Site Meter

Bloggrapport om kommande trädgårdstrender

Årets globala trädgårdsrapport från Husqvarna® och Gardena® visar att:


• Individualismen tar steget ut i trädgården

• Svenskarna spenderar mest i världen på sin trädgård

 

Att hålla jämna steg med grannens trädgård är inte längre nödvändigt. Nu ska du, ivrigt påhejad av dina trädgårdsvänner på nätet, använda din trädgård för att uttrycka dig själv och din personlighet. Efter de senaste årens likformighet blir nu ledordet individualism. Det visar den årliga globala trädgårdsrapporten, Global Garden Report, från Husqvarna och Gardena som också slår fast att svenskarna spenderar mest i världen på sin trädgård.

 

Husqvarna och Gardena strävar ständigt efter att lära sig mer om vilka drivkrafter som påverkar trädgårdsentusiaster runt om i världen. Tillsammans med analysföretaget Kairos Future har Husqvarna och Gardena tittat närmare på vad trädgårdsbloggarna har att säga om sin hobby. Hela 1,4 miljoner blogginlägg från 13 länder, varav 46 698 blogginlägg från Sverige, har analyserats inför skapandet av trädgårdsrapporten

Global Garden Report 2010. Global Garden Report visar att individualismen i trädgården är på stark frammarsch världen över och att den nya trenden tilltar via ökat

användande av sociala medier. Via bloggar och mikrobloggar kan trädgårdsentusiaster både hämta inspiration, ge uttryck för sin personliga stil och hitta nya vänner som de delar sitt intresse och sin stil med.

 

– Genom att ha ett öra mot bloggosfären kan vi fortsätta att utveckla innovativa trädgårdsprodukter som gör det möjligt för villaägare världen över att förverkliga sina trädgårdsdrömmar, säger Margaretha Finnstedt Møller, global PR-chef, Husqvarna AB.

 

Sverige

Rapporten omfattar 46 698 blogginlägg från Sverige, som också är det land i världen där man spenderar mest pengar per person på sin trädgård. Genomgången visar att svenskarnas vanligtvis så moderna värderingar inte alls återspeglas i trädgårdsskötseln. Istället är det en modern ”mormorsstil” och tradition som gäller där det gärna saftas och syltas med egenodlade bär, frukter och grönsaker. Det är kvinnorna som bestämmer hur det ska se ut i trädgården och vad som ska göras, medan mannen får utföra själva grovarbetet.

 

Kvinnor är i klar majoritet bland de svenska trädgårdsbloggarna och ämnena kretsar kring familjelivet och kring att skapa ett ombonat hem för hela familjen. För dessa kvinnor är hemmet och trädgården ett glädjeämne som visar att man lever ett gott liv och dessutom något de är mycket stolta över.

 

De starkaste trädgårdstrenderna i Sverige är:

1. den vildvuxna trädgården

2. trädgården som fristad

3. den stylade trädgården

 

Globala trender

Intresset för trädgård är stort bland bloggare i tillväxtmarknaderna Brasilien, Ryssland och Kina och i länder med en snabbt växande medelklass som t ex Sydafrika och Polen utgör trädgården inte sällan en statussymbol. I västvärlden tenderar man att gå från traditionellt odlade trädgårdar till en mer avslappnad attityd där intresset för det naturliga, vilda samt att kunna äta det man odlar blir mer och mer framträdande. Köksträdgården är den hetaste trenden bland bloggarna världen över, en trend som accelererade förra året när Michelle Obama omvandlade en del av Vita Husets gräsmatta till en ekologisk köksträdgård.

 

De 10 hetaste globala trädgårdstrenderna

Trots den våg av individualism och personlig stil som drar fram bland trädgårdsbloggarna, kan man urskilja 10 tydliga globala trender bland

alla blogginlägg som rapporten omfattar.

 

1. Köksträdgården

Den överlägset största globala trenden är köksträdgården och det finns en tydlig längtan efter att odla egna köksväxter och grönsaker. Dels vill man spara pengar och skära ner på antalet besök i matbutiken, men framför allt vill man veta var maten kommer från och vad som används för att odla fram produkten.

 

2. Den ekologiska trädgården

Den ekologiska trädgården kan ses som en motreaktion mot det utbredda användandet av bekämpningsmedel inom livsmedelsindustrin. Fler och fler odlar egna grödor vilket ger tillgång till hälsosammare och billigare frukter och grönsaker. Precis som köksträdgården förväntas den här trenden fortsätta växa efter 2010 och den ekologiska trädgården återspeglar även den funktionella inställning till trädgårdsarbete vi såg i västvärlden på 50-talet.

 

3. Trädgården som fristad

I vår hektiska tillvaro blir hemmets trygga och lugna vrå allt viktigare och allt fler ägnar sig åt trädgårdsskötsel för att varva ner. Under 2010 kommer vi i större utsträckning använda vår trädgård som en fristad för att slappna av efter jobbet, ladda batterierna och framför allt ta tillvara på naturens lugnande kraft.

 

4. Den stylade trädgården

Att styla människor, hus, och till och med hunden har länge varit på tapeten – och nu är det trädgårdens tur. Trädgårdsentusiasterna tar tillfället i akt att ge uttryck för sig själva och sin personlighet genom att styla och piffa trädgården till ett litet konstverk.

 

5. Den vildvuxna trädgården

I motsats till den stylade trädgården finns det även en ökande trend att vilja skapa en naturligt vacker och vildvuxen trädgård. Istället för en formklippt och strukturerad trädgård låter man naturen ha sin gång och uttrycker på så sätt sin självständighet och sitt oberoende gentemot rådande trädgårdstraditioner.

