Site Meter

Nerium - Nerium oleander



När jag besökte Malta i somras så var hela ön smyckad med nerium. De växte efter vägarna, i parker och i trädgårdar. Nerium är ingen växt vi kan ha i våra trädgårdar i Sverige då den inte tål temperaturer under + 7 grader.
Alla bilderna utom den lånade och den från Mira är från besöket på Malta 2009.

 

Hämtade nedanstående fakta från Wikipedia

Oleander (Nerium oleander) en art i det monotypiska släktet Nerium i familjen oleanderväxter. Den är troligen ursprunglig i medelhavsområdet, från södra Spanien till Syrien och Jordanien. I övrigt förvildad i de flesta varma områden. I Sverige kan oleander odlas som krukväxt.

Oleander är mycket mångformig och bildar en städsegrön buske eller litet träd som kan bli åtta meter höga. Bladen är smalt elliptiska 5-30 × 1-3.5 cm, läderartade. Blommorna är praktfulla och doftande. Foderbladen är smalt triangulära till smalt äggrunda, 3-10 mm långa. Kronan kan vara purpurröd, rosa, vit laxrosa eller gul, blompipen blir 1,2-2,2 cm lång, kronflikarna 1,3-3 cm långa. Hela växten är giftig. Kan blomma större delen av året, men vanligen mellan april och september.

Trivs bäst i varmt och soligt klimat. Oleander tål inte frost under några längre perioder.

Plantor från Iran till Indien har större blomsamlingar och starkare doft, dessa har kallats Nerium indicum, men räknas numera till formvariationen inom oleander.




Den här bilden är från Miras besök på Korsika 2008


Lånad bild från denna plats...
 
Google

Kommentarer
Postat av: Mira

Åh, nu fick du mig att minnas den ljuvliga Korsikaresan. Nu vill jag dit igen. I april, när cistrosorna blommar!!!

2009-11-13 @ 10:55:29
URL: http://mirasmirakel.blogspot.com
Postat av: skogsnuvan

På Sardinien växte dom överallt och doftade. Lite annat än den lilla planta min farmor vårdade så ömt i salen och som man inte fick röra.

2009-11-13 @ 14:37:50
URL: http://skogsnuvan.bloggagratis.se
Postat av: Lena

Trädgårdsväninnan och jag stod i Apotekarens Trädgård i Simrishamn. Hon pekade på en växt och undrade om jag visste vad det var. Jo, jag trodde nog det var en Nerium. Samtidigt kom en personal förbi och hon frågade henne också. Då fick hon svaret att det var en Oleander.



Jag kände mig lite tillplattad och tycker inte om att ha fel. (Finns säkert fler än jag som känner så...). Väl hemma kastade jag mig över litteraturen. Och konstaterade glatt mitt pinsamma misstag - plantan heter ju Nerium oleander!

Postat av: zdenko

Hej,

Jag undrar om jag kan få hjälp till att bota min oleander ( vit ) som har redan strax efter köpet ( 2 år sen ) fått gråa prickar på nästan alla blad.

I somras blommande den rikligt nu över vinter förvaras den ljust i uterummet som är några grader varmt hela vinter. Några blad har "knorrat" sig,

Hur kan jag bli av med dessa gråa prickar på bladen??

Tack för hjälpen i förväg.

zdenko

2010-03-05 @ 00:07:23
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

zdenko: De är säkert angripna av sköldlöss. Läs här http://www.blomsterframjandet.se/website1/sd_page/161/1/index.php

2010-03-05 @ 07:11:21
Postat av: linda

Även jag har en fantastisk Nerium ca 1 1/2 m hög och ville ta in den över vinter, satte den i en själv-vattningskruka, men har blivit så fruktansvärt nästäppt hela vintern i flera månader. Nu var det varmt satte ut den på uteplatsen, döm om min förvåning nästäppan försvann på två dagar efter 3 månader. Är Neriumen boven ? Ja det tror jag.

2010-03-20 @ 09:44:08
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

linda: Det låter som problemet var din nerium Linda. Skönt att du kan andas ordentligt nu då. Ha en skön vår!

2010-03-20 @ 09:54:05
Postat av: linda

Bästa Slottsträdgårdsmästaren.

Tror Du Att det är möjligt att plantera ut min Nerium, i lä i trädgården, året runt och att jag försöker att täcka den på vintern, för jag kan ju inte ta in den igen. Den växer och blommar så otroligt mycke.

mvh o tack

linda.

2010-03-20 @ 15:14:15
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

linda: Det blir nog svårt. Men var i Sverige bor du? Kanske skulle fungera i Skåne om man bäddar in den ordentligt.

2010-03-20 @ 20:31:25
Postat av: linda

Hejsan.

Glömde skriva det på Huskvarnas höjder.

ha det bra

mvh linda

2010-03-21 @ 10:16:06
Postat av: Anonym

Såg en film på teven nu i kväll. Den utspelade sig i Italien. Där berättade en man en historia om ett Oleander Träd. Han berättade om sin pappa som hade satt sin käpp av körsbärsträd i marken, och den hade blivit kvar där. Efter ett bra tag började käppen skjuta skott; det var ett Oleander Träd. ;o)

2011-02-06 @ 01:38:32
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Anonym: Vad spännande!

2011-02-06 @ 08:57:07
Postat av: Ninen

Hej

Fick en uppstammad nerium i present i somras, som stortrivdes utomhus i Stockholms skärgård. Nu är den inomhus i stan, framför en balkongdörr i söder och verkar trivat bra där med, även om de få blommor den nu har är ljusare än dem i somras. Nu undrar jag om jag bör ge den gödning framåt vårkanten och isåfall vilken typ?

Tack för en trevlig och informativ sida!

2012-01-06 @ 22:58:16
Postat av: zoltanpusztai

Hej!

Vi köpte en Oleander på våren, stått ute i en kruka på hela sommaren. Innan vinyern kom tog jag in det i mit rum på en ljus, dock inte direkt soljus (i det mån det finns sol på vintern...) Trivdes jättebra, men på sista tiden bladen blir gul flammiga, man hittar lite spindelväv likn.på den och verkar vara på väg att lägga av...

Vet ej om det går att rädda detta ex., men vi kommer köpa en nu ioch i så fall skulle gärna veta om skötsel ute/inne(temp,vattning/gödning, ohyrabekämpning, etc)

Tacksam för hjälp eller hänvisning var kan man hitta ovanstående

Mvh

Zoltan

2012-01-10 @ 10:37:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0