Site Meter

Villa Aldobrandini - Italien

 
Tid: 27 april 2007
Väder: Halvklart och 25 grader
Läge: I Frescati strax utanför Rom
Känsla: Byggnader och trädgård är lite förfallet men restaureras nu. Uppe i parken kan man ana storhetstiden för platsen. Utsikten är vacker och de gamla fontänerna och vattenvägarna som nu är mossiga och det rinner endast något vatten i dem.
Historia: Så här skriver Anna Larås ur sin bok ´´Italienska trädgårdar´´ Trädgården som är i barockstil började ritas 1598 av Giacomo della Porta för påvens, Clement VIII, nevö Pietro Aldobrandini. Familjen Aldobrandini inspirerades av de samtida trädgårdarna Villa Lante, Villa d´Este och Villa Medici och lät Giovanni Guerra teckna av trädgårdarna för att kunna jämföra och överträffa dem.
Café: Nej

 

Högt ovanför torget i Frascati ligger den här trädgården med sin stora pampiga byggnad. Det är branta vägar upp till ingången och när man stiger in i trädgården så slås man av den vackra utsikten över stad och landskapet där utanför. Känslan blir att den här platsen har förfallit en aning, men har nu börjat restaureras. Det fanns inte mycket växter här att berätta om men en del urnor med buxbom och agave var uppställda på muren. Rådhusvin klär väggarna på de höga murarna när man rundade byggnaden för att komma in på gården eller borggården.

 

Skulle vi kommit då vattenträdgården fungerade fullt ut skulle vi mötts av en fantastisk vattenteater som är gjord intill branten....det är som en scen för ett skådespel med statyer. Uppe i trädgården står höga pelare med vattenrännor som spiraler där vattnet antagligen pumpades upp för att sedan forsa ner över den här scenen där vattnet skulle träffa ett jordklot som bars upp av en Atlasstaty.

 

De stora ytorna kändes ödsliga och tomma på gården framför scenen med statyerna, jag antar att det var människor som saknades, nu var det bara vår grupp som besökte platsen. Man föll inte helt och hållet för Villa Aldobrandini och det blir ofrånkomligt att man börjar jämföra med Villa d´Este och Villa Lante som är i ett helt annat skick och där vattnet fortfarande spelar en stor roll. Men själva platsen var mycket vacker.
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0