Site Meter

Trendiga och arga eko-punkare

Trädgårdstrender under 2010

Som jag har väntat! På Allt om Trädgårds nr. 2 där årets trender inom trädgård avslöjas. En trend är det som man i förväg ska nosa upp...innan det hänt, som Marit Danielsson skriver i AoT.

De som förutspår trenderna förutom AoT-redaktion är:
Amelia Adamo (chefredaktör för M-magasin) som tror på djuplila blommor.
Lotta Ahlvar (VD för Svenska moderådet) tror på samspelet mellan svarta och vita blommor och silvriga blad. Även samspelet mellan mjukt och tuktat. Ulf Nordfjells vinnarträdgård i Chelsea Flower Show kommer att inspirera.
Synnöve Mork (designer och inredare) tror på ätbara trädgårdar.
Monika Ahlberg (kokboksförfattare) vill ha sommarmalva och rosenskära i snittlandet och rödbetor och morötter i kökslandet.
Claes Blom (chefredaktör på Sköna Hem) tror på outdoor living-trenden. Inredningen flyttar utomhus.
David Carlson (designentreprenör) kommer att fortsätta odla gammaldags rosor oavsett trender. Han tror på fler trädgårdsland.
Cay Bond (trendanalytiker) rosor som ser lite vilda ut är på väg tillbaka och miljötrenden har gjort oss mer kvalitetsinresserade.
Och sist men inte minst och alldeles självklart...Ernst Kirchsteiger! Han tror att de yngre kommer att lyfta det ekologiska odlandet och skapa crossover-rabatter med blommor och grönsaker.

En skara pålitliga trendsättare med andra ord...det känns tryggt! Jag tycker att Ernsts crossover-planteringar där man blandar blommor och grönsaker låter bäst...och att gammaldags och lite vilda rosor blir trendigt.

Förra årets trend var att stressa mindre och försöka uppnå harmoni i sin trädgård.

Nedanstående 10 trädgårdstrender har jag skrivit av från Allt om Trädgård nr. 2 - 2010 och inom parantes finns mina egna korta kommentarer.

  • Farmer style - Vår längtan att försörja oss själv, äta nyttigt och veta exakt vad det är vi äter, skapar en nästan andlig längtan efter gamla tiders självhushållning. (Låter fantastiskt, det gäller att lära de kommande generationerna. Odling borde bli ett skolämne)
  • Flyttbara odlingar - Nu kommer väv-väskorna som man fyller med jord och som passar utmärkt både i trädgården och på balkongen. Praktiska saker som inte väger något och som knappt tar någon plats under vintern, och som rymmer mycket jord så att odlingen blir mer lättpassad än småkrukor. (Säkert praktiskt men jag vet inte om det blir så snyggt?)
  • Old Ladies´cottage roses - Det uppstår en ny rosenvurm där doften gott kan få stryka på foten bara man får till rätt utseende, för nu längtar vi efter höga, klängande rosor. Sagans pepparkakshus är förebilden, det lilla huset i skogen där rosorna klänger runt dörren. (Den trenden finns alltid hos mig)
  • Eko-punk - Ett gäng allvarliga unga män med sandaler och bara överkroppar och tjejer med tvätterskehuckle och spannar. Spaden i jorden. Och det osar om dem. De är unga och arga och hanterar sin politiska övertygelse med att gräva fram kvadratmeter efter kvadratmeter av bar jord. De odlar nyttiga saker. Ekosaker. (Ok jag förstår AoT:s glimt i ögat när de beskriver den lite tuffa och punkiga ekostilen med den goda tanken. Men det är så här vi skaffar en bild av människor som försöker leva sunt och rätt. De ser ut på ett visst sätt och är arga...?! Inte bra.)
  • Brandgult i topp - Orange ska få oss att spärra upp ögonen i vår. Ingen försiktig nyans, utan knallig djuporange, tänk nagellack, tänk 70-talsvilt. Dahlia, läkerudbeckia, zinnia och inkakrage. Mörklila blir också enn trendfärg. (Tycker att det varit ganska mycket orange redan...men färgen kanske visar sig ännu mer i år. Vem vet...kanske Viktoria har ringblommor i brudbuketten där i den med tops rengjorda Storkyrkan?)
  • Grönsaker med tillbehör - Att odla grönsaker har varit en trend ett tag nu men nu ökar våra krav. Nu vill vi ha garantier för att lyckas. Vi experimenterar inte gärna med vår tid nu, det vi sår vill vi också skörda. Färdiga grönsaksplantor är säkrare, så det kommer att planteras många och nya plantor. Nybörjarprylar är också heta, som enkla pallkragar eller odlingsbänkar. Bärbuskar kommer också att bli superpoppis, krusbär och hallon är glödheta. (Ja vad ska man säga...odla grönsaker är bra...mycket bra!)
  • Stora filurer och udda krumelurer - Trenden med riktiga blomblommor, alltså blommor med välavgränsade, tydliga och stora blomkroppar, lever vidare. Några av favoriterna blir den fina rosenskäran ´Double Click Rose Bonbon´ starkt färgade dahlior, både pomponbollar och enkelblommande. Zinnian är fortfarande hetare än het. Hortensian lever också vidare. Spana också in starkt mörkrosa rosenskäran ´Rubenza´. (Lite kul kanske....men också en aning vulgärt, inget jag tar till mig direkt)

