• 2009
 • 2008
 • 2007

 • Site Meter

  Engsholms slottspark - 2011

   
   Klicka på länkarna
   
  Blommande Lucia - 13 december 
  Varm vinter - 2 december
  Sorkangrepp i trädgården - 2 november
  Engsholms slott blir Hamiltonslottet - 24 oktober
  En färgstark och spännande måndag i Engsholms slottspark - 24 oktober
  Oktober i Engsholms slottspark - 15 oktober 
  Drömhörnan 2011 - 9 oktober
  Sista dagen i september - 1 oktober
  Idag kom höstkänslan - 16 september
  Sommarminnen från Engsholm - 15 september
  En fanfar för september - 2 september
  Köksträdgårdslandet i augusti - 29 augusti 
  In i dimman igen - 24 augusti
  Tillbaka i slottsparken - 22 augsuti 
  Inför semestern - 3 augusti
  Att styra skördetiden - 23 juli
  Sår ny sallat och tänker på Gonäs - 19 juli
  Från världens ände till Engsholms slottspark - 15 juli 
  Släpp J loss, det är semester - 8 juli 
  I en park - 5 juli 
  Slottets kockar (Matte, Per och Hasse) - 28 juni 
  Slottsparken blommar vidare - 21 juni 
  En skönhet som aldrig sviker - 17 juni
  Besök i blomstertid (Gunborg och Nina) - 14 juni
  Vecka 23 i Engsholms slottspark - 10 juni
  Vecka 22 i Engsholms slottspark - 1 juni
  Syrentider och plantering i slottsparken - 27 man
  Bloggvän på besök - 17 maj
  Äntligen - 6 maj
  Mailbombad - 3 maj 
  Gladgul - 24 april 
  En trädgårdsmästare i en slottspark - 23 mars
  Trädgårdstankar på Odla.nu - 14 mars
  I Hus & Hem Trädgård - 4 mars
  En dag i en slottsträdgårdsmästares liv - 8 februari
  Februarifredag i slottsparken - 4 februari

  Trädgårdsmässor 2012  Gott Nytt År alla trädgårdsvänner...och alla andra också! Det känns skönt att så här på årets första dag börja sammanställa trädgårdsmässor och andra trädgårdshändelser inför 2012. Det känns som ett första vårarbete.

  Listan kommer att fyllas på vartefter de olika evenemangen har lagt ut program på hemsidor och ni får också gärna hjälpa till att fylla på listan med trädgårdshändelser. Jag måste dock begränsa mig till 25 länkar eftersom mitt bloggprogram inte tillåter fler länkar i ett inlägg.  Det känns skönt att börja sammanställa trädgårdsmässor inför 2012. Som vanligt så är det mitt första vårarbete...
  Listan kommer att fyllas på vartefter de olika evenemangen har lagt ut program på hemsidor och ni får gärna hjälpa till att fylla på listan med trädgårdshändelser. Jag måste dock begränsa mig till 25 länkar eftersom mitt bloggprogram inte tillåter fler länkar i varje inlägg.
  Se även Trädgårdsturistens fylliga lista med trädgårdskurser och föreläsningar!
  Gott Nytt År!
  Jag önskar alla som besöker bloggen ett riktigt Gott Nytt År och ett stort tack för i år.

  Hoppas att ni hänger med även under 2012. Det kommer att bli ett fantastiskt trädgårdsår med många besök i nya trädgårdar.
  Det blir flera resor runt om i landet och höjdpunkten blir självklart mitt slumpmässigt utvalda resmål Mangskog.

  Att möta våren på Mallorca är något som jag ser mycket fram mot.

  Nyårslöfte = att äta mer frukt och grönsaker. Att besöka många nya trädgårdar. Att dricka mer Champagne.

  Vi ses nästa år! Skål!  Murgröna - Hedera helix

  Visby botaniska trädgård 7 maj 2011.

  Murgrönan som är Gotlands landskapsblomma växer vild i Europeiska lövskogar där den klättrar upp i träd, men slingrar sig även fram på marken. Upp till 30 meter hög (i Sverige ca 15 meter) kan den här städsegröna klätterväxten bli. Murgrönan växer dock ganska sakta men kan med tiden klä in hus, träd, plank och även ruiner som på bilderna här från Visby. Den kan även användas som marktäckare i trädgårdar. De något läderartade bladen är långskaftade och 3-5 flikiga men på de blombara grenarna är bladen spetsigt ovala och helbräddade. Både bär och blad är giftiga.

  Murgrönan klättrar med sugrötter och har svårt att fästa på putsade väggytor.  I Visby är det en karaktärsväxt som man ser överallt innanför ringmuren men ute även i naturen på hela Gotland. Eftersom den är städsegrön så har den ett stort värde på vintern där den växer i zon 1-2 och på vissa platser i zon 3.

  Murgrönan växer vild i södra Sverige och man brukar säga att den följer bokens utbredning. Den trivs bäst på halvskuggiga eller skuggiga lägen på platser i kalkhaltig och mullrik jord och man bör plantera den på våren. Eftersom murgrönan kräver hög luftfuktighet och ett milt klimat så finns den mest utefter våra södra kuster.

  Under stenålderns varma klimat var murgrönan vanlig i ekskogar långt upp i Svealand. Idag finns det nordligaste beståndet av vilt växande murgröna i Sörmland, mitt emot Kungshatt i Brännkyrka kommun, men på vissa platser i Stockholmsområdet växer murgrönan också vild som en rest från varmare klimatperioder. Vid Neptuni åkrar och i Böda kronopark på Öland finns några av Sveriges mest kända bestånd av murgröna.

  Murgrönan drabbas sällan av sjukdomar eller skadeinsekter. Den blommar i oktober-november men först när den blivit äldre. Frukterna som är runda, svarta och hårda mognar året efter blomningen. Murgrönans blomning är för bin och humlor den sista näringskällan.

  Under riktigt kalla vintrar kan murgrönan frysa ner, då kan man beskära den hårt så att den kan komma om från levande ved.
  Den kan förökas med örtartade sticklingar i juli och augusti.
  Det latinska namnen Hedera betyder ´´hänga fast´´  och helix betyder ´´vridning´´.


