• 2009
 • 2008
 • 2007

 • Site Meter

  Hoppet

  Så länge skutan kan gå. ´´Klara jobbet med glans...gå iland någonstans´´  Min morfars skonert Hoppet. På den nedre bilden ligger Hoppet vid Kornhamnstorg i Gamla Stan här i Stockholm.

  Hoppet av Länna var ett skonertskepp som ingick i Elfvings rederi på Högmarsö i Roslagen. Min morfar Carl Bernhard Söderholm var delägare i varvet och var den sista kaptenen på Hoppet. Carl Bernhard var känd som en säker och djärv skeppare. Tid var pengar även på den här tiden i början av 1900-talet och då gällde det att få restiden så kort som möjligt. Att sätta mycket segel i hårt väder var en risk för både besättning och fartyg.Vid ett tillfälle 1928 under en resa från Kalix mot hemmahamnen på Högmarsö så blåste det upp till snöstorm och Hoppet gick på grund utanför Kapellskär. I det hårda vädret skulle seglen bärgas och beslås och besättningen jobbade skift hela natten med att länspumpa fartyget. Dagen efter bärgades Hoppet till hemmahamnen för att repareras.

  Det berättas av besättningen på Hoppet att det smugglades linolja från Finland till Sverige och faten gömdes i barlasten som bestod av sten.
  Vid ett tillfälle höll Hoppet på att bli torpederad under första världskriget. De mötte en tysk konvoj vid Landsort som gjorde sig beredda att gå upp mot Hoppet. Då satte kapten Söderholm fulla segel och hann över tremilsgränsen som räddade besättning och fartyg. Enligt en av besättningen, Gustav Boström, Frötuna, skulle kapten Söderholm ha pekat finger åt tyskarna.

  Data om skeppet
  Byggt 1878 i Gävle av ek och furu.
  Längd 35,3 meter
  Bredd 7,5 meter
  Djupgående 3,9 meter
  Segelyta ca. 500 kvm.
  Lastförmåga 425 ton
  Besättning 8 man

  Tyvärr hann jag aldrig träffa min morfar som dog 1944 och det är en stor sorg eftersom jag skulle ha tyckt mycket om att höra hans berättelser från hans resor på alla haven.


  Dansande träd


  Träd är vackra och ibland även dans. Dansande träd är speciellt vackra.

  Naturens växter kan ibland växa lite hur som helst och kanske ibland för att roa oss människor. Känsliga personer uppmanas att låta de här klickbara bilderna vara...
  Tack A för bilderna!

  Sveriges högsta hyresbostadshus byggs på andra sidan sjön  Hörde att Sveriges högsta hyresbostadshus ska börja byggas nu i sommar och platsen är Hornsberg på Kungsholmen.
  Hornsberg ser jag från min lägenhet och kommer att kunna följa bygget av det 24 våningar och 76 meter höga huset som kommer att byggas till vänster i bilden. I augusti startar bygget och inflyttning blir redan i slutet av 2011. En normalstor trea kommer att kosta runt tio tusen i hyra och utsikten lär bli hyfsad.

  Vet inte riktigt vad jag har för åsikt om höga hus i Stockholm...vi bor ju i en storstad. Jag tror inte att jag tycker att det är fel....

  .

  Mikrobloggar och nanobloggar

  Att skriva långa blogginlägg eller att läsa långa blogginlägg tar tydligen för mycket av vår tid. Nu kommer mikrobloggar och t.o.m. nanobloggar som är ett mellanting av blogg och chatt om jag har förstått det här rätt. Undrar om jag skulle nanoblogga från slottsparken?
  Frågan är om det här nya bloggande inte tar upp mer av vår tid. Man ska tydligen befinna sig ett ett chattrum och se vad alla skriver till varandra och sedan kasta sig in i en diskussion. Att fastna i ett chattrum med massor av trädgårdsmänniskor.....nä, jag tror att det här är till för unga Facebookmänniskor....och kanske för Bernt.

  Trädgårdsprogrammet om Engelska trädgårdar på SVT

  Skulle det här programmet på SVT locka till att vilja besöka engelska trädgårdar? De lyckades då inte charma mig....snarare tvärtom!
  För det första såg jag inte en enda vacker eller spännande bildruta från dessa trädgårdar och för det andra framställdes Englands trädgårdsintresserade som....mycket märkliga varelser. Jag hoppas verkligen att de övriga fem programmen har mer att visa. Jag vet att det bara handlar om privata trädgårdar men det ger ju i alla fall en aning om hur man tänker där i trädgårdslandet nummer ett.
  Nä...inget England för mig på ett tag. Italien....jag kommer snart tillbaka!

  Flera nya trädgårdsmässor och utställningar har lagts till i listan här.

  Hårlemanska malmgården
  Inne på gården vid Drottninggatan 88 i Stockholm finns en oas, en trädgård mitt i city där man kan hitta lugnet mitt i den stressiga innerstaden. Här inne ligger Centralbadet som är en badanläggning från 1905 och den byggnaden är ritat av arkitekten Wilhem Klemming, han förnyade även trädgården vid bygget av badet.
  Den här trädgården sköttes under delar av 1970-1980 talen av vårt familjeföretag. Tidigt varje morgon gick vi här inne och gjorde snyggt innan stockholmarna vaknat och började besöka den här vackra platsen.

  Huset efter gatan heter Hårlemanska huset eller malmgården och byggdes 1710 för Eva Johanna Hårleman och fick ny inredning 1748 då sonen och senare berömda arkitekten Carl Hårleman gifte sig och flyttade in i huset. Wilhelm Kelmming köpte huset då Centarlbadet byggdes och 1965 köptes fastigheten av Stockholms stad, 1989 blev huset renoverat.

  Den här platsen besöker jag ofta då jag är inne i city och just när syrener och prydnadsaplarna blommar är det fantastiskt vackert, så lämna klädpalatsen för en stund då ni är i city och gör ett besök här inne. Här finns också restaurang Hubertus.

  Se även min trädgårdsspaning från 2006 här.

  Kungen får medalj av kungen

  Ulf Lundell får medalj av kung Carl Gustaf. Rockrebellen föräras Konungens medalj av åttonde storleken i högblått band. Lundell, som slog igenom med boken om den haschrökande hippien Jack, belönas för sina insatser som musiker, författare och konstnär. Lundell anmälde förhinder till ceremonien på slottet i Stockholm på onsdagen, men ska enligt hovet få medaljen på slottet den 8 juni. (artikel från Svenska Dagbladet)

   

  Undrar just hur Uffe värderar den utmärkelsen och var han kommer att förvara medaljen. Kommer han att ha den på sig under rockkonserterna?

   

  Jag fick ingen medalj idag men...tro det eller ej....jag vann första pris i vinlotterier igen. Jag vinner nästan hela tiden och blir allt mer hatad.....!

   


  Vackert för en stund  I morse när mörkret lämnade parken visade sig träden i den här vinterskruden och även jag måste säga att det var magiskt vackert för en stund. Några timmar senare steg temperaturen och träden blev nakna igen.  En annan tid i allén

  Dagens musikstycke
  Piano Concerto No. 9 in E flat major ('Jeunehomme') K. 271  Andantino - Mozart
  +
  Hela Eldkvarns Hunger Hotell ...som är riktigt bra!

