• 2009
  • 2008
  • 2007

  • Site Meter

    Kollogrindar

    Jag hade väntat mig att fånga massor av vackra, spännande och galna grindar där bland alla kollotomter vid Årstaviken. Eftersom fantasin inte verkar ha några gränser vad gäller hus och trädgårdar här så trodde jag att det även gällde grindarna. Men icke! Tydligen måste man följa de strikta regler som verkar gälla här. Ni som är kolonister, vad är det som gäller?
    På bilden här ovan ser man hur det ser ut vid de flesta tomter. Bara en öppning i spjälstaketet och lite vit färg.
    Nu hittade jag till slut några grindar som stack ut och kanske att de som bor där fått dispens eller så är de rebeller som trotsar reglerna. Jag hoppas på det sistnämnda...



    Höst i Södermalms koloniområden

    Ett höstlugn vilar nu över koloniområdena vid Årstaviken på Södermalm. Senast jag besökte Tanto och Eriksdalslunden så var här ´´ett liv och ett kiv´´ som Strindberg skrev. Nu fanns här enstaka kolonister som envist pysslade vidare i sina trädgårdar. De rörde sig dock inte lika ivrigt som under vår och försommar.
    För mig känns allt som ett långt avslut den här tiden på året. Trädgårdssäsongen är snart över och de flesta skördefester är avklarade. Det är väl bara Ölands skördefest nu i helgen som återstår.

    Det blommar ännu mycket i de små trädgårdarna och det väntas ju sommarvärme nu till helgen, men kylan bara väntar på att koppla greppet och släcka allt som är vackert i trädgårdarna.
    Det blir säkert ännu något besök här bland lotterna eftersom jag tycker så mycket om att vandra här. Här finns alla möjliga och omöjliga stilar på byggnader och trädgårdar och även om jag inte alls tycker om allt, så älskar jag den fantasi och glädje som utstrålas här.

    Tanken med dagens besök var egentligen att fotografera grindar. Jag hade fått för mig att det här skulle finnas mängder av vackra, spännande och galna grindar. Det blev kanske inte riktigt som jag tänkt - mer om det i ett kommande blogginlägg.

    Allra högst uppe på berget i Tanto-området ligger den här underbara platsen. Vi smög utanför staketet först och jag ville så gärna komma in på tomten för att fota utsikten. Det visade sig att det här vänliga paret (jag glömde att fråga vad de hette) var på plats och jag frågade om vi fick komma in och ta några bilder. Det gick bra och de berättade att de bott här hela sommaren men att de nu höll på att flytta hem. Under sommaren hade de höns här men de hade redan placerats i en vinterbostad på landet.
    De har verkligen en fantastisk utsikt över Årstaviken och att ta morgonkaffet här på berget då solen går upp på sommarmorgnarna måste vara magiskt. Tack för besöket! Jag knackar på i juni nästa år som jag sa...

    Ulf Gråbergs lilla barock- eller renässansträdgård är väldigt speciell här bland alla andra kolonilotter. Ulf som jobbar på Zetas trädgård har gjort ett fantastiskt jobb här och visst fastnar man för alla buxbomformer, men jag tycker också mycket om färgtemat bland växterna som går i blå-lila. Synd att jag aldrig träffar på honom här...
    Ulfs blogg heter Kolonin i Tanto Norra.

    Den här trädgården med sin utsikt har ett strålande läge. Men det som utmärker platsen lika mycket är den vackra trädgården med allt blåregn som klär in staket och hus. Något år hoppas jag komma hit i rätt tid så att jag får se blomningen.

    Ständigt dessa nävor och ständigt denna fantastiska Rozanne.

    Japan!

    Rönnsumak - Rhus typhina.

    Bokharabindan som bakgrund.

    Jag kan inte låta bli att ta ännu en bild av huset med trädet.

    Humle kan ledas vart som helst!


    Sommarmöten 2011


    Det blev många trevliga trädgårdsbesök hos vänner i somras och här är några av dem.

    Hannu på Kinnekulle
    Fryles trädgård i Varberg
    Börje Remstads trädgård
    Trädgårdsmästaren på Wudden
    Engbloms trädgård i Borlänge
    Hos Kalle och Ann-Marie i Grisslehamn
    Mariana och Börjes trädgård
    Gubben i stugan

    Kärsön

     
     
    24 september 2011
     
     
    Kallt ljus och jag undrar varför aldrig vattnet är stilla längre. Det är evigheter sedan jag såg spegelblankt vatten. Det blåser ju varje dag. Tänk den här bilden med ett bättre ljus och stilla vatten mot slottet. Kanske en dimmig morgon. Men då kanske inte dessa sagoväsen befunnit sig i vattnet...
     
     


     
     
     
    För ett tag sedan gick jag runt sjön Judarn som ligger ganska nära min bostad i Bromma och som jag aldrig hade besökt trots att jag bott i den här byn i 36 år. Igår var det dags att gå runt Kärsön. Här vid Brostugan har jag fikat och ätit så länge jag kan minnas och borta vid Kärsögården har man tagit ett och annat dopp. Men i övrigt så var den här ön helt outforskad för min del och det var hög tid att hänga på sig Nikon och vandra den 7 km långa sträckan den här soliga dagen i slutet av september.

    Det är alltid spännande att se platser där man aldrig varit och lite märkligt när platsen ligger så nära ens hem. Nu såg jag husen på Grönviksvägen på Brommasidan från ett helt nytt håll och att den här ön var så vild och skogig var överraskande. Här finns inte de välordnade stigarna som fanns runt Judarn, där man lätt kunde ha gått runt med flipflop. Den här vandringen är betydligt tuffare. Jag vet inte hur många stora omkullfallna träd som låg över stigen och trots att jag gillar när naturen får vara ifred och bete sig som den vill, så blev det blev det lite jobbigt med allt klättrande och krypande. Med knän som ju inte är i toppklass gäller det att ta det lite varsamt nu - jag har ju tunga höstjobb framför mig i slottsparken!

    Jag startade från Brostugan och gick medsols runt ön. På Kärsön finns många olika naturtyper med allt från barrskog och höga berg till lummiga och frodiga lundliknande områden där hägg och t.o.m. fläder växer i ekbackarna. På södra sidan av ön ligger Högholmen där man har en mycket fin utsikt söderut.

    På den västra delen av ön har man fri utsikt över till Drottningholms slott och när jag vandrade där hörde jag plötsligt skratt och ett plaskande i vattnet och där stod två tjejer (unga kvinnor) i vattnet och fotograferade varandra och jag kunde bara inte låta bli att fråga om jag fick ta en bild och det fick jag.
    Med Drottningholm i bakgrunden och dessa två fina skogsväsen i förgrunden, så blev den här vyn så underbar. Tyvärr var det ett hopplöst fotoljus för en amatör och jag önskar att jag kunde ha fått till den här bilden lite bättre.
     





    Tankar i september

    • Resorna till jobbet går i mörker nu och man är tröttare än normalt.
    • Höstarbete nr. 41 har börjat.
    • Ser att det fortfarande finns mycket sallat kvar i trädgårdslandet.
    • Tänker att jag nog kan börja plocka in Aromaäpplen i nästa vecka.
    • J och jag har börjat ta in trädgårdsmöbler för vinterförvaring.
    • Tänker att det nog blir vackert med kirgislök och de vita liljetulpanerna ´Sapporo´ i Drömhörnan.
    • Tänker också att jag nog ska ändra lite bland perennerna i Drömhörnan.
    • På terrassen blommar fuchsior och änglatrumpeterna vackrare än någonsin.
    • Tänker att det blir kul att fixa ännu en fototävling i november. Fjärde året nu.
    • De nerklippta perennerna blommar fint i stora slänten. Undrar om någon annan än jag ser det...
    • Sågar bort hängande grenar från lindallén som stört trafiken och som vanligt - varsam beskärning.
    • Besprutar alla gångarna med ogräsättika för sista gången i år.
    • Tänker att jag vill se Österlens äppelträd blomma nästa år.
    • Det är 90 dagar tills det vänder och vi går mot ljuset igen.
    • Funderar hur jag ska kunna lära mig att meditera - utan att sitta bland en grupp människor och med en flummig lärare i karatedräkt? Måste ju stärka mig inför det där mörkret och den där kylan som snart är här.
    • Ska ta på mig mina nya gröna vandrarbyxor och de nya vandrarkängorna och ge mig ut i någon skog i helgen tillsammans med min vandrar-Spotifylista.
    Vingad benved.

