Site Meter

Vårlök - Gagea luteaVårlöken är en av de örter som blommar tidigast på våren och ingen kan väl undvika de gula guldstjärnorna som de kallas på norska. Som namnet antyder så är det en lökväxt och kan på så vis lagra näring i löken och blomma tidigt. Den börjar blomma tidigt i april och blommare senare tillsammans med blåsippor, vitsippor och nunneört. Eftersom den trivs i något skuggiga lägen så växer den i lundar, trädgårdar och parker. Vårlöken vill ha mullrik jord
Den brukar blomma bara en kort tid men i år 2010 då våren är lite kylig har den blommat längre än vanligt.

När den blommat färdigt böjder den sig mot jorden och släpper sina frön som är oljerika vilket gör att myrorna gillar dem och på så vis sprids växten.

Carl Magnus Lidman skriver i sin botanik:
´´I egenskap av lökväxt har den förmåga att höja sig ur jorden så tidigt om våren, att dess oansenliga fägring ej löper fara att av oss tillbakasättas för de många medtävlarinnorna under vårens senare del, såsom gullvivan, vitsippan, liljekonvaljen. Säkerligen har därför denna lilla vårväxt alltid uppmärksammats vida mer än många av högsommarens yppiga, men i snår och skog dolda örter och buskar´´.Kommentarer
Postat av: Mariana

Börjar få mer och mer av den men inte sådana mängder som på dina bilder.

Den är ganska fin i närbild.

2010-04-28 @ 12:08:57
URL: http://www.tradgardsdesign.blogspot.com
Postat av: Mats

Skulle vilja plantera lite vårlök. Var kan man få tag i lökar? Det finns inte hos vanliga trädgårdsmästare och jag har inte hittat på nätet.

2010-05-23 @ 17:51:06
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Mariana: mm jag gillar den.Mats: Nej den finns nog inte att köpa. Tror att du får besöka någon bekant med trädgård och försöka få lov att gräva upp någon tuva.

2010-05-24 @ 18:35:59
Postat av: Anna

Hej,

Jag brukar köpa mina vårlökar hos Frö med posten. Vet ej om de har den <a hred=http://www.fromedposten.se/varlok.html>vårlök</a> du är på jakt efter, men det kan vara värt att titta.

Ett litet tips från Anna ;-)

2011-03-17 @ 22:01:17
URL: http://www.fromedposten.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0