Site Meter

Rödblommig hästkastanj - Aesculus carneaDet sägs att den här arten är en korsning mellan den vanliga hästkastanjen Aesculus hippocastanum och den rödblommiga, buskformiga amerikanska arten Aesculus pavia och eftersom den fått fördubblat kromosomtal räknas den som en ny art.
Trädet vill ha ett skyddat läge med näringsrik jord och blir ca 10-15 meter högt och får en rund krona. Blomställningarna är mindre än hos vanliga hästkastanjer, ungefär 10-15 cm, mattröda blommor. Härdig upp till zon 3. Den rödblommiga hästkastanjens frukter är nästan helt släta, eller endast få taggar, till skillnad från den vanliga hästkastanjens taggiga frukter.

Sorten ´Briotii´ är vackrare och friskare än arten och hittades som frösådd i Frankrike 1858. Den har ett ljusare bladverk, större blomklasar och en klarare röd färg. Blommorna lutar något nedåt eller står rätt ut. Trädet som kan bli 15 meter hög i Sverige, ställer ganska höga krav på en skyddad plats och en bra jord. Klarar sig också upp till zon 3. Trädets löv får på hösten en intensivt gul färg. Ett ´Briotii´ finns på Stureplan i Stockholm.

I Europa och i södra Sverige har hästkastanjer drabbats av en del problem....läs mer här.

I Stockholm finns rödblommig hästkastanj bl.a. på Stureplan, Norrmalmstorg, Norra bantorget och Wallingatan 36.


 Stureplan

Kommentarer
Postat av: Staffan H

Undrar om det inte finns några på Drottning Kristinas väg utanför KTHs byggnader också?

2009-12-08 @ 00:03:40
URL: http://staffanhuss.wordpress.com
Postat av: Leif Fryle

Den rödblommiga hästkastanjen är så vacker. Men det är väll tveksamt om det blir så många mer hästkastanjer planterade nu när de är så sjukdomsdrabbade.

2009-12-08 @ 09:43:46
URL: http://herr-fryle.blogspot.com
Postat av: Anonym

Jag undrar vad som egentligen menas med "skyddat läge"? Att man inte ska plantera en växt som har sådana krav i ett blåsigt gatt kan jag förstå, men att plantera ett träd som blir 10-15 m högt på ett skyddat läge är väl en omöjlighet. Eller är det bara när trädet är en lite baby som det behöver det skyddade läget?

2009-12-08 @ 09:50:06
Postat av: Eva

Och den som undrar om "skyddat läge" var alltså jag - Eva.

2009-12-08 @ 09:52:08
URL: http://skogseva.blogspot.com/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Staffan H: Då undersöker vi det nästa år...Leif Fryle: Trodde inte att den rödblommiga drabbades men nu har jag läst att även den kan drabbas. Lgt till en länk i inlägget. Problemet är störst Holland och Belgien där man inte rekommenderar något ny plantering, södra Sverige är tydligen också drabbat men att läget där inte är lika allvarligt.Eva: De menar att det inte bör placeras i ett blåsigt läge och helst inte då nordvindar sveper in mot platsen.

2009-12-08 @ 10:47:07
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Leif Fryle: Läste mer...om att kastanjemalen skulle ha nått Mälardalen. Får spana in kastanjerna nästa år. Tror att vi behöver kallare vintrar...

2009-12-08 @ 10:54:02
Postat av: Leif Fryle

Det där med skyddade lägen för hästkastanj är nog lite överdrivet. På Getteön utan för Varberg används den som skyddsplanterin mot de salta vindarna. Och på flera platser i stan står den rödblommiga på utsatta platser.

2009-12-08 @ 11:37:00
URL: http://herr-fryle.blogspot.com
Postat av: Anita K.

Vi ser med stor skrekk på at sykdommen skal spre seg oppover mot vårt distrikt. Den eldste hestekastanjen herover er fra 1795, og var opprinnelig en del av en større alle.

Postat av: Njut i din trädgård

Hästkastanjerna är så vackra. Vi har många grannar som har planterat dem på små radhustäppor eller villaträdgårdar. Dem är inte så stora än....

2009-12-08 @ 18:31:34
URL: http://czmastergarden.blogspot.com
Postat av: Hav utan hamnar

Vissa av dina bilder gör mig riktigt glad och jag drömmer mig till sommaren när jag ser dom. Fortsätt med alla vackra bilder slottis!

2009-12-09 @ 10:57:19
URL: http://havutanhamnar.wordpress.com/
Postat av: Londongirl

Trevligt inlägg! Nu längtar man faktiskt lite smått efter den där tiden då de slår ut.... Men först ska det bli jul förstås sen så kan det få gå undan!

2009-12-09 @ 13:48:33
URL: http://tankevagor.blogspot.comt
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Leif Fryle: Träd är överlevare i alla möjliga och omöjliga lägen men om de drabbas av någon svampsjukdom eller andra angrepp...så brukar de som står på de bästa platserna klara sig bäst.Anita K: Hoppas att ni klarar er!Njut i din trädgård: Det kommer nog att bli fint en dag.Hav utan hamnar: Kul att du tycker det! Jag fortsätter att bomba bloggen med bilder.Londongirl: Mm...först ska vi avverka julen!

2009-12-09 @ 23:16:03
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0