  Trädgårdsmästarutbildning


  Blivande slottsträdgårdsmästare?

  Trappan - vecka 5


  Tänkte att jag skulle följa den här platsen under 2009 i olika tider och skapar nu en kategori som får heta trappan. Utsikten från rummet har jag visat ett år nu och det är dags för en ny vy. För att dessa bilder inte ska bli för tråkiga så tänkte jag att från och med nu ska det hända något på varje bild....
  Till höger börjar den stora slänten och till vänster den nyanlagda planteringen. Idag var det minus -2 grader och grått.

  Sin plats  Under trädgårdssäsongen börjar min arbetsdag redan i bilen på parkeringen här hemma då jag startar resan till jobbet. Under resan planerar jag vad som ska göras i parken och väl framme har jag full koll på mina arbetsuppgifter. Under trädgårdssäsongen är dagarna fyllda av arbete....mitt arbete och jag trivs med att ha mycket att göra.

  Det här är den första vintern som jag jobbar i slottsparken och det har varit fullt upp med jobb som beskärning, trädfällning, eldning och slyröjning i utmarkerna mm. Nu är det några månader kvar tills trädgårdssäsongen börjar på allvar med försådd av sommarblommor och fruktträdsbeskärning. Tills dess står jag till förfogande.....låter andra planera och bestämma vad jag ska göra, rycka in lite här och där....göra lite av varje.

  Jag är mycket tacksam att jag har jobb hela vintern trots att jag är trädgårdsmästare men nu börjar jag sakna min huvudsakliga uppgift och ibland blir jag helt vilsen när jag inte har min trädgård att sköta, man saknar sin plats helt enkelt....eller som Uffe sjunger:

  ´´Som vintern saknar våren
  som den kloke saknar dåren
  som en salva över såren
  som herden saknar fåren´´


  Hur som helst....att få beställa fröer från Impecta och Weibulls blir plötsligt väldigt stort och viktigt och jag känner mig på hemmaplan en liten stund.
  Min andra blogg

  För ett år sedan
  För två år sedan  Fairy Queen och Bridal Silk

  Uppdatering: Den vita kornvallmon heter Bridal Silk och inget annat och nu har jag fått tag i Mignondahliafrö hos Weibulls. 

  Sitter just och beställer fröer inför sådden av sommarblommor vilket får en att börja hoppas på ett liv efter vintern.
  I Impectas katalog hittade jag två nyheter som jag föll för. Den vita kornvallmon är ju helt oemotståndlig och den nya sorten av daggsalvia (som väl funnits ute något år?) ser också mycket fin ut med den vita färgen i den annars blå salvian. Ska bli intressant att testa dessa. Blir dock halvt galen när jag inte någonstans hittar den enkelblommande sommardahlian som Valdemarsudde brukar använda, Dahlia Mignon.......jag letar vidare! 
  Jag får väl kontakta Valdemarsudde annars och fråga om jag får köpa fröer av dem. Bilderna från Impectas katalog.
  Vidare finns det tydligen inte frön av gula margueriter någonstans på internet....och då finns de väl inte alls?  Men vem driver då upp de plantor man köper på sommaren?


  Papaver rhoeas ´Bridal Silk´. Äntligen en vitblommande förädling. Ljuvliga, sidenglänsande blommor i renaste vitt, en liten touch av rosa kan förekomma. Lättodlad sommarblomma för trädgårdsrabatt och blomsteräng. Blommar juni-augusti och blir 45 cm hög.


  Salvia farinacea ´Fairy Queen´. Fleuroselect guldmedalj. Lysande, safirblå spiror med vita småblommor över det silvergrå bladverket. En vacker aristokrat för välkomponerade rabatter och buketter. Blommar i juli-september och blir 45 cm hög.

  Uppdaterat:
  Fick detta meddelande i mail från Impecta.
  ´´Vi kan få tag på frö till sommardahlia 'Mignon' vit resp. gul
  Minsta mängd du kan beställa är 100 gr/färg.
  Priset blir då 990 kr/100 gr exkl. moms. Frakt tillkommer.
  Leveranstid ca en månad´´

  Nu hade jag inte tänkt att så en hel äng med dessa sommardahlior utan bara ha dem i en plantering....så jag söker vidare....

  Hägg - Prunus padus

  Den här enornt stora och vackra häggen finns inte lägre vid Långholmens badplats, den sågades bort för att få fem meter mer badstrand!!! Bilden tagen 10 maj 2015.
   
  Groens malmgård
   
  17 maj 2016 vid Ryssviken/Waldemarsudde
   
   
   
  När häggen blommar fylls luften av den starka härliga doften. Den bästa och vackraste tiden på året är mellan hägg och syren. Då blommar de vackraste växterna och högsommaren står för dörren. Att vandra i en lummig lund där häggen blommar i maj-juni är bland det vackraste jag vet och doften är berusande. 
   
  Häggen växer som träd eller stor buske och dess rötter ligger ganska ytligt och vidsträckt och växten kan skapa stora snår. Den växer mycket fort upp till 30 år för att sedan växa mer långsamt. Maxålder för en hägg brukar vara ca. 80 år om den inte förökar sig med rotskott och kan på så vis  bli mycket gammal.
   

  Centralbadets trädgård

   
  Vissa år drabbas häggen av den besvärliga häggspinnmalen som lindar in hela växten med sin väv och larverna kaläter växten. 2007 var ett besvärlig år i Stockholm. Växten tar dock ingen större skada av angreppet utan bildar nya blad.
  Jag tycker absolut att man kan ha hägg i sina trädgårdar men att de kanske inte ska ha en  alltför framträdande plats då växten inte utmärker sig så mycket efter blomningen. Men längst bak i trädgården eller i parker är den perfekt.
  Barken och den färska veden innehåller amygdalin vilket ger den dess starka lukt och bittra smak, ett effektivt skydd mot bark- och knoppätande djur. På så vis får häggen stå ifred för betande djur och även sork och mullvad vantrivs vid häggens rötter.
   
   
  Häggen användes förr till slöjdvirke då den är lagom hård och kärnveden är dessutom vacker. Barken användes förr mot reumatism, gikt och frossa. Häggens bär var förr den fattiges körsbär av vilka man gjorde kräm och soppor.  Den har även använts till vin och vid brännvinskokning.
  Häggen är ganska krävande vad gäller växtplats då den trivs i fuktig mullrik jord och växtplatsen bör vara ganska solig. Eftersom den inte trivs i kalkhaltiga jordar så växer den inte på Gotland och Öland.
   
  Den grövsta kända häggen i Sverige finns i korsningen Dukvägen-Galonvägen i Bromma. 1978 hade den en omkrets av 2 meter och en höjd av 14 meter.  Den högsta häggen fanns 1975 i Skräcklan, Vänersborg och var då 16,5 meter hög.
  Strindberg tyckte inte om häggen. När han bodde på Djurgården skrev han ´´när häggen sprider sin stank över backarna försvinner jag härifrån´´.
   
     Källa:  Träd och buskar av Ingmar Holmåsen

  Register för Dagens växt
  .

