• 2009
 • 2008
 • 2007

 • Site Meter

  Bergengrenska trädgården i Simrishamn

   
   
  Läge: Centralt i Simrishamn vid torget 
  Känsla: En lugn och fridfull trädgård bakom affärsgatan och torget i Simrishamn. 
  Trädgårdens skötsel: Mycket fint 
  Växter: Mullbärsträd, järnek, magnolia, stor blodbok, idegran och buxbom. Sommarblommor i buxbomsplanteringarna: Daggsalvia, röd praktsalvia, ljusblå riddarsporre, tagetes gula, limetobak, petunia i ljust gräddgul och lila, rävsans vita, helichrysum lime, rosenskära orange. Alla rosor finns här.
  Historia: Trädgården anlades i början av 1800-talet med de två meter höga buxbomsbuskaget lär vara från 1700-talet. Namnet har trädgården fått från familjen Bergengren som ägde fastigheten från 1903-1940. 2005 planterade ungefär 80 sorter av kulturhistoriska rosor.
  Café: Pedersens konditori på gården mot Storgatan.

  Första gången som jag besökte Bergengrenska trädgården år 2006 så gick jag in från Storgatan, in genom porten från den första gården och in i trädgården där mänger av ljusgula sommarblommor fyllde trädgården.
  Här inne finns också en hel del spännande träd och buskar såsom några mullbärsträd direkt till vänster då man kommer in i trädgården och en stor praktmagnolia som har mängder av tulpaner som grannar på våren. Här finns också järnekar, en stor blodbok mm. En örtagård med de vanligaste örterna finns i bortre delen av trädgården och så alla rosor, många av dem planterades 2005. 

  Det finns delar av trädgården som inte är lika spännande, men under de år som jag besökt trädgården så har jag lärt mig tycka mycket om platsen. 2009 kom jag hit i maj då tulpanerna blommade i alla planteringar. Trädgården ligger nästan granne med Apotekarens trädgård.
   

  2006
   
   

  2010
   

  Bastedalens Herrgård & Kinapark


  Överallt i parken upptäcker man allteftersom vackra skulpturer av gammalt motiv. Det blir nästan som en tävling i att upptäcka flest skulpturer var.

  I bakgrunden ligger ”Den gyllene drakens paviljong” där vi satt ett bra tag och observerade sädesärlornas lek på näckrosornas blad.

  Datum: 2/7-2009

  Läge: 10 km söder om Askersund

  Känsla: Harmonisk känsla, porlande vattenfall och himlen som speglade sig i vattnet fullt av näckrosor.

  Skötsel: Välskött, men kanske en trädgård som till stor del sköter sig själv. Vissa delar av parken var under uppbyggnad.

  Växter: Mer buskar och träd än blommor. Just för tillfället blommade Rudeckior, Anemoner, vita och röda näckrosor, klänghortensior och Bambu.

  Historia: Grundad av Ebbe Johnson 1960.

  Platsen där den nuvarande kinesiska trädgården ligger var från början ett av flera dagbrott där Harge Bruk bröt kalksten, fältspat och marmor. Enligt källorna lär brytningen börjat så tidigt som i slutet av 1600-talet med leveranser främst till Huskvarna vapenfabrik och Taberg. Brytningen av kalksten pågick ändå till och med slutet av 1920-talet då den sista fartygslasten skeppades ut från hamnen i Bastedalen.

  Café: Relativt tråkigt urval. Det vanliga såsom bulle, kladdkaka, glass, té och kaffe. Helt okej priser. Man sitter inte inne i parken utan på en gräsplan utanför parken.

  Ägare:

  Öppetider: Alla dagar mellan 10-17. Kostar 70:- vuxen, gratis för barn under 15 år.

  Hemsida:www.bastedalenherrgard.se  När man först kör in på Kinaparkens parkering ser det för ögat typiskt svenskt ut. Äppelträden har små sura minimala frukter och det finns ett flertal hus med röda knutar. Men så fort man stigit in i Parken är det som att ha transporterats till just Kina.

  En slingrande trätrapp leder ner till den första paviljongen och när man går nedför trappan hör man i bakgrunden ljudet av vinspelets toner.


  ”De 18 pelarnas paviljong” är den första man går igenom. Bredvid den ligger vattnet klart och fullt av grönska.

  Efter att ha gått över ”De onda andarnas bro” hör man det rogivande porlande av ett vattenfall.

  Just den delen av parken var inte den bästa eftersom den var under uppbyggnad.

  Vi såg upp mot klipporna där furorna växte mot himlen och undrade var Bonsaiträden fanns.  I bortre delen av parken är det något lummigare. Här växer Anemoner, Bambu och annat smått och gott.

  Vi sätter oss en stund i ”Den gamla trädgårdsmästarens paviljong” som vi dedicerar till Slottsträdgårdsmästaren. :)  Vi passerar ”Regnbågsbron”, ett vackert hantverk i sten. En textrad som vi hittade på en tavla utanför parken:

  ”Månen lyser genom pilträdet vid dammen då den tvättar sin själ i de klara böljorna”.
  Efter att ha tagit igen oss i paviljongen så fortsätter vi vår klättring upp mot ”De sista solstrålarnas paviljong”. Tyvärr var det inte så soligt, men det storslagna namnet gav ändå utdelning i form av den fina utsikten över parken.

  Utefter kanterna ser vi små hus, andarnas bostäder, som bidrar till den mystiska känslan i parken.

  Denna textrad finner vi sedan på tavlan utanför parken:

  ”Dammens spegel reflekterar skuggorna; där öppnas en ingång till sjöjungfruns palats”.

   

  På vägen ut från Kinaparken ser vi en klunga av Strålrudbeckia.

  Till och med insekterna i parken kändes exotiska. Tyvärr fick vi inte de vackra trollsländor och fjärilar som cirkulerade i parken på bild, men en humla är inte dum den heller.

   

  Och så lämnar vi parken bakom oss, det känns nästan overkligt att gå ut till äppelträden, husen med de vita knutarna och skylten med ”Bulle, 15:-”.

  Inte behöver man betala flera tusen för att åka till Kina, när det ligger mitt i Sverige!

   

  Tack för en strålande trädgårdsspaning med vackra bilder och fin text Eira, Katarina och Siri. De flesta bilderna är tagna med mobilkamera....

   

  Text och de flesta bilder av Eira.


  Alviks torg - Medborgarhusparken


  Malus ´Red Star´ - 23 maj 2010
   
   
   
  Växter: De två prydnadsapelsorterna är 17 st. Malus ´Red Star´ - 7 st. Malus ´Professor Sprenger´ - Bukettapel
   
  Perennerna: kransveronika, nävan ´Johnsons Blue´, jättedaggkåpa, ormöga, plymspirea,
   
  Buskar: Häckar av avenbok, buddleja

  Statyer: Ekvilibrum av Ragnhild Alexandersson

   
   
   
  Den här lilla parken som även kallas Biblioteksparken, ligger bara en liten bit från min bostad.
   
   
  Alviks torg byggdes 1998 och parken framför det äldre medborgarhuset anlades under samma period. När parken skapades var jag självklart där för att se hur det skulle komma att se ut och vilka växter som skulle användas. Det blev en riktigt fin anläggning och växtvalet var också bra. Blandningen av kransveronika, nävan ´Johnsons Blue´ och jättedaggkåpa var en populär kombination då och under de första åren sköttes parken bra och det var mycket vackert här, speciellt när prydnadsaplarna Red Star och Professor Sprenger blommade.
   
   
  Runt parken mot Gustavslundsvägen och Vidängsvägen växer en avenbokhäck och längst upp i parken mot parkeringen finns en fin vit parkros som jag inte vet namnet på. Framför torget blommar nu Prunus maackii - näverhäggen. Alviks korvmack ligger i hörnan mot torget där det finns caféer och restaurang, butiker mm.
   
  2014 - De gamla höga pyramidpopplarna invid Medborgarhuset har tagits bort och nya har planterats.
   
   
   
  23 maj 2014 - Gustavslundsvägen i Alvik
   
  Malus ´Red Star´ och Malus ´Professor Sprenger´ - 17 maj 2007
   
  Malus ´Red Star´
   
  Malus ´Professor Sprenger´
   
  13 maj 2007
   
  Prunus padus ´Waterei' - Storblommig hägg vid Alviks torg

  Apotekarens trädgård i Simrishamn

   

  Läge:
  Stortorget i Simrishamn
  Trädgårdsarkitekt: Peter Englander
  Växter: Buxbonplanteringar med broksalvia, daggsalvia, leverbalsam, liljor, krasse. Vid väggarna buskrosor, tamarisk, några fruktträd. En silverpil, några palmer, urnor med agave, hibiskus, mm. Undrar om Englander har någon växtförteckning över trädgårdens växter?
  Historia:
  Köpmannen Gustaf W. Johansson köpte fastigheten 1929 där tidigare järnhandlare August Andersson bott. Redan då var trädgården vacker med blåregn och buxbomparterrer. Trädgården föll i glömska och växte igen av sly och ogräs. År 2000 började Peter Englander renovera trädgården som återskapades så likt som möjligt som det en gång sett ut. Idag (2015 är det Peter Englander och Henrik och Frida Holmsten som driver trädgården.
  Café: Ja, ett Medelhavscafé. Detta är även en växtbutik. Här finns även bed&breakfast med 9 rum. FÖR BOKNING AV RUM  info@apotekarns.se 0414-16160
  Hemsida: Apotekarens trädgård


  Jag besöker alltid Apotekarens trädgård vid mina besök på Österlen, trädgården som jag blev förälskad i vid första ögonkastet. För att komma in i den vackra Medelhavsträdgården som är en gård omsluten av hus åt alla håll, passerar man växtbutiken. Apotekarens trädgård är en trädgårdsdröm och en riktig oas för oss trädgårdsnördar och säkert för alla andra också..

  Här inne finns cafébord och stolar för att kunderna/gästerna ska kunna fika och sitta en stund för att beskåda det vackra. Man varierar växtligheten för varje år i planteringarna som är omgärdade av låga buxbomshäckar. 

  Efter väggarna på den lilla gården växer buskrosor och på flera platser små fruktträd och en silverpil som dominerar. Inne bland den djungellika grönskan hittar man även några palmer. Det bor tydligen folk i huset vid ena gaveln av parken och en balkong med enorm blomprakt lyser upp där men även hela hyresgästens tvätt hänger ute på tork - det känns lite som i Italien. Skulle jag bo inne i en stad och ha en innergård så skulle den se ut ungefär så här. Jag kommer alltid att återvända hit.
  Bra jobbat Peter Englander som skapat detta!

  Peter Englander 2014
  Vitt blåregn 2014
   
  Augusti 2006


  Maj 2009  Augusti 2010
  Antroposofernas trädgård i Järna

   12 april 2009
   


  Besök i rosenträdgården den 3 juli 2007....se här.
  Besök i rosenträdgården den 2 juli 2008....se här.

   
   
  Jag tänker inte gå in närmare på den lära som antroposoferna följer utan nöjer mig med en spaning i trädgården. Sakta gick jag genom trädgården den här regniga och kyliga kvällen, det var fem år sedan jag var här sist. Syrenerna höll just på att slå ut i blom och äppelträden skummade av vitrosa blommor. Antroposofernas sätt att beskära fruktträd skiljer sig helt från det traditionella sättet.
   

