Site Meter

Lilla slottsträdgården på Läckö

13 augusti 2008
 
 
 
 
Besök 24 juli 2018, se här!
 
Simon Irvine och Hasse Wester. 24 juli 2018
 
Simon Irvine och Cecilia 24 juli 2018
 
 

Jag hade genom Instagram tagit kontakt med trädgårdsmästare Simon Irvine och vi bestämde oss för att ses för att hälsa i trädgården. Flera gånger under en femton års period har jag besökt Läckö och varje gång har Simon haft semester, men nu var han äntligen på plats.

 

När man genom entrétrappan vandrar ner till den vackra köksträdgården som är skyddad av murar åt alla håll, omfamnas man av höga kungsljus och ålandsrot som växer vilt och vackert bland trapporna, där även pipörten fortfarande blommar. Den här dagen klipptes buxbomhäckarna, som inramar de olika odlingskvarteren och snören var spända för att häckarna skulle bli perfekt formade. Det var trevligt att få prata en stund med den legendariska trädgårdsmästaren som skapat denna vackra köksträdgård, på en plats där det för 28 år sedan endast fanns en gräsmatta. Det här är alltså hans verk och redan från början planerade han in den fantastiska pergolan mitt i trädgården, som först nu ser ut som han tänkt. Inne i pergolan finns bänkar där de som söker skugga kan vila. Vila i skugga vill man ju göra hela tiden denna heta sommar.

 

 

Simon Irvine är trädgårdsdesigner och har bland mycket annat skapat rosenträdgården i Wij trädgårdar i Ockelbo och har även gett ut två böcker, Om trädgårdar från 1998 och I kökslandet från 2004. Han är verkligen så som man förställer sig en riktig trädgårdsmästare, kunnig, lågmäld och vänlig, och med rätt outfit. Han berättade att hans hatt finns att köpa på NK i Stockholm! Simon som är 66 år och inte har några planer på att gå i pension, är utbildad vid Royal Botanic Gardens i Kew och har bl. a varit trädgårdsmästare hos National Trust.

 

 

Hämtat från Simons hemsida:

 

Simon Irvine är en flitigt anlitad och mycket uppskattad föreläsare 
och har medverkat i många olika sammanhang – på universitet och 
olika trädgårdsutbildningar, på konferenser om trädgårdsterapi, om trädgård och mat och om trädgårdsturism, på bibliotek och museer, 
hos studieförbund, trädgårdssällskap och andra kulturorganisationer.

 

 

Trädgården är vacker med sitt läge vid Vänerns strand, men visst märks det att vi befinner oss i en extremt het sommar. Även om trädgårdens växter får det vatten de behöver så är som om de kämpar i den brännande solen. Grönsakerna som är sådda i svängda vackra linjer ser som vanligt fina ut och kålen är fantastisk. Odlingarna är självklart ekologiska och allt ätbart tar restaurangen hand om!

 

 

Det gick inte att vistas så länge i trädgården då solen brände över växter och människor, så vi åkte bort och checkade in där vi skulle bo. På Läckö Strand finns olika boenden, camping, vandrarhem och Bed & Breakfast. Vi hade valt B&B och det var ett helt ok rum - vi skulle ju bara bo där i en natt. Vi tog bilen för att utforska omgivningarna lite och upptäckte att det fanns ett café som heter Djurgårdsuddes café och även gästgiveri Traneberg, vilket var mycket märkligt, Jag bor ju i Traneberg hemma i Stockholm och Cecilia bor på Blockhusudden på Djurgården. Vi brukar säga udden. Någon slags tecken kanske?

 

Vi åt nere vid Spikens fiskehamn innan vi återvände till Läckö Strand, där vi tillbringade kvällen vid sandstranden, med utsikt över Europas fjärde största insjö. Det blev en riktig mysig kväll då temperaturen var mer anpassad för oss nordbor. Jag brukar inte ha problem att bada i ganska kallt vatten, men när jag gick i här kändes det som om någon stack knivar in i benen. Så oerhört kallt var vattnet. Konstigt efter den långvariga värmen i hela Sverige.

 
 
 
 
4 augusti 2010
 
 
 
 
Den här gången skedde min onsdagsvandring 38 mil hemifrån. Ett hårt regn hemma byttes mot sol vid Läckö slott. Efter att ha ätit en mycket god medhavd sallad vid stranden mitt emot slottet blev det dags att kliva ner i den där vackra slottsträdgården som Simon Irvine (som hade semester nu) skapat. För två år sedan besökte jag trädgården den 13 augusti, och då tyckte jag att det blommade fler pipört på den övre etagen i trädgården. Nu märktes mest ålandsrot, bolltistel, stockrosor mm men pipörten blommade fortfarande. Sommarens hetta hade gjort att flera perenner blommat ut tidigare än normalt.
 