  Engelska trädgårdar på SVT

  Startar nu på  fredag den 30 januari 21.30-22.00 i SVT 2

  Brittiskt trädgårdsprogram. Avsnitt 1 av 6. I England öppnar varje år många trädgårdsodlare upp sina trädgårdar för allmänheten. Från små trädgårdsplättar i stadsmiljö till större trädgårdar i lantlig miljö - alla deltar de också i en tävling om att få bli presenterade i en årlig engelsk trädgårdsbok. Uttagningen sker av en trädgårdskunnig jury. Vi följer här flera passionerade odlare och besöker många fantastiska engelska trädgårdar. 
  Även 01/02 i SVT2 och 03/02 i SVT2.

  För ett år sedan


  Dagens trädgårdsbok - Min dröm om lustgården

  Författare: Börje Remstam
  Fotograf: Börje Remstam där ej annan anges.
  159 sidor
  Utgivningsår: 2007 (min bok är en ny upplaga från 2008)
  Köp boken här

  Alla som sysslar med trädgårdsodling på olika sätt borde skaffa den här boken....alltså alla! Det här tycker jag är den bästa och viktigaste boken om trädgårdsodling, eller förberedelse och grunden till trädgårdsodling som jag läst på mycket länge. Jag har själv många gånger berättat om vikten att se på och efterlikna naturen när vi ska plantera och odla i våra trädgårdar.

  Den här boken handlar just om samspelet med naturen.
  Börje skickade den här boken till mig då han läst på bloggen att jag skulle börja täckodla och nu har jag läst den. Här är mitt inlägg då jag bestämde mig gör att testa täckodling.
  Täckodling är ingen ny metod men i tider då vi måste tänka mer på vår miljö så är den här metoden att tillföra näring till våra växter oslagbar. Tänk att vi hela tiden går på de stora plantbutikernas och andra butikers färggranna annonsblad om att vi MÅSTE köpa olika sorters gödsel och jord till våra växter. Att tillverka dessa produkter ger visserligen människor arbete men jag antar att framställningen inte sker på ett miljövänligt sätt. Gödseln i säckarna kostar en massa pengar och de tjocka plastsäckarna ska senare sophanteras. Allt detta slipper man om man återanvänder trädgårdsavfallet direkt till täckodling och det är helt gratis...man bara styr om naturens kretslopp en aning då man placerar löv, gräsklipp och växtdelar i våra odlingar.

  Ibland känns det som att det här är för bra för att vara sant.....för billigt liksom...inte kan man väl klara att hålla sin jord god utan Plantagens färgglada säckar? Men vad vet jag? Jag har inte provat ännu. Självklart kommer jag att visa bilder på bloggen från mina försök.

  Vissa tycker nog att det på våren kan se lite stökigt ut då ett lager växtdelar ligger i planteringarna men så fort växterna börjat växa så ser man ju inte jorden eller täckmaterialet....och öppen jord ska man inte ha om man nu ska fortsätta att efterlikna naturen. Öppen jord finns inte i naturen.

  Jag tänker i alla fall göra ett allvarligt försök att täckodla så mycket som möjligt i år. Nu tar det några år innan man fått en bra jord av täckodlingen...så jag vet inte...man kanske måste tillföra något slags tilläggsgödsel under tiden. Om någon som läser detta använder metoden så berätta gärna om era erfarenheter.

  I sommar ska jag besöka Börje i hans trädgård utanför Eskilstuna och se hur det ser ut i verkligheten.

  Eftersom man slipper vattna lika mycket då täckodlingen håller kvar fukten i jorden så sparar man både arbete och vatten. I år ska vår anläggning bli Svanenmärkt (hur Svanlig är du?) och då måste vi bl.a. se till att inte slösa med vatten.

  I den här boken finns så mycket kloka ord om jord, gödsling och odling att man vill lägga märken mellan varje sida i boken.
  • Han berättar om hur viktiga maskarna är som gödslar, dränerar och håller ett neutralt pH-värde i jorden. Man slipper alltså handla stora mängder med gödsel och kalk för att få sina växter att trivas. För att inte skada maskarna i joden ska man använda grävgrep i stället för spade. Om man nu över huvudtaget SKA gräva i jorden...
  • Om man täckodlar behöver man inte gräva i grönsakslandet eller i planteringarna. Grävning förstör mikrolivet i jorden.
  • Varför ska man ha kompost när man kan använda trädgårdsavfallet direkt i odlingarna? I en kompost försvinner oerhörda mängder av näring genom nedbrytningen, de näringsämnen som växterna kunde ha tagit del av i trädgårdslandet eller i planteringarna.
  • Han beskriver hur viktigt det är att vattna rätt. Med täckodling slå slipper man även att rensa ettårigt ogräs.
  Detta är täckodling
  Täckodling handlar om att hålla jorden täckt med organiskt material året runt. Livet i jorden blir rikt. Näring till växterna optimeras automatiskt på dessa vilkor: grävning, luckring och rensning behöver man inte bry sig särskilt mycket om och vattningen minimeras kraftigt. Täcket skyddar också mot avdunstning men det är kanske främst beroende på att humushalten bli rhög och därmed hålls vattnet kvar, allt arbete med komposthögen försvinner och slutligen: ett bra pH-värde automatiseras.

  Allt som varit liv en gång och som hamnar i jord blir till humus och allt som varit liv en gång kan få liv igen genom en livsbejakande naturlig process. Det är här som den långsiktigt hållbara ekologiska odlingen har sin tyngdpunkt.
  • Humus kan liknas vid en tvättsvamp
  • Humus suger upp och håller kvar vattnet
  • Humus håller kvar näringen i jorden och avger den till växterna i lagom takt
  • Humus armerar jorden, det vill säga, binder ihop den så att den inte packar sig
  • Humus gör jorden grynig
  Ett sammandrag ur Nils Åkerstedts skrift ´´Det nya sättet att odla´´. Se länken nedan.
  Sand % gräsklipp

  Artikel i Folket från 2007

  Register för Dagens Trädgårdsbok
  .

  Tuffa tider...

  I rådande ekonomiska DOWNTURN 
  ser vi tyvärr ingen annan utväg  
   
  än att varsla André.  Vad är det som händer???

  .

  Förgänglighet och trender  Att vårda sitt hem och hus är något vi sätter stort värde på. Inredning och design i ett hem visar vilka vi är. Just nu vet jag inte alls vad trenden är, minimalistiskt fortfarande eller ska mängder av möbler trängas och ska man smycka sitt hem med en massa färger och prylar igen? Antar att jag befinner mig någonstans mitt emellan, alla mina väggar är i alla fall numera enfärgade. Visst vet jag att man inte behöver följa trender men jag tror ändå att vi medvetet eller omedvetet följer dem en aning trots allt! Eller?  Hittade en bild från 1976 som är tagen från mitt första hem i Stockholm. Hej och hå....här har jag bombat med alla färger som finns och jag lovar.....den här typen av inredning och färger hittade man i väldigt många 70-talshem.

  Snälla trendsättare...lova att ni inte tar fram detta igen, jag blir yr bara jag tittar på bilden. Att jag mitt i detta medaljong- och färgkaos rökte....och till och med rökte pipa  säger väl det mesta om hur illa det var ställt med 70-talets livsstil.... Lägg märke till hur väl dukens färg matchar tapeterna.