    Ulleternell.

    Brittsommaraster.

    Brittsommaraster.

    Perenner som klipptes ned i somras och som nu blommar igen.

    Nävan Brookside.

    Bonicarosor.

    Agave.

    Trädgårdsmöbler tvättas av J inför vinterförvaringen.

    Mitt övernattningsrum ligger längst ner till vänster och jag har utsikt över sörmländska åkrar.


    Min vandringsmusik i helgen.

    Ska vi ha någon fototävling i november eller?

    Tävlingen 2010
    Tävlingen 2009
    Tävlingen 2008

    Till vänster vinnare 2008 bloggaren Fundera grönt, till höger 2009 års vinnare Prästgårdseva och längst ner 2010 års vinnare Lars Forslin




    Sverigeresor 2011

     Klicka på länkarna!
     
     
    Gubben (gubbarna) i stugan
     
    Randomresa 1 - Jag fann mitt Gonäs
     
    Bland rosor, clematis och nävor i Borlänge
     
     
     
     
    Ystad Saltsjöbad
     
    Hårda vindar över Skåne
     
    Fryles trädgård i Varberg
     
    Vackra Varberg
     
    Bilder från Göteborgs botan
     
    Sommarkalas hos Hannu på Kinnekulle
     
    Blomsterprakt i Örebro stadspark
     
     
     

    Visby 9 maj 2011
     
    Visby 8 maj 2011
     
    Visby 7 maj 2011
     
     



    Underjordens trädgårdsmästare

    Av de djur som lever i marken - under jorden, så måste väl daggmasken vara mest känd. Daggmasken är en av våra allra viktigaste nedbrytare i naturen och i trädgårdar och en kompis som förhoppningsvis alltid finns nära intill då man jobbar i jorden.

    Jag har gjort en hel del omplanteringar och flyttat runt perenner i vår stora perennslänt och kom då ständigt i kontakt med dessa mästare av jordförbättring. Daggmaskar har haft två viktiga betydelser i mitt liv - fram till tonåren så var de oumbärliga vid mina fiskestunder och idag är jag nästan löjligt försiktig om maskarna, då de gör underverk med trädgårdsjordarna. Lägg till att de är en viktig föda för många fåglar.

    Jag minns då jag var barn att min bror plockade daggmaskar efter regnet och när det var mörkt ute och sålde dem till Idrottsmagasinet i Norrtälje som sedan sålde masken vidare till de som fiskade.
    Daggmaskarna gör sin stora nytta då de äter växtdelar som de drar ner i sina gångar i jorden, avföringen är den finaste trädgårdsjord man kan tänka sig. Maskarnas gångar gör så att jorden blir lucker och att växternas rötter syresätts. Vid kraftiga regn kryper maskarna upp ovan jord för att inte dränkas i de underjordiska gångarna.

     

    Fortplantning

    Daggmaskarna är tvåkönade som bildar både ägg och sperma. De parar sig genom att byta sperma med varandra. Säden placeras i ”lagringsfickor” på varandra. Vid äggläggningen avger masken ett slembälte. Masken drar sig baklänges ut ur det och lägger äggen så att de blir befruktade när de passerar förbi spermafickorna. En daggmask kan inte para sig med sig själv. (Wikipedia)

    Snygg bildredigering...?

    Om man nu måste gräva i jorden och använder en vanlig spade så riskerar man att skada och döda mängder av de maskar som är så viktiga för vår jord. Använd i stället en grävgrep. Det är inte sant att en delad mask blir två maskar, även om båda delarna rör sig en stund efter delningen. 
    Börje Remstams bok Min dröm om lustgården handlar om den goda jorden och maskarnas betydelse. Där kan man läsa att minst hälften av en växts rötter tar sig fram i maskgångar där det finns både näring och syre.
    Låt bli att höstgräva i jorden - maskarnas gångar blir förstörda och det kan ta mycket lång tid att återställa dessa viktiga gångar.

    En jord som innehåller mycket mask är bra på alla sätt, den kan ta emot kraftiga regn eftersom den dränerar i motsats till platser utan mask där jorden är packad och där regnet i stället tar med sig jord i det översta lagret.
    Börje är ju som alla vet täckodlarnas konung (här är täckodlarnas prins) och han har visat att under denna täckodling så kryllar det av daggmask.
    Var försiktiga om våra bästa vänner i trädgårdarna. Låt dem få leva och göra vår jord till den bästa tänkbara plats för alla de vackra växter som vi planterar...


    Sverigeresor 2010

     Klicka på länkarna!
     
     
    Kvilleeken/Rumskullaeken - Sveriges äldsta ek
     
    Norra Kvill, en vandring bland svartoxar och raggbockar
     
    Nimis - för mycket?
     
    Bullerbyn och Katthult
     
    Längre inåt landet
     
    Sinnesro och upptäckarlust
     
    Roadtrip i september
     
     
     

    Fyra årstiders park i Sölvesborg
     
    Brösarps backar
     
    Vacker vattenkraft i Hallamölla
     
    Backåkra
     
    Starka färger i Ystad
     
    Sirligt och svävande
     
    Ale kor, skärmflygare och ...stenar!
     
    Sandhammaren
     
    Landskapet, havet och ljuset
     
    I rörelse
     
     
     

    Ett drömtorp på Öland
     
    Södra Öland
     
    Norra Öland
     
    Öland Dag 1
     
     


    Kvilleeken/Rumskullaeken


    Utlandsresor 2010 -2013

     
     
    2012  Spanien - Bland bergen på Mallorca
     
    2012  Spanien - Palma de Mallorca i mars

    2012  England - En vårdag i London
     
     


    2011  Spanien - En dag i Nerja
     
    2011  Spanien - Solsemesterort och La Ligafotboll
     
    2011  Spanien - Blommande Malaga
     
    2011  Spanien - Mötet med Malaga
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
    2010  Italien - Parco Sempione i Milano
     
    2010  Italien - Giardini Pubblici i Milano
     
    2010  Italien - Isola Bella
     
    2010  Italien - Milano
     
    2010  Italien - Milan-Catania på San Siro
     
    2010  Italien - En sida av Milano

     
     
    Isola Bella i norra Italien

    Sverigeresor 2005-2007

    Klicka på länkarna!
     
     
    2007 - Sista kvällen i Visby
     
    2007 - Krusmyntagården
     
    2007 - Jag har suttit på Hall
     
    2007 - De Badande Wännerna
     
    2007 - Där stillheten rår
     
    2007 - Denna dag ett liv...
     
    2007 - En dag på Fårö
     
    2007 - Visby höljt i dimma
     
     
     

    2006 - Weibulls visningsträdgård i Hammenhög
     
    2006 - Bilder från Haväng
     
    2006 - MacDonalds och besinmackar
     
    2006 - Brantevik-Stockholm
     
    2006 - Österlen
     
    2006 - Hittade lugnet i Haväng
     
    2006 - Kolbodagården
     
     
     

    2005 - Visby i augusti
     
     


    Fårö

    Sverigeresor 2009

     Klicka på länkarna!
     
     
    De Badande vännerna trädgård
     
    Det karga
     
    Från kalkstensindustri till kändisparadis
     
    Alla dessa solnedgångar i Visby
     
    En kort resa långt bort
     
    Jag har suttit på Hall...igen!
     
