• 2009
 • 2008
 • 2007

 • Site Meter

  Vad ska jag nu se?

  Nu har antikrundan slutat för den här säsongen också. Koloniträdgården Iris är slut och likaså På spåret. Vad ska jag nu se? Väntar in Gunnels Gröna och Söderläge. Men det blir väl kanske inte så mycket TV-tittande nu när våren är på väg. Jag gillar ju dokumentärer också men jag tycker att de kommer för sällan.
  Vad ser ni på TV?

  Blogg.se har skjutit på omläggningen ännu en gång och jag är glad att det görs med stor noggrannhet. I natt ska det tas backup på alla bloggar innan omläggningen. Det är fortfarande hemligt vilka nya funktioner som kommer framöver. Vad sägs om att alla bloggare och besökare har webkamera så att man kan se er?
  I natt stängs bloggen och det går inte att kommentera.

  För ett år sedan - resan till Kina

  Dagens låt

  På senare år med U.L

  Förti är din ungdoms ålderdom
  Femti är din ålderdoms ungdom
  U.L.

  Brunkebergstunneln - Into the wild

  Trots att jag bott i Stockholm i 33 år har jag aldrig sett Brunkebergstunneln som går från Tunnelgatan vid Sveavägen till David Bagares Gata vid Birger Jarlsgatan. Tunneln invigdes av kung Oscar II år 1886, den är 231 meter lång och är ju en perfekt väg om man fort vill ta sig från Sveavägen till Stureplan. Det finns både gång och cykelbana i den 4 meter breda tunneln. Nu har jag gått här och det känns som om man går i ett stort rör. Från början kostade det 2 öre att gå genom tunneln men nu gick jag gratis och det kändes stort att gå på ny mark. Klicka på bilden! Öppettider för tunneln är 6-22.

  Into the wild
  Dottern bjöd på bio ikväll. Into the wild, regisserad av Sean Penn och baserad på en sann historia om en ung man som ger upp den materiella tillvaron och flyr ensam till vildmarken i Alaska. Den var mycket bra, gripande och fantastiskt foto. Tack för den!
  15392-192915392-1930
  Recension i SVD
  Recension i Aftonbladet
  Recension i DN


  Bloggstatistik

  Sedan den 12 februari har jag Google analytics som ger mig statistik från bloggen.
  När man söker på sökmotorer och hamnar hos mig så är de mesta träffarna:
  1. Trädgårdsmässor
  2. Tulpanens hus
  3. Blombilder
  4. Klosterlilja
  5. Ronaldinho...!

  De mest besökta inläggen har varit:
  1. Trädgårdsmässor 2008
  2. Tulpanens hus i Åkeshov
  3. Slottsträdgårdsmästaren presenterar sig
  4. Fin häck...!
  5. Ge mig glad musik

  De fem orter som flitgast besöker bloggen är:
  1. Stockholm
  2. Lund
  3. Göteborg
  4. Malmö
  5. Örebro
  Besökare från 61 olika länder har besökt bloggen, bl.a. från Jordanien, Argentina, Brasilien och Kina.

  65% av besökarna använder Microsoft Explorer
  30% Firefox
  3% Safari

  90% Windows
  8,8% Mac
  0,4% Linux

  Vad sägs om det här?
  65% av besöken varar i 0-10 sek.....!
  10% av besöken varar i 61-180 sek.
  8% av besöken varar i 181-600 sek.
  5% av besöken varar i 601-1800 sek.

  Den mest besökta ´´Dagens växt´´ är Lavendel och ´´Dagens trädgårdsbok´´ är Perenner.
  48% av besökarna kommer från Googlesökningar och de mesta besöken är mellan kl 18-19.

  Det här är faktiskt skitkul....
  .

  Årets sådd av sommarblommor

  Vi har som jag tidigare berättat ett blomsterrum i slottet med dålig belysning men med en växtlampa på 400 watt som ger hyfsat ljus för att driva upp de sommarblommor vi behöver. Hade jag ett växthus så skulle parken blomma som ingen annan park på sommaren...!
  Det är ganska trångt i rummet i år då jag förökat mängder av pelargoner som ska planteras ut på borggården. Tidigare fanns endast lejongap i de långa planteringarna men nu fyller jag ut med röda pelargoner mer och mer för varje år, Tanken är att få en längre och stabilare blomning på borggården. Här gäller det också att få en massfärgeffekt och de röda pelargonerna lyser ju verkligen upp, de mer exklusiva sorterna passar inte här.

  15392-1925
  Jag vet att lejongapen här på borggården är vackra så här men de har långa perioder då de inte blommar lika fint. Men en hel del lejongap kommer att finnas kvar även i fortsättningen.

  15392-1927

  Nu har jag som sagt tagit massor av sticklingar som tar stor plats i blomsterrummet men det blir ändå lite plats åt lite uppdrivning av sommarblommor.
  Jag har inte använt några nyheter utan kör med säkra kort som jag tycker om. Jag får testa spännande och annorlunda sorter ett annat år. Jag kommer även att direktså en del sommarblommor. De sorter som jag inte sått ännu är paradisblomster och rosenskära.

  15392-1923
  Salvia patens - Blåsalvia
  • Dockkrage
  • Daggsalvia ´Victoria´
  • Blomstertobak ´Grandiflora´
  • En Akleja som K köpte i Colorado och som heter ´Wild Red Columbine´.
  • En iris som köptes samtidigt - Iris missouriensis
  • Helioptrop ´Marine´
  • Blåsalvia som jag tagit frö av själv i höstas och de har grott mycket bra.
  • Astrar Callistephus chinensissom som ska användas till snittblommor
  • Lejongap
  • Rosenvial som jag tagit frö av och som börjar gro nu
  • Iris sibirica ´Perrys Blue´ som jag tagit frö av och som ännu inte grott.
  • Trädpion med frö från parken....inte grott!
  • Chili
  15392-1924
  Stanwell Perpetual

  För de som följt med tidigare somrar vet att jag planterat ut sommarblommor i ´´Gravarna´´ som planteringarna kallas vid entrén men i höstas planterade jag den vackra rosen Stanwell Perpetual där och som jag alltid tjatar om och som jag lyckats bra med på andra platser i parken. De sitter där tillsammans med nepetan ´Walkers Low´ och ´Six Hills Giants´. Jag hoppas mycket på de planteringarna i år och jag kommer nog även att plantera i den vita blomstertobaken, daggsalvian och heliotropen där också.

  Blogg.se har skjutit upp omläggningen av bloggarna till natten mot lördag....
  .

  Ännu ett besök i Drottningholms slottspark

  Jag försöker besöka Drottningholms slottspark en gång i månaden för att följa arbetet med lindalléerna som ska bytas ut..
  I januari besökte jag parken och skrev detta inlägg då. Här förklarade Lena Löfgren-Uppsäll hur den ganska avancerade beskärningen av de nyplanterade lindarna går till. Idag blev jag lite förvånad över att lindarna med de många skotten i kronan inte blivit beskurna i vinter.....måste skriva till Lena igen och fråga. Jag har ju följt det här arbetet genom alla år och är nyfiken hur arbetet utförs. Vet inte om jag är jobbig.....men jag är ju genuint intresserad!

  15392-1916
  Här ska nästa omgång lindar (Tilia x europeana ´Pallida´) planteras nu i vår och längst bort mot slottet står de sista gamla lindarna som ska falla framöver. 2014 ska alla 846 lindarna vara utbytta. Se min Trädgårdsspaning förra året här.  Bilden ovan med beskärningssåret på en ny lind är jag lite tveksam till, man har sågat lite för nära stammen tycker jag (som är petig vad gäller beskärning). Det är viktigt att lämna grenkragen så att såret kan valla igen på ett bra sätt. Här har man även väntat för länge med att avlägsna grenen och då fått detta stora sår. Såret kommer alldeles säkert att valla igen fint ändå men risken ökar alltid för svampingrepp mm. då beskärningssåren är stora och öppna länge. Jag antar att det är proffs som jobbar med parkens lindar och jag känner ju inte till hur just den här grenen avlägsnades, grenen kan ju ha brutits av.