  Det fallfärdiga huset på bilden har jag visat tidigare på bloggen. Det ligger någonstans i Sörmland på vägen till slottsparken och jag kan inte låta bli att tycka att det är vackert. Vi brukar ju ibland säga att ett hus känns levande och här har man gått så långt att man låter huset leva ut och sakta få åldras för att till slut falla ihop och skulle resterna få ligga kvar så återgår materialet till naturen.

  Uppdaterat
  Hittade just detta på Aftonbladet....
  ....vet inte vad jag ska säga....tycker inte att det var så länge sedan man eldade upp alla furumöbler!
  Kl. 11.30 Nu sjunger Talgoxen utanför mitt fönster...i den hårda vinden och i det piskande regnet!

  Naturmorgon
  .

  Slänten 1998-2008

  Vår stora släntplantering som är 40 meter lång innehåller mängder av perenner och en del buskar. Här måste det vara ganska färgsprakande för att väcka våra gästers intresse. På bilderna ser man dock att färgerna har blivit lugnare med åren...precis som trädgårdsmästaren...även om jag väl aldrig varit så färgstark som bilden näst längt ner.

  I den här planteringen har jag lagt ner mycket jobb genom åren. Jag har bytt jord, terasserat, planterat och omplanterat och det är nog här jag trivs bäst i parken, jag kan faktiskt längta hit! 
  En slänt är svår att få ordning på och det blir en utmaning att få växterna att trivas, att få den att blomma under hela säsongen och att den ska få vara ifred från de vilda djuren. Här har sorkar, rådjur, älgar och harar betat och om nu även vildsvinen är på väg att etablera sig i området blir utmaningen ännu tuffare.
  Här finns över 60 olika sorters perenner men även rosor och andra prydnadsbuskar.

  Det är är bra .....mycket bra!

  För ett år sedan
  .

  Den goda viljan

  Den goda viljan
  Manus: Ingmar Bergman
  Regi: Bille August
  Foto: Jörgen Persson
  Musik: Stefan Nilsson
  Köp den här.

  Den goda viljan av Ingmar Bergman med regi av Bille August är den gripande kärlekshistorien om två unga människor som bestämmer sig för att leva sitt liv tillsammans i en omvälvande tid. Landet befinner sig i storstrejk och de sociala klyftorna är nästan oöverstigliga.
  Den fattige och sårbara Henrik Bergman möter den vackra och självsäkra överklassflickan Anna Åkerblom. Deras kärlek måste övervinna många hinder innan de kan fira storståtligt bröllop i Uppsala domkyrka.
  Med nyfikenhet, smärta och djup inlevelse tecknar Ingmar Bergman ett porträtt av sina föräldrar och deras komplexa kärlekssaga. Under tio år från 1909, då de träffas, till försommaren 1918 då författaren ligger i mammas mage och är beredd att träda ut i livet.

  Vissa berättelser, böcker eller filmer fastnar särskilt starkt och Den goda viljan är absolut den berättelse som betytt mest för mig bland svenska filmer. Den här TV-versionen på 5 timmar och 32 minuter är en ren njutning att se. Nu äntligen har den kommit på DVD och jag vet inte varför det tog så lång tid. Nu har jag sett den ännu en gång och jag tycker att den bara blir bättre för varje gång jag ser den.  Det är många anledningar till att den träffar så rätt. Dels är historien sann...eller baserad på sanningen (för att inte tala Liza Marklunds språk), dels är manus och regi mästerligt, fotot är svindlande vackert och skådespelarinsatserna helt lysande. Den där magiska stämningen i filmen förstärks av Stefan Nilssons musik och det stilla pianostycket som hela tiden återkommer är mycket vackert.
  Det finns egentligen bara ett problem med den här DVD-utgåvan. Jag kan inte filmteknik och vet inte hur man konverterar video till DVD.....men det här ser inte bra ut, bilden är grynig och det stör det fantastiska fotot i filmen något.  De viktigaste rollerna spelas av:


  Ligger lågt...

  ...ligger lägre än en sjunken båt
  Långt till sommar, långt till vår
   Snön faller och vi med den....
  U.L.


  Januaribilder från slottsparken....

  Gryning i slottsparken


  Lite hängig

  Januari är en märklig månad. Man letar efter vårtecken trots att det är mitt i vintern. Man pratar om att ljuset återvänder trots att dagarna inte är en timma längre ljusa än då det var som mörkast. Eftersom det inte är någon snö här i Stockholm så tittar en och annan snödroppe upp i planteringar intill varma väggar och vi lyssnar noggrant efter talgoxens vårsång. Trädgårdsmässorna närmar sig och igår då jag besökte tulpanens hus var det som att befinna sig i månaden maj för en stund.
  Tänk om man kunde lära sig att ta en månad i taget och inte stressa fram våren. Jag antar att det är avsaknaden av snö som gör att man inte kan finna sig i nuet. Från november till mars är som en enda lång höst.

  Jag är ingen älskare av snö men eftersom det inte går att plocka bort november, december, januari och februari ur almanackan så går jag med på att ha ett vitt snötäcke någon månad för att slippa se alla brungrå nyanser ute.
  Börjar fundera lite på vårens fototävling (för att stressa fram våren ytterligare...). Det mesta gick ju bra i november och jag tänkte snart ställa lite frågor till er om den kan göras på ett annat sätt eller om den ska bli som i höstas.....men det tar vi lite senare.

  Dagens låt
  Om det här är vintern med U.L

  Tack Tulpanens hus!
  Tulpanutställningen i Tulpanens hus i Åkeshov här i Bromma öppnade i onsdags vilket var tulpanens dag, 15 januari.
  Idag besökt jag utställningen för tredje året i följd och om jag verkat gnällig tidigare så måste jag nu tacka för den här platsen som ligger några km från mitt hem. Att få vandra runt bland mängder av tulpaner så här mitt i vintern är lyxigt och jag tänker inte kritisera på något sätt den här gången. Alla dessa vackra tulpaner gjorde mig glad idag och den tidigare musiken som spelats här inne....Absolute panflöjt 27 eller någon smetig meditationsmusik var nu utbytt på fågelsång...utan syntar som komp. Det jag saknade i år var dock franstulpanerna...såg inte en enda.  Det här var första dagen i år som jag kände något lite av vårkänslor. Intressant information om tulpanens historia och odling i Holland och här i Sverige finns att läsa runt om i utställningslokalen.
  Så Tack Tulpanens hus för att ni finns!
  Besöket 2007
  Besöket 2008  • 90 % av de tulpaner som svenskarna konsumerar är drivna i Sverige.
  • Tulpanens hus öppnade sina utställningar 2007
  • Här finns butik och café
  • I Sverige odlas det varje år ca. 130 miljoner tulpaner varje år.
  • Lökarna här kommer från Holland i augusti för att planteras och växa i växthusen i Alvebäcks Blommor på Ekerö.
  • Förökning av tulpaner: Tulpanerna kapas strax under blomman för att de inte ska föröka sig generativt, dvs med frö. Genom att blommorna tas bort lägger löken sin energi på att föröka sig genom delning (vegetativt) i stället för att sätta frö. Geonom delning får man exakta kopior av moderlöken. Det som är kvar av tulpanen får sedan stå still tills den har vissnat ner, för då har näringen gått tillbaka till löken.
  • Det tar mellan 15-20 år att förädla fram en ny tulpansort till försäljning. Vanligtvis korsas två sorter och frö från avkomman odlas till lök och drivs i blom, en process som tar ungefär sju år. Därefter görs ett urval.   Webergs parrot

  DAGENS FANTASTISKA LÅT
  .

