Site Meter

Villa Lante i Italien

Under trädgårdsresan med Rosebuds Tours 2007 så besökte vi Villa Lante och min beskrivning här nedan gjorde då.

Bussen stannade vid torget i den lilla medeltidstaden från 1200-talet och stadsbefolkningen var ute för att fira Italiens befrielse och nationaldag. En liten trång gata med försäljning på båda sidor ledde upp till Villa Lante. När alla biljetter var ordnade vandrade vi in i trädgården. Egentligen ska man börja besöket högst upp i trädgården för att börja uppleva platsen uppifrån. Nu drogs jag in i buxbomsbroderierna längst ner i trädgården först och hänfördes av den ordning och exakthet som råder här. Buxbomen och partierna med idegran är i mycket gott skick och den stora fontänen i mitten är oerhört vacker.

Vandringen upp för trapporna i trädgården var som en enda stor lycka. Jämförelsen med Villa d´Este kom på tal och skillnaden var enorm. Den här renässansträdgården är liten och omslutande, ingen stress och dånande fontäner utan här porlar vattnet stilla och lugnande. Att beskriva känslan här eller fånga intrycken på bild, det går inte, det måste upplevas. Mossbelagda stenmurar, skulpturer, dammar, fontäner med alla dessa vattenspel, allt var så otroligt vackert.

I mitten av trädgården fanns en fontän med 70 munstycken och man kan undra hur det komplicerade vattenvägarna i trädgården kan fungera. Nu var inte alla vattenspel i bruk utan man fick använda sin fantasi. Högst upp i trädgården ser man ut över platsen och med staden nedanför. Där uppe står två gamla vackra plataner med en omkrets på tre meter och trädens rötter har lyft upp marken runt om. Azaleor blommade som bäst och även en stor hästkastanj stod i blom. Den här trädgården är 1,5 hektar stor. En bit upp i trädgården finns ett långt stenbord med en vattenränna i mitten, här kyldes vinet och här skjutsades maten fram i små båtar en gång i tiden. Jag kom att tänka på Ulf Lundells låt från en annan plats i Italien - Ett stenbord i Toscana!

Under den här resan kommer alla att ha sin egen favoritupplevelse och de allra flesta kommer att välja Ninfa, som egentligen inte alls ska jämföras med en renässansträdgård. För mig var Villa Lante en lika stor upplevelse som Ninfa.


Kommentarer
Postat av: Anita

Ja här känner man sig som vanligt hemma. Först var det Isola Bella och nu Villa Lante och Villa d'Este. Det är nästan så man stämmer upp med "Jag längtar till Italien" av bara farten. Det är verkligen härligt att se de här återblickarna. Italiens trädgårdar är magnifika precis som dina bilder!

2011-01-07 @ 15:00:09
URL: http://anitalinder.wordpress.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Vi verkar resa i varandras fotspår Anita. Vi kanske ses någon gång i en italiensk renässansträdgård.

2011-01-07 @ 17:34:02
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0