Site Meter

Direktrapporter från en het slottspark

 • Väcks som vanligt 4.45...fortfarande av Uffes ´´En historia´´.
 • På pigga ben rusar jag ner för trapporna och tar 307:an mot slottsparken. Det är redan 20 grader varmt ute och Stockholms vatten ligger helt spegelblanka. Solen lyser från en helt blå himmel och det är semesterlugnt på 4:an. På radion spelar man Bo Kaspers och jag försvinner bort i min vanliga halvmeditation då jag kör bil.
 • Nästan hela sträckan från Botkyrka till Södertälje arbetar man med att byta ut belysningen. Det kommer att pågå till 2012. Man kan undra vad det kostar och om man verkligen behöver gatubelysning mellan Stockholm och Södertälje? Hastigheten är nedsatt till 70 och jag brukar ligga tio över...de övriga kör som vanligt i 100 eller 110. Även de flesta 24 meters långtradare.
 • Helt plötsligt så är jag framme i slottsparken.
 • Sätter på kaffe och går ut och vattnar trädgårdslandet, tomaterna vid personaluteplatsen och terrassens blommor.
 • Sen blir det kaffe och ostmacka med utsikt över det spegelblanka vattnet. Tar några bilder. Lägger ut dem i morgon em.
 • Golvsliparna kommer och börjar lacka parkettgolv.
 • Jag börjar jobbet med att klippa rådhusvinet och vildvinet på slottsväggarna. Det är ett rätt jobbigt klättrande upp och ner på stegen. Jag börjar på borggården där det är skugga nu på morgonen men inser att det är nästan lika varmt och kvavt som i solen. Tar den här bloggpausen och dricker vatten. Ska övernatta här och det blir en lång arbetsdag men jag kommer att svalka mig med bad lite då och då. Det är en omöjlighet att klaga när man jobbar på en sådan här plats. Men trots det börjar jag längta lite efter en sammanhängande ledighet.
 • Nu återvänder jag till mitt klättrande på väggarna. Återkommer!
 • Funderar samtidigt över att det finns ungefär 3,3 miljarder kvinnor på jorden...
 • ________________________________________________________________________________

 • Vattenpaus igen. Nu börjar hettan slå hårt mot mig. 28 grader och jag klättrar fortfarande på väggarna och jag har slutat fundera över att det finns ungefär 3,3 miljarder kvinnor på jorden.
 • Jag har tagit dagens första bad nere vid bryggan och blev som ny. Tänker som en filosof och stegen är lätta på stegen...Snart lunch men jag ska klättra lite mer först. Och ta en före- och efterbild på den ena väggen där vildvinet växer.
 • ________________________________________________________________________________