  Mycket gammal murgröna i Visby botaniska trädgård 2010.

  Blommande murgröna på Djurgården 27 december.


  Att använda murgröna i urnor och krukor tillsammans med t.ex. pelargoner som jag har gjort här är egentligen inte att föredra. Murgrönans kraftiga rötter tar över helt i slutet av sommaren, vilket gör att pelargonerna blir  svaga och fula. 
   

  Vinterjasmin - Jasminum nudiflorum

  Vinterjasmin vid Waldemarsudde 26 december 2011.

  Vinterjasminen härstammar från centrala och sydvästra Kina och odlas som trädgårdsväxt i södra Sverige. Den här spaljéväxten blir 2-3 meter hög och blommar under milda vintrar från november till feb-mars. Jag tycker inte att den här växten är speciellt vacker men när något blommar mitt i vintern så älskar man den ändå!

  Man behöver binda grenarna mot en spaljé mot en vägg eller ett staket eller liknande eftersom den inte på något vis klättrar själv. De citrongula blommorna doftar svagt och lyser upp sovande trädgårdar på vintern. Den tycker bäst om lättare, sandblandad jord.

  Nyare grenar är gröna och växten fäller bladen på hösten. Den bör ha ett skyddat läge och klarar sig bra upp till zon 2.
  Blommande grenar kan användas till olika blomsterbinderier.
  Man bör plantera vinterjasmin på våren så att den hinner etablera sig på platsen i god tid innan vintern. Beskärning utförs efter blomning genom att man kortar in de skott som blommat vid ett utväxande skott.

  Prins Eugens Waldemarsudde 3 januari 2017
   
  Den här vinterjasminen finns i Bergianska trädgården 27 december 2011.
   
  Google

  Bloggåret 2011

  100 länkar att klicka på i inläggen...!

  Januari - Mars


  April - Juni  Juli - September


  Oktober - December  Årskrönika oktober-december 2011  Oktober
  Det blev höst på riktigt och mörkret lade sig som ett lock över oss. Under oktober bloggade jag på Nordiska Trädgårdars hemsida och jag reflekterar, funderar och analyserar i höstmörkret. Nu kom som sagt mörkret tillsammans med trötthet, oro, otrivsel och sjukdomar. Jag lär mig aldrig att stå ut med mörker, kyla och vinter. Men ett alltid lika fint besök lyste upp i mörkret när Ellinor och Vilda mellanlandade några dagar hos mig på väg mot Norrland.

  Jag besökte i varje fall ett höstvackert och sensuellt Ulriksdal och i min slottspark sammanfattade jag Drömhörnans första sommar och tyckte för ett ögonblick att oktober var vacker i vår slottsträdgård.
  Annars började jag min vandring in i hösten ute i Drottningholms slottspark och försökte verkligen att se det vackra i alla höstfärger och kunde hålla med om att skiftningarna i gult och rött var effektfullt. Jag fångade även hösten i Bergianska trädgården och uppe på Skansen så kapitulerade jag nästan och blev för en kort stund en höstälskare (en mycket kort stund).

  Ute vid Biskopsudden på Djurgården gick jag in i en bokskog med en känsla av att befinna mig i en gyllne katedral. Den här skogsdungen av bok är ett av Sveriges nordligaste bestånd av bok. Det är något storslaget med bokskogar speciellt under försommaren och på hösten. Tyvärr så drabbas nu även boken av en sjukdom som dödar träden.
  En färgsprakande slottspark fylldes plötsligt av filmfolk och slottet blev till en filmstudio. Det drällde omkring kända skådisar i parken och inget var sig likt under några dagar. Det kändes stort och spännande och vi blev alltså det nya Hamiltonslottet.


  November
  November började med den sedvanliga fototävlingen och av någon anledning så bestämde jag ett tema som var Glädje. Från början var det mer ironiskt tänkt, men sedan blev jag verkligen intresserad av hur folk skulle fånga glädje på bild så här mitt i mörka november. Jag följde med Ingela när hon fotade höns vid Kristinehovs malmgård i Högalid.
  Under tävlingens gång ångrade jag emellertid mitt tema. De som skulle fotografera blev förvirrade och jag tappade mer än hälften av deltagarna från förra året. De som senare skulle rösta i tävlingen hade det inte heller så lätt. Skulle man rösta på den vackraste och bästa bilden? Eller skulle man rösta på den bilden som innehöll mest glädje? Hur som helst så vann värdigt Thomas H med sin vackra bild ´´Äppelfröjd´´. Grattis ännu en gång Thomas.

  Annars skrev jag om sorkangrepp, Skärholmens perennpark i november och det blev en mycket varm november till min stora glädje, varmast sedan 1756 faktiskt och i tidningarna berättade väderspåmän/kvinnor att det kommer att bli en mycket mild vinter - till min ännu större glädje.

  Den här hösten blev väl historisk för alla som värnar och kämpar för att behålla Stockholms äldsta träd. TV/Radioeken skulle bort från Oxenstiernsgatan därför att den var en fara och det var stor risk att den kunde falla när som helst enligt Stockholms stads trädexpert Björn Embrén. Själv tyckte jag att man kunde beskära den hårt och behålla den här välkända gamla eken som en trädruin. Kampen pågick länge och fällningen sköts upp flera gånger eftersom demonstranter belägrade trädet. Den 25:e sågades emellertid eken ner och jag skrev Bara ett träd.

  Några av läsarna påpekade att bloggen var trög att få upp och jag undrade om man hade problem med Slottsträdgårdsmästaren. Ginkgoträden på Hornsgatan sken som guld och jag undrade vilken som var den vackraste perennen.


