• 2009
 • 2008
 • 2007

 • Site Meter

  Andra tankar

  Nu lämnar jag november, fototävlingen med en kommentar-röstning som inte var helt ok och ett ständigt tittande på bloggen. Nu ska jag i stället fundera över jordens miljöproblem och orättvisor, jobba vidare genom vintern och göra mig beredd inför stundande högtider.
  Fototävlingen har absolut INTE varit jobbig på något sätt. Stundtals har det varit riktig roligt.

  Vinnaren av Novemberbilden 2008

  Stort grattis till första plats i fototävlingen Fundera grönt. Priset kommer med posten.  De övriga finalisterna var:
  Bild 2 - Love, litterature and gardening
  Bild 5 - Min dotter
  Bild 6 - Den passionerade trädgårdsturisten
  Bild 28 - Ann-Sofiero

  Tack än en gång alla som medverkade i fototävlingen. 

  Spänningen stiger...

  Tävlingen är ju oerhört jämn nu och de fyra i topp slåss om segern. Tre dagar kvar.
  På söndag kl 18.00 koras vinnaren. Känns som om tävlingen blev lite för lång. Kanske inte så bra att den pågår en hel månad...får tänka på det till våren.
  Ha en fin helg!

  Ni 148 röstare från mailröstningen....

  ...var är ni?
  Här bloggar jag vidare.....

  Finalröstning i fototävlingen ´´Novemberbild´´

  Då var det dags att börja rösta på de fem bidrag här nedan som fått flest röster i första röstomgången. Bildernas ordning är lottade.

  Man röstar genom att lämna en kommentar i det inlägg där farvoritbilden finns. Varje kommentar blir en röst och nu kan man alltså följa röstningen här på bloggen. 


  Läs gärna detta inlägg också. Hoppas nu att alla som besöker bloggen röstar på sin favorit.

  Jag vill samtidgt passa på att tacka alla ni andra 45 som deltagit i tävlingen med era fina bilder och ni kommer alla på en sjätteplats. Jag önskar finalisterna lycka till och söndagen den 30 november koras vinnaren av tävlingen.
  Nu hoppas vi att blogg.se är stabilt hela veckan så att det går att rösta. Skulle det inte gå att kommentera så försök senare. Under helger brukar det vara en del problem.
  Novemberbild nr. 6

  Rösta på bild nr. 6 med en kommentar. Fotot taget av Den passionerade trädgårdsturisten

  Björklöv november.

  Novemberbild nr. 5

  Rösta på bild nr. 5 med en kommentar. Fotot taget av min dotter.

  Dimmig soluppgång över Kaknästornet

  Novemberbild nr. 28

  Rösta på bild nr. 28 med en kommentar! Fotot taget av Ann-Sofireo

  Reflexion i november.

  Novemberbild nr. 2

  Rösta på bild nr. 2 med en kommentar. Bilden tagen av Love, litterature and gardening


  Novemberbild nr. 25

  Rösta på bild nr. 25 med en kommentar. Foto av Fundera grönt.


  Snart

  50 minuter kvar. Nu tänkte jag öka dramatiken ytterligare i den här tävlingen...genom att börja med den bild av de fem som fick plats 5 i lottningen. Lägger sedan ut en i taget var 5 minut...fiffigt va?
  Hälsningar Hasse Hitchcock.

  Inför finalröstningen i morgon.

  Se här!
  Nu blir det sådär mycket info igen...som ni säkert inte orkar läsa....

  Rösta i fototävlingen!

  För mycket text om den här tävlingen har jag förstått. 50 olika personer tävlar med sina bilder.
  ...och jag bloggar vidare på min andra blogg.

  Rösta genom att maila mig på slottstradgardsmastaren@gmail.com

  Fototävlingen Novemberbild 1

  Då är tävlingen igång och det är dags att börja RÖSTA på den bild man tycker bäst om. Det gör man genom att maila mig på slottstradgardsmastaren@gmail.com länk finns här till höger i bloggen. Skriv INTE i kommentarerna här på bloggen vad ni röstar. Ordningen på bilderna är lottade. Nästa söndag kommer de fem som fått flest röster att läggas ut i var sitt inlägg för öppen röstning i bloggens kommentarer. Den 30 november utses segraren.
  Jag uppmanar alla som besöker bloggen att rösta på den bild som ni tycker är bäst. Observera att bildens nummer står ÖVER bilden. Nu kommer jag inte att blogga här under tävlingen men däremot bloggar jag vidare på min andra blogg Trädgårdsspanaren. Välkommen dit! Alla fakta kring tävlingen finns under kategorin Fototävlingen i högerlisten.
  Ni som har bloggar kan väl berätta om röstningen så att vi får så många röster som möjligt. Men jag måste då be er att inte berätta vilken som är er bild i ert blogginlägg.
  Ännu en gång...lycka till alla tävlande!

  Bild 1 - Novemberkatt


  Bild 2


  Bild 3


  Bild 4 -  I väntan på sidensvansarna


  Bild 5 - Dimmig soluppgång över Kaknästornet


  Bild 6 - Björklöv november


  Bild 7


  Bild 8


  Bild 9


  Bild 10 - Ensam kvar


  Bild 11


  Bild 12


  Bild 13 - Gul höst


  Bild 14 - November - plogar som river mörker ur jorden.
  Tungt mörker. Väntan.
  Liv som bor i myllan.
  Den som älskar livet
  skaffar sig ett växthus.