  Snö igen

  ...men vårvädret kommer visst tillbaka i helgen!

  15392-1915
  15392-1914

  För ett år sedan
  För två år sedan

  Ny version av blogg.se

  Blogg.se byter bloggplattform

  Under den senaste tiden har vi på blogg.se jobbat med att bygga ett helt nytt bloggsystem - något vi nu kommer att lansera. Vi har under en lång tid haft en enorm tillväxt på både bloggläsare och bloggskribenter, något vi givetvis uppskattar (men som tyvärr fått våra servrar och vårt system att knäa av belastningen, framför allt kvällstid).

  På torsdag natt (natten till den 28:e mars) denna vecka kommer vi att byta ut programvara samt en del servrar/datorer. När vi bytt till nya systemet kommer du att kunna blogga som vanligt och vi kommer att kunna bygga ut med flera nya funktioner.

  Vad innebär detta för dig som bloggare hos oss?

  Vårt fokus med den nya versionen har varit stabilitet, dvs att det skall fungera bättre att blogga alla tider på dygnet - något vi hoppas tydligt kommer att märkas efter bytet - men vi har även förberett för en hel del nya funktioner och förbättringar.

  Antar att det här inlägget var ett av mina mest intressanta.......!

  För ett år sedan
  .
  .

  Skogslind och parklind

  15392-190815392-1907
  Slottsparkens allé av parklind. Lindarna som är ca. 100 år gamla står med 9 meters mellanrum och stamomfånget är 2 meter i brösthöjd.

  Lindalléer och lindar i gamla slottsparker är något som intresserar mig mycket, en av anledningarna är att det fortfarande finns träd från 1600-talet kvar på flera platser och ofta är det dokumenterat när träden planterades.
  Det vanligaste gatuträdet i Stockholm och i många andra städer i Sverige är lind och då främst parklind. Anledningen till att den används så ofta är att lindar är härdiga, har lång livstid, är oftast friska och tål beskärning. På 1800-talet då det blev vanligt med träd efter gatorna i städerna så var lind och alm de vanligaste träden. Eftersom parklinden blir ett stort träd (kan bli 25-30 meter högt i Sverige) så har nu en sort av skogslind (Tilia cordata) tagits fram som heter ´Rancho´ och som endast blir 10-12 meter hög. Rancho har också den fördelen att den är helt fri från bladlusangrepp som orsakar honungsdagg. Lindens rotsystem är litet och når under optimala betingelser endast ca 1,0-1,3 meter djupt (Träd i bebyggelse)

  Honungsdagg utsöndras av bladlössen som äter stora mängder av trädets sav och tillgodgör sig endast små mängder socker ur saven medan resten rinner rakt igenom lössen. Honungsdaggen är alltså ren sockerlösning som inte gör någon större skada men kan vara obehagligt klibbig när den faller ner i stora mängder. Man bör alltså inte plantera lindar vid parkeringsplatser eller uteplatser. I honungsdaggen växer en mögelsvamp som färgar bladens undersida svarta. Angreppen av bladlöss är vanligast i stadsmiljö där träden är instängda utan naturliga vindar och där värmen i trädkronorna blir för hög.
  Det sägs att lindens blommor innehåller något narkotiskt ämne som lockar till sig enorma mängder bin och som ibland gör dem rejält höga och de kan ligga i drivor svagt surrande under träden...!
  Det finns 45 arter av lindsläktet men det är bara skogslinden (Tilia cordata) och bohuslinden (Tilia platyphyllos) som är vildväxande i Sverige.
  _______________________________________________________________________________________
  15392-1911Tilia cordata - Skogslind
  Skogslinden är vildväxande över nästan hela Europa och finns upp till Ångermanland i Sverige. I Sverige kan skogslinden bli 25 meter hög men längre ner i Europa finns träd som är över 40 meter höga. Höjdtillväxten avslutas vid 150-180 års ålder men trädet kan bli över 800 år gammalt. 1968 uppmättes den grövsta skogslinden i Lindhult vid Boo i Närke som då var 8,09 i omkrets (boken Träd och buskar av Ingmar Holmåsen). Landets högsta skogslind fanns 1974 i Stjärnsunds slottspark och var då 29 meter hög. Det enklaste sättet att skilja skogslind från parklind är att jämföra undersidan av bladen där skogslinden har bruna små tofsar i nervvinklarna medan parklinden har ljust gula tofsar. Skogslinden har även en mer oregelbunden och rundad krona. Vid Mälaren är skogslinden helt det dominerande värdträdet för misteln. Linden är sällsynt på Gotland men vid Alvena lindaräng dominerar skogslinden bland trädbeståndet. Skogslinden blommar i juli (senast av alla våra vilda träd). Skogslinden på bilden är från slottsparken och den mäter 4,30 i omkrets (i brösthöjd).

  Sorter av Tilia cordata
  ´Erecta´ - blir 18-20 meter högt och får en regelbunden pyramidformig krona. Bladen är 3-6 cm. och sitter kvar länge på hösten. Den här sorten används mycket i Tyskland och Holland men är ännu inte så känd i Sverige men vid Rörstrandsgatan 20 i Stockholm finns några exemplar. Erecta är vindtåligt och klarar även salta vindar.

  ´Greenspire´ - växer kraftigt även som ungt träd. Det blir ca. 20 meter högt och 10 meter brett. I Sveige har den funnits i 15-20 år. Bladen blir 7-10 cem breda, lite läderartade och mörkgröna på ovansidan. I USA är den den vanligaste linden i städer.

  ´Rancho´ - blir endast 10-12 meter högt och 5-6 meter brett. Grenarna växer nästan rakt ut från stammen i kronans nedre del. Bladen är 5-8 cm breda och mörkgröna. En stor fördel men Rancho är att de är fira från bladlusangrepp vilket är ett problem i stadsmiljö både vad gäller öviga skogslindar och parklindar. De planterades i Kungsträdgården i Stockholm då parkens gamla lindar togs bort. De nya lindarna var 5 meter höga då de planterades.

  ´Swedish Upright´ - moderträdet ska ha upptäckts i Sverige 1906 och drevs senare upp i Boston, USA. Stefan Mattson hittade trädet i en plantskola i England och tog trädet till Enköping. Sorten blir inte hög, ca. 10 meter och 3-4 meter brett.
  _______________________________________________________________________________________

  15392-1909Tilia x europaea - Parklind
  Parklind anses vara en hybrid mellan skogslind och bohuslind och kommer troligen från Holland och har funnits i Sverige sedan 1600-talet. Parklinden är den absolut vanligaste linden som används till gatuträd bl.a. på grund av att den har en ganska symmetrisk krona och att den inte får lika bred krona som skogslinden. Parklinden är även mycket vanlig i slottsparker och som alléträd. Några av de äldsta parklindarna i Stockholm finns på Molitors malmgård i Tantolunden och är från 1600-talet.
  Det pågår forskning vid Alnarps lantbruksuniversitet om de olika sorterna och klanerna av parklindar.

  På många lindar och ofta då på parklindar finns ofta knölar på stammens nedre del.

  Sorter av Tilia x europaea
  Kungslind, ´Koningslinde´ -
  Det sägs att de flesta lindar som säljs under namnet ´Pallida´ idag kommer från den här klonen. Lindar som 1945 kom från holländska plantskolor med namnet ´Pallida´ var egentligen ´Koningslinde´.
  ´Koningslinde´ blir 20-25 meter hög och 12-15 meter bred. Kronan är smalt pyramidformig som ung och blir sedan mer rundad. Bladen är större än hos den vanliga parklindens (´Zwarte Linde´), ovansidan är något glänsande och undersidan en aning gulaktig, bladskaftet rödaktigt och höstfärgen gulbrun. Ett mycket intressant examensarbete inom landskapsingenjörprogrammet av Birgitta Jonsson finns här.