  December
  .
  Den varma vintern fortsatte och jag trivdes med att kunna gräva i slottsparken. Fiskars undrade om jag ville lotta ut trädgårdsverktyg på min blogg och visst ville jag det.
  Inför nästa sommars sommarresor gjorde jag ännu en slumpvald neddykning i den svenska kartboken och den här gången hamnade jag i Mangskog i Värmland som ska besökas i maj eller juni nästa år.
  Träden fortsätter att få problem av olika sjukdomar. Först var det almen, sedan asken och nu drabbas även boken av en allvarlig svampsjukdom. I trädgårdarna är det buxbomen som har problem och den kommer säkert inte att finnas kvar så länge till i våra trädgårdar.
  Jag lyckas sälja några bilder, jag skriver om ekar och jag funderar över innehållet i bibeln.  Under Fiskars utlottning av verktygen så frågade jag mina bloggläsare vilken trädgård som jag borde se under 2012 och jag fick många bra förslag.
  Nu ser jag fram mot ett minst lika bra 2012! 


  Mandelträdet blommar i Edvard Anderssons växthus


  Rester av stormen Dagmar rev och slet i Stockholms träd idag och nedblåsta grenar låg överallt i Bergianska trädgården. Det gick vågor i japanska dammen och trots att det var åtta grader varmt så blev jag frusen. Då var det skönt att kliva in i medelhavsklimat och tropiskt klimat i Edvard Anderssons växthus idag.
  Att mandelträdet börjat blomma gjorde ju inte besöket mindre behagligt. Så underbart att se prunusblomning i december.


  Citrus maxima  Visst är det en korkek - Quercus suber, som växer i medelhavsrummet.


  Stor afodill - Asphodelus aestivus
  Vinterjasminen - Jasminum nudiflorum, blommar ute i Bergianska trädgården.

  Värmer mig med brasiliansk musik...

  Årskrönika juli-september 2011  Klicka på länkarna!

  Juli
  Semestermånad, men inte för mig. Jag jobbade vidare i slottsparken och vandrade runt med kameran i Stockholm på fritiden. I Tessinparken blommade tusentals rosor och under tidiga morgnar är det nästan folktomt i den annars så folkfyllda parken.

  Min slottspark var så vacker i juli och en dag fick jag besök från världens ände. Hemma i stan igen besökte jag två slottsparker en söndagsförmiddag och ett av slotten tillhör just nu Tomas Ledin.
  Mina vandringar i Stockholm fortsatte och en fredag var jag på lyran. Ibland besöker jag också min hemstad Norrtälje och konstaterade nu att ån är vackrare idag än när jag var liten och växte upp där i Roslagens huvudstad.

  Jag såg fram mot resan till Gonäs och en ledig dag såg jag min stad Stockholm med en turists ögon. Jag trivs utmärkt med kontrasten av att jobba ute i naturen och bo i en pulserande storstad.
  Sommaren innehöll en perfekt blandning av sol, moln och regn och temperaturen var behaglig. En kväll när jag skulle övernatta på jobbet blev jag bjuden på en mycket tidig kräftskiva hos Börje och Mariana i deras vackra trädgård.

  En annan dag besökte jag Börje Remstams täckodlar-trädgård utanför Eskilstuna och det var mycket intressant. Som en kontrast till att älska växter som Börje gör så dödar man träd på Norrmälarstrand för att få en bättre utsikt.
  Månadens sista dag besökte jag Ingelas mysiga sommarställe ute i Roslagens vackra landsbygd och vi åt hjortron på en mosse.


  Augusti
  Augusti innebär semester för slottsträdgårdsmästaren. Men innan ledigheten fick jag besök i slottsparken av Maria och Tommy.
  Men sen drog jag ut på vägarna med 307:an och i störtregn landade jag först i Örebro där jag fotograferade hav av sommarblommor i stadsparken och blev sedan bjuden på café av en trevlig bloggläsare i stan.

  307:an tog mig vidare ner till Hannu på Kinnekulle där det blev sommarkalas med massor av god mat och gott vin. Ett glatt gäng festade i sommarnatten där i hans vackra hus som ligger i en lika vacker trädgård.
  Dagen efter fortsatte jag söderut, något tung i huvudet i ett tungt väder, men jag var glad och fri och med stora förväntningar på min resa.

  Ett stopp i underbara Göteborgs botan var en självklarhet och nu när jag har GPS så kunde jag till och med köra bil i den stad som helt verkar sakna stadsplan...!
  Ett stopp hos en vän i vackra Varberg var lika självklart och hos Fryle fick jag äntligen se deras vackra trädgård. Vi drack kaffe i duggregnet vid dammen och jag trivdes mycket gott i det sällskapet.
  I Landskrona blev jag proffsguidad av kamrat Claus och i Lund blev jag bjuden på kaffe i botaniska av Lena Birgersson. Jag har aldrig träffat så många vänner på en och samma resa, så roligt och jag somnade gott i en säng som fick alla andra sängar att blekna. Grand Hotel i Lund var verkligen Grand Hotel!

  Min dotter kom ner med tåget från Stockholm och jag mötte henne på stationen i Lund. Vi drog vidare i regnet mot Ystad där jag hade fått en gratis övernattning på spahotellet av reseföretaget Takeoffer. Tidigt dagen efter tog vi båten över till Bornholm i fortsatt regnväder och det fortsatte att regna även under de dagar vi var på den danska ön men det var lycka att få uppleva Hammerhus och i Nexö gömde vi oss undan regnet inne i fjärilshuset och lät våra kameror jobba för högtryck.

  Hemma i Stockholm igen bytte jag resmål och reskamrat och första stopp blev Borlänge där vi åt lunch i ett lusthus hos Maria och Tommy och beskådade trädgården som var fylld av växter som jag älskade.
  Resans mål var egentligen mitt slumpvalda resmål Gonäs och den lilla avfolkade orten gjorde mig inte besviken...och Ingela fotade mig vid Gonässkylten.

  En av sommarens höjdpunkter var när vi äntligen hittade fram till Gubben i stugans stuga! Ragnar som nu är 92 år gammal låg tyvärr för tillfället på sjukhuset men vi träffade Ragnars systerson Dan som berättade om sin morbror.
  Hemma i Stockholm vandrade jag längs Brommas stränder och ännu ett trevligt möte den här sommaren blev när jag mötte trädgårdsmästare Mariana på Waldemarsudde och jag Djurgårdsvandrade även med en tidningsredaktör den här månaden. I slottsparkens köksträdgård växte det frodigt denna sommar.