Jo jag vet...det dyker lite där längst till höger...skyller på hettan.
 • Nu är hettan svår. Inga vindar i parken. Allt står stilla och solen bränner. Snart 30 grader igen. Tur att jag har min hatt. Jag har en liten bit kvar att klippa av vildvinet och sedan blir det jobb i skuggan....efter en kaffepaus kombinerat med bad. Tyvärr så fanns det två fågelbon kvar ännu där uppe i vinet...just där jag klipper och jag bäddade in bona så gott det gick med blad för att inte solen ska bränna på ungarna som låg där. Hade ju inte sett något tecken på att det skulle vara bon kvar. Funderar om föräldrarna inte skyddar sina senare kullar lika ivrigt som de gör med första kullen? Inga föräldrar som flög mot mig för att skydda ungarna.
 • Längtar till kvällen då det blir lite svalare. Snart är det dags att ta fram indianen i mig ....och börja dansa regndanser. Jag lovar att jag kommer att gå ut och ta emot regnet med öppna armar när det väl kommer. Om det kommer. På min väderkarta står det att det ska komma 15 mm regn på söndag.
______________________________________________________________________________________Den omtalade hatten...
 • Nej...den här hettan är ingen lek längre. Naturen, trädgården och trädgårdsmästaren håller andan och samlar krafter för att orka stå emot värmen. Många liter vatten dricks och nu är skugga hårdvaluta. Vinet är klippt och det är städat på marken. Nu är det skugga på terrassen och där finns nu eftermiddagens jobb. Att skrapa bort ogräs i alla kalkstensskarver. Glamoröst slottsträdgårdsmästarjobb! Men skuggan där är guld värd.
 • Kaffe är inte gott idag. Bara kallt vatten hjälper. Återkommer med mer action senare....för att här i parken händer det grejer en sådan här dag i mitten av juli!
 • Eller vi lägger till en låt till först...
 • ________________________________________________________________________________
 • Skönt att jobba i skuggan men jag rör mig som en sengångare, andas tungt och tänker inte alls, varken som en filosof eller som något annat.
 • Jag lägger ut en bild på min hatt i morgon!
 • Nu går jag och äter...vildsvin!
 • + 29 grader
 • ________________________________________________________________________________
 • Bundit upp Clematis Summersnow i trädgårdslandet. Vi har fyra stycken där och de växer kraftigt nu. Jag är nu utstämplad och klar med alla jobb för idag. Ska bara vattna lite senare ikväll. På väg ner till rummet såg jag ett rådjur stå och äta av ett äppelträd. Åt kart! Jag sprang emot det och efter en lång stund skuttade det lugnt in i skogen igen.
 • Nu tar jag boken och går ner till bryggan...det är skugga där nu.
 • Denna dagen ett liv...sa väl farbror Melker på Saltkråkan och så säger jag också. Hoppas på en kylig dag i morgon. Tack för idag!
 • Just det...jag hörde syrsor för första gången för i år. Känns lite sensommar!

Den vackra vindan som jag fick i födelsedagspresent. Tack R.


Astrantia major ´Ruby Cloud´ pch Hosta ´Krossa Regal´

För 1 år sedan
För 2 år sedan
För 3 år sedan
För 4 år sedan
För 5 år sedanKommentarer
Postat av: Mariana

Är det bra tid att klippa ´vinet´nu? jag har aldrig klippt mitt men så är det inte så stort ännu.

Mariana

2010-07-15 @ 09:49:14
URL: http://tradgardsdesign.blogspot.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Vårt vildvin och rådhusvin håller på att klä in hela slottet så att det är en bra tid att klippa. Jag har inte kunnat klippa det tidigare eftersom det är många fågelbon just där jag beskär men nu är alla ungarna utflugna.

2010-07-15 @ 10:25:30
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Janicke

Tufft att klättra i värmen! Själv orkar jag knappt sitta i vilstol i skuggan.

2010-07-15 @ 11:28:30
Postat av: Ramona K

Snart tar jag siesta. Tack och lov har vi en svalare källarvåning. Sedan börjar arbetspasset nr 2 i trädgården. Jag har nästan lite svårt att fatta men vi har skördat och ätit de allra första persikorna från trädet jag köpte förra året. Det är "Frost" som ska klara sig i zon 3. Vi har zon 4. Trodde att jag hade gallrat bort alla utom 4 kart men det blev 14 jättestora, söta, saftiga persikor. Vilken lycka!

Ta det försiktigt med stegen och värmen!

2010-07-15 @ 12:51:23
Postat av: Anita

En härlig beskrivning av din dag. Jag håller tummarna för att fågelungarna klarar sig. Doppet från bryggan låter härligt och jag hoppas din lunch var god. Själv har jag gått på semester idag vid lunch. Det är en njutning ska jag säga. Och även om jag nu har semester så har jag faktiskt inget emot om det skulle komma lite regn på söndag.Ha en fortsatt skön dag ...

2010-07-15 @ 14:42:39
URL: http://anitalinder.wordpress.com
Postat av: Eva

Jag har kört med trimmern ett par timmar i dag, ett nödvändigt litet helvete i värmen. Efteråt badade jag i vår barnpool som är till bara för maken och mig, drack stora mängder rabarbersaft och konstaterade att jag överlevde det djävulsarbetet också. Och sädesärlan drar upp en andra kull som hon placerat i ventilationsskorstenen till tvättstugan...