 

6. Trädgården som vardagsrum

Fler och fler väljer att använda sin trädgård som en förlängning av vardagsrummet. Några tecken på denna trend är den ökade populariteten av loungemöbler till trädgården, att matlagning sker utomhus i allt större utsträckning och att ”alla” ska ha en uppvärmd uteplats. Trädgården blir en naturlig samlingspunkt vid festliga tillfällen såsom bröllop och födelsedagar.

 

7. Cityträdgården

Som en följd av den nya gröna vågen kan vi under 2010 förvänta oss en explosion av cityträdgårdar. Trots svårigheten att få tillgång till trädgård i städerna låter sig inte den s k gröna gerillan (”guerilla gardners”) stoppas, utan ser till att det dyker upp spontana och inte alltid helt lagliga trädgårdsodlingar på offentliga platser i städerna.

 

8. Den prunkande trädgården

Det är ett faktum att hårt trädgårdsarbete som resulterar i en vacker och prunkande trädgård är en sann glädje för trädgårdsägaren. Det gör att traditionell beskärning fortsätter att vara en stark trend även under 2010. Egentligen handlar det inte så mycket om struktur och planering utan mer om en verklig kärlek till trädgården och om den tillfredställelse som hårt trädgårdsarbete ger.

 

9. Krukträdgården

Krukträdgårdar poppar upp över hela världen, vilket återspeglar en längtan efter att vara nära naturen trots att man inte har tillräckligt med plats för att anlägga en egen trädgård. 2010 kommer vi att se en ökning av krukträdgårdar, i synnerhet med grönsaksodlingar, allt eftersom trädgårdsentusiasterna försöker dämpa effekterna av den ekonomiska krisen och muntra upp tillvaron.

 

10. Växthusträdgården

För trädgårdsbloggarna är växthuset mycket mer än bara en plats där man odlar växter. Den som bygger ett växthus visar att han/hon tar sitt trädgårdsarbete på största allvar. Ett växthus är status i trädgårdsbloggosfären och ju längre norrut du bor, desto viktigare blir det.

 

Rapporten i sin helhet med bilder finns tillgänglig via:

www.husqvarna.com/press

 

För mer information, vänliga kontakta:

Margaretha Finnstedt Møller, global pr-chef Husqvarna AB

Tel 070-678 61 58

Epost: [email protected]

 

Pernilla Jonsson, affärsområdeschef Konsument, Marknad & Innovation,

Kairos Future

Tel 070-552 25 04

Epost: [email protected]

 

Husqvarnas pressjour

Tel: +46 8 738 70 80

Epost: [email protected]

 

Om rapporten:

Global Garden Report publiceras av Husqvarna och Gardena. Studien

är baserad på internationell research och har utförts av Kairos Future.

Rapporten i sin helhet kan laddas ner på www.husqvarna.com/press

eller beställas på [email protected].

 

Högupplösta bilder finns att ladda ner på www.husqvarna.com/press.

 

* Siffrorna är hämtade från Datamonitor som är ledande leverantör av global företagsinformation.

Till trädgårdsarbete räknas inköp av växter, blommor, buskar, träd, verktyg, trädgårdsredskap

gödsel, material till trädgårdsbyggnader så som lusthus, växthus, skjul, staket, trädgårdsslangar,

vattensprutor, bevattningssystem, utegrillar, möbler och prydnader. Siffrorna är beräknade på

detaljhandelns rekommenderade försäljningspris och genomsnittliga valutakurer för 2008 har

används. Totalt ingår 13 länder i undersökningen (Australien, Brasilien, Kina, Danmark, Frankrike,

Tyskland, Norge, Polen, Ryssland, Sydafrika, Sverige, Storbritannien och USA).

 


Kommentarer
Postat av: Karin A

Spännande läsning! Tack för information och länk. Trevlig helg! :)

2010-02-05 @ 11:25:23
URL: http://photographybykarina.blogspot.com
Postat av: Mariana

Kul läsning, några punkter stämmer in på en.

Ha det bra

Mariana

2010-02-05 @ 12:23:46
URL: http://www.tradgardsdesign.blogspot.com
Postat av: Hillevissan

... försökte svara på Linedansarna tidigare... var sjutton tog de vägen?

Trevlig helg



Hillevissan

2010-02-05 @ 12:27:00
URL: http://stocksundgarden.blogspot.com
Postat av: Georg Grundsten

Tack Hasse!

Mycket intressant läsning.

=) Georg

2010-02-05 @ 20:45:17
Postat av: Carin

Kul läsning. Vi ska i sommar börja anlägga en ny trådgård seden vi nu bygger hus. Vi har många planer och en hel del stämde in på olika typer.

/Carin

2010-02-06 @ 08:17:31
URL: http://www.salstatosee.blogspot.com
Postat av: Staffan H

Intressant läsning och det är nog första gången jag läser en text skriven på det sättet i trädgårdssammanhang. Jag tror definitivt att vi har modet att låta våra trädgårdar spegla oss själva och den tid som finns att lägga på trädgårdsarbete. En trädgård ska nog heller aldrig vara riktigt färdig.

2010-02-06 @ 12:33:37
URL: http://staffanhuss.wordpress.com
Postat av: Lotta

Kul att se min bild i er rapport under Sverige. Blir så glad!

Kram Lotta

2010-02-22 @ 18:33:23
URL: http://fotografochstylist.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0