  Bild 15


  Bild 16


  Bild 17


  Bild 18


  Bild 19 - Höstens sista äpplen


  Bild 20


  Bild 21


  Bild 22


  Bild 23


  Bild 24

  Fototävlingen Novemberbild 2

  Bild 25


  Bild 26 - Solen dansar över frostad äng


  Bild 27 - Novembernattnes trädgård


  Bild 28 - Reflexion i november


  Bild 29


  Bild 30


  Bild 31 - Eldig november


  Bild 32


  Bild 33


  Bild 34


  Bild 35


  Bild 36


  Bild 37


  Bild 38


  Bild 39


  Bild 40


  Bild 41 - Fallfrukt


  Bild 42


  Bild 43


  Bild 44 - Frost på lupinens ärtskidor


  Bild 45 - Novemberdis


  Bild 46 - Flaskborst, tagen i Buenos Aires


  Bild 47


  Bild 48 - Frostig ros


  Bild 49 - Skogtjärnen


  Bild 50

  Tankar om tävlingen  Fototävlingen startar, sista inlämning lördag kl.18.00
  Fototävlingens pris
  Fototävling ´´Bästa novemberbilden´´ 

  Uppdaterat
  Bilderna publiceras mellan kl19-20.

  Em timma kvar nu och bilder kommer fortfarande in....jag är laddad att lägga ut alla era bilder snart...och spänningen stiger....

  Det blir så många bilder att jag blir tvungen att lägga dem i två inlägg.....eller tre..det rasar in bilder hela tiden.  De stående bilderna kommer inte att få full bloggbredd då de skulle bli enormt stora. Om det nu funkar med att röstningen går rätt till mm. så kanske vi kan göra om det här med en vårbild framöver.
  Det är något problem med att länka era bloggadresser i kommentarerna idag...hoppas att det lagas snart.
  _______________________________________________________________________________________
  Kl. 18 idag börjar jag att göra ordning inlägget som ska visa alla bilderna i tävlingen. Det har kommit in fler bidrag än jag trodde och jag tänker och funderar hur de ska presenteras. Ska jag lägga stora bilder i ett enda inlägg eller ska jag lägga dem i popup-bilder....vilket jag egentligen inte tycker om. Nej jag tror att jag provar att lägga alla i ett inlägg och blir det problem så får jag dela upp bilderna i två inlägg.

  För att allt ska bli så rättvist som möjligt kommer jag att lotta ordningen på bilderna.

  Det är ju jätteroligt att så många bilder kommit in och motiven varierar vilket också är kul. Det tar väl kanske en timma innan jag lägger ut inlägget och sedan hoppas jag att det är många som kommer att rösta...inte bara ni som deltar i tävlingen utan alla som kommer in på bloggen.

  Man får alltså inte rösta på sin egen bild och jag kommer att vara lite polis och kolla IP-numren....allt för rättvisans skull.
  Jag vet...ibland låter det lite för stort det här och jag undrar vad jag gett mig in på ....men jag vill att det ska bli så bra som möjligt. Även om tävlingen är en lek i novembermörkret så vet jag att det går prestige i sådana här tävlingar. Tror inte att så många tänker på själva priset.....

  Man röstar inte i inlägget utan mailar in rösten till mig. Nästa söndag kl.18 avslutas röstningen och de fem bilder som fått flest röster läggs ut i ett nytt inlägg och sedan röstar man under en vecka och då i öppen röstning i kommentarer i inlägget. Vinnaren utses söndag 30 november kl.18.

  Jag hoppas nu att det här ska funka, att blogg.se blir stabilt (servrarna kan ibland vara överbelastade) och det viktiga är alltså att det blir många som röstar. Inget kul väder idag för er som tänkte fota idag....men det är ju november...!

  Jag önskar alla lycka till!


  Lite mindre hemlig idag

  I dagens DN-bostad finns en artikel om trädgårdsbloggare och jag blir idag lite mindre hemlig. Artikeln kan ni nu läsa här.
  Lena Israelssons lista i DN med kommentarer (i papperstidningen) om trädgårdsbloggare som gör henne glad ser ut så här....förutom mina bloggar:  ...och glöm inte fototävlingen....i morgon är sista dagen att lämna foton,
  Fototävlingen startar, sista inlämning lördag kl.18.00
  Fototävlingens pris
  Fototävling ´´Bästa novemberbilden´´

  Dagens låt..i repris

  Artikeln

  På nätet kallar sig Hasse Wester Slottsträdgårdmästaren. Han bloggar om böcker och tidningar, ger odlingstips och är inte rädd för att sticka ut hakan.

  Höstfloxen har blommat ut, löven har fallit. Men vi som läser trädgårdsbloggar har en lång, grön vinter framför oss. Här får du tips på spännande bloggar.

  Även trädgårdsnördar har sina bloggar. Ganska många också. Bara hos bloggportalen.se, som samlar och sorterar bloggar av alla sorter, hittar jag 760 sådana.

  En del fungerar som privata fotoalbum, och många handlar lite väl mycket om katten och lillan. Men bland de andra har jag hittat pärlor. Bloggar som ger kunskap, inspiration och idéer. I dag fick jag till exempel tips på en oemotståndlig engelsk trädgårdsbok: "Mina drömmars trädgård", från 30-talet av Beverly Nichols, en man som anser att man bör dricka ett par glas väl avkyld martini innan man går till plantskolan.