  Eftersom jag är intresserad av beskärning och har lång erfarenhet av all sorts beskärning så blir jag förvånad när jag ser att de har en helt annan syn på hur ett fruktträd ska se ut. I vanliga fall beskär man trädet så att grenarna växer ut så vågrätt som möjligt, vilket gör att frukten blir ordentligt belyst och att grenarna blir starka. Här har de låtit grenarna växa rakt upp, grenarna ser svaga ut och de spetsiga grenvinklarna gör att grenarna fläks lättare vid hårda vindar och vid tyngden av frukten. Jag förstår att de eftersträvar att trädet ska få växa så naturligt som det vill. Runt stammen är det uppgrävt en stor ring med öppen jord för att rötterna ska andas.

   
   
  2007
   
  2 augusti 2008
   
   

  Det har planterats mycket perenner, nävor mm i trädgården och skötseln är god överallt. Det jobbar mycket folk här så att det måste vara lätt att hålla ordning i trädgården. En enda sort av tulpan växer överallt och det är en vit liljetulpan som heter White Triumphator. Jag tycker mycket om den här platsen som bara ligger någon mil från vår slottspark och jag besöker ganska ofta trädgården.
   
   
   

  Så besöker jag trädgården mitt i hösgommaren och jag känner nästan att jag vill bli antroposof...men bara nästan. Varje gång jag går ner i den här trädgården så omsluts jag av ett lugn som jag inte hittar i någon annan trädgård. Det är inte överdådigt vackert eller på något sätt märkvärdigt, men lugnet blir som balsam för en trädgårdsmästare som är inne i en intensiv period i sin egen park. Nu blommar lavendel, kungsljus, jättevädd mm i planteringarna och i örtagården doftar det underbart. Även denna gång är allt snyggt och välskött. Just där i örtagården blommar den fantastiska rosen Rosa longicuspis som är spaljerad mot ett växthus. En vit klätterrros som är starkväxande och mycket vacker med enkla vita blommor.


  Rosengården
   
  På andra sidan vägen vid kulturhuset ligger rosengården som är omsluten av en hög oxelhäck. Här inne blommar mängder av gammaldags rosor som Rosa alba ´Celestial´, Rosa alba ´Minette´, Rosa alba ´Königen von Danmark´mm. Namnskyltar finns vid alla rosor så här kan man verkligen lära sig olika sorter. Längs sidorna växer även här Rosa longicuspis och den blommar verkligen fantastiskt nu.
   

  Flyttar inlägg

  Jag flyttar inlägg från min andra blogg Trädgårdsspanaren som jag inte skriver i längre. Det är därför som det kommer en massa inlägg på en gång. Det tråkiga är att jag ju inte får med mig alla fina kommentarer från de flyttade inläggen.
  Men nu ska jag snart åka och se på vacker konst!

  Alnarpsparken

   
   
   
   14 maj 2009
   
   
  Så kom jag då äntligen till Alnarpsparken som jag så länge tänkt besöka. Egentligen skulle jag ha blivit guidad här men nu stämde inte mitt besök tidsmässigt med det erbjudandet. Det blev en stunds vandring i den vackra parken, där jag kunde njuta av en vacker anläggning med mjukt slingrande gångar. Detta är med all säkerhet ett perfekt ställe att få sin utbildning på, till alla olika yrken inom trädgårdsbranschen. Jag läste att parkens framtid inte är tryggad och att man bildat en stödförening för att försöka bevara den här vackra och viktiga platsen.

  I almlunden blommade nu ramslöken i stora fantastiskt vackra mattor under träden. Tyvärr härjar almsjukan även här och många träd har fällts och jag undrar hur lång tid det kommer att ta innan almen helt försvunnit i Sverige. Jag gick bort mot sortimentsträdgårdarna där man kan studera olika familjer och släkten i växtvärlden. Just nu blommade det fantastiskt fint i malusområdet där olika prydnadsaplar tävlade om vackraste blomningen, jag hittade även en enomt stor Exochorda giraldii.
   
  Här i parken finns Sveriges äldsta magnolia Magnolia x soulangeana som planterades 1882. Det finns omkring 2000 träd, buskar och klängväxter i parken och det räknas som en av landets största samlingar.

  Jag kommer med all säkerhet att återvända till den här parken men då under en annan tid på säsongen.

   
  Historia: Projekteringen av Alnarpsparken påbörjades 1859, samma år som slottet började uppföras. År 1862 stod Slottet färdigt och "Landtbruksinstitutet" invigdes. Den första agronomkursen startade. I början av 1880-talet stod parken färdig. I enlighet med landskapsparkens romantiska ideal formades gångvägssystem och terräng i mjuka linjer. (Från SLU:s hemsida)
   
   
  Ramslök och hägg
   
  Guldkorstörne (Gleditsia triacanthus ´Sunburst´)
   
  Prydnadsaplar
   
  Exochorda racemosa och Aesculus x carnea
   
  Ladugården byggdes 1869, den är nu ombyggd och här finns nu bibliotek, aula, ritsalar och kontor.

  Giardini della Landriana - Italien  Tid: 24 april 2007
  Väder: Sol och 25 grader
  Läge: Ligger i Ardea 35 km söder om Rom
  Känsla: Att beskriva känsla kommer att bli svårt när man går på led i en grupp i trädgårdarna men i den här ´´engelska´´ trädgården fanns ett lugn där det enda an hörde var fåglar ....och guide och gruppens kommentarer då. Om igen...en ensam tidig morgon här...
  Skötsel: Perfekt
  Växter: Det första jag lade märke till var en lång bred plantering med hundratals Bonicarosor. Vi har ju Bonica i vår slottspark. Det är en omöjlighet att börja räkna upp växter i den här trädgården som innehåller mängder av olika växter.
  Historia: Trädgården är endast 50 år gammal.
  Café:
  Hemsida: Giardini della Landriana
  Öppettider: Detta är en privat trädgård så att man får beställa guidning.


  Så här skriver Maria på Rosebud´s Tour:
  ´´Denna vackra, innehållsrika trädgård anses i Italien som ung men är cirka 50 år gammal. Trädgården består av 32 trädgårdsrum med både italienska och engelska teman, där det alltid finns något som blommar året om. De brittiska influenserna är stora, eftersom den brittiske landskapsarkitekten Russel Page har varit med och utformat trädgården.´´

  Trädgården är 10 hektar stor och den engelska stilen med gångstigar som vindlar sig fram genom trädgården dominerar här men det finns även något kvarter där stilen är italiensk renässans och även en spansk trädgård med en näckrosdamm. Här finns också rosendalen, olivträdgården, the white walk och en grå trädgård mm.

  Nu hade rosorna börjat blomma och även vackra azaleor lyste upp i den lummiga grönskan. I citrusträdgården hängde mogna apelsiner och det var lite märkligt att både citrusväxterna och rosor i den här trädgården trivdes så bra trots de stora höga träden överallt. Det fanns inte så många stora öppna platser här. 
  Ett mellanting av en liten sjö eller en stor damm ligger vackert i trädgården. Man vandrar på det välklippta gräset under en stor del av vistelsen här så ett tips är att ha bra skor. 

  Det här är en mycket vacker trädgård och vår engelska guide var väldigt stolt över den här platsen.
  På bilder i en broschyr vi fick ser man att det tidigare på våren finns mycket tulpaner i trädgården. Jag kommer senare att stjäla några bilder som jag ska skanna in från den broschyr vi fick.


  Roseto di Valleranello - Italien  Tid:
  27 april 2007
  Väder: Halvklart och 25 grader
  Läge: Strax utanför Rom
  Känsla: Nästan hela trädgården är som en rosengård med mängder av rosor överallt och just nu blommar en hel del redan men man anar vad som ska ske om någon vecka när man ser alla knopparna. En lugn skön trädgård där man vandrar på gräset då det inte finns så många gångar.
  Skötsel: Mycket bra
  Växter: Rosor och åter rosor.
  Historia:
  ______________________________________________________________________________________

  Trädgårdsarkitekten Maresa Del Buffalos privata trädgård Roseto di Valleranello har över tusen olka rosor, arter och sorter i sin trädgård och det är en av Italiens mest omfattande privata samlingar av rosor. Hon berättar stolt och kunnigt om sina rosor. Ingen annan svensk grupp har besökt denna vackra trädgård.


  Hibiskusros

  Moutan Botanical Centre - Italien  Tid: 25 april 2007
  Väder: Sol och 25 grader
  Läge: Knappt en mil från Bagnaia...ca. 10 mil norr om Rom
  Känsla: Förvånad och hänförd av mängden trädpioner.
  Skötsel: Det här är ju ingen visningsträdgård utan en plantskola först och främst för trädpioner.....så jag tänkte inte på någon skötsel här.
  Växter: Trädpioner!! Men även blåregn och rosor vid pergolor. 
  Historia: Plantskolan och trädgården är från 1993.
  Café: Ja. Det finns även en plantbutik.
  Hemsida: Moutan Botanical Centre

  Jag nöjer mig med att visa bilder från denna fantastiska plantskola/trädgård där hela trädgården är på 15 hektar och det växer trädpioner nästan överallt. Det är en underbar syn att se ut över ett fält av de stora vackra blommorna. Vi fick en snabb guidning runt men man var så hänförd av alla vackra pioner att man hade svårt att koncentrera sig på vår italienska guide.

  Detta ska tydligen vara världens största trädgård för pioner utanför Asien och det var mycket vackert och intressant och här handlade några av oss pioner. Jag fick med mig en fin katalog med vackra bilder och med namn på trädpioner.


  Almedalen i Visby  Almedalen ligger vackert vid havet. Omgivningarna är ljuvliga, men parken skulle kunna bli ännu bättre om man t.ex. bytte ut alla hemska måbärsbuskar mot något mer spännande och vackert. Kanske att planteringarna skulle kunna få en lite vildare stil med höga perenner med prydnadsgräs. 


  I juli varje år är det politikervecka och här kan man läsa mer om den.

   
   
  Något lugnare färgskala hade planteringarna här 2007

  Stockholms parker


  Centralbadets trädgård
  Det finns många små och ganska oansenliga parker runt om i Stockholm, parker som man knappt märker eller tänker på. Den här sammanställningen hittade jag på Wikipedia och jag tänkte att jag skulle ta egna fotografier och snoka runt lite i dessa parker i sommar.
  Vissa av parkerna är vackra eller har ett värde som små stadsparker men visst borde det gå att snygga till och smycka många av parkerna med nya växter mm.

  Anna Lindhagens täppa · Astrid Lindgrens terrass · Axel Landquists park

  Balders hage · Barnängsparken · Bellevueparken · Bergianska trädgården · Bergsgruvan · Berzelii park · Bjurholmsplan · Björns trädgård · Broparken ·

  Centralbadsparken ·Cornelisparken

  Ellen Keys park · Enkehusparken · Eriksbergsparken · Eriksdalslunden

  Fatbursparken · Finlandsparken · Fredhällsparken · Frisens park

  Gasqueparken · Grynkvarnsparken · Gotlandsparken · Gustaf Adolfsparken

  Helgalunden ·Hjorthagsparken · Humlegården · Högalidsparken

  Ivar Los park

  Johan Helmich Romans park · Järnvägsparken

  Karl Staaffs park · Karlaplan · Kristinebergs strandpark · Kronobergsparken · Kungliga nationalstadsparken · Kungsträdgården


  Kungsträdgården

  Lilla Blecktornsparken · Lumaparken · Luxparken · Långholmsparken

  Mariatorget · Monica Zetterlunds park · Mosebacke torg · Museiparken

  Nobelparken · Norr Mälarstrands strandpromenad

  Observatoriekullen

  Pontonjärparken · Pålsundsparken

  Rosenbadsparken · Rosenlundsparken · Rålambshovsparken

  Sickla park · Skinnarviksparken · Spökparken · Stora Blecktornsparken · Storängsparken · Strömparterren · Stureparken · Svensksundsparken


  Tessinparken

  Holger Blom - stadsträdgårdsmästare i Stockholm 1938-1971

  Trädgårdsspaningar

   
  Här i listan finns de trädgårdar utanför Stockholm som jag besökt från och med 2006 och jag ser fram mot att hitta ännu fler vackra och spännande trädgårdar.