2010-07-15 @ 15:08:21
URL: http://skogseva.blogspot.com/
Postat av: Mira

Hatt?

2010-07-15 @ 16:11:25
URL: http://mirasmirakel.blogspot.com
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Janicke: Aj det låter illa. Jag skulle absolut orka sitta i en vilstol i skuggan!Ramona K: Ja Frost är bra och vad kul med er skörd. Bara att njuta nu då! Var försiktig med solen nu!Anita: Då får jag gratulera till semestern då. Njut så mycket du bara orkar nu...i sol eller i regn.Eva: Låter tungt. Jag har två dagars trimmerkörning framför mig och skulle jag börja med det i den här värmen så skulle jag behöva en ambulans som säkerhet här.Mira: Jag kallar allt man har på huvudet för hatt...det här är väl mer åt kepshållet...eller nåt. Kommer en bild i morgon.

2010-07-15 @ 16:48:53
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Hillevissan

När ska du bli Sommarpratare? Tycker det är dax nu!

Underbart inlägg, kändes som om jag var där i hettan:-)

Hälsn från en av de där 3,3 miljonerna;-)

2010-07-15 @ 19:46:22
URL: http://stocksundgarden.blogspot.com
Postat av: Åsa!

Jag håller tummar och tår för söndagens regn!

2010-07-15 @ 20:08:15
URL: http://bitihopdax.blogspot.com
Postat av: Ann & Kassia

=) Vilket slit i värmen...kände verkligen hur hettan

sved och svetten rann...även de irrationella tankarna som blåste förbi ;o)

Vilken tur att du inte hittade ormen i år...högt där uppe.( det började småregna för 110 minuter sedan här på skogen, det första på flera veckor, håller tummarna för att det fortsätter!!)2010-07-15 @ 20:44:45
Postat av: Ann & Kassia

Ds! det skulle stå 10 minuter sedan här ovanför...och nu har regnet redan upphört =( hälsn. tryckfelsnisse..

2010-07-15 @ 20:47:43
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Hillevissan: Sommarprata? Jag pratar hela sommaren...en hel del med mig själv här i parken...Åsa: Ja verkligen. Vi behöver!Ann & Kassia: Funderade också varför du räknade 110 minuter...här är det lite mulet nu men inga regndroppar.

2010-07-15 @ 20:51:42
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Madame C

Förstår att det är en dubbel känsla att ha ett så fantastiskt jobb, men jobba nu när så många är lediga och vädret är så fantastiskt!

Avundas dig en smula, men ändå inte:)

Ha det fortsatt gott,

Charlotta

2010-07-15 @ 22:35:00
URL: http://cesarstradgard.blogspot.com
Postat av: billan

Härligt inlägg! Kändes som om jag var med där på ett litet hörn i parken en solig dag. Ser fram emot morgondagens bilder, gärna med hatt....:)))

Hoppas du sover gott nu, om några timmar berättar Uffe "En Historia" igen!

Postat av: Kersti

helt overkligt med denna sommarvärme. Återvände nyss från Skottland. +9 och regn hade vi där, inte hela tiden mest höll det sig runt 15 men i alla fall gaska långt från detta. Huvudet går på sparlåga. Det är detta vi längtade efter när drivorna låg hög i vintras.

2010-07-16 @ 00:19:47
URL: http://plommenad.blogg.se/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Madame C: Jag har inga som helst problem med att jobba i juli...har alltid gjort det och jag vill faktiskt hellre ha semester i augusti då det är lugnare i Sverige.billan: Hatten är på plats...men inte på mig.Kersti: Absolut...om jag får en klagande tanke...så tänker jag tillbaka på vintern som var.

2010-07-16 @ 16:12:10
Postat av: Mira

Det där är inget hatt, det är en mössa. En skärmmössa. Hatt har brätte runt om och kepa en helt annan skärning... Kom igen när du skaffat... Hatt! ;)

2010-07-17 @ 08:13:13
URL: http://mirasmirakel.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0