  Jag upptäckte också det gracila och okända prydnadsträdet nyssa (Nyssa sylvatica) vars bladverk på hösten lyser som eldslågor. Underbart! En annan blogg berättar om blodsugande älgflugor, som kan vara ett helvete i trädgården. Slutligen och inte minst fick jag recept på krusbärsvinäger och nyponmarmelad.

   

  Sveriges mesta trädgårdsbloggare heter Hasse Wester, är 53 år och bloggar under namnet Slottsträdgårdsmästaren. Jag träffar honom livs levande vid Bergianska trädgården i Stockholm.

  - Bloggandet ger mig kontakt med personer som delar mitt trädgårdsintresse, säger han.

  I bröstfickan har han en liten kompaktkamera med vilken han tar förvånansvärt proffsiga bilder. I hans blogg får vi nästan dagligen hänga med till hans arbetsplats, en slottsträdgård någonstans i Sörmland, hemligt var.

  Hasse är en sann trädgårdstok, trots att han själv inte har någon trädgård. På fritiden besöker han parker och trädgårdar, fotar och berättar. Under rubriken "dagens växt" ger han tips på odlingsvärda prydnadsväxter, gärna nävor som han älskar.

  Till skillnad från andra trädgårdsbloggare tycker han mycket. Om formklippta träd, om trender, om böcker och trädgårdstidningar.

   

  Han är inte rädd för att sticka ut hakan. Som när han skrev att trädgårdstidningen Rosie med sin rosa färgsättning är en tjejtidning. Det blev ett himla liv, inte minst på bloggens alla besökare. Lite väl mycket för hans del:

  - Jag är inte ute efter att provocera, utan vill ge korrekt information, säger han. Men man kan man ju undra varför trädgårdsvärlden domineras av kvinnor och varför 90 procent av trädgårdsbloggarna är kvinnor.

  Hasse står även bakom bloggen Trädgårdsspanaren. Här recenserar han offentliga trädgårdar, vid det här laget har han hunnit med 86 spaningar. Så här beskriver han sin spaningsmetod:

  - Känslan är viktigast. Vissa trädgårdar träffas man av direkt, man liksom omfamnas av dem när man kliver in i dem, som Rosendals trädgård, Waldemarsudde ­eller Botaniska trädgården i Visby.

  - Jag kollar också skötseln, är petnoga med att gångarna ska skötas. Ett spännande växtval är viktigt. Är det en renässansträdgård så ska renässansstilen banne mig hållas strikt. Sedan är det inte fel om det finns kafé.

  Vad tycker han själv kännetecknar en bra blogg:
  - Sådana som berikar mig med nya infallsvinklar, svarar han.

  Här intill har jag listat tio trädgårdsbloggar som ger mig själv nya infallsvinklar, men också gör mig glad.

  Lena Israelsson


  Inre stillhet  Den inre stillhet man uppnår hjälper en
  att bli en fredsmäklare i sitt lilla hörn av
  världen.
  Susan Humphries

  Tillbakablick på trädgårdsmånaden juli i år
  .

  Roseraie de L´Hay i guld  Rosa rugosa häcken har ett stort värde även nu i november. Den blir en guldig avgränsning mot bondens åkrar.  Se kategorin
  .

  Slutklippt i slottsparken

  Fototävlingen startar, sista inlämning lördag kl.18.00
  Fototävlingens pris
  Fototävling ´´Bästa novemberbilden´´

  Det här kan man läsa i Metro:

  USA. Först kom Dolly, det klonade fåret. Nu är Moe the Robotic sheep här. 

  Uppfinnaren Osman Khan har byggt en självgående gräsklippare designad som ett vänligt, betande får. De ulliga djuren har ett välförtjänt rykte som de mest effektiva naturliga gräsklipparna som finns. 

  Moe navigerar med GPS och har ett sensorsystem som undviker hinder. Klippbladen döljs under ullen.
  Trädgårdsspanaren

  Jag har en annan blogg som heter Trädgårdsspanaren där jag skriver om mina besök i trädgårdar och parker och som inte är så aktiv under vinterhalvåret. På lördag då tävlingens foton ska läggas ut så vill jag inte blogga här under tiden och därför kommer jag att blogga lite på Trädgårdsspanaren istället och kanske berätta lite hur det gå med tävlingen mm.  Så välkomna in dit från och med lördag kväll.

  Fototävlingen startar, sista inlämning lördag kl.18.00
  Fototävlingens pris
  Fototävling ´´Bästa novemberbilden´´ 

  Leaving on a mayday - Anna Ternheim


  Artist: Anna Ternheim
  Album - Leaving on a mayday
  Pruducent - Andreas Dahlbäck
  Utgivningsår - 2008