    Stormig solnedgång i Visby
     
    En plats att vila på i botaniska trädgårdens köksträdgård
     
    Sveriges vackraste parkeringsplats
     
    Innanför murarna
     
     
     

    Bonde söker fru slottet
     
    Flen - här finns bättre jordmån för uppväxt
     
     
     

    Slottis och botan
     
    Tre trädgårdar
     
    Kustbyte
     
    Vitaby
     
    Slutbloggat under resan
     
    Knäbäckshusen
     
    Österlens äppelodlingar
     
    Haväng - den vackraste platsen
     
    Det gula Skåne
     
    Tulpanfest i Simrishamn 2009
     
    Den vackraste dagen
     
    Österlen blommar
     
    Österlen
     
    Ute på vägen igen
     
     


    Äppelträd som blommar i Kivik

    Sverigeresor 2008

     Klicka på länkarna!
     
     
     Borta bra och hemma bra
     
    Man hafva glada dagar hos Strandflickorna i Lysekil
     
    Ett sömningt Smögen
     
    Grundsund som blev Saltön
     
    Märkliga tankar i Fiskebäckskil
     
    Bästa kusten
     
    Sol över Lysekil
     
    Framme hos Strandflickorna
     
    Världsklass Ulf Nordfjell
     
    Go West
     
     

    Hemma
     
    I Astrid Lindgren-land
     
    På återseende Österlen
     
    Tillbaka till Haväng
     
    Livskvalitet hos Mandelmanns
     
     

    Boendet på resan
     
    Komma-hem känsla
     
    Två trädgårdsbloggare i Lunds botaniska trädgård
     
    På Poppes marker
     
    För eller emot rododendron
     
    Söndagsmorgon på Bjärehalvön
     
    Hoppet i Torekov
     
    Vädermannen i brassestolen
     
    Hellekis och västgötadialekt
     
    Road-blog
     
     


    Haväng på Österlen


    Utlandsresor 1999 - 2009

     
     
     
    2009  Malta - Luzzus vid Marsaxlokk
     
    2009  Malta - Blommande Malta
     
    2009  Malta - Sliemas burspråk
     
    2009  Malta - Europas sydligaste land
     
     
     

    2007  Italien - Bergamo, Parco Marenzi
     
    2007  Italien - Bergamo, den gamla staden, fotbollsresa
     
    2007  Italien - Bergamo, fotbollsresa
     
     
     

    2007  Italien - 1000 olika rosor
     
    2007  Italien - Ninfa
     
    2007  Italien - Villa Lante
     
    2007  Italien - Villa d´Este
     
    2007  Italien - 150 000 trädpioner
     
    2007  Italien - Lunch vid en vingård i Italien
     
    2007  Italien - Trädgårdsresan till Rom
     
    2007  Italien - Alla vägar bär till Rom
     
     
     

    2007  Kina - Är du från Småland?
     
    2007  Kina - Beijings botaniska trädgård
     
    2007  Kina - Taiji, Qigong och bröllop
     
    2007  Kina - 635 mil försvarsmur
     
    2007  Kina - Från akvarium till tallrik
     
    2007  Kina - Den kultiverade renhetens trädgård
     
    2007  Kina - Andra dagen i Peking
     
    2007  Kina - Mot Mittens rike
     
     
     

    2004  Spanien - 50-årsresan till Barcelona
     
     
     

    1999  Italien - Toscana med Engsholms Slott

     
    Kinesiska muren

    Judarn i Bromma

     
     
    17 september 2011
     
     
    Jag har varit på väg många gånger men det har alltid varit något som hindrat. Den vackra lilla sjön Judarn ligger i Judarnskogens naturreservat mitt i Bromma och jag har bara fem minuters bilresa från min bostad till detta lilla paradis. Platsen ligger alltså bara några stenkast från Stockholms innerstad.
    Idag blev det då äntligen dags att vandra runt sjön som ligger inne i en rest av en riktigt gammal skog. Jag hade nästan samma urskogskänsla som jag hade i Norra Kvill förra sommaren. Vandringen hjälpte till att ta bort den ilska som jag hade inom mig efter det att företaget Dialect lurat mig ordentligt. Ni som läser detta...lova mig att avsluta samtalet omedelbart om någon från Dialect ringer er och säger att ni ´´får´´ en ny dator om ni förlänger ert abonnemang hos Telia. Dialect är ett oseriöst företag som lurar oss godtrogna människor.

    Det kan vara ganska stökigt i Bromma här i västra Stockholm, med flygplatsen och med hårt trafikerade billeder, men om man bara söker sig till stränderna eller till det här naturreservatet mitt i Bromma så kan man njuta av riktigt vackra platser. Judarnskogen kommer att bli mitt andningshål när jag känner mig stressad framöver!
     
    Judarnskogens blev naturreservat 1995 och var då Stockholms första naturreservat. Reservatet har en yta på 95 hektar och omges av Norra Ängby på norra sidan, Södra Ängby på västra sidan, Åkeshovs slott i öster och Nockebyhov i sydost. Mitt i Judarnskogen som iordningställdes på 1930-talet ligger sjön Judarn. 
    2007 anlades här en salamanderdamm där man kan se större och mindre vattensalamander.

    Vandringen runt sjön är en sträcka på 2 km och man börjar vid Åkeshovs slott som har anor från 1600-talet. Runt sjön finns det flera ordnade grillplatser och det går utmärkt att bada i sjön. Här finns ett rikt fågelliv och jag längtar till april då jag får gå dit och lyssna på alla dessa fåglar. Med fiskekort kan man fiska gädda, abborre och karp och även signalkräftor.

     
     



    Statyer i Stockholm

    Gustav III på Skeppsbron nedanför slottet. Johan Tobias Sergels staty avtäcktes 1808.
     
    Linnéstatyn i Humlegården
    Den 13 maj 1885 avtäcktes Blomsterkungen, Fritjof Kjellbergs bronsstaty över Carl von Linné (1707-1778). Vi ser Linné avbildad med sitt vetenskapliga verk Systema Naturae och favotitblomman linnea.

    Kring Linnémonumentet sitter fyra kvinnliga figurer; Den första, representerar botaniken med blomma och förstoringsglas. Den andra, medicinen med hygieiaskålen och asklepiosstaven. Den tredje mineralogin med en kristall och ett manuskript. Den fjärde kvinnan representerar zoologin med en fjäril i ena handen.

    Invigningen 1885 blev en stor folkfest. Stockholm pryddes med linneor. Cigarraskar och punschflaskor dekorerades med linneablommor. Någon föreslog till och med att ändra namnet på Humlegården till Linnéparken vid Linnéfirandet 1907. (från infotavlan invid statyn)
     
    Cornelisparken är en park i stadsdelen Södermalm i Stockholms innerstad, som ligger vid östra slutet av Mäster Mikaels gata. Den är tillägnad trubaduren Cornelis Vreeswijk och ligger på Glasbruksklippan i hörnet av Katarinavägen och Renstiernas gata. Den tillkom efter ett beslut i Stockholms kommunfullmäktige och invigdes den 21 juni 2000. I parken finns sedan 2007 en staty föreställande Vreeswijk av Bitte Jonason Åkerlund. (Wikipedia)
     
    Järnpojke, även kallad "Pojke som tittar på månen", är en skulptur av konstnären Liss Eriksson. Skulpturen återfinns på Bollhustäppan, på Finska kyrkans bakgård i Gamla stan i Stockholm. Skulpturen är 15 centimeter hög och känd som "Sveriges minsta offentliga monument". Skulpturen restes 1967. Det har hänt att förbipasserande offrar pengar till pojken och klappar honom på huvudet i syfte att få tur. Åt skulpturen har halsduk och mössa stickats. (Wikipedia)
     
    Den unge Strindberg i skärgården

    Stadsdel: Vasastaden
    Placering: Bellevueparken (1968)
    Konstnär: Carl Eldh
    Material: brons

    Carl Eldh modellerade denna skulptur till Strindbergs 60-årsdag 1909. Den gjöts i brons och sattes upp utanför Eldhs ateljémuseum 1968. En kopia finns sedan 2002 i en park vid Gustavslundsvägen i Alvik, uppsatt av AP-fastigheter.
     
    Carl Milles (Millesgården)

    ´´En berättelse om något vi glömt´´ 2003 av Lena Lervik. Liljeholmskajen. Lena Lervik,är född 1940 i Kristianstad, och är en svensk skulptör.
     