  Kejsarlind, ´Pallida´
  Den här klonen är känd från tidigt 1600-tal och ett av de äldsta träden av ´Pallida´ finns i Svartsjö slottspark och kallas Drottning Kristinas lind (bilden ovan) som lär vara planterad 1630 och är 970 cm i omkrets. Den här sorten av parklind har ganska smal krona med korta lite hängade sidogrenar. ´Pallida´ har planterats i Drottningholms slottspark nu när alla lindarna där byts ut, de nya lindar som kommer att stå närmast slottet är dock sticklingar från parkens gamla skogslindar. Den vanliga skogslinden var helt dominerande i slottsparken tidigare. Pallida är härdig i zon 1-5.

  (Vanlig) parklind, ´Zwarte Linde´ -
  Klonen av den här parklinden planterades i svenska parker under 1600-talet och har troligen holländskt ursprung. Den har importerats till Sverige under 1900-talet men då med namnet Tilia x europeana men nu bör sortnamnet ´Zwarte Linde´ användas för att man inte ska blanda ihop den med de ovanstående sorterna. De blir 20-25 meter höga och stammen är cylindrisk och har inte så stora kallusknölar vid nedre delen av stammen. Grenar och skott är påfallande mörka under vintern och på sensommaren vrids bladskaften och visar undersidan av bladet. Bladen på den här sorten angrips kraftigt av bladlöss. ´Zwarte Linde´ brukar ofta knuthamlas eller arkadklippas på grund av sin grenbyggnad som är nästan horisontell.
  _______________________________________________________________________________________

  Lindens rötter
  Linden kännetecknas av ett osymmetriskt, ofta ensidigt utvecklat rotsystem, som upptar en liten, men mycket intensivt genomrotad jordvolym.
  I ungdomen utvecklas en pålrot, som är lika kraftig som ekens. Den tillbakabildas tidigt och ersätts av hjärtrötter, som är korta och snabbt förgrenar sig.

  Källor:
  Nordeuropas träd av Alan Mitchell
  Träd i Stockholm.
  Stadsträd från A-Z av Rune Bengtsson
  Europas träd av Bob Press.
  Träd i bebyggelse av Eivor Bucht & Ragnhild Widgren

  Drottningholms lindar

  .

  Påsk

  Jag önskar alla en Glad Påsk. Snön faller tungt över huvudstaden nu och jag hoppas att det fina vårvädret kommer åter i eller efter påskhelgen. Då ska jag börja göra ordning mina planteringar i parken.

  Frågade tidigare vilken storhelg som är bäst. Nytillkomna är välkomna att svara! Påsken leder än så länge. Läs här!
  Påskgodiset kommer att bestå enbart av Ahlgrens sursockrade bilar....jag är beroende igen, höll på att krocka idag när kön stannade och jag grävde bland de sursockade bilarna.

  15392-1903
  För säkerhets skull tog jag hem tomatsådden. Nu står Sungold i fönstret här hemma i påsk. Hoppas få fram ca. 20 plantor

  Idag har jag äntligen fått reda på vilken sort av avenbok som sitter efter Hamngatan i Stockholm - Carpinus betulus ´Frans Fontaine´

  Bilder

  För ett år sedan


  Har ni sett den här bloggsöksidan? Bloggz.se

  Dagens låt
  Inget bra för mig själv med Eldkvarn


  Snö

  15392-1902

  Så kom då snön till Stockholm också och de gamla ekarna här utanför blev helt plötsligt vackra igen. Det är långt till den riktiga våren.

  Igår beskar jag två äppleträd i parken och det går ganska bra med den där handikapp-sekatören, jag ska berätta mer när beskärningen är färdig. I vanliga fall brukar jag jobba effektivt och beta av vårjobben ett efer ett men i år måste jag variera arbetet för att inte anstränga min trasiga arm och det blir en aning förvirrande att gå från det ena jobbet till det andra. Från fruktträdsbeskärningen till att köra ris från trädfällningen förra veckan för att sedan elda och in till trädgårdsrummet för att så sommarblommor. Eftersom jag fortfarande jobbar halvtid så infinner sig inte den där känslan att jag gjort ett bra dagsverke när jag åker hem. Men jag har full koll på uppgifterna och parken kommer att vara vårfin efter nästa vecka.

  Det jag sått hittills är blåsalvia, rosenvial, strandirisen ´Perrys Blue´ och trädpion från eget infångat frö i höstas. Vidare har jag sått tomat - Sungold, Chili och även Heliotrop och Aster-Callistephus chinensissom som ska vara till snittblommor på sensommaren. Resten sår jag efter påsk.

  En sommarbild från 2007 med pioner vid Waldemarsudde passar bra idag.
  15392-1902
  .

  And the winner is.....

  15392-1897Då var trädtävlingen avgjord och jag fick ta till lottens hjälp för att få fram vinnaren. Det stod mellan Lilla B och Fundera grönt som hade lika många rätt. Jag gjorde 5 namnlappar var och gjorde små bollar av dem, de 10 bollarna lade jag i en skål och blandade sjukt noga och allt granskades av tre kontrollanter från Svenska spel (bilden). Den första lappen jag drog skulle bli vinnaren, jag vecklade upp pappersbollen och där stod.....Lilla B, för att jag var nyfiken så drog jag två lappar till och på båda det stod Lilla B. Grattis till boken....vi hörs via mail. Jättebra jobbat av er båda och hade jag haft ännu en dublett av boken så hade ni fått en var.
  Nästa tävling kommer att handla om Spanska ligan i fotboll.....
  Svar på fråga 12: Lind
  Svar på fråga 13: Oxel

  .

  Frågor om träd - 13

  Vi tar sista och kanske klurigaste frågan nu ikväll då de tre tävlande som har chans att vinna boken redan har svarat på fråga 12.

  13. Ett mycket stormfast träd som tål salt och avgaser bra och kanske därför blivit ett populärt stadsträd.


  Svar på fråga 1: Ginkgo
  Svar på fråga 2: En
  Svar på fråga 3: Skogsalm
  Svar på fråga 4. Ask.
  Svar på fråga 5: Asp
  Svar på fråga 6: Björk
  Svar på fråga 7: Bok
  Svar på fråga 8: Ek
  Svar på fråga 9: Lind
  Svar på fråga 10: Rönn
  Svart på fråga 11: Tall

  Det här var sista frågan och jag rättar svaren i morgon kväll och utser då vinnaren. Blir det flera tävlande med lika många rätt så tar jag hit kontrollanter från Svenska spel för att övervaka lottningen.

  Frågor om träd - 12

  12. Blockflöjtar och delar av fioler görs av detta virke.

  15392-189315392-1892
  Svar på fråga 1: Ginkgo
  Svar på fråga 2: En
  Svar på fråga 3: Skogsalm
  Svar på fråga 4. Ask.
  Svar på fråga 5: Asp
  Svar på fråga 6: Björk
  Svar på fråga 7: Bok
  Svar på fråga 8: Ek
  Svar på fråga 9: Lind
  Svar på fråga 10: Rönn

  .

  Våren hägrar

  15392-1894
   
   
  16 mars 2008
   
   
  Det var både vår och hägrar i luften idag på Djurgården. Jag gick sakta runt ön och solen värmde skönt. Hägrarna skränade och byggde på sina bon i träden ute vid Isbladskärret.
   


  15392-1895


  Dagens trädgårdsbok - Den nya nordiska floran

  15392-1891Författare: Lennart Stenberg
  Illustratör: Bo Mossberg
  Bokförlag: Wahlström & Widstrand
  928 sidor
  Utgivningsår: 2003
  Sök boken i antikvariat.net

  Den nya nordiska floran har jag skrivit om tidigare men den är värd att nämnas igen. Det här är ett rent konstverk med fantastiska illustrationer av Bo Mossberg. Att söka efter en viss växt bland alla 3250 växter i den här boken är ett rent nöje då man får bläddra igenom alla dessa vackra 928 sidor. Det här är nog en av de viktigaste böckerna som jag har i min samling och egentligen borde jag ha två exemplar, en här hemma och en på jobbet.