  Bara att öppna konvolutet till den här skivan är ett nöje...mycket snyggt. Ett nytt album med Anna Ternheim är en stor händelse och efter förra albumet Separation road som var oerhört bra hade jag stora förväntningar på den här nya skivan. Jag såg henne på TV4-morgon i lördags och där fick man veta att den här musiken skiljer sig ganska mycket från det förra albumet. Det här är ett dubbelalbum och den ena heter ´´Sings Sinatra´´.
  Efter en snabb lyssning och utan att fördjupa mig i texterna så tycker jag så här om låtarna:
  • What have I done - tror att det är första singeln eftersom jag hörde den på radio igår. Läcker låt som sitter direkt och växer efter varje lyssning. Musikaliskt annorlunda och spännande. Bra singelval.
  • Damage ones - Mycket trummor tillsammans med Annas vemodiga röst. Ingen favorit men bra.
  • Terrified - Märkligt dova dominerande trummor igen. Mycket vackert! 
  • Let it rain - Första favoriten. Mycket bra.
  • My heart still beats for you - Fin
  • No, I don´t remember - Kräver nog mer lyssning...men låter bra. Spännande arr.....igen!
  • Summer rain - Nja.....
  • Losing you - Det här är riktigt bra.
  • Off the road - Anna och gitarrer....en typisk Ternheim-låt. Riktigt skön.
  • Black sunday afternoon - Ok...här var den....guldkornet på skivan. Kommer att gå på repeat några månader.....
  Sings Sinatra
  • New York, New York - Glöm Sinatra.....det här är mycket mycket bra. Lugnt och stilla.
  • Come fly with me - Men va fa....det här är ju så oerhört bra...bästa jag hört på länge! Skivans bästa!
  • Fly me to the moon - Anna....gör covers på alla Sinatralåtar....sjukt bra det här också!
  • That´s life - Suck...jag bara njuter.
  • Strangers in the night - Nja....
  ...och så fanns det med en singel med en låt på.
  • Escape into my arms - En fantastisk låt....
  Man måste veta att Anna Ternheim gör ganska dyster musik men med en äkta känsla och oftast med bra melodier och här i ett perfekt arrangemang. Hennes egna låtar kräver några lyssningar tror jag men de fyra första Sinatralåtarna är det bästa jag hört på länge...oerhört bra. 
  Jag kommer att lyssna mycket på det här i vinter!

  Avslut

  Fototävlingen startar, sista inlämning lördag kl.18.00
  Fototävlingens pris
  Fototävling ´´Bästa novemberbilden´´   Lärkträdet lyser som guld utanför huset där rummet med utsikt finns
  Alla löven är infångade, känsliga växter har fått skydd mot skogens odjur, trädgårdslandet är klart för vintern och trädgårdsmästaren avslutar årets trädgårdsarbeten. Nu blir jag slottsskogsarbetare i stället. Arbetsuppgifterna blir att röja sly i utmarkerna kring slottet, fälla träd och elda ris. Det är ännu långt till de första frökatalogerna och vårens trädgårdsmässor. Jag är redo för ännu en vinter.


  Dagens trädgårdsbok - Trädgårdsmöten på Rosendal

  Författare: Lars Krantz och Ulf Nordfjell
  Fotograf: Denise Grünstein
  Bokförlag: Prisma
  240 sidor
  Utgivningsår: 2001
  Köp boken här

  Att trädgårdsmöten kan ta sig många former kunde man se under sommaren 1998, då Stockholm var kulturhuvudstad och människor vallfärdade till Rosendal för att se det allra senaste inom trädgårdskonsten.

  I den här boken delar Lars Krantz och hans medhjälpare i Rosendals Trädgård generöst med sig av sin kunskap: om kompost - naturligtvis - men också om häckar av ettåriga blommor, om pelargoner och om drömmen om en vingård i norr.

  Mötet mellan naturen på Djurgården, trädgårdsformgivare och hantverkare skildras genom de elva idéträdgårdarna som skapades vid Rosendals Trädgård. Vem drömmer inte om en cityträdgård, en liten i Ulla Molins anda eller om att odla päron i flaska?

  Den här boken handlar om hur trädgårdsdrömmar kan bli verklighet under en kort skandinavisk sommar. Varje vår ska spaden sättas i jorden och då ges här inspiration och mängder av goda råd för vår tid. (från bokens baksida)
  _______________________________________________________________________________________

  När Stockholm blev kulturhuvudstad 1998 var Rosendals trädgård den mest populära platsen och det blev ett lyft och en vändpunkt för hela den här trädgården. Visst hade Rosendal varit ett populärt utflyktsmål tidigare också men nu upptäckte alla kategorier av människor den här vackra trädgården. Sveriges ledande landskapsarkitekter och designer byggde upp de elva idéträdgårdarna runt om i trädgården.

  Just det här året började jag jobba som trädgårdsmästare i vår slottspark och vår VD tog med alla anställda till utställningen här. Jag besökte utställningen många gånger det här året och den gav mig helt klart en skjuts i mitt trädgårdsintresse och jag blev mycket inspirerad av anläggningarna som gjorts till utställningen. Rabatten ´´Skymning´´  som jag tidigare nämnt här på bloggen var den bästa perennplantering jag sett där Ulf Nordfjell lyckats fullt ut. Idag har rabatten tappat sin glans men det finns fortfarande spår av mästerverket.

  I den är fantastiska boken finns alla listor på alla växter i idéträdgårdarna vilket jag uppskattar mycket.

  Ett kapitel som skrivits av Lars Krantz handlar om en av trädgårdarna heter En trädgårdstäppa
  Här beskriver han en idé:
  Livsrum, livets verkstad eller det förlängda vardagsrummet blev vårt gemensamma tema. Bilder av det verkligt vackra vardagslivet fick konturer redan i planeringen. Det var nära livet och dess rytmer som lockade.
  Att kunna slå upp dörren mot trädgården och känna elementen svepa in som livsluft. Dofterna, det daggiga gräset, fågelsången och fjärilsfladdret blandas med längtan efter vattenstänk och mogna frukter.