     

    En bottagen staty på Djurgården
     
    Fleminggatan
    Statyn på Fleminggatan heter ´´Tidningsläsarna´´ av Sven Lundqvist (1918-2010), rest 1972.
     
    Katarina Bangata vid Östgötagatan.
    ´´Jannica och dockvagnen´´ av Gunnel Frieberg som restes 1986
     
    Vesslan är en fontänskulptur på Kungsholmstorg, Kungsholmen, Stockholm. Skulpturen restes 1912 och är skapad av konstnärenOtto Strandman.
    Skulpturen Vesslan visar en naken yngling i brons som just upptäckt en vessla, därav namnet. Vesslan gömmer sig i en grotta i skulpturens nedre del och ynglingen reser sig över den. Hela kompositionen står på en sockel av röd granit som flankeras av två dricksfontäner. Mot sydsidan finns en fontändamm. Strandman skapade Vesslan 1911 och den göts i brons 1912 hos Herman Bergman Konstgjuteri. Det var en gåva av Magna Sunnerdahl, hon var allmännyttigt verksam inom bland annat kulturen och konsten. En skylt på sockelns baksida med inskription Gåfva af M.S. - 1911 påminner härom. (Wikipedia)
     
    Nackas hörna är en plats där Brännerigatan möter Katarina Bangata i stadsdelen Södermalm i Stockholm. Platsen fick sitt namn 2001 efter ett beslut i Stockholms kommunfullmäktige. 
    Fotbollsspelaren Nacka Skoglund är uppvuxen på den intilliggande adressen Katarina Bangata 42 och 1984 uppfördes minnesstatyn "Vi ses vid målet" av konstnären Olle Adrin. Statyn föreställer fotbollsspelaren Nacka Skoglund när han skruvar in en hörna i mål. (Wikipeida)
     
     
     
     
    Berzelii park har fått sitt namn efter Jöns Jacob Berzelius (1779-1848), svensk kemist, professor vid Karolinska Institutet och sekreterare iKungliga Vetenskapsakademien, som även står staty mitt i parken.
    Berzeliusstatyn i brons formgavs av Carl G Qvarnström. Medan man sökte efter en lämplig sten till statyns sockel fick statyn stå i en trälåda i parken, något som snart fick öknamnet "Berzelii skjul". Avtäckningen av statyn ägde rum klockan tre på natten 13 juli 1858, då man var rädd att den stora massan av nyfikna invigningsbesökare skulle trampa ner de nyplanterade och späda träden. I tidningen kunde man dagen efter läsa. (Wikipedia)
     
    Astrid Lindgren i Tegnérlunden
    I parkens nordöstra hörn finns sedan 1996 en liten bronsskulptur av Majalisa Alexanderson föreställande Astrid Lindgren som omfamnar ett barn. På skulpturen finns personer och citat ur hennes böcker. Flera av Astrid Lindgrens böcker har anknytning till Tegnérlunden. Exempelvis utspelar sig början av Mio min Mio här. Det är här pojken Bo Vilhelm Olsson möter anden som tar honom till Landet i fjärran. (Wikipedia)
     
    Tors fiske är en skulpturgrupp och fontän i brons av Anders Wissler, utförd och rest år 1903 på Mariatorget på Södermalm i Stockholm. Efter en pristävlan blev Wisslers ”Tors fiske” det vinnande förslaget och kom 1903 på plats. Den stora uttrycksfulla bronsskulpturen krävde en lång arbetsprocess med komplicerade gjutningar. Den blev omedelbart populär hos allmänheten och räknas till Wisslers huvudverk. Skulpturgruppen visar det dramatiska ögonblicket då Tor har fångat Midgårdsormen och Tor höjer sin hammare Mjölnerför att förinta ormen. Centralfiguren flankeras av två vattensprutande urtidsödlor. (Wikipedia)
     
    Systrarna Mosebacke
    Skulpturgruppen ´´Systrarna´´ som skapades av Nils Sjögren fick sin plats 1945, då parkanläggningen förändrades runt om skulpturen.
    Sjögren inspirerades av en tragisk händelse som utspelats i Stockholm 1911, och som skildrats i dagstidningar och i ett skillingtryck. Två unga kvinnor dränkte sig då tillsammans i Hammarby sjö, en händelse som på sin tid blev mycket omtalad. I en artikel i Dagens Nyheter den 20 november 1911 ges en ledtråd till orsaken: "Det synes mellan dem ha existerat en svärmisk flickvänskap med något överspändt i sig". I tidningen berättas vidare att "de hade bundit samman sina kroppar med sina hattslöjor och fyllt sina väskor med stenar för att av deras tyngd dras ned i djupet - det var häraf tydligt att de båda unga flickorna sökt och funnit döden tillsammans".
    Det är oklart om Nils Sjögren med hänsyn till dåtidens tidsanda har velat tona ned den troliga lesbiska bakgrunden till sitt skulpturmotiv genom att namnge den som Systrarna. I nutid har dock skulpturen kommit att uppmärksammas som en påminnelse av tidigare tiders stora svårigheter för människor att leva i en homosexuell relation. (Wikipedia)
     
    Solsångaren är en skulptur av Carl Milles. Skulpturen är i brons och avtäcktes 21 oktober 1926 längst ut på Strömparterren i Stockholm till minne över Esaias Tegnér. Statyn ska gestalta Tegnérs dikt Sång till solen. (Wikipedia)
     
    Strindberg i TegnélundenI 
    Tegnérlundens östra del finns Carl Eldhs stora staty av August Strindberg som färdigställdes till Strindbergs sista födelsedag 1912. År 1916 var fullskalemodellen färdig och 1942 uppsattes denna bronsskulptur i parken. På sockelns sidor finns scener ur Strindbergs litterära verk. (Wikipedia) En grotesk staty tycker jag...
     
     
    Commedianterna av Peter Linde finns vid Bofills båge på Söder och kom på plats 1992.
     
    ´´Frostig man´´ i Drottningholmsparken.
     
    ´Tänkaren´´ av Auguste Rodin. Vid Waldemarsudde 1909.
     
    Näckrosen är en skulptur av en liggande kvinnofigur ursprungligen utförd i gips av Per Hasselberg 1892.

    Näckrosen avbildar en ung kvinna som ligger utsträckt på ett stort näckrosblad i vattnet, omgiven av ytterligare näckrosor. I vattnet kan ses gubbhuvuden, symboliserande vattenväsen som exempelvis Näcken.

    Skulpturen ställdes bland annat ut på Världsutställningen i Chicago 1893.

    Modellen till skulpturen var Signe Larsson (född 16 februari 1877), som 1893 födde Hasselbergs dotter Julia. Statyn gjuten i brons, kom på plats vid Waldemarsudde på Djurgården 1912.
     
    ´´Vita Bergens drottning´´ 1972 av Astri Bergman-Taube. Statyn förställer Elsa Borg, född 19 juli 1826 i Rytterne i Västmanland, död 24 februari 1909 på Vita Bergen i Stockholm, var en svensk pedagog och socialarbetare.
     
    Omtanke 1998 (Alvik) av Bo Åke Adamsson. Den här statyn är mer märklig än vacker eller spännande! Varför är mannen naken och kvinnan bär kläder?
     
    I Stadshusträdgården finns Crocus av Tore Strindberg och kom på plats 1925, två år efter det att stadshuset invigdes.
     
    Carl Milles statyer på Ulf Nordfjells grönblommande boll på Millesgården
     
     
     
    Paret är namnet på en bronsskulptur föreställande en man och en kvinna, ömt omfamnade. Upphovsmannen är skulptören Liss Eriksson. Skulpturen står sedan år 2000 i parken till Waldemarsudde. År 1973 hade den satts upp i norra delen av Kungsträdgården men togs bort därifrån när parken gjordes om i slutet av 1990-talet. En version av Paret finns också i Uppsala utanför Ekonomikum, Kyrkogårdsgatan 12, sedan 1976.