  Det är ganska ofta som jag hittar torkade blommor i fickorna som jag plockat för att identifiera dem när jag kommer till boken men sedan glömt dem i fickan. Ingen Internetsida kan ersätta ett sådant här vackert verk. En upptäckt idag var att det finns 39 olika sorters daggkåpa i Norden....

   

  Så här presenteras boken:

  Den nya Nordiska floran är ett oundgängligt standardverk som vänder sig till nybörjare, amatörer och växtjägare, lärare, studenter, fackbotanister, taxonomer, växtgeografer, naturvårdare och ekologer.

  Här beskrivs samtliga gamla och nya växter från Sverige, Danmark, Norge, Finland, Färöarna, Island och Spetsbergen i livfulla bilder och utförlig text.

  Floran är illustrerad av Bo Mossberg och skriven av Lennart Stenberg, i nära samarbete med vår tids ledande botanister.

  Läsaren får upplysningar om växternas blomningstid, frekvens, ekologi, typiska växtplatser, viktiga kännetecken och variationer i utseende avseende stammar, blad, blommor och frukter. Kartor visar växternas aktuella utbredningar.

  15392-1889


  Frågor om träd - 11

  11. Trädets hartsrika ved har använts att tillverka tjära. En stor del av Englands gruvor byggdes med hjälp av stöttar från trädet.

  Svar på fråga 1: Ginkgo
  Svar på fråga 2: En
  Svar på fråga 3: Skogsalm
  Svar på fråga 4. Ask.
  Svar på fråga 5: Asp
  Svar på fråga 6: Björk
  Svar på fråga 7: Bok
  Svar på fråga 8: Ek
  Svar på fråga 9: Lind

  Det ser ut som om vinnaren av boken blir Fundera grönt-9, Lilla B-9 eller Claus-8. Två frågor kvar nu. Fråga 12 kommer ikväll och 13 i morgon bitti. Lycka till!

  Frågor om träd - 10

  10. Ett lättförökat träd som gärna sätter frö i grenklykor på andra träd. Om man hade ett sådant grenklyke-skott på fickan slapp man möta spöken trodde man förr. (Det fanns en mening till i tidningens fråga....men då skulle det bli för lätt)

  Svar på fråga 1: Ginkgo
  Svar på fråga 2: En
  Svar på fråga 3: Skogsalm
  Svar på fråga 4. Ask.
  Svar på fråga 5: Asp
  Svar på fråga 6: Björk
  Svar på fråga 7: Bok
  Svar på fråga 8: Ek

  Slottsträdgårdsmästare sökes

  Nu är det exakt tio år sedan jag för första gången klev in i vår slottspark. Vi hade avlutat vårt familjeföretag (där jag jobbade i 27 år) och jag jobbade tillfälligt hos en trädgårdsanläggare i Sköndal. Den här vintern 1997/1998 åkte jag runt i Stockholm och beskar fruktträd, jobbet i övrigt var ganska likt det vi hade i vårt eget företag, skillnaden nu var att jag inte själv kunde planera mina dagar. Jag kände också att jag var trött på att flacka runt till många olika trädgårdar och att sitta i Stockholms bilköer stora delar av arbetstiden.

  15392-1883

  En dag tog jag mig upp till arbetsförmedlingen i Vällingby för att se vad de kunde erbjuda mig, det här var innan jag hade dator. Bland alla anläggningsarbeten och trädgårdsskötseljobb vid bostadsområden såg jag en annons som fick mig att börja drömma lite. ´´Slottsträdgårdsmästare sökes´´ löd annonsen som jag skrev ut och tog med mig.
  Jag ringde samma dag och anmälde mitt intresse. Trädbeskärningen i Stockholm fortsatte och en dag när jag befann mig i ett träd i Hässelby så ringde VD:n på slottet och sa att hon ville träffa mig för en intervju.
  Några dagar senare åkte jag från företaget i Sköndal som ligger i ett sunkigt industriområde och platsen ser ut som ett helvete helt enkelt. Kontrasten när jag kom in i slottsparken en timma senare var enorm. Slottet ligger mycket vackert på en udde och jag tänkte direkt att här vill jag vara.

  Det var inga konferenser den här dagen och när jag bankade på stora slottsporten så fick jag det gladaste och trevligaste mottagandet man kan tänka sig. Jag fick kaffe och väntade i ett av de vackra rummen på att slottets VD skulle komma. Från industriområdet med den gamle egensinniga ägaren till anläggningsfirman till ett vackert rum i ett slott och med en ung, trevlig och positiv kvinnlig VD.

  Under intervjun ställde hon frågan - hur ser din drömträdgård ut? Nu gällde det att inte bara svara spontant och som jag brukar, att jag tycker om lite vilda trädgårdar...det kunde ju missuppfattas. Om jag inte minns fel så svarade jag att jag var noggrann och tyckte om gammaldags växter och att det var viktigt att växter ska passa in i den miljö de ska växa i. Det där med vilda trädgårdar betyder inte att de ska var misskötta och slarviga utan mer att trädgården inte bör innehålla för många räta linjer och för putsade växter. Växter ska få utvecklas så naturligt som möjligt.

  Hur som helst fick jag komma ut till slottet ännu en gång för att träffa vaktmästaren som jag skulle ha ett visst samarbete med. Till slut valde de mig som kom att bli den evigt bloggande slottsträdgårdsmästaren. Jag kommer att fortsätta att hålla platsen hemlig eftersom det är en privatägd konferensanläggning som är stängd för allmänheten.
  Trots att kroppen börjar bli en aning sliten efter snart 40 års trädgårdsarbete så känner jag att jag absolut kan hänga med några år till. Jag trivs oerhört bra här, både med jobb, arbetskamrater och den fantastiska miljön.
  .

  Don Quichotte på Grönsöö

  15392-1880
  15392-188115392-1879

  Tulpanen ´Don Quichotte´ i Grönsöö slottspark i maj 2007. Det här är inte min favoritfärg på blommor egentligen men här tycker jag att det blir effektfullt mot den skira majgrönskan. Don Quichotte tillhör triumph-gruppen och blir 40 cm hög, färgen beskrivs som skärrosa!?
  .

  Frågor om träd - 9

  9. I den germanska mytologin var detta träd helgat åt gudinnan Freja och kvinnorna offrade till trädet för sin fruktsamhet. Vanligt vårdträd då det ansågs skydda mot åska.

  Svar på fråga 1: Ginkgo
  Svar på fråga 2: En
  Svar på fråga 3: Skogsalm
  Svar på fråga 4. Ask.
  Svar på fråga 5: Asp
  Svar på fråga 6: Björk
  Svar på fråga 7: Bok

  Dagens trädgårdsbok - Välja växter

  15392-1872Lathund för trädgårdsägare

  Författare:
  Gustaf Alm
  Bokförlag: Natur och kultur
  159 sidor.
  Utgivningsår: 1994
  Sök boken i Antikvariat.net

  Det här är som titeln berättar en lathund och jag har haft massor av nytta av den här lilla skriften. Boken är ett komplement till andra böcker när man ska planera och välja växter för sin trädgård.
  Folke Mattsson tidigare Zetas trädgårds ägare har varit med och valt växterna till de olika växtmiljöerna. För varje växtplats finns massor av förslag och det är både välkända och mer spännande val av växter.

  Boken ger förslag till växter för olika typer av jord, soligt, skuggigt eller blåsigt läge, snabbväxande växter, slingrande eller marktäckande växter, vattenväxter, stenpartiväxter, växter med grå eller silvriga blad, växter med lysande höstfärg träd och buskar med annorlunda bark mm.

  Författaren Gustaf Alm är en välkänd fackman och författare till ett stort antal böcker.  Barcelona-Schalke 04 i Champions league

  Drömlottning för Barca idag, det blev tyska Schalke som vi möter i kvartsfinal. Men om vi nu går vidare till semifinal så väntar troligen Manchester United och då blir det svårare....