  Vem kan beskriva en känsla i en trädgård bättre än Lasse Krantz? 
  Det här är en vacker bok som även har den där grova matta papperskvaliteten som jag gillar. Det pappret finns även i Lena Israelssons fina bok ´´Handbok för köksträdgården´´ (som jag tänkte skriva om senare).

  Register till Dagens trädgårdsbok
  .


  Helga vilodagen

  Fototävlingen startar
  Fototävlingens pris
  Fototävling ´´Bästa novemberbilden´´  Nej nu har det gått för långt...förbjud lövblåsar, motorsågar och andra dånande maskiner av alla slag....i varje fall på söndagar. Klockan tio startades en lövblås på fullt varv och med ett ljud som får en att vilja fly från stan....
  Snart går jag ut och sliter maskinen av honom och slänger den i sjön!

  Det är grannhusets förening som är ute och höststädar. Alla tidigare år har folket gått här om höstarna och krattat och eftersom de är så många och tomten inte är så stor så brukar det inte ta så lång tid. Nu är det en person som blåser löven och resten står med händerna i fickorna och tittar på. Han kanske hade fått lövblåsen i farsdagspresent?
  Visst är väl de flesta vakna klockan tio,  förutom de stackare som varit ute och festat igår....vilket uppvaknande! Lördags- och söndagsmorgnar brukar jag ha långfrukost med radio (den hör jag inte nu) och flera koppar kaffe, njuta av lugnet och friheten.
  Hänsyn tack!

  Morgonens glädjeämne är att jag av min dotter fick en fin farsdagspresent....jag har fått ett medlemskap i Naturskyddsföreningen....i ett år, helt perfekt!  Tack snälla dotter!

  Dagens låt
  Det går en vind över vindens ängar

  För nästan ett år sedan
  För nästan två år sedan

  Julrosor i Ulriksdals trädgård

  I Kivik på Österlen ligger Ulriksdals trädgård. Tidigt i juni besökte jag platsen och fick en privat rundvandring av Thord Ohlsson i den vackra och spännande trädgården från vilken man ser havet genom träden.
  Här anordnas en julrosfestival varje år och bodde jag närmare skulle jag absolut besöka den.

  Det bor ju en berömd författare/musiker här i trakterna men jag tror inte att han är speciellt intresserad av trädgård. Däremot är naturintresset stort vilket man hör i hans texter som i Dagen eller Lång väg hem och många fler....de allra flesta om man lyssnar noga. Under unpluggedkonserten berättade han att han skaffat sig en lägenhet lite söder om Stockholms innerstad och han såg en havsörn över Essingeleden från sitt fönster.
  Jag är glad att han inte gör trädgårdsmusik....vågar inte ens tänka på hur det skulle låta.

  I Ulriksdals trädgård är det nu en utställning av den botaniska illustratören Liselotte Öhman se här.  Hon ställer ut bilder av just julrosor och man kan även beställa illustrationerna.

  Det är ett typisk novemberväder i huvudstaden idag och ett perfekt fotograferingsväder, bilderna blir mer spännande i grådisigt väder än i full sol. Det blir nog en vandring någonstans.

  Dagens inköp blir Anna Ternheims nya album Leaving on a mayday. 
  Nej det går ju inte då den släpps först nästa vecka, bokade den på CDON i stället.
  Mina bokningar:
  • Anna Ternheim - Leaving on a mayday - släpps 12 november
  • Ulf Lundell - Omaha - släpps 19 november
  • Film - Den goda viljan - släpps 3 december
  För ett år sedan
  .

  Trädgårdslandet vecka 45  Nu stänger vi trädgårdslandet för i år men planeringen inför nästa år har redan börjat så smått. Jag har lagt på härlig kompostjord och toppat med ett tunt lager av sönderklippta lindlöv till maskarna.
  Lådan med Mangold är kvar en vecka till och lådan med gräslök och persilja rör jag inte heller.

  Se kategorin

  .
  .

  Fredagsvandring i slottsparken - vecka 45

  Fototävlingen startar
  Fototävlingens pris
  Fototävling ´´Bästa novemberbilden´´


  Miscanthus sinensis ´Kleine Fontäne´

  Vintern närmar sig alltmer och det blir svårare för varje dag att hitta något som blommar i slottsparken. Trots det så finns det några blommor som kämpar vidare vilket gör att jag har något litet att visa från fredagsvandringen. Under dagens vandring befann sig en del gäster ute i parken och om någon såg mig stå på huvudet i planteringarna för att komma åt de få stackars blommor som är kvar undrade säkert vad jag gjorde....de hade ju ingen aning om fredagsvandringen i slottsparken vecka 45.

  Helgen är välkommen. Nu får kroppen vila några dagar. Jag fundrade lite idag på den här fototävlingen och undrar hur många bilder som kommer in....15, 20, 30...eller fler? Hoppas också att blogg.se kommer att vara stabilt ...ikväll är det inte så stabilt....
  Jag måste bara få visa dagens bästa rubrik i bloggvärlden ´´Jag längtar till igår´´
  Ha nu en skön helg och glöm inte kameran när ni går ut i helgen.....