  Länkar till alla trädgårdar

   
  Trädgårdar A-C
   
  Trädgårdar D-G
   
  Trädgårdar H-K
   
  Trädgårdar L-O
   
  Trädgårdar P-S
   
  Trädgårdar T-U
   
  Trädgårdar V-Ö
   
   
   
   
   
   


  Parco Sempione i Milano  I anslutning till Parco Sempione ligger den stora borgen Casello Sforzesco som började byggas 1451 och som renoverades senast efter skadorna från andra världskriget. Här finns konstsamlingar från äldre medeltid fram till 1700-tal.

  Parco Sempione invigdes 1888 och användes då som både en stadspark för vandringar och även för hästkapplöpningar.
  Parken har en yta på 386 000 kvadratmeter och jag kollade in varje kvadratmeter...
  Det var en halvtimmas vandring från hotellet hit och jag gick ganska tidigt sista dagen i Milano.
  När jag gick genom den stora borgen och kom ut i parken märkte man hur stor parken var och att alla vägar och gångar i parken var belagda med ett vitt fint grus som blev en fin kontrast till den skira grönskan just nu.

  Det här är ingen park som är pedantiskt skött på något sätt men den är anlagd på det vackert sätt med en stor damm och med bra val av växter.
  Alla bilderna är tagna den 12 april 2010.


  Judasträdet (Cercis siliquastrum) blommade.  De här enorma pärlbuskarna (Exochorda racemosa) är mellan 3-4 meter höga och jag har aldirg sett något liknande här hemma. Det här är ju en av mina favoritbuskar så det blev en stund av lycka att se alla dessa kritvitblommande buskar i sin bästa blomning nu.  Blomsterkornellen (Cornus florida)


  Caféet var kanske inte det mysigaste...


  King bed lily

  ...så översätter Goolge Kungsängslilja till engelska!

  Sommargrönt

  Nej, nu får det räcka med vintergrönt ett tag...mer än buxbomen på bilden från Apotekarens trädgård i Simrishamn. Under mina 40 år som trädgårdsarbetare har jag planterat mängder av vintergröna växter och då inte bara de vanliga släktena och arterna. Jag har också besökt oerhört många trädgårdar och läst mycket trädgårdslitteratur och kommit fram till att...jag inte tycker om vintergröna växter. Mer än de som jag berättade om i det förra inlägget och jag blir inte omvänd.
  Nu lämnar jag det här ämnet och fortsätter att längta efter snödroppar och vintergäck och sommargröna växter. Knät känns lite bättre och jag ska snart gå ut och provgå.
  Trevlig Helg!
  När jag nu varit hemma några dagar så har jag gjort om bilder till större format i Stockholmskategorin efter det att bloggen designades om i höstas.

  Städsegröna växter

  Jag fick mail från två trädgårdsintresserade personer i Skåne igår. De var besvikna att så få skriver om vintergröna växter i svensk trädgårdslitteratur och det stämmer faktiskt, det kommer inte ut så många böcker om våra städsegröna växter. Inte heller i trädgårdsprogrammen i TV visar man speciellt mycket om dessa nästan glömda växter.

  Omslagen på trädgårdstidningarna lockar med färglada blommor, mest sommarblommor och perenner, sällan finns träd eller buskar på omslagen och absolut aldrig vintergröna växter.
  Vad gäller ljungsläktena Calluna, Daboecia och Erika finns inte något samlat verk och de mailande personerna tycker även att intresset för träd och buskar är svagt. Jag citerar här ett stycke ur ett mail där det handlar om Medelhavsträdgårdar i Sverige:
  Där de professionella svenska trädgårdsskribenterna huvudsakligen ser olivträd, fikon, citrusväxter, palmer, agave, Bougainvillea, blyblomma, trumpetranka, murgröna, Agapanthus, pelargoner, rosmarin, lager, och i bästa fall pinjer och cypresser, där har jag också sett gudaträd (Ailanthus altissima), plataner, den städsegröna Magnolia grandiflora i stora mängder, aucuba, buxbom, benved, lagerhägg, eldtorn, städsegröna ekar, glansbuskar (Pittosporum), buskartade Helichrysum, cedrar, ädelgranar och aleppotall (Pinus halepensis)

  Ska jag vara ärlig så har jag inte tänkt så mycket på att vintergröna växter får så lite plats idag och det beror nog på att jag inte är så förtjust i vintergrönt. Varken barrväxter eller rododendron, även om jag gillar idegran och buxbom. En välskött granhäck kan också vara mycket vacker, se bara på bilderna från Hässelby slottspark och den svajjiga granhäcken hos antroposoferna i Järna. Och visst är havet av rododendron i Sofiero vackert...på sitt sätt.
  Just buxbom tycker jag ändå får mycket uppmärksamhet i litteraturen.

  Kan mitt ointresse av vintergröna växter bero på att de är så mörka och dystra? Jag vet faktiskt inte. Jag trivs bättre i mjuka lövskogar än i vassa granskogar. Visst förstår jag att det vintergröna kan vara värdefullt i svenska trädgårdar som står avlövade halva året och tack och lov så har vi olika syn på hur trädgårdar ska se ut. Variation är alltid bra.
  På 70-talet var ju storhetstiden för vintergröna växter och många planterade olika barrväxter runt sina hus. Här fanns bl.a.  thuja, bergtall och rododendron.

  Jag har en bok som heter ´´Vår vintergröna trädgård´´ som är skriven av Brita Johansson där hon presenterar väldigt många växter. Hon skriver i förordet ´´Om dessa växter finns inte mycket skrivet på svenska. Särskilt barrväxter och ljung har behandlats minst sagt styvmoderligt i trädgårdslitteraturen´´.
  I boken beskriver hon vintergröna växter så här - ´´Kom i min famn är det budskap den städsegröna trädgården förmedlar. När kyla, blåst och mörker ödelägger sommarens fägring fortsätter den att utstråla ombonad vänlighet och behag - en vän och glädjekälla 365 dagar om året´´.
  Tyvärr så känner inte jag en ombonad värme av thuja och rododendron...eller bergtall. Men som sagt...jag förstår dessa växters värde.

  Vi kanske kan vänta oss en renässans vad gäller det vintergröna i våra trädgårdar. Tillbaka till 70-talet. Vem vet?

  Vad tycker ni om vintergröna växter? Är de hopplöst fel i tiden eller är de på väg tillbaka in i våra trädgårdar?


  Till SVT

  Uppdaterat:
  Jag håller med er som kritiserar TV4 och deras reklam- och utslagshysteri. Det blir inget mail till dem. Jag vill också säga att mitt inlägg är några idéer som är snabbt nedskrivna och inte något genomarbetat förslag. Det var mest spontana tankar och några förslag om hur ett program skulle kunna se ut. Jag förstår att man i produktionen måste tänka på att trädgård är ett stort ämne som innehåller så många olika intressen som ska tillgodoses. Det är inte helt lätt.
  Att jag föreslog de personer till ett eventuellt trädgårdsprogram, är för att de både är duktiga i sitt yrke och även bra TV-personligheter...vilket också är viktigt, för att folk inte ska zappa över till Sveriges sämsta bilförare eller något annat märkligt program. Men det finns säkert andra som skulle passa också. Gunnel är med..det vet jag!

  Jag minns serien ´´Människans lustgårdar´´ av Katarina Dunér som var helt fantastisk. Jag har serien sparad på gamla videoband men ingen fungerande video. Tänk om serien kunde ges ut på DVD!

  Men...jag skickar i varje fall in inlägget i morgon till programdirektör Annie Wegelius och hoppas att hon och hennes medarbetare förstår att vi verkligen behöver ett, eller två bra trädgårdsprogram.
  Ni som har liknande åsikt som jag och inte ännu kommenterat...gör det, så att det följer med många kommentarer och kommentera i det tidigare inlägget, inte här. Tack alla ni som hittills kommenterat.
  _______________________________________________________________________________________________

  Jag tänker skicka mitt förra inlägg som handlade om att jag vill ha ett nytt trädgårdsprogram, till SVT och till TV4.  Jag vet att många av oss som är intresserade av trädgård inte är nöjda med de program som nu sänds.

  Men innan jag skickar inlägget så skulle jag vilja ha fler kommentarer i mitt förra inlägg. Så ni som tycker att det behövs ett helt nytt trädgårdsprogram i TV....passa på att säga vad ni tycker och skriv en kommentar i inlägget här nedanför!

  Tack för alla fina kommentarer hittills...och jag stannar i bloggvärlden och låter proffsen sköta det där med TV.

  Hälsningar Hasse...som är hemma och kurerar ett ont knä.

  Ett nytt trädgårdsprogram i TV

  Jag längtar efter ett nytt trädgårdsprogram i TV. En helt ny satsning! Programmet borde få mer tid än de futtiga 25 minuter som de alltid får i TV - det har utökats nu (2021). Intresset för trädgård ökar hela tiden och det har blivit en viktig del i många människors liv. Jag tror att trädgårdsintresset är åtminstone nästan lika stort som för heminredning och hur många göra-om-ditt-hem-program finns det idag och det lagas mat i vart och vartannat program.

  Visst borde man väl också kunna ta bort något soff- eller vuxenlekprogram och i stället ge plats för ett helt nytt trädgårdsprogram. Ett program som skulle vara en timma långt och där man kunde bjuda in både kända och okända trädgårdsprofiler varje vecka. Eller nog borde det finnas plats för två trädgårdsprogram, ett där man praktiskt visar hur man sköter en trädgård, både prydnads- och köksträdgård, varvat med besök i både svenska och utländska trädgårdar och parker.

  Trädgårdsfredag som gått i två säsonger nu, var en mycket snygg produktion, vackert foto och snygg musik, men jag tycker att programmet inte kändes seriöst i år. Jag tror att både vi som jobbar med trädgård och många trädgårdsamatörer tyckte att det kändes lite väl lätt. Det känns som om vi trädgårdsintresserade vill ha lite mer...eller mycket mer!
  Det är hög tid för en helt ny satsning. Ett nytt sätt att tänka trädgårdsprogram. Man skulle inte behöva de snabba klippen eller ha all den där snygga musiken genom hela programmet. Att berätta om trädgård borde göras på ett lugnare och mer sinnligt sätt, än att stressa fram i ett ryckigt och snabbt tempo. Det engelska programmet Trädgårdsapoteket som går nu, blir man ju helt svettig av. Rockgitarrsolon är coolt...men inte i trädgårdsprogram väl? Men det kanske är för att programmet bara är 25 minuter långt?
   

  Programmet skulle inte behöva bli tråkigt för att tempot sänks och humor skulle vara en självklar ingrediens.