  Messi är skadad och borta en månad och det betyder oerhört mycket för Barcelona. Men med Ronaldinho åter i form och med ett mittfält där Xavi och Iniesta regerar så kan det gå hela vägen till Moskva. Glen Hysén tippade Barcelona-Liverpool i final och att Barca skulle vinna. Hur som helst ska det bli mycket spännande!


  Kvarstfinal 1: Arsenal-Liverpool.

  Kvartsfinal 2: Roma-Manchester United.

  Kvartsfinal 3: Schalke 04-Barcelona.

  Kvartsfinal 4: Fenerbache-Chelsea.

  Matcherna spelas 1-2 april och 8-9 april.

  Semifinal 1: Vinnaren Kvartsfinal 1 (Arsenal/Liverpool) - Vinnaren kvartsfinal 4 (Fenerbache?Chelsea).

  Semifinal 2: Vinnaren kvartsfinal 3 (Schalke/Barcelona) - Vinnaren kvartsfinal 2 (Roma/Manchester United).

  Matcherna spelas 22-23 april och 29-30 april.

  ´´Hemmalag´´ i finalen: Vinnaren semifinal 2.

  Finalen spelas 21 maj i Moskva.

  Jag tippar Liverpool går till final och möter där Barcelona eller Manchester U


   


  Frågor om träd - 8

  15392-1874
  8. Ett träd som träffas av blixten tre gånger så ofta som tallen och 10 gånger så ofta som boken.

  Svar på fråga 1: Ginkgo
  Svar på fråga 2: En
  Svar på fråga 3: Skogsalm
  Svar på fråga 4. Ask.
  Svar på fråga 5: Asp
  Svar på fråga 6: Björk

  Nu är det 5 frågor kvar!
  För ett år sedan
  .

  Caféer i Norrtälje

   

  Efter att sett gamla bilder från boken ´´Norrtälje under 100 år´´ av Gösta Jansson och även frågat min mor som bott i Norrtälje i hela sitt liv, så har jag fått reda på att det fanns gott om caféer i Norrtälje på 1930 och -40 talet.

  Även idag är det tätt mellan caféer och restauranger i Norrtälje och jag undrar hur de kan hålla sig vid liv under vinterhalvåret, men tydligen så sviker norrtäljeborna inte sina caféer under vinterhalvåret då sommargäster och turister flytt stan. Café Hörnan är stans äldsta café och öppade i hörnan Hantverkargatan-Stora Brogatan år 1912.

  Är det någon som vet mer on Norrtäljes caféer så hör av er?

   

  15392-185215392-1851

  Café DC 3:an vid Socitetsparken på 1960-talet (jag har suttit på vingen och druckit sockerdricka med min familj en gång i tiden) Bilden till höger föreställer Vänhem café och matsalar på Poshusgatan för länge sedan.

   

   

  Caféer i Norrtälje 2021

   

  Café Hörnan - Hantverkargatan 5. Startade 1912.

  Café Landkrabban - Tillfällegatan 12.

  Café Pelikan - Posthusgatan 1.

  Tösse konditori - Sjötullsgatan 2.

  Espresso house - Tullportsgatan 8 A.

  Roslagsbageriet - Baldersgatan 16.

  Café Rekommenderas - Sjötullsgatan 3.

   

   

  Caféer i Norrtälje 2010

   

  Café Hörnan - Hantverkargatan 5. Startade 1912 
  Café Kanelbullen - Billborgsgatan 5 -

  Café Kulan - Danskens gränd 4 
  Café Landkrabban - Tillfällegatan 12 
  Café Lilla Amorina - Astrid Lindgrens Gata 2

  Café Pelikan - Posthusgatan 1 
  Café Tullen - Tullportsgatan 15 
  En liten smula - Tillfällegatan 8 
  Gröna Rummet - Tullportsgatan 3 A 

  Jeanettes café - Estunavägen 13 -
  Konditori Sockerbagaren - Götgatan 11 D
  Kamida - Hantverkargatan 19
  Tösse konditori - Sjötullsgatan 2

   

  15392-168115392-1680

   

   

  Jag hittade gamla anteckningar jag gjort där man ser vilka butiker, restauranger och caféer som fanns i stan år 1972.
   

  Östergrens konditori - Stora Torget
  Konditori Pelikanen - Posthusgatan 1
  Lindströms konditori - Stora Brogatan 7
  Konditori Norrgården - Stora Brogatan 12
  Café Hörnan - Hantverkargatan 5
  Tösses koditori - Sjötullsgatan 2
  Röda Stugan - Sjötullsgatan 2
  Helges konditori - Lilla Torget
  Gilles konditori - Götgatan 11
   

  Caféer från förr.
   

  Café Roy - (Nancy Olsson) Tullportsgatan 4. Hit gick min far och mor. 
  Café Gröna Lyktan - Tullportsgatan
  Café Iduna - Posthusgatan 3
  Trädgårdspaviljongen (TP) - Socitetsparken. Från 1870-talet - Brann ner 3 juli 2000.
  DC 3:an - Socitetsparken. 1949-mitten av 1970-talet.
  Sonjas café - Posthusgatan 1
  Café Lillstugan - Estunavägen
  Moléns café - Hantverkargatan
  Storstens café - Väddövägen
  Tullcaféet - Stockholmsvägen där polisstationen nu ligger.
  Ruths café - Stora Brogatan 1
  Café Fregatten - Posthusgatan 1
  Vänhem café och matsalar - Posthusgatan 5
   

  15392-1854
  Stora Torget med rådhuset år 1905  Bloggundersökning 2008

  För er som vill svara på några frågor om bloggar och bloggande kolla här.
  Det är en PR-byrå som heter Mahir som undrade om jag ville lägga ut länken och det går väl bra!

  Omtanke

  15392-187015392-1871

  Här hemma i byn finns en staty som heter Omtanke av Bo Åke Adamsson som jag tycker om. I slottsparken har en ask (Fraxinus Excelsior) och en klibbal (Alnus glutonisa) växt upp tillsammans nere vi sjön och under åren som gått har asken försiktigt lagt en gren (arm) om alen för att visa sin vänskap eller för att stötta den på något sätt. För inte vill man väl tänka sig att asken skjuter alen ifrån sig?

  Ur trädvårdssynpunkt skulle ju den där vänskapliga armen tas bort så att den inte skaver sönder barken på alen vid hårda vindar men vem har hjärta att göra det?
  Veckans arbete har mest handlat om att fälla träd och eldat riset men jag har även sått tomater ´Sungold´, chili och Heliotrop. Det blir mer sådd nästa vecka.

  15392-1873

  Frågor om träd - 7

  Det är lika bra att vi kör en trädfråga nu så här på förmiddagen...så att vi blir färdiga någon gång.
  Fram till och med fråga 5 är det tre tävlande som har fyra rätt, Lilla B, Fundera grönt och Claus men det är långt kvar.

  Fråga 7. Det ursprungliga namnet för träd. Räknas till de bärande träden och enligt allemansrätten får man inte plocka fler frukter från trädet än ´´i sin hatt till hattbandet eller i sin vante till tummen´´ enligt gammal tradition.

  Svar på fråga 1: Ginkgo
  Svar på fråga 2: En
  Svar på fråga 3: Skogsalm
  Svar på fråga 4. Ask.
  Svar på fråga 5: Asp

  Jag har kollat upp de där oklara frågorna om barkbröd och asp i Palestina. I boken Porträtt av träd av Bengt Edlund står skrivet att ´´I folkmedicin har dekokt på barken använts som botemedel mot utslag, revormar och vattusot. Almbasten, som skars i långa strimlor och torkades, ansågs vara bästa utgångsmaterialet att göra barkmjöl av´´.
  Om aspen står det: ´´Aspens sus har gett upphov till folkliga tolkningar. Det sägs i en gammal skröna att trädet dömdes till evigt darrande inför Herren, eftersom det var det enda träd som inte bugade för Kristus. En annan sägen påstår att det beror på att aspen fick det tunga uppdraget att utgöra virket till Kristi kors. Att darra som ett asplöv är ett gammalt talesätt´´.

  Frågor om träd - 6

  6. Ett träd som förr skulle bringa nygifta lycka och därför fick de gårdens största exemplar avstjälpt på sin trapp under bröllopsnatten.