  Osteospermum


  Stanwell Perpetual är med...  Eupathorium maculatum ´Atropurpureum´


  Hydrangea arborescens ´Annabelle´


  Clematis viticella och lejongap


  Om jag tidigare utnämnde stenkyndeln till årets perenn i parken så kommer denna näva Brookside som god tvåa...den bara blommar vidare in i vintern....
  Se kategorin
  .

  Alla dessa soluppgångar

  Fototävlingen startar
  Fototävlingens pris
  Fototävling ´´Bästa novemberbilden´´

  Några vill se och andra mår illa av dessa försök att fånga dessa soluppgångar i dimma på bild..... och jag....jag bara bloggar vidare.....
  Mindre hemlig

  I morgon kan den här bloggen bli lite mindre hemlig....eller så blir den lite mindre hemlig nästa fredag....om det nu blir som det är tänkt .....och sagt. 

  Uppdatering fredag 7 november: Det blev inte som jag trodde - bloggen blir lite mindre hemlig nästa fredag i stället.

  Trevlig Helg!

  Sista flugan


  Det finns inget annat vackert att fånga på bild i parken just nu...än soluppgångar!


  Den här salladen tog jag in till köket innan jag gjorde landen färdiga för vintern...det är den 5 november!


  .....och så var det då den sista flugan för i år. Den hade gett upp på fönsterbrädan i mitt rum. Sorgligt men sant! Vila i frid du surrande sommarvarelse.

  Några bilder har kommit in till fototävlingen och det ser lovande ut....

  För ett år sedan
  .

  Juniminnen - gräddbakelser

  Fototävlingen ´´Bästa novemberbilden´´
   
  ...kände för ett gäng fluffiga gräddbakelser så här i november!
  Mer om pioner här och här.

  För ett år sedan
  För två år sedan

  Novembergryning

  Fototävlingen ´´Bästa novemberbilden´´
   

  När jag anlände till slottsparken stax efter sex i morse höll solen på att leta sig upp på andra sidan fjärden och jag förstod att det skulle bli en vacker soluppgång, bilden är tagen 6.22. Det var några minusgrader och jag var glad att vinterdäcken kom på i helgen.


  Det här ser ju nästan ut som Hötorgskonst och jag har inte gjort något med bilden utan det var verkligen de här färgerna när solen gick upp och nu var klockan 6.44.


  8.55. Ett fartyg är på väg mot hamn.

  En sådan här morgon fick mig att tänka över allt gnäll över höst, vinter och mörker som jag spridit här på bloggen den senaste tiden. Nu får det vara slutgnällt. November kan vara fantastisk. Livet är fantastiskt.
  Jag fortsatte att fundera och kom fram till att det finns så mycket att vara tacksam och glad över.
  • Jag är frisk
  • Jag har en fin familj och fina vänner
  • Jag trivs där jag bor och trivs där jag arbetar
  • Det är bara 49 dagar kvar till vintersolståndet
  • Barcelona spelar en förbannat bra fotboll just nu
  • Jag har fått ett frö från en Korsikansk ätlig kastanj som nu är planterad i kruka
  • De första bilderna till fototävlingen har börjat komma in
  • Biljetter till Lundell-konserten på Globen den 21 mars är beställda
  • Mitt varma bad väntar just på mig....

  Dagens trädgårdsbok - Den rådjursfria trädgården

  Författare: Björn Vinberg
  Bokförlag: Cordia
  89 sidor.
  Utgivningsår: 1997
  Köp boken här.

  Det här kan man läsa i boken:
  Rådjur är vackra att se på men när de ätit darwintulpaner för 675 kronor har man lätt att bortse från skönheten. Vad finns det då för möjligheter att skapa den rådjursfria trädgården. BÖRJA MED ATT LÄSA DEN HÄR BOKEN.
  Den är tänkt att vara ett handtag och en tröst till alla förtvivlade villaägare, trädgårdskolonister och slottsträdgårdsmästare (!) som fått (och får) sina tulpaner, rosenknoppar och floxbestånd avbetade av rådjur.

  Här intervjuas en rådjursfamilj och deras syn på knoppar av olika slag och vilka favoritblommorna är.


  Du får dessutom veta allt om rådjuret som biologisk varelse och om dess explosionsartade utbredning över landet.
  Zoologer och biologer, jurister och jägare lämnar sina bästa råd om skyddsmetoder och jakt. Lars Krantz, trädgårdsmästare i Rosendals trädgård på Djurgården i Stockholm (numera i Wij trädgårdar i Ockelbo), berättar om sina bästa knep att hålla rådjuren borta.

  • Blodmjöl eller ulltussar, vilket skyddsmedel är bäst? 
  • Är elstängsel tillåtna i tättbebyggt samhälle? 
  • Har cayennepeppar och begagnade overaller någon effekt?
  Här finns också en lista med 114 vackra blommor och buskar samt en handfull kryddväxter som samtliga är rådjursfientliga. Dessutom finns det ett par läckra rådjursrecept!!!

  Jag gillar den här bokens lite lättsamma ton om detta besvärliga problem för oss trädgårdsodlare. Tänkte man efter så finns det ju större problem här i livet än avätna tulpan- och rosenknoppar även om det är irriterande när man får sina vackra växter förstörda. Vi dukar ju upp ett delikatessbord år våra vilda kamrater och hur man än försöker med alla medel så verkar det som om de vackra djuren lär sig alla våra knep och mumsar glatt vidare. Boken ger i alla fall många tips som t.ex. Rå-väck som nog är det enda som jag inte själv provat. Oasiskuber med blodmjöl, vatten och ammoniak som Lasse Krantz tipsar om har jag provat och rådjuren betar alldeles intill. Listan på att växter som rådjuret skyr är bra och visst går det att få en vacker trädgård med dessa växter.