  September
  Min dotter och jag hittade underbara Rosenhill på Ekerö där tiden tycktes stå still och i Roslagen besökte jag släkt och vänner.
  Skärholmens perennpark öppnade, på Södermalmstorg blev det skördefest igen och jag vandrade med kameran på Östermalm.
  Till sist - jag nämns i några tidningar.  Dagmars offer i Stockholm

  Stormen Dagmar ställde till stora besvär i Sverige då 170 000 hushåll blev utan el och tågtrafiken blev hårt drabbad.
  Efter en vandring på Djurgården träffade jag på några träd som fallit för Dagmar. Här ovan har en stor gren på en gammal lind vid Nordiska museet blåst av och fläkt upp ett stort sår som kommer att förkorta trädets ålder betydligt.

  En lind vid Strandvägens allé har fallit för Dagmar.

  Ute vid Prins Eugéns Waldemarsudde klarade inte det här gamla syrénträdet nattens storm.

  Även den här häggen vid Waldemarsudde vek sig för Dagmar.


  Årskrönika april-juni 2011


  April
  Varmt välkommen april månad! Nu började livet återvända!
  På bloggen började jag den första riktiga vårmånaden med att skriva om Österlens äppelodlingar. Våren kom på allvar till Engsholms slottspark och Messi flyttade in, en nakenchock chockade de flesta i parken och det var nu som jag började tjata om min nya plantering Drömhörnan.
  Äntligen kunde man börja vandra på riktigt igen och jag begav mig ut till Eldgarnsö på Ekerö bland vitsippor och vårärt.
  Jag såg en ny dag gry bland blommande japanska körsbärsträd mitt inne i Stockholm och i Engsholms slottspark fylldes markerna av vårblommor. Nu var det gott att leva igen!


  Maj
  Sköna vackra maj kom och jag vandrade bland hägg- och körsbärsblom i Tantos koloniområden. Ingela och jag åkte till Enköping och jagade scutellaria, det blev vårvackert i Engsholms slottspark och jag mötte våren även i underbara Visby.

  Jag vandrade som vanligt under hägg och syren på mitt älskade Djurgården, bloggen blev välbesökt, det var som vanligt mycket att göra i slottsparken den här tiden på året och jag trivdes med det mesta.
  Jag fick besök av en bloggvän mitt i vackra maj och hemma i Bergianska trädgården fick jag uppleva en historisk blomning av jätteknölkallan.

  Min dotter och jag åkte på ännu en fotbolls/trädgårds/shopping-resa och i år besökte vi Malaga i Spanien och vi blev mycket positivt överraskade. Detta var inte någon simpel charterbadort som jag först trodde utan en genuin spansk stad som just vid vårt besök svämmade över att de blålilablommande jakarandaträden.
  Hemma i Engsholms slottspark byttes våren mot försommar och på Södermalm gick Marie och jag på syrenvandring. Allt är så gudomligt vackert i maj, men jag tyckte att tiden rusade fram.


  Juni
  I början av juni är brudarna som vackrast i Engsholms slottspark och i Stockholm vandrade Katarina och jag runt Kungsholmen vilket tog nästan hela dagen med matstoppet på Mälarpaviljongen.
  Jag besökte Janicke i hennes fina lilla trädgård på Söderbrunns koloniområde och mitt i den vackra och intensiva sommaren så sökte jag det ostörda rummet igen.

  I Engsholms slottspark fick jag besök av Expressens Nina Bergström och Zeta Trädgårds Gunborg Mattson som kom till oss en vacker dag, i en vacker tid då den stora perennslänten blommade som bäst.
  Engsholm blommade vidare och min blogg fyllde 6 år. Jag var nog lite för fräck för mina läsare när min rubrik blev ´´Nu är det sex´´ och jag skämdes lite och ändrade raskt rubriken.

  Det blev ännu en underbar vandring runt vackra Södermalm och på Engsholm fick våra fantastiska kockar vara med i ett inlägg och jag själv intervjuades på Cisions hemsida.

  Jakarandaträden blommar i Malaga

  I morgon juli-september

  Årskrönika januari-mars 2011

  Jag önskar er alla en fortsatt skön julhelg! Det är en vecka kvar av det här året och det är dags att börja sammanfatta bloggåret 2011. Det blev ett händelserikt år då jag reste både utomlands och i Sverige och jag träffade många både gamla och nya vänner.
  Jag lägger ut inläggen kvartalsvis under fyra dagar. Klicka på länkarna i inlägget!


  Januari
  Det blev ännu en mycket sträng vinter med kyla och mängder av snö och många av oss som inte trivs i vintern hade det riktigt kämpigt. Men jag skrev på bloggen om blåsippor och gullvivor och fyllde inläggen med så mycket vår och sommar som jag bara kunde.

  Jag fungerar inte normalt under vintern, men jag envisades med att fortsätta trädgårdsblogga och jag funderade över Genius loci och tro det eller ej...jag vintervandrade på Djurgården.
  Under långa mörka vinterkvällar snyggade jag till äldre inlägg av trädgårdsspaningar och anpassade bilderna till bloggens nya bredare design. Uffe ställde in alla sina 23 planerade konserter och min längtan till våren fick sig ännu en törn.

  Jag berättade om min sekatör och trädgårdsboksförfattaren Ann Larås som bor här i samma by som jag, fick mig att på allvar börja längta till England. Så här mitt i vintern när jag saknade växtlighet och trädgård som mest, skrev jag ett blogginlägg som jag skickade till SVT för att försöka få ledningen förstå att vi licensbetalande trädgårdsmänniskor kräver bra trädgårdsprogram i TV.


  Februari
  Snön vräkte ner i februari och jag gick vilse i mörker och snödrivor. När jag inte skottade snö på jobbet så gömde jag mig på kammaren med böcker och fortsatte även jättejobbet med att ändra bilderna i alla trädgårsspaningar på bloggen, jag höll mig tätt intill elementen och använde badkaret mer än någonsin.