  Visst är det en fantastisk tävling? Hur ska det gå? Vem vinner?

  Svar på fråga 1: Ginkgo
  Svar på fråga 2: En
  Svar på fråga 3: Skogsalm
  Svar på fråga 4. Ask.

  Frågor om träd - 5

  5. Detta träds blad darrar av rädsla för att bli tändsticksvirke. Jesus kors tros vara av detta virke.

  Lätt idag va? Trodde nog att fler skulle tävla men det är kul att ha några som kommer att slåss om boken. Läs om tävlingen här

  Svar på fråga 1: Ginkgo
  Svar på fråga 2: En
  Svar på fråga 3: Skogsalm

  På söndag den 16 mars mellan kl 11-15 är det Krukväxternas dag i Edvard Anderssons växhus vid Bergianska trädgården. Trädgårdsmästare och botanister ger råd om rumsväxter. Entré 50 kr.

  Nu kan man blogga direkt från Stockholms parker....se här.

  Boktips för Malmöbor eller för trädintresserade på besök i stan.

  15392-1869

  Vad ska vi göra med sommaren?

  Jag brukar åka till Gotland vartannat år och det betyder att jag nog inte åker dit i sommar. Det känns tungt men jag vet ju att jag alltid återvänder till denna vackra plats. I år ska jag ju röja runt i trädgårdar och parker i södra Sverige....
  Har ni börjat planera sommarsemestern?

  15392-1865
  15392-1866
  15392-1864
  Lybska gränd där jag brukar bo, en liten bit från botaniska trädgården.

  15392-1868

  Dagens låt
  Stenkusten med Ulf Lundell
  .

  Magnolia

  15392-1862

  Den här stjärnmagnolian - Magnolia stellata blommade så här vackert våren 2007 i Bergianska trädgården och då bestämde jag mig för att vi måste ha några i vår park. Två stycken planterades och efter den här vintern ser de mycket fina ut och jag hoppas att de ska blomma redan i år. Det lär ta ganska många år innan de bli så här kraftiga. Jag tycker bättre om Magnolia stellata än Magnolia soulangiana som väl är den vanligast planterade i landet. Nästa Magnolia som jag skulle vilja ha i parken är Magnolia sieboldii

  15392-186315392-1861
  Magnolia soulangiana - Praktmagolia i parken och till höger Magnolia kobus - Japansk Magnolia som nyplanterades förra året och blev ringbarkat av harar eller råddjur på sommaren. Jag gjorde en brygga av barken från en av trädets grenar i oktober för att den undre barken åter skulle få kontakt med den övre. Det kändes nästan lite hopplöst och jag vet inte om det kommer att lyckas men nu när jag försiktigt skrapade på en gren i kronan så var den vid liv men jag vet inte om bryggan orkar suga upp allt vatten som kronan kommer att behöva i maj. Några procents chans räknar jag dock med att trädet fortfarande har. Länk från oktober 2007.

  Trädfällning

  15392-1858

  Idag föll björkar vid sjön. För min egen del kan jag ännu inte använda en motorsåg då armen fortfarande värker men annars går det ganska bra att jobba med en arm. Det är J som står för sågningen och jag håller mig till riset och klipper fram vackra slånsnår i backarna mot sjön.. Det stora provet kommer nästa vecka då jag ska beskära fruktträden med min nya sekatör. Jag provade den lite idag och det gick förvånansvärt bra.

  15392-1859
  På hemvägen stannade jag och hälsade på Kanadagässen.

  För ett år sedan
  .

  Frågor om träd - 4

  4. Trädet som kommer sist och går först och därför kallas Kungsträd.

   

  Läs om tävlingen här


   

  Svar på fråga 2: En


  Frågor om träd - 3

  3. I nödtider förr bakades det barkbröd av trädets stärkelserika innerbark och de omogna frukterna kan användas som sallad. Förr tillverkades kvarnhjul och möbler av virket.


  Läs om tävlingen här
  Ny kategori - Frågor om träd

   

  Svar på fråga 1. Visst var det Ginkgo. I Visby botaninska finns den och även i Malmö och säkert på många andra platser i södra Sverige. Det jag inte visste var att enligt min nyinköpta bok ´´Träd i Stockholm´´ så står ett Ginkoträd på Vasa Reals skolgård på Karlbergsvägen här i Stockholm, det lär bli fotografering där senare. Ginkon har ju inte löv utan det är breda barr man ser.

  Ginkgo biloba är idag den enda arten som finns kvar av den artrika familjen Ginkoaceae som nådde sin högsta utveckling för hundra miljoner år sedan när jätteödlorna levde i de väldiga skogarna. Ur boken Träd i Stockholm.

  Trädgårdens vitblommande växter

  15392-1855
  Philadelphus coronarius - Doftschersmin

  15392-1849
  Vidjehortensian ´Annabelle´

  15392-1848
  Trädpion

  Det är något speciellt med vita blommor i trädgården. Man kanske inte uppskattar dem så mycket på dagen då solen står som högst men tidiga morgnar och sena sommarkvällar kommer de vita blommorna till sin rätt. Jag har tidigare berättat att jag vill se Sissinghurst vita trädgård och jag vet att många delar den drömmen.
  I slottsparken försöker jag använda vitblommiga växter så att våra gäster ska se och uppskatta dem speciellt under sommarkvällarna.

  När jag började i parken 1998 fanns redan här den fantastiska pärlbusken ´The Bride´ som blommar med kritvita blommor i maj-juni. De tre buskarna finns placerade i vår stora perennslänt och lyser verkligen upp platsen då perennblomningen inte riktigt kommit igång.
  De här är bara några av alla vita växter som lyser upp trädgårdar med vita blommor. Bilderna jag visar här är från vår park förutom den från Sturehovs slottspark.
  Istället för att skriva listor här så tänkte jag vara lite lat och visa en länk om en månskensträdgård här i stället.
  15392-1847
  Blommande hägg i Sturehovs slottspark

  15392-1844
  Pärlbuske - Exochorda ´The Bride´ med surkörsbäret ´Fanal´ i förgrunden.

  15392-185015392-1846
  Vit löjtnantshjärta till vänster och silverarv till höger
  15392-1856
  Exochorda ´The Bride´

  15392-1842
  Myskmadra

  15392-1841
  Blommande körsbärsträd i maj

  15392-184515392-1843
  Pärlbuskens blommor till vänster och dubbelblommande körsbärsträd till höger - Prunus avium ´Plena´

  15392-1837
  Honungsrosen ´Lykkefund´

  15392-1836
  Clematis ´Summer Snow´ - de mörka granarna i bakgrunden finns inte mer.

  15392-184015392-1839
  Kungsängslilja till vänster och Kashmirnäva till höger

  15392-1835
  Akleja  Frågor om träd - 2

  Jag kanske borde tagit in svaren via mail i stället men det här är ju inte direkt livsviktigt så vi kör vidare. Blir det många förstaplatser så får lotten avgöra!
  Vi får se det som en liten lektion i trädkunskap.

  2. Tros vara det första trädet som kom till Sverige. Spritt över världen, det är troligen bara i Australien och Sydamerika som det inte växer. Segt och rötbeständigt virke och en av ingridienser i gin.

  Frågor om träd - 1

  15392-1834Hittade 13 st frågor om träd i en tidning och jag tänkte lägga ut en fråga vid varje inlägg framöver, det rätta svaret kommer två dagar efter frågan. Känner mig lite som Oldsberg nu. Vissa är barnsligt enkla och andra är lite klurigare.
  Den som har flest rätt vinner boken 153 perenner av Lena Månsson från 1980 med riktigt bra beskrivningar av perenner (jag hade ingen dubblett av någon trädbok). Lycka till!

  1. Ett av världens äldsta trädart, och att äta dess blad tros hjälpa minnet (ska absolut vänta in de bladen i vår).

  Nytt inlägg om alléer på Trädgårdsspanaren

  Snart!