  Programmet skulle kunna vara en mix av:
  • Gunnel Carlson som kunde fortsätta att besöka svenska trädgårdar, både privata och offentliga trädgårdar och parker. Ut på vägen igen Gunnel!
  • Maria Arborgh och Sanna Hultin kunde rita och anlägga trädgårdar och berätta om trädgårdsväxter, som de gjorde så bra i Söderläge.
  • Hannu Sareström skulle kunna få oss att förstå den riktiga glädjen med att ha en trädgård. Han skulle inspirera oss och lära oss hur man inte bara jobbar utan också njuter i trädgården och så kan han ju även skapa vackra trädgårdar.
  • Det finns säkert också nya duktiga och kunniga förmågor som skulle kunna lära oss om trädgårdsväxter, beskärning och skötsel av trädgårdar.
  Nu kanske att jag får skit för att jag snott bilder från webben...men då får ni som har rättigheterna höra av er...eller om Hannu, Gunnel, Maria eller Sanna blir förbannade, hör av er då.
  • Programmet skulle inte ha fokus på köksträdgårdsodling den här gången. Nu glömmer vi maten för en stund. Självklart skulle väl en och annan grönsak också kunna ingå i programmet men huvudtemat skulle vara hur man anlägger och sköter sin hemträdgård, sin prydnadsträdgård.
  • Man skulle också kunna göra reportage om varifrån våra trädgårdsväxter har sitt ursprung, hur de växer i sin naturliga miljö. Besöka de länder där många av våra vanliga trädgårdsväxter växer i det vilda. På så vis skulle vi lättare förstå hur de bör planteras och skötas här hemma i våra trädgårdar.
  • eller göra ett besök hemma vid Ulf Nordfjells ritbord
  • eller låta Lasse Krantz berätta om sin rosenträdgård på Wij.
  • eller varför inte besöka Simon Irvine på Läckö?
  • Och självklart...göra ett besök hos Gustav och Marie Mandelman i Djupadal
  • eller ge Hannu en handkamera igen och släpp lös honom i trädgårdarna.
  • eller göra besök i våra botaniska trädgårdar.
  • eller lär oss om balkongodling, om naturträdgårdar, woodland och om örtagårdar.
  • eller följ med Marias Rosebud´s Tour, eller någon annan som arrangerar trädgårdsresor. Ett trädgårdsresereportage!
  • självklart måste ett gör-så-här-inslag finnas i varje program och recensioner av trädgårdsböcker.
  Bara några exempel. Det finns ju hur mycket som helst att visa från trädgårds-Sverige. Ha lite fantasi SVT. Låter det för dyrt? Man kunde väl kunna sälja det till de övriga Nordiska länderna.

  Vad säger ni? Hur skulle ni vilja ha ert trädgårdsprogram i TV och vilka vill ni ha med i programmet? Det börjar väl bli hög tid att skriva ett brev till SVT.


  Drömtulpaner

  Drömparkens tulpaner förra året i maj.


  Tulpanmusik...

  Hoppfull söndag


  Det var något speciellt med ljuset den här söndagen. Visst, vi befinner oss fortfarande mitt i vintern och solen går fortfarande lågt. Det ligger snö och is överallt och det dröjer länge innan man slipper frysa och hasa sig fram längs trottoarer och parkvägar för att inte falla.
  Men det var ett hoppfullt ljus på något sätt idag. Vintern känns inte längre lika tung som den gjort tidigare och jag blir inte lika irriterad på alla de som planerar fjällresor och som åker slalom hela tiden. Det känns som om min tid är inom räckhåll. 54 dagar kvar till trädgårdsmässan i Kista...t.ex.

  Hoppfullt var det också att se Rasmus Nilssons fotoutställning i Gamla Orangeriet vid Bergianska trädgården idag. Att en 18-årig ung man intresserar sig för att fotografera växter. Det är hoppfullt! Utställningen pågår till den 30 januari.

  Så här presenteras Rasmus på Bergianskas hemsida:
  Rasmus Nilsson, 18 år, har sedan han var 3 år regelbundet besökt Edvard Andersons växthus och Victoriahuset. Den exotiska miljön har alltid fascinerat honom. Vid 10 års ålder började han fotografera, ett intresse som bara vuxit och nu resulterat i denna utställning. Rasmus går sista året på Marina läroverket, marinbiologiska programmet. Hans fotografering har vidareutvecklats både tekniskt, konstnärligt och motivmässigt.

  Jag kan bara hålla med. Bilderna är verkligen konstnärliga och många är fantastiskt bra. Nu är ju inte jag någon stor älskare av närbilder av växter eftersom jag ser dem mer som just konstverk än som fotografier av växter. Jag är egentligen mer intresserad av att visa växter i sitt sammanhang, hur de passar i omgivningarna och tillsammans med sina grannar. Men jag är trots det mycket imponerad av Rasmus sätt att fånga dessa växter på ett så mästerligt sätt. Bilden ´´Purpurblad´´ är makalöst vacker. Fortsätt så Rasmus!

  Det blev även ett kort besök uppe på Monteliusvägen på Södermalm idag. Bara för att få en överblick av min stad i januari. Bygget av Citybanan fortsätter i Riddarfjärden och för nästan 17 miljarder kronor ska en pendeltågstunnel byggas under Riddarfjärden och under city. Två nya stationer kommer att anslutas till pendeltågstrafiken, stadion City och station Odenplan. Klart 2017.


  Dagens trädgårdsbok - Engelska trädgårdar  Författare:
  Ann Larås
  Foto: De flesta bilder är tagna av Ann Larås
  Utgivningsår: 2010
  Förlag: Natur & Kultur
  141 sidor
  Köp den här

  Först måste jag erkänna att jag aldrig tidigare, inte på något sätt, intresserat mig för engelska trädgårdar. Jag har nog haft en förutfattad mening om hur engelska trädgårdar ser ut. Hur beskriver man förresten en engelsk trädgård? Är det en Gertrud Jekyll-trädgård i Arts and craft-stil som är typiskt engelskt? Eller är det en cottage garden? Mer om engelska trädgårdar här.
  Jag har blivit ordentligt besviken på TV-programmet där man visade privatpersoner som försökte få sina trädgårdar med i den berömda Gula boken. Det var inte många av de trädgårdar som visades i programmet som jag tyckte om. 
  Från de bilder som jag tidigare sett från Engelska trädgårdar har jag tyckt att de ser ut som ett enda kaos av färg och form, huller om buller, utan tanke. Ju mer desto bättre. Typ!
  I ett blogginlägg för några år sedan skrev jag det här kritiska inlägget.

  Italienska trädgårdar med sin historia och stil, har jag däremot alltid beundrat. Platsen där trädgården är belägen är mycket viktigt för mig, omgivningarna och hur intilliggande byggnader passar in. Vad gäller stilträdgårdar tycker jag bäst om italienska renässansträdgårdar. Men samtidigt vurmar jag ju för trädgårdar som flirtar mer med naturen. Där naturen smyger sig in i det av människan anlagda.  Eller där man på ett seriöst och genomtänkt sätt försöker efterlikna naturen. Som i många engelska trädgårdar...

  Vändningen...
  Under de senaste åren har jag med nyfikenhet allt mer sneglat mot England och efter att ha läst Ann Larås bok Engelska trädgårdar så är jag såld...helt såld faktiskt! Nu måste jag snart börja planera en resa över till trädgårdslandet där i väster. Tyvärr blir det nog inte detta år men absolut under 2012.
  Jag kan inte tänka mig att någon annan bok just nu i januari, skulle kunnat få mig att njuta så mycket och längta så mycket, som när jag läste om dessa 25 engelska trädgårdar.

  Att den första trädgården som presenteras är Sissinghurst gör ju inte saken sämre. Sissinghurst med den vita trädgården. Det är den trädgård som jag alltid har drömt om och fortfarande drömmer om att  få besöka och jag blir inte mindre nyfiken efter att ha läst den här presentationen. Ann Larås berättar på ett vackert och målande sätt om hur trädgårdarna i den här boken är planerade, om växterna och om känslan i alla trädgårdarna som hon besökt och bilderna är fantastiskt vackra. Hon har säkert valt sina favoritträdgårdar i England men jag antar att det finns hundratals trädgårdar som man skulle uppskatta om man bara någon gång tog sig över till det där trädgårdslandet.

  Bland alla dessa trädgårdar får jag spontant några egna favoriter, som lockar mig extra mycket att besöka. Här beskrivs Scotney Castle som ´´En sagolik trädgård´´ och vad sägs om den här beskrivningen: Den mest pittoreska delen av parken är nere vid vallgraven där ruinen av det gamla slottet från 1500-talet speglar sig i vattnet. Här får rosor klättra fritt både på murar och på fasaden. Vill man uppleva det på plats eller?

  Flera parker i London beskrivs och man får veta att i Kew gardens blommar 6 miljoner krokusar i februari och lite senare 300 000 scilla. Ännu lite senare blommar också den underbara engelska klockhyacinten.
  Gertrude Jekyll beskrivs självklart på flera platser i boken. Hon har ju en stor del i hur den engelska trädgårdsstilen utvecklats och har ritat hundratals trädgårdar och även skrivit många viktiga trädgårdsböcker.

  Andra trädgårdar som jag faller för från bilderna och beskrivningarna är:
  • Vann Gardens
  • Broughton Grange
  • Abbey House Gardens
  • Hesterombe Garden
  • Hidcote Manor
  • Kiftsgate Court Gardens
  • Snowshill Manor
  • Eden Project
  När jag då en gång ska besöka England (och då kanske även hinna med en fotbollsmatch) så undrar jag hur jag ska gå till väga? Ska jag följa med Maria och hennes Rosebud´s tours på en trädgårdsresa, där man får se väl utvalda trädgårdar och få proffsig guidning? Eller ska man hyra en bil och virra omkring på vänster sida i den engelska landsbygden och låta GPS:en hitta godbitarna. Fördelen med det alternativet är ju friheten att stanna så länge man vill i de trädgårdar man förhoppningsvis hittar och vara helt spontan i sin jakt på de vackraste platserna. Eller ska man försöka bli vän med någon där borta som kan guida en? Jag får fundera...

  Stort tack för boken Ann och tack för att du fått min längtan till England att bli så stark och jag kommer med all säkerhet ta med den här boken när jag packar min väska inför Englandsresan.
  Ann Larås har även skrivit om Italienska trädgårdar...undrar just vilket land som står på tur?

  Berzelii park renoveras

  I slutet av förra året beskar man träd i Berzelii park och man fällde även några träd som var i dåligt skick och som var en säkerhetsrisk för de som passerar och vistas i parken.

  I april/maj kommer man att plantera nya träd, buskar och perenner i parken. Även gräsytor och gångvägarna kommer att renoveras och ny belysning och även ett nytt bevattningssystem kommer också att installeras i parken. Berzelii park ligger centralt i Stockholm intill Nybroplan med Dramaten. Berns och Chinateatern ligger just intill parken.

  2006 gjorde jag en trädgårdsspaning i den här parken som utsätts för en hel del slitage av alla besökare på sommaren. På dagarna är det många som äter sin lunch på gräsmattorna här och på kvällen festas det nog en del.
  Det blir nog snart ett besök i parken för att se vilka träd som fallit och hur man beskurit de kvarvarande träden och det ska bli intressant och se vilka växter man kommer att plantera i parken i vår.

  Jordgubbstomater

  Körsbärstomater, plommontomater, pärontomater och vinbärstomater har funnits ett tag. Nu kommer jordgubbstomaten. Den här skönheten är formad som en jordgubbe eller som ett hjärta...vilket man vill.
  Den heter ´Tomatoberry´ och sex frön kostar 45 kr hos Rara växter. Hos Impecta är den tillfälligt slut kan man läsa på hemsidan.
  Tomatoberrytomaterna blir 2,5 cm långa och ska vara extremt söta. Jag har beställt några påsar och ska prova i sommar. Vi får se om den blir en ny favorit hos oss. Sungold kanske får en match i sommar. Snygg är den i varje fall!
  Jobba på nu växtförädlare...nu väntar vi in banantomaten!