  Påträngade väggar

  BrostuganKersön ute vid Drottningholm tillhör mina favoritfikaställen. Huset byggdes på 1700-talet och caféverksamheten startade 1934. Nu vet jag inte hur de tänkt då de målat om väggarna där inne??  Har de valt färg efter kaffekopparna eller tvärtom? Vet inte om jag klarar att dricka något mer kaffe här så länge den här färgen finns på väggarna.
  Jag får vänta på sommaren då man kan sitta i uteserveringen. Hit brukade jag åka då jag jobbade med trädbeskärning på vintrar och vår och fick då alltid plats vid den öppna spisen så att mina frusna fingrar skulle tina. Här har även ett viktigt möte ägt rum en gång.  Ska vi ta en drink?

  Tänk så oerhört enkelt det är att vara man!  En våg av trädgårdsharmoni!

  Läser i nya Allt om Trädgård där de presenterar trenderna inom trädgård inför säsongen 2009. 

  Årets trend är skön belåtenhet. Sluta att snegla på andra - sluta att lägga ihop summan av alla andras prestationer och känna dig stressad över att du inte själv fixar allt det där.
  2009 blir alltså året då stressen blir omodern. Njut av ditt trädgårdsliv och känn hur det rullar en stor våg av trädgårdsharmoni över hela landet.
  Den trenden köper jag direkt, men inte har man väl sin trädgård för att skryta med, eller att tävla med sina grannar med? Eller?
  Nio trender presenteras. Lisa Sommelius, Victoria Skoglund, Lena Drameus-Åberg, Owe Dahlqvist och Kickan Nordahl berättar i tidningen om sin syn på trender och vilka växter som blir storsäljare i år.
  Det verkar som om krukor, grönsaksodling och ekologisk odling fortfarande tilltalar många men även fler romantiska trädgårdar kommer att anläggas under 2009. Visst är det väl lite kul att läsa om trender inom trädgård men den första trenden var ju att inte stressa upp sig i sin trädgård....och det kan man ju lätt göra av trender. Men trenden att stressa mindre kan man väl inte bli uppstressad av? Eller?  Sedan finns det en massa andra trender som presenteras i tidningen nr.2 - 2009.
  • En annan trend är glad galenskap där omatchat blir stort, där man ska låta färgstarka blommor ta över och inte bry sig så mycket i helheten. Växterna ska se glada och lite galna ut. Mycket gult och orange.
  • Krukor nära dörren är en fortsatt trend. Det kommer att bli mycket uppstammade växter (själv tycker jag inte alls om uppstammade växter) och vi kommer också att ha örter och kryddor i krukorna (vilket jag tycker mycket om).
  • Ännu fler kommer att odla görnsaker i år och den ekologiska trenden håller i sig. Heta växter i år blir ruccola, mangold, broccoli och dill.
  • Det blir mindre viktigt att ha tipptopp-prylar och dyra, perfekta trädgårdsmöbler.
  • En annan trend blir att belägga marken med vackra stenplattor och tegel som i Medelhavsområdet. Mer tegel i trädgårdarna helt enkelt!
  • Stanna hemma i sommar och njuta av sin egen trädgård är ytterligare en trend.
  • Skogsromantik. Lingon, blåbär och mossa!
  Glöm inte att planera besök på trädgårdsmässor....gör det här!

  För ett år sedan
  För två år sedan  Sparrmans resa

  Jag tycker om att läsa historiska berättelser och biografier och när jag så hittade Per Wästbergs ´´Anders Sparrmans resa´´  som handlar om en av Linnés lärjungar så tänkte jag följa med på hans resor i boken, följa hans insamlande av växter och se hur dessa växter spreds som prydnadsväxter över världen.

  Jag har verkligen givit den här boken en ordentlig chans att fånga mitt intresse. Men nu ikväll gav jag upp och stängde igen den här boken för gott. Något så torrt och urtråkigt har jag sällan läst. En akademisk smörja som skulle kunna få vem som helst att somna. Jag börjar gäspa så fort jag ser boken. Det här skulle ha kunnat blivit en intressant och spännande berättelse men som bara blev ett tråkigt försök.

  Nä...bort med Sparrman och fram med Björn Ranelids ´´Ansikte av eld´´  som jag sneglat på under mina tappra försök att ta mig igenom Wästbergs avhandling. Wästberg i all ära men att skildra en av Linnés lärjungar kräver nog mer än att läsa brev från 1700-talet och riva i gamla dokument. På baksidan av boken  står det ´´Efter en grundlig forskning och med rik fantasi fyller Per Wästberg i konturerna kring ett äventyrligt livsöde´´.

  Rik fantasi?? Hm....tror att Per Nuders ´´Stolt men inte nöjd´´  skulle framstå som ett hisnande äventyr jämfört med Wästbergs försök att skildra Anders Sparrmans liv. 

  Nä....nu kastar jag mig över Ranelids roman i stället. Kanske ska säga att jag endast bryr mig om författaren Ranelid...inte personen.
  ´´Många människor skulle darra som hundar inför en jordbävning, om de upptäckte vilken frihet i livet de har´´.
  .

  Time to say goodbye

  Visst går det bra för Barcelona i år som leder spanska ligan överlägset just nu. Men jag har långt ifrån så roligt när jag ser på fotboll nu som för några år sedan då Ronaldinho var som bäst och spelade i Barca. Nu har han lämnat Barcelona för Milan och jag saknar honom. För mig är han tidernas bästa fotbollsspelare!  Följ stora bloggpriset här.
  .

  Andlig tillvaro


  Hotell Åtellet i Norrtälje.

  När ska man lyssna på musik?

  Funderade lite på när man vill eller ska lyssnar på musik. Går man på stan ser man väldigt många som lyssnar på musik från sin iPod eller från mobiltelefonen. Tidigare gjorde jag spellistor i mobilen och hade alltid musik med mig vart jag än gick, under mina vandringar och i slottsparken. Aldrig har jag dock haft musik i öronen under vår och försommar då jag inte vill missa fågelkonserterna. Nu på morgonen hörde jag talgoxens tidiga vinter/vårläte för första gången i år! Stort!

  Nu har det hänt något. Jag har plötslig blivit nyfiken vad folk pratar om runt omkring mig ute på stan eller var jag befinner mig. Även i slottsparken har headsetet fått ligga kvar i fickan nu på vintern. Jag vill inte missa korpens kraxande när den flyger över parken, ljudet av bondens traktor eller hans skällande hundar på håll och inte heller när mina arbetskamaret hälsar på mig i parken, eller när postbilen kommer vid halv elvatiden.


  Tidigare gick jag djupt försjunken i någon Uffelåt eller i ett klassiskt stycke och det kändes som om jag stängde ute  hela verkligheten. Den enda gången som jag fortfarande har musik i öronen är när jag kör någon bullrande maskin i parken.