    Liss Eriksson inspirerades till skulpturen av ett älskande par som höll om varandra på tunnelbanan i Paris. Motivet det omfamnande paret förekommer även som ”Tillsammans”, som är en del av Liss Erikssons skulpturgrupp "Huset". I Paret har han skalat av allt som inte är nödvändigt för att förtäta den känsla som motivet skulle uttrycka.(Wikipedia)
     
    Husmorssemester

    Stadsdel: Östermalm
    Placering: Tessinparken vid Valhallavägen (1973)
    Konstnär: Olof Thorwald Ohlsson
    Material: granit

    Skulpturen visar en medelålders kvinna i sommarklänning med en liten resväska i handen, på väg att resa bort. Begreppet ”Husmorssemester” kanske inte används längre, men att kvinnor fortfarande oftast har huvudansvar för hushållet och skulle behöva slippa det gäller ännu. (Skulptur Stockholm)
     
     
     Evert Taubes terrass anlades i början av 1960-talet och fick sitt namn 1983 efter trubaduren Evert Taube. 1990, till 100-årsminne av Taubes födelse, restes en bronsskulptur av Willy Gordon, föreställande Evert Taube, iförd sombrero och poncho. I ena handen håller han sin luta, med den andra visar han över Riddarfjärden och Södermalm, där han bodde. Bakom honom reser sig Stockholms stadshus. Skulpturen var en gåva från Sällskapet Evert Taubes vänner. Sockeln är huggen av granit från Vinga, Taubes födelseort. (Wikipedia)
     
    Jenny Lind-statyn är en staty visande sångerskan Jenny Lind vid Djurgårdsbrunnsviken på Södra Djurgården i Stockholm. Verket skapades av skulptören Erik Rafael-Rådberg och avtäcktes den 11 maj 1924. (Wikipedia)
     
    De här häftiga konstverken tillhör en man som bor här med utsikt över Riddarfjärden. Konstverken är gjorda i Thailand av motorcykeldelar och har stått här i tio år.
     
     Utanför Junibacken på Djurgården sitter en gammal Astrid Lindgren i en stol. I händerna har hon en bok och i den är det inristat Å Nangilima ja Jonatan ja jag ser ljuset. Gjord av konstnären, keramikern och skulptören Hertha Hillfon (1921-2013). Statyn kom på plats 1996.
     
     

    Trädgårdsspaningar V-Ö

     
     
    Klicka på länkarna!
     
     
     
     
    Vanadislunden - Stockholm
     
    Wasamuseets trädgård - Stockholm
     
    Vasaparken - Stockholm
     
    Venngarns slottspark
     
    Wij trädgårdar i Ockelbo

    Villa Aldobrandini - Italien
     
    Villa Balbianello - Italien
     
    Villa Bardini, Florens - Italien
     
    Villa Carlotta - Italien

    Villa d´Este - Italien

    Villa Lante - Italien
     
    Villa Melzi - Italien
     
    Villa Monastero - Italien

    Villa Muramaris - Gotland
     
    Vintervikens trädgård

    Visby botaniska trädgård - DBW

    Visingsborgs örtagård
     
    Vitabergsparken - Stockholm

    Wrams Gunnarstorp
     
     
     
     
    Åkeshovs slottspark
     
    Årstavikens koloniträdgårdar - Stockholm
     
     
     
     
    Ängsö slottspark
     
    Äppelfrabiken på Färingsö
     
     
     
     
    Örebro stadspark
     
    Österbybruk


     
     
     

    Trädgårdsspaningar P-S

     
     
    Klicka på länkarna!
     
     
     
     
    Parco Marenzi - Italien
     
    Parco Sempione - Italien
     
    Penningby slottspark
     
    Piperska muren
     
    Prins Eugens Waldemarsudde - Stockholm
     
     


    Ronneby brunnspark
     
    Rosendals slott - Stockholm
     
    Rosendalsterrassen - Stockholm
     
    Rosendals trädgård - Stockholm

    Rosenlunds Rosarium i Jönköping

    Rosersbergs slottspark

    Roseto di Valleranello - Italien
     
    Rosängen - Stockholm
     
    Rydboholms slott, engelska parken
     
     
     
     
    San Michele - Capri, Italien
     
    Sanda Cottage - Upplands Väsby
     
    Sinnenas trädgård - Stockholm
     
    Skansens trädgårdar - Stockholm
     
    Skokloster
     
    Skärholmens perennpark
     
    Slottsträdgården i Malmö
     
    Sofiero slottspark
     
    Solliden
     
    Spökparken - Stockholm
     
    Stadsbibliotekets trädgård - Stockholm

    Steninge slottspark
     
    Stora Henriksvik - Stockholm
     
    Stora Sundby slott
     
    Strömparterren & Helgeandsholmen - Stockholm

    Strömsholms slottspark
     
    Sturehovs slottspark
     
    Stureparken - Stockholm
     
    Sundbyholms slottspark
     
    Svartsjö slottspark
     
    Svindersvik
     

     


    Trädgårdsspaningar D-G

     
     
    Klicka på länkarna!
     
     
     
    Djurgårdsvägen
     
    Drottningholms slottspark
     
    Drömparken i Enköping
     
     
     
     
    Edvard Andersons växthus
     
    Ekebyhovs slottspark
     
    Engsholms slott
     
    Ericsbergs slottspark
     
    Eriksbergsparken - Stockholm
     
     
     
     
    Fjäderholmarna
     
    Fredriksdal i Helsingborg
     
    Fyra årstiders park i Sölvesborg
     
     
     
     
    Gamla Stans trädgårdar - Stockholm
     
    Giardini della Landriana - Italien
     
    Giardini Pubblici - Italien
     
    Gimo herrgård
     
    Giverny i Frankrike
     
    Glasbrukstäppan - Stockholm
     
    Gripsholms slottspark
     
    Groens malmgård - Stockholm

    Gråbrödraklostret i Ystad

    Grönsöö slottspark

    Gunnebo slottspark

    Görvälns slottspark

    Göteborgs botaniska trädgård

     
     
     


    Trädgårdsspaningar T-U

     
     
    Klicka på länkarna!
     
     
     
     
     
    Taxinge slottspark
     
    Tegnérlunden - Stockholm
     
    Tessinparken - Stockholm

    Tidö slottspark

    Tjolöholms slottspark

    Tosterups slottspark
     
    Trauttmansdorff - Italien
     
    Trädgårdsföreningen i Göteborg

    Tullgarns slottspark
     
    Tyresö slottspark

     
     
    Ulriksdals slottspark
     
    Ulriksdals trädgård
     
    Ulvsunda slottspark

    Uppsala botaniska trädgård

    Uppsala stadsträdgård

     
     

    Trädgårdsspaningar L-O

     
     
     
    Klicka på länkarna!
     
     
     
     
     
    La Mortella - Ischia/Italien
     
    Landstingshusets trädgård
     
    Le Parc de Saleccia - Korsika
     
    Linnés Hammarby utanför Uppsala
     
    Linnés Råshult

    Linnéträdgården i Uppsala

    Lunds botaniska trädgård
     
    Lusthusportens park - Stockholm

    Lysekils stadspark*

    Läckö slott - Lilla slottsträdgården
     
    Lövstabruk

     
     
    Marabouparken - Sundbyberg
     
    Mariatorget - Stockholm
     
    Millesgården - Lidingö
     
    Monica Zetterlunds park - Stockholm
     
    Monteliusvägen/Olle Adolphsons park/Ivar Lo:s park - Stockholm
     
    Mosebacke torg - Stockholm
     
    Moutan Botanical centre - Italien
     
    Mälarpaviljongen
     
    Mälsåkers slott
     
     
     
     
     


    Ninfa - Italien
     
    Norrmälarstrand - Stockholm
     
    Norra Bantorget - Stockholm
     
    Norra Begravningsplatsen - Solna
     
    Norra Djurgårdsstaden - Stockholm

    Norrvikens trädgårdar

    Nytorget - Stockholm
     
     
     
     
    Observatorielunden - Stockholm
     
     
     
     
     
     

    Trädgårdsspaningar H-K

     
     
    Klicka på länkarna!
     