  Lale Devri i Tulpanens hus

  Roulette

  Upstar

  Äntligen fick jag vandra bland tulpaner igen. Solen sken genom växthusens fönster och i år slapp jag hissmusiken, fågelkvittret och absolute panflöjt 27. Visst finns här några installationer som inte är så kul och visst fanns här färger på tulpaner som jag nästan mådde illa av, men jag blir så glad åt Tulpanens hus och deras årliga utställningar med tulpaner, orkidéer och pelargoner. Nu är det alltså tulpaner som gäller här fram till den 6 april och jag hittade några favoriter som Roulette, Bel Song och några till. Om jag fick bestämma så skulle det vara mer av de vackra liljetulpanerna och även några fler franstulpaner...men jag är nöjd med min fejkade vårvandring här. Idag fick vi ju tillbaka minusgraderna igen och ordningen är återställd. Vintern fortsätter.

  Innan jag lämnade tulpanerna tog jag en kaffe och en torr morotskaka i caféet. Men tack Tulpanens hus för att ni finns här i Bromma, bara några km från min bostad.

  Jo just det...Lale Devri betyder Tulpanepoken, som tiden i Turkiet kallades 1703-1730 då tulpaner var unika och oerhört exklusiva. Tulpanens historia har det skrivits så mycket om så det ska jag inte plåga er med här.

  Bel Song

  Snowlady

  Weber´s Parrot


  På jakt efter ett vårdträd

  Nu för tiden kanske det inte är så vanligt att man har ett vårdträd på sin gård. Förr i tiden var det däremot mycket vanligt att man planterade ett träd intill sin släktgård, ett träd som skulle beskydda släkten och skapa lycka och välgång. Skadade man trädet på något sätt så betydde det att sjukdom och olycka skulle drabba de som bodde på gården. Trädet var även ett skydd mot åska då blixten hellre valde det höga trädet än det lägre belägna huset.

  Nu vill jag själv ha ett vårdträd. Ett eget vårdträd, för mig och min familj. Men eftersom jag bor i ett flerfamiljshus så känner jag inte så starkt för just de träd som växer på gården här utanför, även om det finns månghundraåriga ekar här som jag ser från mitt fönster.
  I Engsholms slottspark finns det många stora, gamla och vackra träd, men inte direkt något som skulle kunna fungerar som ett vårdträd och jag kommer ju heller inte att finnas på platsen i så många år till.

  Jag känner stor vördnad inför gamla träd och nu vill jag ha just ett stort och gammalt träd som jag skulle kunna besöka när jag behöver ha lugn och ro. Där skulle jag kunna sitta under trädet och känna någon slags beskydd och närhet. Trädet skulle även ge mig lycka och välgång. Inte för att jag på något sätt är olycklig...men det låter så fint det där med...lycka och välgång. Jag skulle kunna ta med te/kaffe/vin och en bok och vistas där vid trädet en stund då man känner sig stressad eller orolig.

  Så att...nu i sommar kommer jag att leta efter mitt vårdträd i Stockholmsområdet och det får gärna vara en gammal lönn, lind eller ek. Ett träd som skulle vara som en klok och trygg gammal vän till mig, i resten av mitt liv. Det får dock inte vara något berömt träd dit andra trädnördar eller sökare vallfärdar till.
  Om jag hittar mitt träd så kommer det att få en central plats här på bloggen...

  Vanliga vårdträd förr var just ek, lind och lönn men även hästkastanj, ask, oxel och alm. Barrträd användes aldrig som vårdträd.
  Om man nu vill plantera ett vårdträd på sin gård, så bör det planteras på en central plats som är lättillgänglig. Trädet måste stå fritt, utan konkurrens av andra träd. Det är viktigt att ta reda på hur stort trädet kommer att bli som fullvuxet, hur högt det blir och hur omfångsrik kronan blir. Det är mycket vanligt att man planterar träd alldeles för nära sina byggnader, eftersom de ser så små ut då man köper dem i plantskolan...men träd blir stora!

  De vanliga och traditionella vårdträden är inget för små trädgårdar eftersom de skulle ta för mycket plats och även stjäla allt ljus.
  För att man ska kunna vistas under sitt vårdträd så bör stammen vara minst två meter innan kronan börjar. Trädet bör också vara härdigt och helst tillhöra vår inhemska flora.
  Anledningen till att jag just idag börjar söka efter mitt vårdträd har egentligen ingenting med att göra att vi idag fällde en stor gammal ask i slottsparken. En ask som vägrade att släppa tagen men som till sist fick se sig besegrad.

  Träd som växer på gårdsplaner röner en uppmärksamhet som inte kommer andra till del, men drabbas i gengäld av ett större slitage, dras in i familjelivet, behängs med minnen, förvandlas med tiden själva till krönikor.
  Werner Aspenström

  Har ni något vårdträd på er gård?


  35 år senare


  I år fyller Scania 100 år och de har gett ut en almanacka med bilder från förr och även med bilder som fotograferat på exakt samma plats idag, eller rättare sagt under 2010.
  Engsholms slott är juni månad. I mitten av 1970-talet då slottet hade en annan ägare än idag, fotograferades denna pick-nick. I juli 2010 denna heta sommar, skulle platsen fotograferas igen och det tog en halv arbetsdag att rigga och fotografera detta foto.

  Den äldre bilden är tagen tidigare på året då syrenerna blommade och jag blev förvånad av färgen på parksyrenen som på bilden går i mörkrosa, eller så var det en konstig kamera. Den färgen har de inte nu för tiden, se här. Det står också en hästkastanj på bilden från 70-talet och den föll någon gång före 1986 då nuvarande ägare förvandlade Engsholms slott till en konferensanläggning.
  Philip Wersén som lät bygga Engsholms slott 1916, var i slutet av 1800-talet med om att grunda VABIS och var också VD för företaget som senare skulle komma att heta SCANIA VABIS och idag SCANIA.


  Om

  Om 5 timmar börjar Solsidan
  Om 6 timmar börjar Barcelona-Malaga
  Om 3 dagar får 307:an en ny kamrem
  Om 9 dagar är det lön
  Om 16 dagar börjar februari
  Om 44 dagar börjar mars
  Om 55 dagar är det Rum & trädgårdsmässa i Kista
  Om 65 dagar är det vårdagjämning
  Om 68 dagar är det Nordiska trädgårdsmässan i Stockholm
  Om 96 dagar är det påsk
  Om 133 dagar är det Champions leaguefinal på Wembley
  Om 155 dagar åker jag till Gotland...tror jag!

  Carpe Diem? Inte den här tiden på året....  Kinesisk buskpion - Paeonia suffruticosa


   
  Buskpionen är en förvedad buske till skillnad från luktpioner, bondpioner mm. som är perenna och vissnar ner på vintern. Det sägs att den kinesiska buskpionen är en av världens äldsta trädgårdsväxter och att den odlades under Xian dynastin i Kina för 4000 år sedan. Blommornas konung har den kallats och har hyllats i dikter och konstverk. Den är en symbol för lycka, förmögenhet, vänskap och god tur. Det känns som om jag borde plantera fler buskpioner i slottsparken, nu har vi bara en. Av någon anledning är det relativt få som använder buskpioner i sina trädgårdar. Märkligt eftersom den är så lättskött och så oerhört vacker när den blommar.

  Buskpionen som ibland kallas trädpion, kan bli upp till två meter hög, härstammar alltså från Kina och kom till Europa i slutet av 1700-talet. Växten kan bli mycket gammal (i Kina finns det buskar som är 300 år gamla) och utvecklar ett kraftigt rotsystem vilket gör att man inte bör flytta en buskpion, man bör alltså noggrant tänka ut en bra plats åt denna skönhet. Den trivs i ett soligt till halvskuggigt läge, dock inte i stekande eftermiddagssol.

  Den bör planteras på förhösten i god trädgårdsjord. Det sägs att den har svårt att klara en vårplantering, men min buskpion planterade jag början av juni samma år som jag började jobba i slottsparken 1998, och den blommar fint varje år. Det är nog trots allt bäst att följa de gamla reglerna om höstplantering. De är härdiga upp till zon 6, beroende på sort. Någon beskärning är egentligen inte nödvändig men om man behöver föryngra växten så kan man avlägsna de äldsta grenarna och klipp då långt ner och då över ett öga.

  De fantastiska blommorna som kan bli så stora som 15-25 cm i diameter och blommar i maj-juni, före luktpionerna. När en trädgård förgylls av den här blomningen bör man stanna upp i trädgårdsstressen och bara njuta. Den korta blomningstiden varar ungefär en vecka och i Kina blir det då lite av fest där man sitter i timmar vid dessa blommor medan man dricker sitt te. Jag tror att jag ska göra så i år när vår buskpion blommar...

  Det är något speciellt med de växter som blommar under en kort period. Man uppskattar blommorna på ett annat sätt än hos de långblommande växterna. Det blir lite som att stanna tiden för en stund. Det är som med körsbärsblomningen. Annars går trenden mot användandet av just långblommande växter i våra trädgårdar.
  Bilderna från inlägget är från trädgårdsresan som jag gjorde 2007 då jag med Rosebud´s Tours besökte trädgårdar i Italien. Trädgården och plantskolan som specialiserat sig på buskpioner heter Moutan Botanical Centre. Där fanns stora fält av blommande buskpioner och jag har aldrig sett något liknande.

  Det finns både rotäkta och ympade buskpioner. De rotäkta är härdigare och växer snabbare än de ympade och börjar som yngre blomma tidigare. Det lär finnas över 800 sorter av buskpioner i färgerna röd, rosa, purpur, vit, gul och även flerfärgade och dubbla blommor.
  Det är ganska rörigt med arterna, grupperna och hybriderna men några andra arter och grupper av buskpionen är:
  • Paeonia delavayi var. lutea - Gul buskpion
  • Paeonia potaninii
  • Gansu-gruppen (Paeonia Rockii och Paeonia Rock´s Variety)
  • Paeonia jishanensis
      
  Google

  Tulpanens dag 15 januari

  I morgon lördagen den 15 januari är det tulpanens dag. Det borde väl vara en större högtid än julen!? Det känns som en start eller ett avstamp mot våren och trädgårdssäsongen. Det lär finnas ungefär 6000 olika tulpansorter i världen och 400 av dem odlas i Sverige. Dagen till ära så öppnar i morgon årets tulpanutställning i Tulpanens hus i Åkeshov i Bromma.

  Lägg till att under söndagen och måndagen ska det bli några härlig plusgrader i Stockholm. De flesta kommer att fräsa och svamla något om slaskigt på gator och trottoarer. Inte jag!
  Man har hittat snödroppar på Gotland och någon hade hört koltrasten sjunga i Stockholmsområdet. Nu blir det heller inte mörkt före klockan tre på eftermiddagarna och det känns ganska hoppfullt när man sammanfattar alla de här ´´våriga´´ händelserna.

  Ha en fantastisk helg alla människor!


  Wrams Gunnarstorp

  Jag besökte Wrams Gunnarstorp den 14 maj 2009 för att se de berömda buxbombuskarna. De äldsta är planterade på 1600-talet och är flera meter höga. Det kändes stort att vandra där bland dessa vackra gamla historiska växter. Linné besökte Wrams Gunnarstorp 1749 och tyckte att trädgården var den ståtligaste i Skåne.

  Min sekatör

  Sekatören är mitt viktigaste verktyg i trädgården och eftersom jag använder den flitigt så vill jag ha bra kvalitet.
  Jag använder Felco 7 med rullhandtag och har gjort så i många år.
  Vilken är er sekatör?
   