  Jag vill också längta efter att lyssna på sin favoritmusik och inte alltid ha den i örat. Den ultimata platsen för musiklyssning är i bilen där man inte gör så mycket annat än att stirrar på vägen framför sig. Eller när man i lugn och ro lägger sig på soffan, blundar och lyssnar noggrant på det man tycker om.

  Hur och när lyssnar ni på musik? 

  ...och blogg,se fortsätter att vara trögt och att kommentera trasslar allt oftare.

  För ett år sedan
  För två år sedan

  Dagens trädgårdsbok - Rosor för nordiska trädgårdar

  Författare: Lars-Åke Gustavsson
  Fotograf: Lars-Åke Gustavsson där inget annat anges.
  Bokförlag: Natur & kultur
  544 sidor
  Utgivningsår: 1998
  Köp boken här.

  Presentation
  Rosor för nordiska trädgårdar är ett nytt stort botaniskt verk om rosor i två delar. Ur samtliga rossortgrupper har författaren valt ett representativt sortiment och strävat efter att välja rosor med så vitt skilda egenskaper som möjligt beträffande växtsätt, plantornas storlek, blomstorlek, blomfärg, blomningstid och användningsområde. Samtliga beskrivna rosor finns, med några få undantag, att köpa i nordiska plantskolor.

  Beskrivningarna baseras i första hand på författarens egna studier, alla gjorda i fält på minst tre plantor från lika många växtplatser. Att han står fri från kommersiella intressen och personlig vinning beträffande handeln med rosor ger honom friheten att göra en objektiv bedömning av rosornas såväl positiva som negativa egenskaper.  Rosor för nordiska trädgårdar del 1 behandlar vildrosor och kulturrosor, kulturrosornas och roskulturens historia, morfologi, systematik med rosornas släktträd, rosförädling, rosornas namngivning och ett omfattande roslexikon, som ingående beskriver 750 rosor, alla odlingsvärda i nordiska trädgårdar. För var och en av dem ges information om växtsätt, storlek, taggar, blad, blommor, doft, nypon, blomningstid, härdighet, sjukdoms- och odlingsförhållanden, skötselbehov och användning.

  Den här boken är inte min privata samling utan finns i slottets bibliotek. Som det står i presentationen ovan så finns här 750 olika rosor och jag har i alla fall hittat allt jag söker i den här ros-bibeln. De viktigaste fakta kring rosor finns här.
  Vet inte riktigt hur jag ska recensera den här boken....den är ju helt enkelt perfekt. Allt man vill veta om rosor finns här. Klicka på bilden för att se författaren.

  Dagens trädgårdsbok - Perenner i din trädgård

  Författare: Lena Månsson
  Fotograf: Bertil K Johansson
  Bokförlag: ICA Bokförlag
  232 sidor.
  Utgivningsår. 1994 - min upplaga är från 1998.
  Köp boken här.

  Av de perennböcker jag har så är det denna bok som jag alltid tar fram föst när jag ska hämta information om perenner. Om Hanssons Perenner är en bok med fantastiskt layout och underbar att titta i och Perennboken är en lite perennbibel så har den här boken en överlägsen faktadel.

  De olika faktakategorierna är - Familj, Namn, Härstamning, Höjd, Blomningstid, Härdighet, Blomfärg, Beskrivning, Jord, Läge, Skötsel, Förökning, Användning, Arter och sorter.
  De olika kapitlen i boken är:
  • Månskensträdgård
  • Frossa i perenner
  • Hälleberget blommar
  • Lek med färg och form
  • Perenner i krukor
  • Inte bara perenner
  • Växter som kryper längs marken
  • I och vid vatten
  • Den gamla engelska torpträdgården
  • En växt på många sätt
  • Prydnadsgräs
  • Prydnadsgräs
  • Skuggsidans perenner
  • Örtagårdens växter både till nytta och nöje
  • Solitära växter
  • Odla perenner i tråg
  • Perenner och vintergrönt
  • Stenpartiet, ett variationsrikt tema
  • Doftträdgården
  • Innan du börjar...
  • Perenner i albatisk ordning
  • Växternas egenskaper och krav
  Eller ett äpple?  Såg en lista på en blogg idag och mot alla mina principer så hakade jag på....
  Jag bytte dock ut Dagens dummaste mot Dagens replik.

  DAGENS VILL HA:
  Vår.
  DAGENS KLÄDSEL: Svart och grått. Tjock halsduk och stor svart dunjacka, ullstrumpor.
  DAGENS SMINK: Inget idag.
  DAGENS FRISYR: Vet inte vad den kallas riktigt?
  DAGENS HÄNDELSE: När konduktören på tvärbanan ville se min biljett.
  DAGENS LÅT: Comptine D'un Autre Ete från Amelie från Montmartre och Mannen i den vita hatten med Kent.
  DAGENS PLANER: Se vad Jonas Gardell hittar på i Sjärnorna på slottet.
  DAGENS SAKNAD: Det finns en saknad.
  DAGENS REPLIK: En mamma på spårvagnen räknade upp alla sagofigurer som den tvååriga dottern tyckte om...hon slutade aldrig. Dottern stirrade på mamman och sa: Eller ett äpple?
  DAGENS SJUKA: Frisk som aldrig förr!
  DAGENS DROG: Bloggning!
  DAGENS KRAM: Endast digitala.
  DAGENS PUSS: Digital puss till västkusten.
  DAGENS KÖP: Kaffe och semla för 55 kr.
  DAGENS GODIS: Geisha.
  DAGENS HUMÖR: Mycket bättre än i går kväll!
  DAGENS ORD: Spårvagn

  Ni som orkar och vill får gärna göra en egen lista i en kommentar.
  .

  Överbelastning...

  ...säger supporten. Kan vara svårt att kommentera inläggen och när man väl gjort det så dröjer det en bra stund innan kommentaren syns. Inget stort problem direkt i dessa dagar....ville bara informera ändå.


  Toppjobb av Trädmästarna  Idag kom Trädmästarna till slottsparken, det var 13 minusgrader på morgonen och vindstilla. Allt gick mycket bra och de tre duktiga arboristerna har gjort ett jättebra jobb, det känns mycket skönt att de här jobben nu är utförda. Parken kommer att bli vackrare nu. Den stora Weymouthtallen (Pinus strobus) här nedan var ungefär 90 år gammal och har stört länge med sitt fula växtsätt med torra grenar upp till halva sin höjd. I Zetas växtkatalog värderas den mycket lågt. Bort med den fula och ge plats åt lind, bok och bergskörsbär.


  Ellinor i en av lindarna, hon är en av de få kvinnliga arboristerna i Stockholmsområdet och har nyligen gått den 2-åriga utbildningen på Hvilan utanför Alnarp.

  Jag har anlitat Trädmästarna tidigare och nu har de ännu en gång gjort ett bra jobb. Visserligen var det här inte något komplicerat uppdrag....i de stora lindarna skulle bara torra grenar avlägsnas och sedan var det fällning av fem träd vilket är ett rutinjobb för de här utbildade arboristerna.Tack för ett bra utfört arbete! Nu väntar massor av ris och ved att ta hand om!

  In english
  .

  Österlen blommar i maj  Den andra veckan i maj kommer tusentals äppelträd att blomma kring Kivik....och jag kommer att åka dit då.

