Site Meter

Svalört - Ranunculus ficaria

 
Svalörten upptäckte jag första gången på riktigt då jag var en helg på Gotland i början av maj och då trädgårdarna hade gula mattor av den här lysande vårblomman. I slottsparken är marken täckt av svalört i april-maj och den syns mer nu sedan jag började slå backarna från sly och högt gräs på hösten.

Den är vanlig i Sverige upp till Uppland för att i norra Sverige vara mer ovanlig. De växer i lundar och parker i fuktig och näringsrik mark. Svalörten innehåller gifitga ämnen som alla andra ranunkelväxter. Den användes förr i små mänger som sallad.

Så här står det i Wikipedia - Svalörten har gett upphov till en mängt namnsorter som används som trädgårdsväxter. De kan ha annorlunda blomfärg och blomform, men ofta är det frågan om vackert tecknade blad.
Svalört skiljer sig från de andra smörblommorna (Ranunculus) genom sina hela blad och stora blommor med många kronblad. Den är flerårig, en till två decimeter hög och bildar ofta stora bestånd. Stjälken är mer eller mindre nedliggande. Bladen är rundat hjärtlika, kala och lite köttiga, med naggad kant.



Kommentarer
Postat av: Claus

Vilka vårmattor de åstadkommit på dina bilder. Det är verkligen något speciellt med alla dessa vårväxter som ger sådana här masseffekter. Ha en bra söndag önskar Claus

2009-04-19 @ 08:20:46
URL: http://Koloniet.blogspot.com/
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Claus: Visst är det vackert med dessa mattor. På de här ytorna växte tidigare snår av hallon och sly. Varje sen höst slår jag markerna för att få de här öppna blomstermattorna. Ha en bra söndag du också...jag ska putsa fönster!

2009-04-19 @ 09:27:55
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Anders

Jag har kämpat med svalörten i gräsmattor och rabatter i flera år, men på de där bilderna är den ju riktigt dekorativ. Borde jag sluta upp att ekämpa den och i stället ha den som marktäckare. Eller kväver den sina grannar i rabetten?



Hälsningar



Anders i Bälinge (utanför Uppsala)

2010-02-07 @ 14:52:11
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Anders: Jag har aldrig haft några problem med svalört, tvärtom så förgyller de stora ytor på våren. De lämnar inte heller efter sig något bladverk som kan konkurrera ut gräs mm. Njut av dem så länge de blommar i stället! Nu väntar vi in svalörtens tid. Lycka till!

2010-02-07 @ 16:22:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0