  • Luther slumrar - Vi kommer att leja bort trädgårdsarbete i högre grad: beskärning, ogräsrensning, gräsklippning och röjning av sly. Dels beroende på en förskjutning i synsätt, dels för det härliga ROT-avdraget som gör att du får dra av 50 % av arbetskostnaden, upp till 50 000 kr. (Så bra för de som vill jobba med trädgård men visst kan det väl vara rogivande att rensa ogräs?)
  • Stora, alltså stora, krukor - Uppstammat och formklippt flyttar in hos allt fler, och då får de gärna växa i stora krukor som samtidigt fungerar som bra avgränsningar och tydliga former. I de här krukorna planteras i år gärna något inhemskt, t.ex. uppstammad lönn eller gran. För blommigare krukor funkar allt från kryddor och perenner till rosor. (Tycker att det är svårt att hitta riktigt snygga stora krukor och urnor...men det kanske kommer mer nu när trenden säger...stora krukor.)
  • Grunkor, prylar och grejer - Kring trädgårdsboomen forsar nya produkter fram. Vi får allt lättare att hitta just den planteringsspade vi gillar, det förkläde eller den söta emaljskylt som passar just oss. Det kommer att finnas örtsalvor för trädgårdshänder, kläder med odlingsbrätten - numera också snyggt designade. Vi väntar dock på flre prylar som ger oss hjälp att beveka det svenska sommarvädret, hjälp med grovjobbet och de trista bestyren. Sådant som miljövänliga automatiska bevattningssystem, trädgårdsmaskiner, enkla fällbara plastväggar - som husvagnarnas förtält - för altanen blåsiga dagar. (Plastväggar???  och nyare trädgårdskläder utvecklas just nu endast för kvinnor känns det som. Vi män får hålla oss till våra vanliga Fristadskläder...!)
Nu går vi ut och sätter egna trender gott folk! Vi ser fram mot ett fantastiskt år i våra trädgårdar.

Dagens trendiga låt
.

Kommentarer
Postat av: NinaVästerplana

Ja jisses! Tänk om man skulle lyssna på alla trend-nissar! Trädgård för mig är långsiktigt o själva bökandet o grävandet o rensandet är det som är kul. Lite som när man var liten o grävde dammar o kanaler för smältvattnet på våren ;-)

Hát himla gôrgôtt i trädgårdsdjungeln

Nina

2010-01-16 @ 10:43:19
URL: http://ninasblivande.blogspot.com/
Postat av: Mariana

Tycker inte det var direkt några nyheter det var mest upprepningar av alla tycka till personer.

Det där med att blanda grönsaker och blommor är väl inte något nytt.

Något jag inte gillar är att det blit mer och mer plastiga föremål.

Det är lustigt med orange och gult det ser så häftigt ut men det är svårt att få in i trädgården, köper sällan gult.

Men mera stora krukor tror jag på med tex. klippta häckväxter och små träd.

En bra sammanställning du gjort och håller med dej om att det ska finnas med i undervisningen det skulle barnen bara må bra av.

En sak är nog säker att det blir fler och fler som håller på med trädgård.

Ha det bra

Mariana

2010-01-16 @ 12:09:18
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

NinaVästerplana: Jag bryr mig inte heller men tycker att det är intressant med trender. Ha det görgott själv...Mariana: Nej inget nytt med blommor och grönsaker blandat...men det kanske blir vanligare kan man hoppas. Ha det gott!

2010-01-16 @ 16:55:17
Postat av: Katarina

Men å, vad jag längtar! Trend eller ej, jag kör nog vidare med mina rosor jag. Och i år ska pallkragarna komma på plats!

2010-01-16 @ 22:05:12
URL: http://kollitott.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0