Site Meter

Ulvsunda slottspark

Läge: Ulvsunda i Bromma.
Känsla: Känslan av att vara på historisk mark får man om man vänder sig bort från den trafikerade Ulvsundavägen.
Trädgårdens skötsel: Bra.
Växter: Gammal lindallé och en stor fruktträdgård. I planteringen mot den stora fruktträdgården växer buskrosor, forsythia, schersmin, rosenrips och stefanandra.
Historia: Ulvsunda slott byggdes på 1640 åt Gustav II Adolfs fältmarskalk Lennart Torstensson från 30-åriga kriget. Slottet byggdes i tysk-holländsk renässansstil. I början av 1800-talet fick slottet sitt nuvarande utseende. Slottet hade många olika ägare fram till 1905 då dåvarande landstinget köpte fastigheten som då blev hem för ´´sinnesslöa, alkoholskadade och andra kringstrykande varelser´´ . 1976 renoverades slottet och blev utbildningscenter för landstinget. 1999 såldes slottet till privatpersoner och renoverades så att 2000-talet möter 1600-talet i stil. 2003 köps slottet av Svensk inredning AB och används till konferenser. Då slottet byggdes tillhörde Riksby, Traneberg, Johannelund, Alviken mm godset.
Ägare: Svensk inredning AB sedan 2003
Hemsida: Ulvsunda slott
______________________________________________________________________________________

Ulvsunda slott som idag är en konferensanläggning ligger på gångavstånd från min bostad och jag vandrar ibland dit utefter brommastranden och genom Johannelunds koloniområde.
Från sjösidan är slottet riktigt vackert med de gamla flyglarna och trappan (som är nyuppförd 1998) upp mot borggården.

Borggården innehåller en plantering mitt i och ett mönster av gräs och grus som är ganska ok i stället för en enbart grusbelagd gård. Annars har man inte ansträngt sig på att smycka parken med växter utan här får byggnaden spela huvudroll och den vackra utsikten mot Ulvsundasjön.


På gården mot Ulvsundavägen har det planterats två hängaskar på en grusad gård och här finns också en rosenplantering med röda rosor i centrum runt flaggstången. Vid planteringen mot flygelväggen mot parken har det planterats buskar av vanliga sorter som schersmin, buskrosor och stefanandra, inte direkt spännande med helt ok när de blommar, kanske man skulle ha blandat i lite perenner på vissa platser.

Det går en vacker gammal lindallé fram till slottet från söder och det är synd att den inte har öppnats upp mer så att man kan se slottet på håll.
Den mycket stora öppna parken med ungefär 50 fruktträd är perfekt för brännbollsmatcher, vilket jag har varit med om då dotterns klass hade träffar där på somrarna en gång i tiden.

Det har vid flera tillfällen planerats att bebygga halva slottsparken med bostadshus men ännu så länge finns den stora parken kvar och jag hoppas att det så förblir. (2009) Nu har planerna på bebyggelse vaknat till liv igen....
För några år sedan var vi på Engsholm här och lyssnade på en föreläsare. Vi fick då också en guidning bland de olika rummen som inretts i slottet och jag har aldrig tidigare sett något liknande. Helt otroliga rum helt enkelt...se de olika rummen här.


Erik Dahlbergs målning från 1600-talet

Kommentarer
Postat av: Från min blogg Trädgårdsspanaren

ostat av: Lars

Jag bor också i närheten så jag går förbi nästan dagligen. Och visst är det ett småtråkigt ställe, men platsen är ju en oslipad diamant och den skulle säkert kunna bli en västerorts motsvarighet till Rosendal om det fanns vilja och resurser. Det som först skulle behöva åtgärdas vore i så fall att bygga en hög mur mot Ulvsundavägen som är hysteriskt trafikerad morgon och eftermiddag.

Ner mot Ulvsundasjön blir det vackrare och kanalen till Lillsjön är ju en pärla där man kan se mycket änder och svanar, men även simmande bäver om kvällarna. Bävern har sin bostad i en hydda invid den nyanlagda gångvägen mot Johannesfred.

2008-03-01 @ 09:17:46Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Lars: Läget är ju fantastiskt fint mot Ulvsundasjön och som du säger så skulle den här parken kunna bli en pärla i Stockholm. Frågan är vilken verksamhet som skulle bedrivas här för att få ekonomi till det. Jag skulle gärna vilja vara med att utveckla den här parken. Vet inte om du läste mitt inlägg om Bävern i Bromma på min andra blogg?

2008-03-01 @ 12:26:31Postat av: Lars

Jo, jag råkade se din blogg om bävern nu (men jag vet inte hur det gick till riktigt. Strukturen på den här bloggen ger mig lite gråa hår...). Bra bilder också. Men hade du tagit bilden på den simmande bävern också? Grattis i så fall!

2008-03-06 @ 11:07:03Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Lars: Nej bilden på den simmande bävern tog jag på Naturhistoriska riksmuseet. Hur menar du att strukturen på bloggen ger dig gråa hår??

2008-03-06 @ 14:16:00Postat av: Lars

Jag menar att navigationen inte är speciellt tydlig. Det är svårt att veta var man är någonstans. Men det är ju inte ditt fel utan de som gör den här bloggprogramvaran. Någon form av smulstig vore nog väldigt bra om de kunde få till.

2008-04-18 @ 15:05:47Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Lars: Tycker du at menyn är svår? Du har väl inte en gammal Explorer så att menyn hamnar längst ner? Jag vet inte vad som kan bli tydligare, senaste inlägg, kategorier, arkiv och länkar finns ju här och man kan även söka i bloggen. Eller hur menar du?

2008-04-18 @ 20:17:50

URL: http://gardener.blogg.se/Postat av: Lars Forslin

Jag läste i Mitt i Bromma-tidningen idag att förslaget om exploatering av parken ligger kvar och är under behandling. Tråkigt om den skulle exploateras anser jag och alla som försöker åka bil på Ulvsundavägen morgon eller kväll inser att det redan är total trafikinfarkt där och luften är alltså inte särskilt hälsosam att andas därintill.

2009-06-17 @ 14:43:58Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Lars Forslin: Buller från både Ulvsundavägen och från Brommaflyget...varken läge för bostäder eller för ett västra Stockholms Rosendal

2009-06-17 @ 21:41:16

URL: http://gardener.blogg.se/

2011-02-19 @ 16:03:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0