  15392-1833

  Tidskriften Odlaren

  15392-1877Förra året granskade jag de trädgårdstidningar som finns ute i butikerna men jag har Allt Om Trädgård kvar att skriva om.
  Av en händelse har jag kommit över några äldre nummer av tidskriften Odlaren som ges ut av Förbundet organisk-biologisk odling (FOBO) De trädgårdstidningar som jag testade förra året lockade inte direkt till fortsatt läsning och den tidning jag prenumererar på, Allt Om Trädgård blir allt sämre.

  Problemet med trädgårdstidningarna är att de utvecklats till att bli som vilken veckotidning som helst där man fyller ut med ensidesbilder och massor av reklam som ska finansiera det hela. För läsaren blir den bläddertidning där det sällan finns någon intressant artikel.
  Odlaren är något helt annat. Glöm alla glättiga magasin utan innehåll, här finns intressanta artiklar som går på djupet i ämnen de tagit upp. Layouten känns som en bra trädgårdsbok i miniformat och det är befriande lite reklam. Tidskriften har endast drygt 30 sidor men innehållet ger mer än Allt Om Trädgårds 90 sidor. Jag började med nr. 3/2006 där man kan läsa om Örtagården Mon utanför Trollhättan där en kvinna förverkligat sin dröm om en örtagård.


  En mycket bra artikel handlar om täckodling och ett besök på Julita gård var intressant för mig som besökte platsen tidigare. Här berättar man också om Perennuppropet (som jag länge tänkt skriva om) som handlar om att bevara äldre perennarter som planterats i Sverige före 1940
  Bokrecensioner finns också här och i det här numret recenseras Naturlig trädgård, Naturkraft, Vilda grannar och Kål & krasse. Sist handlar det om grönsaker och sensommarfest i trädgården.

  Jag har även tittat lite i de övriga numren och fastnar i varje tidning för något som intresserar mig. Om man vill fördjupa sig i trädgårdskunskap med inriktning på organisk-biologisk odling så ska man absolut testa Odlaren. Alla artiklar är mycket bra skrivna av Karin Jansson som är redaktör och Lars Forslin som även står för layouten. Allt känns äkta och här finns genuin trädgårdskunskap. Hittar jag då inga nackdelar? För min egen del som inte är någon köksträdgårdsoldare och är mer inriktad på prydnadsodling kanske jag saknar något om prydnadsträd och buskar....men det kanske kommer. Eller så kanske de ska fortsätta att nischa sig som de gjort hittills.

  Årets första nummer handlar bl.a. om:
  • Beskärning av fruktträd (vilket är det bästa jag läst om fruktträdsbeskärning!)
  • Havtorn
  • Stengärsgårdar i Småland
  • Nässlor  Gröna kläder för trädgårdsfolket

  15392-1827Sollentunamässan är ju inte den viktigaste av mässor om trädgård men man vill ju ändå se vad som händer och vad som kan vara nytt. De här kläderna för trädgårdsfolk var ju fina....är det så jag ska vara klädd då jag planterar 155 st syrener framöver eller när jag med jordfräsen kör ner koskit i trädgårdslandet? Den till vänster kanske jag kan ha när jag beskär fruktträden? Nej det är nog meningen att vi män ska gå vidare till jordfräsar och gräsklippare.
  Det blev en ganska hastig vandring runt mäss-stånden där försäljare kämpar för att locka till sig besökarna. Jag ska inte gnälla och åter igen säga att inget var nytt, man ska inte förvänta sig så mycket av mässor, det är ändå en trevlig stund att gå några varv.
  Det verkade vara tema grodor i år. Grodor som sitter på hyllor och fontäner med grodor.

  Skratta inte nu!
  Jag hade tänkt att hitta en sekatör med utväxling som skulle kunna göra fruktträdsbeskärningen nästa vecka möjlig. Att beskära fruktträd med tennisarmbåge är inte idealiskt direkt men jag har gett mig f.. få att jag ska fixa det.
  - Har ni någon sekatör för en handikappad trädgårdsmästare, frågade jag en försäljare.
  - Ja det finns ju sekatörer med utväxling, men vänta, skratta inte nu sa han och tog upp en lång sekatör från Fiskars som man ska greppa med båda händerna för att fördela trycket. Han sa att den tagits fram på grund av att så många har problem att klara det tryck som krävs för att klippa av en gren. Jag har använt min Felco 12 så länge jag kan minnas och är mycket misstänksam mot andra sekatörer, men nu har jag inget val så jag bestämde mig för att prova den här, 198 kr var ju överkomligt. Den ska testas nästa vecka!

  15392-1832

  15392-1835
  Tulpanerna kommer från Tulpanens hus i Åkeshov om jag inte minns fel.

  15392-1828
  15392-1833

  Det här är Holländarnas plats och de kommer till alla mässor med sina lökar och knölar. Jag kanske är petig och onödigt rädd men jag ryggar alltid för den här försäljningen. Dels på grund av hela färgfyrverkeriet som får mig att bli en aning yr men det som skrämmer mig mest är hur dessa lökar behandlas. Tittar man i påsarna ser det inte alltid så fräscht ut och även om liljelökarna på bilden nedan ser gröna så är rötterna torra och tråkiga.
  Jag vet att lökar och knölar samlar vätska och näring i dessa knölar och lökar och jag kanske som sagt är för feg men jag har alltid svårt att köpa något av de här holländarna. Jag köpte en del spännande trädgårdsiris förra året och jag tror att det finns någon som lever.

  15392-1834

  Ulriksdals slottsträdgård märktes väl på mässan då de hade en framträdande plats, snyggt med sin turkosa färg som syns lång väg. De bjöd på gratis råd om trädgårdsdesign och de bjöd t.om på vegetarisk mat ur en stor gryta, långa köer av hungriga människor fanns vid slottsträdgårdens plats.
  .

  Trädgårdsspanaren
  .

  Rum & Trädgård - Sollentunamässan

  15392-1820

  Nu går vi på trädgårdsmässa!

  Det utlovade inlägget om vitblommande växter i trädgården kommer senare.

  För ett år sedan - Vilka är ni?

  Vinyl 107

  15392-1824
  Eftersom jag fortsätter att leta musik tänkte jag att jag skulle lyssna på Vinyl 107,1 för att höra musik från 60-talet när jag åkte till jobbet. Det började bra när The Beatles ´´Love me do´´ startade här hemma på parkeringen. Efter den kom....en radioröst som nära på fick mig att få upp frukosten.

  Måste alla radiopratare på reklamradion ha en svensk-amerikansk brytning och krystat köra hopplösa skämt mellan låtarna? Det gick helt enkelt inte att lyssna på honom så det blev P1 resten av resan.
  Innan jag gick in på Vinyls hemsida hade jag tänkt skriva att han fick Torsten Flink att framstå som en helt normal människa. När jag klickade in på ´´mer om Jonas Nilsson´´ ser jag att när han ska ange Sveriges bästa artist så väljer han.....Torsten Flink!

  Min dröm om lustgården

  15392-1816

  Nu handlar det inte min egen dröm om en lustgård även om jag har en sådan. Jag får berätta om den vid ett annat tillfälle!
  Jag fick ett mail av författaren till en mycket intressant bok som heter ´´Min dröm om lustgården´´.
  Så här skriver Börje Remstam:

  Den handlar om täckodling.
  Har 27 års erfarenhet av täckodling, och detta med grävning, vattning, rensning och gödsling inte är något man måste göra.
  Har även hos mig rationaliserat bort komposthögarna, gröngödslingen, växelbruket (utom kål) och kratta bort täcket på våren.
  Dessutom har jag en täcknings och odlingsmetodik när det gäller grönsaker som jag inte sett eller hört beskriven någon annanstans.
  I boken har jag många tips och förslag som underlättar trädgårdsarbetet, funderingar över täckodlingens suveränitet som odlingsmetod. och innehåller lite om mat och hälsa, om vår odlingskultur i stort ur miljösynpunkt och lite reflektioner om livet i största allmänhet.

  För intresserade kan man beställa boken här.
  .

