september


  Änglatrumpeternas fanfarer på terrassen.

  Nu går vi mot hösten och som vanligt så har sommaren gått alldeles för fort. Men september är en bra övergång från sommar till höst, som en sluss. Jag tycker om september. September finns på min topp-tre lista över årets månader.

  Att mörkret, kylan och vintern närmar sig - ignorerar jag helt nu.
  September är nog årets lugnaste månad, kanske därför att kontrasten är så stor om man jämför med juni, juli och augusti, då allt ska hända. Nu är det inte längre så många måsten och trots att jag älskar stora konserter av fågelsång under våren och försommaren så njuter jag av tystnaden i september.
  En tidig septembermorgon i Engsholms slottspark, då vattnet ligger stilla på fjärden då solen går upp, är som meditation. Att jag alltid tar en vecka semester i september hjälper väl också till att jag njuter av den här månaden. Nu vilar jag en vecka från allt vad arbete heter.

  Jag önskar alla en riktigt skön helg. Gå i skogar, vandra längs stränder eller passa på att äta eller fika utomhus. Men lova att inte besöka stormarknader, IKEA eller andra platser som drar ur all energi ur oss.

  De här nya fåtöljerna blev genast gästerna favoritplats på terrassen.

  I torsdags morse var morgonsolen som en fanfar bakom vårt grannslott Hörningsholm.


  Besökare från 148 länder

  Jag tittar inte så mycket på Flagcounter men ikväll var jag inne för att se hur många olika länder bloggbesökarna kommer ifrån.
  Jag började använda Flagcounter i februari 2009 och sedan dess har jag haft besök från 148 olika länder. Besöksstatistiken visar lite olika beroende på vilket program som räknar. Jag kan se statistik från blogg.se, Feedjit, Flagcounter och Sitemeter och i genomsnitt så har jag den här tiden på året ca. 1200-1500 unika besökare varje dag, i maj och juni är det fler.


  Nog om statistik...nästa vecka har jag semester!

  RSS 2.0
  Related Posts with Thumbnails