Site Meter

Hårda vindar över Skåne

Man satsar på perenner även i Landskrona och här finns tydliga förteckningar över vad som växer i parker och utefter gator.

Nästa övernattning på min Skåneresa blev på Örenäs slott som ligger alldeles utanför Landskrona. Slottet är ungefär lika gammalt som Engsholms slott och stod färdigt 1918. Jag har varit här en gång tidigare och jag fick väl ungefär samma känsla den här gången - att slottet är beläget mycket vackert vid havet ovanför det vackra Ålabodarna, men att själva hotelldelen är ganska tråkig, lite 70-talskänsla i rummen liksom.

Först kanske jag ska säga att anledningen till att jag bor på slott och på bra hotell när jag reser, är att vi som jobbar inom hotell/konferensbranschen har reducerat pris på boendet, då besöken räknas som studiebesök.
Matsalen på Örenäs är vacker och att äta frukostbuffé i en slottsmatsal med utsikt över havet känns lyxig.
Det som störde den här morgonen var att det blåste mycket hårda vindar över Skåne. Det regnade till och från men det var vindarna som gjorde att kamrat Claus och jag fick ställa in den planerade resan över till Ven som ligger utanför Landskrona. Det var synd eftersom jag hade sett fram mot att bl.a. se Tycho Brahes Uranienborg, men det får bli vid ett annat tillfälle.

Som tur var hade Claus en plan B.
Claus flyttade till Landskrona från Lund för ett halvår sedan och kan faktiskt redan jobba som stadsguide här. Han bjöd på en både kul och spännande vandring och jag fick verkligen veta en hel del om den här stan. Jag visste faktiskt ingenting om Landskrona, mer än att fotbollslaget slog Bajen här för ett tag sedan och att Siw Malmkvist är född här.
Nu fick jag se den vackra bebyggelsen som varierade från stolta palatslika hus till små vackra, låga arbetarbostäder som idag är kulturhus likt de på Södermalm i Stockholm. Tack för den vandringen i hårda vindar, sol och regn! Här har Claus skrivit om vandringen.

Örenäs slott ligger vackert vid havet.
 
Koloniområdet Citadellet i Landskrona ligger vackert och har anor från 1901. Se mer här på Claes hemsida/blogg.
 
Som tur var fanns det kondis i Landskrona och vad passar bättre än att gå till Trädgårdsgatans konditori. Här hängde vi en stund över gott kaffe och samtal om livet.

Här har man vågat ordentligt vad gäller arkitektur och att bevara äldre miljöer...man får tycka vad man vill om det här. Jag funderar fortfarande vad jag ska tycka...om det är lite kul eller om det är katastof.

Det moderna Landskrona växer fram.

Claus bor vid en park som bland annat är fylld av nävan Rosanne. Fint tyckte slottsträdgårdsmästaren!


Mot Lund!
Städerna ligger ju tätt i Skåne och att förflytta sig till Lund krävde inte så mycket av varken 307:an eller av mig själv. Här i stan skulle jag bo finare än fint på Grand Hotel men innan jag checkade in träffade jag en vän från Facebook och bloggen i botan där mängder av perenner i alla färger blommade.
Lena Birgersson från Lund jobbar som frilandsjournalist och fotograf och vi hade en mycket trevlig fikastund i botan. Tack för kaffet Lena!

Visst är det sympatiskt av träd att blomma så här sent på säsongen...som det här katalpaträdet i Lunds botan.

Gunneran har enorma blad!

Agapanthus ska tydligen heta kärlekslilja på svenska nu och inte Afrikas blå lilja.

Rummet på Grand. Här i byggnaden har Uffe Lundell spelat in och skrivit låtar och det kändes ju lite speciellt. Utanför hotellet träffade han också sin Fredrika Stjärne på 80-talet.
Sängen...är den hittills skönaste jag legat i...

Dagen efter kom min dotter med tåg från Stockholm till Lund och vi fortsatte de sista dagarna av resan tillsammans. Nu väntade Ystads saltsjöbad och sedan Bornholm. Och regnet fortsatte!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0