  För ett år sedan

  Iskall första dag på jobbet


  Vågorna tycks ha frusit till is mitt i en rörelse. Som om fjärden somnat i en Törnrosasömn under julen.

  Vacker musik väckte mig 5.00. Det var mörkt och kallt när jag kom till parken. Ett nytt år och min tolfte säsong i slottsparken börjar.
  Tyvärr hade vildsvinen besökt oss ännu en gång innan kylan och tjälen satte stopp för allt bökande i gräsmattorna.

  Det känns i alla fall bra att träffa arbetskamraterna igen och jag hälsar C välkommen i slottets kök, det kök som idag lagade en gudomlig Spagetti Carbonara. Äntligen får jag äta slottets mat igen och på regelbundna tider!

  Temperaturen låg runt tio minusgrader ute i parken och idag är det ljust 26 minuter längre än det var den 21 december. Började bläddra i frökataloger...mest för att försöka hitta en väg ut ur den här vintern. Dahlia mignon...de ljust gula och vita enkla sommardahliorna ska äntligen inhandlas nu snart,  Valdemarsudde har dem ofta i sin vackra trädgård.
  Det är is på fjärden utanför. Förra året var vattnet öppet hela vintern....är det istid eller medelhavsklimat på väg till oss? Måste köpa vetenskapsmagasinen Expressen och Aftonbladet och kolla.

  På hemvägen var det två stora trafikolyckor i halkan. Långa köer och jag mötte alla sorters räddningsfordon, även helikopter var på plats. Kylan och snön innebär inte bara glädje. I morgon kommer arboristerna!  Löften


  Villa d´Este

  Vi har hunnit en vecka in på det nya året nu och jag har gett många nyårslöften i år, på så vis kanske jag klarar att hålla något av dem hela året ut och förhoppningsvis ännu längre. Jag gillar det här med att börja om...vända blad och starta om på nytt.
  Vet inte om jag ska sluta med något utan i stället börja.....börja leva på ett annat sätt....eller det låter för stort,  jag ska försöka att finputsa eller utveckla mitt liv. 
  I den här åldern förväntas man att ha blivit klok och bör ha hittat sin plats och sitt sätt att fungera i livet. Vet inte om det där stämmer på mig direkt men jag känner mig lugnare och säkrare på vad jag gör och tycker nu. 

  Mitt första nyårslöfte blir ändå att försöka stå för allt jag gör och säger och även bara göra sånt som jag tycker om...även om vissa arbetsuppgifter kan bli en aning påtvingade. Jag menar att jag kan ju inte hoppa över gräsklippningen för att i stället börja anlägga en massa planteringar överallt. Menar att jag vill njuta av livet så mycket som möjligt och bara göra sådant som känns rätt för mig själv.

  Om vi lämnar flummet nu och går över till mer vardagliga sysslor och tankar. Jag ska börja sortera mina sopor bättre. Även om alla mina grannar kastar alla sopor i samma påse så skulle jag känna mig bättre om jag själv sorterade soporna. Så!

  Jag ska börja laga mer mat....sluta med färdiglagad mat (kanske inte helt men....). Ska börja laga mat på söndagar och göra lådor som ska räcka under veckan. Skräpmat och dåliga matvanor är ett lika stort hälsoproblem som rökningen idag sägs det. Jag vill hålla mig frisk helt enkelt. Så!

  Det här med dagens kommunikation kan stressa mig till vansinne ibland. Det finns tillfällen då bägge telefonerna ringt samtidigt och just då har det plingat till i datorn att jag fått mail och i telefonsamtalet jag talar i försöker någon annan nå mig med sms eller liknande. Det håller inte. Mitt nyårslöfte blir att inte alltid svara i telefon eller att direkt svara på sms eller mail. Sätta mobilen på ljudlöst som jag vet att flera av mina närmaste gör...varför ska inte även jag kunna göra det? Så!

  Så det här med bloggandet. Det här är känsligt. Skulle jag skriva att jag ska blogga mindre så får jag skit för det av mina närmaste som bara tror att jag fiskar kommentarer. Så därför blir årets blogglöfte....att jag ska blogga mer! 
  Jag ska fortsätta att besöka trädgårdar, mässor, utställningar och andra platser och alltid säga vad jag tycker (hör ni det ni i Ringarum!). Kommer också att fortsätta med Dagens växt och Dagens trädgårdsbok och försöka vandra lite mer i Stockholm och fota och skriva om det. 
  Jag läser ungefär tio bloggar nästan dagligen.....men jag kommenterar inte alltid i bloggar. Ibland kan jag känna mig tvungen att göra det bara för att det ska vara så i bloggvärlden.....måste tänka om där. Så!

  Ett annat löfte är att hålla de löften som jag gett! 
  Någon annan som har några nyårslöften?

  ...och som vi så många redan önskat varandra....God fortsättning på 2009!

  Dagens låt
  Dom sista drömmarna med Winnerbäck....eller Jonathan 5 år.

  .

  Trädgårdsläge med Maria Arborgh och Sanna Hultin

  Det blir inte något mer Söderläge i SVT. Eftersom jag var nyfiken om programmet skulle startar upp igen nu 2009 så mailade jag Maria Arborgh och idag fick jag svar att hon i stället kommer att ägna sin tid åt sitt företag PLAN T där hon jobbar med planering och trädgårdsdesign.  Men...det positiva för oss trädgårdsvänner är att Maria Arborgh och Sanna Hultin sommer att ge sig ut på Sverigeturné  i vår där de ska föreläsa om trädgård. 
  De kallar föreläsningen ´´Trädgårdsläge med Maria Arborgh och Sanna Hultin´´ och de är precis i startgroparna med planering och bokningar. Föreläsningar i Huddinge och Lund är redan bokat....så nu Claus kan vi gå på föreläsning om trädgård i vår.

  Föreläsningen i Huddinge äger rum den 2 april på scenen Reflekt f.d. Centrumkyrkan på Karin Boyes backe i Huddinge. Det är Huddinge Botkyrka Trädgårdssällskap som arrangerar.

  För ett år sedan
  För två år sedan

  Silverax - Actaea racemosa   
   
  Det ståtliga vita silveraxet eller läkesilveraxet som det egentligen heter är en av de vackra höga perenner som trivs i skugga men som också tål en hel del sol. Från och med 1998 har släktet Cimicifuga hamnat i Actaea-släktet (Trolldruvor) då DNA-forskning visar att de hör ihop.

  I Engsholms slottspark växer de under ett häggträd dit solen når fram endast några timmar på eftermiddagen. Det tog några år innan de började blomma så fint som de nu gör, så ha lite tålamod. 

  Silveraxet växer vild i Nordamerika där den trivs på fuktig skogsmark och kom till Europa i början av 1800-talet. Den räknas som halvhärdig hos oss, blir ca. 150-200 cm hög och blommar i augusti-september och doftar inte gott.

  Den här perennen ska alltid planteras på våren och vill stå kvar i många år på sin växtplats. Förökas genom delning på våren. I flera böcker kan man läsa att den kan användas som solitär, men det tycker inte jag. Egentligen borde ingen perenn användas som solitär, möjligen plymspirea och pioner då. På en blåsig plats behöver den bindas upp men annars är det en mycket stadig hög perenn.