  Några fakta ur boken
  • Under 1700-talet var rådjuret nära att utrotas i Sverige och det fredades. 
  • 1992 kördes 21 000 rådjur ihjäl på svenska vägar och mörkertalet lär vara lika stort.
  • Rådjurets livslängd är tio till tolv år.
  • Räven tar ungefär 60% av nyfödda killingar under sommaren. Vintern som följer tar död på 40% av återstoden av killingkullen.
  • Jägare skjuter 300 000 rådjur om året.
  • Milda, snöfattiga vintrar ger killingarna större chans att klara sig.
  • Det finns ungefär en miljon rådjur i Sverige.
  • Om man ska hägna in trädgården så krävs en höjd på 160 cm för att inte rådjuren ska hoppa över.

  Mac eller PC?  Igår befann jag mig vid Barkarby marknadsplats...och  jag som skulle bojkotta dessa hemska platser!
  Media Markt har öppnat ett stort palats här ute nyligen med priser som slår det mesta och eftersom jag är ganska intresserad av ny teknik så gick jag en sväng där inne men kunde snart konstatera att det är för stort och att det finns för många olika produkter av samma typ av vara....det är ju omöjligt att välja!

  Det var visning av nya Mac-datorer....en hade 30 tums skärm. Lite för stor tycker jag, min 20 tumsskärm är max om inte huvudet ska gå som på en tennismatch då man läser.
  Jag har två ganska nya datorer men nu har jag plötsligt blivit nyfiken på Mac. Jag har aldrig använt Mac men jag har sneglat ibland och tycker att det ser lite snyggare ut än på en PC....inte bara de där framflygande programmen och dokumenten eller ikoner som dansar över skärmen utan hela upplägget. Nu ska jag väl inte byta dator på några år men jag undrar ändå vad som är för- och nackdelar med Mac.

  Jag vet att några av er som brukar kommentera här är Mac-användare och jag skulle gärna vilja veta varför jag vid nästa datorbyte borde ha en Mac-dator? Att man klarar sig bättre från virus om man har Mac har jag hört...men vad mer?

  Hittade den här matchen mellan Mac och PC.


  Fredagsvandring i slottsparken - vecka 44

  Fototävlingen ´´Bästa novemberbilden´´  Zilgavinrankan här ovan skiftar i vackra färger nu och det här året hann inte många klasar mogna även om vi fyllde skålen i stora hallen några gånger med de små goda druvorna. Den regniga eftersommaren gjorde att mognaden av druvorna gick mycket långsamt.

  Under vandringen den här fredagen piskade ett iskallt regn mot ansiktet. Småland fick snö under torsdagen.  Jag övernattade ensam på slottsområdet här i Sörmland natten till fredagen och ovädret höll mig vaken stora delar av natten. Torra grenar föll från träden och de sista löven lämnade trädens grenar.

  Alla träd i parken är nu nakna och hopplöst tråkiga. Så kommer de att se ut nu i ett halvår, allén är dock vacker även utan löv men i övrigt vill man helst blunda nu, gå i ide eller dra söderut.

  I perennplanteringarna kämpar vissa blommor på ännu som om de vägrade att ge upp, kanske att de välkomnar den globala uppvärmningen. Den gula strålrudbeckian lyser upp de annars så höstgråbruna planteringarna och årets bästa perenn stenkyndeln blommar vackert fortfarande...den är svår att fånga på bild men jag kan försäkra att den fortfarande är mycket fin.
  De sista äpplena plockade in idag och jag bytte jord till Stanwell Perpetualrosorna i entréplanteringarna...lade riktig med lera i botten och därför kommer de säkert att trivas bättre under nästa sommar än vad de gjorde den här sommaren då tillväxten var mycket svag. Rosernas rötter hade växt ut kraftigt för att leta fukt och näring i den lätta jorden som de växte i. Nu kan de doppa rötterna i den lera (där fukt och näring binds) som alla rosor vill ha.
  Lövräfsningen är i stort sett färdig och nu väntar andra jobb i parken. 
  Det är dag före allhelgonaafton, det är stilla på området eftersom inga gäster finns hos oss den här dagen.  Brittsommarastrarna blommar vidare framför vidjehortensians bruna blomlik.  För ett år sedan

  För två år sedan
  .


  Dagens trädgårdsbok - Mina drömmars trädgård

  Originaltitel: Down the garden path
  Författare:
  Beverley Nichols
  Bokförlag: Natur och kultur (den upplaga jag läst är tryckt 1965) boken är en klassiker och utgiven i 32 upplagor!
  210 sidor
  Utgivningsår: 1932

  Vad gör denna skatt nere i bibliotekens magasin i Solna Centrum? Det här är mycket underhållande och märklig trädgårdsbok som är skriven i romanform av Beverley Nichols och han har en underbar ton och ett skönt flyt i sitt skrivande. Genom hela boken för han en kamp mot de kvinnor som är hans grannar eller bekanta. Det framgår att han bor ensam i London och har den här trädgården som en tillflyktsort. En intressant parallell är det ekonomiska läget på 30-talet då depression och svåra tider rådde så väl på Wall Street som överallt annars....och vårt läge nu då vi kanske är på väg in i något liknande...

