Site Meter

Gunnebo slottspark

Tid: 9 augusti 2008
Läge: I Mölndal strax utanför Göteborg.
Känsla: Här finns en köksträdgård och en barockträdgård. En spännande och vacker plats och jag önskar att jag kunde få besöka parken då alla lindalléer är klippta så att man kunde uppleva effekten av det strikt tuktade mot den vilda naturen runt omkring.
Skötsel: Ganska bra. Tycker nog att man kunde ha barockparken bättre putsad med tanke på att man ingår i Göteborgs lustgårdar nu i år och att det är turistsäsong.
Växter: Köksträdgårdarna är mycket bra med alla tänkbara grönsaker och rotfrukter men även sommarblommor. Barockträdgården domineras av tuktade lindhäckar och lindalléer.
Historia: Huvudbyggnaden uppfördes 1778 av arkitekt Carl Wilhelm Carlberg som även ritat parkanläggningen.
Ägare: Mölndals kommun
Café: Gunnebo kaffehus. Frullins vinbar. Öppettider se hemsidan.
Hemsida: Gunnebo slott

Gunnebo slott besökte jag för tio år sedan och anlände dit tidigt en morgon då endast trädgårdsarbetarna var vakna Den gången kom jag innan alla lindar i barockträdgården var formklippta för året. Jag tycker ju att det är effektfullt med strikt tuktade växter mot vild natur så var det synd att jag inte fick uppleva den effekten nu heller.
Jag gillar verkligen det här trädgårdsrummet med inramningen av lindarna med de höga häckarna i centrum som också består av lind.  De rundklippta lindarna längst ner blir ett perfekt avslut. Utsikten mot de gröna kullarna gör att det blir just ett stort trädgårdsrum av den här delen av parken. Statyer och praktfulla urnor finns runt om i parken.

Det som störde något var de buxbominramade planteringarna just nedanför byggnaden där det inte var mycket ordning. Någon enstaka perenn eller sommarblomma tittade upp här och där. Eftersom detta är en barockpark där symmetri och ordning är viktigt så tycker jag nog att dessa små planteringar borde ha ordning. Sedan tycker jag att skötseln borde vara en aning bättre med tanke på att parken ingår i utställningen Göteborgs lustgårdar nu 2008 och att det fortfarande är turistsäsong.

Byggnad och park flyter bra ihop med de pampiga trapporna ner mot den symmetriska barockparken.
Den delen av trädgården som gör att Gunnebo slott finns med i utställningen Göteborgs lustgårdar är självklart den nya köksträdgården där stora och breda planteringar innehåller allt man kan önska. Jag tycker dock bättre om den gamla delen av köksträdgården där man planterat mycket sommarblommor bland alla grönsaker. Som vanligt tänker jag inte fördjupa mig i köksträdgårdsodling här utan nöjer mig med att säga att det var snyggt anlagt och säkert mycket uppskattat av grönsaksmänniskor.

Gunnebo slott har ett lugnt läge trots närheten till Göteborg och det är en skön plats att vandra omkring i eller äta/fika på någon av restaurangerna som nu fanns här.Det här inläggen tillägnar jag Kajsa som inte finns bland oss längre.

Kommentarer
Postat av: The Intercontinental Gardener

Jag gillar Gunnebo väldigt mycket, det är sånt litet dockhus till slott. På något sätt overklig. Och dess historia är gripande i sitt galenskap. Övermod leder till förfall, i alla fall här. Det är dock härligt att hela stället har fått leva vidare, trots alla ekonomiska svårigheter under vägen. Och växthuset är väldigt egendomlig iform, men rolig. Kul att se bilderna!

Postat av: Eva

Gunnebo var väl sådär kan jag tycka. Blev nog lite besviken på allt utom på köksträdgården som var exemplarisk både i form och färg! Det som borde varit ordentligt formklippt var det definitivt icke när vi var där heller, men det har säkert att göra med när under säsongen man besöker parken.

2011-02-04 @ 18:50:11
URL: http://skogseva.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0