  Ivrig att komma igång med trädgårdsarbetet började jag beskära fruktträden i slottsparken något tidigare än vanligt och berättade om en dag i en slottsträdgårdsmästares liv i februari månad. Jag reflekterade också över vilken grensåg som är bäst.
  Jag skrev om blomsterodlingens historia i Sverige och fick ett märkligt besked att jag är för ung och jag drömde om Kvastmakarbackens syrener. Jag hamnade i en trädgårdstidning, berättade om The Secret Garden och skrev om varför jag ser fram mot en lustfylld vår.

  Mars
  Jag började mars månad med att tacka alla er som läser bloggen. Lotte Möllers bok ´´Trädgårdens natur´´ gjorde mig lycklig i vårvintern och jag lämnade en filmrapport från Engsholms slottspark. Jag hamnade i Hus&Hem Trädgård och skrev i bloggen om gräsmattans historia.
  Trädgårdsmässornas tid började och jag gick med Åsa på Kistas trädgårdsmässa, jag fanns med på Odla.nu och jag vårvandrade runt Riddarfjärden.

  Ljuset återvände, våren närmade sig alltmer, sinnet blev ljusare och jag besökte Nordiska trädgårdar i Älvsjö som ju är en startpunkt på trädgårdssäsongen. I orangeriet i Uppsala botaniska trädgård såg jag Tage Andersens Kameliautställning och nu gick vi äntligen in i den riktiga vårmånaden april...


  April-juni kommer i morgon!

  Från Hus & Hem Trädgård

  God Jul!

  En riktigt God Jul önskar jag er alla!

  Sommardrömmar

  Det har varit mycket ett tag både på bloggen och Facebook. Vilar en stund nu och drömmer om vita syrener...

  Det våta gräset
  Den tysta staden
  Det lugna vattnet  Grattis vinnarna av Fiskars trädgårdsredskap - fjärde advent

  Grattis till 1:a pris (Fiskars QuikFit skaft Grafit) Anna-Maria som tipsade om High Line park i New York.
  Grattis till 2:a pris (Spaden och handluckraren) Eva Ekström som tipsade om Kungsholmsfort i Karlskrona.

  Maila era adresser till mig så kommer Fiskars att skicka priserna till er. Ni var 37 st som kommenterade, bra jobbat!
  Tack för att ni var med under de här tre tävlingarna och tack så mycket för alla fika/grill-inbjudningar.

  Se sammanställningen
  på alla spännande platser som jag nu har att besöka.

  Kanske att det blir en fortsättning av sådana här utlottningar i vår...

  Fiskars hemsida
  Fiskars blogg
  Sista låten för i år i Musikhjälpen!  Jag är djupt imponerad av Jason, Kodjo och Gina!

  Sista dagen med sista utlottningen av trädgårdsprylar

  Någon gång ikväll drar jag två vinnarare från alla de kommentarer som jag fått med fina tips om trädgårdar som jag bör se under 2012.


  Klicka på den här länken
  för att komma till inlägget! Det är där ni ska kommentera...inte i det här inlägget.  Ny TV-serie om Österlens trädgårdar


  I januari 2012 kommer SVT att börja sända en ny TV-serie där vi får titta in i trädgårdar på Österlen. Susanne Cederborg som står bakom serien säger att hon valt ut personer som har ett passionerat förhållande till sin trädgård och sin trakt.

  Det här låter ju mycket spännande tycker jag som älskar Österlen.
  Susanne har besökt 16 trädgårdar som presenteras i sex program där varje program har ett tema. Jag blir lycklig bara av att läsa vilka teman som ingår, eller vad sägs om dessa:
  • Medelhavsträdgård
  • Rosenträdgård
  • Konstnärens trädgård
  • Odlarens trädgård
  • Park- och slottsträdgård
  • Trädgård nära havet
  Programmet ska inte handla om praktisk trädgårdsskötsel utan mer om inspiration och där experter som t.ex. landskapsarkitekter deltar i programmen.
  Österlenska trädgårdar som programmet ska heta börjar troligen vecka 3 i januari och ska gå onsdagar kl 20.00.

  Det här ser jag verkligen fram mot!


  Trädgårdar att besöka 2012

  Tack så väldigt mycket alla ni som tipsat om trädgårdar att besöka under nästa år, jag vet flera som jag med all säkerhet kommer att se. Men jag vill ha många fler förslag - gå in på mitt tidigare inlägg där jag lottar ut Fiskars trädgårdsredskap och skriv en trädgård som jag borde se nästa år -  i en kommentar så blir ni med i utlottningen. Inga trädgårdsförlag i det här inlägget alltså.

  Andra trädgårdsspanare.

  Tack för alla tips på trädgårdsbesök som jag fick i ett tidigare inlägg. Förutom en mängd inbjudningar till mina bloggläsares  privata trädgårdar så blev jag tipsad om dessa trädgårdar:

  Fragile

  Den här knäckepilen gör verkligen skäl för sitt namn. Efter Brommas stränder växer knäckepilarna tätt och de här träden har ett spännande sätt att föröka sig på. När grenar från trädkronan bryts av vinden (vilket händer väldigt ofta) och faller i vattnet så flyter grenarna iväg till en lämplig plats vid någon strand, där den slår rot.

  Knäckepil heter på latin Salix fragilis. Artnamnet fragilis kommer av latinets frangere (bryta) och betyder skör, namnet syftar på att kvistarna lätt bryts av.


  Fjärde advent - Utlottning av Fiskars trädgårdsredskap

  På söndag är det fjärde advent och den sista utlottningen av Fiskars trädgårdsredskap.
  Den här gången är första pris ett Fiskars QuikFit skaft Grafit med två tillhörande verktyg, en lövräfsa och ett plattrensjärn. Det finns sedan mängder av olika verktyg att köpa till det här skaftet.
  Andra pris är som tidigare en planteringsspade och en handluckrare.

  För att vara med i lottdragningen vill jag den här gången att ni berättar för mig vilka trädgårdar jag borde besöka nästa vår/sommar, och varför.

  På söndag kl 18.00 drar jag två vinnare av alla kommentarer som kommer till bloggen. Det blir alltså som förra gången en ren lottdragning.