  Hur som helst så skulle dagens feminister svimma om de läste den här boken och tog del av hans syn på kvinnor i trädgårdar. Men som vanlig medborgare som ser jämlikhet och respekt för alla människor som en självklarhet så blir det bara roligt och det är så tydliga anklagelser och ofta helt utan ironi och  glimtar i ögat....att det bara blir komiskt. Det blir som en historisk inblick i det tidiga 1900-talets England.

  Boken handlar alltså om en man som köper ett hus och en trädgård på den engelska landsbygden och med i köpet finns en alkoholiserad trädgårdsmästare som sover längre än husets ägare på morgonen....han får sparken till slut.
  Bokens författare förklarar på flera ställen att ´´släng inte boken ännu...vänta ett tag till´´. Hans iver att få vinterblommande växter i trädgården är nästan rörande...han nöjer sig inte med vinterjasmin och julrosor utan vill ha mer. Han hittar till slut en bok som hjälper honom på traven och han upptäcker den fantastiska vinterstormhatten. De blommar i snö och is. ´´Har man råd att köpa tiotusen är man galen om man inte gör det´´.

  Förord till boken:
  Jag tycker att man ska sätta igång med saker och ting för tidigt: smida innan järnet är för varmt, handla först och tänka sedan, förälska sig innan man är presenterad. Nästan alla spännande och stora händelser i mänsklighetens historia har inträffat därför att folk varit för tidigt ute.
   
  Om växternas korta blomningstid.
  Jag har en fasa för allt som tar slut, för alla avsked, för varje slag av död.
  Naturens ofrånkomliga kurva, som stiger upp så frejdigt och faller ner så ynkligt är mig förhatligt.
  Jag skulle vilja att linjen steg rakt upp i evighet. 
  Jag önskar att livets raket ska stiga till omätliga höjder. 
  Jag ryser när den faller, och det är ingen tröst att den löses upp i ett skälvande stjärnregn.
  Jag hör bara hur raketkäppen dimper i marken på någon ruskig bakgård.
  En fånig raketkäpps fåniga duns.
  Slut på livet.

  Se här vad Nichols säger om trädgårdsodlare.
  Man tror i allmänhet att en trädgårdsodlare är en fridens man, som bara går omkring och idisslar...hans tankar rör sig i långsam takt likt ett blad som slår ut, hans sinne är så lugnt som jordens andedräkt, hans ögon så klara som morgonens dagg.
  Visst inte! En trädgårdsodlare....om han är av den typ som jag oftast träffat på....är en bisarr, nervös varelse, vilkens själ darrar likt ett asplöv och som får sitt lugn förstört av oväntade frostnätter och sin morgonfrid härjad av oberäkneliga vindar. Hans ande är spröd som dimman som spöklik hänger runt trädgården i vintertid och i hans ögon skymtar skuggorna från molnen över mörka avlägsna kullar.

  Berusad på plantskolan
  Har man druckit en eller ett par förträffliga, väl avkylda Martinis blir besöket på plantskolan tillfredställande både för er själv och för ägaren.  Om jag inte varit berusad hade jag aldrig vågar beställt min allé av Viburnum placatum´´

  I ett drivhus en ovädersdag
  Att gå till ett drivhus en ovädersdag, stänga dörren, stå och lyssna till blåsten där ute, till regnet, som piskar det tunna taket, att genom det immiga fönstret se det svarta svajande grenarna på almarna långt där borta, dra ett djupt andetag, helt och fullt ge sig hän åt den sällsamma, nästan mystiska känsla av frid, som denna bräckliga byggnad skapar....för mig är detta en av de största njutningar, som livet beskärt mig.
  Jag erfar en känsla av räddning undan något hotande, en känsla av att ha nått en fristad.

  Så var det synen på kvinnan i trädgårdar....
  De flesta kvinnor - och detta ber jag verkligen om ursäkt för - är alldeles för fromma och milda för att kunna vara till nytta i en trädgård. Om det inte hade varit så utslitet skulle jag använt ordet ´´fin´´. Finhet är just deras kardinalfel. Man får till exempel inte vara för ´´fin´´ när man planterar narcisslökar. Det hela blir absolut förfelat om man trippar omkring på tå, stoppar ned en lök bakom en lagerbuske, en annan i en gammal trädrot och slänger iväg en tredje med en nyckfull rörelse mitt ute på gräsplanen. 
  Nej det måste vara en karl som planterar narcisser. En stor karl med svällande muskler, stora näsborrar, föga moral och absolut inget medlidande. Han måste vara lika känslolös som en matematiker, lika metodisk som en sergeant, och lika cynisk som en politiker. (detta måste väl ändå vara ironi....men man vet ju inte vad man ska tro om en välbeställd engelsk man i 30-talets England...)

  Men som sagt ...det här var rolig läsning och det är ingen traditionell trädgårdsbok direkt. Jag vet inte om jag lärde mig så mycket av den....kanske tonen i 30-taltes England och hur han så målande beskrev sin trädgård och omgivning.... och hans syn på kvinnor.
  Jag skulle verkligen velat ha träffat den här mannen och jag vill verkligen försöka köpa boken någonstans....det är svårt!  RSS 2.0
  Related Posts with Thumbnails