     
     
     
    Hagaparken
     
    Hellekis

    Hoglands park i Karlskrona
     
    Humlegården - Stockholm
     
    Häringe slottspark
     
    Hässelby slottspark
     
    Isola Bella i Italien

    Julita gård

     
     
    Karlaplan/Karlavägen - Stockholm
     
    Kerstins rosäng på Långholmen
     
    Kivik Esperöds arboretet
     
    Krageholms slottspark
     
    Krapperups slottspark
     
    Kristianopels rosenträdgård
     
    Kronobergsparken - Stockholm

    Kronovalls slottspark

    Krusenstiernska gårde
    n i Kalmar
     
    Kullatäppan vid Nordiska museet
     
    Kungsholms torg - Stockholm
     
    Kungsträdgården - Stockholm
     
     
     
     
     

    Trädgårdsspaningar A-C

     
     
    Klicka på länkarna!
     
     
     
     
    Almedalen i  Visby

    Alnarpsparken
     
    Alvik, Medborgarhusparken - Stockholm
     
    Anna Lindhagens täppa/Stigbergstäååan - Stockholm
     

    Antroposofernas trädgård i Järna
     

    Apotekarens trädgård i Simrishamn
     


    Bastedalens Herrgård & Kinapark

    Beijing botaniska trädgård - Kina

    Bergengrenska trädgården i Simrishamn
     
    Bergianska trädgården
     
    Berzelii park - Stockholm

    Bibliska trädgården i Kopparberg
     
    Björns trädgård - Stockholm

    Bogesunds slottspark

    Bysistorget - Stockholm
     
     
     

    Cannes park - Frankrike

     

    Central park - New York, USA
     
    Centralbadets trädgård - Stockholm

    Christinehofs slottspark
     
     
     
     
     

    Idag kom höstkänslan!


    Vindarna kändes annorlunda idag. Det har blåst några dagar i slottsparken, men just idag träffades trädgårdsmästaren av vindar som tydligt innehöll höst. September är annars en lugn och skön månad. En tid då man sammanfattar trädgårdssäsongen och då man tar sig tid att planera inför nästa år.
    Man delar och flyttar perenner, man planterar vårlökar och gässen flyger i v-formationer över parken. Men den där krypande oron kommer som vanligt smygande den här tiden på året och man börjar längta till en vår som ligger omänskligt långt borta...

    Visst har vi en vacker tid framför oss med höstens alla färger, men det är ju bara en sluss in till kyla och mörker. Det är ett halvår kvar till vår och jag vet inte hur jag ska ta mig igenom den kommande vintern. Jag jobbar fortfarande på att förtränga den förra fruktansvärda vintern. Det kommer inte att finnas tillräckligt många stearinljus, olästa böcker, varma koppar med choklad eller mysiga filmkvällar i soffan för att lindra min vinterångest.

    Jag är ju inte intresserad av att åka upp och ner för snöklädda backar. Jag är heller inte överdrivet intresserad av julen eller hurtiga, krispiga och kalla vandringar runt Djurgården.
    Däremot är jag intresserad av att bo i Medelhavsområdet fram till april. Där skulle jag kunna skörda oliver och vindruvor hela vintern, bara jag får tid över att dricka kaffe på små torg där träden har löv, där ortsbefolkningen spelar boule och där havet är nära. Då skulle jag slippa mörkret och kylan som väntar.

    Nepetan ´Six Hills Giants´

    Det har blivit en självklarhet för mig att klippa ner perenner i blom när slottet stänger för semester i juli då bara trädgårdsmästaren blir kvar i parken. Redan första dagen då jag är ensam i slottsparken så klipper jag ner många olika perenner för att de ska blomma ännu en gång på sensommaren och en bit in i hösten.

    Just nu blommar nepetan, nävorna Brookside, spanska nävan ´Klaas´, Sweet Heidy, Patricia och Rozanne. De tre sistnämnda har jag inte klippt ner - de blommar ändå.  Andra nedklippta perenner som blommar nu är jättedaggkåpan (klipper ner både blommor och blad), vit trädgårdsnattviol,  kranssalvian och mjölkklockan.

    Nävan Brookside.

    Kranssalvia

    Jättedaggkåpa.

    Här i slänten har jag flyttat om perenner i veckan.

    På väg hem idag kände jag extra starkt för mitt favorittorp som åldras och förfaller med värdighet i Grödinge by.

    Månadens läsare i Allt om Trädgård nr.13 - 2011


    Sommarminnen från Engsholm


    Bland drakar och nävor på Östermalm

     
     
    11 september 2011
     
     
    Den här dagen följde jag vandring nr. 4 i boken ´´Alla dessa stadsvandringar´´. Vandringen heter Praktfulla hus, ambassader och Diplomatstaden. Nu blev det inte så många praktfulla hus som det var tänkt här på bilderna. De föll bort i den sista utrensningen. Jag får helt enkelt göra ett eget inlägg om Diplomatstaden senare.

    Skillnaden mellan min Södermalmsvandring dagen innan och Östermalmsvandringen idag var påtaglig och även om man inte delar in samhällsklasser på samma sätt idag som man gjorde förr, så märks det tydligt att Östermalms byggnader andas både rikedom och makt.
    Arkitekturen är ganska sträng och tung på vissa håll, men oavsett vilka som bor här eller åt vem man byggt dessa palatsliknande fastigheter, så finns det mängder av vackra fasader att njuta av på Östermalm.
    Södermalms fastigheter har oftast en helt annan arkitektur, mer charm och värme. De gamla söderkåkarna på Mariaberget, Åsöberget och i Vita bergen påminner om småstadsidyller. Men på Södermalm finns även riktigt fula kvarter på sina håll. 

    Vandring nr. 4 börjar vid Tekniska Högskolan och jag tog tunnelbanan dit den här ganska tidiga söndagsmorgonen. Min kaffeburk var tom hemma så jag köpte kaffe på Pressbyrån och fick balansera med både kaffe, kanelbulle och kamera den första delen av vandringen.
    Jag märkte att jag aldrig tidigare varit i Lärkstaden som ligger mellan Engelbrektskyrkan och Valhallavägen och här bor det inga trädgårdsmästare kan jag säga. De flesta byggnaderna har fasader av mörkt tegel och är byggda på 1910-talet i nationalromantisk stil. Med kameran i ena handen och boken i den andra fortsatte jag in i de fina kvarteren...

     
     
    Karlavägen är en lång esplanad som går från Birger Jarlsgatan till Oxenstiernsgatan. Många vackra byggnader finns efter gatan och i ett numer rivet hus på nr. 80 bodde August Strindberg i sitt äktenskap med Harriet Bosse.

    Här i Engelbrektskyrkan gifte sig min mormor och morfar den 29 december 1922. Då var kyrkan bara åtta år gammal och min mamma föddes tre år efter bröllopet. Det är bokarabinda som klär in muren.

    Att hitta nävor i dessa fina kvarter värmde en slottsträdgårdsmästares hjärta.

    I Humlegården sitter Carl Wilhelm Scheele, kemisten som bl.a. upptäckte grundämnen som syre, kväve, fluor och klor och som 1775 blev invald i Vetenskapsakademin.

    Utefter Karlavägen ligger många vackra fastigheter och vid Östra real ligger populära Tössebageriet.

    Fontänen vid Karlaplan var avstängd den här dagen. Här mötte jag upp min dotter som bor i närheten och vi vandrade tillsammans resten av vandring 4.

    Tysta gatan är en idyllisk gata en bit från Fältöversten.

    Garnisonen är en administrationsbyggnad med en 350 meter lång fasad mot Karlavägen. Byggnandsår 1971.

    Här vid Dramatiska institutet och Filmhuset är det skrämmande stelt och kallt.

    Sjöfartsmuseet.

    Hägrarna brydde sig inte om att det var ett ambassadtak de landat på.



    Varning för saxsolot i den här annars underbara låten...

    Skördefest och vandring på Södermalm


    Sandra Holmes från Allt om Trädgård såg ut att trivas här på skördefesten vid Stockholms stadsmuseums gård.