  Lycka till kompisar!  Läs mer om Fiskars trädgårdsprodukter på Fiskars hemsida.
  Givetvis har Fiskars även en trädgårdsblogg!
  Uppfyll jorden och lägg den under er

  Christel Kvants bok Trädens tid är det bästa jag läst på länge. Jag älskar träd och det gör Christel också. Hon skriver fantastiskt bra och jag kommer att berätta mer om den här boken framöver, men jag måste bara citera något viktigt och bra som jag läste.

  Bibeln är säkert en tröst och ett hjälpmedel för många vilsna själar. Samtidigt har den varit och kan fortfarande vara, rent förödande för vår jord, då alldeles för många följer skriften ord för ord.

  Gud säger till de första människorna ´´Var fruktsamma och föröka er, uppfyll jorden och lägg den under er. Härska över havets fiskar och himlens fåglar och över alla djur som myllrar på jorden´´.

  Christel Kvants funderingar kring detta:
  När bina förgiftas och dör massdöden av insektsgifter uppfunna av människan, när haven fiskas ut av överdimensionerade trålare och när skogarna huggs rena från allt liv i vinstsyfte, har den av Gud angivna rangordningen med människan som oinskränkt härskare snarast kommit att framstå som ödesdiger.

  Kanske har det blivit viktigt att vi återtar vår litenhet, den som vi upplever inför trädet. Att vi söker nya vägar att leva i respektfull samklang med fiskarna i havet, med kräldjuren och med himlens fåglar i stället för att betrakta oss själva som Guds avbild, med oinskränkt rätt att lägga jorden under oss.

  Tack för de orden Christel!


  Blommande Lucia

  Stanwell Perpetual vägrar att ge upp.

  Harpmusik, yrtrött, påklädning, Lucia, E4:an, musikhjälpen, halka, rådjur, harar, slottspark, frukost, stearinljus, plusgrader, mörkt, röjsåg, sly, stuprörsarbete, korv-stroganoff, trädgårdsarbete, tulpanlökplantering, daggmask, kaffe, fotografering, Facebook, Lundellnyhet, 307:an, E4:an, mörker, köer, musikhjälpen, bad, bildredigering, telefonsamtal, bloggjobb, matlagning, wordfeud..., Trädets tid, mailomutlottningavbiljetter, vila.

  Julrosorna lyser upp de brungrå planteringarna.

  Sommarlövkojan verkar inte fatta att det är december.

  Julgran och lejongap.

  Jag planterar 80 st liljetulpaner ´Red Shine´.


  Vilt och vackert  Grattis vinnarna av Fiskars trädgårdsredskap - tredje advent

  Grattis till 1:a pris (Grensågen) Lilla B som har bloggen Lilla B och som gillade den här länken
  Grattis till 2:a pris (Spaden och handluckraren) Anna S som gillade den här länken
  Maila era adresser till mig så kommer Fiskars att skicka priserna till er. Ni var 28 st som kommenterade, hyfsat tycker jag. Det var nog ett jobbigt uppdrag den här gången. Nästa helg är det dags för den sista utlottningen och då blir det en vanlig trädgårdsfråga igen!

  Fiskars hemsida
  Fiskars blogg
  Växtsnobbar


  Inom alla områden finns det snobbar och så också inom trädgård. Trädgårdsintresset har ju fortfarande en starkt stigande kurva i Sverige och det finns enligt bloggportalen 2120 personer som på ett eller annat sätt bloggar om trädgård.
  Alla har vi väl våra hatväxter som vi absolut inte vill ha i våra trädgårdar men det känns som att det blir allt fler växtsnobbar i takt med vårt ökande trädgårdsintresse. Att trädgård har dockats med inredningsbranschen och andra konstnärliga områden kanske är en anledning. Ju mer udda och svårare en växt är - desto finare är det.

  Jag har själv en hel del hatväxter men med åren har jag lärt mig att det finns ett värde i alla växter, det gäller bara att hitta rätt växtplats åt dem. Om man gör små runda planteringar mitt i gräsmattan och planterar en spirea här och en forsythia där, så blir det inte så kul va? Jag har aldrig varit mycket för forsythia men se på bilden här ovan från Lybska gränd i Visby.
  När jag tidigt i maj bodde där i den medeltida gränden så lyste den här gula busken som ett smycke då när grönskan fortfarande vilade och väntade. Inte är den väl ful där?

  Bukettspirean på bilden nedan är från tomten vid mitt grannhus här i Bromma och om man bara ger f-n i att tukta och klippa runda bollar av spirea så kan de bli så här vackra.

  Just nu skulle jag bli lycklig av att se kirskål, tistlar och våtarv. Bara en tanke från en trädgårdsmästare en tidig söndagsmorgon nu i mörka december.


  Tredje advent - Utlottning av Fiskars trädgårdsredskap

  Då var det dags för den andra utlottningen av Fiskars trädgårdsverktyg. Vi går mot tredje advent och snart är det vår...!
  Första pris den här gången är en grensåg med inskjutbart blad och andra pris blir som förra gången en planteringsspade och en handluckrare i glada färger.

  För att få vara med i utlottningen så ska man även denna gång prestera något och jag hade tänkt ut ett bra ämne...som just idag används av en stor trädgårdssajt. Alltså just idag! Undrar vem som läcker ut mina idéer...
  Då fick jag tänka om och nu tänkte jag att ni skulle få jobba lite med min blogg. Gamla blogginlägg försvinner ju lätt i glömska även om många dyker upp i olika Googlesökningar.

  Jag tänkte att ni skulle gå till ´´Sök i bloggen´´  som finns i menyn här till vänster. Skriv något trädgårdsrelaterat eller någon ort eller egentligen vad som helst som jag skrivit om genom åren. Hämta alltså ett av alla dessa 2799 inlägg, kopiera adressen och lägg den i kommentaren. Man kan ju också hämta ett inlägg i arkivet (klicka då på permalink). Det vore kul att se vilka inlägg som dyker upp.

  På söndag kl 18.00 drar jag två vinnare av alla kommentarer. Det blir alltså som förra gången en ren lottdragning.
  Det var nästan 50 deltagare förra gången. Slår vi det nu eller?
  Trevlig helg önskar internets lekfarbror...