  Bäverhyddan i Ulvsunda

  15392-1812
  15392-1811
  När jag kom hem från jobbet idag gick jag bort till bäverhyddan en bit från min bostad och bävrarna ser ut att ha det gott här vid Ulvsunda slott bara en liten bit från Stockholms city. Fällda aspar låg överallt längs stranden och hyddan ligger en bit ut i vattnet. Eftersom bävrar bygger hela sitt liv så kommer det här säkert att bli ett problem framöver, de kommer ju antagligen att fälla många träd längs stränderna här. Jag är imponerad av att de fäller träden i samma riktning ut mot vattnet. Länk.
  Tidigare bäverinlägg.

  15392-1814
  Vintergäcken växer här utanför min bostad och de har väl blommat hela vintern känns det som. Här sprang två rådjur i morse när jag åkte.

  För ett år sedan - Perenner i skugga.
  .

  Nu är det gott att leva

  15392-1809

  Så har då säsongen i slottsparken börjat och resan dit var gladare än någonsin. Igår brände jag skivan med musiken som ni tipsade om och det blev en härlig och rolig blandning som kommer att höras i bilen i vår. Alla låtarna hittades förutom Mupparnas version av English Country Garden....det fick bli Rolf Harris i stället. Sedan bytte jag systers Calle Schewens vals mot den ännu rospiggigare ´´I roslagens famn´´ men jag tror inte du misstycker syster? Länk till musiklistan.

  Att köra in i allén vid slottsparken till tonerna av Barcahymnen var mäktigt och ut därifrån till Olle Adolphssons ´´Nu är det gott att leva´´ var fint.
  Jag har ett nytt skivprojekt på gång där jag behöver er hjälp igen men det tar vi längre fram.

  Det var omplantering och nedklippning av pelargoner som gällde idag och mängder av sticklingar fick jag på köpet.
  Bilden föreställer Helleborus orientalis - Orientalisk julros som blommar fint i parken nu. I år ska jag föröka den genom delning och förgylla andra platser.

  För ett år sedan

  Glöm inte att hålla koll på fåglarna!
  .

  Den vita trädgården på Sissinghurst

  15392-1803
  15392-1802Av alla trädgårdar jag känner till så finns det ingen som lockar mig så som den vita trädgården på Sissinghurst i England. Att få vara i den här trädgården en tidig, lite dimmig morgon vore en dröm och jag har bestämt mig att någon gång i framtiden se den här platsen.

  Av alla delar av Sissinghurst trädgårdar så är den vita trädgården mest känd över världen. Det som är lite kul för oss svenskar är ju att ägarinnan här hette just Vita Sackville-West. Harold Nicolson och Vita köpte Sissinghurst 1930, Vita dog 1962 och sonen Nigel ärver. 1967 överlämnas Sissinghurst till National Trust.
  1939 formulerade Vita för första gången planer på en helt vit trädgård men det var först 1949 som Vita på nytt började planera en vit och grå trädgård och i mitten av 1950-talet var trädgården färdig. Vita riddarsporrar hade en stor plats i början och så här skriver hon:
  ´´Så vackra vita riddarsporrar är när de växer bland grå malört med några skyar av brudslöja och grupper av Lilium regale, i en trädgård för sig, helst avskild av idegranshäckar´´

  Sissinghurst ligger ett par mil utanför Ashford i Kent i sydöstra England. Det tar bara någon timme från London med bil via M20 och A229.  15392-1804
  Rosa mulliganii

  15392-1808

  Bilderna är hämtade ur boken ´´Trädgården på Sissinghurst - förvalta och förnya´´ av Tony Lord.

  Rosebuds´ Tours har en resa till bl.a. Sissinghurst den 14 juni men jag såg att den var fullbokad.
  Bra hemsida om Sissinghurst här.
  .


  Tulpaner från Rotterdam

  15392-1800Dottern hade en fin present med sig från Rotterdam till fadern - tulpanlökar som förhoppningsvis ska utvecklas till vita vackra tulpaner.. Tack min dotter, nu gäller det att få dem att trivas.

  Tulpanlök sätter man ju på hösten men jag ska prova olika sätt nu. Några ska jag sätta här utanför i en plantering och några i kruka inomhus. Ska ärligt säga att jag inte har någon erfarenhet av vårplantering av tulpaner. Någon som vet?
  På förpackningen står ju att de ska blomma efter 4-5 veckor.

  Kanske att jag skulle förvara dem och plantera dem i höst......

  Det är triumph-tulpaner med namnet Top White.


  I morgon börjar jag jobba på halvtid i slottsparken igen. Det känns fint!

  För ett år sedan.
  .

  Dagens trädgårdsbok - Växtförökning


  15392-1799Författare: Steven Bradley
  Bokförlag:
  Albert Bonniers Förlag
  128 sidor
  Utgivningsår: 2003
  Sök boken på Antikvariat.net
  Bokus

  Så här presenteras boken:
  Bli din egen expert på att få många plantor av en! Här får du veta allt om hur du förökar sommarblommor, lökar och knölar, grönsaker, fruktträd, prydnadsbuskar och rumsväxter.

  Steg för steg visas teknikerna: att så frön, att dela plantor, ta sticklingar, skåra och skära, avlägga och ympa.

  En behändig växtkatalog visar snabbt vilken metod som är bäst för varje växtslag och vid vilken tidpunkt man helst förökar växten.

  Boken är uppdelad i dessa kapitel:
  Redskap och utrustning
  Att dela plantor
  Sticklingar
  Lökar, knölar och jordstammar.
  Avläggning
  Bot för bekymmer (det gäller alltså växtbekymmer....inte alla slags bekymmer)


  Det här är en bra bok om växtförökning som är pedagogiskt upplagd med tydliga bilder hur man ska gå till väga vid förökning av växter. Man får bl.a. tips om vilka odlingskärl man ska använda vid sådd och omplantering, vilken jord man bör använda, hur man ska vattna och hur man omplanterar!
  Det finns även en bra kalender där man får reda på när man ska föröka olika växter.

  Jag såg att en nyare upplaga av boken kostar 57 kr på Bokus just nu och är man intresserad av växtförökning och inte tidigare har en bok i ämnet så ska man absolut skaffa den här boken.

  Piet Oudulf i Skärholmen

  Stefan Mattson slutade som stadsträdgårdsmästare i Enköping förra året eller om det var 2006 och började som chefsträdgårdsmästare i Svenska Bostäder här i Stockholm. Det måste ha varit en stor förlust för Enköping men de kanske har fått en bra ersättare, jag har inte någon koll på vem det är....kanske Ronja vet?

  15392-1798
  Drömparken i Enköping med Stäppsalvia i juli 2007

  Svenska Bostäder har gjort en bra värvning kan man säga. Stefan Mattson har med goda medarbetare gjort Enköping till en av Sveriges absolut bästa parkstäder med flera vackra parker och med Drömparken som den vackraste, men i staden finns även mängder av små fickparker som de kallas. Drömparken har den världsberömda trädgårdsdesignern Piet Oudulf ritat och som jag tidigare berättat finns där bland de vackraste perennplanteringar man kan se

  I dagens DN läser jag att Stefan Mattson åter igen ska samarbeta med Piet Oudulf.....i Skärholmen av alla platser.
  På en gräsyta vid Vårbergsvägen ska Piet Oudulf nu skapa något speciellt kan man tänka. Ritningar är inte färdiga och hur det ska se ut finns väl bara i holländarens huvud ännu. Det är inte ofta jag befinner mig i Skärholmen men det här arbetet kommer jag att följa.
  Stefan Mattson har som plan att rusta upp flera gårdsmiljöer i Stockholms förorter och det talas om Vällingby,
  Grimsta, Hässelby, Farsta och Kärrtorp.
  Jag brukar träffa Stefan Mattson på mässan i Älvsjö när de visar Enköpings parker där, jag vet inte om Svenska Bostäder ställer ut något på mässan...

  Här slutar Internet

  Här slutar Internet!


  RSS 2.0
  Related Posts with Thumbnails