Site Meter

Skyll på...Det är en viss skillnad att jobba i sin egen trädgård och att ha en park eller större trädgård som sin arbetsplats. Jag har haft några egna trädgårdar tidigare och försökt skapa den där drömträdgården, den som man ser framför sig i tankarna. Lyckade bitvis. Misslyckas man så är det bara jag själv som blir besviken.
Om man har sitt dagliga arbete i en trädgård, känner man givetvis ett krav att utveckla och sköta trädgården så bra som möjligt, med de medel man har. Har man ett gediget trädgårdsintresse så blir jobbet oftast inspirerande och många gånger fantastiskt roligt. Men vid motgångar så tar man personligen på sig misslyckandet även om det är skogens djur som orsakat skador eller om vädret bråkat.

Lantbruks- och trädgårdsyrket är som bekant väldigt beroende av vädret. Hur blir veteskörden? Hur utvecklas grönsaksodlingen och hur vacker blir prydnadsträdgården den kommande sommaren?
Efter den här sommaren kan inte Sveriges bönder vara direkt nöjda.

Som ansvarig för en trädgård vill man som sagt att den ska utvecklas som det är planerat och tänkt, och då ÄR man beroende av att vädret blir sådär lagom, med regn, sol och värme, lite blåst ibland så att svampsjukdomar inte får fritt fram i odlingarna...men inte för hård blåst som kan förstöra mycket i en trädgård.
Men det är inte många sådana somrar som jag har upplevt. Antingen blir det för mycket regn och kyla eller så blir det en för het och torr sommar. Men det är ju såklart inget att göra åt...det bara är så!

Den här sommaren hade i och för sig båda dessa väderförhållanden i perioder. Men det var extremväder. Juli var  extremt het och torr och många växter led i hettan trots att man vattnade regelbundet.
Sedan kom regnet...översvämningregnet och augusti har ju varit rätt kylig och inte har solen värmt speciellt många timmar. Det var vinterjacka som gällde i fredags morse.

Pelargonerna som mådde bra i den stekande solen blev dränkta i augusti och vilka pelargoner gillar för mycket regn? Och vilka levande varelser över huvudtaget gör det?
Änglatrumpeterna har inte mått så bra, bladen gulnar trots lämplig gödsling och omvårdnad. Salladen i trädgårdslandet tokväxte i julis hetta och av den regelbundna vattningen, och blev färdig alldels för tidigt.

Att förklara och ´´skylla´´ på vädret blir trots allt nödvändigt men det känns ändå på något vis som att man försöker skydda sig själv och det här inlägget är inget försvarstal...bara en sann bild från trädgårdsvärlden. Egentligen skulle man ju kunna skylla alla misstag i en trädgård på vädret och på rådjur och harar som äter knoppar eller på insekter och svampar som sätter käppar i hjulet för att få den där drömträdgården som man tänkt.

Nu jobbar jag i en slottsträdgård men om man har en egen trädgård så blir allt så mycket enklare om man gör den mer naturlik, att den inte blir så konstlad och märkvärdig. En naturlik trädgård drabbas inte lika hårt av skadedjur och av olika väderförhållanden, och tänk viken mångfald av både floran och faunan man får inpå knuten!

Nej, jag tror att jag ska sluta skylla på olika förhållanden. Varken på vädret eller rådjuren som äter sig mätta på mina blommor i parken. Det är som det är och mina egna misstag kommer jag givetvis att erkänna...men visst,  någon gång kommer jag nog att skylla ifrån mig på djuren eller vädret...eller på stjärnorna...!Kommentarer
Postat av: Lars Forslin

Så är det att odla: utelämnad till elementen. Och det blir sällan lagom. Undrar var någonstans förutsättningarna är bäst i världen för odling? Var skulle det vara lagom varmt och lagom blåsigt och lagom regnigt och lagom soligt? Kanske på högre altitider nära ekvatorn? Kenya? Hawaii? Nya Zeeland? Södra England? Irland? Kanarieöarna kanske? Där ligger medeltemperaturen på 25 grader och det går väl inte under 12 på vintern. Bara det regnar så låter det helt ok. Det ska nog vara kustområden för att få det jämnaste klimatet och för att få nederbörd. Darjeeling i Himalaya lär också vara bra. Relativt svalt på sommaren, men ändå tillräckligt varmt på vintern för att det ska vara behagligt.

2010-09-04 @ 21:01:15
URL: http://blogg.perenner.se
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Ja det är inte lätt att vara helt nöjd i det här yrket. Nu bor vi här och odlar här och det gäller bara att försöka vara till freds med de förhållanden som råder. Eller flytta till Kenya eller så. Men där kommer väl elefanter och giraffer och raserar ens drömträdgård.

2010-09-04 @ 23:11:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0