  Läs mer om Fiskars trädgårdsprodukter på Fiskars hemsida.
  Givetvis har Fiskars även en trädgårdsblogg!

  1:a pris - Fiskars grensåg med inskjutbart blad

  2:a pris - En handluckrare och en planteringsspade.

  Bokhäckarna vid riksdagshuset

  Riksdagshuset

  Bruna buskar låter kanske inte så vackert, men under vintern så blir man glad att inte alla träd och buskar är nakna och visst är det väl effektfullt med den här bruna nyansen mot dessa gamla vackra byggnader?

  I alla år har jag åkt förbi här och sett häckarna som avenbokhäckar. Här i stockholmsområdet brukar ju dessa vinterbruna häckar vara just avenbok. Men nu vet jag bättre. Det är helt enkelt bokhäckar - Fagus silvatica som så fint nästan lyser upp den här maktens plats nu på vintern.

  Den har så många skönhetsvärden den här fantastiska växten. De stora trädens släta vackra bark, när de skira försommarlöven är så vackra och när hösten förvandlar löven till guld. Lägg till att man kan använda dem till sådana här fantastiska häckar.

  Kungliga slottet

  Gustav Adolfs torg med operan
  '
  Utrikesdepartementet - Arvfurstens palats


  Bokar i maj


  Buxbomdöden


  Skansens rosenträdgård.

  Snart kanske vi inte har en enda buxbomplanta kvar i Sverige och i flera andra europeiska länder. Nu har den fruktade buxbomdöden nått botaniska trädgården i Uppsala och svampen kommer där - som på alla ställen där den fått fäste - att döda alla plantor. Det finns i dagsläget inget botemedel mot denna svamp. Det gäller att fatta snabba beslut när något sådant här drabbar en trädgård eller park. I Uppsala botaniska trädgård kommer man nu att gräva upp alla buxbomplantor och bränna dem.

  Sofiero slottspark som utsågs till Europas vackraste park 2010 har också drabbats och även där kommer man att gräva upp och förstöra plantorna. Hannu Sarenström på Kinnekulle var den första som jag hörde prata om den aggressiva svampen och han fick ersätta stora delar av sina buxbomhäckar. Även Norrvikens trädgårdar är drabbade.
  Ännu så länge har jag inte hört att Drottningholms buxbomsparterrer skulle vara drabbade, men det är ju bara en tidsfråga innan svampen når fram till kungens trädgård.
  Jag har nu i några år hört rapporter från södra Sverige om hur många trädgårdar blivit drabbade och smittan verkar nu sprida sig snabbt över landet.  Många av buxbomen vid Wrams Gunnarstorp är från 1600-talet och de hotas nu också av den dödande svampen.

  I Hemträdgården nr 6. 2011 kan man läsa Charlotte Rosanders artikel om buxbomens öde. Där finns också bra bilder på drabbade buxbomplantor. Där kan man också läsa om att det är två olika skadesvampar som drabbar buxbom. Problemen börjar med mörkbruna fläckar på bladen, brunsvarta streck längs stjälkarna och till slut faller bladen av.

  Det här är oerhört tråkigt eftersom buxbom är en karaktärsväxt i trädgårdar, kyrkogårdar mm. i södra Sverige och i bl.a. slottsträdgårdar upp till Uppland. I Engsholms slottspark har vi en del buxbomhäckar och jag har själv planterat vissa av dem, men än så länge har vi klarat oss från den dödande svampen.

  Man pratar nu om ersättningsväxter som kan användas som låga inramare till planteringar och i parterrer om vi nu inte längre kan använda buxbom. Kanske att liguster får ett uppsving i igen och det pratas även om myrtentry (Lonicera nitida) och lågväxande järnek (Ilex).

  Svampsjukdomen upptäcktes i England någon gång på 1990-talet och varför svampen just nu sprider sig så snabbt över Europa vet man väl inte ännu. Beror det på klimatförändringar eller flyttar vi runt växter mellan olika länder alldeles för mycket och för slarvigt?
  Eller är det bara något som naturen ´´ger oss´´  för att vi inte har inte har tillräcklig respekt för växter och inte ger dem liknande förhållanden som de har i sin naturliga miljö?
  Det forskas nog intensivt nu och vi fortsätter att följa utvecklingen. Finns det någon chans att vi åter kan använda buxbom i våra trädgårdar igen - frågar sig nog många.

  Jag har inte fördjupat mig helt i det här problemet och skulle det finnas sakfel i det jag skrivit här så är jag tacksam om ni rättar mig.


  Norrvikens trädgårdar

  Dagens växt Buxbom

  Soon...

  • Om 4 dagar är det fredag.
  • Om 16 dagar är det vintersolstånd.
  • Om 26 dagar blir det ett nytt år och vi vänder blad som kungen brukar säga.
  • Om 94 dagar är det Rum & Trädgård på Kistamässan.
  • Om 106 dagar är det vårdagjämning
  • Om 108 dagar åker dotter och jag till London/Mallorca på fotbolls/trädgårds/shopping-resa.
  • Om 111 dagar blir det sommartid.
  • Om 129 dagar är det Nordiska Trädgårdar på Älvsjömässan
  • Om 135 dagar går Champion league-finalen i München.
  • Om 147 dagar går färden mot Mangskog
  • Om ungefär ett halvår blommar syrenerna på Mariaberget igen.
  • Om 186 dagar börjar fotbolls-EM
  Carpe Diem kamrater!

  Resan går till Mangskog

  Jag fortsätter att välja resmål i Sverige på mitt speciella sätt och idag var det dags igen att slumpmässigt välja en plats att besöka nästa sommar.
  Den här gången var det vaktis J som skötte kartboken på fikarasten och jag skulle alltså med slutna ögon dyka ner med pennan någonstans i kartboken som han bläddrade fram och tillbaka.

  Förra året hamnade pennspetsen på Gonäs i södra Dalarna och det blev snabbt en snackis bland bl.a. mina Facebookvänner och i augusti i år besökte Ingela och jag denna stilla, lilla ort. Se här.
  Idag hamnade min pennspets på Mangskog i Värmland. Det blir ju perfekt då det ligger nära Rottneros som jag så länge tänkt besöka. Österut ligger Arvika som inte lär vara någon direkt vacker stad. Min bror ringde därifrån i somras och han visste inte hur fort han skulle komma därifrån. Stämmer det att staden helt enkelt är ful? Ett nytt Flen?