  Inlägget om grensågen  Pålitliga Rosa rugosa


  Rosa rugosa roseraie de L´Hay

  Pålitlig är kanske ett tråkigt ord. Men när de vackra, förnäma och känsliga rosorna med de fina franska namnen gnäller om dåligt väder,  om för lite sol eller för mycket regn, då kämpar Rosa rugosa vidare utan problem. Visst faller man lätt för de franska skönheterna men jag blir alltid imponerad av rugosarosornas kraft och stadiga växtsätt, dess friska blad och ofta vackra blommor. Det är en tuff växt och i den virtuella floran kan man läsa:

  Vresros kommer ursprungligen från Östasien och Japan, varifrån den införts som prydnadsväxt. I Japan växer arten på sandiga havsstränder och den har planterats som sandbindare i Sverige. Vresros trivs förträffligt på våra havsstränder och har på flera håll blivit så talrik att den tränger ut den inhemska floran. Frukterna äts och sprids av fåglar och sprids också lätt med vatten.

  Jag planterade den här häcken här 2008 efter det att vi tagit bort en förvuxen granhäck på platsen. Vi fick utsikt mot åkrar och sjö i stället för en mörk, tråkig granhäck som blivit en rad av stora träd i stället för häck. 

  Det finns många olika sorter av rugosa och jag har planterat ett antal Rosa rugosa i den stora släntplanteringen och de sorterna kan i skönhet absolut jämföras med fransyskorna. Det är Rosa rugosa ´Louise Bugnet´ , ´Jens Munk´ och ´Blanc Double de Coubert´.

  Från Zetas katalog 2010
  Rosa rugosa och Rugosa-Gruppen, vresros, rugosaros
  Rå S Rosa rugosa (’Rubra’) vresros rosaröd I-VII Co 109:-
  Rå   ’Alba’, vit vresros vit I-VII  Co 109:-
  + S ’Blanc Double de Coubert’, rugosaros sidenvit I-VII 155:-
  S ’Fru Dagmar Hastrup’ rosa I-VI 155:-
  S ’F.J. Grootendorst’, nejlikros röd I-VI 155:-
  +     Rå S ’Hansa’, rugosaros rödlila I-VIII Co 119:-
  ++ S ’Hansaland’ djupröd I-V 129:-
  ++   ’Henry Hudson’ vit, fylld I-VI(VII) 159:-
  ++ S ’Jens Munk’                                       rosa/mörkt rosa, fylld I-VI 155:-
  ++   ‘Lac Majeau’ vit, halvfylld I-V 155:-
  +++ Rå   ’Louise Bugnet’ vit, doftande I-VI 155:-
  +++ S ’Martin Frobisher’ ljust rosa/rosa I-V 155:-
  ++   Rå S ’Ritausma’ ljusrosa-vit I-IV(V) 155:-
  ++ S ’Schneezwerg’ vit I-VI 155:-
  ++ S ’Thérèse Bugnet’ mörkt rosa I-V(VI) 155:-
  Rosa spinosissima och Spinosissima-Gruppen, pimpinellros, spinosissimaros (pimpinellif

  Rosa rugosa ´Louise Bugnet´

  Rosa rugosa ´Jens Munk´


  Rosa rugosa ´Scheneeswerg´


  Rosa rugosa 'Martin Frobisher'


  Ulf Lundell ställer in alla 23 konserter

  Ulf Lundell ställer in alla 23 konserter. Hans turné ´´En öppen vinter´´ blir inte av. Man blir orolig vad det är han drabbats av. Något allvarligt? Problem med spriten? Mer info kommer väl snart....
  Det var inte bra...inte alls bra!
  Vet nu...men väntar in tidningarna. Nöjesjournalisterna lär jobba hårt nu.

  Så här skriver Aftonbladet?  Hämtat från Expressen

  Förtegen om detaljer

  Bolagets styrelseordförande Thomas Johansson talade med Ulf Lundell på tisdagen.
  - Vi fattade ett beslut i dag om att ställa in turnén. Det är många musiker och tekniker, men framför allt en stor publik, som påverkas och då fattade vi beslutet att ställa in på grund av sjukdom.
  Vilken åkomma som drabbat Ulf Lundell vill Thomas Johansson inte svara på. Han säger heller ingenting om hur allvarlig sjukdomen är.
  - Jag brukar inte svara på frågor om andras sjukdomar och det tänker jag inte göra nu heller. Vi fattade detta beslut nu därför att vi såg att det var ett korrekt beslut gentemot hans publik och arbetskamrater.

  Tusentals konserter

  Branschveteranen Thomas Johansson har arbetet med Ulf Lundell sedan 1970-talet, men aldrig tidigare varit med om att sångaren har ställt in en konsert som ordnats i hans regi. Den inställda spelning på Öland som Ulf Lundell kommenterade med de numera bevingade orden "en inställd konsert är också en konsert" bokades av en annan arrangör.
  - Vi har jobbat tillsammans i snart 40 år och gjort åtminstone något tusental spelningar tillsammans. Han har aldrig tidigare ställt in, säger Thomas Johansson.
  Husen i Nationalstadsparken

   
   
  11 januari 2011
   
   
  För en tid sedan besökte jag Stockholms Stadsmuseum och i butiken hittade jag det här fyndet (även om jag senare såg boken på nätet till ett mycket billigare pris...). Eftersom jag vandrar så ofta på Djurgåden och på andra platser i vår Nationalstadspark så kan jag nu få veta mer om husen och platserna. Det har varit svårt att hitta fakta kring alla husen på Djurgården tidigare och hade jag bara vetat att den här boken fanns så hade jag skaffat den mycket tidigare då den trycktes redan 2005.

  Glad över boken började jag bläddra i den redan på tunnelbanan hem. Nu kommer jag nog göra en vintervandring på Djurgåden och fotografera hus igen.

  Stockholms stadsmuseiförvaltning har under 1990-talet sammanställt de historiska uppgifterna, som ligger till grund för skriften. Författare är byggnadsantikvarierna Johan Rittsél och Johan Engström. Ingrid Johansson, vid stadsmuseiförvaltningen, är fotograf till flertalet moderna bilder.
  Arbetet med bearbetning av det äldre materialet, layout och tryckning har bekostats av Gatu- och fastighetsverket, Stadsbyggnadskontoret och Länsstyrelsen. Stockholms stadsmuseiförvaltnig har genom Kerstin Mandén-Örn haft ansvaret för att genomföra projektet.
   
   

  De olika kapitlen handlar om:
  • Skeppsholmen - Kastellholmen
  • Galärvarvet
  • Lejonslätten
  • Skansenberget
  • Djurgårdsstaden
  • Beckholmen
  • Alberget
  • Sirishov-Rosendal-Gröndal
  • Waldemarsudde - Biskopsudden
  • Listonhill - Parkudden
  • Blockhusudden
  • Rosenhill - Fridhem
  • Lidingöbro
  • Djurgårdsbrunn
  • Ladugårdsgärde
  • Nobelparken - Diplomatstaden
  • Gärdet
  • Stadion - Tennisstadion - Storängsbotten
  • Lill-Jansskogen
  • Bellevue
  • Roslagstull - Albano
  • Institutionsbältet
  • Fiskartorpet - Stora och Lilla skuggan
  • Bergianska trädgården
  • Ålkistan - Ekhagen - Lappkärrsberget

  Vårkänning på Djurgården

   
   
  9 januari 2011
   

  Jag vet att det är en helvetes massa dagar kvar av den här vintern, men idag fick jag en liten föraning om hur det känns när allt detta vita börjar smälta och det droppar från taken. Det blev läge att snöra på sig vandrarkängorna igen och min vandring på Djurgården idag gick genom underbar slask och sörja och jag kvittrade i takt med fåglarna. Solen värmde väl inte direkt men det kom ljus från den och det var några plusgrader i skuggan. För en gång skull så frös jag inte denna vinter.

  På Rosendal såg det ut som om vintern kom väldigt överraskande och man undrar om det blev avdukat på borden?
  Rosendal öppnar först den 15 februari så man får vänta med att fika här tills dess. Och hur är det nu med Rosendal? Jag har några vänner som säger att det förfaller. Caféet är sämre än tidigare mm. Jag är nog inte lika kritisk. Den upphöjda örtagården med den blåmålade betongmuren är ett misstag men annars så tycker jag så mycket om den här platsen. Morotskakan är god också...

  Vid Waldemarsudde, eller Wudden som trädgårdsmästare Marina säger, hittade jag såklart ingen snödroppe vid husväggen...vad trodde jag egentligen?
  Men vid Wudden är det alltid vackert och jag håller fast vid att det är en av Stockholms vackraste platser. Snön ligger såklart djup och tung nu och det är många månader kvar innan det börjar hända något i den vackra trädgården.
  Men någon Marina träffade jag inte på som vanligt och jag börjar undra om hon verkligen jobbar här?
  På Facebook och i P4 Radio Stockholm, där hon är trädgårdsexperrt, har hon berättat att hon jobbar här och jag får väl tro på hennes ord...

   
   
  Vad funderar Auguste Rodins ´´Tänkaren´´ på en sådan här dag tro? Det finns ett foto där jag sitter bredvid honom med samma pose och försöker tänka även jag.


  Genius loci

  Man brukar tala om genius loci - platsens själ. Har man en egen trädgård så är det nog inte svårt att hitta den platsens själ.
  • Jag hittar Bellmanmuséets trädgårds själ under lata sommardagar med fika på serveringen och med utsikt över vattnet. Trädgården är vacker och jag skulle gärna byta den lite stökiga och charmiga köksträdgården mot vår fina och välordnade i slottsparken.
  • Jag hittar Engsholms slottsparks själ när jag tidigt på morgonen vandrar i trädgården för att överblicka och se vad som hänt sedan dagen innan. Eller när jag jobbar i den stora slänten bland nävor, rosor, lavendel och pioner. Eller när jag innan dagens arbete ser ut över ett stilla vatten en försommarmorgon.
  • Att hitta Visby botaniska trädgårds själ är inte heller svårt. Den omfamnande trädgården intill havet. Genious loci var som starkast här när vi med stearinljus och med vin i glasen befann oss olovandes i trädgården en mörk augustinatt.
  • Haväng är också en plats som jag känner oerhört starkt för och Roslagens ytterskärgård, och Brösarps backar, ja hela Österlen och hela Gotland...och Isola Bella!
  Var känner ni starkast av en plats själ?  Den inre stillhet man uppnår hjälper en
  att bli en fredsmäklare i sitt lilla hörn av 
  världen.
  Susan Humphries

  Rosornas jord och skötsel

  Isphahan


  Remonterande rosor har stora krav på sin jord och växtplats. De vill ha en porös och väldränerad, näringsrik och fuktighetshållande jord med en blandning av lerjord, mull, kompost och väl brunnen stallgödsel och även rik på mineraler.

  Remonterande rosor behöver den näringshållande mulljorden för att kunna blomma vidare efter huvudfloret i juli. De rosor som endast blommar en gång på sommaren har inte alls har samma krav på jord och trivs bra men en jord som innehåller mer sand.

  Vid plantering behöver de remonterande rosorna ca. 40 cm djup medan de sommarblommande kan planteras något grundare. Plantera inte rosor på någon instängd plats dit inte vindarna når, eftersom svampsjukdomar mm. trivs bra på sådana platser.

  Om rosorna får sin växtplats i en god jord så behöver de normalt ingen gödsling under första säsongen.
  De remonterande rosorna behöver senare som sagt mycket näring för att kunna blomma hela sensommaren och in i hösten.
  Använd stallgödsel vår och höst. Även täckodling är att rekommendera.

  Om man sköter sina rosor med lagom mycket näring och vattnar vid torka, rensar bort ogräs som stör och tar näring och klipper bort överblommade klasar, så brukar de växa bra och bjuda på fantastisk blomning. Visst kan rosor drabbas av diverse sjukdomar trots god skötsel, men man hjälper dem att vara friska med en god skötsel.
  Tänk på att för mycket gödsel gör att rosorna bli mottagliga för svampsjukdomar.