    Jag var här förra året också och jag tycker att det är ett mycket bra initiativ att hålla en skördefest på den här platsen mitt i Stockholm. Då toppades festen av gräshoppemannen som tyvärr inte var här i år. Men det fanns mycket annat att tycka om. Efter några varv runt marknaden så köpte jag en flaska flädersaft. Se kamrat Pers blogginlägg om den här dagen.

    Man svepte en shot för att hälsa hösten och skördetiden välkommen!

    Författaren och journalisten Lena Israelsson fanns självklart på plats - hon är en av initiativtagarna till den här festen.

    Min vandrarkamrat idag,  Per (med hustru Carina) diskuterar pumpasoppa med Lena Israelsson. Jag höll mig borta från den diskussionen...

    Nej det är inte någon Poppe-revy. Det hölls korta föreläsningar (uppträdanden) och här berättar Topsy Bondeson om kolonihistoria.

    Carina och Per känner doften av äpplena på Södermalmstorg...

    Vi vandrade från Skinnarviksbergen till Åsöberget idag. Per och Carina ville att jag skulle visa dem Södermalm och vi fick en riktigt trevlig septemberlördag tillsammans. Bilden här ovan visar att kontrasterna kan vara stora här på Södermalm.

    Pryssgränd.


    Det finns bohemer på söder...


    Stockholmsvandringarna

    Jag blev tvungen att göra om min sammanfattning av Stockholmsvandringarna eftersom blogg.se inte tillåter att man länkar mer än 25 sidor i ett inlägg.
    Nya sammanställningen finns som vanligt bland länkarna högst upp i bloggen...eller här.



    Stockholmsvandringar 2010

    Söders Katarina och Sofia 13 oktober
    Bland skutor, caféer och palats på Strandvägen 22 augusti
    Vandring runt Stockholms öar 2010
    I väntan på 307:an
    28 juli
    Sommarblommor i Stockholm 2010
    25 juli
    Sommarvandring runt Djurgården
    21 juli
    Gamla Stan och Riddarholmen runt
    17 juli
    4000 nya rosor i Tessinparken
    16 juli
    Skeppsholmen och Kastellholmen runt
    30 juni
    Lilla Essingen runt
    26 juni
    Långholmen runt
    9 juni
    Södermalm runt
    30 maj
    Hemmavandring åt andra hållet
    25 maj
    Hemmavandring
    19 maj
    Den tysta staden
    19 maj
    En försommaronsdag i Stockholm 19 maj
    Kungsholmen runt
    16 maj
    På jakt efter värmen i Stockholm
    9 maj
    Långvandring på Djurgården på långfredagen 2 april
    Stadens själ
    20 mars
    Stockholms broar 28 februari
    Traneberg - Minneberg - Sandvik
    28 februari
    Tranebergsbron
    25 februari
    Stockholms skrapor 4 januari
    Iskallt på Skansen
    4 januari


    Stockholmsvandringar 2009

    Min bror och jag på söders höjder 12 november
    Vid den yttersta tvärgränden 18 oktober
    Onsdagsvandring bland stadens sommarblommor 16 september
    Sommarblomstrenden i Stockholm 2009 13 september
    Stockrosor i Djurgårdsstaden 25 juli
    Nya planteringar på Kungsholmstorg 5 juli
    Blockhusuddens café 8 juni
    Junionsdag i Stockholm 3 juni
    Takvandring på Riddarholmen 31 maj
    Söders syrener 27 maj
    Med lust och fägring stor 21 maj
    Söndagsmorgon på Djurgården 3 maj
    Charmiga Boo trädgård 24 april
    Vår på Långholmen 15 april
    Svea torn 5 april
    Stockholms city 26 mars
    Portens dag 14 mars
    Birkastan 8 mars
    Södermalms kyrkor 28 februari
    Södermalm - Högalid 28 februari
    Södermalm - Sofia 28 februari
    Södermalm - Katarina 27 februari
    Södermalm - Maria 25 februari


    Stockholmsvandringar 2008

    Djurgårdsvandring i oktober 19 oktober
    Onsdagsvandring Söder/Maria 17 september
    Ledig onsdag 3 september
    Höstvandringar
    24 augusti
    Kvällsvandring hemmavid 3 augusti
    Söderkåkar 12 juli
    Våren hägrar 16 mars
    I Uffes fotspår 18 februari
    Stilla vandring
    13 februari
    Gärdet och Djurgårdsbrunnskanalen 27 januari
    Årstaviken runt 26 januari
    Vandring i Gamla Stan 23 januari
    Den perfekta vandringen 20 januari
    Alla dessa promenader 19 januari
    Doft av tjära på Beckholmen 15 januari
    Från Biskopsudden till Blockhusudden 14 januari
    Långholmen/koloniliv 13 januari
    Bastugatan/Monteliusvägen
    9 januari
    Januarimusik 7 januari


    Stockholmsvandringar 2011

    Klicka på länkarna för att komma till vandringarna.
     
    Kärsön - 24 september
    Judarn i Bromma - 17 september
    Bland drakar och nävor på Östermalm - 11 september
    Piet Oudolf vs. Brommas stränder - 28 augusti
    Döda träd på Norr Mälarstrand - 30 juli
    Turist i min egen stad - 20 juli
    Övervakad i Hagaparken - 16 juli
    Sommarfredag i huvudstaden - 16 juli
    Tidig söndagsmorgon i Tessinparken - 3 juli
    Into the wild - Södermalm - 26 juni
    En dag i min stad - 15 juni
    Kungshomen runt medsols - 2 juni
    Syrénvandring på Mariaberget - 28 maj
    Riddarfjärden runt - 20 mars
    Maria och våren - 12 mars
    Sol över Djurgården - 2 mars
    Husen i Nationalstadsparken - 11 januari
    Vårkänning på Djurgården - 9 januari



    Stockholmsvandringar 2006 - 2007

    2007
    Djurgårdsvandringar 30 december
    Gnäll i mina favoritträdgårdar 22 september
    Djurgårn brinner redan i september i år 22 september
    Utsikt från en sadel 5 augusti
    Drottningholmsvandring 23 mars
    Söndagsvandring hemma i Bromma 11 februari
    Långholmsvandring 13 januari

    2006
    Blockhusudden i oktober - 30 december
    Rosendal i november - 19 november
    Tidig morgon på Blockhusudden - 4 oktober
    En vandring hemma i Bromma - 30 april


    In i mörkret

    In i mörkret med långsamma steg. Om 193 dagar är det vårdagjämning. Jag gick från Nockeby till Hässelby idag. Ingen vandring som man kommer att minnas. Väntar in höstens färger. Efter det kommer träden att stå nakna i ett halvår. Funderar om det ska bli någon fototävling i år...

    Stockholmsbilder



    Hatväxter

    Hur kunde du Marina???

    I nya numret av Allt om Trädgård berättar trädgårdsmänniskor om växter de hatar och jag själv berättar att jag inte gillar praktsalvia och rosa lupiner. Läs tidningen och se varför man hatar...

    De andra som är med i tidningen tycker illa om:
    • Heidi Parlmgren - Pioner, gladiolus och hängsälg.
    • Carina Bergius - Tagetes.
    • Elin Unnes - Ölandstok, berberis och tuja.
    • Sara Bratt - Svärdkrissla, hängsälg.
    • Peter Englander - Rosenvial (Kungens favoritväxt) och bambu.
    Redaktionen på Allt om Trädgård tycker så här:
    • Viveka Ljungström, chefredaktör - Nävor...!?
    • Anna G Tufvesson, redaktionschef - Röd solhatt.
    • Magnus Hagstedt, webbredaktör - Doftschersmin...!?
    • Kia Gustafson, sekreterare - Allium, bollök.
    • Sandra Holmes, redigerare - Begonia, Flitig Lisa.
    • Anna Lagerman, formgivare - Tagetes.
    • Aylin Ågren, formgivare - Mahonia.
    • Malin Bergh, redigerare - Tallar.
    Vilken är er hatväxt?


    I Roslagens famn

    Albert Engströms ateljé i Grisslehamn.

