Site Meter

Holger Blom - stadsträdgårdsmästare i Stockholm 1938-1971

Holger Blom född 1906, död 1996 i Stockholm, var en svensk arkitekt och landskapsarkitekt. Från 1938 till 1971 var han stadsträdgårdsmästare i Stockholm. Holger Blom formulerade och omsatte sociala riktlinjer för Stockholms parker och tillsammans med sin medarbetare Erik Glemme upplevde Stockholms parker en internationellt uppmärksammad storhetstid med det som skulle kallas Stockholmsstilen. (Wikipedia)

Han var född i Stockholm och hans fullständiga namn var Holger Edvard Maria..! Blom. Vid sin död bodde han på Odengatan 15 i Stockholm.

Holger Blom ville skapa stora parker i Stockholm där stadens invånare kunde vistas på ett enkelt sätt. För picknick, lek, teater och olika evenemang. Han var även med att stara Parkteatern 1942.

Han ville att de stora parkerna skulle kopplas ihop genom parkstråk och inte bara vara gröna inslag i staden.

 

 

Holger Blom (bättre efternamn kan man väl inte ha som trädgårdsmästare) var 32 år då han tillträdde som stadsträdgårdsmästare och den näst yngsta parkchefen, Stockholms första stadsträdgårdsmästare Alfred Medin var endast 28 år då han tillträdde tjänsten som stadsträdgårsmästare.

 

En mycket känd mötesplats i Stockholm är svampen på Stureplan. Det är ett regnskydd skapat av Holger Blom och som stod färdigt 1937. Stureplan var då en knutpunkt för spårvagnarna. 1988 revs svampen eftersom Stureplan skulle utökas som trafikplats men eftersom det blev så tomt och stor saknad efter svampen så återuppfördes den året därpå.

 

 Stureplan på 1930-talet. Bilden tillhör Stockholms Stadsmuseum.

 

1935 började man bygget av det fyra kilometer långa parkstråket från Fredhäll till Stadshuset på Kungsholmen. Nu skapades också den stora Rålamshovsparken som med sitt läge vid Riddarfjärden är en populär plats för Stockholmare på sommaren. Något längre västerut ligger det välbesökta Smedsuddsbadet. Det var förra stadsträdgårdsmästare Osvald Almqvists idéer som Holger Blom här förvekligade.

 

Norr Mälarstrands parkstråk är 800 meter långt och bara ca. 15 meter brett. Här finns sittplatser, platser att sola på, bryggor, små dammar, lekplatser, ett trädgårdsrum och även strandcaféet som numer heter Mälarpaviljongen. Norr Mälarstrand byggdes under krigsåren 1941-43. Alla växter som planterades utefter parkstråket var av svenskt ursprung. Man anlade miniatyrlandskap av björkhage, hassellund och alkärr.

 

 Norr Mälarstrand 1923. Bilden tillhör Stockholms Stadsmuseum

 

 Rålambshovsparken och Norr Mälarstrand

 

Holger Bloms vision var att man genom parkstråk skulle nå ut från staden mot landet, till fots, med cykel eller skidor och han ville att man skulle nå de stora städerna genom dessa naturkorridorer, befriade från bebyggelse och trafik. Hur fel det blev Holger. Nu är det den tunga trafiken som har första prioritet och några naturkorridorer in  eller ut från staden är nog svåra att hitta. Tänk om du hade haft makt att genomför den fantastiska idén!

 

Holger Blom hävdade att parken i staden var lika viktig som bostaden. Parken skulle vara samlingsplatsen och en plats för rekreation och vila. Han hyllar Stockholms topografi med allt vattnet och de omväxlande höjderna och dalarna. Han berömmer dock även Malmö trots att staden ligger på slätten. Han menar att de på ett skickligt sätt ha anlagt parkerna.

 

Holger Bloms syn på parkerna:

Det är fel att tro, att den allmänna parkens uppgift först och främst är att bereda växtplats för träd, gräs och blommor. Dessa äro endast medel. Målet är befolkningens rekreation med allt vad detta innebär av omväxling, nyttig och nöjsam. Härför skola i första hand parkerna draga försorg. Detta fordrar, att i parkerna områden skapas, där stadsbon kan söka lugn och vederkvickelse i en sund och vacker omgivning.

 

Holger Blom ritade även flera anläggningar på Skansen som elefanthuset, giraffhuset, sjölejon- och pingvinanläggningen m.fl.

1943 ritade han de regnskydd för busshållplatser som än idag finns kvar på fem stället på Djurgården, nämligen vid Blockhusudden, Djurgårdsbrunn, Edelstams väg, Manillavägen och vid Thielska galleriet. De regnskydden är dock tillverkade efter Bloms ritningar i slutet av 1990-talet.

 

I slutet av sin karriär var Blom sekreterare i Skönhetsrådet och han engagerade sig mycket i Galärvarvsparken och Vasamuseets placering vid mitten av 1980-talet. Han dog 89 år gammal 1996.

 

Till Pia Krensler

Holger Bloms efterträdare. Nu är det upp till dig Pia Krensler som fått det ärofulla uppdraget att verka som stadsträdgårdsmästare i Stockholm igen. Det är 30 år sedan vi hade en stadsträdgårdsmästare i Stockholm. Kan du inte fortsätta en aning med Holger Bloms vackra tankar. Hans tankar att människor måste må bra trots att de bor i en stor stad. Att vårda våra gröna lungor, parkerna och andra grönområden och ser till att det inte byggs hus på varje liten ledig grön yta. Visst har vi redan bra parker och nära till naturen men byggherrarna fyller hela tiden ut våra gröna platser.

Du tillträdde förra året och jag vet inte riktigt vad din uppgift är men det är en oerhört viktig tjänst du tillträtt. Kan du inte göra dig hörd lite mer? Jag sökte på Internet och hittade det här och det här, artiklar som skrevs när du tillträdde tjänsten. Vad gör du nu? Hur ser dina dagar ut? Vad är din vision? Jag bor i den här staden och vill veta!

Men det är kanske som det stod i SVD att du inte får någon egen förvaltning att basa över, att stadsträdgårdsmästaren blir en kung utan eget rike. Stockholms parkfrågor kommer tydligen även framöver att vara utspridda på 17 olika förvaltningar. Finns det någon på dessa förvaltningar som har en vision vad gäller parker och grönområden i huvudstaden eller får ni bara acceptera att man bygger hus på allt fler gröna ytor?

Jag önskar dig lycka till Pia och jag väntar på att höra något om dig framöver.

 

Läs Wikipedias fina sammanställning av parker i Stockholm här.

 

 


Holger Bloms verk i urval
Källor:
Stockholms parker av Bertil Asker 1986.

Kampen mot stenstaden av Holger Blom. Ur Svenska turistföreningens årsskrift 1947
Bilder bl.a. från Stockholms stadsmuseum och från boken Stockholms parker
Wikipedia _____________________________________________________________________________________


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0