  Klipp bort överblommande rosor på de som remonterar för att de lättare ska blomma om. Klipp då en bit under klasarna så att några blad följer med.

  Hur är det nu? Vilka tycker om rosor? Jag vet flera som inte alls tycker om rosor och jag vet också de som är besatta av rosor.
  Jag tycker om rosor, trots att de är känsliga och att rådjuren äter upp de flesta i slottsparken. Jag är lite svag just för albarosor. Men en rosenträdgård i blom är ju mycket vackert. Likaså när de klänger på väggarna i Visbys gränder. Däremot kanske jag inte går igång på alla dessa buketter och arrangemang av rosor. De är bäst där de växer, tycker jag.

  Rosa gallica ´Complicata´

  Rosa moyesii ´Nevada´

  Förgätmigej -Myosotis scorpioides

   


  Förgätmigej tillhör absolut favoriterna i vår vilda flora. Den är alltid välkommen in i slottsparken, både som ängsväxt, i planteringar, ja överallt där den vill vara. Älskad av de flesta är den här blyga och lite försiktiga blomman även om den kan växa i stora bestånd. Ingen kan väl se det som ett problem, när den smyger in i våra planteringar och försiktigt ansluter sig till de vårblommande perennerna. Den svaga blå färgen brukar heller inte störa färgtemat i rabatterna.

  Förgätmigej finns i hela Sverige men är vanligast i landets södra delar. Den trivs bäst på lite fuktig mark och de ljusblå och ibland vita blommorna blommar från maj-juli.
  Det finns många olika arter av förgätmigej som kan vara svåra att skilja åt.
  • Åkerförgätmigej - Blommar maj-september, 10-40 cm
  • Backförgätmigej - Blommar april-juni, 5-20 cm
  • Brokförgätmigej - Blommar maj-juni, 10-25 cm
  • Vårförgätmigej - Blommar april-juni, 5-20 cm
  • Skogsförgätmigej - Blommar maj-juni, 15-50 cm
  • Fjällförgätmigej - 15-40 cm
  • Engelsk förgätmigej - Blommar juni-augusti, 20-40 cm
  • Sumpförgätmigej - Blommar juni-augusti, 10-40 cm
  • Äkta förgätmigej - Blommar juli-augusti, 10-50 cm
  Den klarblå färgen symboliserar ofta trohet i blomsterspråket och förgätmigej betraktas som vänskapens och kärlekens blomma.
  Ur växternas språk - Öppna upp ditt hjärta för kärleken

  Det finns en sägen om hur namnet kom till:

  ´´En riddare promenerade en gång jämte sin käresta på stranden av Donau, som där framforsade i hastigt lopp. Plötsligt varseblir ungmön en liten förtjusande blå blomma, som hon förut aldrig sett, och som står på yttersta kanten av en över floden uppskjutande klippa. Riddaren ser, hur längtansfullt hans tillbedda blickar mot det ställe, där blomman prunkar - han måste hämta den, kosta vad det vill.
  Hastigt ilar han ifrån sin följeslagerska, som emellertid skyndar efter till växtplatsen. Just i det ögonblick, då han uppryckt blomman, slinter han, men räcker den i fallet blixtsnabbt till sin älskade under ropet - Förgät mig ej! Den virvlande floden uppslukade riddaren och ryckte honom med sig. Hans lik påträffades slutligen långt från olycksplatsen och jordades. På graven planterade den sörjande ungmön den blåa blomman, som hon kallade förgätmigej´´

  Det latinska namnet scorpiodes kommer av den skorpionliknande inrullade blomställningen.
  På 1600-talet kallades den ibland för scorpionört och huggormsört. Lite trevligare namn var blå ögontröst och jungfruöga. I Närke har man kallat förgätmigej för fisköga och i Skåne fansögon. Den har även förr kallats åkeröga och kärröga.  Villa Lante i Italien

  Under trädgårdsresan med Rosebuds Tours 2007 så besökte vi Villa Lante och min beskrivning här nedan gjorde då.

  Bussen stannade vid torget i den lilla medeltidstaden från 1200-talet och stadsbefolkningen var ute för att fira Italiens befrielse och nationaldag. En liten trång gata med försäljning på båda sidor ledde upp till Villa Lante. När alla biljetter var ordnade vandrade vi in i trädgården. Egentligen ska man börja besöket högst upp i trädgården för att börja uppleva platsen uppifrån. Nu drogs jag in i buxbomsbroderierna längst ner i trädgården först och hänfördes av den ordning och exakthet som råder här. Buxbomen och partierna med idegran är i mycket gott skick och den stora fontänen i mitten är oerhört vacker.

  Vandringen upp för trapporna i trädgården var som en enda stor lycka. Jämförelsen med Villa d´Este kom på tal och skillnaden var enorm. Den här renässansträdgården är liten och omslutande, ingen stress och dånande fontäner utan här porlar vattnet stilla och lugnande. Att beskriva känslan här eller fånga intrycken på bild, det går inte, det måste upplevas. Mossbelagda stenmurar, skulpturer, dammar, fontäner med alla dessa vattenspel, allt var så otroligt vackert.

  I mitten av trädgården fanns en fontän med 70 munstycken och man kan undra hur det komplicerade vattenvägarna i trädgården kan fungera. Nu var inte alla vattenspel i bruk utan man fick använda sin fantasi. Högst upp i trädgården ser man ut över platsen och med staden nedanför. Där uppe står två gamla vackra plataner med en omkrets på tre meter och trädens rötter har lyft upp marken runt om. Azaleor blommade som bäst och även en stor hästkastanj stod i blom. Den här trädgården är 1,5 hektar stor. En bit upp i trädgården finns ett långt stenbord med en vattenränna i mitten, här kyldes vinet och här skjutsades maten fram i små båtar en gång i tiden. Jag kom att tänka på Ulf Lundells låt från en annan plats i Italien - Ett stenbord i Toscana!

  Under den här resan kommer alla att ha sin egen favoritupplevelse och de allra flesta kommer att välja Ninfa, som egentligen inte alls ska jämföras med en renässansträdgård. För mig var Villa Lante en lika stor upplevelse som Ninfa.


  Villa d´Este i Italien

  2007 i maj åkte jag på en trädgårdsresa med Rosebuds Tours till Italien där vi besökte trädgårdar utanför Rom.

  Villa d´Este räknas som en av högrenässansens mest fulländade trädgårdar och man känner redan när man kommer ut ur byggnaden som man måste passera för att komma in i trädgården, att detta är en plats som visar makt och rikedom. En trädgård eller park är för mig en viloplats där man ska kunna njuta av ett lugn. Det här var något helt nytt för mig. Alla dessa vattenspel med ljud av vattnet var man än gick och alla dessa männsikor som trängdes för att se denna fantastiska trädgård, blev en aning stressande. Men visst var platsen helt fantastisk!

  Fontäner och vattenspel var mycket vackra och var man än befann sig i trädgården så hördes ljudet av forsande vattnet. Det här är en plats att beundra för det fantastiska bygge av både byggnaden, fontäner och trädgården. 
  Här fanns häckar var av buxbom och lager och på ett sätt tyckte jag att lagerhäckarna var alldeles för höga. Det var svårt att därifrån få en överblick av trädgården. Men att omslutas av olika gångsystem är spännande. Att hitta en plats att gömma sig på för en stund.

  Vår guide Maria som varit här flera gånger sa att hon aldrig sett trädgården blomma så mycket som den gjorde vid vårt besök. Vi hade alltså valt en bra tid nu när rosorna just börjar blomma och blåregnet är i sin bästa prakt. Det har skrivits så mycket om trädgårdens utseende och uppbyggnad att det känns överflödigt om jag skulle börja beskriva den i detalj. 

  Är man i Romtrakten ska man självklart besöka denna fantastiska vattenträdgård (4 hektar stor) men jag skulle ha betalat ganska mycket för några ensamma morgontimmar här. Kanske att jag skulle få en helt annan känsla då. Jag är dock mycket glad att jag fått möjlighet att beöka Villa d´Este.


  Trädgårdsbesök under 2011  Snön fullständigt vräker ner över huvudstaden och för att inte tappa hoppet totalt, så börjar jag planera sommarens trädgårdsbesök. Jag har egentligen ingen aning var jag hamnar i sommar men på listan finns platser som lockar mig. Ni får gärna tipsa mig om vackra trädgårdar.
  Till hjälp har jag haft boken Trädgårdsguiden där Gunnel Carlsons har valt ut över 600 trädgårdar som står öppna för besök. Nu till oförskämt lågt pris - klicka på länken.

  Isola Bella

   
  Om man genomlidit en svensk iskall vinter och inte tycker om att åka upp och ner i skidbackar eller jubla då snön täcker hela landskapet, då bilarna blir som iskuber och man har fem lager kläder på sig, då tinar man upp både fysiskt och i sinnet av Italien i april och när jag klev in i trädgården på Isola Bella blev jag som min dotter sa ´´som ett barn på julafton´´.
  Solen sken, det var över 20 grader varmt, magnolior blommade, det var stilla och tyst förutom fåglars kvitter och de vita påfåglarna spelade teater för oss. Så här nära paradiset har jag aldrig varit.

  Det började tidigt på hotellet i Milano den 10 april 2010. Därifrån tog vi spårvagn, men till fel tågstation. Tack för den du högfärdiga hotellreceptionist på Grand Hotel i Milano - gå på charmkurs eller försök förstå att ditt jobb går ut på att serva och hjälpa gästerna på hotellet.
  Det blev ilfart med taxi till rätt station som var Garibaldi och vi hann till slut med vårt tåg som tog oss de 7 milen upp till Stresa som ligger nära gränsen till Schweiz.

  Redan i Stresa (där det faktiskt växer mängder av palmer) såg allt sådär vykortsvackert ut med snöklädda alptoppar runt sjön Lago Maggiore och längs strandpromenaden låg vackra hotell. Vi tittade runt lite inne i den lilla stadens affärskvarter där man tog sig fram längs smala gågator.

  Det finns tre öar som ligger ganska nära varandra i sjön och som man kan besöka med samma biljett. Nu hade vi inte tid att besöka fler öar än just Isola Bella och det var ju den ön som jag verkligen till se.
  När vi klev av båten hamnade vi på en liten turistgata med prylstånd, caféer och små restauranger. Lite oväntat att det var så pass mycket folk så här tidigt i april - hur ska det då vara mitt i sommaren?
  Vi åt en pizza på ett enkelt matställe vid vattnet innan vi gick in i Borromeopalatset som man måste passera för att komma ut i trädgården. Palatset började byggas på 1600-talet men var inte helt färdigt förrän 1959...!

  Och det var nu som det blev julafton för trädgårdsmästaren. Vi kom ut på en mindre gård och sedan ledde trappor upp till själva trädgården. Det första jag såg när jag klev in, var de stora blommande magnoliaträden som lyste i vitt och rosa och på marken vandrade vita påfåglar omkring. Jag stod där och försökte ta in allt det här vackra och kände mig helt yr.
  Ön är endast 300 meter lång och domineras av palatset och den här terrasserade barockträdgården som är helt underbart vacker.