    Min semestervecka började med att jag begav mig till Roslagen, gammal rospigg som jag är! 307:an och jag rullade upp mot Grisslehamn på söndagsmorgonen. Jag ville se havet och jag ville hälsa på min barndomskompis och hans fru som bor i det vackra huset i hamnen.
    Grisslehamn tillhör de platser i Roslagen som jag tycker mycket om och en anledning är att man har kontakt med det öppna havet så påtagligt här. Annars är ju Roslagen en enda stor skärgård med många öar att passera innan man når det öppna havet.

    Huset som Kalle och hans fru Ann-Marie bor i är från början Grisslehamns gamla mejeri men det nuvarande huset är så gott som helt nytt, men byggt i gammal stil. Platsen är mycket vacker och speciell så här inne i hamnen.
    Här blev jag bjuden på en riktig roslagslunch där det mesta på bordet kom från trakten. Bl.a. var laxen och osten från Fogdö som ligger norr om Grisslehamn. Det var mycket gott! Det var också gott att träffas igen. Någon kanske minns när jag skrev om vår återförening efter 42 år?

    Jag lämnade Grisslehamn och åkte mot Norrtälje. Där besökte jag först min bror och svägerska, sedan min mor och efter det så tillbringade jag resten av vistelsen i min födelsestad tillsammans med min lillasyster. Vi vandrade lite i stan och pratade mycket och det var som alltid fint att ses. Det kändes härligt att få träffa mina nära och jag somnade gott i Roslagen!

    Tidigt på morgonen när syster tog bussen mot huvudstaden för att arbeta - vandrade jag sakta genom ett uppvaknande Norrtälje och njöt av att vara ledig.

    Den nya parken vid ån ska heta Gustav II Adolfs park, vilket verkar retar Norrtäljeborna. Det är för långt att säga och eftersom parken ligger invid det gamla stadshotellet så tycker nog många att den kan heta stadsparken. Jag tycker att åparken skulle passa bättre...
    Platsen har blivit mycket fin nu efter att ha varit en rivnings/byggplats i många år då det var tänkt att bli lägenheter här vid ån. Efter många vändor så blev det till sist en liten park. Bra val!

    En av de som är gladast åt parken är min syster...

    Något som jag genast lade märke till var att de har valt bra perenner i planteringarna. Här finns bl.a. vita höstanemoner, nävan ´Rozanne´, olika färger av solhatt, sockblomma, stäppsalvia, hostor mm.

    Efter min morgonvandring i Norrtälje fortsatte jag ut mot Furusund för att ta färjan över till Yxlan. Nu fattades ju bara ett besök hos storasyster och svåger där ute i skärgården. De bor på en fantastisk plats med utsikt över Furusundsfjärden och in mot Furusund.

    Det är inte så ofta vi ses men vi har alltid väldigt trevligt de gånger vi får tillfälle att träffas. Nu bestämde vi också att jag ska komma ut i mars för att beskära Aromaträdet som blivit ganska vildvuxet.
    Det blir roslagsvår då - som musiken här nedan som jag tillägnar det glada paret på bryggan som heter - Johansson! Tack för den fantastiska pajen syster!


    Rosenhill - länge leve långsamheten!

    På väg ut mot den blå lagunen på Munsö behövde vi en lunchmacka, så vi stannade vid Rosenhill. Visst hade jag hört talas om Rosenhills musteri, men jag visste inget mer om den här platsen. Det var min dotter som ville se den där blå lagunen med det turkosa vattnet och jag tyckte att det var en lagom utflykt ut från stan den här lördagen i början av september då värmen stannat kvar och det kändes som sommar.

    Redan då vi klev ur 307:an på parkeringen kändes det här som en väldigt speciell och udda plats. Det visade sig vara ett ställe som gjorde mig både lugn och helt lycklig. Vi hittade ett vackert och välordnat hippiekaos i en lantlig miljö på Ekerö bara några mil utanför Stockholm.

    Det var som att vandra tillbaka just till hippie-tiden på 60-talet och det kändes som om både personal och besökare mådde gott här och jag såg mer leenden än jag gjort på mycket länge.
    Länge leve långsamheten stod det skrivet på en vägg och nog rörde man sig långsammare och andades lite lugnare här.
    Det här blir helt klart en ny favoritplats för mig. Jag vet att jag kommer att återvända hit många gånger, återvända till det här stökiga, lugna och charmiga kaoset. Det var befriande att se hur enkelt man levde och på väg mot musteriet hörde vi på håll musik på hög nivå. Tre unga män tillverkade must av äpplen...till Edith Piafs vackra stämma. Helt underbart!

    Här finns mängder av äppelträd som är namnmärkta med vackra skyltar och hit kommer jag att återvända när alla dessa äppelträd blommar nästa  försommar. Det måste vara gudomligt vackert här då!
    Vi såg hängmattor bland träden i skogen och visst lockade det att köpa en sådan där skön stor nätmatta. Några mattor var upptagna av sovande/vilande/leende människor och uppe i backen ovanför försäljningen av dessa hängmattor fanns ett hängmatte-hotell.

    Här vid Rosenhill finns bland mycket annat en ´´ge & få butik´´  som öppnade 2007 där man helt enkelt byter prylar. Självplock av blommor och grönsaker finns även på den här vackra och spännande platsen och ibland har man även bakluckeloppis här.
    Vi avslutade besöket med goda mackor, kaffe och äppelmust under ett äppelträd innan vi återvände till det där verkliga livet.

    Öppettiderna här är:
    Maj: lördag-söndag 11-17
    Juni-oktober: tisdag-söndag 11-17

    Rosenhill drivs av Emilia och Lars Sillén som bor här med tre barn, katter, grisar och höns. Läs här hur de startade verksamheten på Rosenhill.


    Min dotters bild

    Min dotters bild

    Min dotters bild

    Hängmatte-hotellet

    Min dotters bild


    Blå lagunen på Ekerö/Munsö

    Det här sandtaget på Munsö är en populär badplats och det sägs att sjön är 60 meter djup och i vissa ljus är vattnet turkosfärgat.

    En fanfar för september


    Änglatrumpeternas fanfarer på terrassen.

    Nu går vi mot hösten och som vanligt så har sommaren gått alldeles för fort. Men september är en bra övergång från sommar till höst, som en sluss. Jag tycker om september. September finns på min topp-tre lista över årets månader.

    Att mörkret, kylan och vintern närmar sig - ignorerar jag helt nu.
    September är nog årets lugnaste månad, kanske därför att kontrasten är så stor om man jämför med juni, juli och augusti, då allt ska hända. Nu är det inte längre så många måsten och trots att jag älskar stora konserter av fågelsång under våren och försommaren så njuter jag av tystnaden i september.
    En tidig septembermorgon i Engsholms slottspark, då vattnet ligger stilla på fjärden då solen går upp, är som meditation. Att jag alltid tar en vecka semester i september hjälper väl också till att jag njuter av den här månaden. Nu vilar jag en vecka från allt vad arbete heter.

    Jag önskar alla en riktigt skön helg. Gå i skogar, vandra längs stränder eller passa på att äta eller fika utomhus. Men lova att inte besöka stormarknader, IKEA eller andra platser som drar ur all energi ur oss.

    De här nya fåtöljerna blev genast gästerna favoritplats på terrassen.

    I torsdags morse var morgonsolen som en fanfar bakom vårt grannslott Hörningsholm.


    Besökare från 148 länder

    Jag tittar inte så mycket på Flagcounter men ikväll var jag inne för att se hur många olika länder bloggbesökarna kommer ifrån.
    Jag började använda Flagcounter i februari 2009 och sedan dess har jag haft besök från 148 olika länder. Besöksstatistiken visar lite olika beroende på vilket program som räknar. Jag kan se statistik från blogg.se, Feedjit, Flagcounter och Sitemeter och i genomsnitt så har jag den här tiden på året ca. 1200-1500 unika besökare varje dag, i maj och juni är det fler.


    Nog om statistik...nästa vecka har jag semester!





    RSS 2.0
    Related Posts with Thumbnails