Den här platsen med sitt höga läge på en udde vid Vänern sydligaste strand är fantastiskt vacker och köksträdgården har ett perfekt läge med sol nästan hela dagen och med skyddande murar runt trädgården.
Jag pratade en stund med trädgårdsmästare Jesper, som jag hade mailkontakt med tidigare i år och han trivdes bra här med sin första säsong i Läckö lilla slottsträdgård. Han har en vacker arbetsplats. Jag försökte tänka mig in i trädgårdsmästarrollen här själv...men jag behöver nog större ytor att röra mig på...skulle nog känna mig aningen instängd här. Men visst är det en stor fördel att kunna ha allt så nära och där man kan överblicka alla växter. Man bör nog också som Jesper, vara en trevlig typ...och ha en lust att visa och berätta om trädgården och växterna.
 

Vi tar det ännu en gång!
 Jag är ingen köksträdgårdsodlare. Därför tänker jag inte ge mig på att kommentera odlingarna här utan nöjer med att tycka att trädgården är vacker och det är inte bara den långa pergolagången som är vacker utan jag tror att jag faller för växternas varierade höjder som t.ex. stora höga ´´häckar´´ med bl.a.  rosenbönor som ger en skön rumskänsla i den nedersta delen av trädgården.
Den bästa tiden om man vill se blommande perenner som t.ex. pipörten i övre plan...är några veckor tidigare men å andra sidan är grönsakerna mer tillväxta nu.
Det känns alltid fint att besöka den här platsen och om några år är jag säkert tillbaka igen.
 

Jo just det! Extra plus till trädgårdsmästarens klädsel. Snyggt!
 
 
 
Ålandsrot


Den vackra rödkålen.

Så här ska ett riktigt gammalt slott se ut tycker jag. 


Trädgårdsmästare Jesper Lindblad 4 augusti 2010

Rosenbönor Phaseolus coccineus
 
 
13 augusti 2008

4 augusti 2010
 
 24 juli 2018
 
Den vackra klockrankan Cobaea scandens klär hela pergolan och rankorna kan bli 5 meter långa.

Hur tänkte man här?
Nu har jag fått förklaringen av Jesper:
´´Gällande de där färgade keramikkuporna bredvid frilandsgurkorna, så har de nyligen haft friséesallatshuvuden under sig. Detta gjorde att sallaten blektes och därmed blev 
mindre besk (en besökare berättade att han sett hela fält av friséesallat med kupor över sig nere i Normandie). 
Blev verkligen en helt annan, och grymt god, smak tack vare detta förfarande; de vita, krusiga bladen var mjälla och krispiga och restaurangen tryfferade den "vanliga" bataviasallaten med dem.´´

Här finns växtförteckning.


Innan vi åkte hem blev det kaffe vid Café Stallet.

 
 
13 augusti 2008


Pipörten trivdes här utefter murar och trappor
De är tre som ansvarar för den här trädgården med Simon Irvine som nu var på semester. Tobias visade sig vara en mycket växtkunnig och trevlig ung man som vid mitt besök skulle ha en visning för en större grupp.

Kommentarer
Postat av: Torprosen

Visst är det vackert vid Läcko slott..tack för rundvandringen..hinner nog inte dit i år.

2010-08-05 @ 21:45:05
URL: http://www.torprosen.blogspot.com
Postat av: Lars Forslin

När jag var på Läckö för ett par år sedan så blommade pipört och kungsljus överdådigt redan vid midsommartid. I år har det väl varit så varmt att blomningen går över snabbare än vanligt. pipörten ska ju blomma till oktober läser man annars.

http://blogg.perenner.se/2010/07/28/bland-piport-och-kungsljus-pa-lacko-slott/

2010-08-05 @ 22:52:07
URL: http://blogg.perenner.se
Postat av: Mariana

Var det fällor dom där färgade topparna eller bara till pynt?

Mariana

2010-08-05 @ 23:10:13
URL: http://tradgardsdesign.blogspot.com
Postat av: yrsa

vackra bilder igen- inte har jag hittat nå sådana slottsparker här i finland, sku kanske aktivt behöva söka, vackra miljöer har vi ju nog. - tänkte man bröst?

ha en skön semester, o vila kroppen!

2010-08-06 @ 08:55:37
Postat av: Monica

Läckö är fint med, varit där i rosornas tid och läst poemen som står på väggarna. Annars tror jag nästan du ha en intressantare miljö på ditt slott. Synd vi inte har nån konferens där:-). Läckö är ju tomt i princip på insidan (om det fortfarande är så) du är ju mer i en "levande" miljö med omgivande hav. Du har ju en otroligt vacker arbetsmiljö bromsar, getingar och vinterkyla till trots men skönheten kanske uppväger? Och snart är det vår igen:-)! Trevlig semester, vila från allt betungande som datorn kanske?.

2010-08-06 @ 15:03:53
URL: http://[email protected]
Postat av: op

Taket på slottet har tidigare (i modern tid) varit svart eller grått. På greven Magnus Gabriels tid lär det dock har varit rött och så lät man måla det när taket lades om under pågående resturation. Tyvärr hade man lite för bråttom på vissa delar och målade innan takspånen hade torkat helt, med den konsekvensen att färgen inte fäste utan regnade bort. Så har jag hört.

2011-02-11 @ 22:56:10
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Men jag tyckte att det svarta taket var vackrare mot det vita slottet...!

2011-02-11 @ 23:01:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0