  Jag ska inte försöka mig på att jämföra eller rangordna de vackraste platserna som jag upplevt i sitt liv. Man kan ju t.ex. inte jämföra det som naturen så fulländat skapat som ytterskärgården i Roslagen, som en vitsippsbacke i en lund eller som en daggvåt sommaräng en junimorgon. Man kan inte ens jämföra platser som skapats av människan. Jag har vandrat i magiska Ninfa, sett Villa dÉstes pampiga trädgård med alla vattenspel och jag har vandrat på Djurgården i Stockholm tidiga sommarmorgnar då allt är stilla och gudomligt vackert.
  Men när jag gick här på Isola Bella och såg dessa magnolior blomma, apelsinträd fulla med frukt, kameliorna som visserligen blommade ut just nu, alla dessa vita påfåglar och runt omkring oss, de snöklädda alptopparna som en kuliss. Jag säger som en man där i norra Sverige - det var så vackert att man blev förbannad!

  Många hundra bilder blev tagna av våra kameror och bilderna på påfåglarna är tagna av min dotter. Innan vi lämnade ön fikade vi uppe i trädgården och jag funderade på hur jag skulle kunna berätta om den här platsen - man måste ju faktiskt uppleva den och känna av platsens själ. Känslan i den här trädgården slår det mesta jag upplevt.
  När plötsligt en av de vita påfågelhanarna vecklade ut sin solfjäderstjärt som den gör för att locka till sig en hona - då blev det nästan för perfekt. Alla rusade dit med sina kameror och det såg faktiskt ut som om den visade upp sig just för oss, som om den uppträdde. Så här skriver Wikipedia om vita påfåglar: ´´Den vita påfågeln tros ofta vara albinistisk, men de har mörk iris och är leucistisk, vilket är en recessiv mutation´´.


  Vi hade ju också en fantastisk tur som kom just under den här tiden på året. Det var inte alls så mycket folk i själva trädgården och det som blommade nu var så fantastiskt vackert. Magnolior har en mycket kort blomperiod.
  Bella Isola Bella!
  Så, nu är det slut på superlativen!  Kejsarkrona - Fritillaria imperialis

   
  Kejsarkronanär en stor och ståtlig växt som blommar i april-maj men av någon anledning har jag lite problem med den här växten. Jag tror att det är de ljusa bladen som är lite feta och som sitter ovanför blomman, det ser helt sjukt ut faktiskt. Hela växten stinker också och det sägs att rådjur, harar och sorkar därför håller sig borta från växten. Visst, de äter inte av kejsarkronan men mumsar glatt på dess närmaste grannar.
  Jag brukar även ha lite problem med alltför inställsamma blommor och den här är ju inte direkt blygsam när den blommar. Det går dock inte att komma ifrån att blommorna är häftiga och spännande. Av någon anledning har jag i alla fall planterat de här lökarna vid något tillfälle för länge sedan. Jag tror inte att jag skulle ha gjort det idag.

  Kejsarkronan som har sitt ursprung i Iran och Turkiet är släkt med den vackra Kungsängsliljan och den enda likheten är väl att blommorna tittar ner i marken.
  Färgen är orange men sorten ´´Lutea´ har gula blommor.
  Den är ganska kräsen och vill ha näringsrik och lucker jord i ett varmt och skyddat läge. Inte för torrt och inte för vått.

  Man planterar lökarna i september och de bör sitta så djupt som 25-30 cm. Den blir upp till 80-100 cm hög och när växten vissnar blir bladen gula och därför bör man abslout plantera andra växter framför som döljer de vissna bladen.
   

   
   

  Omstarten

  Omstarten känns fortfarande fräsch och jag är hoppfull inför 2011. Efter tre dagar är allt fortfarande nytt och oförstört. Jag har till och med funnit mig i vintern. Inte för att jag trivs i kylan, men med risk att bli en surgubbe...så ler jag i takt med att snön faller och försöker att inte vara ironisk...
  På många trädgårdsbloggar ser jag att man beställer fröer inför våren och jag blir nästan förvånad att jag inte är ensam om att längta. Men det kanske bara är de med skidor på fötterna som inte tänker längre än till nästa gång liften öppnar. Ett bekvämt sätt att leva. När de åkt färdigt så är det vår. Enkelt!
  För min egen del börjar jag nog bläddra i de där frökatalogerna när arbetet startar igen nästa måndag.
  Under ledigheten har jag bl.a. ändrat storleken på alla bilder i kategorin ´´Dagens växt´´  så att de ska passa in i den nya bloggdesignen, ca. 600 bilder. Egentligen borde jag väl ändra bilderna i alla 2350 blogginlägg, men det skulle kännas som ett sjukligt beteende.
  Nyårslöften har jag inte några. Mer än att sköta kropp och själ så gott det går. försöka äta bra...eller bättre och göra sådant som man mår bra av.
  Smider lite planer inför säsongen i slottsparken. Får bolla alla idéer med K och J sen. Dricker te och läser 100-åringen och ska väl snart börja ge mig ut på lite vandringar igen. Behöver lite mer ljus först. Men jag fikar mig fram genom stan och fortsätter att njuta av spansk fotboll hemma i soffan. Forca Barca!
  Katalogiserat trädgårdsböckerna. Började skriva på en grej...men det stannade av.
  Börjar också fundera på vad jag vill göra under semesterveckorna i sommar. Ett tidigt besök på Gotland är planerat. Annars är det öppet för förslag.
  Ungefär så är vinterlivet här.
  Sveriges högsta hyreshus reser sig på Kungsholmen och blir ett blickfång från min lägenhet. 24 våningar och 82 lägenheter. Jag har inget emot skyskrapan. Den passar där. Men om något liknande skulle byggas inne i city bland våra gamla kyrkor så vore det långt ifrån passande. Se bara på Waterfront, det är inte alls lika högt men har förstört området kring stadshuset.
  För ett år sedan


  Gullviva - Primula veris


  gullvivan blomma i maj månad går vi in i den allra vackraste tiden på året och den är verkligen en av de blommor som förgyller den här tiden. Namnet Primula veris betyder vårens första och det är väl att ta i kanske då blåsippor och vitsippor och flera andra vårblommor blommar tidigare. Men bladrosetten ser man i alla fall redan när snön just smält.

  Gullvivan är en av de populäraste ´´plockblommorna´´ och den finns på många håll i stora mängder men den får faktiskt inte plockas i Skåne, Hallands och Örebro län...och den är Närkes landskapsblomma. Visst är det vackert med en bukett gullvivor i hemmet, men de är väl ändå vackrast där de växer? I vår slottspark är markerna kring slottet fyllda av gullvivor i maj månad.
  Den trivs på soliga platser i ängsmark och gräsmark eller i glesa skogar där jorden är mullrik. Den blir 10-30 cm och blommar i april-maj.

  På Wikipedia kan man läsa om förökningen och gullvivans rötter:
  Gullvivans underjordiska delar är en vertikal- eller pelarjordstam, och, efter pålrotens död, vilken inträffat i början av exemplarets tillvaro, får stammen ett antal tjocka trådrötter. Denna jordstam dör och multnar i sin nedre ända och tillväxer uppåt med en bladrosett varje år, till dess den avslutas med en blommande stängel; tillväxten fortgår därefter med rosettbärande sidogrenar, som i sin tur på samma sätt avslutas med blomställningar.

  Ibland sker en mutation så att gullvivan blir röd, den kan också korsa sig med både lundviva, som har större blommor (Primula elatior) och jordviva som är lägre (Primula vulgaris) och resultatet blir då det man kallar trädgårdsviva (Primula x polyantha)
  Förr användes gullvivans blommor till att färga brännvin och snus och man har även gjort vin på blommorna. Späda blad användes till sallad.

  Man ansåg även att gullvivans blommor skulle hjälpa mot värk och svindel och roten användes mot reumatism och ryggbesvär. Gullvivan används än idag som medicinalväxt då saponin som finns i växten har en slemlösande och urindrivande effekt och används vid torrhosta, influensa och kronisk bronkit.

  De gyllne nycklar till sommarens sal

  Gullvivan har haft många namn genom tiderna och ofta ingår ordet nyckel som majnycklar,  Sankt Pers nycklar, Jungfru Marie nycklar. I äldre tider hade den lite roligare namn...som Gökbyxor..! Eller kattstövlar. Det finns en berättelse om hur Sankte Per tappade nycklarna som föll genom molnen och ner i jorden där änglar letade efter dem. I Atterboms dikt Gillvivan från 1811 kallas örten för ´´de gyllne nycklar till sommarens sal´´.
  Betande djur undviker gullvivor då dess jordstam luktar anis och har en mycket stark smak.

  Blåsippa - Hepatica nobilis

  Ur växternas språk:
  ´´Låt glädjen ge skönhet åt ditt liv. Min glädje gör mig vacker, berättar blåsippan´´
   

  Blåsippan är en av de där vårblommorna som man blir helt lycklig av när de börjar visa sig bland fjolårslöven. Blommornas ludna knoppar bildas redan året innan den blommar och visst brukar man pilla lite bland blåsippsblad på senhösten eller under snöfria vintrar för att få lite vårkänsla och den kan faktiskt börja blomma redan på hösten om det är milt väder.

  Den blir 5-15 cm hög och blommar i mars-maj beroende på plats i Sverige och hur fort våren behagar att börja. Färgen på blommorna går från mattblå till lilaröd, rosa och t.o.m. vit. I sällsynta fall kan blåsippan få dubbla eller fyllda blommor och som förädlad så finns den just med fyllda blommor.
  När blåsippan blommar över så böjer den sig mot marken där myrorna tar hand om fröna som innehåller en olja som de tycker om och bidrar på så vis till blåsippans spridning. Annars sker tillväxten från jordstammen som kan bli mycket gammal, ofta flera hundra år.

  Blåsippan är vanligast i södra Sverige men finns även i Norrland på skyddade platser som t.e.x. sydsluttningar. Den trivs på väldränerad, ofta stenig och mullrik mark helst i halvskugga och man hittar den både i glesare granskogar och i lövskogar. Efter blomningen utvecklas nya läderartade blad.

  Förr använde man blåssippan mot leversjukdomar på grund av bladlobernas likhet med leverflikar och bladundersidans leverbruna färg. Troligen var det inte lyckat då växten är giftig.
  Tidigare tillhörde blåsippan släktet Anemone men då de inte har så mycket likhet med släktet så fick den namnet Hepatica som kommer av det grekiska ordet hepar, som betyder lever. Blåsippan användes även mot sår, eksem, fräknar och solbränna.

  I Sune och Stina Jonssons Örtabok läser jag: I gamla engelska örtaböcker beskrivs den som välgörande för den som genom ett övermått på livets goda förstört sin lever, och William Turner förfäktar i sin örtabok från 1559, att blåsippan skulle vara särsklit välgörande för levern hos unga nygifta män som längtade efter barn.

  Blåsippan är fridlyst och får inte plockas i Stockholm, Skåne, Halland, Västerbotten, Göteborg och Bohuslän. I övriga landet får man plocka en bukett men aldrig gräva upp plantor.

  Bilder av blåsippor
  Ok...tidigare hade jag Björn Skifs och nu Tommy Körberg, snart kommer väl Lasse Berghagen också. Förfall!!
  Men jag hittade ingen sång om blåsippor av Neil Young, REM, U2 eller Uffe.

  Trädgårdsmässor 2011

  Jag startar det nya året med ett vårtecken. Det är hög tid att börja sammanställa trädgårdsmässor och andra trädgårdshändelser för 2011 i Sverige. Som vanligt behöver jag er hjälp att hitta trädgårdsevenemang. Även den minsta lilla vårutställning, trädgårdsmarknad, trädgårdsmässa eller skördefest platsar på den här listan. Alla program från trädgårdar och utställningsplatser är inte klara ännu men jag kommer hela tiden att uppdatera listan.
  Förra årets trädgårdshändelser


  RSS 2.0
  Related Posts with Thumbnails