  Under årets besök i Gonäs letade vi efter spännande och intressanta platser att besöka och vi hittade en vacker utsiktsplats, Knaggens nedlagda bilmuseum och en förfallen hockeyrink. Det var i stort sett allt, men roligt hade vi.
  I Mangskog verkar det finnas något mer att uppleva. Där finns till skillnad mot Gonäs, en livsmedelsaffär (Lundby Livs Ica) och även en bygghandel (Byggvaror i Mangskog AB). Några FB-vänner har uttryckt att platsen är vacker. Dialekten.

  I Gonäs fanns ingen kyrka men här finns Mangskogs kyrka som invigdes 1816. Men det mest intressanta med Mangskog är att Gustaf Fröding vistades i prästgården 1880-1881 och där skrev han bl.a. Det var dans bort i vägen.
  Jag är oerhört nyfiken på den här platsen och eftersom jag aldrig varit i Värmland så blir det ett helt nytt resmål. Självklart kommer jag att fotografera den här platsen och göra ett blogginlägg om vistelsen där. Om någon vet några platser i närheten som man inte bör missa så hör av er med en kommentar.

  Jag kommer antagligen att resa till Mangskog i den vackraste tiden i juni, före Fotbolls-EM då...

  Jag kommer med all säkerhet att vara lika lycklig när jag hänger vid Mangskogs skylt...

  De va tjo de va hopp de va hej!

  Grattis vinnarna av Fiskars trädgårdsredskap

  Grattis till 1:a pris (Sekatören) Kristina Bonander med bloggen Ärlig och härligt om trädgård och natur.
  Grattis till 2:a pris (Spaden och handluckraren) Kai med bloggen Trädgårdsdrömmar berätta vilka färger du vill ha!
  Maila era adresser till mig så kommer Fiskars att skicka priserna till er. Ni var 44 st som kommenterade, bra tycker jag. Nästa helg är det dags för en ny utlottning!

  Fiskars hemsida
  Fiskars blogg  Nya pilar på plats vid Norrmälarstrand

  I veckan som gick planterades sex nya fontänpilar på Norrmälarstrand. Artikel i SvD.
  Jag mötte en ilsken man när jag fotograferade som tyckte att man borde hota med att riva husen om inte den som dödade de tidigare pilarna träder fram. De nya träden är riktigt stora och kommer redan under nästa sommar att skymma utsikten igen för träddödaren.

  Ni glömmer väl inte utlottningen av Fiskars trädgårdsredskap?

  Berätta vilken trädgårdsbok ni läser, läst eller önska er och var med i utlottningen av Fiskars trädgårdsredskap. Jag drar vinnarna idag 18.00.

  Visst tycker jag om rosor...

  ...men rådjuren äter upp knopparna på dem i slottsparken och sedan blommar de flesta då det är semesterstängt hos oss!

  Rosa rugosa ´Louise Bugnet´ - Visby botaniska 22 augusti 2009. Denna ros har vi i Engsholms slottspark.


  Rosa damascena ´Hebe´s Lip´
  - Rosendals trädgård 3 juli 2010

  Rosa alba ´Felicité Parmentier
  - Rosendals trädgård 3 juli 2010

  Rosa arvensis ´Venusta pendula´
  - Rosendals trädgård 3 juli 2010

  Rosa damascena ´St. Nickolas´ - Rosendals trädgård 3 juli 2010

  Rosa gallica ´Violacea´ - Rosendals trädgård 3 juli 2010

  Frankfurt - Uppsala botaniska 7 juli 2008

  Rosa mundi - Gallica
  - Uppsala botaniska 7 juli 2008

  Rosa gallica ´Complicata´
  - Antroposofernas trädgård i Järna 2 juli 2008

  Varm vinter

  Alla de julrosor som jag flyttade förra året blommar nu.

  November månad blev den varmaste sedan 1757 och jag hoppas att december går samma väg. Jag trivs i det här varma vädret. Förra året vid den här tiden så låg snön som ett täcke över landet och även om jag förstår att julfolket och barnen vill ha snö och att det blir så LJUST, så tycker jag att det är underbart att kunna fortsätta med trädgårdsarbetet i parken.
  Det blommar fortfarande något i trädgården och jag fotograferade slottet med vidvinkel så att allting lutar...

  Ulleternell.

  Jag gör plats för fler växter.

  Sommarlövkoja.

  Den eviga mangolden.

  Nu är det bara en liten trasig blomma kvar av Rozanne och jag vet ingen perenn växt som blommar så länge.

  Lejongapen på borggården blommar fortfarande. De röda pelargonkompisarna står sedan länge inomhus för att övervintra i ett eget hus.


  Sophie Zelmani – My Soul Remembers

  Andra advent - Utlottning av Fiskars trädgårdsredskap

  Första advent passerade utan att jag märkte det, men nu i andra advent blir det förutom två tända ljus - utlottning av Fiskars trädgårdsredskap här på bloggen. Jag kommer även att lotta ut grejer under tredje advent och under fjärde advent kanske priserna blir ännu lite finare.

  För att vara med i utlottningen vill jag att ni ska prestera något också. Den här gången vill jag att ni berättar vilken trädgårdsbok som ni läser nu, eller vilken ni läste senast, eller vilken ni önskar er i julklapp.
  Skriv en kommentar här på bloggen och på söndag kl. 18.00 drar jag två vinnare. Det blir alltså en ren lottdragning av alla kommentarer.

  Nästa helg blir det en mycket klurigare uppgift. Lycka till nu kompisar och ha en skön andra advent!  Läs mer om Fiskars trädgårdsprodukter på Fiskars hemsida.
  Givetvis har Fiskars även en trädgårdsblogg!


  1:a pris Sekatör

  2:a pris Något för vårjobben i trädgården - En färgglad handluckrare och en lika färgglad planteringsspade, välj passande färg!

  RSS 2.0
  Related Posts with Thumbnails