Site Meter

Rosa ´Leverkusen´

Den här rosen knockade mig helt och hållet när jag såg den i en koloniträdgård på Långholmen i Stockholm. för några år sedan. Jag var osäker på vad det var för sorts ros, men jag fick till slut tag på ägaren till koloniträdgården och fick på så vis veta namnet.

Leverkusen härstammar från Tyskland år 1954 (årsbarn med slottsträdgårdsmästaren)
Den växer mycket kraftigt, är rikt förgrenad och får bågböjda grenar när den växer utan stöd. Den blir ca 3,5 meter hög men kan ibland bland bli ännu större. Den här rosen har mörka, glänsande läderartade blad och medelstora fyllda blommor i  ljust citrongult, mörkare i mitten och riktigt ljus längre ut. I knoppstadiet är de orangeröda. Den doftar svagt till medestarkt, en friskt doft av citron.

Den här rosen lanserades som den första första fyllda gula klätterrosen.

Blommar från slutet av juni till slutet av juli och remonterar svagt under resten av säsongen.  Om man klipper av blomklasar när de börjar ändra färg efter första blomningen så uppmuntras den till rikligare omblomning. Den är härdig och kan trivas på en nordlig växtplats skriver Lars-Åke Gustavsson i boken Rosor för Nordiska trädgårdar men jag tror nog inte att man ska plantera den i ett rent nordligt läge. Den lär inte drabbas av några svampsjukdomar....så det är bara att handla i vår!

Bilderna är tagna 2007 i den vackra lilla koloniträdgården på Långholmen och jag tycker att Leverkusen är rent ljuvlig tillsammans med den vita rosen polstjärnan.




Kommentarer
Postat av: billan

Även jag blev förtjust i den rosen, planterde den för några år sedan i fint syd-östläge zon 3(4) mot en vägg. Trodde på den och längtade efter den. Inte blev det nått av den....rosor är nyckfulla! Nu står där en frodig New Dawn på platsen.

2009-12-16 @ 23:12:13
URL: http://auroraborealis-1.blogspot.com/
Postat av: Lilla Frun

Ha ha ja det lade jag märke till!;-)

2009-12-17 @ 09:25:56
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

billan: Nyckfulla är de...och vackra!



Lilla Frun: Vad?

2009-12-17 @ 10:39:38
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Lilla Frun

...att du inte hade tagit bort den vissna blomman! Det var kul skrivet bara, fniss!

2009-12-17 @ 14:58:36
Postat av: Eva

Ljuvlig roskombination. Och, jo.. den vissna blomman var det första jag såg. Jag tycker bara att det blir en bra kontrast - fult, vackert. Och så är det ju verklighet, allt är inte perfekt i naturen, det finns vissna blommor också..

2009-12-17 @ 16:57:23
URL: http://skogseva.blogspot.com/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Lilla Frun: Aha!



Eva: Det kan ju bli lite för tillrättalagt och tjusigt ibland i bilder. Nästan så att man blir besviken då man ser platsen i verkligheten.

2009-12-17 @ 18:08:34
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Mervi Lievonen

Jag håller med om att det är en otroligt vacker ros (men var de tvungna att välja ett så fult namn till den?). Jag har den själv i min trädgård. Tyvärr har den aldrig riktigt kommit till sin rätt för jag har flyttat på den två gånger. Första gången för att jag flyttade och ville ha den med mig, andra gången för att den efter flytten bara hamnade någonstans som inte var rätt. Sedan var rådjuren på den men i somras tog den sig ganska bra. Hoppas på en ännu bättre fortsättning.

2009-12-30 @ 19:31:32
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Mervi Lievonen: Jag håller verkligen med om att den borde ha ett vackrare namn. Synd att den inte kommer från Frankrike!

2009-12-30 @ 20:06:14
Postat av: Trädgårdsdamen i Göteborg

Planterade en Leverkusen (kallar den Min Gula Ros) för två år sedan vid blåsig sydostvägg. Den är redan över 3 meter och blommade tacksamt redan första sommaren. Doftar underbart frisk av citron. I år är mitt stora bekymmer hur mycket jag skall beskära den.😎

2019-04-23 @ 12:23:51
Postat av: Hasse Wester

Njut vidare av din Leverkusen Trädgårdsdamen!

2019-04-23 @ 15:06:42
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0