  I samma släkte finns arten Actaea simplex där sorten ´Brunette´ är en mycket vacker med vita blommor och rödbruna blad och den blir upp till 200 cm hög. ´Brunette´ börjar blomma redan i juli och fortsätter in i september. Den här sorten är framtagen av dansken Paul Petersen.
   
     Källor:
  Perenner av Björn och Marie Hansson från 2008.
  Perennboken av bl.a. Rune Bengtsson från 1989.
  Perenner i din trädgård av Lena Månsson från 1998

  CD-skivan Perenner och lökväxter.
   
  Google


  Register för dagens växt.
  .

  Strandvägens fartyg
  Se kategorin Sjöfart
  .

  Flykten från kritiken

  Välkommen till en utställning där varje verk är skapat för att bedra dig. Men inte för att förnedra eller håna. Tvärtom. Bländverkens roll är att överraska och lekfullt sudda ut gränsen mellan fiktion och verklighet. Tro dina ögon. Det blir roligast så.

  Det kan man läsa på Nationalmuseums hemsida. Utställningen ´´Lura ögat´´ pågår till den 11 januari.

  Idag besökte jag utställningen och trängdes bland alldeles för mycket folk. Efter en kvart började den vanliga yrseln komma krypande och som alltid kommer då jag hamnar i för stora folksamlingar.

  Men om jag ska säga något om utställningen i stället för att berätta om mitt mentala tillstånd i folksamlingar....så var det bitvis riktigt häftigt att bli lurad ett tag, trots att man visste att man skulle bli lurad.


  Att se hundratals målningar och bilder med märkliga motiv som har som avsikt att lura ögat blir för mycket att ta in men jag har några godbitar som jag kommer att minnas.

  En tredimensionell anslagstavla från 1600-talet, en tegelsten som lämnat väggen  i en fryst rörelse av Christian Andersson och så pojken som är på väg att lämna tavlan i ´´Flykten från kritiken´´  av Pere Borell del Casos.....blev de bestående intrycken av utställningen.
  Orkar man trängas ett tag och är nyfiken på att bli lurad av bilder så ska man absolut besöka Nationalmuseums ´´Lura ögat´´ nu....den 11 januari är sista dagen.


  Arborister till slottsparken

  När jag börjar jobba igen nästa vecka får vi arborister i parken en dag som ska göra en del jobb i våra träd. Själv klättrar jag inte längre i högre träd än våra fruktträd.

  För ett år sedan
  För två år sedan

  Mest besökta inläggen

  Eftersom jag är barnsligt förtjust i statistik så presenterar jag här de mest besökta inläggen sedan jag började med statistiken den 18 maj 2008. Det handlar om sidvisningar och inte unika besök av inläggen men listan blir nästan exakt lika om jag skulle välja att visa unika besök. Strax efter på listan kommer bl.a. de fem finalisternas bilder i fototävlingen.

  1.   Dagens växt - Lavendel
  2.   Europas träd - Olivträd
  3.   Dagens växt - Blåregn
  4.   Trädgårdsmässor 2008
  5.   Vilka är ni?
  6.   Beskäning av lavendel
  7.   Fototävlingen startar
  8.   Dagens växt - Manchurisk valnöt
  9.   Dagens växt - Vidjehortensia
  10. Dagens trädgårdsbok - Våra äpplesorter


  Trädgårdsmässor 2009

  Dags igen att börja sammanställa trädgårdsmässor som väntar. På samma sätt som förra året vill jag ha hjälp med den här sammanställningen. Även den minsta lilla trädgårdsutställning, trädgårdsfest eller skördefest var som helst i Sverige ska få finnas med här.

  Trädgårdsmässor i andra länder
  Trädgårdsmässor 2008

  Kalender från Odla.se
  .
  .

  Stora bloggpriset


  Ska vi gissa att någon av vinnarna i de olika kategorierna  blir....  Blondinbella? och  Alex Schulman? Vilken ära att använda samma forum att uttrycka sig som dessa storheter! Läs mer här.
  Här får Alex Schulman en bok signerad av Ulf Lundell.

  Norr Mälarstrands fartyg  Längs Norr Mälarstrands kaj gick jag idag i bitande kyla....utan mössa!  Tyvärr så vände många av de gamla vackra skutorna här fel sida till så att jag inte kom åt att fota namnskyltarna. Den här gången upptäckte jag redan på plats att inte många av fartygen här längs Norr Mälarstrand har namn efter kvinnor, fartygen här har i stället  fått namn efter platser eller något annat.

  Igår var det någon som undrade om det är just här på ostkusten som kvinnonamnen försvunnit från flytetygen.
  Vad heter fartygen hos er? Ni som vandrar längs kajer i Sveriges hamnar...vad heter båtar, skutor och fartyg hos er?  Kalle i Grisslehamn (om du läser det här)...vad heter skutorna i din hamn? Isabella vet jag....

  Eller är det där med kvinnonamn på båtar bara en myt.....kanske att man bara fått för sig att båtar, skutor och fartyg heter Josefina, Emma eller Anna eller vad det nu är för kvinnonamn? Tack och lov fanns här inga manliga namn!

  Nu har jag Strandvägen och Söder Mälarstrand kvar!
  Apropå Göteborg fundera grönt, alla i Göteborg heter faktiskt Glenn....i varje fall nästan alla. Se här.
  I Stockholm finns det 497 som heter Glenn och i Göteborg 1383.

  Se kategorin Sjöfart
  .


  Tina Ahlin i nytt trädgårdsprogram på TV4+

  I vår kommer ett nytt trädgårdsprogram på TV4+ och nu är det musikern Tina Ahlin som ska vara programledare och det ska tydligen handla om hennes trädgård och hennes kunskap om trädgård. Alltid kul med nya trädgårdsprogram.....men var är Bertil Svensson???

  Det här kan man läsa på Tinas hemsida:
  Vårsäsongen 2009 sänds "Tinas Trädgård" i TV4 Plus. 10 fristående program om örter, torparblommor, jordgubbar, tomater och en massa annat roligt.
  Tina är programledare och har tillsammans med en redaktion på TITAN TELEVISION skapat en rolig, charmig och inspirerande tv-serie.
  _______________________________________________________________________________________
  _______________________________________________________________________________________

  Det är  tio grader kallt i huvudstaden och det kommer att bli en gnistrande dag med klarblå himmel. Det är ljust 14 minuter längre nu än den 21 december. Om jag trots kylan lyckas hålla i kameran ska jag fortsätta att undersöka namnen på fartygen längs Stockholms kajer idag. Är det verkligen så att båtarna allt mer sällan får kvinnonamn? Jag hade faktiskt ingen aning om detta förrän jag gjorde ordning bilderna till collaget. Min morfars skepp hette Hoppet...är det ett kvinnonamn?

  Men eftersom bonde nu inte bara söker fru så kanske även skepparna kan döpa sina båtar till Torsten eller Pelle också? Den vetenskapliga undersökningen fortsätter.....och idag kommer Strandvägens skutor att undersökas.

  För ett år sedan
  För två år sedan

  Skeppsholmens fartyg

  Dagens låt
  Grafton street med Dido

  .


  RSS 2.0
  Related Posts with Thumbnails